Tarian Zapin

Tarian Zapin Johor merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. Tarian Zapin ini dipercayai berasal dari Tanah Arab yang gerakannya adalah cepat dan tidak banyak gerakan bunga tarinya. Tarian ini popular pada tahun lima puluhan (50an) dan enam puluhan (60an). Tarian Zapin Johor dikenali dalam dua bentuk iaitu Zapin Melayu dan Zapin Arab. Kedua-dua tarian ini memperlihatkan perbezaaan dari segi unsur peradaptasiannya. Secara realitinya, kedua-dua genre zapin itu berasal daripada satu keseniaan masyarakat Arab yang dibawa dari Hadramaut. Di Johor, Malaysia, tarian Zapin yang sudah diterima sebagai seni yang berunsur Islam dan berfungsi sebagai hiburan sama ada pada upacara-upacara sekular mahupun pada sambutan hari-hari kebesaran. Namun dari segi kelembutan dan kehalusan tradisi tarian itu sendiri, Zapin Melayu Johor walaupun lahir daripada adaptasi yang dilakukan ke atas Zapin Arab secara selektif namun tidak dapat disangkal lagi tarian zapin ini memperlihatkan lebih kehalusan dan keayuan geraknya dari Tarian Zapin Arab. Satu hal yang menarik mengenai tarian Zapin Johor ialah keupayaan mewujudkan rasa persaudaraan penari dan pemuzik serta sifat esprik decorps yang dapat dimunculkan sesama mereka sekali gus mematahkan rasa malu penari-penari apabila menari di khalayak ramai. Secara simbolik gerak tari zapin ini menampakkan kepentingan usaha bersama dan bukannya usaha individu di samping meminggirkan persaingan antara pemain dalam kumpulan mahupun antara kumpulan. Jika ditinjau daripada perspektif inilah,maka keunikan dan keistimewaan tarian Zapin Johor amat terserlah.

Asal tarian
Mengikut sejarah tarian Zapin, pada mulanya tarian ini adalah sebagai tarian hiburan di istana setelah dibawa dari Hadramaut, Yaman oleh para pedagang Arab pada awal abad ke-16. Pada masa itu negeri Johor menjadi pengganti kepada peranan Melaka sebagai sebuah entrepotantarabangsa pada kurun ke-16. Tarian zapin ini kemudiannya merebak ke negeri-negeri sekitar Johor seperti di Riau, iaitu pusat pemerintahan Johor lama, Singapura, wilayah Sarawak,

alat muzik
Alat muzik utama yang digunakan dalam tarian ini ialah gambus, rebana, gendang dan marakas. Antara lagu berirama asli yang didendangkan mengikut irama zapin ialah lagu Lancang Kuning, Zapin Asli, Gendang Rebana dan banyak lagi.

penutup tarian. TEKNIK PERSEMBAHAN TARIAN ZAPIN Sebagai sebuah tarian persembahan.pecahan atau gerak serta lenggang tari. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. 'Ayas' dan 'Tidong'. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. Rebana dipalu dengan sebelah tangan seperti juga teknik yang digunakan untuk rebana yang terdapat dalam ensemble muzik sinkretik yang lain. Peringkat ketiga . 2.Rebana Sejenis gendang satu muka yang digunakan untuk mengiringi tarian dan juga nyanyian rakyat yang dikenali sebagai 'Adai-Adai' oleh masyarakat Melayu berketurunan Brunei di daerah Papar. Kebiasaannya. Gendang ini lazimnya digunakan dalam kesenian muzik 'Bertitik' untuk memainkan pola paluan seperti irama 'Kedidi'. Manakala di kalangan suku kaum Bajau pula terdapat sejenis gendang panjang yang mempunyai satu muka sahaja.permukaan tarian atau pembuka tari. Paluan rebana serta nyanyian Adai-Adai diadakan untuk meraikan majlis-majlis keramaian dan menyambut tetamu kehormat. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. Peringkat pertama . senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti “salam” dan “assalamualaikum”. kata– kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan . Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. Ianya diletakkan secara berdiri di atas lantai dan dipalu dengan tangan. tarian Zapin terbahagi kepada 3 peringkat : 1. Peringkat kedua . 3. Beaufort dan Sipitang.

Dramatari ini dipertontonkan terutamanya di Terengganu.kesempurnaan budi pekerti. Perlis serta di Kepulauan Riau . serta di Kepulauan Riau . Kelantan]]. Kedah. Patani.Indonesia. muzik vokal dan instrumental. Dramatari ini dipertontonkan terutamanya di Terengganu . Drama tari Mak Yong ini merupakan sebagai suatu bentuk drama-tari Melayu yang menggabungkan unsur-unsur ritual. cerita dan teks percakapan yang formal dan bersahaja. tetapi dari segi pakaian. lakonan dan tarian yang digayakan. PAKAIAN DI DALAM TARIAN ZAPIN Sungguhpun Zapin mempunyai pengaruh Arab–Parsi. . lagu. muzik vokal dan instrumental. Patani. penari– penari memakai pakaian Melayu selengkapnya iaitu bagi lelaki berkain samping dan bersongkok dan wanita memakai kurung beserta kain sarong. Kelantan. Mak Yong Makyong (atau Mak Yong atau Makyung) merupakan sejenis tarian Melayu traditional. cerita dan teks percakapan yang formal dan bersahaja. Kedah.Indonesia. lagu. lakonan dan tarian yang digayakan. Drama tari Mak Yong ini merupakan sebagai suatu bentuk drama-tari Melayu yang menggabungkan unsur-unsur ritual.

Para sejarahwan tidak pasti samaada Mak Yong berasal dari tradisi rakyat atau teater istana. Persembahan Mak Yong biasanya dibuka dengan lagu "Mengadap Rebab" diikuti dengan tarian. usia sebenar Mak Yong tidak dapat dipastikan. tradisi ini dikekalkan dalam bentuk asal tanpa meninggalkan peningkatan yang terdapat di istana seperti pakaian yang berhias cantik. Semasa di Patani. sisi yang ke empat dikhaskan bagi orkestra yang terdiri dari pemain rebab. Ia dipentaskan sebagai pementasan Diraja di bawah naungan Kesultan Kelantan sehingga 1920-an. Kebanyakan peranan dilakukan oleh wanita dan ceritanya berasaskan cerita rakyat tradisi dengan watak raja. Sungguhpun begitu ia ditonton oleh semua lapisan masyarakat untuk menghormati semangat padi. ia dilakukan dipanggung terbuka yang berlatarkan daun kelapa.Mak Yong dipersembahkan sebagai hiburan dan juga sebagai cara perubatan. Faktor inilah yang mengakibatkan kemerosotan mutu persembahan dalam generasi . Setiap satu cerita mampu dipersembahkan merentasi beberapa amalam dalam siri pertunjukkan tiga jam. Oleh kerana ia diwarisi secara lisan dikalangan kampung. tarian bersawai dan menurun. Mak Yong biasanya dipersembahkan di istana sehingga 1920 di mana ia sering dipertontonkan dikalangan orang biasa. fakta yang ia bebas daripada pengaruhpengaruh luar menunjukkan ia sekurang-kurangnya berusia 800 tahun dan hampir pasti lebih awal lagi. Dalam persembahan tradisi di kampung. Punca utamanya adalah kerana kedatangan British ke Kelantan telah mengurangkan kedudukan ekonomi raja-raja ini. Menurut Hikayat Patani Mak Yong dibawa keKelantan lebih 200 tahun dahulu. Bagaimanapun. Dengan itu. Mak Yong dipercayai wujud sebelum kedatangan Islam lagi. tarian Mak Yong mula berkembang ke merata-rata kampung tanpa naungan istana. berterima kasih bagi tuaian atau merawat penyakit. Dari situ ia berkembang ke Kedah dan negeri-negeri lain. Sejarah Mak Yong Mak yong diasaskan di Kerajaan Pattani yang kini merupakan sebahagian daripada Thailand. Pada awal abad ke-20. lakonan dan muzik. Penonton akan duduk di tiga sisi panggung. Mak Yong di kaitkan dengan upacara di mana pawang cuba menyembuhkan pesakit yang dirasuk melalui nyanyian. gendang kepala dua dan tetawak. dewa dan pelawak. Lagenda biasanya mengaitkan tarian dengan semangat padi yang digelar Mak Hiang tetapi yang lain mempercayai ia dicipta oleh makluk digelar Semar.

sudah tidak banyak lagi kumpulan Mak Yong yang wujud. Muzik digunakan untuk membentuk susunan-susunan yang menggambarkan emosi dan . persembahan diberhentikan dan alat-alat muzik biola dan akordion menggantikan rebab dan serunai untuk memainkan lagulagu joget. unsur-unsur yang asli mula dihidupkan kembali.30 malam hingga pukul 11.00 malam sahaja. persembahan itu hanya dikerumuni oleh orang-orang tua. Guru-guru Mak Yong yang terdiri daripada orang-orang lama dari generasi pertama telah diambil untuk melatih mereka dalam tarian-tarian dan nyanyian-nyanyian Mak Yong yang asli seperti yang terdapat pada masa generasi yang pertama dulu. Pandangan masyarakat terhadap penari-penari Mak Yong mula merosot dan mula hilang kepercayaan terhadap moral mereka. iaitu zaman selepas Bah Air Merah pada tahun 1926 hinggalah tahuntahun 1950-an. Nilai moral penari-penari Mak Yong juga mula merosot. Penonton-penonton akan naik pentas untuk menari joget dengan penaripenari Mak Yong. sebuah kumpulan belia. Kemudian. dan tidak banyak lagi orang yang berminat mempelajari seni tari ini. Persembahan Mak Yong yang diadakan dengan cara pemajakan akan bermula dari pukul 8.kedua. Pada akhir-akhir 1960-an. Dengan latihan itu. Keadaan ini mempercepatkan lagi kejatuhan imej Mak Yong. iaitu digunakan untuk menarik perhatian penonton-penonton. Banyak sekali kisah-kisah sumbang di antara penari-penari Mak Yong dengan penonton-penonton selepas selesai persembahan Mak Yong. Malah ada di kalangan penari Mak Yong yang berasa bangga dengan jumlah bilangan suami yang dapat dikutip oleh mereka. dan perceraian di kalangan suami isteri dan anak-anak Mak Yong merupakan satu perkara yang biasa sahaja. Kemasukan pengaruh-pengaruh kebudayaan Barat yang meluas menggelapkan lagi permainan Mak Yong. Muzik dan Peralatan Muzik adalah unsur yang sangat penting dalam persembahan makyong dan mempunyai fungsi-fungsi seperti berikut: Muzik rebab digunakan untuk memaklumkan bahawa persembahan makyong akan dimulakan. Unsur-unsur komersil pertunjukan Mak Yong telah memperalatkan nilainilai estetik klasik yang ada dalam Mak Yong. Kumpulan generasi ketiga tarian Mak Yong telah dipelopori oleh Kumpulan Seri Temenggung. Kalau ada pun persembahan Mak Yong pada masa perayaan seperti Hari Keputeraan Sultan.

Muka besar ditutup dengan belulang lembu manakala muka kecil ditutup dengan kulit kambing. Tok Mindok dan ahli-ahli muziknya yang lain ditempatkan di suatu sudut kiri pentas dengan Tok Mindok duduk mengarah kepada matahari jatuh. Kedua-duanya digantung dan dipisahkan oleh dua batang kayu yang dinamakan mengembang. Kumpulan Muzik Makyung yang lengkap mengandungi alat-alat :1. sepasang geduk. Ahli muzik yang penting dalam persembahan makyong adalah pemain rebab yang lebih dikenali sebagai Tok Mindok. sepasang gong. yang lebih besar daripada lawak anak. sepasang gong juga ibu dan anak. Pemukulnya diperbuat daripada kayu yang hujungnya dibalut dengan kain atau kepingan getah. Muzik digunakan untuk mengiringi tarian-tarian dan juga nyanyian.perasaan tiap tiap adegan. Ia hanya cuma sebuah rebab. peralatan-peralatan muzik yang selalu digunakan adalah seperti sebuah rebab. Tetapi di dalam persembahan yang agak kecil biasanya alat-alat muzik tidaklah sepenuhnya digunakan seperti di atas. 2. selalunya suasana ini digambarkan dengan lagu-lagu yang dinyanyikan oleh watak-watak utama dan juga korus atau watak Jong Dondang. menukarkan rentak lagu dan juga mengenai hal-hal dalam aspek muzik. Dia adalah ketua dan juga pemimpin orkestra makyong. Dialah yang memberi isyarat supaya memulakan lagu. Tawak atau Gong Tawak ibu. gong. juga ibu dan anak. Bunyian tawak ibu lebih rendah daripada bunyian lawak anak. sepasang gedombak iaitu ibu dan anak dan canang serta kesi. Canang . Ia memulakan semua lagu sepanjang lapan hingga enam belas measure yang selepas itu diikuti oleh gendang. suara penyanyi solo dan korus. Peralatan Muzik Di dalam permainan makyong. sebatang serunai dan canang. Muzik digunakan untuk menandakan permulaan dan juga menamatkan adegan-adegan ketika masuk dan keluar watak juga diiringi oleh muzik dan adakalanya muzik terutamanya bunyian gendang diselitkan dengan dialog-dialog. Gendang Ibu dan Gendang Anak Kedua-duanya berbeza dari segi saiz dan bunyi. sebatang serunai. sepasang gendang iaitu ibu dan anak. iaitu ibu dan anak. 3. diperbuat daripada lembaga.

iaitu pipit. batang dan muka. Sekarang digunakan tali gitar. Pelakon utama akan mula menyanyi empat atau lapan ‘measure’ selepas pendahuluan dilakukan oleh tok minduk. Serunai Serunai mempunyai empat bahagian. Ahli muzik yang terpenting dalam kumpulan muzik makyung ialah. Penggesek rebab diperbuat daripada kayu dan tali tangsi. gambus atau biola. suara penyanyi solo dan korus. Balangnya diperbuat daripada kayu nangka atau sira.Canang anak dan ibu diperbuat daripada lembaga. Rebab Rebab mempunyai tiga bahagian iaitu pucuk rebung. pemain rebab yang dikenali dengan nama Tok Minduk. Beliau memulakan semua lagu sepanjang 8 hingga 16 “measure” yang selepas itu diikuti oleh gendang. Ia juga menjalankan istiadat buka panggung. Beliau adalah ketua dan juga “pemimpin” kumpulan muzik itu. mali. Tempurung muka diperbuat daripada kayu nangka atau sena dan ditutup dengan kulit perut lembu. gong. Beliaulah yang memberi isyarat memulakan lagu. 6.Pada dada (muka) di penjuru kiri terdapat satu lubang seluas satu inci dan ditutup dengan penutup yang dinamakan ’susu’ atau ‘tetek’. Biasanya melodi pendek akan digunakan berkali-kali. piring dan kicah (empat piring dan dua kicah) yang diperbuat daripada besi. Fungsinya ialah untuk mengimbangkan tekanan udara dalam dan luar. menukar rentak dan hal-hal lain mengenai aspek muzik. Kesi Kesi mempunyai dua bahagian. 4. Perbezaan antara dua canang ini akan hanya dapat dikesan melalui bunyi yang dihasilkan oleh alat muzik tersebut. Rangkap ini akan dinyanyikan semula oleh korus dan juga ahli-ahli muzik. batang dan copong. 5. Tiap-tiap bahagian ini boleh dipisahkan. Unsur nyanyian dalam makyung diselenggarakan oleh kesemua pelakon dan juga ahliahli muzik. Ahli-ahli muzik ditempatkan di sudut kiri pentas dan tok minduk duduk mengarah matahari jatuh. Tok minduk dan ahli muzik lain menghafal kesemua lagu-lagu makyung. . Pada masa dahulu tali rebab diperbuat daripada benang besar dan kemudian menggunakan benang kasar.

Senikata sahaja yang berubah. Tangan seludang menolak mayang 7. suara dan rebab menyelenggarakan melodi. Tangan burung terbang 5. Tangan susun sirih 3. kepala dan kaki membentuk tarian makyung seperti berikut : 1. Langkah turun dari kayangan 13. Posisi tangan ini apabila dicantumkan dengan pergerakan badan. gendang dipukul bertingkah dan gong menandakan ‘measure’ atau bilangannya. Tangan sirih layer 11. Dalam nyanyian. Tangan sulur memain angi 8. Tangan liuk kiri longlai ke kanan 9. Langkah naik ke kayangan 14. Tangan gajah lambung belalai 4. Berdiri tapak tiga mengadap timur jaga 10. Pak Yung berjalan . PERGERAKAN ASAS BAGI TARIAN MAKYUNG Satu unsur penting dalam makyung selain daripada muzik dan dialog ialah tarian yang digunakan dalam keseluruhan persembahan. Kirat penghabisan 12. Tarian makyung juga sama seperti tarian melayu yang lain iaitu menegaskan kepada pergerakan tangan. Duduk atas tumit. Tangan ular sawa mengorak lingkaran 6. tangan sembah guru 2.

Penari ini akan menarikan tarian secara berkumpulan dengan memusingkan piring yang mempunyai lilin yang menyala secara berhati-hati agar piring tersebut sentiasa mendatar. Semasa peninggalan tunangnya itu gadis telah kehilangan cincin pertunangan. mengadah (berdoa) melahirkan keindahan sehingga peristiwa ini telah melahirkan Tarian Lilin di kalangan gadis-gadis kampung itu. membongkok. Asal Asal usul Tarian Lilin dipercayai berasal dari Sumatera. Kononnya seorang gadis telah ditinggalkan oleh tunang yang pergi berdagang mencari harta.Tarian Lilin Tarian Lilin pada asasnya merupakan sebuah tarian yang dipersembahkan oleh sekumpulan penari dengan diiringi sekumpulan pemuzik. Gerakan badan yang meliuk. Para penari ini akan membawa lilin yang dinyalakan pada piring yang dipegang pada setiap belah tangan mereka. Gadis tersebut mencari-cari cincin hingga larut malam dengan menggunakan lilin yang diletakkan pada piring. . dan lilin tidak terpadam.

Setiap penari yang menjayakan tarian ini hendaklah bergerak beberapa sentimeter saja daripada penari lain tanpa bersentuhan. Ia merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun yang sering dipersembahkan pada Tadau Kaamatan yang bermaksud Hari Penuaian yang dirayakan di negeri Sabah pada setiap bulan Mei. namun tujuan asal tarian ini ialah untuk menyambut kedatangan "Bambaazon" (semangat padi) yang biasa dilakukan pada selepas menuai padi. Pasangan penari lelaki dan wanita menari berhadap hadapan dan mereka menggerak-gerakkan kaki dengan langkah kecil. Penari-penari Sumazau yang terdiri daripada kaum lelaki dan perempuan biasanya memakai pakaian serba hitam yang dihiasi dengan corak-corak menarik menggunakan benang berwarna emas. Biasanya Sumazau ditarikan semasa menyambut hari keramaian dan di majlis jamuan.Tarian Sumazau Tarian Sumazau merupakan sejenis tarian tradisi rakyat Sabah yang amat terkenal di Sabah dan di seluruh Malaysia. Tarian ini ditarikan oleh kaum petani terdiri daripada lelaki dan perempuan dengan memakai pakaian tradisional mereka. gerakannya turun naik seperti burung terbang. Tarian ini ditarikan dengan kedua-dua tangan diangkat ke paras bahu dan dikibarkibarkan umpama kipasan sayap burung. biasanya 6 buah gong yang berbagai ukuran dan satu gendang dengan rentak yang khusus. sementara tumit kaki diangkat dan diturunkan mengikut irama lagu. mengikut alunan rentak yang dimainkan dengan perlahan-lahan dan lemah lembut. dan mengubati penyakit. . Tarian ini dimainkan dengan iringan paluan gong. Penari perempuan dihiasi dengan selendang serta talipinggang (tangkong) yang diperbuat daripada duit syiling perak (trade dollars). Tempoh dan rentak pukulan gong Sumazau adalah berbeza-beza mengikut daerah dan desa. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti tarian sumazau yang ditarikan untuk mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan juga untuk menolak bala. Ilham tarian Sumazau ini adalah daripada corak penerbangan burung helang yang disaksikan petani-petani yang berehat di sawah sewaktu musim menuai. Ketika menari tangan dikepakkan keluar. menyemah semangat.

Perhiasan Pakaian a) Renda bercorak dijahit tangan pada lengan blaus. di mana ia turut juga ditarikan oleh semua yang hadir dengan tidak mengira suku kaum dan peringkat umur bagi memeriahkan majlis tersebut tanpa memakai pakaian tradisional hitam.Penari lelaki biasanya akan memaki tanjak di samping pakaian serba hitam serta menyendang daun silad kering. Kini tarian Sumazau diadakan dalam banyak majlis keramaian seperti majlis-majlis perkahwinan. b) Lengan blaus di atas siku ke bawah pula dibelah dan dijahit . DUSUN Ciri-ciri Pakaian Tradisi a) Blaus berlengan panjang (sinipak ) berwarna hitam. majlis-majlis keraian menyambut ketibaan orang-orang kenamaan. b) Gonob (sarong) paras lutut.

Bagi suku kaum Dusun di daerah Kota Belud. upacara perubatan. Tarian Sumazau dimulai dengan lompatan-lompatan kecil mengikut cara pergerakan unggas. tolak bala. TARIAN SUKU KAUM BAJAU KOTA BELUD LIMBAI Tarian ini adalah sejenis tarian asli masyarakat suku Bajau. Suku kaum ini tinggal di kawasan pesisiran pantai.c) Kain hitam berlapislapis dengan renda kuning keemasan (sunduk do sunalatan) disandang di tangan sebelah kanan. jamuan besar atau 'mangi makan' serta memanggil semangat padi (monoluhut atau mangavau).(selindang lolopot) f) Gonob ditenun sendiri oleh suku kaum Dusun Tindal menggunakan kain tenunan dari hasil pemprosesan pisang larut (textil musa) TARIAN TRADISIONAL SUKU KAUM DUSUN SUMAZAU Sumazau merupakan sebuah tarian tradisi suku kaum DusunKadazan di Sabah. memuja semangat. tarian ini lebih dikenali sebagai mongigol.tangan dengan berbagai corakl kain berenda. Tarian Limbai ditarikan ketika menyambut ketibaan pengantin . Tarian Sumazau dilakukan untuk upacara memuja kuasa ghaib. BAJAU / BAJAU LAUT (UBIAN) Suku kaum bajau / bajau laut merupakan suku kaum kedua terbesar di Kota Belud. e) Kain dastar sebagai kolar baju. d) 2 pasang selendang merah. Aktiviti utama suku kaum ini ialah pertanian dan ada juga yang melakukan aktiviti sebagai nelayan. Sumazau bermaksud lompatan. Fungsi tarian berkait rapat dengan kepercayaan aninisme.

perarakan dihentikan sementara. Penari-penari melambai-lambaikan selendang mereka sebagai lambang mengundang dan mengucapkan selamat datang. Tidak diperlukan iringan muzik dalam tarian ini dan Berunsai selalu ditarikan di hari-hari perkahwinan. Ia merupakan upacara khas sebagai isyarat menjemput pengantin naik ke rumah untuk melakukan istiadat ijab qabul yakni pernikahan. . Tarian Ngajat sangat popular dalam kalangan orang Iban di Sarawak. Penari-penari yang terdiri dari lapan orang akan belakang membelakangi dan bergerak ikut pusingan bulatan kekanan. Irama dan bahasa tarian mengiringi anggota-anggota rombongan pengantin naik ke rumah. lalu tarian Limbai dipersembahkan di hadapan pengantin. TARIAN BERUNSAI Berunsai adalah tarian tradisional suku Bajau di daerah Kota Belud. Tarian Ngajat . Sebaik sahaja rombongan pengantin sampai. Mereka nyanyikan lagu tradisional beramai-ramai sambil sambut menyambut.lelaki yang diarak ke rumah pengantin perempuan. Sabah. Gerakan asas bagi tarian ini adalah gerakan kaki mengikut lagu-lagu yang mereka nyanyikan. Tarian Ngajat.

6. Mereka akan memakai pakaian tradisi seperti 'sirat'. Penari juga memakai topi yang dihias dengan bulu-bulu burung. gendang Rayah dimainkan untuk tetamu kehormat dan orang yang menyambut gawai untuk ber'Rayah' sambil membawa tengkorak musuh. gendang. tawak. antaranya ialah:1. Gagung merupakan sejenis baju yang tebal dan keras yang diperbuat daripada kulit haiwan seperti kulitberuang tetapi tidak dijahit kiri dan kanannya. Bagi Gawai Sandau Ari. Gagung merupakan sejenis baju yang tebal dan keras yang diperbuat daripada kulit haiwan seperti kulit beruang tetapi tidak dijahit kiri dan kanannya. Lagu iringan dibunyikan daripada alat-alat seperti gong besar dan kecil.Tarian Ngajat terdiri daripada beberapa jenis. Penari akan memakai pakaian tradisi seperti 'sirat'. Satu lagi jenis tarian ini ialah penari akan memegang perisai kayu di tangan kiri dan pedang di tangan kanan lalu menari seperti berdepan dengan musuh dengan menghayunkan badannya ke kiri dan ke kanan. 3. Ngajat Induk Ngajat Bebunoh Ngajat Lesong Ngajat Semain Ngajat Berayah Ngajat ““Ngemai antu pala” Ngajat bagi orang-orang Iban ialah tarian semasa menyambut Hari Gawai orangorang Iban sebelum berperang dan selepas musim menuai. Pada zaman dahulu tarian tersebut ditarikan selepas mereka kembali dari berperang. penari akan melompat bersama iringan lagu. Bagi penari lelaki atau digelar 'keling'. Manakala bagi penari wanita atau digelar sebagai 'kumang' pula. 2. engkurumong dan sapeh. Tarian ini ditarikan dengan berdiri atas bulatan langsaran ke atas dan ke bawah. 5. Setiap rentak yang dimainkan adalah bersesuaian dengan upacaranya. bebendai. iaitu alat bertali seperti gitar. 'gagung' atau baju burung. 4. 'gagung' atau baju burung dan juga memakai topi yang dihias dengan bulu-bulu burung. mereka memakai pakaian tradisi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful