„Prokleta

avlija“

Ivo Andrić

Ivo Andrić „Prokleta avlija“
(1892.-1975.)
1

ovječen slavom skromnog. Upravo u svojoj besjedi povodom prijema nagrade. Poslije Drugog svjetskog rata bio je u diplomatskoj službi u mnogim gradovima Evrope.Andrić govori o smislu pripovijedanja. koji je živio prije nove ere. gdje provodi najljepše dane svoga života.Anikina vremena. Studirao je filozofski fakultet u Zagrebu. Ćorkan i Švabica.Mara Milosnica. „Prokleta Avlija“. Umro je 1975. Austrougarske vlasti ga hapse pred optužbom da je i on učestvovao u Subverzitivnim aktivnostima patriotske organizacije Mlada Bosna. Jelena.godine. živjeći sa majkom na Bistriku. Doktorirao je u Gracu sa tezom „Razvitak duhovnog života u Bosni za Turske uprave“. Potvrdio se u doba obnovljenog realizma. Beču.Rzavski bregovi.ljudskim sudbinama. 2 . „Omer-paša Latas“ -meditativna proza „Znakovi pored puta“(pisao je 40 god.o istoriji. a to ga je inspirisalo da napiše dvije knjige lirske proze – „Ex Ponto“ i „Nemiri“ (naslov je dat po uzoru na starorimskog pjesnika Ovidija. Ali. o pripovijedanju i njegovom smislu. „Na Drini ćuprija“ I „Gospođica“.Olujaci . radeći na svojim romanima. Drugi Svjetski rat proveo je u okupiranom Beogradu. Nakon dvije godine. Dobitnik je Nobelove nagrade 1961.Čudo u Olovu.1954. -Nakon smrti objavljena su sljedeća djela: -priče: „Kuda na osami“ -romani. objavio je odjednom tri romana.ali i velikog stvaraoca u južnoslavenskoj i svjetskoj književnosti. kritike i eseje o pojedinim piscima. biće to jedan vid prosvjetljenja u vidu saznanja da je čovjek nejak i bespomoćan pred svijetom i silama na ovoj „tvrdoj i nemilosrdnoj zemlji“.Smrt u Sinanovoj tekiji.koje nekad ne smije biti sputano.Žena u kamenu. poslije očeve smrti.legendama.) Pisao je i poeziju.Pripovijetke II (1931) i Pripovijetke (1936) Među pričama posebno se izdvajaju proze bez kojih i nema pravog Andrića: Put Alije Đerzeleza. Žena koje nema.Šibeniku i Mariboru.sa majkom seli u Višegrad.godine. Romani: 1945. nastala u toku okupacije:“Travnička hronika“. Žeđ. Predlažem da svi zajedno pogledamo inserte iz Štokholma iz davne 1961. Most na Žepi. Mustafa Mađar.nakon rata.odakle je svojim prijateljima i rodbini slao pisma i pjesme pod nazivom Ex Ponto). Poslije atentata na Cuvajta .g. Bilo je to njegovo traumatično iskustvo od kojeg će cijeloga života bolovati i nositi ožiljak. Krakovu. a bio je prognan čak u mjesto Ponto na obali Crnog mora . pa je izvijesno vrijeme morao da provede u tamnicama u Splitu. Djelo -meditativna proza : „Ex Ponto“ i „Nemiri“(1920) -zbirka pripovjedaka: „Put Alije Đerzeleza“(1920) -tri zbirke pripovijedaka: Pripovijetke I (1924).mudrog povučenog čovjeka.ali nikad ni izvan plemenitih ljudskih težnji. Rodio se u Docu kraj Travnika od oca Antuna i majke Katarine. Prvu gimnaziju je pohađao u Sarajevu .-Pripada našoj međunarodnoj književnosti i literaturi poslije Drugog svjetskog rata..

avanturisti i pustahije. čudaci svijet odbačen i nepriznat . žene od čula i jakih strasti.konzulati .koji je nekada. manastiri.a data kao projekcija ili bolno iskustvo fra Petra.kasarne. • Predmet opisivanja su kasabe i život u njima . smisao i besmisao. ali je ostala priča u sjećanju mladića dok posmatra bjelinu snijega koja sve potire.puna dva mjeseca.) -Djelo je izuzetno umjetničko ostvarenje.naročito pred smrt. megdandžije i kukavice.mislioci i neimari .begovi.u orijentalnom prostoru. Do sredine 20.mostovi i razni predjeli iz bosanskog „ tamnog vilajeta“ • Piše o Turcima. o strancima i nevjerici Bošnjaka prema njima.usamljeni ljudi. Ono što je tamo doživio . On je čestom pričao o tome.kadije.popovi i fratri. hanovi . „Prokleta avlija“(1954. • U svojim djelima Andrić zahvata: prolazno i trajno. život i smrt.zatvori. U carigradskom zatvoru ostao je „ni kriv ni dužan.situirana kraj Carigrada.davno. služi se mitovima . tekije.sluge i zanatlije. ono što on misli i osleća.nosio je cijeloga života kao gorko iskustvo od kojeg se nikada nije oporavio. Fra Petar je umro.hodže. vječni odnos muškarca i žene .age.hajduci i prosjaci.on se sječa te priče.anašao u njoj. lokalno i univerzalno. katolicima i pravoslavcima.djeca i činovnici i intelektualci.koja umije u nedogled da širi i razvija opojnu magiju pripovijedanja. Vijeka.oficiri.prestupnici i zločinci.vojnici. nema mu ravna u majstorstvu i tehnici pripovijedanja.paše. muslimanima . išao u Carigrad i koji se igrom slučaja.“prokleta avlija“.historijom.trgovci i ratnici.tamni i unutrašnji imuls koji fatalno truje i opterećuje čovjeka • Umjetnička slika života u njegovim djelima ima općeljudsko i univerzalno značenje. • NJegovi junaci su :veziri.suludim stjecajem okolnosti“. Naslov: Model obrade dijela 3 . • U Andrićevom djelu Bosna je zahvaćena u širokom vremenskom rasponu od 16.legendama .lično i opće. U njemu se Andrić pokazuje kao Šeherzada. pojedinca i masu.veseljaci i mnoge tragične ljudske sudbine. To je prostor na kome se odigravaju sudari civilizacije i susreti raznih vjera i naroda (uzeti i pročitati citat iz Travničke hronike).zatvor. Djelo Prokleta avlija ima prstenastu kompoziciju koja odlikuje priču u priči. čovjek sa svojim nagonima i mutnim stanjima svijesti . • U središtu njegovog stvaranja uvijek je čovjek .Slikar Bosne • Vezan je za prošlost. Tema pripovijedanja označena je u samom naslovu: to je tamnica.

O Karađozu(Latifagi) a. Valija. -lik Džem-sultana 5. Ćamilova naracija -Legenda o Šeherzadi( motiv priče i pričanja ) 4. Porijeklo b. Karakter.Prstenasta kompozicija „Prokleta avlija“ • UVODNA DESKRIPCIJA (Snijeg pada i zatrpava grad u kome je sahranjen fra Petar i staza koja vodi do groba) 1. Haimova naracija 5. vizuelne i slike čula mirisa) 2.zašto mrzi knjige? 4 . Dnevna bibilijska priča o braći neprijateljima Džemu i Bajazitu. Zaimova naracija 4. O Prokletoj avliji a) mjesto i izgled Proklete avlije b) svijet Proklete avlije c) život u Prokletoj avliji:noćni i dnevni život (akustične. Izgled c. Narativna struktura Proklete avlije – o čemu pričaju naratori? Šta ih tjera na pričanje? 1. Piščeva naracija 2.sposobnost preobražavanja(čovjek-pozorište) 3. Fra Petrova naracija 3.

Pustoš je produbljena. Avlija= turcizam.izgubljen poput pahuljica u visokom snijegu što se širi kao okean i sve pretvara u hladnu pustinju bez imena i znaka.snijeg je sve zameo . dok se iza njega iz susjedne sobe čuje prepirka dva fratra koji popisuju zaostavštinu tek sahranjenog fra Petra.da bi mogao biti. Nema Istambola ni Proklete avlije. Okvirna deskripcija i njena funkcija Na početku i na kraju Andrićevog romana javlja se deskripcija. Ovo nije viteški roman . Sve je bijelo.snijeg je zameo sve do kućnih vrata i svemu oduzeo stvarni oblik. Ni jadnog Haima. ničeg nema. 5 .i on ju je napustio. U funkciji je umjetnost postupka i ima simboličku funkciju (paralela:Dekameron.neba još punog snijega.nego tekst koji spada u DANAŠNJI DAN I TRENUTAK SISTEM KODA-ČEGRTALJKE-puca. Prokleta avlija). a dao jednu boju i jedan vid.jer snijeg sve zatrpava : i grob i stazu do groba.o slici prirode koju. Ona otvara i zatvara djelo.koji je jednom umro još prije smrti. Ni ljudskih zala.• ZAVRŠNA DESKRIPCIJA (Snijeg je sve zatrpao i nema više ničega) Prokleta avlija-dolina suza i plača -U romanu I.više nema ničega: 2) „ I tu je kraj.nesretni sultanov brat Džem.121.A slika „mutna vremena kad vlast prestane da razaznaje pravog od krivog“. ni nade i otpora koji ih uvijek prate.) Kao što se vidi iz ova dva citata. uokviruje sadržaj djela. posmatra mladić koji sjedi kraj prozora u ćeliji. Riječ je o zimskom pejzažu. Snijeg „svemu oduzima stvarni oblik MISAO O PROLAZNOSTI I NESTAJANJE SVEGA ŠTO JE LJUDSKO..priča.) Djelo se završava slikom istog pejzaža: snijeg je prekrio i grob. Nema više ni priče ni pričanja. Nema ni mladića iz Smirne.dok je istina smrt.“(str.a grob u toj bjelini izgleda kao KRVAVA RANA: 1) „Zima je.dvorište koje ima svaka kuća. Ova pojava nije karakteristična samo za turska vremena. Nema više ničeg. Hiljadu i jedna noć.. nakon sahrane fra Petra . Samo snijeg i prosta činjenica da se umire i odlazi pod zemlju“. onda kad je pomislio da je.9.hodati. zaboravljena je od svih. Iza tople fra Petrove riječi puki zbir preedmeta. Ni crne Akre. Odjednom kao da je život samo privid . Samo grob među nevidljivim fratarskim grobovima. Napolju je pustoš od bjeline. disati. a ujedno i metafora. Avlija je konkretna . Kao da nema ni svijeta zbog kojeg vrijedi gledati.predio nije isti. Prokleta= bez Boga.(str. i krstače ma grobovima. nestali su posljednji tragovi ljudskog prisustva.

Nisu sasvim to ali podjećaju na to.satovi. umjetnost.čuje se opori glas starog fratra.za svojim potrebama.ali otimači kojima je osigurana nekažnjivost i koji znaju da se sopstvenik ne može vratiti ni iznenaditi ih na poslu. Sve to govori o čovjekovoj egzistencijalnoj zatočenosti: Anonimni mladić Javlja se na samom početku i na kraju romana. živ kao što su oni sada. nepostojanja čovjeka kao vlasnika! -TESTERE I KLIJEŠTA. nezapažen. Oniu su predstavnici pobjedničkog života koji ide svojim putem. Lik bez osobenosti i identiteta. zagonetan. Sva knjiga predstavljena je u krugovima.vrijeme legende. i označavaju dvije vrste vremena: -Hronološko vrijeme-(naše vrijeme) -Koncentrisano vrijeme.38 i broj 115. izgledaju kao otimači.Prolaznost ljudskog života(smrt). To je sam Andrić.vrijeme priče fra Petrove. Umrli ne odlazi u vječnost.metafora svijeta koji se zasniva na radu( život poslije čovjekove smrti je život rada) -SATOVI. smrti. 6 . i sve tako redom.Piši dalje. čuva ga samo literarna uspomena.kreševska . -TUPO PADANJE KLIJEŠTA I TESTERE NA GOMILU. On je nenametljiv. Evo i citata koji to ilustruje: U ovom uvodnom dijelu naglašeni su: . I kad ih čovjek ovako sa strane posmatra.Ravnodušnost prema smrti drugog čovjeka „Ljudi koji popisuju zaostavštinu iza pokojnika koji je još prije dva dana bio tu. u potpuni zaborav. već u ništavilo. Evocira fra Petrovu priču o dvomjesečnom tamovanju u Prokletoj avliji. Čovjekova pobjeda protiv nestajanja. Nisu to Lijepi pobjednici . imaju neki naročit izgled. kretanje u krug. narator. Jedna .predstavlja krugove .alatka po alatka. koji leži na malom hrastovom strugu pokojnog fra Petra“ str. 12. fra Petru. bačen na gomilu grubo ispreturanog alata.. ćutljiv. prigušene prepirke dvojice fratara koji u susjednoj ćelijji popisuju zaostavštinu. kao i sa brojnim tamnicama realnim i simboličnim. a na kraju svake rečenice zapisani predmet tupo odjekne. u nebesa. .Spisak skromne zaostavštine: alat. Zagledan je kroz rešetke ćelije i ima toliko veze sa tamnicama Ex Ponta i ćelija br.prazna ćelija.piši: jedna kliješta velika.samo izoštravaju ništavilo svojine. koji posredno daje riječ glavnom nosiocu priče. sva im je zasluga u tome što su nadživjeli pokojnika. (Fra Petrovi satovi otkucavaju prije i poslije njegove priče) -PUŠKE-vrijeme u kojem je fra Petar živio.

neupadliv. nepovjerljiv. sve registruje i intenzivno doživljava.puške . hladan i miran sve dok nije upoznao Ćamila.topla obojenost njegovog pričanja .Škola u Samsarinou. U vodenici.tvrd ležaj.To je slika koju Biblija daje o mitskom kazivaču. -Bio je sahadžija. oprezan.Majstor od zanata.govori ijekavskim dijalektom -rečenice su mu kratke. Postao je tada brižan. Osim Proklete avlije priča i druge priče. Prokleta avlija-prosotor svijet 7 . .Čaša. satovi. mudar.Fra Petar(sveznajući pripovijedač) Skeptik. koristi turcizme i sporadično Latinske riječi. -Mudrac pun životnog iskustva . čovjeku koji crpi riječi iz trezora iskustva. alat. -„A ne samo mudar bijaše propovijednik. nego i narod učaše mudrosti. zbatiželjan i saosjećajan.Skromnost dekora u samostanu: prozori sa rešetkama. puškar i mehanik. . Svaka njegova riječ kazivala je više nego što ona u običnom govoru znači! . složi mnogo priča. ispitujući. smiren. Trup. razuman.

dvadeset pa i više zatvorenika ).OPIS AVLIJE: “Petnaestak prizemnih ili jednospratnih zgrada građenih dograđivanih u toku mnogih godina.čegrtaljka u kojoj se sudaraju KAMENĆIĆI? 8 .. SAMO NEBO. povezanih Visokim zidom.lupanje šakama. žive „mučeničkim životom izvan godišnjih doba“ DRVEĆE-simbolizira život zatvorenika izvan slobode i svijetu tiranije. uvijek izranjavljena i oguljena.U takvim trenucima“cijela ta Prokleta avlija JEČI I TREŠTI KAO OGROMNA DJEČIJA ČEGRTALJKA U DŽINOVSKOJ RUCI. .započinje svoju orgiju koja se nadaleko čuje. kada se nađe stiješnjen u ćelijama.“krakljaju i hrču“. Sa svih strana čuju se „NERAZUMLJIVI GLASOVI. METAFORA: . izduženo i strmo dvorište posve nepravilnog oblika.Preko dana slično je vašarištu na kome se mogu vidjeti ljudi raznih rasa. A dva tri uboga i malokrvna drveta. POLOŽAJ AVLIJE : „ SAM POLOŽAJ AVLIJE BOIO JE ČUDAN. GRLENI I TEŠKI“. IZ AVLIJE SE NE VIDI NIŠTA OD GRADA NI OO PRISTANIŠTA I NAPUŠTNOG ARSENALA NA OBALI ISPOD NJE.“ -Biće čovjeka u Prokletoj avliji osuđeno je na izolovanost.. Tada zatvorenici počinju da pjevaju „ BESTIDNE PJESME“.GRČE SE. svađaju. VELIKO I NEMILOSRDNO U SVOJOJ LIJEPOTI. Tu je i treskanje vratima. na fizičko i psihićko mučenje. A LJUDI U NJOJ POIGRAVAJU. da se dovikuju. toliko je ljudi od jutra doi mraka gazi. KAO SRAČUNAT NA MUČENJE I VEĆE STRADANJE ZATVORENIKA. dok se noću sve to satjeruje u uske ćelije( u svakoj ima deset. vjera i ponašanja. . rasturena samo sredinom dvorišta.Samo ispred zgrade u kojoj su čuvari i kancelarije ima malo kaldrme i sve ostalo je siva i tvrda ugažena zemlja iz koje trava ne stiže ni da nikne. škripe zubima. zatvaraju ogromno. uzdišu. • Dnevni i noćni život u avliji • ( AKUSTIČKE I VIZULNE SLIKE ČULOMIRISA) Avlija ima svoj život: noćni u ćelijama i dnevni u dvorištu. U DALJINI NEŠTO MALO OD ZELENE AZIJSKE OBALE S DRUGE STRANE NEVIDLJIVOG MORA. SUDARAJU MEĐU SPOBOM I BIJU O ZIDOVE KAO ZRNA U TOJ ČEGRTALJCI“.Taj silan svijet. I TEK PONEKI VRŠAK NEPOZNATE DŽAMIJE ILI DŽINOVSKOG KIPARISA IZA ZIDA. Dvorište.

Samo to ne. da mu zalogaj grkne i život omrzne“.. mržnju i izuzetnu vještinu. Ako ništa drugo. Je li prešao prag ove avlije. mračnjaci i ćutalice.pa ma to bilo u snu. Karađoz – Latifaga ( Groteksni lik iz turskog pozorišta Lutaka i Sjenki) -Upravnik Proklete avlije.. jezicima i ponašanjima.lutalice.. nevini i krivi.“ PRIKAŽITE KARAĐOZOV LIK: -od prestupnika do čuvara REDA I ZAKONA . psuju. međusbno se zadirkuju..osjeća se mučan zadah i zaudara iz svih zgrada i predmeta. Svijet koji niti krije niti uljepšava svoje mane i poroke. Evo kako tumači krivic zatvorenika: „Neka mi niko ne kaže za nekog: nevin je. igra očiju -Deviza: „Ja znam ljude. Većina njih je psihićki labilna i moralno posrnula. kulturama.Imao je nepredvidive reakcije.nije on nevin. Jer ovdje ima nevinih. ali i kršni prohladni dan. .njen stub. sirotinja koja vara i krade. brbljivci i oni koji ćute.krivi su svi.rasama. ravnodušni i veliki očajnici. pijanci . Hiroviti i neobuhvatni kidišu jedni na druge. Skrivio je nešto.predan poslu. Tu su dječaci. obijesni mladići i starci. jedni drugim prijete.pomislila nešto rđavo. sjecikese. majka ga je.“ -Postupanje sa zatvorenicima -Poređenje sa izmirskim valijom 9 . kockari..Čovjek.. kad ga je nosila.To smo MI. . obijači. tuku se. ucjenjivači.pozorište. „Izgleda da sva zemlja kou je pritisla Prokleta avlija lagano truli i pušta neku vonju koja čovjeka truje . Svijet Proklete avlije je šarenolik po vjerama.Oličenje avlije. izuzetno osjetljivi i neopisivo okorjeli. U posao unosio strast. Uznemirava ih smrkavanje. Doživljavamo sebe kao slučajna bića unutar poludjelog sistema! ČULO MIRISA: ambijet je nepodnošljiiv.TI KAMENĆIĆI.

. fantazira. nekontrolisan -PRIČA SVUDA. Nosio je veliku strast za pričanjem. zapuštenog izgleda... Imao je navodno .. -Haimova pričanja motiviše potreba za savladavanjem straha. nepromišljen -PRIČA SVAŠTA.. Ne prestaje da sanja i „laže“ o sretnoj ženidbi i „svoja četiri krasna zanata“... ZAIMOVA - - fizički i duhovni portret priča samo o ženama: živopisno. Opsjednut je ženom kao mitom svoje priče... Ćamil o Džemu. Jevrejin iz Smirne.. i to o tuđim životima. Haim o Ćamilu i životu.. U zatvor ga je dovela snažna govorljivost.. strasno uveličava.. SVE PREDVIĐA I ZNA: 10 . Zaim o ženama.. Rasturao lažni novac. HAIMOVA Ćamilu) NARACIJA ( O (Haim na hebrejskom znači život) -Ima snažnu nagonsku potrebu za pričanjem. -PRIČA SVIMA. govorio brzo i mnogo. 11 žena i ni sa jednom nije ostao u braku. jeste mjesto za pričanje... „On je jedan od onih što cijeloga života vode neki svoj bezizgledan i unaprijed izgubljen spor sa ljudima i društvu iz koga su“. Petar priča o avliji i Haimu..-Ako nije mjesto za življenje..da sve pogreške i zlodjela Ljudska otkrije i da zle čini izobliči a dobrima oda priznanje“. mršav . na izvjestan način defektan. 2... Haimove naratorske sposobnosti: 1... Providno komponovane priče o svojoj slavi. morao je „ da sve kaže i objasni. crne kovrđave kose.. -Haim.tanak .

Ćamil. o drugim sredinama i predjelima koje nismo nikad vidjeli niti ćemo imati prilike da ih vidimo? Malo. Oda Grka ga je djelilo sve. Majka mu je bila Grkinja a otac Turčin. nosi procijep u duši. o drugim ljudima. kao i Andrić (otac katolik.kao i drugi Andrićevi junaci . blijedo lice s onim sobnim blijedilom obraslo u pahuljastu bradu od desetak dana. Oponaša govor onoga kome govori.a) b) c) d) e) f) g) Pripovijeda o onome što se deslio. u kojima se motri na svaki gest i svaku izgovorenu riječ. putničku torbu od svijetle Rađene kože. Ulazi u pomisao i želje ljudi . Ali ti ljudi su i dar i poklon za svijet. ćebe toplo i mehko kao tanko skupocijeno krzno. -Ljudio poput Haima su opasni za sebe .To su 11 - . tamnih kolutova oko očiju) Bio je okružen plemenitim predmetima( kad je došao u zatvor) bio je u plavom odjelu. To je drama razdvojenih svjetova. Šta je to što je toliko privuklo Ćamila Džem-sultanovoj ali i za druge ljude. Smirna. a između njih stoji jedan čovjek u ratu sa oba. a sa Turcima vezivalo malo šta. inficiran potrebom da stalno govori. čak i ono čega nisu svjesni. nezavisno što je pojedinac bio samo pasivni slušalac. otrovan i jednim i drugim svijetom. držanje tijela. Razapet je . Osjeća da je neprihvaćen. Govori brzo i mnogo. izraz lica. sudbini? U totalitarnim društvima i vremenima. jer bez njih i njihovog pričanja-kaže Andrić: „Šta bismo znali o tuđim dušama i mislima. Može da dočara i izgled mrtrvih predmeta. Može da podražava hod. Pripovijeda o prizorima bez svijedoka. godine Ćamilovo porijeklo ( dijete mješane krvi). blizina takvih ljudi je opasna i katastrofalna. ĆAMILOVA Džemu) NARACIJA(O - - 24. vrlo malo“. imao je u kožu povezanu knjigu. majka srpkinja)! Ćamil se identifikovao sa Džemom a Andrić sa obojicom! Fizički i duhovni portret( mlad . pa prema tome i o sebi.

On je taj kome sve polazi za rukom. govori i čita grčki i italijanski. Otjeran u zatočeništvo? Zadavljen? Odveden u duševnu bolnicu? Mrtav ili odveden u bolnicu? Jedno je sigurno.Postao je bolestan i deformisan lik/ bolesno se identifikovao sa Džemom „Ja sam to!“ . muzičarima.Bio je lijep.bez mjere u mislima i uživanjima.. to je drugima prenio kao da je Ćamil „potajni Džem“.pametan .Pokreti su mu mehanički. On u eventualnom sukobu unaprijed gubi bitku. U ovom slučaju je to Džem. koji uvijek zna šta treba. „ bujne glave. Drugi je . na Rodlos) . . odnosno Džem-sultanu. „čovjek kratkog vijeka. zle sreće i pogrešnog koraka. te da se u svemu tome krije aluzija na savremenu vlast i sultana koji je . Neki nepromišljeni maldić. Džem: krupan.Kako je Ćamil završio? Jedne noći nestao je iz Avlije. i ot zato što je za predmet izučavanja uzeo sudbinu historijske ličnosti iz 15. . plahovit. Džem. . osujetio svoga brata da dođe na vlast i preuzeo mu prijesto.vijeka Džem sultana..grčke i turske krvi. plav . putovao je u Egipat.Postao je čovjek koji živi sa knjigama(u knjigama našao smisao života) . geože i međusobno satiru.. čovjek čije težnje stalno idu mimo onoga što treba i iznad onoga što se može“. družio se sa ljudima od nauke. šta može i ne smije. pjesnicima.razočarenje-vjerske prepreke-povlačenje u sebe. odlazi i dolazi do fra Petra naglo i kruto. Stariji brat je mudriji.nemiran.Ćamil je umro prije prave smrti.Ugledan i neporočan našao se u Prokletoj avliji. - Sukob Bajazita i Džema. „KNJIGE SU MU UDARILE U GLAVU“ .. rado viđen u društvu . kao i Bajazit. u svojoj bujnoj mašti . Njegova tragika metforično je najavljena slikom potapanja kovčega sa mrtvom djevojčicom u dubine mora. U potrazi za historijskom građom.Munjevita ljubav prema Grkinji mijenja mu život .turske i srpske krvi) .dobro razvijen.simboli koji imaju intelektualno i humano značenje! U njemu je sve od lakog materijala. .Tako je ljubav prema Grkinji zamijenio ljubavlju prema historiji.Postao je „ OTUĐEN“.pak. Bajazit preuzima prijesto. Tri načina reagovanja ljudi na Čamilovu sudbinu: a) Dobronamjerni očevi prijatelji b) Podrugljivo mišljenje vršnjaka c) Treće tumačenje ( Valija) Šta je to što je toliko privuklo Ćamila Džem-sultanovoj sudbini? DŽEM-SULTAN (braća neprijatelji) (Kain i Abel) Biblijska savremena priča o dva brata koja se ne trpe.Valija( koji mrzi knjige) hapsi Ćamila i šalje ga u Carigrad! .jači i bliži životu i stvarnosti. intelektualac.Ćamilov emocionalni život.Ćamil sa sujektivnim žarom priča o Džemu .“ 12 -Porijeklo im je bilo dvojno(Ćamil.

TUPOGLAV I BOLESNO NEPOVJERLJIV ČOVJEK. primitivni. vrlo su opasni. Vrhovnoj vlasri služe samo iz interesa.snova.slijepo poslušni. A TOLIKO ZLA MOŽE POČINITI“.nemilosrdnosti. -Obojica su gubitnici -Nisu našli smisao života -Nisu shvatali svijet oko sebe. -Tako je kidisao i na Ćamila koji je nedužan. da se njemu ne slome koplja.Njihov svijet nije svijet sticanja bogastava i moći. -Bolesno nepovijerljiv.poezije. ne može se ni zamisliti bez izvršilaca kao što je Izmirski valija. različiti od drugih . vjerske zaslijepljenosti i tupohlave vlasti. Više to neće biti: ja sam kao on. jednostrani. a n gole hladne prakse -Kao što je Džem bio žrtva spletkarenja. jer su lišeni etike i svakoga obzira. zanosa . a sve zbog svoje sigurnosti. tako je i Ćamil bio žrtva ljudske netolerancije. već osjećanja. SLABOTINJA I NEMOĆNIK. Džem je oslonac tražio u uvijerenju da je on sultan i da to uvijek mora svuda bitisultam. -Anksiozan. -On u snu strepi da mu ne promakne kakva nepravilnost. zatvori i uništi jedan ili stotine života. da nešto ne propusti. uvjereni u svoju moć i pamet.. rijšenossti. -Tupoglav.. jer su spremni n sve. skloni iracionalnom( idu za emocijama) -„Vrlo obrazovani“. nego ON to sam JA= bolesna identifikacija. 13 . njen izvršilac -Institucija vlasti. u tačnost svoga rada i zaključka. „Bio je kratke pameti i dugačkih prstiju“ -strah od svakog zahtjeva koji dolazi odozgo. Valija je poslušnik jednog nezakonitog načina vladanja u kome pojedinac može sve: da osumnjiči. usredsređeni na sebe.a Ćaimil u strasnom istraživanju Džem-sultanove sudbine. BEZBRK. PET PARA HLJEBA NE MOŽE STATI U NJEGA. VALIJA -Zašto Valija mrzi knjige? -inkarnacija vlasti.-Obojica su snažne atlete . u njemu će prepoznati sebe i u jednom trenutku pričanja reći će: TO SAM JA. -Valija : „TVRD I REVNOSTAN ČINOVNIK. tamo pri dnu vladajuće ljestvice nedoučeni. -Svi oni. jer ne prežaju ni od čega. -uzimao je mito. Zato u njihovom ponašanju toliko osionosti. SITAN I USUKAN. diplomatskih igara i ljudske bezobzirnosti. da ne pogriješi.„Bujnih glava“. Zato Ćamil Džem sultana doživljava kao srodnu dušu .karijerizma i straha. Takvi ljudi .

Historija . -Ako hoćemo da je vidimo.nesposoban da se brani. -Avlija je tu. Zaključak gdje je avlija? Rastajemo se od Avlije kao pozorišni gladalac o kome je bilo riječi. u svakom vremenu i prostoru.. i kakva im je budućnost. U sistemu strahovlada ne važi mnogo pozivanje na pravdu i lično pravo. – P. što je i svjestan čin onih koji njeguju kult „Proklete avlije“. jedan od segmenata vlasti. „ Ako hoćeš da saznaš kakva je jedna država i njena uprava. Avlija satire biće i fizički i psihički. stvarajući od njega duševnoig bogalja. -ovaj vijek je čovječanstvu donio mnogo“Prokletih avlija“.avlija.. tamnica kida te veze izmežu čovjeka i spoljašnjeg svijeta. zamišljen je kao odvajanje krivca od nevinih i onih koji žive u skladu sa zakonom. a često i iz samog života. Njena namijena nije plemanita(kao mostova) jer nija sračunata na uspostavljanje odnosa među ljudima. ona drevna i ova najnovija. osramoćen. ali njena namijena nikada. izopćen. tj. Najbolji pokazatelj o tome kakva je jedna država. jer znaju da se „drugačije razgovra sa čovjekom koji je jednu noć prenoćio u zatvoru“. ako umijemo da je vidimo. Naravno . među nama . gledaj samo da saznaš koliko u toj zemlji ima čestitih i nevinih ljudi po zatvorima. društvo.Goli otok. i po tome koliko je svijeta u njima zatvoreno. a koliko zlikovaca i prestupnika na slobodi. Optuženi je . PORUKE PROKLETE AVLIJE -svuda je prisutna.-Strah u Valiji presudi Ćamilu. puna je primjera za ovu tezu: -STALJINISTIČKI REŽIM U BIVŠEM SSSR-U -ČILEANSKI REŽIM U VRIJEME PINOČEA -vrijeme Informbiroa na našim prostorima u razdoblju Titove vladavine. Mladić pometan. Živimo u strahu da se ne nađemo u njoj. sistem. ideologija jeste.. -Avlija je institucija na kojoj počiva vlast .otpisan iz društva.. to se može zaključiti i po broju zatvora. Njeno postojanje sračunato je na mučenje „stradanje zatvorenika“. Avlija je primjer za tiraniju svakog režima. To če ti najbolje kazati“. kazanata. slomljen. zauvijek obilježenog. 14 . bez obzira na motive i stepen krivice. koje su postale mjesta satiranja ljudi. Naprotiv. savitljivi i poslušni.avlija. Ona je strepnja za Svaku slobodnu misao i kazna za svaki pogrešno načinjen korak. Njen izgled se kroz vrijeme i u raznim društvima može mijenjati. između čovjeka.otpor uzaludan. Svrha i smisao postojanja ovakvih avlija.

. Petar) -Gdje vladaju zakoni i metode Proklete avlije. onima koji su operativni. Osjećamo da evropske samice nisu više ništa posebno. osječajna i naglašeno senzibilna priroda. naša egzistencija je prokleta avlija-SAVREMENA-jer na ovome svijetu je mnogo nesporazuma.gradovi.lokali. cijelo društvo i sistem u njemu. reakcija sredine? ( očevi prijatelji... nesreća. nego da su naši domovi. kancelarije. ipak postoji nešto što je izvan njegovih namjera i htijenja( pr.da su svi isto. niti moćnik.-nekada je i država. muka. da više nisu zatvori.) -Karađoz -Zaimova naracija -Haimova naracija -Ćamilova naracija. postali takve samice. .Besjeda u Štokholmu -Slikar Bosne -Tema romana -Model prokazivanja -Grafički prikaz prstenaste kompozicije -Uvodna deskripcija( grob.zimski pejzaž) -Anonimni mladić -Fra Petar -Prokleta avlija(opis. vlada mrak. optuženih.ustanove.vlast-vahja) -Džem sultan( priča o braći neprijateljima) -Ćamil i Džem – srodne duše -Valija 15 .vršnjaci. -svakodnevni život.jedna velika prokleta avlija. ali i oklevetanih.. fr.i kompozicija Proklete avlije( niz koncentričnigh krugova) upućuje na tu zatvorenost i utamničenost -Ma koliko tvrdili da je svaki čovjek kreator svoje sudbine. koji su usredsređeni samo na jedan cilj i zvršenje konkretnog zadatka. PLAN RADA -o piscu – djela. Rasplinuta svijest.tu ima krivaca. svi samo članovi u igri poludjelog sistema. ispaštanja te nam se nudi nalik na tamnicu iz koje izlaza nema. -Vlast pripada samo odlučnim ljudima.ne može biti nosilac vlasti.

-Preneseno ( metaforičko značenje) gdje je avlija? -Poruka dijela. 16 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful