P. 1
BUCOVINA

BUCOVINA

Ratings:
(0)
|Views: 1,045|Likes:
Published by Campean Bianca

More info:

Published by: Campean Bianca on Mar 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/06/2013

pdf

text

original

UNIVERSITATEA µ¶BABES BOLYAI¶¶ CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE GEOGRAFIE SPECIALIZAREA GEOGRAFIA TURISMULUI LUCRARI PRACTICE GEOGRAFIA TURISMULUI IN ROMANIA

ZONA TURISTICA A OBCINELOR BUCOVINEI

ONICA SIMONA PATRINJAN BIANCA

Scurta prezentare generala a zonei :
‡ ‡ Obcinele Bucovinei sunt situate in nord-estul Carpatilor Orientali si reprezinta o subunitate distincta a acestora. Cea mai clara expresie a peisajului lor se realizeaza intre Valea Moldovei si Valea Sucevei. Valea Sucevei constituie limita lor nordica, incepand de la izvoare si pana la iesirea din munte, la Vicovu de Sus, pe o lungime de 65 km. Limita sudica porneste din Valea Bistritei, la Iacobeni, si se continua pe Valea Mestecanisului, Pasul Mestecanis-1096m, Valea Putnei si Valea Moldovei, care separa Obcina Feredeului si Obcina Mare de Rarau si muntii Stanisoarei. Cea mai clara limita in peisaj este cea estica, prin care Obcinele se pun direct in contact cu Podisul Sucevei, pe limita localitatilor Vicovu de Sus-Marginea-Solca-Cacica-Paltinoasa. Limita vestica este data de Valea Bistritei Aurii, intre Iacobeni si Carlibaba, de unde se continua pe Valea Carlibabei si Pasul Carlibabei, prin care se face legatura cu bazinul Sucevei, la localitatea Izvoarele Sucevei. Intre aceste limite, Obcinele Bucovinei cuprind un teritoriu de circa 2200 kmp. Administrativ, intreaga arie a Obcinelor se cuprinde in judetul Suceava.

‡

‡

‡

‡

Harta Obcinelor Bucovinei

directie concordanta cu cea a componentelor structurale. din nordul Obcinei Mestecanisului. care ocupa peste 70% din spatiul Obcinelor Bucovinei.Lucina-1588m. O alta trasatura generala a reliefului o reprezinta paralelismul culmilor si vailor pe directia NV-SE. Versantii. la Paltinoasa.Trasaturile Obcinelor Bucovinei O trasatura a Obcinelor Bucovinei este inaltimea redusa a reliefului. fiind sub 1400m in Obcina Mestecanisului. in Obcina Feredeului (altitudinea maxima de 1494m in varful Veju Mare) si in Obcina Mare (altitudinea maxima de 1223m in varful Scoruset) iar altitudinea minima o intalnim la iesirea Moldovei din munte. . Altitudinea medie a culmilor principale scade de la vest la est. se gasesc in cea mai mare parte intr-un echilibru relativ stabil. intre 1300-1200m in Obcina Feredeului si in jur de 1100m in Obcina Mare. intrucat procesele gravitationale sunt mult atenuate de invelisul vegetal al padurilor si pajistilor. de 460m. Maxima de altitudine este atinsa in vf.

Formatiunile magmatice apar sub forma unor Klippe(blocuri) pe o suprafata mai mare. foarte expresiv in zona Pojorata si pe paraul Cailor. Formatiunile sedimentare apar in latura estica a Obcinei Mestecanis. Toate se impun in relief prin forme specifice: dolomitele si calcarele triasice.Obcina Feredeului contine depozite cretacice si paleoceneocene. Obcina Mare se grefeaza pe panzele de Tarcau si Vrancea. la Solonet si pe valea Putnei. mai ales. Obcina Feredeului si Obcina Mare sunt modelate pe depozite de flis. Ele se aseaza transgresiv si discordant peste sisturile cristaline. groase de sute si mii de metri. Structural. conferind Obcinei Feredeului particularitatile sale morfologice. fiind reprezentate prin roci carbonatate si roci silicioase. roci predominant detritice. pe argilele cretacice. peste panza Vrancea. Breaza. Tatarca. intre Benea si Sadova. fiind reprezentate prin bazalte si peridotite si serpentine. se inscriu pregnant in relief. panza de Tarcau este seriata puternic spre est. o acopera complet. pe care. Aceasta din urma. Datorita acestui fapt. formate din roci cretacice superioare si. ‡ ‡ . fiind alcatuita din formatiuni metamorfice.Poten ialul turistic cu valoare peisajistic a reliefului ‡ Obcina Mestecanisului se suprapune zonei cristalino-mezozoice. fiind roci dure. paleocene si miocene inferioare. sub forma de succesiuni ritmice. panza Vrancea apare in marginea flisului Obcinelor ca trei semisfere: Putna-Suceava. care creeaza reliefuri cu abrupturi si chei-Lucava. cat si cele cuartoase. Sucevita si Humor. sedimenatre si magmatice. suprapunandu-se pe panza de Audia.

Potentialul turistic al reliefului pe conglomerate ‡ Potentialul turistic peisagistic al reliefului pe conglomerate ocupa o pozitie remarcabila in cadrul potentialului turistic morfologic al obcinelor. fiind sinclinale suspendate. bine delimitate de regiunile inconjuratoare. prin extinderi areale relativ reduse sub aspect geologico-tectonic. Se caracterizeaza. . in general. acesta fiind definit de o mare varietate de forme.

avand sectoare inguste .Poten ialul turistic al v ilor ‡ Obcinele Bucovinei se remarca prin culmi domoale in calcare (Cheile Lucavei. formate din roci mai putin rezistente. Cheile Tatarcei.de chei . .alternate cu arii depresionare largite. cu lungimi variabile. Reteaua hidrografica din obcine se remarca mai ales prin sectoarele de vai transversale ce taie succesiv structuri geologice de varsta si consistenta diferite. de unde au luat nastere tronsoane spectaculoase. Cheile Pârâul Calului). cu o fizionomie complexa.

Potentialul turistic al vailor-cheile ‡ De-a lungul cursului Bistritei Aurie. Pe raul Moldova si pe afluentii sai intalnim de asemenea chei cu un potential turistic mare precum: Cheile Brezei. adancite in porfiroide lungi de 4 km. Cheile Stramtura Rosie. Cheile Pojaratei. intre Rotunda si Tibau -Cheile dintre Bistrita-Carlibaba si Valea Stanei -Cheile dintre Valea Stanei si Botos -Cheile dintre Iacobeni si Argestru -Cheile Zugrenilor. cu latimi de 150-200m si versanti abrupti. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Cheile Lucavei ‡ . se intalnesc cinci sectoare de ingustare: -Cheile Sesuri. cu un traseu deosebit de spectaculos . care delimiteaza Obcina Mestecanis de Muntii Suhardului.

specifice flisului carpatic. Cheile Lucava in bazinul Moldovei. varfuri greoaie. In Obcina Fereu si Obcina Mare sunt intalnite si abrupturi structurale. cu culmI prelungite. apar si cascade de mai mici dimensiuni Cascada Putnei si a Uzului. vai adancite in gresii cum sunt Cheile Straja. platouri intinse.Poten ialul turistic al reliefului pe gresii ‡ Cascada Putnei ‡ Relieful pe gresii este caracteristic muntilor cu altitudine pana la 1600-1700m. Cheile Tisitei in bazinul Putnei. Pe unele rauri ce strabat zone grezoase. ‡ Cheile Tisitei .

. de tip temperat continental. relativ bland. Se manifesta influente orientale (contraste intre iarna si vara) si baltice (cu ierni geroase si precipitatii bogate). Vantul predominat care sufla in zona este crivatul.0 grade.Poten ialul turistic climatic ‡ Climatul din zona Obcinelor Bucovinei este agreabil. temperatura medie anual fiind de 6 . iar precipita iile medii anuale sunt de aproximativ 800 . cu aer curat si reconfortant. ‡ In depresiuni temperaturile medii anuale sunt de 7-8 grade C. cu frecvente inversiuni si acumulari de aer pe fundul depresiunilor.1200 mm/an.

in conditii de circulatie atmosferica redusa. tonice. vaile inguste sau mai mari din zona muntilor mici si mijlocii. mai les in anotimpurile extreme.Poten ialul turistic bioclimatic ‡ Obcinele Bucovinei se incadreaza in bioclimatul tonic stimulent de munti mijlocii si mici al formelor de relief negative. in general. conducand la inversiuni termice. prin urmare iernile si noptile fiind foarte friguroase. aluneca si stragneaza pe fundul depresiunilor si vailor. Aerul rece. datorita faptului ca inversiunile termice conduc si la o inversiune in etajele de vegetatie forestiera. reprezentate de depresiunile intramontane. remarcabila fiind prezenta aerosolilor rasinosi. In schimb. se produce o incalzire puternica a substratului si de aici a atmosferei. ‡ Este un bioclimat recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare sau pentru cei cu afectiuni reumatismale. Se constata o incarcare a aerului cu ioni negativipozitivi. iarna sau noaptea. datorita adapostului oferit de muntii inconjuratori. cu efecte diferentiate. . cu caracter usor relaxant. Conditiile bioclimatce din depresiuni sunt. stimulente. Este influentat de conditiile de adapost fata de circulatia generala. vara si ziua.

Gura Humorului si chei. paraseste muntele la localitatea Straja.Potenìialul turistic al reìelelor hidrografice ‡ Principalele retele hidrografice din Obcinele Bucovinei sunt: Moldova. Paraul Negru. Tatarca. Bistrita Aurie. Bistrita Aurie si afluentii lor care formeaza o retea cu o densitate apreciabila si cu o dispozitie rectangulara specifica. asigura permanenta scurgerii raurilor. Bistrita Aurie este o vale mai larga. Paraul Morii. sunt Lucina. Suceava formeaza limita nordica a Obcinelor romanesti. Humorul. Botus. Vama. si debuseaza in Moldova la Gura Humorului. Lucava. Deia si de pe cel estic al Obcinei Mari. cu o panta medie fiind insotita de terase. Fundu Moldovei. Pojaratei. Breaza. Ea colecteaza paraiele de pe versantul estic al Obcinei Feredeului. Pe tot acest traseu montan. Pojorata. intre care cei mai importanti sunt Tatarca pentru Carlibaba si Valea Stanii pentru Bistrita Aurie. Moldovita. Demacusa. Ciumarna.Brezei. Frumosu. Breaza. De pe stanga primeste pe Sulita. Corlateni. In sectorul Carlibaba-Iacobeni. dupa care se uneste cu Moldova la Vama. cel mai important afluent al Moldovei din spatiul Obcinelor Bucovinei. paraul Boului. Stramtura Rosie. Putna. Campulung. cu variatii de debit in functie de anotimp. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . pe care o strabate longitudinal. Humorul. dintre care cele mai importante sunt Argel. Sadova. Valea Putnei impreuna cu pasul Mestecanis-1096m-completeaza limita sudica a Obcinelor. Nisipitu. Deia. Dragosa. isi colecteaza apele din Obcina Mare. cu o lungime de aproape 90 km. Botus. de 26 km lungime. Suceava. din Obcina Mestecanisului. Moldova strabate Obcinele longitudinal in cursul sau si le delimiteaza spre sud prin cursul sau mijlociu. formeaza limita vestica a Obcinelor Bucovinei pe o lungime de 45 km. Dupa un curs de 60 km si dupa ce strabate cateva bazine depresionare-Izvoarele Sucevei. Brodina. Dobra. din care 22km revin Carlibabei. Ambele vai dreneaza flancul vestic al Obcinei Mestecanusului prin afluentii scurti si cu talveg accentuat inclinat. Moldovita. impreuna cu afluentul sau Carlibaba. sustinuta subtantial de cea subterana. Putna.. Beltagul. dintre care Dubul. Alimentarea predominant pluvionala. dreneaza longitudinal depresiunea cu acelasi nume si separa Obcina Feredeului de Obcina Mare. ea strabate o succesiune de mici depresiuni-Izvoarele Moldovei. Principalii sai afluenti de pe dreapta.

Amintim micul si unicul lac de aici. exceptand mlastinile locale din bazinul Lucinei si din unele sectoare ale sesurilor principalelor vai. situat pe valea Sadovei. unul dintre putinele lacuri de baraj natural din tara. Iezerul. in amonte de satul cu acelasi nume. ‡ Lacul Iezer .Potenìialul turistic al lacurilor ‡ Apele stagnante aproape ca lipsesc in Obcinele Bucovinei.

chimice si biologice. ² apa care se gaseste si in doua izvoare din apropierea manastirii de la Voronet. Aceste descoperiri.langa Gura Humorului forari recente de cercetare au dus la descoperirea unor rezerve de apa minerala termala.cu diferite consistente si grade de finete.Potenìialul turistic al resurselor hidrominerale si al n molurilor terapeutice ‡ In imediata vecinatate a Pietrei Pinului. de catre localnici. sunt pastrate ca fond balnear de rezerva. cu eficacitatea terapeutic . insa acestea sunt mai putin cunoscute de catre turisti. Namolurile terapeutice sau peloide termen provenit de la cuvintele grecesti "pelos" (noroi) si "eidos" (forma) . slab sulfuroasa. Exita si rezerve de n mol in zona obcinelor . ‡ . folosite pana in prezent doar partial. oligo-minerala. actioneaza asupra organismului prin intermediul proprietatilor lor fizice.

molidul participa cu aproape 70%. Zona de amestec molid-brad-fag corespunde partii centrale a Obcinelor.Poten ialul turistic biogeografic . Aceste procente se modifica in functie de etaje. care in Obcina Mestecanisului si vestul Feredeului se gaseste pe fundul vailor. La compozitia padurilor de aici. Limita inferioara a molidului. mai rar arborete aproape pure ale uneia sau alteia dintre ele. fagul si bradul cu peste 25%. zona fagului apare pe partea estica a Obcinei Mari. adica versantul vestic al Obcinei Mari. respectiv pe culmea si versantul vestic al Obcinei Feredeului. . unde domina fagul si bradul. incat. care pe flancul estic al Obcinei Mari se gaseste la 800-1000m. coboara constant spre vest. la vest de creasta Feredeului .flora ‡ ‡ ‡ ‡ Covorul vegetal are o semnificatie definitorie pentru conturarea personalitatii peisajului Obcinelor Bucovinei. ele raman cu totul sporadice in masa generalizata a molidisurilor. urmate de molid. depresiunea Moldovitei. Zona molidului are o larga dezvoltare in partea vestica a Obcinelor. in culoarul depresionar Moldova-Sadova si in toata aria Obcinei Mestecanisului. iar celelalte esente cu doar 5%. Limita superioara a fagului si bradului.Aceste trei esente de baza formeaza frecvent arborete mixte . versantul estic al Obcinei Feredeului si Obcinile Brodinei. spre est urca treptat pana in partea superioara a Obcinei Mari. Astfel.

Asociatiile dominante din alcatuirea acestor pajisti sunt cele de paiusca sau iarba vantului. multe dintre ele devenite nume proprii. paiusul de padure. coada vulpii. Pajistile totalizeaza doar 22% din suprafata. ci si masiv impadurite. Moldovita. ‡ . tremuratoarea etc. iar cel de bucovina indica o regiune cu paduri de fag sau cu fag (buk=fag). sunt aproape in intregime secundare. zazania. timoftica. faget.flora ‡ Covorul vegetal are o semnificatie definitorie pentru conturarea personalitatii peisajului Obcinelor Bucovinei. bucovat. pirul crestat. de unde si numeroasele fitonime intalnite aici: bucov. Humor. golomatul. fagetel. firuta.Poten ialul turistic biogeografic . si de paius rosu. bucova. fag. In compozitia lor mai participa paiusul. obtinute prin defrisari in masa compacta a padurii din trecut. Suprafetele cele mai extinse le gasim in lungul culoarelor depresionareMoldova-Sadova. Termenul de obcine implica nu numai culmi muntoase prelungi. bucovinesti.

cocosul de munte. boisteanul. eretele. mistret. Pasarile de talie mica sunt in numar mare si bine adaptate la conditiile de mediu de aici. lupul. uluil pasarar.a. diverse specii de acvile. cleanul. pastravul curcubeu. de un deosebit interes cinegetic: cerb. Bistrita Aurie. pastravul curcubeu.fauna Suprafata mare a padurilor si raurile repezi de munte fac ca atat fondul de vanatoare. rasul. corbul. dihorul. ‡ Fauna este bogata si pretioasa si include numeroase specii cu valoare cinegetica ridicata: ursul si cerbul carpatin. caprior. Intalnim si zlavocul. Raurile de munte adapostesc specii rare de pesti . vulturi. vulpea. cat si cel piscicol sa fie deosebit de bogate: ‡ 27 fonduri de vanatoare. ras. buha. jderul. pastrav. huhurezul. hermina.ierunca. clean. acvila tipatoare. Suceava. Trofeele vân tore ti din Bucovina au câ tigat medalii de aur la expozi ii interna ionale. sorecarul. cocosul de mesteacan. cucuveaua. cocos de mesteacan 41 fonduri de pescuit: lostrita.Poten ialul turistic biogeografic . Dintre pasarile rapitoare amintim: uliul gainilor. etc. ‡ Pestii apelor se incadreaza in zona pastravului. soimul. pe raurile mari Moldova. . Moldovita. scobarul s. fantanelul. capriorul. bufnite. Pasarile mai mari au ca principali reprezentanti cocosul de mesteacan. in paraiele mici. mreana. ciuful. si in zona lipanului si mrenei. lipanul. crap.lostrita. altele sunt sezoniere sau in pasaj. urs. fazanul. stiuca. molanul. porcusorul.

de la Pojorata.de pe paraul Cailor. intre izvoarele Sucevei si ale Moldovei. comuna Vatra Moldovitei. Obiective geomorfologice: Cheile Lucavei.Poten ialul turistic al arealelor protejate ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Numarul mare de rezervatii naturale ± 23 de rezervatii in suprafata de 4. langa Benea. Pascanu-1250m. si a soselei ce traverseaza Obcina Mare. in mrene si calcare rosii. asociate cu gresii.cuprinde tanovul Gaina. pe valea Moldovei. Pohonis-1225m. pe valea Moldovei. 5 rezervatii geologice. specifice panzei Vrancea. violacei si verzui.20 ha ±bucura privirea si sufletul oricarui turist: 6 rezervatii botanice. in punctul de confluenta a paraului Gaina cu paraul Balcani si care. Rezervatia geologica Piatra pinului este situata in malul drept al Moldovei. Plesa-725m. 8 rezervatii forestiere.457. situata pe o panta impadurita din apropierea catunului cu acelasi nume. obiectiv floristic. este localizata pe versantul dealului cu acelasi nume. intre izvoarele Carlibabei si ale Sucevei. Rezervatia Lucina. din care s-au descoperit si descris numeroase fosile. la confluenta paraului Tatarca. obiectiv floristic. gresia de Kliwa si disodilele superioare. fosilifer. imediat la sud de satul Benea de pe valea Moldovei superioare. marne bituminoase. relativ mic. se gasesc numeroase exemplare de fosile. Rezervatia paleontologica . Cheile Botusului. Cheile Brezei. Cheile Tatarcei. Carlibaba-1225m. Cheile de pe Valea Putnei. Rezervatia Ciumarna.Klippa triasica. o rezervatie stiintifica si 2 rezervatii mixte. Rezervatia geologica -Formatiunea cu Aptychus. intre valea Putnei si valea Bistritei Aurii. Izvor-1100m. Ciumarna1100m. se scurg in valea Lucava Rezervaia Rachitisul Mare. de pe Obcina Feredeului. de calcar rosu. Trei Movile-1040m. Pasurile: Mestecanis-1096m. Cheile Stramtura Rosie. Obiectul ocrotirii il formeaza un bloc. o rezervatie paleontologica. Cheile Paraul Cailor. ‡ ‡ ‡ . de pe Obcina Cacica. situat la 1200m. Aici. obiectiv floristic. Cheile Pojoratei sau Cheile Strajii. reunite. unde apar deschise depozite oligocene: menilite inferioare.langa Moldova Sulita.

Fiecare dintre acestea are o culoare dominanta Voronet (albastru). Moldovita (galben) i Arbore (combina ie de culori si prezinta scene unice prin compozitia lor grafica. ‡ . Prin raritatea si frumusetea lor aceste manastiri pictate fac parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO. scene care descriu scene importante din religie sau care oglindesc momente din istoria Europei (Cucerirea Constantinopolului la Humor. Scara virtutilor la Humor. Humor (ro u). etc.Poten ialul turistic antropic cultural ± istoric .XVI in timpul domniei voievozilor Stefan cel Mare si Petru Rares.zona Bucovina-obcinele este presarata pe toata intinderea ei cu biserici si manastiri renumite pentru picturile exteriore si interioare.religios ‡ Cele mai reprezentative monumente ale Moldovei medievale sunt concentrate in Bucovina. Construirea manastirile au fost ridicate aproape toate in secolele XV .). Zona aceasta reprezinta o regiune cu o insemnata incarcatura istorica si spirituala a poporului roman. . edificii unice in lume. Fiind o adevarata comoara pentru turismul romanesc. Sucevita(verde). Geneza si Judecata de Apoi la Voronet.

situata la 15 km distanta de satul Vama.‡ Manastirea Voronet este situat în satul cu acela i nume. Aparata de ziduri puternice cu o inaltime ce depaseste 6 metri. M n stirea a fost un important centru cultural. religioase i artistice române ti. Prin grija Domnitorului Petru Rares in anul 1532 a fost ridicata. din porunca domneasca. M n stirea se afl la 33 km de ora ul Radauti. icoane etc. avind grosimea de 1. tainita de deasupra camerei mormintelor. Manastirea. Biserica a fost ridicat în anul 1488 în numai patru luni i jum tate ceea ce constituie un record pentru acea vreme. obiecte de cult. Este situata mai sus pe raul Humorului. Pe fatadele bisericii se regasesc toate temele ce se gasesc si pe fatadele altor biserici pictate in timpul domniei lui Petru Rares. ‡ ‡ ‡ ‡ . la numai 4 km de centrul ora ului Gura Humorului. precum si catapeteasma cu bogate sculpturi aurite. manuscrise. cu un important trecut istoric. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. M n stirea Putna este unul din cele mai importante centre culturale. cu zidurile si turnurile sale. cu broderii. Pictura manastarii se bazeaza un fond albastru ce a n scut sintagma albastru de Vorone egal verdelui Veronese i ro ului Titzian. chilii. ca o cetatuie in care sa nu poata patrunde picior de pagan. aprope de orasul Gura Humorului.Ca elemente deosebite amintim: pridvorul deschis care se intalneste pentru prima oara sub aceasta forma in Moldova. Casa domneasca. este una dintre bijuterile Bucovinei si culme a artei feudale moldovenesti. Manastirea Sucevita a fost construita cu patru secole in urma. 4 turnuri de aparare si biserica alcatuiesc vestitul ansamblu. manastirea a capatat in timp un usor aspect de fortareata. L ca ul de ine un bogat muzeu m n stiresc. dar acest lucru nu rapeste din farmecul cu care este inzestrata Moldovita.Manastirea porta hramul Invierea Domnului.20 metri. Manastirea Moldovita este una dintre cele mai vechi asezari calugaresti. Manastirea Humorului a fost ctitorita in 1530 de logofatul Toader Bubuiog. intre paraurile Moldovita si Ciumarna.Eminescu). aici s-au copiat manuscrise i au fost realizate miniaturi pre ioase. A fost supranumit "Ierusalimul Neamului Românesc" (M. cu biserica si sutele de picturi care-i acopera peretii exteriori.

la care se adauga numeroase alte manastiri. . Putna. Muzeul Tehnicii Populare. fac ca zona sa fie extrem de atractiva pentru turisti: ‡ Patrimoniul UNESCO include manastirile.alte manastiri atractive: Sucevita. Muzeul ÄApelor´. Muzeul Satului Bucovinean. Risca. Muzeul de Arta ÄIon Irimescu´ . muzee si elemente ale arhitecturii traditionale. Muzeul ÄArta Lemnului´ Campulung Moldovenesc.Gura Humorului. Slatina. Slatioara. Probota. Casa memoriala Ciprian Porumbescu. biserici. Muzeul Etnografic. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Muzee: Complexul Muzeal Bucovina.Obiectivele culturale cu funcìii turistice ‡ Cele sapte monumente incluse in patrimoniul UNESCO. Voronet precum si bisericile Patrauti si Arbore. Humor.. Moldovita.

oferind astfel de posibilitati: -in zonele izolate sau pe crestele montane este. fotbal.Prezentarea amenajarilor turistice ‡ In zona obcinelor exista peste 400 de hoteluri. -luncile de la iesirea din Gura Humorului spre Voronet sau Bucsoaia. Structuri de agrement turistic :Parcul Dendrologic din zona Arinis. Locurile neamenajate propice pentru campare sunt in general rare in zonele locuite. baschet). dotat cu complex sportiv (teren tenis de camp. -zona pasului Ciumirna. Sala Polivalenta (sali pentru competitii sportive diverse). care ofera conditii de cazare excelente. Camping Nu exista campinguri special amenajate. la preturi accesibile pentru o paleta larga de turisti. pensiuni. Totusi Obcinele Bucovinei sunt o exceptie notabila. case de vacanta. de asemenea usor sa gasim locuri propice. -luncile din amonte de Pojorita. cele mai multe din tara etc. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . handbal. bazin de inot.

antropomorfe. scaune. obiectele din interiorul ei constituindu-se acum intr-un tezaur de etnografie. itarii sau catrintele pe care taranii le imbracau erau confectionate in casa. Firul de lana era tors si imbinat in razboiul de tesut. În Saptamana Mare. dupa cum o dovedesc si vasele din neolitic descoperite de arheologi. fie .Poten ialul turistic al tradiìiilor locale ‡ Traditiile populare. Atat cergile si scoartele de pe pereti si pat.clesti. cutite. Cu timpul. Se regasesc motive zoomorfe. ca pretutindeni in satul romanesc. Focul era intretinut cu ajutorul unor foale de mari dimensiuni. Din lemn erau realizate de la obiecte de uz casnic . Împistritul ou lor este un obicei practicat în zona Bucovinei. Nu in ultimul rand. Olaritul este si el printre cele mai vechi timpuri.facalete. porti si ferestre sau lazi de zestre. cat si sumanele. teascuri pentru stoarcerea strugurilor. Intr-o fierarie traditionala erau potcoviti caii si boii care trageau carele cu lemne. geometrice sau florale. dar se realizau si diverse unelte . pe lânga simpla vopsire. camasile. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . Dulgheria si tamplaria sunt alte ocupatii inrudite traditionale. topoare. mestesugurile sunt un alt obiectiv de maxima importanta in patrimoniul zonei. scrancioabe (leagane pentru copii). Lutul folosit are mare importanta. folosindu-se cear . Regiunea prezint o însemn tate valoare etnografic mai ales datorit obiceiurilor str mo e ti care s-au p strat nealterate de secole i a portului popular românesc. obiceiurile. O casa traditionala este compusa din doua camere si o tinda. iar fierul inrosit era batut pe o nicovala. si pana la case intregi. avand in vedere specificul zonei. mestesugarii stiind de unde sa il aleaga pe cel mai bun. Casele se construiau din paianta (caramizi de chirpici) sau lemn. pive (intr-o piua erau macinate diverse tipuri de graunte prin actionare mecanica). se practic fie încondeierea cu pensula. mai este celebr i pentru prelucrarea artizanal a lemnului. începand cu ziua de mar i pân vineri. tehnica încondeierii ou lor a ajuns la nivel de art . linguri.

.

Suceava. la 18 km de ora ul Gura Humorului) au fost descoperite z c minte de sare. Sala de dans si Capela romano-catolic Sf. In Marginea inceputul olaritului este stabilit de catre istorici in jurul anului 1500. cei mai mul i fiind de etnie polon i de religie romano-catolic . ‡ . urmarirea acestui mestesug in timp si spatiu poate fi o preocupare extraordinar de placuta. Ea se mai intalneste astazi numai in atelierele de olarit de la Marginea. În anul 1798 s-a dat în exploatare aici o salin . jud. In interiorul salinei se pot vizita:Capela ortodox . Lacul S rat. Varvara. mai ales din Gali ia. Salina Cacica este o salin aflat în localitatea Cacica. În jurul anului 1780. aducându-se muncitori i tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic. Pentru iubitorul de istorie si de frumos. în regiunea istoric Bucovina. în locul unde se afl ast zi localitatea Cacica (în nord-estul României. Ceramica de culoare neagra este marturie a originii dacice.‡ Ceramica de Marginea este deja o marca binecunoscuta in intreaga lume.

Vama ± Hora la Vama. Iulie -Campulung Moldovenesc± Festivalul International de Folclor ³Întâlniri Bucovinene´. -Gura Humorului-Târgul Mae trilor Populari Septembrie .Poten ialul turistic al festivalelor si al evenimentelor ‡ Via a în zona Obcinelor Bucovinei este marcat de o serie de evenimente.Straja. .Fundu Moldovei ± S rb toarea Arcanului.Gura Humorului-± Festivalul National de Caricaturi si Epigrame . Noiembrie Moldovita ± Festivalul de Dans i Muzic ³Cântecul Obcinii´. legate de obicei de ritualurile agrare ciclice. prima jumatate a lunii iunie ± Festivalul Traditiilor de Nunta. mai sunt numeroase festivaluri etno-folclorice. apoi. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . la acestea pot fi ad ugate numeroasele alte manifest ri culturale i târguri.Partestii de Jos ± Datini si Obiceiuri. s rb tori i festivaluri care au loc anual.Sadova ± Strunga Oilor. . Exist multe ocazii de s rb toare. Pa tele i s rb torile Sfin ilor importan i.Gura Humorului-± Festivalul de Film si Diaporam ³Toamna la Vorone ´. un festival de dans folcloric. în primul rand. Un fel de branza numit ³cas´ este preparat din lapte de la toata turma. Mai . Cr ciunul. August . sunt s rb torile religioase. festivalul folclorului. Decembrie . Aceste tradi ii vechi sunt bine p strate în acest loc izolat din România. oile sunt adunate la stana si oaia care da cea mai multa lapte primeste un premiu.

dar si cu manifestari culturale traditionale. prelucrarea lemnului si a produselor textile. elemente valoroase de etnofolclor etc. arta tesutului si cusutului. piei. care au pastrat si mai pastreaza inca aspecte si manifestari traditionale. transpunerea sensibilitatii si a dragostei de frumos in adevarate capodopere realizate din lemn.Potentialul turistic al zonei rurale ‡ Satele aparute din timpuri stravechi. cu ocupatiile traditionale (olarit. os. In zona obcinelor se conserva vechile asezari razesesti. mai ales cele din perioada iernii) ‡ ‡ ‡ ‡ . in care se desfasoara activitati specifice turismului rural si turismului ecologic: Conservarea elementelor vechi de civilizatie rurala si transpunerea lor in viata de zi cu zi. date si obiceiuri strabune. metal. Arhitectura caselor si agrementarea specifica a interioarelor. lut etc. Mestesugurile.. nobletea vestimentatiei populare.

balmos (mamaliga cu branza si smantana).. cartofi si ceapa). de un specific aparte: placinte Äpoale in brau´. cobza de pastrav. tochitura moldoveneasca. ciupercute (hribi) cu smantana. ciorba de burta dreasa cu smantana. ‡ . ochiuri in smantana. Oferta gastronomica deosebita. este remarcabila preocuparea pe care o au gazdele pentru a-si imbunatati constant prestatiile. etc. puiul cu smantana. chirostile moldovenesti (coltunasi umpluti cu carne afumata.Potentialul gastronomic ‡ Bucataria traditionala exceleaza prin calitatea si varietatea produselor. prin bucataria Äbucovineana´.

R inile. în industria farmaceutic sau sunt livrate la export. cu cea mai mare densitate din ar sunt valorificate în industria alimentar .paji tile i p durile .de la Breaza. Câmpulung Moldovenesc.la combinatul de celuloz i hârtie. Vama. Gura Humorului . La Molid se afl o fabric de carton. în industria piel riei i înc l mintei sau ca trofee i piese de muzeu.explic caracterul extensiv silvopastoral al economiei tradi ionale.Obiectivele economice moderne cu funcìii turistice ‡ Obcinile Bucovinei particip cu o pondere însemnat la dezvoltarea economic a regiunii. Resursele solului . Lemnul p durilor este valorificat în unit i mari i modernizate de prelucrare a lemnului: cherestea . iar unele din produsele sale sunt solicitate de întreaga ar sau sunt exportate. Sucevi a. conurile de brad sunt valorificate în industria coloran ilor. Pojorâta.Lemnul este valorificat i de industria local me te ug reasc . Animalele s lbatice.Câmpulung Moldovenesc. Gura Humorului. Iacobeni. Fructele de p dure sunt colectate i prelucrate în unit i de profil ale industriei alimentare de la Gura Humorului sau Brodina. Moldovi a. mobil . Principale ramuri economice se bazeaz pe resursele locale. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . Lor li s-a ad ugat ( începând cu secolul al XIX-lea) exploatarea i prelucrarea resurselor solului. cetina.

Bucuresti .Ciocanesti Borsa.Radauti .Radauti .Potenìialul de comunicaìie èi acces in zon : ‡ ‡ Principala caracteristic a obcinelor o formeaz alternarea culmilor prelungi.E 85. 75 km de Campulung Moldovenesc si deserveste pentru moment doar traficul intern de persoane. Suceava.Iasi si face legatura cele mai importante orase din vestul tarii : Arad.Sucevita . Campulung Moldovenesc.Bacau .Campulung Moldovenesc iar drumul national DN18 leaga Iacobeni . Vama.Dorna. Cai aeriene: Aeroportul Salcea este situat la 15 km de Suceava. ramificatii care fac legatura cu zona Radauti si cu zona Humor Campulung .Suceava . Trasportul cu trenul dinspre si spre Transilvania se realizeaza pe magistrala Timisoara .Vatra Dornei .Suceava .Singeorz Bai . Drumul national DN 17 trece prin orasul Vatra Dornei si peste pasul Tihuta. ‡ ‡ . Gura Humorului. urmand apoi traseul Vatra Dornei.Siret uneste capitala Bucuresti de Suceava. Cai feroviare : Transportul cu trenul de la Bucuresti la Suceava se desfasoara pe magistrala Bucuresti .Nasaud . DN 17 A face legatura intre Siret . Cluj Napoca.Beclean. Cai rutiere: Drumul national DN 2 . iar c ile de acces sunt numeroase.Putna si Suceava . ajungand in Transilvania.Falticeni .Bacau .Campulung Moldovenesc . Oradea. Dej trecand in Bucovina peste munti. cu ramificatiile Suceava .Gura .Humorului . ducand mai departe in Maramures.Vicsani.

Harta rutiera .

Veju Mic. Durata: 10 ± 13 ore. 1063 m ± Poaina Socilor. Tocila. Traseu longitudinal 4. Paècanu. Durata: 15 ± 18 ore. Aluniè. 1100 m ± vf. ‡ ‡ ‡ ‡ . Lucina. Traseul longitudinal. Traseu transversal. Sat Prisaca Dornei. 1423 m ± vf. Durata: 4 ± 5 ore. 1331 m ± Dealul Obcina. nu se recomand iarna. Cîmpulung Moldovenesc. 650 m ± pîrîul Izvorul Morii ± Curm tura Boului. 1223 m ± Pasul è ì Cium rna.‡ ‡ Caile de acces in interiorul Obcinelor Bucovinei sunt numeroase si variate: cai ferate. 1294 m ± Pasul Izvor. 1291 m ± vf. Traseu transversal. 1137 m ± vf. Caracteristici: Accesibil în tot timpul anului (iarna ± în grup èi pe vreme favorabil ). Traseu longitudinal. 908 m ± Putna. Obcona. 1507 m ± vf. Bulaiului. 1270 m ± sat Brodina de Sus. 570 m ± vf. Mestec niè. 1335 m ± vf. Bobeica. 1207 m ± vf. 1325 m ± vf. 2. Deia. 840 m ± vf. 3. Distanì : 50 km. Scoru e . Caracteristici: Accesibil numai vara èi numai pentru turiètii încercaìi. 950 m. Obcioara. Lucina. 8. Oiìei. Marcaj: triunghi galben. Juravlea. Caracteristici: Accesibil vara. Distanì : 60 km. 1100 m ± sat Izvoarele Sucevei. Obcona Feredeului. Runcul Pris cii. 1588 m ± Muntele Hrobi. 480 m ± vf. 1407 m ± vf. 1110 m. Caracteristici: Uèor accesibil în timpul verii. Gura Humorului. 1074 m ± vf. 1183 m ± Poiana M n il . neindicat iarna. 1040 m ± pîrîul Boului ± sat Paltinu ± sat Vatra Moldoviìei. 5. Distanì : 20 km. 1141 m ± vf. 1588 m ± sat Bobeica. Trasee intersectate: 1. 1479 m ± vf. Marcaj: band roèie. Durata: 5 ore. Durata: 13 ± 15 ore. Marcaj: band roèie. 1302 m ± vf. 1284 m ± Dealul Bîtca Mic . 550 m. Feredeu. Marcaj: band albastr . rutiere. Tomnatecu. 1507 m ± vf. Distanì : 15 km. 1200 m ± Curm tura Boului. 1251 ± Poiana Chiìc ul Mare. Caracteristici: Traseu indicat vara. Pasul èi Cabana Mestec niè. 1364 m ± vf. total neindicat iarna. Trasee intersectate: 2. Marcaj: band roèie. dar nu in ultimul rand si poteci si trasee turistice: 1. 1040 m ± vf. Hotaru Huìanului. 630 m. Toaca. Buh iecu (valea Cîrlibabei) ± Muntele Hrobi. Distanì : 45 km. 1477 m ± vf. 880 m. 1096 m ± vf.

deaorece au la dispozitie telescaun.Forme de turism practicate: . a partiilor de schi. pentru practicare schiului nautic". . . . alaturi de peisajele naturale atractive si obiectivele naturale originale. river rafting etc. . .pentru sporturi extreme. astfel turistii vor avea motive sa se opreasca in zona obcinelor si iarna.de congrese si reuniuni. . .cultural (religios). lansari cu parapanta si deltaplanul. Pe viitor se doreste indiguirea raului Moldova. . a posibilitatilor de drumetie si petrecere in mod agreabil a timpului liber. odihna si agrement. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . opt tunuri de zapada.rural. Campulung Moldovenesc si Gura Humorului ± statiuni turistice de interes national atrag turistii pe tot parcursul anului. nocturna si bazin olimpic. inclusiv cel de aventura (extrem): alpinism. conduc la practicarea mai multor forme de turism. caving. .de tranzit. navigatie. .ecoturism. In Campulung Moldovenesc si in Carlibaba exista partii de schi.Forme de turism practicate in zon ‡ Conditiile geografice favorabile.de recreere.pentru sporturi de iarna.pentru vanatoare si pescuit. datorita cadrului natural deosebit de frumos.balnear. Echitatia se poate practica datorita cresterii cailor de rasa in doua herghelii cu renume: Radauti si Lucina.pentru echitatie.

carpati.org/ghid_montan/muntii/obcinele_b ucovinei-34/prezentare/ ‡ http://www.regielive. (2007). ‡ http://bucovine.BIBLIOGRAFIE ‡ Cianga.trasee-de-drumetie.turismbucovina. Cluj Napoca.manastiri-bucovina.vacantatv.3x.htm ‡ http://www. Romania.php/Regiuni/bucovina.ro/ ‡ http://www.html ‡ http://www.html ‡ http://www.html ‡ http://facultate.romanianmonasteries. N.ro/referate/turism/zona_agrotur istica_bucovina_pensiune_agroturistica-113134.org/main/poteci/about_ro_t_despreobcinele-bucovinei_id_48. Editura Presa Universitara Clujeana.ro/trasee-obcinelebucovinei/ ‡ http://www.ro/index.Geografia Turismului.com/en/index.ro/foto.go.ht ml ‡ http://alpinet.org/ro/bucovina ..

Activity (14)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Stiglezaress Ionut liked this
danutz_rlk liked this
danutz_rlk liked this
danutz_rlk liked this
Carla Paula Musat liked this
andreeaoana45 liked this
gcatrinel liked this
Maya0102 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->