P. 1
Pengenalan

Pengenalan

|Views: 387|Likes:

More info:

Published by: Rosilawati Binti Mohamed on Mar 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/03/2013

pdf

text

original

HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN

Pengenalan Pencapaian kesihatan dan kecergasan yang optima adalah merupakan sesuatu yang sangat-sangat diperlukan dalam kehidupan seharian. Masyarakat moden secara puratanya tidak dapat mencapai tahap kesihatan dan kecergasan yang optima. Kebanyakan dari kita memadai memilih tahap pencapaian yang minimun terhadap kedua-dua komponen ini. Bagi mencapai piawaian yang optima, kita perlu merangka gaya hidup kita ke arah yang lebih aktif dan cuba mengelakkan gejala-gejala yang memudaratkan seperti penyakit dan tingkah laku sosial yang tidak berfaedah. Kehidupan zaman moden memandu ke arah ketidakcergasan, tetapi kita boleh membuat pilihan ke atas senaman, merokok, pemakanan dan pengawalan tekanan. Lebih cepat kita memulakannya maka lebih mudah kita dapat mengurangkan risiko-risiko yang akan dihadapi. Keadaan kesihatan kita adalah bergantung kepada tanggung jawab kita. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kecergasan Genetik. Setiap manusia dianugerahkan oleh Allah dengan kelebihan dan kelemahan yang tersendiri. Oleh itu genetik boleh digunakan sebagai panduan untuk menilai kekuatan dan kelemahan seseorang. Gunakan kelebihan pada diri untuk menonjolkan keupayaan pada tahap yang sebenarnya dan memperbaiki kelemahan setelah kita mengenalpasti kelemahan berdasarkan maklumatmaklumat genetik. Persekitaran. Faktor persekitaran biasanya sering membantu individu terbabit untuk memperolehi peluang tertentu dalam hidup mereka. Ia menentukan peluangpeluang yang boleh diperolehi oleh seseorang. Sebagai contohnya keluarga Haji Sidek boleh menakluki dunia badminton di peringkat dunia. Australia walaupun bilangan penduduk yang sedikit boleh menjadi kuasa besar dalam bidang sukan 15

8. 4. Faktor ini merupakan faktor penentu di antara ketiga-tiga faktor di atas. 7. minum arak dan mengamalkan tabiat-tabiat buruk.HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN kerana mereka bijak menggunakan peluang dan sentiasa bergerak cergas untuk mencari peluang tersebut. Darah Tinggi – Dikenali sebagai penyebab kepada angin ahmar dan penyakit jantung. Diabetes – Mempunyai korelasi di antara diabetes dengan masalah sistem peredaran. Menurut Stokes et. Warisan – Sejarah keluarga yang mempunyai penyakit jantung sebelum umur 50 atau 60 tahun meningkatkan anda untuk mendapat penyakit ini. al (1981) terdapat beberapa faktor mengurangkan kesihatan dan kecergasan seseorang iaitu : 1. Peningkatan Paras Kolesterol – Kuantiti dan kualiti kolesterol mempunyai kesan yang terus terhadap jantung. Sebaliknya walau pun seseorang yang mempunyai genetik dan persekitaran yang kurang baik tetapi mempunyai tingkahlaku yang baik berupaya meningkatkan tahap kecergasan apabila mengamalkan gaya hidup sihat. Merokok – Terdapat korelasi yang tinggi di antara merokok dengan penyakit jantung. 3. 6. 2. Tidak Aktif – Mereka yang aktif mempunyai risiko yang rendah berbanding kategori "sedentary". Kegemukan – Penambahan lemak mempunyai pertalian yang rapat dengan kencing manis. Faktor – faktor Yang Mengurangkan Kecergasan. 5. Tingkahlaku. Sebagai contohnya seseorang individu yang mempunyai genetik dan persekitaran yang baik tidak berupaya menghasilkan kecergasan yang baik disebabkan tingkahlakunya yahng negatif seperti merokok. Tekanan – Tekanan memberi kesan ke atas jantung dan boleh mengakibatkan beberapa penyakit lain. 15 yang boleh .

Keupayaan menukar arah dengan cepat dan berkesan.Keupayaan melakukan kerja dalam jangka masa yang lama yang melibatkan keseluruhan badan contohnya berjogging. c. Masa yang diperlukan untauk bergerakbalas/memulakan pergerakan setelah diberikan rangsangan. Kecergasan Fizikal Berlandaskan Perlakuan Motor Ianya bermaksud kualiti yang mebolehkan individu melakukan tugasan yang spesifik. e. Ketangkasan. a. Komposisi Badan. Masa Tindakbalas. c. b. Daya Tahan Kardiovaskular. Kecergasan Fizikal Berlandaskan Kesihatan a. Kebolehan meregang otot atau ligamen bagi membolehkan sendi bergerak dengan bebas dalam julat pergerakan yang maksimun. 2. Imbangan. 15 . Contohnya melakukan aktiviti bangkit tubi. Kekuatan Otot.HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN KECERGASAN FIZIKAL Kecergasan Fizikal boleh dibahagikan kepada 2 bahagian utama iaitu : 1. d. Keupayaan bergerak dari satu titik ke titik berikut dengan cepat. kelicinan dan keharmonian pergerakan. Daya Tahan Otot. e. Ia merujuk kepada peratus lemak dalam badan. Daya yang dapat dikenakan kepada otot atau sekumpulan otot dalam satu pengecutan maksimun. Contohnya mengangkat objek besar. Kordinasi. Contohnya aktiviti split. b. Kebolehan menyesuaikan deria dengan otot bagi menghasilkan ketepatan. Keupayaan otot bekerja dalam jangka masa yang lama tetapi kurang dari keupayaan maksimun. Kelembutan. d. Kelajuan. Jenis kordinasi yang melibatkan penglihatan reflek dan sistem otot rangka yang mana dapat mengekalkan keseimbangan.

Aktiviti fizikal penting bagi mengekalkan dan meningkatkan tahap kecergasan kendiri serta dapat pelbagai penyakit. Aktiviti Fizikal Aktiviti fizikal didefinisikan sebagai sebarang pergerakan anggota badan yang menggunakan tenaga. 5 kali seminggu untuk fleksbiliti. mengurangkan risiko Intensiti Senaman • • Berpandukan kadar nadi maksimum ( MHR = maximum heart rate ) Formula : MHR = 220 – umur Contoh : Lelaki berumur 30 tahun MHR = 220 – 30 = 190 bpm 15 .HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN f. Aktiviti fizikal dan senaman dilakukan berlandaskan Preskripsi Senaman: F = Frekuensi I = Intensiti T = Jangka masa ( Time / Duration ) T = Jenis senaman ( Type of exercise ) Frekuensi Senaman • • • • Sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk kecergasan. Keupayaan melakukan kerja dalam masa yang singkat. Setiap hari untuk penurunan berat badan. 2 kali seminggu untuk kekuatan dan ketahanan. Kuasa.

Gunakan prinsip “ Menyanyi – Bercakap – Tercungap “ Jika kita boleh menyanyi : senaman itu masih tidak mencukupi. Untuk komposisi badan : 45 – 60 minit pada intensiti rendah – sederhana.6 x 190 = 114 bpm 0. Jika menggunakan pedometer kita perlu mensasarkan: o 7 000 – 10 000 langkah ( sederhana ) o Lebih daripada 10 000 langkah ( aktif ) Jenis-jenis Senaman • ( atau seberapa banyak yang boleh dalam Senamrobik • • Ia menguatkan ketahanan fizikal dan jantung. lelaki ini perlu mensasarkan antara 114 hingga 161 bpm.85 x 190 = 161 bpm • • Oleh itu. Jika kita tercungap-cungap : senaman itu terlalu banyak. pada intensiti Preskripsi Aktiviti Fizikal: • • • Sekurang-kurangnya 30 minit sehari ( terkumpul ) Dilakukan setiap hari seminggu ). 15 . Jumlah Masa Senaman • • • • Jumlah masa adalah bergantung kepada jenis aktiviti. Jika kita masih mampu bercakap : intensiti senaman itu sesuai. Contoh : 0. Untuk kecergasan kardiovaskular : 20 – 30 minit sederhana .HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN Sasarkan THR ( target heart rate ) antara 60 – 85% daripada MHR.tinggi Untuk fleksibiliti : 10 -15 minit. Mengekalkan aktiviti kumpulan otot-otot besar boleh menambah keperluan oksigen di dalam badan.

paru-paru dan otot-otot untuk menjadi lebih cergas. Jangan bersenam ketika sakit atau cedera. • • Pakailah pakaian yang selesa dan tidak terlampau ketat. pilihlah jenis senaman yang dapat memberi keseronokan pada kita sebahagian dari kehidupan seharian kita. Oleh itu. pastikan kita mendapat nasihat daripada doktor terutama sekali jika kita : • • Berumur 35 tahun ke atas. Pastikan anda memanaskan badan sebelum bersenam dan menyejukkannya selepas bersenam. dan boleh dijadikan sebagai Syarat-syarat Melaksanakan Senaman atau Aktiviti Fizikal. • Kalestenik • • Ia memperbaiki kelembutan atau kelenturan sendi dan otot. Dan. Contohnya: regangan dan tai-chi. • selepas senamrobik. Ia melonggarkan otot-otot dan menyediakan badan untuk Ia membantu mengelakkan dari pening dan sakit-sakit otot aktiviti senamrobik. • • • Lakukan senaman dengan betul bagi mengelakkan kecederaan. ianya hendaklan dilakukan mengikut keupayaan seseorang individu supaya ianya menjadi cergas. Gunakan kasut yang sesuai dengan lapisan tapak yang cukup apabila berjalan. Tidak mengetahui tahap kesihatan diri. 15 . • Senaman janganlah disalah tafsirkan sebagai sukan untuk pertandingan. berjogging atau berlari.HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN • Ini melatih jantung. Peringatan Sebelum Melakukan Senaman Sebelum kita memulakan sebarang senaman atau aktiviti lasak.

diabetes. 15 .HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN • Tidak pernah bersenam. Kita juga perlu kreatif dalam mempelbagaikan aktiviti fizikal dengan mengambil kira faktor masa dan keupayaan tubuh badan kita untuk melakukannya. Merokok. • • • • • Mempunyai masalah kesihatan seperti sakit jantung. Piramid Aktiviti Piramid Aktiviti merujuk kepada contoh-contoh aktiviti fizikal dan senaman serta panduan kekerapan untuk melakukannya. Berlebihan berat badan. hipertensi. Keupayaan kita mendisiplinkan diri melaksanakan aktiviti fizikal adalah amat penting untuk menjamin diri kita untuk kekal sihat dan cergas. Aktiviti-aktiviti di bahagian paling bawah hendaklah dilakukan sebanyak mungkin setiap hari sebagai asas kepada kehidupan yang sihat dan cergas. Mempunyai ahli keluarga terdekat yang menghidap penyakit jantung. dan lain-lain. Baru sembuh dari sakit tenat.

HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN Kesan – kesan Aktiviti Fizikal Aktiviti fizikal penting bagi mengekalkan dan meningkatkan tahap kecergasan kendiri serta dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit. keletihan ini dapat diatasi dengan meningkatkan kecekapan jantung. Kita juga akan menjadi lebih bertenaga apabila kita menjadikan aktiviti fizikal sebagai gaya hidup kita. kuasa aerobik merujuk kepada kebolehan seseorang melakukan aktiviti labih daripada tiga minit secara berterusan tanpa mudah berasa letih. Ini secara tidak langsung memberi manfaat secara maksimum kepada tubuh kita. a) Membina Daya Tahan Kardiovaskular dan Otot. Cooper. Kenneth H. Asid laktik menyebabkan otot dan badan berasa letih. Menurut Dr. Salah satu cara mengekalkan dan meningkatkan daya tahan kardiovaskular adalah dengan beraerobik. Kesan aktiviti fizikal dan senaman boleh dilihat dari dua aspek iaitu Aspek Kesihatan dan Aspek Fisiologi. Aktiviti fizikal dapat membantu jantung. Semasa aktiviti fizikal dijalankan. Selain itu. sistem respirasi dan otot untuk menanggung beban tambahan akibat daripada aktiviti fizikal ini. banyak asid laktik akan terkumpul. Walaubagaimanapun. peredaran darah dan sisten respirasi. aerobik juga dapat membantu kita menggunakan oksigen dengan lebih berkesan dengan cara “ melatih “ jantung dan paru-paru berfungsi 15 . Kuasa aerobik juga menunjukkan kemampuan sistem kardiovaskular. paru-paru dan sistem peredaran darah kita agar kekal sihat.

dan bersukan. c) Membina Kelenturan ( Fleksbiliti ) Senaman kalistenik yang dilakukan semasa memanaskan badan membantu melonggarkan otot-otot dan menyediakan badan untuk melakukan aktiviti senaman. Dengan cara ini kecederaan otot dapat dielakkan. Seterusnya. ia membantu meningkatkan kecergasan kardiovaskular dan otot. Ia juga dapat membaiki postur tubuh dan yang paling penting dapat mencegah penyakit tulang seperti osteoporosis. berenang. Kajian yang dilakukan oleh Tom Liyod. berbasikal.HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN sepenuhnya. Osteoporosis merupakan penyakit kerapuhan tulang. berlari-lari anak. Untuk mencegah penyakit ini. berjalan laju. Antara senaman mudah lain adalah seperti berjoging. b) Membina Kekuatan dan Daya Tahan Otot Aktiviti fizikal dan senaman berfungsi membantu supaya tulang dan otot kekal kuat. senamrobik. senaman tekan tubi dan bangun tubi. menaiki tangga. mendapati bahawa senaman adalah gaya hidup yang sangat dominan dalam menentukan kekuatan tulang khususnya remaja. PhD. Aktiviti lain yang boleh kita lakukan selain aerobik ialah berjalan laju. Kalistenik yang dilakukan semasa menyejukkan badan membantu mengelakkan dari pening atau pitam dan kesakitan otot yang selalunya disebabkan oleh tindakan kita berhenti serta merta selepas senaman. Ia berlaku akibat kekurangan kalsium di dalam tubuh. Senaman yang sesuai adalah seperti berjalan selama 10 minit atau 15 minit yang dijalanka secara tetap dan berterusan. senaman sangat perlu dilakukan bagi mengimbangi kekuatan tulang. seorang epidemologis di Penn State University College of Medicine. 15 .

Ini adalah kerana aerobik loncat lebih cergas. telah menunjukkan kadar peningkatan kandungan HDL di dalam tubuh mereka. giat dan lebih banyak mengeluarkan tenaga. gula darah akan mudah turun dan membantu insulin berfungsi dengan lebih baik. Otot-otot kemudiannya. Senaman bermanfaat untuk mereka yang menderita diabetis jenis I dan II kerana biasanya dengan senaman. Selepas bersenam glukosa darah akan terus menurun kerana otot-otot akan menggantikan simpanan glukosanya.HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN Mempraktikkan senaman regangan pada bahagian otot dan tisu akan membuatkan tubuh mudah lentur dan bebas melakukan pelbagai posisi dan gerakan. Semasa bersenam. d) Mengelakkan Penyakit Diabetis . 15 . e) Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung Koronari. Ahli Terapi Fizikal dan Pakar Kesihatan menggunakan teknik regangan bagi membantu pesakit melakukan pemulihan sendi akibat kecederaan. Antara contoh senaman ini ialah yoga. Sebuah kajian di Turki mendapati bahawa aktiviti senaman aerobik loncat berupaya meningkatkan kadar kandungan kolestrol HDL ( High Density Lipoprotien ) yang dikenali juga sebagai kolestrol baik yang dapat membantu mencegah penyakit jantung. akan mula menggunakan glukosa darah dan sedikit demi sedikit paras glukosa darah akan turun. tai-chi dan gimrama. senaman juga meningkatkan paras kolestrol yang boleh melindungi dari penyakit jantung dan dikenali sebagai lipoprotin densiti tinggi ("high density lipoproteins" HDL). Hasil kajian yang dijalankan selama lapan minggu itu menunjukkan peserta yang mengikuti latihan selama 45 minit setiap tiga hari seminggu. Aktiviti fizikal akan meningkatkan penggunaan gula oleh badan. glukosa yang tersimpan di dalam otot-otot di gunakan. Selain dari menguatkan otot jantung.

sukar untuk melakukan aktivitiaktiviti yang sedehana dan ketinggalan dalam serba-serbi gerak kerja. Peningkatan kadar oksigen dan pelancaran darah ke seluruh tubuh akan membolehkan golongan lewat usia ini lebih fokus dan menguatkan daya ingatan. melakukan aktiviti fizikal tiga atau empat jam sebelum tidur membolehkan seseorang itu mendapat tidur yang lebih lena setiap malam. g) Membantu Menajamkan Ingatan dan Mengelakkan Nyanyuk. Pakar mendapati. Minda juga akan lebih tajam dan lebih mudah untuk berfikir secara positif. mampu memberi kesan kepada minda. h) Mengurangkan Kesakitan Akibat Osteoartritis Pesakit osteoartritis ( OA ) sendi lutut akan mengalami kesakitan berlarutan yang akan membataskan gerak-geri. senaman yang kerap didapati membantu mengurangkan kesakitan dan kekejangan akibat daripada serangan penyakit OA. Kajian di United Kingdom mendapati warga tua yang kerap melakukan aktiviti secara tetap. Senaman dapat 15 .HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN f ) Membantu Tidur Yang Lebih Lena Menurut Mayo Foundation For Medical Education. walaupun hanya berjalan dapat menajamkan minda dan mengelakkan dementia atau nyanyuk. Senaman yang dilakukan setiap hari. Apabila oksigen dibekalkan ke tubuh dengan dengan pengaliran yang sempurna. ia akan memberi kesan yang baik kepada otak. Warga tua wanita berumur 70 tahun ke atas yang berjalan sekurang-kurangnya enam jam seminggu menunjukkan ketajaman minda sama seperti golongan yang berusia 3 tahun lebih muda daripada mereka. Senaman juga mengurangkan perkembangan penyakit ini.

Senaman kesihatan atau aerobik pula dapat membantu meningkatkan daya tahan. j) Mengawal kesihatan mental • • Meningkatkan mood dan konsentrasim pemikiran anda. Di kalangan wargatua. Bagi mengawal berat badan dan mengekalkan kelangsingan kita tidak boleh mensasarkan satu bahagian tubuh sahaja ketika bersenam. Berenang. Senaman atau aktiviti selama 30 minit setiap hari. Amalkan senaman ini 60 hingga 90 minit setiap minggu. i) Mengawal Berat Badan. Membantu mengurangkan tekanan darah terutama bagu mereka yang mengidap tekanan darah tinggi. Beberapa jenis senaman yang sesuai diamalkan oleh pengidap OA ialah senaman regangan. 15 • .HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN mengekalkan berat badan yang sihat dan seterusnya dapat mengurangkan kesakitan pada lutut. Pastikan kita melakukan senaman secara menyeluruh dan senaman kardio adalah pilihan senaman yang terbaik untuk membantu mempertingkatkan pembakaran lemak. Ia baik untuk mengurangkan kekejangan di bahagian sendi seperti lutut dan membantu meningkatkan keupayaan sendi agar lebih fleksibel. berbasikal dan berjalan kaki merupakan antara senaman yang baik bagi mereka yang mengidap artritis. ia mengekalkan pergerakan sendi dengan yang demikian membolehkan mereka bergerak ke sana sini dan melaku sesuatu dengan lebih mudah. hati dan paru-paru serta memberi lebih tenaga. 6 hingga 7 kali seminggu adalah perlu untuk memastikan kekuatan otot dan pembakaran kalori.

Pelajar yang cergas dan aktif ialah mereka yang mengambil bahagian dalam aktiviti sukan. Amalan hidup aktif dan bersenam perlu dipupuk di 15 . Bersenam dan bersukan adalah salah satu aktiviti fizikal yang menggunakan banyak tenaga dan pergerakan. Setiap pelajar boleh menjadi sihat dan cergas dengan melakukan aktiviti fizikal/senaman yang sesuai dan secukupnya berasaskan prinsip-prinsip latihan. Kehidupan yang aktif dari segi fizikal adalah penting untuk meningkatkan taraf kesihatan individu. permainan dan riadah. Mereka ini lebih bertenaga dalam melakukan kerjakerja di sekolah dan di rumah.HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN • Menjadikan tidur lebih nyenyak. Ianya boleh membawa faedah sekiranya dilakukan dengan betul. Kesimpulan Aktiviti fizikal Kita perlu hidup cergas dan aktif untuk sihat.

gov. Sebagai golongan pelapis generasi akan datang.pdf http://staff.umt.edu.dph.bernama.my/Penyakit_J_jantung%20senaman%20. Bibiliografi http://www.htm http://www.edu.htm http://staff.com/bernama/v3/bm/news.html http://www.utm. Negara Maju’.my/~razali/kecergasan%20fizikal%20dan%20prestasi.my/epusatsumber/Seminar/Convention2006/paper/paper30.fp.my/ncd/diabetes/CegahD/aktivitiFizikal.php?id=192043 http://www.my/~razali/kecergasan.infosihat.HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN peringkat awal kanak-kanak agar ia akan menjadi satu budaya hidup dan dilaksanakan secara berterusan setiap hari sepanjang hayat.gov. mereka perlu hidup cergas dan sihat agar mereka dapat memberikan sumbangan secara optima kepada kemajuan negara sejajar dengan konsep ‘Rakyat Sihat.umt.htm 15 .

my/modules/news/article. 15 .moh.gov.HBHE 1103 PENGENALAN PENDIDIKAN KESIHATAN http://hkulim.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->