Anatolie Nistreanu

PLANTE MEDICINALE DIN FLORA REPUBLICII MOLDOVA (Atlas)

Anatolie Nistreanu

PLANTE MEDICINALE DIN FLORA REPUBLICII MOLDOVA (Atlas)

Chişinău, 2006

Idee: Dennis Zeedyk
Director Executiv PDBA

Aliona Pidghirnaia
Consultant Dezvoltare Agribusiness PDBA

Grafică şi design: Vladimir Tofan
Consultant

Elena Morari

PROIECTUL DE DEZVOLTARE A BUSINESSULUI AGRICOL
SUSŢINEREA SECTORULUI AGRICOL DE VALOARE ÎNALTĂ DIN MOLDOVA PENTRU A SPORI VENITURILE ŞI A CREA LOCURI DE MUNCĂ ÎN ZONELE RURALE

Proiectul de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA) lansat în iunie 2004 este finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi este implementat de organizaţia americană non-profit Citizens Network for Foreign Affairs (CNFA). Acest proiect are drept scop sporirea veniturilor şi crearea locurilor de muncă în sectorul rural prin îmbunătăţirea competitivităţii pe plan internaţional a Sectorului Agricol de Valoare Înaltă (AVÎ) din Moldova şi respectiv pentru a-i mări potenţialul de export şi capacitatea comercială. PDBA consolidează Sectorul AVÎ din Moldova abordând patru elemente principale ale lanţului valoric: · Asigurarea accesului larg la informaţia comercială pentru a intra pe pieţe noi de export, pentru a diversifica liniile de produse şi a satisface mai bine cererea; ·s o l i d a r e a c a p a c i t ă ţ i i Con businessului agricol de a exporta produse agricole în stare proaspătă şi prelucrată prin prestarea asistenţei tehnice şi dezvoltarea legăturilor de piaţă;

Beneficiarii PDBA includ micii producători. prelucrătorii şi exportatorii în cadrul lanţului AVÎ sunt soluţionate prin prestarea asistenţei tehnice în procesul de producere. recoltare. fax 022 577931 sau puteţi vizita pagina web a CNFA (www. Chişinău. gestionare post-recoltare şi păstrare la rece (managementul lanţului frigorific). 022 577930.cnfa. vă puteţi adresa la biroul CNFA Moldova: Str. Pentru a solicita asistenţă tehnică şi consultanţă în domeniul businessului agricol din partea PDBA. tel. şi afaceri agricole rurale. · Consolidarea asociaţiilor de producători şi industriale pentru a facilitata colaborarea pe întregul lanţ valoric.org). Constrângerile şi barierele cu care se confruntă producătorii.md . prelucrătorii şi exportatorii de produse agricole de valoare înaltă (PAVÎ) cu potenţial comercial. Bulgară 33/1. . MD-2001.cnfa. www.· Îmbunătăţirea capacităţii fermierilor de a asigura volumul şi calitatea necesară ale produselor agricole pentru a susţine exporturile competitive prin consolidarea abilităţilor manageriale la nivel tehnic şi de afaceri. precum şi asociaţiile de producători şi exportatori de PAVÎ.

· expoziţia şi lumina. · altitudinea influenţează puternic . cu ierbarul. În natură colectarea se începe cu identificarea plantei după descrierea ei botanică. începând cu recoltarea şi terminând cu adoptarea măsurilor despre corectitudinea păstrării lor. Condiţiile de climă şi sol imprimă plantei un anumit ritm de dezvoltare care este diferit la plantele crescute în condiţii neasemănătoare. Dacă planta după toate caracterele morfologice coincide cu descrierea botanică se poate de-o colectat. carte. · condiţiile de sol. Momentul optim de recoltare este influenţat de terenul pe care cresc plantele. plantele înfloresc mai repede decât pe cele cu expoziţie nordică sau estică. Pentru aceasta e necesar de a o compara cu desene din atlas. Factorii care au o influenţă deosebită asupra creşterii plantelor sunt: · condiţiile atmosferice. plantele medicinale se dezvoltă şi ajung la maturitate la termene diferite în decursul anilor şi chiar în acelaşi an. Colectarea şi prelucrarea primară a produselor vegetale. Datorită condiţiilor atmosferice diferenţiale de la an la an. Creşterea plantelor este în directă legătură de condiţiile înconjurătoare.Bazele procesului de colectare a produselor vegetale Colectarea produselor vegetale include un şi de operaţii. diapozitive. Pe terenurile cu expoziţie sudică.

în mod diferenţiat. în funcţie de forma lor. Recoltarea organelor subterane adică a rădăcinilor.momentul optim de recoltare. ţinând seama de condiţiile de creştere a plantelor. se taie coletul (partea de sus care este plină de muguri de unde începe să crească tulpina). unele numai prin spălare. hârleţ. După aceasta ele se scutură bine de pământ. Rădăcinile plantelor de doi ani se culeg în toamna primului an de vegetaţie. Stabilirea în mod corespunzător a momentului optim va trebui făcută pe bazine naturale. Rădăcinile se recoltează cu diferite unelte (sapă. în decursul iernii sau primăvara celui de al doilea an. ciupindu-se mugurii de . furcă). înflorirea se produce mult mai devreme decât la deal sau munte. Recoltarea se termină când solzişorii care acoperă mugurii încep să se desfacă. Recoltarea mugurilor foliari. Ei se culeg numai cu mâna. bulbilor şi tuberculilor se face primăvara timpuriu sau toamna târziu. mugurii plesnesc şi se alungesc. plug. La şes. Rădăcinile plantelor anuale se recoltează cu puţin timp înainte de înflorire. În această perioadă părţile subterane au cea mai mare cantitate de principii active. Aceste organe se formează toamna. terenul pe care cresc şi adâncimea la care ajung. se înlătură părţile necorespunzătoare. rizomilor. rizomii prea groşi se fragmentează în 2-4 părţi. iar recoltarea lor se face primăvara timpuriu când planta îşi intensifică activitatea ei de vegetaţie.

cât şi în timpul înfloririi (tei. În cazul plantelor erbacee recoltarea cea mai adecvată corespunde epocii lor de înflorire. muşeţel. atunci când acest organ a ajuns la o dezvoltare normală. Recoltarea frunzelor se face cu mâna. operaţia fiind neeconomică pentru culegători. se usucă sub această formă şi când frunzele s-au uscat sunt desprinse printr-o uşoară lovire a ramurilor (merişor. afin). În acest caz se recoltează ramurile întregi cu frunze. iar celelalte pe vreme cu soare. În general. frunzele se culeg fără peţiol (podbal. deoarece prin aceasta va fi oprită creşterea lor în înălţime. mai trebuie amintit că frunzele care conţin uleiuri volatile trebuie recoltate pe timp noros.pe ramurile laterale ale arborilor ajunşi la maturitate. Recoltarea frunzelor. albăstrele). deşi. zmeur). adică după ce floarea s-a trecut. De asemenea. în general. Frunzele prea mici nu pot fi recoltate prin ciupire şi nici prin strujire. Timpul cel mai prielnic pentru recoltarea florilor . însă în nici un caz mai târziu. adică în boboc (salcâmul japonez). nalbă) sau se lasă numai codiţele foliolelor. are loc primăvara. pătlagină. îndepărtându-se peţiolul principal (nuc. Se interzice ruperea mugurilor terminali de pe tulpina principală a coniferelor. ea variază însă de la specie la specie. Recoltarea florilor are loc atât cu puţin timp înainte de înflorire. prin ciupire sau prin strujirea lor de pe tulpină.

. pe vreme uscată şi de obicei însorită. soc. Recoltarea florilor se face cu mâna prin ciupire. astfel. albăstrele). cu ajutorul secerii. împreună cu ramurile. Recoltarea părţilor aeriene se face numai pe vreme uscată rupându-se cu mâna. se recoltează numai vârfurile în lungime de 20-25 cm. când seminţele sunt deplin dezvoltate. în aşa fel ca produsul rezultat să conţină cât mai multe flori. Recoltarea fructelor variază în funcţie de natura fructului. recoltarea lor se recomandă să se facă atunci când ele sunt complet dezvoltate. în cazul fructelor cărnoase (afin. a cosorului sau a unui alt obiect tăios. iar cele uscate înainte de deschiderea lor. Recoltarea părţilor aeriene se face când ele sunt înflorite. lipsită de ramuri cu frunze. Această operaţie se efectuează toamna până la căderea brumei. în general. când plantele au crescut prea înalte. se recoltează întregi. în buchete. rupându-se cu o codiţă cât mai scurtă. adică cu petale. ienupăr). sepale etc. Recoltarea seminţelor în scopuri terapeutice trebuie făcută când seminţele au ajuns la maturitate. Florile. cu piepteni speciali.este în jurul prânzului. cu foarfeca. Pentru a proteja plantele în vederea unor recoltări ulterioare nu este recomandată recoltarea prin smulgere. Nu se va recolta partea lignificată a plantelor. iar în . însă la unele se culeg numai petalele (lumânărică. însă maturizarea şi deschiderea lor având loc în timpul uscării.

fără umiditate şi cu soare. Mai departe se înlătură cojile prea bătrâne. în această perioadă scoarţa conţine o cantitate suficientă de principii active. după cum am precizat mai sus. cele cu muşchi sau alge. După recoltare se trece la pregătirea plantelor medicinale în vederea uscării lor. care prezintă crăpături şi îngroşări. Epoca cea mai corespunzătoare acestei operaţii este primăvara până în momentul formării primelor frunze. înnegrite şi cu resturi de lemn. Recoltarea se face cu ajutorul unui briceag cu care se fac tăieturi până în ţesutul lemnos în formă de cerc la distanţe de 10-15 cm unele de altele. cu mâna sau cu ajutorul unei pene de lemn netede şi bine ascuţite se face descojirea. pe de altă parte. Cu vârful briceagului. deoarece. înainte de desfacerea lor spontană. care le conţin sunt dehiscente.cazul când fructele. după care se unesc printr-o altă tăietură în linie dreaptă de-a lungul ramurii. ea se poate desprinde uşor de partea lemnoasă a organului respectiv. Pregătirea plantelor în vederea uscării constă în fasonarea lor şi în îndepărtarea tuturor corpurilor . cu excepţia. iar. organele ce conţin uleiuri volatile. Recoltarea scoarţei. fie de pe ramuri şi chiar de pe rădăcini. pe de o parte. De la unele specii de plante se foloseşte în scopuri medicinale numai scoarţa recoltată fie de pe tulpini. Indiferent de anotimp şi de organul folosit se recomandă ca recoltarea să se facă pe vreme uscată.

care pot fi: . praful. constituie impurităţi.organele (părţile) de plantă . de pătlagină şi de graminee. Corpurile străine organice. resturile de tulpini. Astfel.corpurile străine minerale sunt nisipul.impurităţi sunt şi alte părţi din planta medicinală decât organul recoltat. fragmente de nuiele. De asemenea. Astfel.străine organice şi minerale. mecanic sau când plantele recoltate au fost întinse până la transportul lor în locuri nepodite sau necorespunzător pregătite. . la frunzele de afin. paie etc. la muşeţel sunt socotite drept corpuri străine organice florile altor specii de muşeţel. ramurile sau rădăcinile din herba de cimbrişor. exprimate în procente şi stabilite prin condiţiile tehnice de recepţie. bucăţile de pământ. Ele se amestecă cu plantele când recoltarea s-a făcut cu diferite unelte. pietricelele. . Problema uscării plantelor medicinale impune o abordare diferenţiată în funcţie de: . minerale şi impurităţile nu vor putea depăşi anumite limite. Uscarea produselor vegetale. impurităţi sunt socotite şi părţile decolorate sau brunificate ale produsului respectiv. rogojini.corpuri străine organice: toate plantele sau părţile de alte plante decât cea recoltată.. precum şi a impurităţilor. resturi de tulpini şi flori de urda-vacii.

Uscarea corectă a diferitelor părţi de plantă recoltate necesită cunoaşterea structurii chimice a principiilor active. Uscarea la soare. . iar pentru cele cu heterozide şi alcaloizi este cuprinsă între 50 şi 80oC corespunzător. înţelegând prin aceasta nu numai aspectul comercial al produsului. textura şi conţinutul în apă al acestora. practica îndelungată a stabilit că pentru uscarea plantelor ce conţin uleiuri volatile temperatura maximă nu trebuie să depăşească 30-35oC.folosite.natura principiilor active şi a echipamentului enzimatic din organele supuse deshidratării. la soare sau la umbră. Uscarea plantelor medicinale se poate realiza pe două căi. Cu toate că nu se cunoaşte în detalitate esenţa proceselor biochimice ce se produc în timpul uscării. Ea începe în momentul recoltării plantei. Pentru a nu fi expuse alterării şi pentru menţinerea aspectului şi conţinutului în principii active majoritatea produselor uscate din plantele medicinale şi aromatice nu trebuie să conţină mai mult de 14% apă. ci în mod deosebit păstrarea neschimbată a conţinutului şi a compoziţiei chimice a acestuia. şi artificială. Uscarea reprezintă veriga finală în obţinerea unui produs de calitate. Aceasta este cea mai simplă şi mai economică metodă. şi anume: naturală. fiind utilizată numai pentru anumite părţi .

În orice caz uscarea direct în câmp este întotdeauna însoţită de multe pierderi nerecuperabile. muguri. şoproane. În vederea utilizării raţionale a acestora produsele supuse uscării se vor aşeza pe rame suprapuse. Uscarea la umbră. şcolilor. Direct în brazde se pot usca şi herba sau chiar frunzele unor specii. şi în special se vor crea posibilităţi de . Metoda este cea mai răspândită în zonele cu condiţii climaterice instabile şi mai ales în regiunile deluroase şi montane. orice încăperi goale. deoarece razele solare distrug repede clorofila din părţile verzi şi pigmenţii galbeni din flori. dar acestea numai în zone calde lipsite de precipitaţii şi rouă. Locurile de uscare vor fi neapărat protejate de curenţi de aer. În timpul uscării produsele vor fi permanent supravegheate şi întoarse pentru grăbirea şi uniformizarea deshidratării. curăţite. şuri. reparate etc. văruite. Pentru evitarea pierderilor atât ramele. al căror conţinut este mult mai stabil. fructe sau seminţe. magazii. rizomi. Pentru uscarea la umbră se vor folosi podurile caselor.ale plantei ca: rădăcini. Aceste spaţii vor fi în prealabil dezinfectate. razele solare neputând deprecia aspectul comercial al produsului. rogojini sau coli de hârtie. cât şi platformele de uscare vor fi acoperite cu prelate. etc. De aceea se practică uscarea pe platforme special amenajate. Prin uscarea la soare foarte multe părţi ale plantei se decolorează. scoarţe.

Se cunosc uscătoare cu aer rece şi cu aer cald. . Aducerea produsului vegetal în stare finită. florile şi părţile aeriene se zbârcesc. Frunzele rămân verzi. Ele nu pot fi depozitate şi nici prelucrate în asemenea condiţii. Uneori. rădăcinile). a necesităţii scurtării duratei de uscare şi a sporirii garanţiei obţinerii unor materii prime de calitate corespunzătoare. în timp ce frunzele. produsele sosite au acumulat umezeală în timpul transportării. mai ales la suprafaţă. volumul său scade. Culoarea produsului vegetal uscat trebuie să rămână însă neschimbată. seminţele. Culoarea arată dacă uscarea a fost făcută sau nu în mod corespunzător. Prin uscare. Numai părţile tari îşi schimbă puţin forma (scoarţele. Produsele vegetale ajunse la depozitele centrale sunt recepţionate calitativ şi cantitativ. Produsul uscat trebuie mânuit cât mai puţin posibil. florile îşi păstrează culoarea naturală. Această metodă s-a impus ca urmare a extinderii şi concentrării culturilor de plante medicinale şi aromatice. pentru că se sfărâmă la cea mai mică atingere. Datorită pierderii apei. uneori pierzându-şi complet valoarea. Se recomandă ca într-o încăpere să se usuce un singur produs pentru a se evita amestecul şi împrumutarea reciprocă a mirosului. fructele. produsul suferă o serie de modificări.aerisire continuă. din care cauză îşi modifică aspectul. Uscarea artificială.

La alte plante însă sau pus la punct diverse procedee mecanice. Produsele vegetale trebuie păstrate în pungi de hârtie dublă. Prin aceste operaţii se îndepărtează mai cu seamă praful. Înainte ca produsele vegetale să fie livrate beneficiarilor interni (industria chimico-farmaceutică. pergaminate. aşa cum sunt cerute de industrie. Pentru aceasta se folosesc maşini speciale. unele flori şi chiar unele frunze. cu ajutorul cărora se curăţă seminţele. Ambalarea şi marcarea produselor vegetale. depreciindu-se calitativ. greutatea neto şi împreună cu . De asemenea. Operaţia se face manual la flori. rădăcini. în cutii de lemn sau de carton în conformitate cu cerinţele documentaţiei tehnice de normare. frunze. site şi anumite mori.deoarece prin păstrare vor mucegăi sau înnegri. farmacii etc. părţi aeriene. denumirea produsului vegetal. farmacii sau la prepararea speciilor medicinale. pământul fin şi nisipul. În aceste cazuri se face imediat o uscare suplimentară. După aceasta urmează operaţiunea de transformare a produselor vegetale în fragmente de anumite dimensiuni uniforme.) sau la export. sunt controlate cu atenţie la masa de prelucrare. Se arată denumirea asociaţiei ce a efectuat recoltarea produsului vegetal. Marcarea produsului vegetal înseamnă inscripţiile efectuate pe ambalaj. maşinile nu le vor putea prelucra în condiţii optime dacă au o umiditate peste normă.

cu luminozitate corespunzătoare şi să nu permită diferiţilor agenţi dăunători să pătrundă în interior. numele sau numărul răspunzătorului de ambalare. în cazul când nu pot fi expediate imediat. Conservarea produselor vegetale. fructele şi seminţele se păstrează mai bine în încăperi luminoase. bine aerisite. numărul partidei. luna şi anul recoltării. deoarece numai astfel se poate asigura o bună păstrare a lor. După ambalare. În fiecare ambalaj se introduce foaia de ambalare cu inscripţiile: denumirea asociaţiei care a efectuat colectarea produsului vegetal. Din această cauză este bine ca produsele vegetale să fie prelucrate cât mai repede după obţinerea lor sau stocul din depozite să fie reînnoit anual mai ales dacă la sondajele făcute s-a constatat o cantitate din ce în ce mai mică de principii active. după un timp îndelungat. produsele vegetale trebuiesc depozitate în camere corespunzătoare. activitatea lor este mult diminuată până dispare complet. scoarţele. Organele subterane. uscate. fiind astfel .ambalajul. De obicei însă. inscripţiile DTN la produsul vegetal corespunzător. numărul partidei. Încăperile în care sunt depozitate produsele ambalate trebuie să fie extrem de curate. denumirea produsului vegetal. indiferent de măsurile luate.

Produsele în depozit se păstrează în cantităţi mari întregi nefărâmiţate. În încăperile depozitului cu produse vegetale. Fără o grijă permanentă. ghiocei. aşezarea sacilor sau a baloturilor trebuie făcută pe postamente speciale confecţionate din grinzi de lemn uscate.mai puţin expuse agenţilor dăunători (rozătoare. La fel se procedează şi cu cele aromatice. din cauză că ar putea să impurifice mirosul produselor vegetale. etc. pentru a evita degradarea produselor prin fărâmiţare. Sacii. Aşa s-a întâmplat în trecut când datorită recoltărilor neraţionale s-a ajuns ca unele plante medicinale să fie pe cale de dispariţie (imortelă. baloturile etc.). benzină. naftalină sau orice substanţe cu miros puternic. nu este permis să se depoziteze petrol. să nu fie aşezate în număr prea mare unul peste altul. Produsele toxice sunt depozitate în încăperi separate. Această bogăţie trebuie însă păstrată. Ocrotirea plantelor medicinale din flora spontană În ţara noastră cresc cele mai diferite şi cele mai căutate plante medicinale. folosindu-se în general ambalajul în care au fost primite sau se reîmpachetează în vederea expedierii. această mare diversitate de plante medicinale poate să descrească şi chiar să dispară. întreţinută şi dezvoltată pentru ca ea să fie folosită an de an. insecte. În depozite. .

se vor lăsa neatinse restul organelor şi o parte din flori. În cazul muşeţelului. lăsând ramurile subţiri să se dezvolte. pentru a înlătura pericolul dispariţiei unora din ele. La plantele de la care se culeg mugurii se vor proteja vârfurile de creştere (pin. iar tulpina principală trebuie să rămână nevătămată. Pentru a preîntâmpina micşorarea bogăţiei de plante medicinale. plop). cum şi cu acele plante care au capacitate redusă de înmulţire sau nu sunt lăsate să ajungă la deplina lor maturitate pentru a-şi încheia ciclul complet de viaţă. Atunci când se culeg florile. pentru a reface şi menţine în întreaga ei putere acest dar al naturii trebuie luate anumite măsuri de protecţie şi înmulţire. Coaja va fi luată de pe o parte din ramuri. Micşorarea rezervelor poate avea loc pe suprafeţe mai mari sau mai mici. însă îndată ce ele . se vor lăsa din loc în loc câteva plante deplin dezvoltate la fiecare 3-4 metri pătraţi.lăcrămioare). lăsânduse exemplarele cele mai bine dezvoltate să producă sămânţa şi să se înmulţească. Acest lucru se petrece mai cu seamă cu acele plante care sunt an de an foarte căutate sau prezintă un mai mare interes pentru culegători. Culesul nu trebuie făcut total. iar recoltarea lor este interzisă. aceste plante sunt declarate monumente ale naturii. Culegătorii trebuie să cunoască bine particularităţile fiecărei plante. acesta se recoltează pe măsură ce capitulele florale se dezvoltă. Azi.

pericolul de dispariţie este mai mare. omag) şi în general la plantele perene. Recoltarea plantei întregi se face de obicei la câţiva centimetri de la suprafaţa pământului. este bine să se organizeze recoltări de seminţe care să fie . după scoaterea rădăcinilor sau rizomilor să se replanteze în acelaşi loc coletul. În acest caz. pericolul dispariţiei lor este mic. deoarece o parte din frunze rămân pe plantă pentru a o hrăni şi întări. Când plantele sunt cosite sau tăiate de la bază şi apoi recoltate frunzele. cu atât mai multe. cu cât capacitatea de înmulţire a plantei respective este mai mică. după ce planta şi-a format şi răspândit seminţele. Frunzele se recoltează de la plante prin ciupire sau strujire. Pentru menţinerea plantelor din această grupă se vor lăsa din loc în loc exemplare neculese. pericolul de dispariţie fiind cel mai mare. Este bine ca la plantele care se înmulţesc mai greu prin seminţe (lemn dulce. recoltarea lor se va face toamna cât mai târziu. La plantele de la care se recoltează rădăcinile. florile şi seminţele. Pe lângă aceste măsuri de care trebuie să ţină seama un culegător conştient. în vederea formării pe deplin a organelor de înmulţire. partea de sus a rădăcinii tăiată care are câţiva muguri şi câteva fire subţiri de rădăcină sau bucăţi tinere de rizomi.au trecut de maturitatea tehnică de recoltare vor fi lăsate pentru ca sămânţa scuturată să formeze o rezervă care să asigure apariţia plantelor şi în anul următor.

raion sau regiune unde nu există pericolul de dispariţie. Tehnicienii trebuie să îndrumeze permanent pe culegători atât în privinţa recunoaşterii şi însuşirilor plantelor medicinale.răspândite pe locurile naturale de creştere a plantelor medicinale. comună. de urmărit ca plantele culese să nu dispară din zona respectivă. . cât şi a normativelor corespunzătoare. care se ocupă cu recoltarea şi achiziţionarea plantelor medicinale au îndatorirea de a menţine bogăţia naturală a ţării. a supraveghea ca recoltarea să nu fie făcută la întâmplare. Oamenii. ci să fie bine organizată. permiţându-se achiziţia numai a acelor plante dintr-un sat.

Denumirea rusă: Василек синий Denumirea engleză: Cornflower Familia: Asteraceae 1. ALBĂSTRELE .ALBĂSTRELE Denumirea latină: Centaurea cyanus L.

după ce roua s-a ridicat şi în momentul când ele sunt complet deschise. de culoare albastră se adună numai pe timp uscat. Florile de pe disc sunt violacee. În cazul uscării cu ajutorul căldurii artificiale. . Florile ligulate. Mg etc. săruri de K. heterozida centaurina. Răspândire. iar extern sub formă de cataplasme şi spălături în diferite boli de ochi. cu corola regulat tubuloasă. muchiată cu frunze alterne. pietroase. Sub formă de infuzie se administrează în tratamentul bolilor renale. Tulpina erectă. recoltare. Compoziţie chimică. mucilagii. Organul utilizat. se face înainte de uscare. deoarece din produsul uscat ele se înlătură foarte greu. tanin. pe marginea drumurilor şi mai ales pe lângă lanurile de grâu şi secară. culese eventual din greşeală. liniare. Substanţele amare îmbunătăţesc digestia. iar cele marginale albastre. adânc crestate. Întră în compoziţia speciilor medicinale diuretice. Creşte prin locuri uscate. În florile marginale se conţin antociane.Descriere. Plantă erbacee cu rădăcină fusiformă. întrebuinţări. cumarine. temperatura nu trebuie să depăşească 350C. Eliminarea florilor centrale.

ALBUMEALĂ . Denumirea rusă: Сушеница топяная Denumirea engleză: Marsh cudweed Familia: Asteraceae 2.ALBUMEALĂ Denumirea latină: Gnaphalium uliginosum L.

liniar-alungite. acoperite cu perişori cenuşii. arsuri ale pielii. Plantă anuală erbacee cu înălţimea de 5-25 cm. Planta conţine caroten. Răspândire. Creşte în lunci inundabile. .Descriere. Organul utilizat. cele ligulate – filiforme. Infuzia şi granulele din părţi aeriene de albumeală se întrebuinţează la ulcere stomacale şi duodenale. puternic pubescentă. recoltare. ca buruiană în grădini. Tulpina de la bază ramificată. recoltate în tot timpul înfloririi. aşezate în fascicule dense la vârful tulpinilor. întrebuinţări. Frunze alterne. flavonozide. florile mijlocii sunt tubulare. Inflorescenţa – paneraşe. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de albumeală. Fructul – achenă verde-cenuşie sau cafenie-deschisă. se folosesc pentru uz extern la lecuirea bolnavilor cu plăgi puroioase greu cicatrizabile. rezine. obţinute din părţi aeriene de albumeală. ulei volatil. Extracţiile uleioase. substanţe tanante. pe malurile râurilor. Florile sunt de culoare galbendeschisă cu rostru. Compoziţie chimică.

Denumirea rusă: Лещина обыкновенная Denumirea engleză: Common hazel Familia: Corylaceae 3.ALUN Denumirea latină: Corylus avellana L. ALUN .

Frunzele verzi. Uscarea se face la umbră. alterne. afânate. mai ales pe nervuri. Creşte în păduri de câmpie şi deal. uneori tubuloasă. Organul utilizat. F r u c t u l – a c h e n ă globuloasă înconjurată de o cupă lungă. iar cele femele – în inflorescenţe asemănătoare m u g u r i l o r.Descriere. pe dos păroase. mugurii (prin strujire) – toamna târziu după căderea frunzelor. polifenolii formând membrane de coagulare pe ţesuturi lezate rezultă o acţiune hemostatică şi dezinfectantă. Compoziţie chimică. întrebuinţări. recoltare. iar flavonozidele potenţează acţiunea antihemoragică. . fertile. la marginea pădurilor de fag. Uleiul volatil din frunze manifestă proprietăţi vasoconstrictive. cu margini laciniate. pe soluri calcaroase. iar florile la înflorire. întregi şi nepătate se recoltează în iunie-iulie. Arbust cu frunze obovate. pe margini inegaldublu-serate. Florile mascule în amenţi. Răspândire. Uscarea artificială până la 500C. mărind rezistenţa capilarelor. în straturi subţiri.

Denumirea rusă: Дудник лекарственный Denumirea engleză: Angelica Familia: Apiaceae 4. ANGELICĂ .ANGELICĂ Denumirea latină: Angelica arhangelica L.

Se foloseşte datorită proprietăţilor sale aromatice. Se usucă la soare sau în poduri bine aerisite. Frunzele sunt de trei ori penat sectate. substanţe tanante. Părţile subterane ale plantei conţin ulei volatil în compoziţia căruia se găsesc substanţe furanocumarinice. Compoziţie chimică. se spală repede întrun curent de apă şi se pun la zvântat. cilindrică. oze. stimulente. Fructele se recoltează în stadiul de pârgă. Au mai fost identificaţi acizi organici şi graşi. Florile sunt grupate în umbele globuloase. Organul utilizat. bianuală sau perenă. Creşte în apropierea apelor curgătoare. Uscare artificială. de culoare galbenăverzuie. la 35400C. pe locuri adăpostite şi însorite. Plantă erbacee. Se scutură de pământ şi. Rădăcinile de angelică se recoltează toamna. recoltare. cu foliole ovate.Descriere. este robustă. Răspândire. dacă este nevoie. Tulpina apare începând cu anul al doilea de vegetaţie. fistuloasă. inegal serate. . Organele subterane sunt reprezentate de un rizom gros şi de rădăcini. întrebuinţări. stomahice şi carminative. cu zimţi.

ARDEI .ARDEI Denumirea latină: Capsicum annuum L. Denumirea rusă: Перец горький Denumirea engleză: Red pepper Familia: Solanaceae 5.

Flori albe. lumbago. cu tulpină sufructescentă glabră. Fructele de ardei se recoltează la maturitate şi se usucă în locuri ferite de razele solare directe şi la o temperatură moderată (cca 30oC). anuală. ovale. în terapeutică fiind întrebuinţate varietăţile iuţi. cu marginea întreagă. Răspândire. solitare sau câte două la locul de bifurcare a tulpinii şi la subsuoara frunzelor. . cu gust iute sau dulce. recoltare. Astăzi se cultivă în Europa. destul de mari. întrebuinţări. arzător este imprimat de capsaicina. Ovar bilocular. ramificată. de care depinde culoarea fructelor. Plantă ierbacee. care nu produc vezicaţii. Compoziţie chimică. Frunze alterne. Gustul iute. Sunt folosite la combaterea durerilor reumatice. carotenoide. acid ascorbic etc. acuminate. pentru a se păstra culoarea roşie sau roşieportocalie. Asia Mijlocie în mai multe varietăţi. localizată în celule secretoare separate. În fructe se mai conţine ulei volatil şi gras. de culoare verde închis.Descriere. care la maturitate se transformă într-un fruct baciform foarte variabil ca mărime. nevralgice. Organul utilizat. Fructele de ardei şi preparatele medicamentoase din ele au acţiune rubefiantă şi revulsivă.

ARIN Denumirea latină: Alnus incana Moanch. ARIN . Denumirea rusă: Ольха серая Denumirea engleză: Alder Familia: Betulaceae 6.

Frunze ovale. cele feminine fără periant. Compoziţie chimică.. grupate în amenţi. frunzele tinere sunt foarte lipicioase. iar cele masculine sunt aşezate în subsuoara solzilor amenţilor lungi.Descriere. ovale de culoare brună. Flori mici. are acţiune antidiareică. întrebuinţări. verzi-închise. Ca produs vegetal se folosesc conurile de arin. . Organul utilizat. Fructe – nucule cu aripioare. ovallanceolate. recoltare. pe cea inferioară – verzi-mate. glabre. Răspândire. aşezate câte două în subsuoara solzilor inflorescenţei şi care înspre toamnă se lignifică formând conuri scurte. cu marginea zimţată. pe partea superioară strălucitoare. Creşte pe malurile râurilor şi pe soluri mlăştinoase. ovate sau ovat-eliptice. Decoctul din conuri se foloseşte ca astringent la colite şi enterite. care se deosebeşte de prima specie prin aceea că are frunze rotunde cu marginea zimţată. Arbore cu coroana îngust ovată. Se admite la întrebuinţarea în medicină şi a doua specie – arinul negru sau cleios – Alnus glutinosa Gaerth. recoltate toamna sau iarna când ele se lignifică complet. Conurile de arin conţin substanţe tanante în componenţa cărora întră 2-5% tanin şi cca 4% acid galic.

Denumirea rusă: Расторопша пятнистая Denumirea engleză: Milk Thistle Familia: Asteraceae 7.ARMURARIU Denumirea latină: Silybum marianum Gaerth. ARMURARIU .

prin tăierea antodiilor. de aceea este indicat în stări de oboseală.. întrebuinţări. Răspândire. ciroză hepatică. Se usucă. lipide. vitamine C. La noi se întâlneşte numai în culturi. cerinţe moderate faţă de umiditate şi sol. acizi organici. Plantă erbacee. în tratamentul inflamaţiilor hepatice. uneori. apărând spontan în sudul ţării. cu rol benefic în procesele de oxidare. Fructele mature se recoltează dimineaţa. de culoare galbenbrună. spinoase. E. marmorate cu alb şi îmbracă bine planta. Silimarina este indicată ca antihepatotoxic şi protector al hepatocitelor şi membranelor acestora. glucide. flavonozide. surmenaj intelectual. pe soare. după căderea frunzelor. Florile liliachii sunt organizate în antodii mari. ulei volatil. saponozide. glabră sau slab tomentoasă. Cere temperatură ridicată mai ales în timpul înfloritului şi fructificării. spinoase. Compoziţie chimică. cu gust amărui. În afară de flavanolignane (silimarină) fructele mai conţin tiramină. histamină. recoltare. ramificată. anuală sau bienală cu tulpină erectă. . K.Descriere. Organul utilizat. mucilag. efort prelungit. hepatite cronice. Complexul enzimatic din achene asigură asimilarea siliciului. treieră şi selectează. Fructele sunt achene cu papus. Frunzele sunt mari.

ARONIE Denumirea latină: Aronia melanocarpa (Michx. ARONIE .) Elliot Denumirea rusă: Арония черноплодная Denumirea engleză: Black chokeberry Familia: Rosaceae 8.

Răspândire. acizi organici. PP. Termenul de păstrare până la 2 luni. zaharuri etc. Flori cu corole albe grupate în inflorescenţe corimbiforme. recoltate la maturitate. Arbust multianual cu numeroase ramuri – de la 10-15 până la 50-60 la cei vârstnici. Ele se păstrează în loc rece (nu mai mult de 5oC) şi ferit de razele directe ale luminii. mai întâi ca decorativă. cu marginea dinţată. apoi şi medicinală. iar la începutul căderii lor devin roşiipurpurii. întrebuinţări. Planta în Europa a fost introdusă în cultură la sfârşitul secolului XIX. Din fructele proaspete şi uscate se obţine suc prin metoda de presare. suculente. recoltare. vitaminele C. Fructele proaspete se folosesc în profilaxia insuficienţei P-vitaminice şi ca hipotensive. În fructele proaspete se conţin heterozide flavonoidice. . Ca produs vegetal se folosesc fructele proaspete. Fructe – drupe negre cu depunere fină albăstruie. carotenoide. Organul utilizat. substanţe tanante. care după structura chimică şi întrebuinţări este identic fructelor proaspete. E. microelemente. Frunze simple de formă eliptică sau invers-ovate. Compoziţie chimică. primăvara verzi-întunecate. peţiolate. Se pot usca.Descriere.

BRUSTUR .BRUSTUR Denumirea latină: Arctium lappa L. Denumirea rusă: Лопух большой Denumirea engleză: Burdock Familia: Asteraceae 9.

Se usucă la umbră într-un singur rând. Plantă rezistentă la secetă şi temperaturi extreme. întrebuinţări. Tulpina cilindrică. lactone etc. pe lângă garduri. vitamine din complexul B. verde-închis pe partea superioară şi albicios tomentoase pe cea inferioară. recoltare. păroasă se formează în anul al doilea. căilor ferate. În primul an de viaţă formează o rozetă de frunze lat-triunghiulare sau ovate. pe marginea drumurilor. frunzele (fără peţiol ) – înainte de înflorire. Compoziţie chimică.Descriere. antifuruncul-oasă este determinată de principiile active: nitrat de potasiu. sudorifică. Plantă erbacee. cu o rădăcină puternică. zăvoaie inundabile. ulei volatil. Uscarea artificială la 35500C. Răspândire. depurativă. cărnoasă. acid cafeic. . Recoltarea rădăcinilor se efectuează toamna pentru cele de un an şi primăvara la plantele de doi ani. Flori purpurii în calatidii globuloase. protejate de un involucru cu ţepi ce au vârful întors. brună. Acţiunea diuretică. hipoglicemiantă. Organul utilizat. coleretică. bienală. întâlnită pe terenuri necultivate.

CASTAN Denumirea latină: Aesculus hippocastanum L Denumirea rusă: Каштан конский Denumirea engleză: Horse-chestnut Familia: Hippocastanaceae 10. CASTAN .

lung peţiolate. substanţă cu acţiune vasocon-strictoare venoasă. nisipoase.30 m. iar cea artificială.Descriere. cu numeroşi ghimpi. albumine. Castanele servesc la extragerea escinei. erecte. Creşte prin toate parcurile şi pe marginea drumurilor şi străzilor. digitatcompuse. Seminţele sunt bogate în amidon. ce se utilizează în tratamentul varicelor. întrebuinţări. ulei gras.60% din inflorescenţe sunt deschise şi frunzele. recoltare. Uscarea se face în camere bine ventilate. Ramurile sale poartă muguri lipicioşi. . când 50 . Arbore înalt de 20 . Compoziţie chimică. Castanele conţin saponozide. Fructul este o capsulă cărnoasă. terminale. sub 650C. lucioşi şi frunze opuse. Florile reunite în panicule compuse. mult ramificat. florile culese în zilele senine. Ca produs vegetal se folosesc: seminţele. care se culeg fără peţiol în timpul înfloririi. Organul utilizat. de culoare brună. sferică. Răspândire. derivaţi cumarinici şi flavonici. cu un ritidom solzos. care se recoltează toamna la completa lor maturitate. Preferă soluri profunde. flebitelor şi hemoroizilor.

CĂLIN Denumirea latină: Viburnum opulus L. Denumirea rusă: Калина обыкновенная Denumirea engleză: Snowball Familia: Caprifoliaceae 11. CĂLIN .

carotenoide. întrebuinţări. cu marginile dinţate şi peţiolul canaliculat. Tulpini cu scoarţă netedă. caroten. Scoarţa conţine vitaminele K. Compoziţie chimică. pectine. cofeic. Fructele se culeg la maturitate deplină împreună cu pedunculi. C. Flori albe. Creşte pe soluri bogate. Frunze lat-ovate. păduri de luncă. hipotensiv. saponozide triterpenice. recoltare. Scoarţa se recoltează primăvara. Fructele în specii se folosesc ca remediu vitaminic. grupate dens în cime umbeliforme terminale. roşii. substanţe tanante. Răspândire. tufărişuri de pe malul râurilor. galben-brună. Uscarea se face la soare. glucide. toamna se colorează în roşu. trilobate. Scoarţa se foloseşte ca hemostatic în practica ginecologică. se usucă artificial la 6080oC. săruri de K. prin păduri şi tufărişuri. reavăn-jilave până la umede. la pornirea în circulaţie a sevei. drupe sferice. după uscare pedunculii se înlătură. . rezine. tonic general al sistemului nervos şi sedativ uterin. Fructe. acizii clorogenic. Organul utilizat. ursolic. în strat subţire sau în poduri bine aerisite. Arbust indigen cu rădăcină puternic ramificată.Descriere. apoi cenuşie. fructele – vitaminele C şi P. de asemenea diuretic şi sudorific.

CĂTINĂ . Denumirea rusă: Облепиха крушиновидная Denumirea engleză: Sea Buckthorn Familia: Eleagnaceae 12.CĂTINĂ Denumirea latină: Hippophae rhamnoides L.

PP. Culegerea fructelor se efectuează de la începutul maturizării. la o temperatură de 70800 C. izlazuri. constituie un sirop vitaminizat şi răcoritor. vitamine E. pe prundişurile din lungul râurilor. fructele de cătină se usucă numai pe cale artificială. întregi. pe nisipuri şi pietrişuri. Uleiul este utilizat în tratamentul ulcerului. recoltare. P. Tulpina ramificată cu scoarţa brun-închisă. întrebuinţări. Fructe. Lujerii anuali solzoşi. Compoziţie chimică. cenuşii-argintii. Fructele conţin acid ascorbic. B2. Sucul apos. drupe "false". acid folic. portocalii. existenţi în fructele de cătină. scurt peţiolate. coaste pietroase. carotenoide. cele mascule grupate în inflorescenţe globuloase. iar cele femele în raceme. liniar-lanceolate. arsurilor şi în ginecologie. adăugându-se şi 2% carbonat de calciu este transformat în sărurile de calciu ale unor acizi organici. Răspândire. Flori galbeneruginii. . În vederea conservării vitaminei C. ulei. când ele au cantitatea cea mai mare de vitamina C şi se continuă până la primul îngheţ. Frunze alterne. Creşte în pâlcuri sau tufărişuri întinse. pe faţa inferioară cenuşiiargintii cu solzi ruginii. Arbust tufos cu rădăcini superficiale. ovoide. filtrat şi îndulcit cu zahăr. Organul utilizat.Descriere.

CERENŢEL Denumirea latină: Geum urbanum L. Denumirea rusă: Гравилат городской Denumirea engleză: Herb bennet Familia: Rosaceae 13. CERENŢEL .

mucilagii. prin hidroliză.Descriere. Flori de culoare galben-aurie. Compoziţie chimică. în vârful tulpinii sau la subsuoara ultimelor frunze. Organul utilizat. din care îşi iau naştere numeroase radicele. Întră în compoziţia speciilor medicinale antidiareice şi pentru gargară. recoltaţi primăvara devreme sau toamna târziul. apoi se usucă. Se mai conţine heterozida geozida. După scoatere din pământ se scutură. Răspândire. Planta este foarte răspândită în partea europeană prin locurile umede. se lasă câteva zile la zvântat. iar cele tulpinale sunt mai mari şi trifoliate. acid galic şi elagic. al enteritelor de natură infecţioasă şi al hemoragiilor. . substanţă bactericidă răspunzătoare de mirosul de cuişoare pe care-l au rizomii. pune în libertate eugenol. Planta se foloseşte în tratamentul dispepsiilor gastrice. Planta conţine substanţe tanante. păduri şi luminişuri. se spală într-un curent puternic de apă. ramificată. întrebuinţări. solitare. frunzele bazilare sunt penatcompuse cu 5-7 foliole dinţate pe margini. se curăţă de părţile aeriene. Plantă ierbacee. vivace cu un rizom cilindric. Ca produs vegetal se folosesc rizomii cu rădăcini de cerenţel. care. Tulpina dreaptă. rezine. recoltare.

Denumirea rusă: Цикорий обыкновенный Denumirea engleză: Chicory Familia: Asteraceae 14. CICOARE .CICOARE Denumirea latină: Cichorium intybus L.

în poduri cu tablă. subţire. Plantă bienală sau perenă cu o rădăcină lungă. luminişuri. Se spală într-un curent de apă. în poienele din pădure. ulei volatil. Radacina de cicoare are proprietăţi laxative. întrebuinţări Planta conţine acid cicoric. este verdedeschisă. substanţe minerale. uşor amplexicaule şi mai adesea lanceolate. Florile sunt de culoare albastră-azurie. Organul utilizat. cavă în interior şi pubescentă. mai stimulează sistemul nervos (cafea de cicoare). Tulpina floriferă. Răspândire. pe marginea drumurilor şi a căilor ferate.Descriere. principii amare. Frunzele şi partile aeriene se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire. în faneţe. secreţia de bila si îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului. Compoziţie chimică. constipaţii cronice. tanin. Radacinile se recoltează toamna târziu sau primăvara devreme. Planta este prezentă în câmpie. spiralată. se usucă la soare. cele tulpinale sunt sesile. dezvoltânduse abia în anul al doilea. când tulpinile nu au intrat in faza de lignificare. inulină. recoltare. diuretice. flavonozide. prin pagişti. depurative. deasemenea în obezitate. Se utilizează pentru scăderea nivelului de zahăr în sange. . muchiată. Frunzele în rozetă din primul an şi cele bazale sunt peţiolate şi ovat-lanceolate. colină.

CIMBRIŞOR .CIMBRIŞOR Denumirea latină: Thymus serpyllum L. Denumirea rusă: Чабрец Denumirea engleză: Wild thyme Familia: Lamiaceae 15.

la începutul înfloririi. Frunze mici. Din aceste ramuri cresc numeroase tulpini cilindrice. ca stomahic. păroase. acizi cafeic şi rozmarinic. Are. care prind rădăcini. de asemenea şi proprietăţi cicatrizante. cu expoziţie sudică. tanin. antispastic şi coleretic. Flori roz-violacee grupate în pseudoverticile globuloase. de formă ovală. .Descriere. rezine. de culoare verde-roşiatică. Răspândire. care sunt în realitate celule cu ulei volatil. nisipoase. cu ramuri culcate la pământ. Creşte pe soluri aride. în tratamentul tusei şi al gripei. diuretice şi antivirale. în fâneţe de pe dealuri. acid ursolic şi oleanolic. Se foloseşte sub formă de infuzie sau sirop aromatic. frunzele prezintă nişte puncte transparente. Compoziţie chimică. alături de care se conţine un principiu amar (serpilina). Privite în zare. flavone. ajungând până în zona muntoasă. pietroase. Părţile aeriene de cimbrişor conţin ulei volatil. Se mai foloseşte pentru băi medicinale. Părţile aeriene se culeg fără rădăcini. opuse. recoltare. Organul utilizat. Plantă vivace. cu marginea întreagă. antidiareice. glabre. îndeosebi în medicina infantilă. întrebuinţări. Recoltarea se face cu foarfeca sau cuţitul. Înainte de uscare se înlătură rădăcinile şi ramurile lemnoase.

Denumirea rusă: Тимьян обыкновенный Denumirea engleză: Common thyme Familia: Lamiaceae 16.CIMBRU Denumirea latină: Thymus vulgaris L. CIMBRU .

Germania. România. Produsul vegetal conţine ulei volatil alături de tanin. întrebuinţări. Componentului principal al uleiului volatil i se atribuie proprietăţi antibacteriene. precum şi triterpenoide reprezentate prin acizii ursolic şi oleanolic. iar corola bilabiată şi colorată în roz. Ungaria. Subarbust cu tulpina lignificată în partea inferioară şi acoperită cu un suber de culoare cenuşie. recoltare. flavonozide. Thymi herba se întrebuinţează sub formă de infuzie. acid cafeic. Algeria. Compoziţie chimică. Se recoltează ramurile tinere nelignificate în perioada deschiderii primelor flori. extract fluid în tuse. Frunze mici. Spania. . Franţa. ovate sau lanceolate.nucule elipsoidale. datorită proprietăţilor antiseptice şi calmante. Răspândire. bronşite şi tuse convulsivă. Flori mici şi grupate în pseudoverticile aşezate la subsuoara frunzelor din vârful tulpinilor. Organul utilizat. Ca plantă cultivată cimbrul are o largă răspândire în Grecia. Se usucă la umbră sau în uscătorii la 350C. Portugalia. Caliciul este tubular. antimicotice şi antihelmintice. Moldova.Descriere. Bulgaria. un principiu amar. Fructe . alungit romboidale.

CIUBOŢICA CUCULUI .CIUBOŢICA CUCULUI Denumirea latină: Primula veris L. Denumirea rusă: Первоцвет весенний Denumirea engleză: Cowslip Familia: Primulaceae 17.

Se usucă la soare sau în poduri învelite cu tablă. flavonozide. Plantă erbacee cu rizom cilindric. peţiol aripat. Se spală într-un curent de apă. ulei volatil. pe faţa inferioară des-păroasă şi cu nervuri proeminente. La suprafaţa pământului din rizom se formează o rozetă de frunze eliptic-ovale. cu suprafaţa reticulată. Rizomii cu rădăcini se recoltează primăvara de timpuriu şi în timpul înfloririi. . Datorită măririi şi fluidificării secreţiei bronhice rizomii şi rădăcinile de ciuboţica cucului se utilizează ca expectorant. Uneori se mai recoltează frunzele şi florile. Planta are cerinţe ridicate faţă de umiditate. S-au mai izolat: amidon. livezi. substanţe tanante. grupate într-o umbelă simplă. vârful obtuz. Organul utilizat. întrebuinţări. lung. din care pornesc numeroase rădăcini adventive. Tulpina floriferă poartă 6-18 flori galbene-aurii. luminişuri de pădure. comună prin pajişti. Răspândire. sub formă de decoct. Compoziţie chimică. enzime. lunci. zaharuri. Se usucă la umbră într-un singur strat. dese. subţiri. poieni. marginea crenată sau ondulată. Uscare artificială la 35 – 400C. păşuni însorite. Rizomii cu rădăcini de ciuboţica cucului conţin saponozide triterpenice. fâneţe. recoltare.Descriere. săruri minerale. ramificate la vârf. bine aerisite.

COACĂZ Denumirea latină: Ribes nigrum L. COACĂZ . Denumirea rusă: Смородина черная Denumirea engleză: Black currant Familia: Saxifragaceae 18.

erecte. Flori verzuiroşcate. recoltate la maturitate. Se cultivă cu succes pe marginea aleilor din grădini. neregulat-dublu-seraţi. negricioase. ateroscleroză. . Fructele conţin vitaminele C. Frunze subrotunde. Arbust tufos cu rădăcini adventive. lunci. negre. zaharuri. întrebuinţări. pe dos cu glande galbene mirositoare şi nervuri pubescente. Din fructe se pregătesc specii. colite). bace sferice. recoltare. zăvoaie. gastrite. caroten. substanţe tanante. în afecţiuni hepatobiliare. în regiunile deluroase şi muntoase. Ca produs vegetal se folosesc fructele. deasemenea flavonozide. Fructe. în unele boli cardiovasculare ca insuficienţă cardiacă şi respiratorie. K. dispuse în raceme. Organul utilizat. microelemente. Compoziţie chimică. acizi organici. din părţile nordice.Descriere. cu 3-5 lobi triunghiulari. prin păduri şi tufişuri. nefrite şi pielonefrite. B6. Fructele posedă acţiune favorabilă în maladiile gastrointestinale (ulcer duodenal. gust dulceag. B2. siropuri vitaminice. Răspândire. Planta este întâlnită pe soluri argilo-lutoase şi luto-argiloase. Lujeri cenuşii care se exfoliază în partea inferioară. Tulpini viguroase. pe marginea parcelelor şi în apropierea gardurilor. P. cordiforme.

Denumirea rusă: Хвощ полевой Denumirea engleză: Horsetail Familia: Equisetaceae 19. COADA CALULUI .COADA CALULUI Denumirea latină: Equisetum arvense L.

întrebuinţări. pe timp uscat şi însorit. substanţe tanante şi amare. flavonozide.Descriere. erbacee. Organul utilizat. deoarece produsul înnegrit pierde proprietăţile sale terapeutice. în tuberculoza pulmonară. ramificate verticilat. Răspândire. vitamina C. Tulpini de două feluri: fertile şi sterile. pe terenuri nisipoase şi argiloase. Produsul prezintă o acţiune diuretică în gută şi reumatism. recoltare. de culoare verdedeschis. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene . Tulpinile sterile apar la începutul verii. cu frunze concrescute care se termină cu un spic sporifer oval. săruri de siliciu şi potasiu. bolile de rinichi şi vezică. Uscarea lor se face repede în poduri bine aerisite.tulpinile sterile. tulpina în secţiune prezintă o lacună centrală. ramurile sunt pline în interior şi cu patru muchii la exterior. prescris ca expectorant în bronşite. fără ramuri. ca remineralizant. recoltate vara. ulei volatil. acizi organici. . Planta este foarte comună prin fâneţele şi luncile umede.aspre şi tari. pe râpe şi la marginea apelor. caroten. Compoziţie chimică. Produsul vegetal conţine saponozide triterpenice. Cele fertile apar primăvara. Plantă perenă. de culoare brun-deschisă. cu coaste evidente.

COADA ŞORICELULUI Denumirea latină: Achillea millefolium L. COADA ŞORICELULUI . Denumirea rusă: Тысячелистник обыкновенный Denumirea engleză: Common yarrow Familia: Asteraceae 20.

care poartă inflorescenţele. tanin. sectate. poiene. cu internodii lungi. Organul utilizat. decoct şi specii amare. din care se dezvoltă stoloni subterani. erbacee cu un rizom lignificat. Datorită achilinei are acţiune coleretică. pe marginea ogoarelor. întrebuinţări. Compoziţie chimică. recoltare. Plantă perenă. Principiul activ al plantei este uleiul volatil. care poartă numai frunze. erecte. lanceolate.dispuse în corimb. uneori cu o nuanţă cenuşie sau roz. iar cele tulpinale mai lungi. râpe. Se mai conţin flavonozide. şi cele cu internodii scurte. Planta creşte cel mai adesea la marginea drumului. cu un număr mare de lacinii. în strat subţire sau în uscătorii. Florile albe. Uscarea se face la umbră. astringent şi aromatic amar. substanţe anorganice. Frunze alterne. . Gustul amărui al plantei este dat de lactone. înalte. vitamina K. 2-3-penate. păşuni. în locuri uscate. Răspândire. Ea prezintă două feluri de tulpini: cele florifere. Sub formă de infuzie. acoperite cu iarbă.Descriere. mărind cantitatea bilei. gastrice se întrebuinţează ca stomahic. Cele bazale sunt mai scurte. pubescente. Se mai utilizează în tratamentul hemoroizilor şi arsurilor. sunt ramificate. Părţile aeriene şi florile se recolectează la începutul înflorii plantelor. glucide. în zile senine şi calde.

CORN .CORN Denumirea latină: Cornus mas L. Denumirea rusă: Кизил обыкновенный Denumirea engleză: Cornelian cherry Familia: Cornaceae 21.

iar fructele – la maturizare deplină. Scoarţa se recoltează primăvara devreme în timpul circulaţiei intense a sucului sau toamna târziu la sfârşitul perioade de vegetaţie. flavonozide şi au acţiune astringentă. Fructele conţin acid ascorbic. Frunze ovate până la lanceolate cu vârful ascuţit şi peţioli pubescenţi. În medicina populară cornul se foloseşte în dereglări ale funcţiilor tractului gastro-intestinal. Uneori odată cu fructele se recoltează şi frunzele. Răspândire. care se deschid înaintea frunzelor. des formează desişuri cu alţi arbuşti.Descriere. Decoctul din frunze se utilizează în tratamentul viermilor intestinali. co coaste proeminente. Ramurile tinere verzi. bogată în taninuri se utilizează ca febrifug. pectine. zăvoaie din zona de deal. margini de pădure. Rezistent la ger. Compoziţie chimică. Arbust sau arbore mic cu lemnul tare şi scoarţa de culoare galbenă-cenuşie cu crăpături. de la cenuşiu-galben până la roşii-brune. Flori galbene grupate în cime umbeliforme. mai târziu glabre. Creşte spontan prin tufişuri. întrebuinţări. Organul utilizat. recoltare. acoperite cu peri scurţi. secetă. se cultivă. antidiareică şi antidizenterică. . tanin. Scoarţa.

COŞACI . Denumirea rusă: Астрагал шерстистоцветковый Denumirea engleză: Milk vetch Familia: Fabaceae 22.COŞACI Denumirea latină: Astragalus dasyanthus Pall.

Infuzia. se utilizează la hipertonie. Se taie planta la înălţimea 5-7 cm deasupra solului. întrebuinţări.Descriere. săruri minerale. Plantă perenă. compuse. Răspândire. mucilag. sedativă şi diuretică. acizi organici. desişuri nu formează. Planta se întâlneşte rar. Creşte în poiene. Părţile aeriene se recolectează în faza de butonizare sau la începutul înflorii plantelor. roşiatice. stenocardie. dilată vasele sanguine. pufoase. cu 12-14 perechi de foliole alungitovale şi bractee alungit-lanceolate. pubescente. amidon. cilindric. recoltare. printre arbuşti de stepă. imparipenat-partite. Nu este pretenţioasă faţă de sol şi umiditate. obţinută din produsul vegetal. insuficienţe cardio-vasculare. Uscarea se face la umbră. Tulpini erecte. flavonozide. Florile galbene. în strat subţire sau în uscătorii. Părţile aeriene ale plantei conţin saponozide triterpenice. până la ivirea pe frunze a petelor ruginii. Frunze alterne. nefrite acute şi cronice. Organul utilizat. în văile râurilor şi pantele dealurilor. erbacee cu un rizom gros. fără tulpini lignificate. are acţiune hipotensivă. grupate în capitule sferice. Compoziţie chimică. .

CREŢUŞCĂ Denumirea latină: Filipendula ulmaria L Denumirea rusă: Лабазник вязолистный Denumirea engleză: Meadow sweet Familia: Rosaceae 23. CREŢUŞCĂ .

Părţile aeriene conţin aldehidă salicilică. ceruri. cea inferioară albpăroasă. închis serate. de obicei simplă. recoltate în timpul înfloririi. vanilină. recoltare. substanţe minerale. Planta creşte prin zăvoaie. Tulpină erectă. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de creţuşcă. pajişti umede. iar flavonoidele sunt răspunzătoare de acţiunea lui diuretică. noduros din care pornesc rădăcini adventive. artificial la temperaturi până la 350C. rizom orizontal. taninuri. pe margine serate. spireozid. Răspândire. Flori albe-crem dispuse în cime multiflore. faţa superioară glabră. şanţuri. Compoziţie chimică. întrebuinţări. marginea râurilor. produsul are acţiune antireumatismală. Frunze penate. cu 3-5 foliole perechi din care cea terminală este mai mare şi prevăzută cu 3-5 lobi palmaţi. Datorită gaulterozidei şi spireozidei. Se usucă în strat subţire. perenă. roşcată.Descriere. Organul utilizat. . glabră. stipele mari. gaulterozidă etc. Sub formă de infuzie şi în special asociat cu coaja de salcie se întrebuinţează ca adjuvant în tratamentul reumatismului articular acut şi ca diuretic şi diaforetic. avicularină. unghiulară. filiforme. al căror agliconi sunt derivaţi ai acidului salicilic. flavonoide. Plantă erbacee.

CRUŞIN Denumirea latină: Frangula alnus Mill. CRUŞIN . Denumirea rusă: Крушина ольховидная Denumirea engleză: Alder buckthorn Familia: Rhamnaceae 24.

strânse în grupuri la subsuoara frunzelor. Flori mici. de culoare brun-cenuşie la exterior şi galbenă la interior. Au mai fost identificate saponozide. comun la câmpie şi dealuri. mucilagii. netede şi lucitoare. Răspândire. în funcţie de doză. lucitoare. Principiile active sunt reprezentate de derivaţii antracenici. iar la maturitate devin negre-violacee cu 2-3 seminţe. Scoarţa se recoltează în momentul când începe dezvoltarea frunzelor. Organul utilizat. zăvoaie. apoi de culoare roşie. recoltare. Nu se vor recolta cojile de pe ramurile de un an. precum şi împotriva hemoroizilor. întrebuinţări. Frunze alterne. Planta creşte în păduri de luncă. Fructe globuloase. de formă ovală. Scoarţa este netedă. pe malul apelor. mlaştini. ascuţite la vârf. . Arbust cu ramuri alterne lipsite de spini. cu marginea întreagă. Scoarţa de cruşin se administrează ca laxativ sau purgativ. acidul ascorbic. substanţe amare. deoarece sunt sărace în principii active. în compoziţia speciilor depurative. de culoare albverzuie. la început verzi.Descriere. Sunt uscate pe cale naturală. care se recunosc prin lipsa lenticelelor şi cele bătrâne cu crăpături adânci. la soare sau în uscătorii termice la 40oC Compoziţie chimică.

CUCURBEŢICĂ . Denumirea rusă: Кирказон ломоносовидный Denumirea engleză: Birthwort Familia: Aristolochiaceae 25.CUCURBEŢICĂ Denumirea latină: Aristolochia clematidis L.

la sfârşitul perioadei de vegetaţie. de culoare verde pal cu tentă gălbuie. flavonozide. lung-peţiolate. dureri premenstruale şi ca antiinflamator. perenă cu rizom scurt. vii. poiene. marginea pădurilor şi drumurilor. posedă acţiune purgativă drastică. Organul utilizat. cordiforme sau ovattriunghiulare. Tulpină simplă. pe malurile râurilor. crânguri. Frunze alterne. favorabilă în tratamentul unor infecţii cronicizate (fistule anale şi dentare. aşezate câte 3-5 la subsuoara frunzelor. alantoină. ventriculate la bază. recoltare. Rizomii şi rădăcinile se colectează toamna. Compoziţie chimică. erectă cu noduri. substanţe amare. întrebuinţări. plăgi greu vindecabile). se usucă şi se freacă pentru eliberarea lor. galben-verzui cu seminţe castaniibrune. la supradozare sunt toxici şi iritanţi. Planta creşte prin semănături. alcaloizi. galben-brun. Acizii aristolochici dezvoltă o acţiune imunostimulatoare. Flori tubuloase. Plantă erbacee. de la care pleacă rădăcini adventive.Descriere. Fructul globulos. rezine. tufărişuri. Planta se mai utilizează în anorexie. ramificat. tanin. nevroze. cu vârf obtuz şi aspect pielos. părţile aeriene – în timpul înfloririi şi pentru seminţe se culeg fructele în iulieaugust. Planta conţine acizi aristolochici. Răspândire. .

Denumirea rusă: Череда трехраздельная Denumirea engleză: Three-lobe beggarticks Familia: Asteraceae 26. DENTIŢĂ .DENTIŢĂ Denumirea latină: Bidens tripartita L.

3-5 lobate. vindecarea de urticarii şi scrofuloză. recoltate până şi în timpul înfloririi. incisserate.Descriere. prevăzute cu 2-4 sete spinoase. Creşte prin mlaştini cu şi fără turbă. Răspândire. cu foliole involucrale foliacee. Plantă ierbacee. substanţe minerale. Compoziţie chimică. întrebuinţări. cele interne alungit-ovate. . Calatidii solitare aşezate în vârful ramurilor. ulei volatil. flavonozide. sedative. uneori fusiformă. finspinoase pe colţuri. pe lângă izvoare. Nu are flori marginale ligulate. Frunze opuse. Părţile aeriene conţin o cantitate însemnată de caroten. ramificată. fântâni. glabre. înaltă până la 100 cm. anuală cu rădăcină rămuroasă. în zona de margine a lacurilor. Infuzia din plantă are proprietăţi diuretice. râurilor. Se rup frunzele şi părţile superioare tinere. uşor laxative. locuri ruderale umede. La copii se fac băi cu decoctul plantei pentru întărirea organismului. Tulpină erectă. acid ascorbic. gălbui-brunii. deasă. şanţuri umede. recoltare. Fructe – achene turtite. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de dentiţă. sudorifice. mucilagii. glabră. Organul utilizat. peţiol de obicei aripat. substanţe tanante. slab-păroase sau glabre. efecte stimulatorii asupra circulaţiei arteriale şi amplitudinii contracţiilor cardiace.

DRĂCILĂ
Denumirea latină: Berberis vulgaris L. Denumirea rusă: Барбарис обыкновенный Denumirea engleză: Common barberry Familia: Berberidaceae

27. DRĂCILĂ

Descriere. Arbust ramificat cu rizom orizontal, cu lemnul galbenaprins. Lăstari numeroşi, drepţi, ramificaţi. Tulpinile bătrâne de culoare cenuşie cu scoarţă crăpată, cele tinerebrăzdate, brune-gălbui sau cenuşiigălbui. Ramurile au ghimpi tripartiţi în subsuoara cărora se află lăstari scurţi cu fascicule de frunze. Frunze inversovate, pe margine cu zimţi ascuţiţi, florile în raceme. Fructe - bace roşii. Răspândire. Creşte spontan prin tufărişuri, la marginea ogoarelor, în locuri însorite sau umbrite. Se cultivă ca arbust ornamental şi medicinal. Organul utilizat, recoltare. Frunzele se recoltează în timpul butonizării. De pe tulpini şi ramuri scoarţa se obţine primăvara, sub formă de jgheaburi sau tuburi înguste, de pe rădăcini – toamna. Fructele se culeg la maturitatea deplină, iar rădăcinile se recoltează toamna târziu. Compoziţie chimică, întrebuinţări. Frunzele, scoarţa şi rădăcinile conţin alcaloizi din şirul izochinolinei. Fructele conţin glucide, în special glucoza şi fructoza, acid ascorbic, pectine, acid malic, gume. Datorită berberinei produsul vegetal posedă acţiune colagogă, hemostatică, tonic stomahică, febrifugă, diuretică. Pentru aceste proprietăţi este utilizată în tratamentul icterului, a metroragiilor, în afecţiuni hepatobiliare.

FECIORICĂ
Denumirea latină: Herniaria glabra L. Denumirea rusă: Грыжник голый Denumirea engleză: Rupturewort Familia: Caryophyllaceae

28. FECIORICĂ

Descriere. Plantă erbacee, anuală, bienală, rar perenă. Tulpini târâtoare, lungi până la 30 cm, ramificate, glabre sau foarte scurt păroase, formând tufe dese circulare. Frunzele sunt dispuse opus, mici, eliptice sau lanceolate. Florile mici, grupate în glomerule la subsuoara frunzelor, de culoare verzuie şi alcătuite din 5 sepale libere, glabre, fără peţiol şi cu androceul format din 5 stamine libere. Fructul monosperm, aspru, mai lung decât caliciu, seminţe lentiforme, negre, lucioase. Răspândire. Planta creşte prin locurile nisipoase şi pietroase, surpături. Organul utilizat, recoltare. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de feciorică, recoltate în timpul înfloririi. Se usucă la umbră, în strat subţire, de preferat în poduri acoperite cu tablă. Compoziţie chimică, întrebuinţări. Părţile aeriene de feciorică conţin saponozide, deasemenea derivaţi cumarinici, flavonozide, ulei volatil. Complexul saponinic acţionează în sensul creşterii diurezei şi al activării metabolismului. Infuzia se foloseşte pentru tratarea de afecţiuni renale (litiază renală), afecţiuni ale vezicii urinare (litiază vezicală), cistită cronică, afecţiuni ale prostatei, în albuminurie.

FERIGĂ Denumirea latină: Dryopteris filix-max L. FERIGĂ . Denumirea rusă: Мужской папоротник Denumirea engleză: Male ferns Familia: Aspleniaceae 29.

constituie unul din cele mai bune tenifuge. naturale. Pe spatele acestor aripioare. locuri umbrite. recoltare. Deoarece. denumite global filicină. de-a lungul nervurei. tufărişuri. de culoare verde-închis. târâtor. întrebuinţări. vivace cu un rizom gros. În secţiune. se observă grămăjoare de sporangi (sori) conţinând spori. buruienişuri de depresiune. sporadică în molidişuri. Compoziţie chimică. Organul utilizat. Principiile active din rizomii de ferigă sunt derivaţi ai floroglucinolului în diferite stadii de condensare. cu ajutorul cărora feriga se înmulţeşte. care la rândul lor sunt divizate în aripioare (segmente) mai mici.Descriere. Plantă ierbacee. . Ca produs vegetal se folosesc rizomii. Frunzele sunt alungite având de o parte şi alta a nervurei principale numeroase foliole. Răspândire. care se recoltează toamna împreună cu resturile de peţioli rămaşi din anii trecuţi. rizomul şi resturile de peţiol sunt de culoare verde. Rizomul se poate recolta şi primăvara în momentul când frunzele sunt încă în faza de cârje. indigene. Planta creşte în păduri de foioase. substanţele active din rizomul de ferigă paralizează musculatura netedă a celor mai multe specii de tenie.

Denumirea rusă: Земляника лесная Denumirea engleză: Wild strawberry Familia: Rosaceae 30.FRAG DE PĂDURE Denumirea latină: Fragaria vesca L. FRAG DE PĂDURE .

hipotensor. cu foliole ovate. Stipele lanceolate. B1. Planta conţine vitaminele A. achenă înfiptă în receptacul. Infuzia se întrebuinţează în tratamentul diareii. Flori albe. depurativ. pe margine dinţate. Frunze trifoliate. Stolonii supratereşti târâtori. fâneţe. Plantă erbacee. flavonozide. în uscătorii artificiale la temperatura de 40-500C. Fructele se folosesc proaspete. în strat subţire. tipul 5. întrebuinţări. B2 . Uscarea se face la umbră. substanţe tanante. cu pediceli păroşi. Ca produs vegetal se folosesc frunzele de frag. pentru stimularea diurezei cu eliminarea de acid uric şi a toxinelor. Fruct. păduri rărite. săruri minerale. . înrădăcinează la noduri. acizi organici. Fructele ca tonic. perenă cu rizom cilindric. zaharuri. cistitei. pe faţă brun-roşcate. urme de ulei volatil. Organul utilizat. pe dos alipit-păroase. orizontal. Planta este întâlnită în pajişti. reglor hepatic. care devine zemos. aromat. lungpedunculate. dispuse în cime. Răspândire. deasemenea la diabet zaharat şi anemii. recoltate fără peţiolul principal şi fără tulpinile târâtoare. lungacuminate. C.Descriere. recoltare. tufărişuri etc. faţa inferioară scurtpăroasă. Compoziţie chimică.

Denumirea rusă: Нoготки лекарственные Denumirea engleză: Marigold Familia: Asteraceae 31.GĂLBENELE Denumirea latină: Calendula officinalis L. GĂLBENELE .

Inflorescenţele sunt antodii terminale. Se mai conţine acidul ascorbic. se rup cu mâna. Organul utilizat. întregi. rotunjite la vârf. fiind utilizată în tratamentul dismenoreelor şi al tulburărilor menstruale. Planta posedă acţiune emenagogă.Descriere. de culoare portocalie. frunzele mijlocii şi superioare sunt lanceolate. galbene-portocalii. cicatrizantă. fără codiţe. Se usucă în straturi subţiri. Frunze alterne. cu tulpina erectă. pubescente sau glabre. sesile. Compoziţie chimică. antiinflamatoare. substanţe amare. Răspândire. înţepăturilor de insecte. tanin. antispastică. prin mai toate grădinile. coleretică. Planta este răspândită aproape în toată Europa ca plantă ornamentală. ramificată. întrebuinţări. rezine. În paneraşele florale se conţin carotenoide. Plantă anuală sau bianuală. tubuloase. afânate. deasemenea dă bune rezultate în tratamentul plăgilor. recoltare. . formate din flori ligulate periferice. acizi organici. Florile se recoltează la deschiderea primelor 2-3 rânduri de flori ligulate. flavonozide. arsurilor. Mirosul florilor este determinat de prezenţa urmelor de ulei volatil. cele inferioare oblanceolate. degerăturilor. şi din flori centrale sterile. rănilor.

HAMEI Denumirea latină: Humulus lupulus L. HAMEI . Denumirea rusă: Хмель обыкновенный Denumirea engleză: Common hop Familia: Cannabaceae 32.

Se usucă la umbră sau în încăperi bine aerisite. vivace. poartă frunze opuse. fiecare bractee având la baza sa câte o achenă. malurile râurilor. reunite în jurul unui ax central. Răspândire.Descriere. Organul utilizat. cu bractee. Planta creşte spontan prin lunci. . iar cele femele grupate câte două la baza unei bractei alcătuind o inflorescenţă aproape globuloasă. Fructificaţiile sunt conuri false. cordate la bază. cu rizomi târâtori lungi. acizi fenolici. recoltare. crânguri. Tulpina volubilă. Ca produs vegetal se folosesc numai conurile femele. Compuşii fenolici sunt prezenţi prin flavonoide. tonic amare. cu 3-5 lobi dinţaţi. recoltate când au culoare galben-verzuie. întră în compoziţia speciilor calmante şi sedative. alcătuind un con globulos. Plantă erbacee. acid ascorbic. denumit strobil. antispastice. Florile mascule dispuse în ciorchine ramificate. întrebuinţări. bracteea şi achena sunt acoperite cu numeroase glande rezinoase de culoare galben-aurie. formate din bractee galbenverzui. tocoferoli. Produsul vegetal este bogat în vitamine din grupul B. Principiul activ este o oleo-rezină localizată în perii glandulari. cumarine. Compoziţie chimică. păduri. Planta prezintă proprietăţi sedative blânde. formată dintr-un ulei volatil şi rezină.

SCAI) Denumirea latină: Xanthium spinosum L. Denumirea rusă: Дурнишник колючий Denumirea engleză: Spiny cocklebur Familia: Asteraceae 33. scai) .HOLERĂ (GHIMPE. HOLERĂ (ghimpe.

Cercetările farmacodina-mice au demonstrat că posedă actiune anticongestivă.Descriere. urme de ulei volatil. Flori mici verzui grupate în calatidii globuloase. Răspândire. Compozitia chimica. recoltate în timpul verii. peţiolate. saponine triterpenice. ca antitumoral. sialagog şi diuretic. pe fata inferioara – sur-alb-păroasă. garduri. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene. Organul utilizat. datorita pubescentei verde albicioasa. pubescentă. Se usucă în strat subţire în locuri bine aeresite. . Tulpina ramificată. pe lângă drumuri. Specia este utilizată in afecţiuni ale căilor urinare şi prostatite. Conţine acizi polifenolcarboxilici (cafeic şi clorogenic). cu spini trifurcaţi la baza fiecărei frunze. recoltare. Planta creşte spontan prin locuri necultivate. în febra intermitenta şi impotriva turbării. obovate sau ascutit romboidale. Frunze opuse. taninuri catehice. întrebuinţări. în jurul clădirilor părăsite. lung obovate. bsitosterol. Culoarea frunzelor pe fata superioara este verde dar in dreptul nervurilor principale. Plantă erbacee. anuală cu rădăcină fusiformă. epitelizant-cicatrizantă şi dezinfectantă. uneori trilobate.

HREAN .HREAN Denumirea latină: Armoracia rusticana Gaerth Denumirea rusă: Хрен обыкновенный Denumirea engleză: Horse radish Familia: Brassicaceae 34.

enterite. cistite. vivace prin rădăcină pivotantă. în plus o acţiune balsamică şi antiseptică. nefrite. Flori mici. numeroase. sau primăvara devreme. ulei volatil. după uscarea frunzelor. întrebuinţări. stări congestive.Descriere. Uscarea se face la umbră. pe lângă garduri şi case de locuit. alături de glucide. peţiolate (cele bazale) sau sesile (tulpinale). cele groase înainte de uscare se despică longitudinal. erbacee. Răspândire. stimulează diureza şi exercită. În doze crescute devine iritant şi provoacă gastrite. albe. Rădăcinile plantelor de 1-2 ani se recoltează toamna târziu. grupate în racem. vitamine B. Organul utilizat. Hreanul modifică secreţiile bronhice.C. Planta creşte în locuri umede. Rădăcinile conţin tioglicozide (sinigrozida). groasă. În doze mici este eupeptic. Tulpina dreaptă. Plantă ruderală. săruri minerale. în strat subţire sau în uscătorii. cordate. enzime. diuretic şi stimulent general. Nu se recomandă suferinzilor de hemoroizi. prin văi. ramificată în partea superioară. dereglări de ritm cardiac. cu frunze mari alungit-ovate. Fructul – siliculă globuloasă. aminoacizi. Compoziţie chimică. recoltare. deasemenea se cultivă. .

IARBĂ MARE Denumirea latină: Inula helenium L. Denumirea rusă: Девясил высокий Denumirea engleză: Elecampane Familia: Asteraceae 35. IARBĂ MARE .

În pământ are un rizom scurt. inulină. dar mai posedă şi o acţiune general-tonică. Se scot din pământ cu ajutorul cazmalei. Decoctul este un calmant al tusei şi modificator al secreţiilor bronhice. cilindric. Organul utilizat. cât şi ca spasmolitic. cu marginea dinţată. Compoziţie chimică. Răspândire. catar bronhic. Florile formează capitule mari. pe lângă pâraie. saponozide şi terpene. subţiri. sesile. galbene. în tusea cronică a bătrânilor. păroasă şi ramificată în partea superioară. întrebuinţări. apoi se înlătură rădăcinile cioturoase. se spală într-un curent de apă. . Părţile subterane ale plantei conţin ulei volatil. Planta creşte prin fâneţe umede. Plantă erbacee. La baza plantei se află frunze mari alungit-ovale. în regiunea pădurilor de deal. Acţionează atât ca expectorant. se îndepărtează părţile aeriene. lung peţiolate. Toamna se recoltează rizomii cu rădăcinile de la plante viguroase. ovale şi înconjoară tulpina. având florile ligulate şi tubuloase. lemnoase şi seci. în lunci. Se prescrie în tratamentul bronşitelor cronice.Descriere. Frunzele superioare sunt alterne. livezi. cărnos. bronşită emfizemică. puternică. perenă cu o tulpină dreaptă. de cel puţin 2-3 ani. recoltare.

Denumirea rusă: Горец почечуйный Denumirea engleză: Ladysthumb Familia: Polygonaceae 36.IARBĂ ROŞIE Denumirea latină: Polygonum persicaria L. IARBĂ ROŞIE .

Planta creşte prin locuri mlăştinoase. glabră. Se taie părţile plantei înflorite cu lungimea până la 40 cm. kempferolul. Flori albe sau roşietice. cu noduri bazale pronunţate şi ochree tubuloasă prevăzută cu peri. vitaminele C şi K. Plantă erbacee. grupate în spice axilare şi spice terminale. neglanduloase. pâraielor. Compoziţie chimică. lacurilor. acizi organici. anuală. lung-acuminate. Răspândire. recoltare. des cu pete brune-roşietice. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de iarbă roşie. substanţe tanante şi pectinice. ramificată. Tecile dens îmbracă tulpina. lanceolate sau oblonglanceolate. poliholozide. Se usucă la umbră în strat subţire în încăperi bine aerisite. rutinozida. ulei volatil. Infuzia din părţi aeriene de iarbă roşie se foloseşte ca remediu hemostatic la hemoragii uterine şi hemoroidale şi ca purgativ la constipaţii atonice şi spastice. izocvercitina.Descriere. avicularina. înlăturând tulpinile lignificate de la bază. Părţile aeriene conţin flavonoidele: hiperozida. cvercitina. Organul utilizat. Tulpină erectă. Frunzele alterne. din zona dealurilor până în cea subalpină. . pe marginea râurilor. cu perişori alipiţi de suprafaţă. glabre. recoltate în faza înfloririi. scurt peţiolate sau sesile. întrebuinţări.

IEDERĂ Denumirea latină: Hedera helix L. IEDERĂ . Denumirea rusă: Плющ обыкновенный Denumirea engleză: Ivy Familia: Araliaceae 37.

Frunzele conţin saponozide triterpenice. grădini ca plantă decorativă. deasemenea pe stânci şi ziduri. fitoncide. lipicioase şi persistente. Compoziţie chimică. Frunzele proaspete se aplică pe arsuri şi răni puroioase. viguroase. migrene. deasemenea vitamine din grupul B. Frunze alterne. dureri de ficat şi stomac. . Se cultivă în parcuri. cu 3-5 lobi triunghiulari. micoze şi alte afecţiuni dermice. caroten. steroli. Ca produs vegetal se folosesc frunzele. Planta creşte pe soluri bogate în humus prin păduri umbroase şi umede. în zăvoaie. ulceraţii. Liană cu tulpini lignificate. flavonozide. tuse convulsivă. întrebuinţări. Organul utilizat. Flori galbene-verzui mici în formă de umbele sferice grupate în raceme. Răspândire. astm bronhic. iod legat. toxic. Fructul este o bacă globuloasă neagră cu 4-5 seminţe. acizi polifenolici. recoltare.Descriere. săruri minerale. care se fixează de arbori sau de pereţii caselor cu ajutorul unor crampoane (rădăcini). recoltate în faza înfloririi. dezvoltate la nivelul nodurilor de pe tulpini. Se usucă la umbră în strat subţire în încăperi bine aerisite. Se utilizează în bronşite acute şi cronice.

Denumirea rusă: Можжевельник обыкновенный Denumirea engleză: Common juniper Familia: Cupressaceae 38. IENUPĂR .IENUPĂR Denumirea latină: Juniperus communis L.

Administrat un timp mai îndelungat provoacă iritaţii renale. Galbule (seminţe + înveliş cărnos) sferice. aşezate în verticil câte 3 la un loc. Ramurile se scutură uşor pentru ca pe lângă fructele coapte să nu se scuture şi cele neajunse la maturitate. Arbustul creşte în pâlcuri sau formând tufărişuri. în rarişti şi margini de păduri. Fructele de ienupăr conţin ulei volatil. sferic. După fecundare. ascuţite la vârf. stomahic. încă verzi şi care formează producţia anului următor. principiu amar iuniperina. acizi organici. Florile femele au aspectul unor muguri. aerisite. Se recoltează prin scuturarea ramurilor deasupra unei prelate aşezate sub arbust. globulos. întrebuinţări. la albuminurie. antireumatic şi sudorific. . recoltare. Fructele se recoltează când sunt de culoare neagră-albăstruie. Arbust cu frunze în formă de ace. solzii superiori devin cărnoşi formând fructul. apoi negre-albăstrui.Descriere. în primă fază. zahăr invertit. Florile mascule au forma unor conuri. la început verzui. de culoare verde şi sunt formate din 3 solzi superiori. Se întrebuinţează ca diuretic. Preferă locuri luminoase. pectine. Compoziţie chimică. păşuni. poiene. care conduc. Răspândire. însoţit de răşini. Organul utilizat. cu umiditate atmosferică ridicată.

IPCĂRIGE Denumirea latină: Gypsophila paniculata L. IPCĂRIGE . Denumirea rusă: Гипсолюбка (качим) метельчатая Denumirea engleză: Baby’s breath Familia: Caryophyllaceae 39.

seminţe lentiforme. recoltare. lăstarii subterani replasându-se. dispuse în panicul. deasemenea zaharuri. de la exemplarele de 3-4 ani. cu 3 nervuri şi suprafaţă ceroasă.Descriere. Florile numeroase. Compoziţie chimică. Fructul monosperm. pe lângă garduri şi drumuri. negre. întrebuinţări. deasemenea pentru combaterea viermilor intestinali şi ca cicatrizant pentru răni. aspru. . Se reţin numai rădăcinile. Se cultivă ca decorativă în florării. Organul utilizat. la sfârşitul perioadei de vegetaţie. de-a lungul pâraielor şi râurilor. aproape sferice. care se continuă cu rădăcini lungi de 1. Tulpini mult ramificate la bază formând tufe dese. în lizierele pădurilor de pin. ascuţite. Plantă perenă cu rizom gros de 2-8 cm. lucioase. Frunzele sunt dispuse opus. albe sau slab roz. foarte mici. săruri minerale. întregi.5-2 cm. Rădăcinile sunt utilizate pentru proprietăţile lor expectorante (în bronşite). Răspândire. mai lung decât caliciu. Constituentul principal este gipsozida A (gipsozida saponina). diuretice şi depurative. Planta nu suportă terenuri grele. cantităţi mici de ulei volatil. când conţinutul de substanţe active este mai bogat. Rădăcinile se recoltează toamna. lanceolate. creşte prin locurile nisipoase. Se usucă la soare sau în uscătorii termice.

IZMĂ BUNĂ (mentă) Denumirea latină: Mentha piperita L. Denumirea rusă: Мята перечная Denumirea engleză: Peppermint Familia: Lamiaceae 40. IZMĂ BUNĂ (mentă) .

recoltare. Frunze opuse. Tulpina patrunghiulară. puternic ramificată. cu marginea limbului serată. Plantă erbacee cu rădăcini adventive fibroase. Răspândire. colagogă şi calmantă. caroten. colorate în verde închis cu glande oleifere. întră în componenţa speciilor cu acţiune carminativă. lipide. luto-nisipoase. Plantă care preferă solurile fertile de luncă. mai mult sau mai puţin erectă. iar pe cea inferioară au nervuri proeminente. pe partea superioară netede. flavonozide. întrebuinţări. . conic alungit. colagog şi antiemetic. acizii ursolic şi oleanolic. heliofilă. cu apă freatică la mică adâncime. Organul utilizat.Descriere. taninuri. când plantele sunt înflorite peste 25%. Ele se prescriu ca spasmolitic. Frunzele de mentă conţin ulei volatil (principiu activ). Părţile aeriene se recoltează pentru uscare când plantele sunt înflorite în proporţie de 15-20%. Compoziţie chimică. iar pentru extragerea uleiului volatil. Inflorescenţa este de forma unui spic. sitosterol. gastrică. ovat-lanceolate până la lanceolate. compusă din noduri şi internoduri. Frunzele se recoltează când acestea ajung la lungimea de 6 cm. Tinctura se foloseşte ca analgezic.

Denumirea rusă: Лук медвежий (черемша) Denumirea engleză: Wild garlic Familia: Liliaceae 41. LEURDĂ .LEURDĂ Denumirea latină: Allium ursinum L.

Recoltarea frunzelor se efectuează în timpul înfloririi. la bază treptat îngustate întrun peţiol lung. dar încă neidentificat structural. după ce se ridică roua. vitamina C. Frunze (2) ovat-lanceolate sau eliptictic-lanceolate cu două nervuri paralele. pe timp uscat. Se conţine ulei volatil. Plantă perenă cu rădăcini fibroase pornite dintr-un bulb ovoidal. Răspândire. activează peristaltismul intestinal. . Flori albe. prin păduri umbroase de fag. grupate în inflorescenţe umbeliforme. Produsul vegetal se foloseşte pentru mărirea tensiunii arteriale.Descriere. recoltare. Creşte pe soluri bogate în humus. umede. Planta are miros de usturoi. Tulpina floriferă erectă cu trei muchii. Compoziţie chimică. Planta conţine un principiu activ la nivelul musculaturii uterine. tei. este vermifug. săruri minerale. întrebuinţări. stejar. febrifug. Bulbii se sapă primăvara devreme sau toamna târziu. verzi-închise pe partea superioară şi mai deschise pe cea inferioară. elimenarea toxinelor din organism (combate intoxicaţia cu nicotină). fitoncide. Organul utilizat.

LEVĂNŢICĂ . Denumirea rusă: Лаванда узколистная Denumirea engleză: Lavender Familia: Lamiaceae 42.LEVĂNŢICĂ Denumirea latină: Lavandula angustifolia Mill.

liniar-lanceolate. întrebuinţări. stelaţi. cu peri ramificaţi. ca şi cel de melisă. cu scoarţa exfoliată. ramificată puternic de la bază. . Compoziţie chimică. substanţe pectice. iar ramificaţiile tinere sunt patrunghiulare. cea bătrână este brună. cele superioare cenuşii-verzi. cele inferioare cenuşii. Planta creşte pe soluri afânate. Uleiul de levănţică. se folosesc ca stimulent aromatic.Descriere. mai puţin păroase. Răspândire. semisferică. rezine. relativ uscate. ca atare. ca vermifug în medicina tradiţională. pe ambele feţe păroase. un principiu amar. Tulpina. pubescente. conduce la o normalizare a funcţiei cardiace. Florile sunt grupate într-o inflorescenţă spiciformă. Organul utilizat. ca insecticid. permeabile. când conţin maximum de ulei volatil şi se transportă imediat la locul de extragere a uleiului sau uneori la cel de uscare. Plantă perenă cu rădăcină lignificată. Florile. cumarine. recoltare. Florile proaspete de levănţică conţin ulei volatil. Frunze opuse. Recoltarea inflorescenţelor cu rămăşiţi scurte de tulpini se face în prima jumătate a zilei. acid ursolic. deasemenea tanin. se foloseşte pentru corectarea mirosului unguentelor şi cremelor medicinale. acute. formează o tufă aproape globuloasă.

Denumirea rusă: Коровяк скиперовидный Denumirea engleză: Mullein Familia: Scrophulariaceae 43. LUMÂNĂRICĂ .LUMÂNĂRICĂ Denumirea latină: Verbascum thapsiforme Schrad.

Datorită s a p o n o z i d e l o r. Creşte prin locuri însorite. Uscarea trebuie să se efectueze repede. Organul utilizat. antispastică. diuretică. culegerea florilor se poate continua până în luna septembrie. antihistaminică. la temperatura de maximum 45oC. La noi se întâlneşte peste tot. antivirală.Descriere. recoltare. f l a v o n o z i d e l o r. Răspândire. Începând din luna iunie se culeg florile fără sepale (corola cu staminele). . ceea ce îi dă un aspect catifelat. Florile sunt aşezate în formă de spic la vârful tulpinii sau al ramurilor. de-a lungul gardurilor. sterolilor mai au acţiune antiinflamatorie. Cercetările au arătat că principiul lor activ (saponozidele) se află numai în florile complet deschise. pe terenuri nisipoase şi pietroase. iridoidelor. pentru preîntâmpinarea brunificării. Întrebuinţări. sau se folosesc ca diaforetice şi antiastmatice. cilindrică. antimicrobiană. Deoarece planta înfloreşte treptat începând de la bază spre vârf. Proprietăţile expectorante şi emoliente (datorită mucilagiului) fac ca florile de lumânărică să fie incluse în speciile pectorale. Întreaga plantă este acoperită cu peri deşi şi stelaţi. bianuală. Plantă ierbacee. cu tulpina dreaptă. ramificată şi acoperită cu frunze care îmbracă tulpina.

MĂCEŞ Denumirea latină: Rosa canina L. MĂCEŞ . Denumirea rusă: Шиповник собачий Denumirea engleză: Rose-hip Familia: Rosaceae 44.

dextrină. în realitate adevăratele fructe. de culoare roşie. care la maturitate devine cărnos. cu 2 stipele la baza. K. dermatite. la marginea drumurilor şi a pădurilor. Fe. taninuri. cărora în mod obişnuit se spune seminţe. infuzia se utilizează ca vitamin-izant. întrebuinţări. Siropul. iar uleiul – la arsuri. Creşte prin tufişuri. Mg. Fructele de măcieş conţin vitaminele C. PP. săruri de K. scade conţinutul în vitamina C. decubitus. numeroase stamine dispuse pe un receptacul. Arbust cu ghimpi. frunze compuse. acid malic şi citric. Organul utilizat. Fructele recoltate nu se vor lăsa la soare. Compoziţie chimică. pe dealuri.Descriere. Ca. provitamina A. extractul. Mai târziu. uneori albe. pectine. dinţate pe margini. Flori de culoare roz. măceşele întră în perioada de supracoacere şi le fac inutilizabile pentru scopuri medicinale. formate din mai multe foliole ovale. uleiuri volatile. zaharuri. astringent şi antidiareic. După eliminarea corpurilor străine şi a impurităţilor. Recoltarea fructelor începe în momentul când ele trec de la culoarea cărămizie spre roşu-portocaliu. B2 . fructele se transportă la locul de uscare. . 5 petale. În acest receptacul se află numeroase achene. recoltare. cu 5 sepale. Răspândire. deoarece se încing uşor.

Denumirea rusă: Черемуха обыкновенная Denumirea engleză: Bird Cherry Familia: Rosaceae 45.MĂLIN Denumirea latină: Padus avium Mill. MĂLIN .

sucul şi geleul din fructe de mălin. tufărişuri. la bază rotunjite. obovate sau oblong-ovate. Răspândire. vegetând sporadic în regiunea de deal şi munte. drupe sferice mici. strălucitoare cu seminţa rotund-ovată şi miezul dulce-astringent. zăvoaie. În fructe se conţin substanţe tanante condensate. negre. bruscacuminate. ca remediu antidiareic. întrebuinţări. ulei volatil şi gras. Compoziţie chimică. iar după uscare la soare sau în uscătorii termice (40600C) pedunculii se înlătură. Scoarţa netedă. se întrebuinţează. groase. Ca produs vegetal se folosesc fructele de mălin. Decoctul. grupate în raceme. uşor zbârcite. Flori albe. cenuşie-negricioasă. Se rup raceme întregi. datorită acţiunii astringente. acizi organici. în seminţe a fost identificată heterozida amigdalina şi ulei gras. pe margine acut-serate. pe faţa inferioară cu smocuri de peri la subsuoara nervurilor. se socoate. Arbust sau arbore cu coroană deasă. că chiar un strugure de mălin mâncat poate opri diareia. Rădăcina rămuroasă. Planta creşte prin păduri de luncă. mirositoare. rar la câmpie. recoltate la maturizare deplină. recoltare. flavonozide.Descriere. Tulpină dreaptă. Fructe. . Organul utilizat. Frunze eliptice.

Denumirea rusă: Укроп огородный Denumirea engleză: Common dill Familia: Apiaceae 46.MĂRAR Denumirea latină: Anethum graveolens L. MĂRAR .

întrebuinţări. de asemenea. şi ulei gras. Conţin. Astăzi cunoscut pe tot globul. Plantă erbacee anuală. Tulpină cilindrică. Rădăcina pivotantă. cu foliole filiforme. carotenoide. striată. grupate într-o umbelă compusă. Fructe. antispastice şi diuretice. Se utilizează sub formă de apă aromatică. verde. În fructe au fost identificate cumarinele bergaptena. cafenii. PP. fistuloasă. carminative.ramificată. umbeliferona. În sudul Europei mărarul creşte sălbatic. Posedă proprietăţi stomahice. . ca infuzie sau chiar uleiul volatil picurat pe o bucată de z a h ă r. înaltă până la 160 cm. Compoziţie chimică. ulei volatil format din limonen şi carvonă. vitaminele C. Frunze tripenat-sectate. printre cereale. recoltare. Caliciu lipsă sau neînsemnat. glabră. Ca produs vegetal se folosesc fructele de mărar. slab . peţiolate. Organul utilizat.Descriere. Răspândire. scopoletina. C a a n t i h e m o r o i d a l s e administrează sub formă de clisme cu infuzie. gălbuiverzui. Preparatul Anetinum. diachene ovaleliptice. Flori mici. care conţine totalul tuturor compuşilor fenolici posedă acţiune spasmolitică. recoltate la maturizarea a 5060% din umbele.

verrucosa Ehrh. (B.MESTEACĂN Denumirea latină: Betula pendula Roth.) Denumirea rusă: Береза поникающая (бородавчатая) Denumirea engleză: Silver birch Familia: Betulaceae 47. MESTEACĂN .

Organul utilizat. în formă de romb sau triunghi. Răspândire. heterozide. Compoziţie chimică. Mugurii se recoltează de pe ramurile tinere prin strujire. drumuri. glabre. Frunzele de mesteacăn conţin ulei volatil. se mai conţin flavonozide. compuşi triterpenici. ca arbore ornamental pe marginea străzilor. recoltare. iernează sub formă de amenţi. şi continuă până la sfârşitul lunii iulie. dinţate pe margini. Arbore cu scoarţa albă şi netedă în tinereţe. Florile femeieşti ies din muguri numai primăvara o dată cu apariţia frunzelor. taninuri. iar primăvara se deschid. cariofilen. . în grădini sau parcuri. Cele tinere sunt lipicioase datorită unor glande ce secretă o răşină. rezine. întrebuinţări. cât şi de conifere.Descriere. atât în păduri de foioase. betulol. Frunzele tinere se recoltează începând din luna mai. pe pante. vitamina C. Frunze alterne. când sunt lipicioase. decoctul din frunze şi muguri posedă acţiune diuretică (la edeme de provinenţă renală şi cardiacă) şi colagogă (la colecistite). în poieni. Infuzia. ascuţite la vârf. Florile bărbăteşti se formează în timpul verii. crăpându-se la bătrâneţe. Mugurii conţin ulei volatil în componenţa căruia întră betulina. Creşte peste tot.

Denumirea rusă: Ежевика (ожина) Denumirea engleză: Blackberry Familia: Rosaceae 48.MUR Denumirea latină: Rubus caesius L. MUR .

subţiri. Fructe polidrupe cărnoase. întrebuinţări. Răspândire. pe cea inferioară tomentoase. rezultate din încrucişarea cu alte specii. recoltare. Creşte pe malurile râurilor. cu gust astringent-acrişor. din grupa B. Aceşti compuşi activează procesele de eliminare a toxinelor pe cale gastrointestinală. frunzele conţin substanţe tanante. în tufişuri. mangan. În grădini întâlnim de obicei specii hibride. globuloase. Au mai fost identificate zaharuri. ghimpi scurţi. iar rădăcinile toamna târziu.Descriere. pectine. grupate în raceme scurte. Lăstarii tineri. cilindrici. Arbust cu lăstari târâtori. pe râpele pădurilor. pe partea superioară dispers-păroase. mici. . cea ce le conferă proprietăţi astringente. fructele la maturizare. preferând luminozitatea directă. cupru. sau primăvara devreme. negrealbăstrui. Flori albe. frunzele se recoltează înainte şi în perioada de înflorire. Datorită conţinutului în acizi organici fructele sunt folosite ca laxativ uşor în pediatrie. Fructele. antidiareice. pline de seminţe. săruri de potasiu. Frunze trifoliate cu foliole romboidal-ovate şi marginea neregulat serată. renală şi prin glandele sudoripare. vitamine C. Organul utilizat. caroten. Compoziţie chimică.

MUŞEŢEL Denumirea latină: Chamomilla recutita L.) Denumirea rusă: Ромашка аптечная Denumirea engleză: Chamomile Familia: Asteraceae 49. MUŞEŢEL . (Matricaria chamomilla L.

inserate altern. cicatrizantă şi antialergică datorită azulenelor şi bisabololului din uleiul volatil. Compoziţie chimică. au acţiune stomahică şi carminativă. de la cele nisipoase până la cele argiloase. pe terenuri uscate. Frunze sesile. fitosteroli şi acizi graşi. Organul utilizat. iar receptaculul . în alte culturi. de culoare galbenă-aurie. Fructul este o achenă mică. Proazulenele. Recoltarea florilor se face atunci când 50% din florile tubulare sunt deschise.din flori tubulare. locuri virane. reprezentate prin inflorescenţe. Florile. fusiformă. recoltare. bifidat compuse. de culoare argintie. bi. întrebuinţări. acid ascorbic. Preferă locuri însorite. care sunt substanţe amare. . Are o largă întrebuinţare în dermatologie şi cosmetică. Inflorescenţele nu trebuie să aibă codiţe mai lungi de 1 cm.Descriere. colină. sunt grupate în capitule compuse din flori ligulate. de culoare albă. Acţiunea spasmolitică este atribuită flavonozidelor şi cumarinelor alături de care se mai conţin mucilag. Florile de muşeţel au acţiune antiinflamatoare. Creşte pe ogoare. Plantă anuală cu rădăcina pivotantă. Răspândire. pe lângă drumuri. iar florile ligulate au un aspect proaspăt şi se află în poziţie orizontală.sau tripenat sectate. pe soluri diferite.

NALBĂ DE PĂDURE . Denumirea rusă: Просвирник (мальва) лесной Denumirea engleză: Common mallow Familia: Malvaceae 50.NALBĂ DE PĂDURE Denumirea latină: Malva silvestris L.

Planta se recomandă în afecţiuni ale bronhiilor. Creşte pe terenuri necultivate. Flori roşiiviolacee dispuse la subsuoara frunzelor. . Răspândire. Tulpina erectă sau ascendentă. în gargarisme. sfeclă. cu limb rotund până la reniform. Organul utilizat. cu 3-7 lobi semicirculari sau triunghiulari. Plantă erbacee. şanţuri.Descriere. ramificată. complete sau fără caliciu. dealuri aride. neatacate de rugină. pe lângă garduri. în tratamentul furunculozei. urme de ulei volatil. rar prin tăieturi de pădure şi fâneţe. păroasă. recoltare. întră deasemenea în compoziţia speciilor pectorale. acizi organici. cărnoasă. păros. taninuri. Se folosesc frunzele. Dacă frunzele sunt sănătoase. bianuală cu rădăcină pivotantă. ele se pot recolta în continuare. în culturi de cartof. recoltate fără peţiol până în perioada înfloririi. Frunze lung-peţiolate. Produsul vegetal conţine mucilagii. în momentul deplinei maturaţii. Prezenţa mucilagiilor conferă celor două produse vegetale proprietăţi demulcente. vitaminele A şi C. pe margine neregulat-seraţi. Florile de nalbă se recoltează de asemeni manual. Compoziţie chimică. întrebuinţări. marginea drumurilor.

NALBĂ MARE Denumirea latină: Althaea officinalis L. NALBĂ MARE . Denumirea rusă: Алтей лекарственный Denumirea engleză: Marsh mallow Familia: Malvaceae 51.

Flori de culoare alb-roz. . În prezent se cultivă în multe ţări. fructul este turtit. datorită căruia este utilizată ca emolient. Întră în compoziţia speciilor pectorale iar sub formă de gargarisme este utilizată pentru acţiunea antiinflamatoare în tratamentul inflamaţiilor gingivale. Apare mai rar prin tufişuri. Părţile aeriene se recoltează înainte de înflorire. pe malurile râurilor şi pe marginea şanţurilor. Compoziţie chimică. Tulpinile acoperite cu frunze de culoare verdealbicioasă aşezate altern. Rădăcinile se scot din pământ în momentul când planta s-a uscat şi înainte ca pământul să îngheţe. întrebuinţări. recoltarea poate continua şi în timpul înfloririi.Descriere. Acţiunea farmacodinamică principală este determinată de mucilag. Spălarea nu este permisă. deoarece apa dizolvă cu uşurinţă mucilagiile. Creşte prin locuri umede. Răspândire. cu gust dulceag. începând de la vârful plantei. compus din numeroase achene. mucilaginos. albă până la slab gălbui la interior. Organul utilizat. Plantă ierboasă cu rizom scurt şi numeroase rădăcini de culoare cenuşie deschis la suprafaţă. recoltare. neîngălbenite şi neatacate de boli. având un peţiol lung. În cazul când frunzele sunt sănătoase.

NEGRILICĂ Denumirea latină: Nigella sativa L. NEGRILICĂ . Denumirea rusă: Чернушка посевная Denumirea engleză: Black cumin Familia: Ranunculaceae 52.

pubescentă. cu numeroase seminţe negre. în boli de piept şi contra viermilor intestinali. fiind activă în bronhospasmul provocat de histamină. având suprafaţa acoperită cu asperităţi. Flori de culoare alb-albăstrui. În medicina populară planta este folosită în indigestii. posedă proprietăţi antispastice. Uleiul volatil se manifestă ca diuretic. Creşte ca buruiană în semănături. întrebuinţări. carminaiv. Nigelona.Descriere. colici. depresiv şi analgezic. ramificată. Răspândire. apoi se treieră. Vegetează bine pe soluri mijlocii. Compoziţie chimică. curbate. în vârful tulpinii sau ramurilor. Frunze alterne bipenatpartite cu lacinii liniare. leagă în snopi. mari. Planta se seceră. pe locuri părăsite. recoltare. trunchiate. Plantă ierboasă anuală cu rădăcină pivotantă subţire. solitare. Tulpina cilindrică sau muchiată. Fructul este polifoliculă. . Organul utilizat. componentul carbonilic al uleiului volatil. Seminţele se recoltează când polifolicula are culoare neagră. afânate. este rezistentă la temperaturi înalte şi insolaţii puternice.

OBLIGEANĂ Denumirea latină: Acorus calamus L. Denumirea rusă: Аир болотный Denumirea engleză: Sweet flag Familia: Araceae 53. OBLIGEANĂ .

Răspândire. Rizomii se recoltează toamna. Frunzele pornite din rizom. recoltare. heterozida amară acorina. produsul vegetal are acţiune stimulentă asupra secreţiilor gastro-intestinale. cărnos. carminativ şi prezintă acţiune sedativă.Descriere. atât pe malul apelor curgătoare. apoi se usucă. ascuţit la vârf. Produsul vegetal conţine ulei volatil. tanin. rezine. cu un rizom orizontal. Se foloseşte ca eupeptic amar în tratamentul anorexiilor şi dispepsiilor. bălţi. roşcate la bază. cu limbul întreg. Datorită principiilor amare şi celorlalţi compuşi ai uleiului volatil. cu teacă. se curăţă de părţile aeriene şi rădăcină. Este un bun stomahic. sunt înguste. cilindrică. Se aşează la zvântat timp de câteva zile la umbră. . Creşte pe lângă iazuri. cele groase se despică. cu 1-2 rânduri de rădăcini adventive g ă l b u i . mlaştini. Florile sunt grupate într-o inflorescenţă de tip spadice. după evacuarea apei şi zvântarea terenului. Plantă perenă. cât şi al celor stătătoare. Compoziţia chimică. cu ajutorul unor greble sau furci. amidon. erbacee. Rizomii recoltaţi se spală de mâl. acid ascorbic. gros. Organul utilizat. Tu l p i n a a e r i a n ă e s t e tetraunghiulară şi poartă o singură frunză la subsuoara căreia se dezvoltă o inflorescenţă. întrebuinţări.

Denumirea rusă: Валериана лекарственная Denumirea engleză: Valerian Familia: Valerianaceae 54. ODOLEAN .ODOLEAN Denumirea latină: Valeriana officinalis L.

întrebuinţări. Tulpini fistuloase. care dezvoltă stoloni şi formează rădăcini. Rizomii cu rădăcini se recoltează toamna târziu (cel mai bine în primul an de viaţă). se spală întrun curent de apă în timp cât mai scurt pentru a nu-şi pierde calităţile şi se lasă la zvântat 1-2 zile. Odoleanul are acţiune sedativă asupra sistemului nervos şi cardiac. lipide. violacee-roz sau albă. Răspândire. de-a lungul apelor. recoltare. În primul an formează numai o rozetă de frunze imparipenat sectate. marginea întreagă sau serat dinţată. erbacee cu rizom vertical. Creşte în locuri umede. se presupune existenţa unui fitocomplex bazat pe sinergismele ce se stabilesc între diferiţi componenţi (ulei volatil. cu suprafaţa brăzdată. Frunzele tulpinale sunt opuse. mai este hipnotic şi antispastic.Descriere. Inflorescenţa este un racem corimbiform de culoare roşiatică. flavonozide). precum şi în staţiuni mai înalte. Compoziţie chimică. glucide. Plantă perenă. . pe locuri stâncoase sau în păduri mai puţin umede. enzime. spasmolitic la nivelul tractului gastrointestinal. apoi se usucă. se curăţă de pământ prin scuturare. Principiul activ nu este încă definitiv cunoscut. Se taie partea aeriană de la colet. valepotriaţi. Organul utilizat.

OSUL IEPURELUI Denumirea latină: Ononis spinosa L. OSUL IEPURELUI . Denumirea rusă: Стальник колючий Denumirea engleză: Spiny restharrow Familia: Fabaceae 55.

dispuse la subsuoara unor bractei. Creşte prin fâneţe şi păşuni uscate. recoltare. dinţate pe margine. mărăcinişuri şi de-a lungul apelor. Pentru a asigura înmulţirea plantei se taie partea cioturoasă care constituie coletul şi se îngroapă în acelaşi loc.Descriere. Flori papilonate. . aşezate câte două pe pedunculi scurţi în subsuoara frunzelor. ca remediu diuretic. Planta se foloseşte ca hemostatic (la hemoroizi). Tulpină lignificată la bază. ramificată. cenuşie. roz cu dungi mai închise. Răspândire. Compoziţie chimică. cu foliole ovale. Rădăcinile trebuie recoltate toamna târziul sau primăvara devreme. acid citric. care se deosebeşte prin flori mari. ulei gras şi volatil. Spontan se întâlneşte altă specie Ononis arvensis L. păroasă.. cele inferioare trifoliate. Organul utilizat. foarte spinoasă. roze. normalizează scaunul (la constipaţii cronice). Frunze superioare simple. Subarbust cu rizom continuat într-o rădăcină flexibilă. întrebuinţări. Se mai conţin onocerina. glandulos-păroase. substanţe tanante. favorizează expulzarea calculelor renali şi înlesneşte eliminarea clorurilor. Principiile active de bază sunt heterozidele izoflavoniceononina şi onospina. grupate în inflorescenţe spiciforme. prin locuri nisipoase.

PĂDUCEL Denumirea latină: Crataegus sanguinea Pall. Denumirea rusă: Боярышник кроваво-красный Denumirea engleză: Redhaw hawthorn Familia: Rosaceae 56. PĂDUCEL .

hipotensivă. Des se cultivă în parcuri. Fructele sunt globuloase. alături de care se găsesc vitexina. fără accesul luminii directe. Păducelul are activitate cardiovasculară. cu spini. cu 3-7 perechi de lobi seraţi pe margine. izolat prin poienile din regiunea de câmpie până la regiunea muntoasă. Florile trebuie uscate în straturi subţiri. Se recomandă în scleroză coronariană la persoane în vârstă. pe faţa superioară glabre. uşor ovale de culoare roşie. . recoltare. pe timp uscat. Lujeri brun-verzui. pe cea inferioară cu smocuri de peri. Organul utilizat. Creşte prin păduri şi tufişuri. Răspândire.Descriere. Flavonozida principală este hiperozida. rombic-ovate. Arbust cu tulpină mult ramificată. lucitori. Compoziţie chimică. Fructele se culeg toamna în momentul când ele se înroşesc. întrebuinţări. pentru tratamentul unui cord hipertonic. iar fructele se pot usca şi la soare. Frunze alterne. a fost pusă în evidenţă acţiunea simpaticolitică. rutozida. glabri. Florile se recoltează în momentul când încep să se deschidă. vasodilatatoare şi sedativă asupra sistemului nervos central. ulei volatil. cu 15-20 stamine cu antere de culoare neagră. Florile sunt constituite pe tipul 5. carotenoide. acizii clorogenic şi cafeic.

PĂPĂDIE . Denumirea rusă: Одуванчик лекарственный Denumirea engleză: Common dandelion Familia: Asteraceae 57.PĂPĂDIE Denumirea latină: Taraxacum officinalis L.

Nervura mediană are pe faţa superioară aspect de şanţ. deasemenea sitosteroli şi stigmasteroli. . Inflorescenţele sunt dispuse în antodiu şi alcătuite numai din flori ligulate. de culoare galbenă. Frunzele şi părţile aeriene se recoltează înainte şi la începutul înfloririi. prin fâneţe. Frunze lanceolate. inegal invers fidate. în general cu caracter alcoolic. Creşte pretutindeni din regiunea de şes până în cea deluroasă. Compoziţie chimică. colagoge şi de mărire a poftei de mâncare. iar rădăcinile toamna sau primăvara devreme. Tot sistemul posedă o culoare neagră la exterior şi albă la interior. Se mai conţine ulei gras şi oze. care dă naştere unei rădăcini pivotante. Rădăcina întră în compoziţia speciilor gastrice. perenă. Răspândire. cu rizom gros scurt. Din rădăcini au fost izolaţi compuşi triterpenici. recoltare. la marginea drumurilor etc. inulină.Descriere. locuri necultivate. atenuate în peţiol. întrebuinţări. vertical. carotenoide. substanţă amară cu structura guaianică. cu lobii triunghiulari acuţi sau obtuzi. Organul utilizat. Plantă erbacee. Atât rădăcinile cât şi părţile aeriene ale păpădiei se utilizează ca tonice amare. În sucul laticifer al plantei se conţine taraxacină.

Denumirea rusă: Подорожник большой Denumirea engleză: Common plantain Familia: Plantaginaceae 58.PĂTLAGINĂ MARE Denumirea latină: Plantago major L. PĂTLAGINĂ MARE .

după ce se ridică roua. Organul utilizat. pectine şi posedă proprietăţi emoliente. cu trei-şapte nervuri. Frunzele conţin mucilag. . pe timp uscat. hipertensiune arterială. ulcer gastrointestinal. nisipoase. diaree. bronşite. întrebuinţări. Frunzele de pătlagină se recoltează atât înainte cât şi în timpul înfloritului. păşuni umede. uşor hemostatice. artificial la 40-50oC. în locuri cultivate şi necultivate. acid oleanolic. perenă cu rizom scurt şi rădăcini fasciculate. de la câmpie până în zona subalpină. fâneţe. Se usucă la umbră în strat subţire. Compoziţie chimică. Răspândire. stomatitelor. vitaminele A. Plantă erbacee. rănilor purulente. traheitelor. brusc-atenuate în peţiol. astm bronhic. dispuse în rozetă. astringente. Flori galbenealbicioase. flavone. Creşte la marginea drumurilor. Se folosesc în tratamentul gastritelor cronice anacide. Frunzele se taie de la suprafaţa pământului cu peţiolul nu mai lung de 5 cm. recoltare. locuri bătătorite. iar extern pentru tratarea afecţiunilor vasculare. laringitelor. C. grupate într-un spic.Descriere. tanin. glabre. ulceraţiilor. K. capsulă ovoidală. Fruct. Frunze lat-ovate.

Denumirea rusă: Полынь горькая Denumirea engleză: Wormwood Familia: Asteraceae 59.PELIN Denumirea latină: Artemisia absinthium L. PELIN .

întrebuinţări. acoperită cu frunze aşezate altern. stomahic. recoltare. cuţitul se întind în straturi subţiri. Ele sunt adânc divizate în lobi lunguieţi cu margini întregi. în locuri aerisite şi se usucă la umbră. Frunzele bazilare şi vârfurile înflorite ale plantei după tăierea cu foarfecele. pe lângă garduri. Compoziţie chimică. Florile formează mici capitule globuloase. artificial temperatura nu trebuie să depăşească 350C.Descriere. Plantă vivace cu tulpina ramificată în partea superioară. aşezate la vârful tulpinii şi al ramurilor. drumuri. Toate florile din capitul sunt tubuloase. iar pentru ulei volatil – înaintea înfloririi. Frunzele de pelin se recoltează pe timpul înfloririi. Întreaga plantă are un aspect albcenuşiu din cauza perilor deşi şi mătăsoşi. de culoare gălbuie. vermifug şi emenagog. Creşte prin locuri necultivate şi uscate. locuinţe. Pelinul se foloseşte ca tonic amar. Răspândire. speciilor colagoge şi de mărire a poftei de mâncare. Trebuie administrat însă cu atenţie din cauza toxicităţii tuionei. Frunzele de la bază sunt lung peţiolate. . pe măsură ce înaintează pe tulpină. peţiolul este mai scurt. Principiile amare ale pelinului sunt formate din sesquterpene (proazulene). Organul utilizat. este partea componentă a preparatelor stomacale.

PIPERUL BĂLŢII .PIPERUL BĂLŢII Denumirea latină: Polygonum hydropiper L. Denumirea rusă: Горец перечный Denumirea engleză: Water-pepper Familia: Polygonaceae 60.

lanceolate.şi metroragiilor. Planta este utilizată ca hipotensiv şi hemostatic în hemoptizii. erectă sau ascendentă. anuală. ulei volatil. Principiile active de bază sunt flavonozidele. Extractul fluid întră în componenţa supozitoarelor antihemoroidale. Răspândire. ovar superior cu 2-3 stiluri. Organul utilizat. roşiatică.Descriere. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene. Compoziţie chimică. Plantă erbacee. Frunze alterne. Planta este răspândită în toată partea europeană şi creşte prin locuri umede pe malurile râurilor. recoltare. acizii organici. Tulpină glabră. mlaştinilor. constituite dintr-un perigon 4 (-5) laciniat. cilindrice. Tecile sunt peliculare. glabre. în locuri ferite de razele solare directe. . substanţe tanante şi pectinice. pe margine uneori cu perişori subţiri. Inflorescenţele spiciforme. pe suprafaţă glabre. vezicale. mucilagii. se mai conţin vitaminele C şi K. Planta se taie la înălţimea de 4 . roşietice.5 cm deasupra solului şi imediat se transportă la locurile de uscare. întrebuinţări. ascuţite sau obovate. Este folosit şi în ginecologie. hemoragii gastrice. pentru tratamentul meno. cu 6 (-8) stamine. hemoroidale. sau după raclarea uterului. recoltate în timpul înfloririi. la bază îngust cuneiforme. lacurilor.

) Nevski ) Denumirea rusă: Пырей ползучий Denumirea engleză: Couch grass Familia: Poaceae 61. PIR . (Elytrigia repens (L.B.PIR Denumirea latină: Agropyron repens P.

Planta creşte pe terenuri părăsite. verde.inulină). se spală într-un curent de apă şi se usucă în strat subţire la soare sau în camere bine aerisite. Rizomii se recoltează primăvara timpuriu sau toamna târziu. Pirul conţine polifructozani (triticină. întrebuinţări. cenuşiu-verde sau albăstruie. stolonifer. Răspândire. Internodurile sunt fistuloase şi au un lumen redus. carotenoide. . ca urmare a oxidării agropirenului din uleiul volatil. vitamine din complexul B. săruri de potasiu şi fier. Plantă erbacee. galben. De asemenea are şi acţiune cardiovasculară. Sub formă de decoct este utilizat ca diuretic. cu proprietăţi stimulative ale poftei de mâncare şi ale unei bune digestii. Tulpină erectă. Frunze liniare. mucilag. scăzând presiunea arterială. recoltare. ca tonic general. pe lângă garduri. A. prin pajişti. depurativ. Flori dispuse în spic compus. cu teacă despicată ce înconjoară tulpina şi limb îngust. cu noduri. Se înlătură părţile aeriene. diaforetic. lung. grădini.Descriere. Organul utilizat. perenă cu rizom lung târâtor. Compoziţie chimică. pe marginea drumurilor. Acţiunea antibiotică s-ar datora formării unei cetone.

PLĂMÂNĂRICĂ .(mierea ursului) Denumirea latină: Pulmonaria officinalis L. Denumirea rusă: Медуница лекарственная Denumirea engleză: Lungwort Familia: Boraginaceae PLĂMÂNĂRICĂ 62.

catar bronşic. cilindrice. Răspândire. alături de saponozide. cele tulpinale – spatulate sau alungit-ovate. neramificate. Uscarea se înfăptuieşte în strat subţire în condiţii naturale sau în uscătorii artificiale. întrebuinţări. răguşeală. Plantă ierbacee. Flori mici. deasemenea afecţiuni ale căilor respiratorii. Se foloseşte în afecţiuni ale vezicii urinare. Organul utilizat. din care pornesc rădăcini adventive. Tulpinile erecte. fâneţe. pe timp frumos. substanţe tanante. Frunzele şi părţile aeriene se recoltează în timpul înfloririi şi după înflorire. perenă cu rizom târâtor. Frunzele rozetei eliptice sau cordat-ovate. . grupate în cimă scorpiodă. vitamina C. Planta conţine mucilag şi alantoină. Compoziţie chimică. ulcer gastric şi duodenal. rutozidă şi microelemente. hemoroizi. la început roşii-purpurii. ramificat. cu vârful ascuţit. Creşte în locuri umbrite. acid silicic. recoltare. diaree. laringite. tuse. expectoraţii cu sânge. apoi violet-albăstrui. lung peţiolate. margini de păduri.Descriere. după ce s-a ridicat roua. prin pădurile de foioase. cu peri tari. maluri umbroase ale pâraielor. pe soluri cu umiditate accentuată.

PODBAL . Denumirea rusă: Мать-и-мачеха Denumirea engleză: Coltsfoot Familia: Asteraceae 63.PODBAL Denumirea latină: Tussilago farfara L.

începând din luna aprilie şi până în iunie.Descriere. tanin. deoarece acestea sunt mai bogate în mucilagii. peţiol semicilindric. Uscarea se face în condiţii naturale sau cu aer cald la o temperatură de 40-50oC. cu margini dinţate. întrebuinţări. iar pe cea inferioară albicioasă din cauza perilor deşi. pe locuri argiloase şi abrupte. Răspândire. văile râurilor. în şanţuri. carotenoide. Creşte prin locuri umede. de aceia infuzia din frunze de podbal are acţiune emolientă. inulină. . un principiu amar. recoltare. din care cresc frunze rotunde. La recoltare se vor prefera plantele expuse soarelui. Frunzele de podbal conţin 7-8% mucilagiu. Compoziţie chimică. Plantă ierbacee. vivace cu un rizom cărnos. Culoarea frunzei pe faţa superioară este verde. flavone. Florile de culoare galbenă sunt aşezate în inflorescenţe capitule. când sunt încă mici (8-15 cm în diametru). saponozide. Frunzele de podbal sunt recoltate fără peţiol. Organul utilizat. comună în întreaga ţară. expectorantă şi antiinflamatoare.

Denumirea rusă: Копытень европейский Denumirea engleză: European wild ginger Familia: Aristolochiaceae 64. POCHIVNIC .POCHIVNIC Denumirea latină: Asarum europaeum L.

Întrebuinţarea se recomandă numai cu prescripţia medicului. iar părţile subterane toamna târziu. Flori întunecat-purpurii. solitare. în primul rând. cu miros de piper. pe soluri grele prin pădurile de foioase. Frunze circularreniforme. expectorantă. scvamiforme. Plantă ierbacee. din care pornesc rădăcini adventive firoase. tanin. În doze şi mai reduse are proprietăţi diuretice. Planta conţine ulei volatil. recoltare. rezine. zaharuri. săruri minerale. sudorifice şi antibiotice pe un mare număr de germeni patogeni. Uscarea se înfăptuieşte în strat subţire în condiţii naturale sau în uscătorii artificiale la temperatura de 30-350C Compoziţie chimică. Creşte în locuri umbrite.Descriere. Preparatele de Asarum se remarcă. se curăţă de alte impurităţi. care confirmă şi toxicitatea produsului. Organul utilizat. scurt păroase. ascendente. După recoltare se rup frunzele brunificate. . lungpeţiolate. Au mai fost identificate vitaminele C şi B. Răspândire. perenă cu rizom subţire. albicios. bogat în azaronă şi aldehidă azarilică. prin acţiunea lor vomitivă (emetică). superficial. Frunzele se recoltează în timpul înfloririi. de obicei hibernante. iar în doze mici. Tulpinile aeriene pornesc din rizom. umede. întrebuinţări. ramificat.

Denumirea rusă: Кукуруза Denumirea engleză: Maize. corn Familia: Poaceae 65.PORUMB Denumirea latină: Zea mays L. PORUMB .

femele – ştiuleţi. întrebuinţări. bine dezvoltate. Organul utilizat. alantoină etc. stigmasterol şi sitisterol. La primele 2-5 noduri tulpinale se formează rădăcini adventive. flavonozide. Se usucă la umbră şi se prezintă sub forma unei mase filamentoase galben verzuie până la brun roşcat. reumatism. Plantă ierbacee. prevăzută cu noduri. anuală cu rădăcini fasciculate. Compoziţie chimică. cu nervura mediană pronunţată. cistite. B2. Infuzia. extractul fluid şi siropul se folosesc în disfuncţiile hepatobiliare. hidropizie. Tulpină cilindrică. afecţiuni ale sistemului cardiovascular. Preferă soluri cu structură lutoasă. substanţe minerale. tulburări de menopauză. lipide. litiază renală. când boabele se află în faza de lapte. care se culege înainte de maturizarea porumbului.Descriere. C. plină cu măduvă. Florile mascule sunt grupate într-un panicul terminal. Răspândire. dispuse altern pe două rânduri. cerinţe termice ridicate în tot cursul vegetaţiei. recoltare. Produsul vegetal conţine vitaminele K. luto-nisipoasă. menstre neregulate şi dureroase. cernoziomuri levigate. Ca produs vegetal se foloseşte mătasea (stilurile şi stigmatele recoltate de la florile femele). hemoragii. săruri de potasiu. . B1. litiază biliară. de sprijin. B6. saponozide. Frunze lanceolate.

PORUMBAR .PORUMBAR Denumirea latină: Prunus spinosa L. Denumirea rusă: Терн ( терновник) Denumirea engleză: Blackthorn Familia: Rosaceae 66.

solitare. acid ascorbic. fructele – antociane. astringent. fructele – la maturizare deplină. Se folosesc pentru efectul lor ca antidiareic. albăstruinegricioase. brumate. ca diaforetic şi depurativ. Flori albe. taninuri. fâneţe. Organul utilizat. păşuni. comestibile. tulpina cu numeroase ramificaţii laterale. scoarţele de pe rădăcină şi tulpini. pe faţa de jos pubescente.Descriere. Spontan creşte pe coaste însorite. Florile conţin flavonozide. margini de pădure. întrebuinţări. antidizenteric. rădăcinile mai subţiri se recoltează toamna la sfarşitul vegetaţiei. formează desişuri spinoase. Toate se usucă în straturi subţiri în camere bine aeresite. apar înaintea frunzelor. Răspândire. Fructe – drupe globuloase. glucide. acoperiţi cu perişori. Compoziţie chimică. cu baza cuneată. Lujeri cenuşii. O utilizare eficace o are scoarţa de pe tulpini contra durerilor de inimă. . Frunzele se culeg în luna iulie. Florile sunt menite şi ca antidiabetice şi ca antiastmatice. leucoantociani şi o heterozidă cianogenetică. recoltare. poiene. alungit-obovate. florile – la începutul înfloririi. şi în tratamentul leucoreei. dealuri pietroase. În unele localităţi ca antidiareic se flosesc rădăcinile. Frunze alungit-eliptice. Arbust spinos. pe margine crenatserate.

REVENT . Denumirea rusă: Ревень тангутский Denumirea engleză: Chinese rhubarb Familia: Polygonaceae 67.REVENT Denumirea latină: Rheum palmatum L.

geleurilor. apoi se usucă. ce pornesc dintr-un rizom puternic. deasemenea acizi organici.Descriere. dulceţei. enzime. Frunze bazale mari. principiile purgative atingând doza terapeutică acţionează mai întâi laxativ. apoi purgativ. primăvara sau toamna. adeseori înşirându-se pe o sfoară. viguroase. recoltare. Tulpina cilindrică. goală. Răspândire. Reventul conţine două grupuri de principii active. umiditate. cordiform-palmat-lobate. napiform. cu articulaţii evidente şi ohree ca un manşon membranos la fiecare nod. Compoziţie chimică. reoantracenozide şi reotanoide. perenă cu rădăcini cărnoase. apare în anul al doilea. operaţie prin care se îndepărtează suberul şi o parte din parenchimul cortical. întrebuinţări. Flori roz sau roşietice. ulei volatil. după maturizarea seminţelor. . Peţiolii frunzelor tinere se întrebuinţează în pregătirea compoturilor. lumină şi soluri. În doze mici are acţiune antidiareică şi totodată excitant al secreţiei gastrice. În doze mai mari. Planta preferă cerinţe moderate faţă de căldură. Recoltarea rădăcinilor se face numai de la plante în vârstă de 6-10 ani. Organul utilizat. După curăţire de pământ şi spălare sunt mundate. lobii cu 1-2 dinţi. dispuse în inflorescenţe paniculiforme. cu faţa superioară aspră. Plantă erbacee. mai lungi decât late.

Denumirea rusă: Марена красильная Denumirea engleză: Madder Familia: Rubiaceae 68.ROIBĂ Denumirea latină: Rubia tinctorum L. ROIBĂ .

Descriere. Ca produs vegetal se folosesc rizomii şi rădăcinile. pielonefrite. Creşte pe lângă garduri. Mai este indicat în cistite. roşie. pauciflore. pe coastele dealurilor. se mai conţin acizi organici (citric. Flori mici. prin vii. aspri şi retorşi. palid-galbene. recoltare. zaharuri. grupate în cime laxe. tonic şi emenagog. Este introdusă în cultură. Organul utilizat. tartric. Părţile subterane se curăţă de pământ şi se usucă. spasmolitic. . datorită eficienţii preparatului în eliminarea cristalelor şi a calculelor renali. recoltate până la începutul vegetaţiei sau toamna târziul după maturizarea seminţelor. iar la interior. dispuse câte 4-6 în verticii. albumine. Răspândire. pectine. Extractul este folosit în tratamentul calculozei renale. Tulpina târâtoare sau agăţătoare. cu patru muchii. flavonozide. Rădăcinile au la exterior o culoare roşie brună. malic). pe nervuri şi margini cu peri acuelaţi. întrebuinţări. Se foloseşte. Compoziţie chimică. Principala antraheterozită o constituie acidul ruberitric. insuficienţa renală. perenă. în special ca diuretic şi saluretic. Plantă erbacee. prevăzute cu peri mici şi aspri. Frunze lanceolat-eliptice.

ROINIŢĂ Denumirea latină: Melissa officinalis L. Denumirea rusă: Мелисса Denumirea engleză: Lemon balm Familia: Lamiaceae 69. ROINIŢĂ .

substanţe amare şi minerale. călduros şi fără vânt. Florile grupate în verticile aşezate la noduri. Organul utilizat. cu vârful obtuz şi marginile crenatserate. patrunghiulară. Frunzele sunt acoperite cu peri şi glande. cu limbul frunzei de formă ovată. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de roiniţă. o acţiune carminativă evidentă. de asemenea. Răspândire. Posedă. Compoziţie chimică. Frunze opuse. taninuri. Principala acţiune farmacodinamică a părţilor aeriene de roiniţă este spasmolitică şi sedativă. din care cauză se administrează în afecţiuni nervoase ale tractului gastro-intestinal şi nevroze cardiace. acizii oleanolic şi ursolic. Epoca optimă de recoltare este sfârşitul butonizării şi apariţia primelor flori deschise. la subsuoara bracteelor. Roiniţa creşte în flora spontană prin locuri necultivate. colorat în brungălbui. Plantă perenă. Se va recolta pe timp însorit. lignificat. glabră la bază şi păroasă în partea superioară. clorogenic. Pe lângă uleiul volatil. prin luminişurile din pădurile de stejar şi se cultivă ca plantă medicinală şi meliferă. întrebuinţări. după ce s-a ridicat roua. în frunzele de roiniţă mai sunt prezenţi acizi cafeic. recoltare. . erbacee cu rizomul orizontal. Tulpina ierboasă. mucilagii.Descriere.

Denumirea rusă: Чистотел большой Denumirea engleză: Celandrine Familia: Papaveraceae 70. ROSTOPASCĂ .ROSTOPASCĂ Denumirea latină: Chelidonium majus L.

papilomatozei laringelui şi intestinelor. inferioare peţiolate. cea de jos . acid ascorbic. Răspândire. Organul utilizat. Însă administrarea în cantităţi mari poate avea acţiune toxică constând din iritaţia tubului digestiv. Compoziţia chimică. recoltare. cele superioare sesile. Planta preferă umiditate ceva mai accentuată. în partea de sus verzi. întrebuinţări. cu dinţi rotunjiţi. Frunze alterne. Se usucă fără întârziere. Părţile aeriene ale plantei conţin alcaloizi. penatsectate.Descriere. în partea de sus ramificate. tufărişuri. iar în partea de jos cu perişori. Florile galbene-aprinse. care se recoltează în timpul înfloririi. Sucul proaspăt de plantă se întrebuinţează pentru extirparea negilor. saponozide. în jurul locuinţelor. Infuzia şi extractele obţinute din rostopască se folosesc în tratamentul afecţiunilor ficatului şi căilor biliare. Plantă cu rizom brunroşiatic. vomă. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de rostopască. prin aplicarea latexului în strat gros. goale. carotenoide şi acizi organici. Segmentele frunzelor sunt rotunde sau ovate. . flavonoide. de aceea creşte prin locuri umbroase din păduri. chiar nisipuri. grădini. respiraţie încetinită. grupate în umbele simple. Tulpini erecte.albăstrii. Iubeşte soluri uşoare. pe lângă garduri.

Denumirea rusă: Софора японская Denumirea engleză: Japanese pagodatree Familia: Fabaceae 71. SALCÂM GALBEN .SALCÂM GALBEN Denumirea latină: Sophora japonica L.

accidente circulatorii. Compoziţie chimică. întrebuinţări. spre deosebire de florile de salcâm alb care sunt aplecate în jos. grădini. betulinol. Atât bobocii florali cât şi fructele ca principiu activ de bază conţin rutozida. mucilagii. Frunze asemănătoare celor de salcâm alb. alături de pectine. Flori de culoare alb-gălbuie sau alb-verzuie. atunci când caliciul şi corola sunt bine distinse. . hemoragii cu diferite cauze. ramificate. Răspândire. Bobocii florali se recoltează în momentul formării lor. La noi se cultivă numai în scopuri ornamentale prin parcuri. În această perioadă primele flori încep să se deschidă. Arbore cu scoarţa netedă.Descriere. recoltare. Floarea are forma de fluture ca şi cea de salcâm. aşezate la vârful ramurilor şi îndreptate în sus. Fructele sunt nişte păstăi cărnoase. hipertensiune arterială. Uscarea se înfăptuieşte la aer liber sau în uscătorii la o temperatură de 400C. în cazuri de fragilitate capilară. glucide. grupate în inflorescenţe piramidale. însă cu foliolele ceva mai mici. de culoare verde-închis. Fructele se recoltează imature. uneori în plantaţii şi perdele forestiere. Organul utilizat. Rutozida este folosită în tratamentul unor afecţiuni ale rezistenţei şi permeabilităţii capilarelor.

SALCIE Denumirea latină: Salix alba L. Denumirea rusă: Ива белая (верба. SALCIE . ветла) Denumirea engleză: White willow Familia: Salicaceae 72.

Descriere. Arbore cu scoarţa cafeniu-închisă, crăpături longitudinale; ramurile tinere de culoare cafenii-gălbui sau roşietice, lucioase, pubescente. Frunze înguste sau late, lanceolate, ascuţite la vârf, pe partea superioară verzi-închise, pe cea inferioară verzideschise. Flori unisexuate grupate în amenţi, care apar odată cu frunzele. Răspândire. Creşte pe lângă ape, pe aluviuni cu prundişuri, prin zăvoaie, mlaştini şi prin păduri umede. Planta fiind înmulţită vegetativ prin butăşire este folosită la fixarea malurilor. Organul utilizat, recoltare. Scoarţa se recoltează de primăvară până în timpul verii (când conţinutul în salicozidă este maximum) de pe ramurile în vârstă de 3-4 ani. Se usucă în straturi subţiri la temperatura ambiantă. Compoziţie chimică, întrebuinţări. Scoarţa conţine tanin şi o heterozidă specifică salicozidă, alături de populozidă şi alte substanţe active. Având acţiune antiinflamatoare, febrifugă, analgezică, antiagregantă plachetară şi sedativă se utilizează în artroze şi alte afecţiuni reumatismale, dismenoree, dureri pelviene, hiperexcitabilitate nervoasă, anxietate.

SALVIE
Denumirea latină: Salvia officinalis L. Denumirea rusă: Шалфей лекарственный Denumirea engleză: Common sage Familia: Lamiaceae

73. SALVIE

Descriere. Plantă perenă cu un rizom ramificat, lignificat. Tulpina lemnoasă la bază, erectă, machiată în partea superioară, pubescentă şi foarte ramificată. Frunze opuse, lanceolate sau ovate, fin zimţate, uniform reticulate, cu nervuri proeminente pe partea inferioară, pubescente, de culoare albă-cenuşie sau verdeargintie. Flori brune-violacee grupate în pseudoverticile, în vârful tulpinilor, unde formează inflorescenţe spiciforme. Răspândire. Planta preferă cerinţe ridicate faţă de căldură, cu veri caniculare şi ierni blânde, preferă soluri lutoase, uşor-alcaline. Organul utilizat, recoltare. Frunzele de salvie ajung la maturitatea tehnică în faza de butonizare, care este considerată a fi optimă, deoarece conţinutul de ulei volatil atinge valorile cele mai ridicate. Compoziţie chimic, întrebuinţări. Principiul activ de bază este uleiul volatil. Afară de aceasta se conţin substanţe tanante, acizii ursolic şi oleanolic, flavonozide, vitamina C, enzime, lipide. Frunzele de salvie se folosesc ca antinevralgic, hipoglicemiant şi coleretic, de asemenea ca antisudorific. Sub formă de gargarisme se utilizează în tratamentul anginei, ca antiinflamator bucal şi faringian.

SĂPUNĂRIŢĂ
Denumirea latină: Saponaria officinalis L. Denumirea rusă: Мыльнянка лекарственная Denumirea engleză: Soapwort Familia: Caryophyllaceae

74. SĂPUNĂRIŢĂ

Extern se administrează în dermatoze. tubulos. pentru tratamentul faringitei. cu 3 nervuri puţin concrescute la bază. ulei volatil şi substanţe minerale. negre.Descriere. a drumurilor. Planta creşte pe locuri nisipoase. antireumatic. pitiriasis. Nu se depăşesc dozele pentru că apare fenomenul de toxicitate. Rădăcinile de săpunariţă se recoltează toamna târziul sau primăvara devreme până la începutul vegetaţiei. se mai conţin. se scot din pământ cu casmaua. Frunze eliptice. capsulă cu numeroase seminţe reniforme. opuse. târâtor. Flori albe sau roze. în zona de şes şi deal. puţin sau deloc ramificată. Plantă erbacee cu rizom cilindric. Răspândire. . din care pornesc rădăcini. Compoziţie chimică. cu suber roşcat. uscarea gurii şi gâtului. însorite. constând din tremurături. frumos mirositoare. cu caliciu gamosepal. Se spală într-un curent de apă. un derivat flavonic. depurativ. Organul utilizat. diuretic. ramificat. antinevritic. recoltare. Constituentul principal este saporubina. cantităţi mici de lipide. Se usucă la soare. marginea limbului întreagă. întrebuinţări. împotriva oxiurilor. Tulpină erectă. Saponarina se foloseşte ca expectorant. Fruct. pe marginea râurilor. în strat subţire sau în locuri bine aerisite. pe lângă garduri.

Denumirea rusă: Лапчатка прямостоячая Denumirea engleză: Common tormentil Familia: Rosaceae 75. SCLIPEŢI .SCLIPEŢI Denumirea latină: Potentilla erecta L.

Descriere. Răspândire. recoltaţi primăvara de timpuriu sau toamna cât mai târziul. saponozide. Rizomii posedă proprietăţi astringente şi hemostatice. umede. Organul utilizat. acoperit cu numeroase rădăcini adventive. Ca produs vegetal se folosesc rizomii de sclipeţi. Frunzele bazilare sunt tri. sesile cu stipele mari. Se sapă. întrebuinţări. acid galic. . ulei volatil. Planta creşte pe soluri calcaroase. slab păroase. cele tulpinale trilobate. intestinale. amidon. recoltare. scutură de sol. pentru tratamentul degerăturilor. cu 4 petale pe floriferi. Au mai fost identificate flavonozide. galbene. se spală într-un curent de apă rece şi după zvântare se usucă. cu bune rezultate în aplicaţii externe. turboase. marginea pădurilor. curăţă de rădăcini. răşini. chiar la dizenterie. poate fi folosit. Compoziţie chimică. prin poieni. Florile solitare. uretrale).sau cincilobate. Rizomii conţin substanţe tanante. neuniform îngroşat. în partea de sus ramificate. Tulpini drepte. Produsul vegetal de asemenea. Plantă perenă cu rizom scurt. chinic şi elagic. Se folosesc la bolile inflamatorii ale tractului gastrointestinal. Se întrebuinţează la diferite hemoragii interne (stomacale. subţiri. lung peţiolate cu foliole cuneat-obovate.

SCORUŞ .SCORUŞ Denumirea latină: Sorbus aucuparia L. Denumirea rusă: Рябина обыкновенная Denumirea engleză: Rowan or mountain ash Familia: Rosaceae 76.

substanţe amare şi tanante. Lujeri tomentoşi în tinereţe. spre bază sesile. acid ascorbic. Răspândire. în tratamentul reumatismului. mai târziu cu ritidom negricios. Scoruşul creşte în regiunile de deal. ca urmare a conţinutului ridicat în sorbitol. Se cultivă ca plantă decorativă în parcuri.compuse. păduri rărite. Se folosesc pentru tratamentul scorbutului. Organul utilizat. recoltate la maturitate. cu foliole oblong-lanceolate. Ca produs vegetal se folosesc fructele de scoruş. Frunze alterne. dar a fost preconizată utilizarea lor şi pentru tratamentul diabeticilor. Fructele întră în compoziţia speciilor vitaminice şi polivitaminice. Fructele conţin carotenoide. Flori albe. până sau după îngheţuri. imparipenat. antituberculos. sporadic în câmpie. Uscarea artificială timp de 3-4 ore. erecte. acute sau obtuze la vârf. lucitori. Arbore indigen cu tulpină relativ dreaptă. acizi organici. păroase. întrebuinţări. înainte de cădere. sorbitol. prin luminişuri. se colorează vişiniu. Compoziţie chimică. dispuse în corimbe terminale. pectine. scoarţă netedă. marginile acut-serate. . prin ruperea ciorchinelor în întregime. recoltare. apoi bruni-roşcaţi. cenuşiu-pătată în tinereţe. vitamina P. lucioasă. calmant al tusei. toamna.Descriere. glabrii.

SCUMPIE Denumirea latină: Cotinus coggygria Scop. SCUMPIE . Denumirea rusă: Скумпия кожевенная Denumirea engleză: Smoketree Familia: Anacardiaceae 77.

grupate într-o paniculă. . ulei volatil. Frunzele se usucă în încăperi bine aerisite sau în uscătorii termice. Au mai fost identificate flavonozide. fisuri. zdrobite emană miros de morcov. Compoziţie chimică. printre arbuşti. Principiile active de bază sunt substanţele tanante. recoltare. pe margini întregi. Frunze alterne simple eliptice până la ovate. cu baza cuneată. laringelui. recoltate de la începutul înfloririi până la maturizarea completă a frunzelor. Flori mici. ulcere. la arsuri. la vârf rotunjite sau uşoremarginate. Pe larg se cultivă ca plantă medicinală şi decorativă (mai ales în parcuri). faringelui. Ca produs vegetal se folosesc frunzele. Arbust ramificat cu scoarţa brună-cenuşie şi lemnul galben. Răspândire. Spontan este răspândit pe povârnişuri pietroase. Se utilizează în procesele inflamatorii ale căii bucale. peţiolate. întrebuinţări. cu nervuri puternic proeminente.Descriere. Toamna frunzele devin de culoare roşie închisă cu nuanţă violetă. la otrăviri perorale cu sărurile alcaloizilor şi metalelor grele deoarece taninul formează compuşi insolubili cu aceste substanţe. Organul utilizat. Frunzele de oţetar se folosesc ca sursă de obţinere a taninului – ca remediu astringent şi antiinflamator.

SIMINOC .SIMINOC Denumirea latină: Helichrysum arenarium DC Denumirea rusă: Бессмертник песчаный Denumirea engleză: Everlasting Familia: Asteraceae 78.

Descriere. cele inferioare lanceolate peţiolate. acoperită cu peri mici. grupate în calatidii globuloase. vitamina K. perenă cu tulpină erectă. surii. recoltate la începutul înfloririi plantei. pe ambele feţe cu peri mici. mijlocii şi superioare – sesile. senzaţia de durere din regiunea ficatului. Răspândire. când paneraşele încă nu s-au deschis cu totul. Florile de siminoc conţin flavonozide. Planta creşte în regiunea de câmpie. Au mai fost identificate vitamina C. neramificată. colangitelor. Flori galbene. prin locuri înierbate şi nisipoase. hepatitelor. întrebuinţări. substanţe tanante şi amare. Compoziţie chimică. surii. meteorismul. adunate în panicul corimbiform. La recoltarea prea devreme produsul o să constea din paneraşe mici. iar la întârzierea colectării în produs o să avem receptacule goi. Organul utilizat. Plantă erbacee. Frunze alterne cu marginea întreagă. reduce dimensiunile ficatului mărit patologic. . şi ca colicistochinetic. recoltare. des-foliată. dar sunt bine dezvoltate. liniarlanceolate sau alungite. Ca produs vegetal se folosesc florile de siminoc. produsul vegetal reduce greaţa. Utilizat în tratamentul colicistitelor. microelemente. caroten. vărsăturile.

SOC Denumirea latină: Sambucus nigra L. SOC . Denumirea rusă: Бузина черная Denumirea engleză: Elder Familia: Caprifoliaceae 79.

bine ventilate. cu miros neplăcut. Florile de culoare albă sunt reunite în cime corimbiforme plate. Răspândire. saponozide. Florile mai conţin mucilag. Mirosul greţos al florilor proaspete este conferit de o serie de amine alifatice. pe rame acoperite cu hârtie. sudorifică şi emolientă. . Arbust cu tulpina neregulat ramificată. cu măduvă spongioasă. bogate în humus. acizi organici. Compoziţie chimică. albă-gălbuie. Florile de soc se recoltează când 75% din flori sunt deschise. Pe timp nefavorabil se usucă în poduri acoperite cu tablă. Ramurile poartă frunze imparipenat-compuse din foliole eliptice sau ovat-eliptice. Fructele drupe negre. tanin. furunculelor. antireumatică şi antinevralgică. Întâlnită la noi prin păduri. Ele au acţiune diuretică. lunci şi zăvoaie. rutozidă. verzui-cenuşii. Lujeri groşi. scoarţa verucoasă. recoltare. Se usucă la soare puternic. cenuşiu-verzuie. pe lângă garduri. Socul este o specie euroasiatică întâlnită pe soluri fertile. abceselor. Organul utilizat. într-un singur strat. urme de ulei volatil. laxativă. afânate.Descriere. acute. întrebuinţări. Constituentul principal al florilor de soc este o heterozidăsambunigrozida. cu florile în sus. extern pentru tratarea arsurilor.

SORBESTREA .SORBESTREA Denumirea latină: Sanguisorba officinalis L. Denumirea rusă: Кровохлебка лекарственная Denumirea engleză: Great burnet Familia: Rosaceae 80.

grupate în inflorescenţe capitulare ovale sau ovalcilindrice – spice. în interior deşerte. Tulpini cu coaste. printre arbuşti. hemoragii uterine. lignificaţi. Frunzele tulpinale rare. cu periantul simplu. Ca produs vegetal se folosesc rizomii şi rădăcinile. pe partea inferioară verzialbăstrii. recoltate toamna după fructificare. deasemenea în stomatite. Decoctul din sorbestrea posedă acţiune astringentă. erecte. Compoziţie chimică. hemoroizi. sesile. Produsul mai întâi se vestejeşte la aer apoi se usucă la umbră. groşi. amidon. în poiene. în poduri cu tablă. substanţe colorante.Descriere. gingivite. Organul utilizat. în strat subţire. . Se foloseşte la boli gastrointestinale (enterocolite. întrebuinţări. acid galic şi elagic. glabre. alte procese inflamatorii. Răspândire. cu 7-25 foliole alungitovate. Planta dezvoltă o rozetă bazilară de frunze mari. recoltare. lung peţiolate. imparipenate. antiinflamatoare şi antiseptică. ulei volatil. Produsul conţine substanţe tanante. erbacee cu rizomi bruni. Plantă perenă. Florile mici de culoare roşie-închisă. hemostatică. saponozide. orizontali. în partea de sus ramificate. marginea pădurilor. Planta creşte prin fâneţe umede. diaree).

SOVÂRV Denumirea latină: Origanum vulgare L. Oregano Familia: Lamiaceae 81. SOVÂRV . Denumirea rusă: Душица обыкновенная Denumirea engleză: Common marjoram.

Planta creşte mai ales prin tăieturi de păduri. Se recoltează planta înflorită. în acid ascorbic. sudorifice şi sedative. Frunze opuse. în uscătorii termice la temperatura nu mai mare de 350C. recoltare. marginea pădurilor. uneori roşietică. cu marginea întreagă sau uşor dinţată. Uleiul volatil posedă proprietăţi antimicrobiene. rareori albă. reunite în buchete la vârful tulpinii şi al ramurilor. scurt peţiolate. antociane. aproape glabre. tanin.Descriere. de la punctul de unde începe să se ramifice. verde. acoperită cu peri. stomahică. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de sovârv. Plantă perenă cu tulpina în 4 muchii. . de formă ovală. Organul utilizat. antispastică şi se găseşte în compoziţia speciilor antibronşitice. de la câmpie până în regiunea subalpină. lemnoasă şi ramificată la partea superioară. tufărişuri. margini de pădure. Florile au culoarea purpurie. flavone. în locuri bine aerate. Produsul vegetal posedă acţiune antiseptică. poieni. Se usucă la umbră. planta conţine cea mai mare cantitate de ulei volatil. Produsul vegetal conţine ulei volatil. întrebuinţări. Privite în zare se observă puncte transparente (celule cu ulei volatil). Răspândire. În perioada de înflorire şi mai ales în orele de dimineaţă. Compoziţie chimică.

SPORICI (urzicuţă) Denumirea latină: Verbena officinalis L. SPORICI (urzicuţă) . Wild hyssop Familia: Verbenaceae 82. Denumirea rusă: Вербена лекарственная Denumirea engleză: Vervain.

renale şi de splină. întrebuinţări. ramificată. mai rar prin tufărişuri. Plantă erbacee. în tratamentul colicilor hepatice. marginea pădurilor. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene. a n t i i n f l a m a t o r ş i antimigrenos. Are şi proprietăţi galactogoge. Planta creşte mai ales prin tăieturi de păduri. pe şesuri. reunite în spice. Organul utilizat. Frunze opuse. anuală cu tulpina erectă. recoltare. recoltate în perioada de înflorire. Răspândire. Această specie este utilizată pentru atenuarea durerilor de cap. rareori albe. verbenozida. Compoziţie chimică. cele superioare mai puţin divizate.Descriere. în uscătorii termice la temperatura nu mai mare de 400C. în locuri bine aerate. . mirişti. S-au identificat şi heterozide cardiotonice. Florile au culoarea palid-roşii sau palid-violete. Se taie din apropierea solului şi se usucă la umbră. aproape până la bază simplu-penatsectate. cu 4 muchii. peţiolate. în apropierea izvoarelor. dealuri pietroase. care este un parasimpatometic slab. În medicina populară se foloseşte ca v u l n e r a r. Produsul vegetal conţine o substanţă amară de natură iridoică. cele inferioare ovat-triunghiulare.

Denumirea rusă: Дуб обыкновенный Denumirea engleză: Common oak Familia: Fagaceae 83. STEJAR .STEJAR Denumirea latină: Quercus robur L.

al căror diametru nu trebuie să depăşească 10 cm. Scoarţa cu ritidom brun-negricios. pieloase la maturitate. Lujerii viguroşi. glabre. în tratamentul stomatitelor. hemostatic şi antidiareic. Răspândire. mai ales în arsuri. Frunze lobate până la penatfidate. fertile. Sub formă de pulbere fină se foloseşte pentru pudrarea plăgilor. inegal separaţi prin sinusuri neregulate. Compoziţie chimică. întrebuinţări. când seva începe să circule intens. substanţe amare şi pectice. rezistent la geruri. creşte în păduri. Se recoltează scoarţa tulpinilor tinere şi a ramurilor de 3-5 ani. cultivat în parcuri. sub formă de clisme la tratarea hemoroizilor. Scoarţa conţine taninuri mixte. pretenţios faţă de lumină. . bruni-măslinii. adânc brăzdat longitudinal şi transversal. Stejarul preferă soluri profunde. Produsul se utilizează ca astringent. tare. glabri. ramuri puternice. Organul utilizat. decoctul – în gargarisme. Flori unisexuat-monoice. recoltare.Descriere. calciu oxalic. cerinţe ridicate faţă de căldura verii. Recoltarea începe primăvara. dispuse în ciorchine. Arbore foios cu o coroană largă. cu 4-8 perechi lobi obtuzi sau rotunjiţi. deasemenea flavonoide. muchiaţi.

Denumirea rusă: Зверобой продырявленный Denumirea engleză: St. John’s wort Familia: Hypericaceae 84. SUNĂTOARE .SUNĂTOARE Denumirea latină: Hypericum perforatum L.

în boli ale stomacului. acizi cafeic. tanin. Planta conţine antraderivaţi. flavonozide. intestinului şi ficatului. lemnoasă la partea inferioară şi ramificată începând de la jumătate. Un produs de calitate se obţine în perioada când jumătate din flori se află în stare de boboci. vitamina C. Datorită acţiunii antiinflama-toare şi colagoge. Florile – corimb. Răspândire. Planta creşte pe locuri destul de uscate. precum şi prin vasodilatare.Descriere. carotenoide. prin fâneţe. Frunze opuse. Se utilizează în tulburări depresive. de formă ovală. calcaroase sau silicioase. Tulpina este cilindrică. glabre. culese de la începutul înfloririi şi până în momentul formării fructelor. tăieturilor de pădure. întrebuinţări. Organul utilizat. la marginea drumurilor şi pădurilor. . sesile. având 2 muchii în lungime pe care se observă puncte negre. recoltare. locuri necultivate. cu marginea întreagă. clorogenic. Privite în zare se observă pungi transparente cu ulei volatil şi puncte glanduloase negre pe margini şi faţa superioară. Compoziţie chimică. prin sporirea rezistenţei şi permeabilităţii capilarelor. Plantă perenă cu tulpina dreaptă. Se folosesc părţile aeriene de sunătoare. Prezenţa derivaţilor flavonici determină acţiune favorabilă asupra vaselor.

SULFINĂ . Denumirea rusă: Донник лекарственный Denumirea engleză: Yellow sweet clover Familia: Fabaceae 85.SULFINĂ Denumirea latină: Melilotus officinalis L.

Descriere. Plantă erbacee, anuală sau bienală cu tulpina erectă, cilindrică, glabră, ramificată. Frunze trifoliate, cu foliole obovate în partea interioară şi lanceolate în partea superioară, pe margine neregulat-serat-dinţate; stipelele înguste. Flori papilionate, galbene grupate în raceme alungite cu 5 dinţi triunghiulari. Răspândire. Planta creşte în lunci uscate, ca buruiană pe locuri părăsite şi în semănături, marginea drumurilor şi căilor ferate. Organul utilizat, recoltare. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de sulfină, recoltate în timpul înfloririi, pe timp frumos, după ce se ridică roua, prin tăierea la o distanţă de cca 30 cm de la vârf în jos. Se usucă la umbră, în strat subţire. Compoziţie chimică, întrebuinţări. Părţile aeriene conţin cumarine. Ca substanţe însoţitoare au fost identificate alantoina şi acidul alantoic, colina, mucilagii, ulei volatil. Se foloseşte ca emolient, în afecţiuni gastrice, iar datorită acţiunii anticoagulante a cumarinelor, în varice şi tromboflebite. În medicina populară se utilizează ca remediu pentru vindecarea icterului, astringent, cicatrizant şi diuretic, sub formă de infuzie de 2%. A fost mult utilizat sub formă de loţiuni oftalmice

ŞTEVIE
Denumirea latină: Rumex confertus Willd. Denumirea rusă: Щавель конский Denumirea engleză: Common sorrel Familia: Polygonaceae

86. ŞTEVIE

Descriere. Pantă erbacee cu rizomul scurt, cu multe capete, care trece într-o rădăcină puternică cărnoasă, slab ramificată. Frunze alterne, cele inferioare - triunghiularovate, la bază cordiforme, obtuze, marginea ondulată, cu perişori scurţi pe nervurile părţii de jos; cele tulpinale treptat micşorându-se, lanceolat ovate. Flori mici verzui, grupate în inflorescenţă îngust paniculată. Răspândire. Planta creşte în lunci, pe malurile râurilor, în poiene, pe marginea drumurilor. Organul utilizat, recoltare. Se recoltează rădăcinile cu diametrul mai mare de 2 cm, se taie uneori longitudinal înainte de uscare. Timpul de recoltare este sfârşitul toamnei sau primăvara devreme, până la începutul vegetaţiei. Compoziţie chimică, întrebuinţări. Rădăcinile de ştevie conţin derivaţi antracenici, combinaţii organice de fier şi vitaminele K şi C, glucide, flavonozide, oze. Decoctul manifestă acţiune laxativă şi purgativă, iar datorită conţinutului bogat de substanţe tanante este folosit pentru acţiunea lui astringentă (în doze mai mici). În ultimii ani interesul faţă de această plantă este mărit în legătură cu izolarea din rădăcini a leucoantocianelor şi catechinelor, care în investigaţii pe animale au acţiune antitumorală

TALPA GÂŞTEI
Denumirea latină: Leonurus cardiaca L. Denumirea rusă: Пустырник сердечный Denumirea engleză: Common motherwort Familia: Lamiaceae

87. TALPA GÂŞTEI

după ce s-a ridicat roua. Compoziţie chimică. Au mai fost identificate substanţe tanante şi amare. poiene. Planta produce relaxarea musculaturii netede a vaselor care alimentează cordul ca şi a cordului însuşi. fiind deci indicată în tulburări vegetative funcţionale ale cordului (în tratamentul nevrozelor cardiovasculare şi la stadiile temporare ale hipertoniei). pe terenuri necultivate. Răspândire. păroasă pe muchii. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de talpa gâştei. perenă cu tulpină erectă. printre dărâmături. în 4 muchii. la începutul şi în timpul înfloririi. dispuse în pseudoverticile foarte strânse (dicazii îndesite) la baza frunzelor din partea superioară a tulpinii. Frunzele mijlocii au 3 crestături. palmat-lobate. . întrebuinţări. ulei volatil. Plantă erbacee. Organul utilizat. goală în interior. Planta creşte pe marginea drumurilor şi căilor ferate. caroten. marginea pădurilor. Principiile activ biologice sunt heterozidele flavonoidice. iar cele din vârful tulpinei sunt alungite şi dinţate. vitamina C. cu peri aspri. pe lângă garduri. recoltate pe timp frumos. peţiolate. Frunze opuse. recoltare. Flori roze.Descriere.

TĂTĂNEASĂ Denumirea latină: Symphytum officinale Lepech. TĂTĂNEASĂ . Denumirea rusă: Окопник лекарственный Denumirea engleză: Common comfrey Familia: Boraginaceae 88.

Frunze alterne decurente. perenă cu rizom scurt. fâneţe umede. gastritelor hiperacide. cele mijlocii şi superioare din ce în ce îngustlanceolate. Compoziţie chimică. tusei de diverse etiologii. uneori ca buruiană prin culturi. ramificată. negre la exterior şi albe la interior. grupate în cime. Tulpina erectă. din care pornesc rădăcini cărnoase. Plantă erbacee. Organul utilizat. Rădăcinile săpate se spală în apă.Descriere. . cele inferioare eliptic sau ovat-lanceolate. Decoctul din rădăcini. tanin. întrebuinţări. se taie în bucăţi nu mai lungi de 20 cm. substanţe minerale. argiloase în şanţuri. mucilagii. Rădăcinile de tătăneasă se recoltează toamna târziu sau primăvara devreme. Flori roşii-violacee. Planta creşte pe soluri grele. varicelor deschise. Extern se întrebuinţează sub formă de comprese pentru tratamentul hematoamelor. se utilizează în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal. pe marginea apelor stătătoare. aspru-păroasă. gros. îngustate într-un peţiol aripat. Răspândire. ramificat. cu peţiol aripat. datorită mucilagiului şi alantoinei. muchiată la bază. de asemenea s-a izolat alantoină. iar cele groase se despică. păroase. recoltare. diverselor traumatisme. În cantităţi mici se conţin alcaloizi.

Denumirea rusă: Липа сердцевидная Denumirea engleză: Littleleaf linden Familia: Tiliaceae 89.TEI Denumirea latină: Tilia cordata L. TEI .

Florile de tei se recoltează în momentul când majoritatea lor sunt complet înflorite. de culoare verde-gălbuie. acţiunea spasmolitică şi diuretică determinate de flavone şi cea uşor antiinflamatoare a substanţelor triterpenice. Toate speciile cresc prin pădurile noastre sau sunt cultivate ca arbori ornamentali. ale gripei şi răcelii. hipotensive. la aceasta se mai adaugă acţiunea diaforetică şi uşor sedativă a farnezolului. ascuţite la vârf. recoltare. pectorale. Florile de tei fac parte din compoziţia speciilor calmante. datorată mucilagului. Florile alb-gălbui. sedative şi sudorifice. . ca antipiretice şi sedative. Arbore cu o coroană deasă. cu o bractee lungă în formă de limbă. iar un număr mic de boboci se află în curs de deschidere. Organul utilizat.Descriere. Răspândire. dar şi ca antivirale. plăcut mirositoare. fapt ce le recomandă în tratamentul afecţiunilor reumatice. iar pe faţa inferioară se observă nervuri proeminente. În afară de acţiunea emolientă. concrescut aproape pe jumătatea lungimii lui. pentru care florile de tei sunt folosite ca medicament cu proprietăţi behice. Frunzele sunt lung-peţiolate. întrebuinţări. aşezate pe un peduncul comun. Compoziţie chimică. rotunde.

TRAISTA CIOBANULUI Denumirea latină: Capsella bursa pastoris L. Denumirea rusă: Пастушья сумка Denumirea engleză: Shepherd's purse Familia: Brassicaceae 90. TRAISTA CIOBANULUI .

Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene. Plantă anuală. uneori până la nervura principală. rutozida. recoltare. tiramină. flavone. colină. întrebuinţări. această acţiune fiind atribuită acidului fumaric. în hemoragii uterine. adânc scobite. acetilcolină. la care din mijlocul rozetei de frunze ese tulpina florală. îmbrăcând tulpina cu baza lor. Frunzele bazilare sunt alungite. Răspândire. uneori formează chiar desişuri. Culeasă mai târziu va avea un procent crescut de fructificaţii. în primele stadii de dezvoltare. Organul utilizat. malic. Florile sunt mici. marginea drumurilor. În părţile aeriene ale plantei se conţin vitaminele K şi C. adică la apariţia primelor flori. Cercetări experimentale pe animale au confirmat proprietăţile antitumorale ale extractului. Planta creşte prin păşuni. pe lângă ziduri. fără rădăcină. citric. culturi. extract fluid şi uscat. urme de ulei volatil. Compoziţie chimică.Descriere. Se culege planta întreagă. având 4 sepale verzi cu dungă albă. histamină. se administrează sub formă de infuzie. acid fumaric. 4 petale de culoare albă şi 6 stamine. livezi. Pentru acţiunea hemostatică şi vasoconstrictoare. amine biogene. nedinţate pe margini. . Frunzele tulpinale sunt rare.

TREI FRAŢI PĂTAŢI Denumirea latină: Viola tricolor L. TREI FRAŢI PĂTAŢI . Denumirea rusă: Фиалка трехцветная Denumirea engleză: Wild pansy Familia: Violaceae 91.

mucilag. rar dinţate pe margini. tanin. laterale – albe. în lunci umede. Planta intră în compoziţia speciilor antialergice şi desensibilizante. în strat subţire. Părţile aeriene ale plantei se recoltează în timpul înfloririi. . Compoziţie chimică. fâneţe. Se utilizează ca diuretic. care alături de flavonozide. Organul utilizat. în interior cavă. Plantă erbacee. bienală cu rădăcină subţire şi tulpina ramificată. de regulă adânc fidate. după ce se ridică roua. cu stipele polimorfe. Părţile aeriene conţin saponozide triterpenice. peţiolul are diverse lungimi.Descriere. galbene. Flori lung peţiolate cu petale inegale şi divers colorate: petalele superioare sunt violet-închise. în tratamentul unor dermatoze. sau albăstrui şi cea inferioară – totdeauna galbenă. vitamina C. mai rar violetdeschise sau alb. pe timp frumos. întrebuinţări. cu 5-7 dungi colorate mai închis şi terminată cu un pinten lung în formă de cornet. Răspândire. Se usucă la umbră. Frunze ovatalungite. Planta creşte prin poiene. anuală. stipelate. imprimă diferite acţiuni farmacodinamice. liziere. expectorant. După poziţia pe tulpină a frunzelor. prin tăierea tulpinilor de la bază. ulei volatil. la marginea pădurilor şi drumurilor. depurativ. recoltare. pe coastele dealurilor.

TROSCOT Denumirea latină: Polygonum aviculare L. TROSCOT . Denumirea rusă: Спорыш Denumirea engleză: Knotgrass Familia: Polygonaceae 92.

Plantă erbacee. adeseori printre pietrele de pavaj. săruri minerale. eliptice sau lanceolate. ramificată. anuală. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de troscot. Rădăcină pivotantă. Tulpină târâtoare. Se înlătură partea de jos a tulpinii. cu noduri umflate şi manşoane membranoase albicioase (ochree) la baza frunzelor. grupate câte 3-5 la subsuoara frunzelor. compuşi ai acidului silicic. scurt peţiolate până la sesile. glabră. Compoziţie chimică. mucilagii. recoltare. rar ascendentă sau erectă. Datorită conţinutului mare în siliciu se utilizează şi ca adjuvant în tratamentul tuberculozei pulmonare. care este lignificată şi lipsită de frunze. Organul utilizat. de la câmpie până în etajul subalpin. substanţe tanante. fusiformă. plane. caroten. Părţile aeriene de troscot conţin flavonozide. Planta este întâlnită pe lângă aşezările omeneşti. Răspândire. recoltate în timpul înfloririi. . pe terenuri virane. scurtpedunculate. vitaminele C şi K. Flori axilare verzui sau roşietice. marginea drumurilor. Infuzia din părţi aeriene se foloseşte ca hemostatic uterin. pe malurile râurilor. Frunze alterne. întrebuinţări. antiinflamator şi la înlăturarea petrelor renale din rinichi şi vezica urinară.Descriere.

TURIŢĂ (turicioară)
Denumirea latină:

Agrimonia eupatoria L. Denumirea rusă: Репейничек обыкновенный Denumirea engleză: Common agrimony Familia: Rosaceae

93. TURIŢĂ (turicioară)

Descriere. Plantă erbacee, perenă, cu rizom scurt târâtor. Tulpină erectă, cilindrică sau cu coaste puţin proeminente, acoperită de peri abundenţi, se termină cu inflorescenţe neramificate. Frunze alterne, întrerupt imparipenate, formate din 5-9 foliole dinţate pe margini, între care se găsesc 6-10 foliole mici. Flori regulate, galbene-aurii. Fructul – achenă. Răspândire. Planta iubeşte locurile umede şi semiumbrite din păduri, poiene, pe margini de drum, tufărişuri, pajişti, livezi, dealuri. Organul utilizat, recoltare. Părţile aeriene se recoltează la începutul înfloririi prin tăierea părţilor foliate nelignificate. Se usucă la umbră în strat subţire. Compoziţie chimică, întrebuinţări. Planta conţine ulei volatil, substanţe amare, tanin, siliciu, flavonozide. În tulburările căilor biliare şi gastro-intestinale, favorizează eliminarea secreţiei biliare, aducând astfel o uşurare şi o descongestionare a ficatului. Prin taninul care-l conţine are acţiune astringentă în tratamentul diareii. Extern, sub formă de băi, se foloseşte în ulcere varicoase, afecţiunile oculare, iar sub formă de gargară în stomatite, gingivite. Turiţa intră în compoziţia speciilor antidiareice şi hepatice.

ŢINTAURĂ
Denumirea latină: Centaurium umbellatum Gilib. Denumirea rusă: Золототысячник зонтичный Denumirea engleză: Common centaury Familia: Gentianaceae

94. ŢINTAURĂ

Descriere. Plantă ierboasă cu tulpină în patru muchii, simplă, glabră, ramificată spre vârf. La baza tulpinii se află o rozetă de frunze ovale. Frunzele aflate pe tulpină sunt opuse, cu marginea întreagă şi au 3-5 nervuri. Florile sunt dispuse la vârful tulpinii şi al ramurilor. Ele au forma unor steluţe cu 5 dinţi, de culoare roz, cu petale unite întrun tub ce înconjoară cele 5 stamine cu anterele răsucite în spirală. Răspândire. Ţintaura creşte prin fâneţe şi poieni umede, în luminişurile de pădure de la şes până la munte. Organul utilizat, recoltare. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de ţintaură, care se culeg în timpul înfloririi, prin tăierea tulpinelor cu foarfeca sau cuţitul la 5 cm de la suprafaţa pământului. Uscarea se face la umbră, în buchete, atârnate pe sârmă sau întinse în strat subţire. Compoziţie chimică, întrebuinţări. Conţine heterozide amare. Au fost identificate şi izolate o serie de substanţe: eritaurozida identică cu genţiopicrozida; alcaloidul, eritricina, identic cu genţianarina; o rezină, acid oleanolic şi ulei volatil. Se foloseşte ca tonic amar şi laxativ uşor. Pentru tratarea eczemelor şi cicatrizarea rănilor se întrebuinţează amestec de suc proaspăt, obţinut din ţintaură şi păpădie.

Denumirea rusă: Крапива двудомная Denumirea engleză: Stinging nettle Familia: Urticaceae 95. URZICĂ .URZICĂ Denumirea latină: Urtica dioica L.

aşezate la subsuoara frunzelor superioare. prinse de tulpină printrun peţiol lung. Atât tulpina cât şi frunzele sunt prevăzute cu peri urticanţi. întrebuinţări. frunzele se separă de tulpini. de culoare albicioasă. acoperite cu frunze opuse. Plantă ierbacee cu un rizom subţire. Florile sunt de culoare verzuie. Urzica creşte pretutindeni. Mai importantă însă este pentru extracţia -carotenului. antidiabetice. în păduri şi pe locuri grase unde au fost stâne de oi. Organul utilizat. ţinând cu mâna stângă capătul de jos al tulpinii. Atunci. cu 4 muchii. carotenoide. K. Tulpini drepte. pe marginea apelor. la vârf ascuţite. hemostatice. săruri minerale. Imediat după cosire. se coseşte. Frunzele conţin vitaminele C. acid pantotenic. ca sursă de provitamină A şi pentru obţinerea clorofilei. deasemenea glucide. în şanţuri pe lângă drumuri. La bază frunzele sunt cordate. dinţate pe margini. Este utilizată pentru proprietăţile sale antianemice. . în locuri cultivate şi necultivate. iar cu dreapta se strujesc frunzele. lung şi ramificat. când planta creşte în masă. De la urzică se recoltează frunzele în timpul înfloririi. clorofilă. recoltare. Răspândire. diuretice şi colagoge.Descriere. B2. Compoziţie chimică. cilindric.

Denumirea rusă: Жостер слабительный Denumirea engleză: Common buckthorn Familia: Rhamnaceae 96. VERIGAR .VERIGAR Denumirea latină: Rhamnus cathartica L.

Organul utilizat. recoltare. Compoziţie chimică. durament roşcat. cvercetol şi ramnetol. Lujerii cenuşii. Flori verzi-gălbui. printre arbuşti. Decoctul. tare. Produsul vegetal are şi o acţiune diuretică atribuită flavonozidelor. frecvent terminaţi cu un ghimpe. Fructele conţin antraderivaţi. în lunci umede. şi anume: ramnocatartozida (identică glucofrangulozidei). deasemenea zaharuri. aspră. recoltate la maturitate. Frunze opuse. derivaţi de kemferol. eliptice. întrebuinţări. . cu nervuri ascuţite. dispuse câte 2-5 în fascicule axilare. Sămânţă ovoidală. mici. lemn cu alburn gălbui. greu. Ca produs vegetal se folosesc fructele de verigar. pectine. negre cu gust dulceag-amărui. Planta creşte în poienele pădurilor foioase şi amestecate. ramnoxantozida (frangulozidă). siropul. Câte 5-10 fructe administrate pe zi au şi acţiune depurativă. Se mai conţin flavonozide. pe margini crenatserate. drupe sferice.Descriere. extractul uscat din fructe este un purgativ foarte energic şi se folosesc la combaterea constipaţiilor cronice. Arbust cu scoarţă brună. frangula-emodolul. poligame. glabre. Se adună fără pedunculi şi se usucă artificial la 50-600C. Răspândire. care după structură sunt identici de cei ai cruşinului. Fructe. ce se exfoliază în inele.

VETRICE Denumirea latină: Tanacetum vulgare L. VETRICE . Denumirea rusă: Пижма обыкновенная Denumirea engleză: Common tansy Familia: Asteraceae 97.

adânc-serate. Părţile aeriene se recoltează în timpul înfloririi prin tăierea tulpinilor la cel mult 25 cm sub inflorescenţă. provoacă intoxicaţii ce se caracterizează prin inflamaţii gastro-intestinale grave. flavone. Frunze alterne. grupate în calatidii. Produsele vegetale sunt pe larg folosite pentru proprietăţile vermifuge şi emenagoge. Conţine ulei volatil. o sesquiterpenă amară. malurile râurilor. glabre. recoltare. În doze mici prezintă proprietăţi stimulente. Administrarea preparatelor nu este lipsită de risc. acid cafeic. cilindrică. deasemenea. emenagoge. În combaterea oxiurazei se utilizează pulberea. Florile se recoltează prin tăierea inflorescenţelor sau a paneraşelor individuale. Datorită prezenţei tuionei. Organul utilizat. cele inferioare lung-peţiolate. pe lângă drumuri.Descriere. pe ogoare. Flori galbeneportocalii. Compoziţie chimică. cu rizom noduros. superioare scurt-peţiolate. excitante ale funcţiilor digestive. Planta creşte în zona de şes şi deal. penat-sectate. iar acestea la rândul lor adunate într-un corimb. perenă. garduri. Răspândire. infuzia. lunci mai uscate. Tulpină erectă. Plantă erbacee. glabră. rădăcini adventive. în fâneţe. locuri necultivate. . întrebuinţări. cu 10-12 perechi foliole ovoide până la lanceolate.

VÂSC Denumirea latină: Viscum album L. Denumirea rusă: Омела белая Denumirea engleză: Mistletoe Familia: Loranthaceae 98. VÂSC .

un alt principiu cu acţiune hipotensivă mai slabă. mesteacăn. Nu se recomandă de recoltat de pe salcie. Răspândire. salcâm şi plop. grupate în mici capitule lipsite de peduncul. deoarece produsul este foarte toxic. Frunzele opuse. Cele mai puţin toxice varietăţi şi care se folosesc în terapeutică. pieloase. întrebuinţări. sunt cele care cresc pe măr şi păr. În vâsc se află trei grupuri de principii active: un principiu puternic hipotensiv care acţionează la nivelul centrilor bulbari. apoi pe brad. Organul utilizat. cilindrice şi groase. străbătute de 5-6 nervuri paralele. deoarece în cantităţi mai mari produce intoxicaţii manifestate prin încetinirea pulsului. trandafir. La subsuoara frunzelor şi în vârful ramurilor iau naştere florile galbene unisexuat dioice sau monoice. recoltare. tei. Plantă ce are aspectul unor tufe cu tulpini scurte. Plantă semiparazitară care se dezvoltă pe ramurile unor arbori fructiferi şi nefructiferi. La administrarea acestui produs este necesară respectarea strictă a dozelor indicate. dar toxic pentru inimă.Descriere. Ramurile tinere însoţite de frunze se recoltează din noiembrie până în aprilie. groase. frasin. fără peţiol. . aritmie şi tahicardie. Compoziţie chimică. şi un principiu toxic respirator. arţar. ramificate de mai multe ori.

VINĂRIŢĂ . Denumirea rusă: Ясменник душистый Denumirea engleză: Sweet woodruff Familia: Rubiaceae 99.VINĂRIŢĂ Denumirea latină: Asperula odorata L.

lung. Flori albe. Frunze lanceolat-eliptice. substanţe amare. recoltare. câte 6 spre bază şi câte 8-9 în partea mijlocie şi superioară a tulpinii. subţire. . glabre. rizom orizontal. afânate. infundibuliformă. Părţile aeriene conţin heterozide cumarinice. Se taie la 4-5 cm deasupra solului. cu peri mărunţi pe margine şi pe nervura mediană de pe faţa inferioară. ameţeli. ulei volatil. uninerve. tanin. otrăvirea se manifestă prin dureri de cap. sesile. Infuzia din părţi aeriene se foloseşte ca sedativ şi antiseptic al căilor urinare. În doze mari este toxică. mici (4-6 mm).Descriere. sunt dispuse verticilat. grupate în cime laxe. glabre. înalte de 15-25 cm. Compoziţie chimică. Răspândire. perenă. Organul utilizat. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene ale vinariţei. cu 4 lacinii. întrebuinţări. acid nicotinic. recoltate înainte de înflorire sau în timpul înfloririi. pe soluri fertile. ramificat. caliciu redus la o margine îngustă. Plantă erbacee. suficient de umede. verde. Planta creşte în pădurile de fag sau fag cu brad. substanţe minerale. corolă gamopetală. de la nodurile căruia pornesc rădăcini adventive şi tulpini aeriene cu 4 muchii. se îndepărtează părţile brunificate şi se usucă în strat subţire la 30-350C. ulei gras.

VOLBURĂ .VOLBURĂ Denumirea latină: Convolvulus arvensis L. Denumirea rusă: Вьюнок полевой Denumirea engleză: Bindweed Familia: Convolvulaceae 100.

recoltare. grădini. Tinctura are proprietăţi laxative. Părţile aeriene ale plantei conţin rezine. Compoziţie chimică. lung pedunculate. furuncule. substanţe tanante şi minerale. Planta este întâlnită ca buruiană în culturi. arsuri. Organul utilizat. Tulpina aeriană în 5 muchii poartă frunze dispuse altern. subţire şi ramificat care poartă numeroase radicele şi este de culoare albicioasă. provoacă un scaun unic. întrebuinţări. Flori albe sau slab roze. ca colici sau vomismente. se scutură de pământ. locuri necultivate. axilare. vitamina C. abundent. în formă de pâlnii. perenă. Răspândire. câmpuri. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene de volbură fără fructificaţii. Ele sunt plăcut mirositoare. are un rizom lung. hastate sau sagitate.Descriere. abundentă în regiunea de câmpie şi dealuri. frunzele întregi proaspete se pun pe locul afectat şi se bandajează. Plantă erbacee. se înlătură frunzele îngălbinite şi se transportă în coşuri la locul de uscare. cu urechi mici la bază. . solitare. volubilă. neînsoţit de fenomene secundare. pe lângă drumuri. recoltate înainte de înflorire sau în timpul înfloririi. Se smulge întreaga plantă împreună cu rădăcinile. În uz extern pentru vindecarea de răni.

ZMEUR Denumirea latină: Rubus idaeus L. Denumirea rusă: Малина обыкновенная Denumirea engleză: Raspberry Familia: Rosaceae 101. ZMEUR .

dar ele sunt mai aromate. recoltate pe timp uscat. care dezvoltă lăstari tereştri bianuali. caroten. Ele se folosesc ca remediu sudorific la diferite boli de răceală. antociane. Mai preţios se consideră zmeurul de pădure – fructele sunt mai mici. conţin mai puţină umiditate şi mai bine se păstrează la uscare. pe cea inferioară cenuşiu-pufoasă. Fructele de zmeur întră în componenţa speciilor sudorifice. vitamine din grupul B. Fructele de zmeur conţin oze. sol bogat. Pe partea superioară frunzele sunt verzi. .Descriere. întrebuinţări. recoltare. care se foloseşte pentru corijarea gustului formelor medicamentoase. mai acre ca la cea cultivată. Răspândire. Organul utilizat. Fructul – drupă compusă roşiezmeurie. care poartă muguri florali. Pentru aceasta se pregăteşte infuzie şi se administrează în stare caldă. Se produce sirop de zmeură. acoperiţi cu ghimpi subţiri. Zmeurul iubeşte locuri iluminate. În primul an de viaţă lăstarii sunt verzi. Compoziţie chimică. Florile albeverzui. acizi organici. după ce s-a luat roua. C. din subsuoara frunzelor cresc ramurile. Frunze alterne. umede. substanţe tanante. Arbust ramificat ghimpos. În al doilea an ei se lignifică. Ca produs vegetal se folosesc fructele mature. imparipenate cu foliole ovate.

Rinderă umbelată .) Moench 9. Stevie turcească Rhaponticum serratuloides (Georgi) Bobr. Fil. Colţişor glandulos . Albăstrea Angelescu – Centaurea angelescui Grint.Alnus glutinosa (L. . Hodolean ţăţăresc .Carpinus orientalis Mill. Iarba-ciutei .Dentaria glandulosa Waldst. Arin alb . 3.Jurinea stoechadifolia (Bieb.) Takht. Arin negru .Doronicum hungaricum Reichenb. 2. Cărpiniţă . Albăstrea thirke . Bip.) Bunge Familia Brassicaceae 11. Familia Boraginaceae 10.) DC 5. Familia Betulaceae 7. Gimnospermiu de odesa – Gymnospermium odessanum (DC.) Gaertn. 8.Crambe tataria Sebeok 12.Rindera umbellata ( Waldst.Centaurea thirkei Sch. Familia Berberidaceae 6.Plante din Cartea Roşie a Republicii Moldova ANGIOSPERME Familia Asteraceae 1.et Kit.et Kit. Iurinee lavandifolie .Alnus incana (L. 4.

B. Volbură cantabrică Convolvulus cantabrica L.13. Studeniţă rigidă . 18.Sempervivum ruthenicum Schnittsp. .et C. Colţişor pentafoliat . Familia Fabaceae 26. Şiverechie podoliană Schivereckia podolica ( Bess).Lunaria rediviva L. Urechelniţă . Iarba.ex DC. 19.Convolvulus lineatus L.Euonymus nana Bieb.Helianthemum canum (L. 16. Paronihie capitată Paronychia cephalotes (Bieb. .Eremogone rigida (Bieb. Familia Caryophyllaceae 17. Lopăţea . 24. Lunaria annua L.) Fenzl.) Hornem Familia Convolvulaceae 23. Volbură lineată . Andrz. Studeniţă capitată Eremogone cephalotes (Bieb. Vonicer pitic . 14.Panazburătorului 15. Lehm. Ipcărige glomerată Gypsophila glomerata Pall.Dentaria quinquefolia Bieb. ex Adams Familia Celastraceae 21. Familia Crassulaceae 25.) Fenzl.osului .Astragalus dasyanthus Pall. Zăvăcustă .) Bess 20. Familia Cistaceae 22.

Genistella sagittalis (L.Verigariu .)Gams. Coronişte elegantă .Astragalus pubiflorus DC. 29.Crataegus pentagyna Waldst. Coşaci pubiflor .Rhamnus tinctoria Waldst. Păducel pentagin . Dediţel mare .Hepatica nobilis Mill. Familia Monotropaceae 34. Mălin comun . Familia Paeoniaceae 36. Nemţişor fisurat .et Kit. Familia Ranunculaceae 38.Padus avium Mill. 40. 42.Coronilla elegans Panc. Popâlnic .Paeonia peregrina Mill.Trifolium pannonicum Jacq.Nymphaea alba L. 28.Genista tetragona Bess. Bujor-de-pădure . Familia Rosaceae 41. Familia Lamiaceae 32. Trifoi panonian .Melittis sarmatica Klok. Mirgău pitulat . 30.et Kit. 31. .Delphinium fissum Waldst. Familia Rhamnaceae 37. Nufăr alb .Pulsatilla grandis Wend. Drobişor tetramuchiat .27. Grozamă .Scutellaria supina L.Hypopitys monotropa Crantz Familia Nimphaeaceae 35. Dumbravnic . 33. Sugătoare .et Kit. 39.

fil.Galanthus plicatus Bieb.VItis sylvestris C. Familia Vitaceae 50.de. Ghiocel nival . Familia Scrophulariaceae 46. Familia Alliaceae 51.Pyrus elaeagrifolia Pall. Ghiocel plicat . Ghiocel bogat . Familia Thymelaeaceae 48. Degetar lânos . 54. 44. Viţă-de-pădure . Ghiocel-de-toamnă Sternbergia colchiciflora Waldst.Daphne mezereum L. Scoruş . Ghiocel elvez .Sorbus domestica L. 55.dobrogea .Dictamnus gymnostylis Stev. Păr.43. Familia Solanaceae 47. Mutulică . 53. Frăsinel gimnostil . Tulichină .Digitalis lanata Ehrh. .Trapa natans L.Scopolia carniolica Jacq.Galanthus elwesii Hook. Familia Rutaceae 45.et Kit.Leucojum aestivum L.Galanthus nivalis L. Ceapă bulgărească Nectaroscordum bulgaricum Janka Familia Amaryllidaceae 52.C.Gmel. Cornaci . Familia Trapaceae 49. 56.

Bulbocodiu diversicolor Bulbocodium versicolor (KerGawl.W. Patrin ex Schult. Kunze Familia Orchidaceae 68. Fil. Brânduşă fomin . Săbiuţă imbricată .) F.Ornithogalum amphibolum Zahar. Luşcă-de-munte Ornithogalum oreoides Zahar. 63. Lăcrimiţă bifolie Maianthemum bifolium (L.Familia Cyperaceae 57. 61. Luşca ambiguă .) Spreng.Fritillaria meleagroides. Lalea pestriţă . Et Schult. Familia Liliaceae 64. Stânjenel pontic . 67. Familia Melanthiaceae 65.Iris pontica Zapal. Belevalie sarmaţiană Bellevalia sarmatica (Georgi) Woronow 60.Colchicum fominii Bordz.Gladiolus imbricatus L. Căpşuniţă grandifloră Cephalanthera damasonium (Mill. Schmidt Familia Hyacinthaceae 59. 66.Colchicum triphyllum G. Familia Iridaceae 62. Bumbăcăriţă latifolie Eriophorum latifolium Hoppe Familia Convallariaceae 58. Brânduşă trifilă .) Druce .

Orchis purpurea Huds.Sesleria heufleriana Schur.) Crantz 74.) Rich. 77. Căpşuniţă longifolie Cephalanthera longifolia (L.69. Cârcel .Chrysopogon gryllus (L.F. Untul-vacii . Poroinic palustru .Orchis palustris Jacq. Papucul-doamnei Cypripedium calceolus L.) P. Seslerie heufler .) Trin. 76. Mlăştiniţă purpurie . 81. Firuţă diversicoloră .Dactylorhiza majalis (Reichenb. Poroinic-de-mai .Epipactis purpurata Smith 75.) Fritsch 70. Mlăştiniţă palustră . Kelerie moldovenească Koeleria moldavica M.Poa versicolor Bess. . Căpşuniţă roşie Cephalanthera rubra (L. GIMNOSPERME Familia Ephedraceae 82. Hunt et Summerhayes 73. Alexeenko 80. Sadină . Familia Poaceae 78. Familia Orchidaceae 72. 79. Poroinic purpuriu .Orchis morio L. 71.Ephedra distachya L.Epipactis palustris (L.

Fuchs 88.Athyrium filix-femina (L. Gimnocarpiu ferigoideu Gymnocarpium dryopteris (L. Familia Salviniaceae 90.PTERIDOFITE Familia Aspleniaceae 83.) H.) All. Limba-şarpelui . Ferigă cartuziană . Ferigă palustră . Năvalnic .) Newn.Phyllitis scolopendrium (L. Spinarea-lupului .Ophioglossum vulgatum L. 86. Peştişoară . Familia Thelypteridaceae 91. Familia Athyriaceae 84.Salvinia natans(L.Thelypteris palustris Schott . Gimnocarpiu robert Gymnocarpium robertianum (Hohhm.P. Creasta-cocoşului Polystichum aculeatum (L.Dryopteris carthusiana (Vill.) Newm.) Roth 85.) Roth Familia Ophioglossaceae 89. Familia Dryopteridaceae 87.) Newm.

Coşaci – Astragalus dasyanthus Pall. 15. Alun – Corylus avellana L. 20. 13. Albăstrele – Centaurea cyanus L. 18. 12. 22. 4. 10.) Elliot 9. Arin – Alnus incana Moanch. Brusture – Arctium lappa L. Ardei – Capsicum annuum L. Albumeală – Gnaphalium uliginosum L. 14.CUPRINS 1. 21. Corn – Cornus mas L. Cătină – Hippophae rhamnoides L. 23. Armurariu – Silybum marianum Gaerth. 19. 5. Cicoare – Cichorium intybus L. 2. Cimbrişor – Thymus serpyllum L Cimbru – Thymus vulgaris L. 7. Cerenţel – Geum urbanum L. 16. 6. Aronie – Aronia melanocarpa (Michx. 3. 17. Angelică – Angelica arhangelica L. Creţuşcă – Filipendula ulmaria L Cruşin – Frangula alnus Mill. Ciuboţica cucului – Primula veris L. 24. . Coada calului – Equisetum arvense L Coada şoricelului – Achillea millefolium L. 8. Coacăz – Ribes nigrum L. Castan–Aesculus hippocastanum L Călin – Viburnum opulus L. 11.

) 48. Mălin – Padus avium Mill.. Ienupăr – Juniperus communis L. 46. 33. Drăcilă – Berberis vulgaris L. Ferigă – Dryopteris filix-max L. Măceş – Rosa canina L. Hrean – Armoracia rusticana Gaerth. 30. Ipcărige – Gypsophila paniculata L. 37.verrucosa Ehrh. Leurdă – Allium ursinum L. Cucurbeţică – Aristolochia clematidis L. 28. 32.Polygonum persicaria L. Hamei . 38. Lumânărică – Verbascum thapsiforme Schrad.25. Gălbenele – Calendula officinalis L. (B. Nalbă de pădure – Malva silvestris L. Feciorică – Herniaria glabra L. 34. Dentiţă – Bidens tripartita L. 42. 26. 44. Meyt 35.Hedera helix L. (Matricaria chamomilla L. Iarbă mare – Inula helenium L. 39. Levănţică – Lavandula angustifolia Mill. 43.) 50. 31. 49. Mărar – Anethum graveolens L. . Mesteacăn – Betula pendula Roth. 41. 40. Iederă . 27. Mur – Rubus caesius L. 45.Humulus lupulus L. 36. Izmă bună – Mentha piperita L. 29. Frag – Fragaria vesca L. 47. Holeră (ghimpe) – Xanthium spinosum L. Iarbă roşie . Muşeţel – Chamomilla recutita L.

Roibă – Rubia tinctorum L. Roiniţă – Melissa officinalis L.B. 68. 61. Scoruş – Sorbus aucuparia L. 69. 71. 55. 65. 56. 58. 52. Piperul bălţii – Polygonum hydropiper L. Salcie – Salix alba L. Porumbar – Prunus spinosa L. Pelin – Artemisia absinthium L 60. Păpădie – Taraxacum officinalis L. Plumănărică (mierea ursului) – Pulmonaria officinalis L. 70. 73. Pătlagină – Plantago major L. 67. Pochivnic – Asarum europaeum L. Pir – Agropyron repens P.51. . Odolean – Valeriana officinalis L. Negrilică – Nigella sativa L. 74. 76. 54. Păducel – Crataegus sanguinea Pall. Revent – Rheum palmatum L. Obligeană – Acorus calamus L. 66.) Nevski ) 62. 64. Sclipeţi – Potentilla erecta L. 63. Săpunăriţă – Saponaria officinalis L. (Elytrigia repens (L. Salvie – Salvia officinalis L. 72. Nalbă mare – Althaea officinalis L. Salcâm galben – Sophora japonica L. 53. 75. Rostopască – Chelidonium majus L. Podbal – Tussilago farfara L. Porumb – Zea mays L. 57. Osul iepurelui – Ononis spinosa L. 59.

89. Soc – Sambucus nigra L. Turiţă – Agrimonia eupatoria L. 98. Siminoc – Helichrysum arenarium DC 79.77. Troscot – Polygonum aviculare L. 97. Stejar – Quercus robur L. Zmeur – Rubus idaeus L. 96. Vinariţă – Asperula odorata L. . 99. Talpa gâştii – Leonurus cardiaca L. 84. Urzică – Urtica dioica L. Traista ciobanului – Capsella bursa pastoris L. 85. 78. Ştevie – Rumex confertus Willd. 100. 93. Scumpie – Cotinus coggygria Scop. Sulfină – Melilotus officinalis L. 86. Trei fraţi pătaţi – Viola tricolor L. 91. 95. Tătăneasă – Symphytum officinale Lepech. Sovârv – Origanum vulgare L. 88. 92. Ţintaură – Centaurium umbellatum Gilib. Tei – Tilia cordata L. Sporici – Verbena officinalis L.Volbură – Convolvulus arvensis L. 83. Verigar – Rhamnus cathartica L. 87. Vâsc – Viscum album L. Sunătoare – Hypericum perforatum L. 101. 94. Sorbestrea – Sanguisorba officinalis L. 90. 80. 82. Vetrice – Tanacetum vulgare L. 81.

tel. MD-2001. fax 022 577931 Realizarea acestui material este posibilă graţie suportului generos oferit de poporul American prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aici aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia USAID. Chişinău. în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA). . Bulgară 33/1.Informaţia de contact: Proiectul de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA) Str. 022 577930.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful