Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti

Seminarski rad

Mobilni marketing

Mentor: mr.sc. Tomislav Kljak

Student: Ivan Magdić

Zagreb,2009

2

.............. 7...............5 2..............3 2..... 5.Mobilni portali...................................................................................................................Bluetooth marketing...............................................4.1..4 2....SMS.....11 Stavovi korisnika o mobilnom oglašavanju..................................Mobilni banneri (oglasi).................... MMS oglašavanje...................16 Literatura...........12 Mobilni marketing u Hrvatskoj......................... 6............2...................... 4............................7 3...Sadržaj: 1................................18 Popis kratica...5....................1 Načini mobilnog oglašavanja...........19 .......................................2 2.........3..................................................Wap push poruke....... Uvod.....9 Porast mobilnog oglašavanja..... Prednosti mobilnog marketinga...........6 2........................................................................14 Zaključak............................................ 2......................17 Popis slika............

moderan i personaliziran način komuniciranja što svrstava mobilni marketing u nove kreativne marketinško-tehnološke alate koji se mogu ugraditi u svaku promotivnu akciju. A sa što većim brojem smart phona (pametnih mobitela). U mobilnim kampanjama. nema troškova tiskanja kupona. televizora itd. To je interaktivan. jer oglas direktno dolazi do potrošača. putem radia. program vjernosti. unosa povratnih kupona. brand awareness..1. Mobilni marketing vrlo je učinkovit direktan kanal komunikacije do krajnjeg korisnika koji nudi personaliziranu komunikaciju omogućavajući izravan put prema ciljnim skupinama. Osnovna prednost mobilne kampanje nad tradicionalnom je da nema izrezivanja i skupljanja kupona. financijski povoljnije je od tradicionalnih načina sudjelovanja u marketinškim akcijama. dodatne radne snage.Uvod U ovom seminarskom radu pokušat ću objasniti prednosti i važnost mobilnog marketinga u oglašavanju. 4 . za razliku od tradicionalnih. Samim time otvara se prostor za upravljanje kampanjom u stvarnom vremenu. mobilno oglašavanje se pokazuje bolje i od internetskog oglašavanja. ušteda radne snage i vremena. pošte. Drugačijim. izravnim pristupom pojedincu na kojeg je akcija usmjerena moguće je dobiti trenutnu povratnu informaciju o uspješnosti kampanje. image ili new product launch kampanju. Već odavno se pokazao kao puno bolja vrsta oglašavanja nego tradicionalno oglašavanje kao npr.

Načini mobilnog oglašavanja Do korisnika mobilnog uređaja oglašivači nastoje doći na sve moguče načine pa tako postoje različiti načini mobilnog oglašavanja. ali zbog uvođenja smart phonova na tržište sve više korisnici koriste Web na mobilnom uređaju pa tako tražilice imaju sve veću ulogu u mobilnom oglašavanju. MMS marketig Wap push oglašavanje Bluetooth oglašavanje “off-line“ oglasi na mobilnom uređaju Svaki način oglašavanja ima svoje prednosti i mane.2. 5 . Načini na koje se mobilni oglašivači mogu reklamirati su: mobilni portali mobilni banneri (oglasi) SMS.

Postoje mobilni portali koji služe samo za oglašavanje. Ali zbog sve većeg porasta pametnih uređaja kao što je iPhone. Slika 1. primjer takvog mobilnog portala je Automobilija koja je prikazana na slici 1.SAD-a. Mobilni portal za oglašavanje Takva vrsta oglašavanja na mobilnom uređaju kod nas je još uvijek u razvoju za razliku od zapadne Europe.1. Mobilni portali Mobilni portali su male internet stranice prilagođene prijenosnim uređajima poput mobilnih telefona.2. sve više će se oglašivaći odlučivati za ovu vrstu oglašavanja 6 . i drugih razvijenih zemalja gdje je to odavno u uporabi i to prvenstveno zbog toga što je tržište slabo educirano i konzervativno.

Mobilni banneri (oglasi) Mobilni banneri su oglasi koji dolaze u slikovnom i video obliku koji imaju svoje propisane dimenzije i stavljaju se na druge mobilne portale.2. 7 . Primjer takvih oglasa je npr. na mobilnom portalu od Jutarnjeg lista stavljena su dva bannera.2. . kao što nam prikazuje slika 2.

Pa banner na mobilnim portalima uvjek bude primjećen. SMS marketing daje širok spektar mogućnosti.3. nema prodavanja “magle”. kako za korisnika tako i za onog ko plasira poruku. ograničenja nema. tako da je ponekad malo 160 znakova. 2. Naime. dok kod internetskih stranica nije takav slučaj. Osnovna pravila SMS marketinga se svode na ključne pojmove: dopuštenje klijenata. jeftin i lakši način dolazi do onih informacija koje su mu bitne. ali možemo se 8 . stvarna vrijednost. točnije ima ograničenja. edukacijske poruke itd. relevantnost . kompanija ovim vidom marketinga biva bliža ciljnoj grupi. dok korisnik na jednostavan. pravo vrijeme slanja poruke. Primjer mobilnog bannera na mobilnom portalu jutarnjeg lista Mobilni banneri na mobilnim portalima pokazuju zavidno bolje rezultate nego banneri na internetskim stranicama. Kako će operater motivirati korisnika da pristane na primanje poruka je stvar poslovne strategije kompanije. MMS oglašavanje SMS marketing je vid direktnog marketinga koji gađa pravo u centar. SMS. odnosno ograničena je dužina SMS poruke. Razlog tomu je što je ekran manji na mobilnom uređaju i ima manje sadržaja . Vrlo važna stvar kod sms.Slika 2. marketinga je da korisnik mora dati odobravanje da oglašivač šalje poruke na njegov mobilni uređaj. ne agresivnost itd. u pravo vrieme dobiti pravu informaciju itd. SMS marketing ima obostranu korist. akcijskim prodajama. Počevši od plasmana informacija.

Slika 3. Wap push oglašavanje Na početku da odmah objasnimo kakvo je to Wap push oglašavanje. Istraživajući sam došao do nekih generalno prihvatljivih primjera kako Wap push iskoristiti.pitati tko bi normalan odbio npr. kod nas na velika vrata taj svijet upravo dolazi. . MMS marketing radi na istom principu kao SMS marketinga. cjenovnik. konektira se preko GPRS veze i dobija sadržaj na wap stranici. To može biti na primjer: slanje wap push poruke uz klasičan sms ciljanom tržištu za recimo turističke agencije. slika hotela. gdje je korisnik dobio fotografiju kao oglas. Slanje Wap push linka košta kao običan SMS. Naime suština je da se pošalje SMS koji sadrži link (wap adresu). Naime.4. kontakt itd. pošalje mi detaljni prikaz svake destinacije. oduševila me je činjenica za novi trend u marketingu koji može omogućiti turističkoj organizaciji da. Na slici 3 vidimo jedan primjer MMS oglašavanja. i zvuk. odnosno otvara WAP stranicu na mobilnom telefonu. ili projekat koji je u razvoju da wap push poruke dobijaju poslovni subjekti koji su zainteresirani za neku poslovnu informaciju sa detaljnim opisom iste. samo što se pomoću MMS oglašavanja može poslati fotografije. video zapis. Wap push tehnologija je nešto što Europa koristi godinama . 9 . Primalac poruke prima link. 1000 besplatnih minuta u zamjenu za poruku – dvije dnevno. plaže. Primjer MMS marketinga 2. koji vodi do sadržaja na WebServeru.

ciljanoj publici i specifičnostima kampanje. Ovaj interaktivni mediji povećava održivost klasičnih „out of home“ oglasa mnogo učinkovitije. Ovisno o želji klijenta.Slika 4.Oglašivačima daje novi image i razvija simpatije kod konzumenata njihovih proizvoda i/ili usluga. Jumbo plakati. billboardi i letci su statični. Bluetooth oglašavanje Razvojem komunikacije. postoji mogućnost kombinacije različitih sadržaja koji su kreirani za svakog klijenta posebno. kafići. uspješnost svake kampanje moguće je mjeriti u svako doba.5. Fleksibilne mogućnosti za diferenciranje mobilne kampanje. stajališta javnog prijevoza. muzeji. 10 . Bluetooth tehnologija pronašla je mjesto u svijetu marketinga. kao i neograničene varijacije mobilnog sadržaja. Funkcionira tako da emitirajuća Bluetooth baza postavljena je na lokaciji koju posjećuje ciljani profil publike – shopping centri. klubovi ili koncertne dvorane. Zahvaljujući detaljnoj statistici.Primjer Wap Push oglašavanja 2. kreiraju jedinstveni brand i doživljaj. a BT oglas je dinamičan i ostaje ‘trajno’ kod korisnika na mobilnom uređaju.

u okolici ekrana "otkriveno" je 87.000 Bluetooth uređaja. Primjer odašiljanja mobilnih reklama preko bluetootha 11 . Sveukupno. Download sadržaja traje od 2. emitirajuća baza šalje taj isti sadržaj na mobilni telefon. Nakon što bi korisnici primili poruku u kojoj ih se pita žele li primiti materijal. ukoliko su odgovorili pozitivno. oglašivači moraju biti sve inovativniji kako bi uopće privukli pažnju korisnika. baš kako je britanska mobilno marketinška agencija Filter UK učinila za promociju novog albuma grupe Coldplay "X&Y". Što je u svijetu oglašavanja to visok postotak. Bluetooth aplikacija mora biti uključena kako bi sadržaj mogao biti primljen. slike ili video isječka do muzičkih spotova. a na istima su ohrabrivali korisnike da uključe Bluetooth kako bi primili dodatni sadržaj. ponekad nije loše okoristiti se novim distribucijskim kanalima te tehnologijama. ovisno o veličini i tipu sadržaja. a i više! U slučaju da osoba prihvati sadržaj. što je odaziv od oko petnaest posto.Ako je na mobilnom telefonu uključen Bluetooth. Album su promovorali preko velikih TV ekrana smještenih u blizini stanica podzemne željeznice. na mobilne im je uređaje poslan video materijal.30 sekundi.ukoliko je u radijusu koji predstavlja Bluetooth zonu. Osim kretivnosti. U poplavi reklama. dok je njih 13 000 primilo spomenuti materijal. interaktivnih mobilnih brošura. Slika 5. emitirajuća baza ga uočava . odnosno poslan na mobilni uređaj. Osoba ima mogućnost primiti ili odbaciti relevantan sadržaj koji može varirati preko teksta. fotografije kao i glazbeni isječci.

3. lokacijski uvjetovane informacije (BlueTooth hot spot). TV oglasi. a ujedno se korisnik može odlučiti da na mobilnom portalu sazna nešto više o određenoj stvari ili zahtjeva drugu uslugu. sudjelovanje u nagradnim igrama. itd. sakupljanje bodova. popusti na kupovinu.. Pored već uobičajenih. Za oglašivača Mobilno oglašavanje za oglašivača predstavlja dodatan kanal oglaševanja pored već postojećih kanala (tiskani mediji. Prednosti mobilnog marketinga Za korisnika Zaprimanje oglasa direktno na mobilni uređaj ima određene prednosti kao što su aktualno informiranje. internet…). mobilni kanal oglašavanja donosi određene bitne prednosti oglašivaču: 12 . besplatni multimedijski sadržaji.

Lokacija više nije prepreka jer je pokrivenost tržišta globalna.mogućnost sakupljanja dodatnih podataka korisnika direktno putem mobilnog uređaja (ime. spol..brzinu odnosno odaziv oglašivača .točne statistike odaziva na kod određene akcije (kampanje) . Personaliziranjem poruka i omogućavanjem direktne povratne informacije oglašivači napokon mogu razviti financijski učinkovite kampanje.. starost.) Pokrivenost Mobilni marketing ima najveći doseg do krajnjeg korisnika. Fleksibilnost 13 . Brzina i točnost Mobilni marketing iznimno je brz način komuniciranja s korisnikom. što je ujedno i najpouzdanija metoda slanja i primanja usmjerenih poruka jer su svi rezultati mjerljivi. Mobilni uređaj jedini je medij koji omogućava neprekidan kanal komunikacije s krajnjim korisnikom.. adresu.zabilježen odaziv korisnika na određene teme . Izravna komunikacija Mobilni marketing pruža izravan pristup krajnjem potrošaču.direktan pristup do korisnika/kupca .velik doseg (pokrivenost mreže operatera je skoro 100%) .

godine iznosila oko 160 milijuna dolara. Sve veća popularnost pametnih telefona poput Appleova iPhona.1 milijardu dolara. dodatne radne snage 4. Troškovi i ušteda U mobilnim kampanjama. pošte. Tako je vrijednost tržišta mobilnog oglašavanja tijekom 2008. unosa povratnih kupona. čime se omogućuje dodavanje novih elemenata u već postojeće sadržaje.Mobilni marketing vrlo je fleksibilan medijski format: zahtijeva relativno kratko vrijeme pripreme kampanje i može se prilagoditi "u hodu". 14 . objavili su iz istraživačke kompanije Kelsey Group.8 miljardi dolara. izravnim pristupom pojedincu na kojeg je akcija usmjerena moguće je dobiti trenutnu povratnu informaciju o uspješnosti kampanje. moderan i personaliziran način komuniciranja mobilnim uređajima svrstava mobilni marketing u nove kreativne marketinško-tehnološke alate koji se mogu ugraditi u svaku promotivnu akciju.pretraživanju. brand awareness. nema troškova tiskanja kupona. Iste prognoze kažu da najveća vrijednost na ovom tržištu leži u . Porast mobilnog oglašavanja Interaktivan. dok bi ove godine poraslo na 3. za razliku od tradicionalnih. Drugačijim. BlackBerryja. Samim time otvara se prostor za upravljanje kampanjom u stvarnom vremenu. Palmova Preja i mobilnih uređaja koji rade na Androidu utječe i na sve veću raširenost mobilnog oglašavanja. image ili new product launch kampanju. program vjernosti. a do 2013 godine njegova vrijednost porasla bi na oko 28.

dok će se SMS oglašavanje smanjiti sa 63 na samo devet posto 5. Što se tiče mobilnog sadržaja i servisa za koje su korisnici spremni platiti tu se ponajviše izdvajaju glazba i alati za navigaciju. i o mobilnom oglašavanju te mnogi "ljudi iz industrije" smatraju da će ovakav način oglašavanja u potpunosti zaživjeti za dvije-tri godine.s 13 posto na 18 posto tijekom 2013. dok bi 44 posto gledalo oglase u zamjenu za besplatan pristup instant messagingu. Ovo je istraživanje provedeno u 19 zemalja među četiri tisuće mobilnih korisnika i prema njemu bi 49 posto korisnika pristalo na oglase u zamjenu za besplatnu glazbu. pretraživanje putem mobilnih telefona trebalo bi u sljedeće tri do četiri godine zauzimati čak do 73 posto mobilnog oglašavanja. Stavovi korisnika o mobilnom oglašavanju Prema provedenom istraživanju skoro pola korisnika mobilnih telefona ne bi imali ništa protiv gledanja oglasa na svojim malim mobilnim ekranima. što je porast u odnosu na prošlogodišnjih 24 posto. Prema KPMG-u. 15 . samo treba u potpunosti utvrditi uz koje bi usluge i servise mobilno oglašavanje bilo najučinkovitije.Naime. Velika Britanija predvodi u kupnji glazbe preko mobitela te je čak 34 posto anketiranih kupilo glazbu putem mobilnog telefona u posljednjih godinu dana. ponajviše zahvaljujući popularnosti društvenih mreža i različitih aplikacija na pametnim telefonima. među inim. ako bi zauzvrat dobili mogućnost korištenja besplatnog sadržaja. U KPMG-u kažu da je vijest da korisnici žele gledati oglase u zamjenu za besplatan sadržaj odlična informacija za oglašivače koji bi u budućnosti mogli iskoristiti ovakav način reklamiranja. Na Cannes Lions 2009 sajmu oglašavanja govorilo se. display oglasi . godine. Porast će doživjeti i tzv.

Uspjeh mobilnog marketinga temelji se na interaktivnosti. Stavovi korisnika o mobilnom oglašavanju Još jedno od područja koje interesira korisnike jesu financijske transakcije putem telefona . naravno.razlog za to je.nešto što zanima 53 posto korisnika. odnosno dvosmjernoj komunikaciji između gospodarskog subjekta i potrošača te dobivanju dozvole potencijalnih klijenata za slanje promotivnih sadržaja.Slika 6. Cadbury’s (slatkiši) i McDonald’s (brza hrana). a 43 posto je potvrdilo da bi vjerojatno pogledali oglas ili posjetili web-stranicu poduzeća. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji. zabrinutost oko sigurnosti i privatnosti. no trenutno se samo njih 19 posto služi mobitelom u te svrhe . 16 . Njemačkoj i Italiji govori da samo 7 posto ispitanika ima negativno mišljenje o mobilnom marketingu. Twentieth Century Fox (filmovi). Primjeri uspješnog mobilnog marketinga u svijetu su Harper Collins (knjige).

Monopol .6. U Austriji je flat rate 10 eura. Neki od osnovnih problema su: Cijena mobilnog Interneta . Pozitivan pomak postoji samo što našim operaterima možda treba malo više vremena nego drugima da se prilagode. 17 . Mobilni marketing u Hrvatskoj U Hrvatskoj postoje različiti problemi zbog čega je mobilni marketing u Hrvatskoj u zaostatku nad zapadnom Europom i drugim razvijenim zemljama. na mobitelu ne.visoka cijena. Tu naši domaći operateri drže neslavni rekord jer su u Europi cijene puno niže.operateri postavljaju svoje wap stranice kao početne na svaki telefon – isto rade i preglednici na računalima s razlikom da si prosječni korisnik na računalu to zna promijeniti. Provizije . Barem je tako bilo do nedavno. 100 kB se plaćalo i po 7 kuna.sve transakcije koje idu preko operatera obavljaju se s provizijom od oko 40% (Tele2 prednjači s 50%).

a možemo i jeftinije Promet domaćih mobilnih portala raste 200% u prva 3 kvartala 2009. nakon ovih podataka idemo unijeti malo svjetla na kraj tunela.mobilni marketing je manji segment marketinga u odnosu na ostale.a.11.000 iPhone uređaja od kojih je svaki drugi kupljen izvan Hrvatske Nokia drži share od 40% i orjentira se na smart phonove te Ovi store distribuciju sadržaja Ukupno gledano. I konačno.2 milijuna mobilnih pretplata i šaljemo te primamo prosječno 4.10. recimo print i TV.) Imamo 5.2009.2 SMS-a dnevno Više nemamo obične telefone.2009): • • Penetracija na mobilnom tržištu popela se na 125% u Hrvatskoj (1. svaki deseti mobitel je smart phone Mobilni data promet kupujemo po cijeni 1kn za Mb. Ide red vrlo ohrabrujućih argumenata i to za nas. hrvatsko tržište (op. ali je zato možda i najkompleksiji segment.Oglašivači su konzervativni -često se čini jednostavnije sav budget ubaciti na televiziju i oglase u novinama. imamo 80. Popis tvrtki koje oglašavaju na mobile kanalima penje se Share u oglašivačkim budgetima za “digitalne medije” (to je dosad bio samo Internet) počinje ići i na mobile Otvaraju se tvrtke specijalizirane za mobilni marketing (domaće kao i podružnice inozemnih) Baze opt-in korisnika koje se koriste u SMS marketingu broje 400.000 korisnika u Hrvatskoj • • • • • • • • • 18 . statistike aktualne na dan 1. Internet i slične interaktivne tehnologije zahtjevaju puno posla Tržište je slabo educirano .

Budućnost je uvijek neizvjesna no barem znamo da ako i 2009. posebice oni u financijskoj industriji. povećani 150 posto. njih 60 posto. biti će to velika i sretna godina. Naime. ali je očito sve prisutnije. godina nije godina mobilnog marketinga. favoriziraju mobilno oglašavanje. neće ugroziti planirane budžete za mobilno oglašavanje i komunikacije. Zbog mogućnosti direktnijeg obraćanja ciljanoj publici. Iako je internetsko oglašavanje trenutačno popularnije nego mobilno internetsko oglašavanje. Ono dolazi malo po malo. 7. trgovačkom ili proizvodnom sektoru u idućih pet godina planiraju proprilično ulagati upravo u mobilno ogalašavanje. Zaključak Mobilno oglašavanje je oglašivaču još samo jedan kanal za oglašavanje. bit će do 2013. dvije trećine biznismena smatraju da mobilne marketinške kampanje generiraju veću stopu odaziva negoli tradicionalne metode. Mobilni operateri. ali zbog direktnog oglašavanja ciljanoj publici ta vrsta oglašavanje će biti napovoljnija i pajpopularnija.• Od 10 oglašivača s najvećim budgetima u zemlji. barem kad je riječ o mobilnom oglašavanju. imaju osiguran rast. unatoč potopu burzovnih indeksa i sveopćoj gospodarskoj krizi. Naše svjetlo na kraju tunela možda ne dolazi odjednom kako su neki priželjkivali. 19 . potvrdili su u tvrtkama vlasnicima jakih brandova. direktori marketinga. 4 su u planove za sljedeću godinu uvrstile i mobile marketing. Ekonomsko usporavanje. Ako za dvije godine dostignemo njihove rezultate iz 2009. Hrvatska zaostaje za Švicarskom 2 godine u razvijanju mobilnih tehnologija. da je u Hrvatskoj to bila prijelomna godina. britanska Telefonica 02 naručila je studiju koja je pokazala da glavni brandovi bilo u financijskom. dapače.

hr/portal 4. http://www.com/tag/mobilni-marketing 8.mozilla:en-GB:official%26sa%3DG 20 .eu/&usg=__ASA8wTiqx43Y1yBHEZ2UYaNIys=&h=350&w=350&sz=74&hl=hr&start=4&tbnid=ao MPKDoxtEvq0M:&tbnh=120&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dmobilni %2Bmarketing%26gbv%3D2%26hl%3Dhr%26client%3Dfirefox-a%26rls %3Dorg.wordpress. http://www. http://mobilnimarketing.hr/usluge.specijalist.mobil.mobitel.nacional.hr/imgres?imgurl=http://www.hr/default.hr/novosti/one.com/tehnologija/mobilni-marketing-neiskoristenipotencijal 7. http://www.hr/clanak/38953/mobilni-marketing-sve-cesci-kanal-zapromociju-i-prodaju-proizvoda 3.google.eu/mobilni-marketing.jpg&imgrefurl=http://www.mobilnimarketing. http://www.Literatura : 1.she. http://www. http://www.mobilnimarketing.conecto.hardlab. http://images.html#mobilemarketing 2.com/mobilni_marketing1 9. http://www.php?sid=1514 5.aspx?id=7901 6.

com/teh nologija/mobilni-marketing-neiskoristenipotencijal/&usg=__vJcW0dYGTU_lHba95gsFYFxAyw=&h=267&w=250&sz=12&hl=hr&start=5&tbnid=mq3Vn1tLdMlhsM:&tbnh=1 13&tbnw=106&prev=/images%3Fq%3Dmobilni%2Bmarketing%26gbv %3D2%26hl%3Dhr%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.jpg&imgrefurl=http://www.specijalist.specijalist. Primjer odašiljanja mobilnih reklama preko bluetootha Slika 6. Mobilni portal za oglašavanje Slika 2.10. http://images.mozilla:enGB:official%26sa%3DG Popis slika : Slika 1. Primjer Wap push oglašavanja Slika 5.google. Primjer MMS marketinga Slika 4. Stavovi korisnika o mobilnom oglašavanju 21 . Primjer mobilnog bannera na mobilnom portalu jutarnjeg lista Slika 3.com/wpcontent/uploads/2009/11/mobitel.hr/imgres?imgurl=http://www.

jpg formati). Popis kratica : SMS (Short Message Service) je usluga slanja kratkih tekstualnih poruka unutar GSM standarda mobilne telefonije. GPRS (General Packet Radio Service) .mpeg4 format) i audio zapise (.je u svijetu najrašireniji standard za mobilnu telefoniju.mid formati)..mp3. .gif i .omogućava slanje mnogo veći broj alfanumeričkih znakova te grafiku (.wav i .je sustav koji služi prijenosu podataka u GSM standardu. video (. MMS (Multimedia Messaging Service) . 22 . GSM (Global System for Mobile Communications) .

23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful