P. 1
MATEMATIČKE ŠALE

MATEMATIČKE ŠALE

|Views: 262|Likes:
Published by nikicasiveric

More info:

Published by: nikicasiveric on Mar 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2015

pdf

text

original

Matematičke

Egzistencijalni kvantifikator Šala na račun matematičara Kraljevski putovi Kaj će nam matematika? O zbrajanju razlomaka Teorija i praksa Dokaz Veličina Bog i čovjek Nula Granica Iracionalni brojevi Negativni brojevi Broj e = 2,71828... Dva dana ranije Doga aj s vjerojatnošću nulua Fizičar i matematičar kuhaju čaj Mali Ivica i zečevi

Page 1 of 10

MATEMATIČKE ŠALE
Darko Žubrinić, Zagreb (1995)

Egzistencijalni kvantifikator U vlaku se voze biolog, fizičar i matematičar. Biolog primijeti stado ovaca na livadi, pa reče: "Evo stada crnih ovaca!" Na to će fizičar: "Pogrešno, dragi kolega. Treba kazati - POSTOJI BAREM JEDNA crna ovca u stadu!" Matematičar primijeti: "Niti to nije dobro. Ispravno je reći ovako: postoji barem jedna ovca koja je barem s jedne strane crna!"

Šala na račun matematičara Jednog lijepog ljetnog dana ukrcaše se dva čovjeka u balon i odletješe. Najednom zapuše jak vjetar i odnese ih u neki nepoznat kraj. Odlučiše se približiti zemlji, te upitati nekog prolaznika u kojem su mjestu. Nakon malo traženja primijetiše nekog čovjeka i viknuše mu iz balona: "Hej! Gdje smo mi sada?" Čovjek pogleda gore i duboko se zamisli. Razmišlja on, razmišlja, i na kraju odgovori: "U balonu!". Ova dvojica u balonu bijahu iznena eni njegovim odgovorom, i nakon par trenutaka jedan od njih reče: "Ja sam siguran da je taj čovjek matematičar." "Kako si to zaključio?" upita ga njegov kolega. "Pa evo," kaže on, "prvo, razmišljao je prije nego što je odgovorio; drugo, istina je ono što je rekao; i treće - od toga nemamo nikakve koristi!"

http://www.croatianhistory.net/mat/ssala.html

24.12.2010

12.net/mat/ssala. u Egiptu. Bilinski je bez riječi http://www. bez proučavanja vaših Elemenata?" Euklid je na to kratko odgovorio: "Vaše visočanstvo. najprevo eniju knjigu u povijesti poslije Biblije. kasnije akademik.croatianhistory.html 24.Matematičke Page 2 of 10 Kraljevski putovi Poznato je da je Euklid (3. Grk koji je bio i egipatski faraon. u inspekciji nekom mladom nastavniku na satu matematike u šestom razredu osnovne škole. O zbrajanju razlomaka Naš ugledni matematičar prof. dosta davno.st. bio je jednom prilikom. Prema legendi je tadašnji kralj Ptolemej (Ptolemeus) II Soter. Na kraju prvog predavanja koje je održao jednoj grupi studenata .početnika. Kaj će nam matematika? Još jedna legenda o Euklidu. postavio Euklidu sljedeće pitanje: "Može li se na neki jednostavan način naučiti geometrija. nema kraljevskih putova u geometriji". Euklid je živio u Aleksandriji. i vodio školu koja se zvala Museion (odatle dolazi i riječ "muzej").2010 . Nakon pola sata poslao mu je po svome robu jedan zlatnik i otpustio ga iz škole. Tijekom sata prof.dr Stanko Bilinski. prije Krista) napisao matematičko djelo "Elementi" u 13 knjiga. Euklida je jedan od studenata upitao: "A što će nam u životu matematika?" Euklid nije odgovorio ništa.

html 24. Sljedeće jutro jedan od studenata matematike pita svog kolegu sa FER-a zašto je ostao. jer znaju da nikada neće doći do cilja. bez svjedoka. znam da teorija to kaže.2010 . Bilinski je bez riječi pratio nastavu. Tijekom sata prof.croatianhistory. jer po teoriji nikada neće doći do cilja. A student elektrotehnike odgovara: "Da.12. acima je tako lakše pamtiti! Iz vlastite prakse znam da i neki studenti koji su zalutali na FER tako zbrajaju razlomke. b d bd Teorija i praksa Studenti matematike i elektrotehnike polaze plesnu školu. Matematičari odmah napuštaju dvoranu. vrlo ste lijepo učenicima objasnili množenje razlomaka: Page 3 of 10 a c a⋅c ⋅ = . jer nije točno da je a c a+c + = .net/mat/ssala. Bilinski reče nastavniku: Dragi kolega. Učitelj plesa predlaže ovakvu igru: svaki put kad glazba stane. prof. u zbornici. momci se djevojkama mogu približiti na pola udaljenosti. Studenti FER-a me utim ostaju. b d b⋅d Me utim zbrajanje razlomaka niste dobro objasnili. Nakon završetka sata. Ispravno je zbrajati ovako: a c ad + bc + = . d b b+d Na to mu nastavnik odgovori: Ali profesore. Me utim aproksimacija je nakon svega par iteracija bila sasvim dobra za http://www.Matematičke razredu osnovne škole.

12. ali svaki puta plemić odgovara: "Ne Narisala Ingrid Wagner-Afrić.croatianhistory.net/mat/ssala. Kemičari misle da su fizičari. hvala Ti! razumijem. http://www. iz kojega proizlazi cijela matematika..." Veličina Biolozi misle da su kemičari. ljubazno se nakloni. A Bog misli da je matematičar.2010 . 3. Poanta je u tome da je skup prirodnih brojeva beskonačan i neizmjerno složen skup." Nakon više uzaludnih pokušaja mladi instruktor izgubi živce: "Monseigneur.. siromašni matematičar objašnjava jednom francuskom plemiću dokaz Pitagorina poučaka: c2 = a 2 + b2 . 2.. kunem vam se svojom čašću da je Pitagorin poučak istinit!" U taj tren plemić ustaje. Što se tiče njegove A čovjek sve ostalo.. Bog i čovjek Bog je u matematici stvorio prirodne brojeve: 1. … Izreka potječe od poznatog matematičara Leopolda Kroneckera (1823-1891)..!" Page 4 of 10 Dokaz Mladi.html 24. i s izrazom ču enja kaže: "Trebali ste mi to odmah reći. Ne bi mi nikad palo na pamet da posumnjam u vašu čast. Fizičari misle da su bogovi. Objašnjava strpljivo i polako. Ingrid.Matematičke aproksimacija je nakon svega par iteracija bila sasvim dobra za praktične potrebe.

3. Dakako. reče mu žena. (5.Matematičke složen skup. by Slavik V. jedan. "Svih šest komada je tu. Veliki poljski matematičar Waclaw Sierpinski je navodno na jednom svom putovanju ustanovio da mu nedostaje dio prtljage. Zanimivo je da Francuzi skup prirodnih brojeva definiraju malo drukčije. dva. Page 5 of 10 Izvornik: Symmetry and Ornament.31) itd.html 24. 1. iz kojega proizlazi cijela matematika. (17. Što se tiče njegove složenosti.croatianhistory. "Ma ne dragi!". tri. …}. (29. kao skup N = {0.2010 . 2. 3.5). (11. pet!" http://www. "Brojio sam nekoliko puta.12. još neriješen problem blizanaca: postoji li u skupu prirodnih brojeva beskonačno mnogo blizanaca. Neki matematičari broje predmete od nula. 2. spomenimo znameniti.net/mat/ssala. parova prostih brojeva koji se razlikuju za dva? Takvi su npr. onda je ukupan broj za jedan veći od zadnjeg broja.19). …} tj. a najmanji me u njima je 1 .13). tj. a ne od jedan. Evo još jednom: nula. odgovori Sierpinski.7). (3. kod njih prirodni brojevi započinju s nulom. četiri. Jablan (eksponencijalna ili logaritamska spirala) Nula Skup prirodnih brojeva je N = {1." "Nemoguće".

" Za dvije dužine kažemo da su nesumjerljive ako ne postoji dužina (shvaćena kao "jedinična dužina") s pomoću koje bi se ove dvije mogle izmjeriti kao CJELOBROJNI višekratnik. najstarijeg brata Vilima Fellera. tj. To je isto što i reći da je omjer zadanih dužina racionalan broj. prije Krista). u oblaku iznad Zagreba). Ali je granica mene prešla tri puta!" Iracionalni brojevi Platon.2010 .Matematičke Page 6 of 10 Simpatičan crtež male Eve Feller u Zagrebu iz 1939. Granica Kad je u jednoj anketi znameniti matematičar Steinhaus iz Lavova (Lviv. u dobi od 15 g. Eva je kći Ferde Fellera. koja je kći Eve Feller (1924. Marte Zdenković.croatianhistory. navodno je izjavio sljedeće: "Nedostojan je čovjekova imena tko ne zna da dijagonala kvadrata nije sumjerljiva s njegovom stranicom.Učim matematiku.html 24. st.12. Biste li Platonovu tvrdnju znali i obrazložiti.net/mat/ssala. (Ich lerne Mathematik .-2008. Ukrajina) bio upitan koliko puta je prešao granicu. odgovorio je: "Niti jednom. biolog i http://www. dokazati da je 2 iracionalan broj? Negativni brojevi ( Hvala dragom prijatelju Krešimiru Freslu!) Sjede fizičar. Fotografija ljubaznošću prof.). grčki filozof (4.

12. Odjednom jedan od njih glasno uzvikne: A.croatianhistory.71828. Fizičar: To je sigurno pogreška u mjerenju. a zatim.. U srijedu je došao kupiti kartu za petak. dugo pijuckaju kavu i gledaju kuću preko puta u koju ljudi ulaze i izlaze.html 24. uopće ne prateći predavanje. Biolog: Mora da su se razmnožili. Danilo Blanuša studentima prve godine gra evine na početku predavanja postavlja ovakvo pitanje: Može li mi netko odgovoriti k čemu konvergira slijed brojeva oblika 1 n (1 + ) n kad n teži u beskonačno? U zadnjem redu dvorane grupa Splićana o nečem žustro raspravlja.Matematičke Freslu!) Sjede fizičar.2010 .. nakon nekog vremena izašle su tri. kolega! Odgovor je točan! Broj e je baza eksponencijalne funkcije: ex = 1 + x + Više o broju e x2 x3 xk + +…+ +… 2! 3! k! Dva dana ranije Danilo Blanuša je u petak (neke godine) trebao putovati avionom. (Zahvaljujem dr. Matematičar: Ako sad u e točno jedna osoba.net/mat/ssala. U avionskoj poslovnici bilo je naznačeno da se karte prodaju dva dana prije leta. Zvonimiru Mariću na informaciji) Prof. kuća će biti prazna! Page 7 of 10 Broj e = 2. Osoba u poslovnici mu je rekla: http://www. e! Na to Blanuša s ushićenjem kaže: Bravo. biolog i matematičar u kafiću. Najprije su vidjeli da su ušle dvije osobe. pa je došao u srijedu.

Željko Hanjš. Na žalost. ima racionalnih brojeva. Neki od poznatijih iracionalnih brojeva su 2 .). Ako na slučajan način biramo neki realan broj.2010 . Otvorivši nasumce tu knjigu ugledao je na toj stranici ime svojeg prijatelja. broj π "gledamo" 314 kao 3. http://www.net/mat/ssala. te b različit od 0 . itd. što više.12. 5 . Racionalnih brojeva ima beskonačno mnogo. kada je na toj istoj stranici profesor Devidé ugledao i svoje vlastito ime! Naslov ovog priloga predložio je dr. jer se ona prodaje dva dana prije leta. ima "mnogo više" nego racionalnih. a to je krivo jer je 3. tek objavljena u Nizozemskoj. tj. broj π Zabunu izaziva činjenica da često iracionalne brojeve "gledamo" kao njihove racionalne aproksimacije. Bila je to najnovija knjiga iz matematičke logike. nisam mu zapamtio ime. Iznena enje je bilo tim veće što niti jedan niti drugi uopće nisu znali za tu knjigu. .. tijekom posjeta njemu i njegovoj supruzi Yasuyo Hondo-Devidé u Vinogradskoj ulici u Zagrebu. 3. Na pr. (zapravo bi trebalo pisati ITD. broj 8/3 doista možemo odabrati.html 24.Matematičke Ne možete danas dobiti kartu. Page 8 of 10 Doga aj s vjerojatnošću nula ne mora biti nemoguć Profesor Vladimir Devidé mi je godine 2007. racionalan a broj je oblika b . Oni. Bila je to doista prva otvorena stranica. a π je iracionalan. onda je petak jedan dan prije petka! Ovaj su doga aj zabilježile i neke dnevne novine. a može se vidjeti u knjizi Danila Blanuše Viša matematika. Dokaz iracionalnosti broja π je težak. tako er matematičarem. Me utim. pripovijedao o nevjerojatnom doga aju prigodom jednog od prvih boravaka u Japanu. koliko god malom otvorenom intervalu na realnom pravcu. navratili u neku tokijsku knjižaru. Japanski kolega bio je zapanjen da je prva stranica koju je Devidé u (slučajno odabranoj!) knjizi slučajno otvorio.croatianhistory. Blanušin komentar je na to bio: Ako je četvrtak dva dana prije petka. otkrila upravo njegovo ime. u svakom. makar i s vjerojatnošću nula. Njih dvojica su. Podsjetimo se. Me utim još je veće iznena enje uslijedilo odmah trenutak kasnije. brojeva koji nisu racionalni). čine gust skup na realnom pravcu.14 . broj e .14 racionalan broj 100 . Početkom 1960tih bio je u Tokiju u društvu s jednim svojim veoma dobrim i dragim japanskim prijateljem. gdje su a i b cijeli brojevi. priča Devidé. odabrana na sasvim slučajan način. iracionalnih brojeva (tj. a Devidé je s polica nasumce uzeo jednu knjigu. vjerojatnost da ćemo odabrati baš racionalan broj iznosi nula! To me utim nije nemoguć doga aj. Na pr.

Mali Ivica i zečevi Učitelj pita malog Ivicu: Ivice. Primijetimo da je skup takvih iracionalnih brojeva tako er gust na realnom pravcu. Da iracionalnih brojeva "ima bitno više" nego racionalnih brojeva. Koliko ćeš onda imati zečeva? Ivica opet odgovara: Šest. Više o tome možete vidjeti u lijepoj knjizi ruskog matematičara Vilenkina Priče o skupovima (postoji prijevod na hrvatski) pisanoj za srednjoškolce. a zatim još dvije. Dam ti tri zeca.14 racionalan broj? Odgovor je. 2 ) s bilo kojim racionalnim brojem. upaljen plamenik. upaljač i vrećicu čaja. ili u knjizi hrvatskog matematičara Pavle Papića Teorija skupova.12. Učitelja sada pokušava ovako: Ivice! Dam ti tri jabuke. st.html 24. Zatim su matematičaru dali ovakav zadatak: imaš lonac napunjen vodom. dam ti tri zeca. pisanoj za studente matematike. Da iracionalnih brojeva ima jako mnogo vidi se iz očevidne činjenice da je umnožak nekog odabranog iracionalnog broja (na pr. Učitelj opet ponavlja: Ali Ivice.croatianhistory. stavim vrećicu čaja u kipuću vodu i za pet minuta čaj će biti pripremljen. kao što smo vidjeli.Matematičke Sjećam se jednog poljskog matematičara iz Varšave. opet iracionalan broj.2010 .net/mat/ssala. pazi. dokazao je još u 19. Page 9 of 10 Fizičar i matematičar kuhaju čaj Jednom su fizičaru i matematičaru dali zadatak da skuhaju čaj. potvrdan. Fizičar je ovako riješio zadatak: Najprije upalim plamenik. Najprije su fizičaru dali ovakve podatke: imaš lonac napunjen vodom. Koliko ćeš imati http://www. sačekam dok voda ne zavri. stavim lonac s vodom. a zatim ti dam još dva. a zatim još dva. Zahvaljujem dr. ugašeni plamenik. Matematičar je ovako elegantno riješio zadatak: Ugasimo plamenik i zadatak svedemo na prethodni. koji mi je pripovjiedao da studente voli na ispitu pitati ovo: je li 3. Koliko ćeš imati zečeva? Ivica odgovara: Šest. upaljač i vrećicu čaja. Željku Hanjšu na poslanom štivu. poznati austrijski matematičar Georg Cantor.

2010 . Koliko ćeš imati jabuka? Ivica odgovara: Pet. ja doma već imam jednog zeca.Matematičke Ivice! Dam ti tri jabuke. Page 10 of 10 Ostali izvori na ovom webu: Matematika za osnovne i srednje škole Matematičke izreke http://www. a zatim još dvije. Koliko ćeš imati ukupno zečeva? Ivica odgovara: Šest.net/mat/ssala.html 24. Učitelj će na to ushićeno: Bravo Ivice! A sada pazi: dam ti tri zeca.12. Ivice? A Ivica daje jednostavno objašnjenje: Gospodine učitelju. Učitelj u čudu pita: Pa kako to. Zvonku Benčiću.croatianhistory. a zatim još dva.dr. Zahvaljujem prof.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->