P. 1
Instalatii exterioare de alimentare cu apa

Instalatii exterioare de alimentare cu apa

|Views: 1,454|Likes:
Published by Ioan Porumb

More info:

Published by: Ioan Porumb on Mar 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

INSTALATII EXTERIOARE DE ALIMENTARE CU APA

SISTEMUL DE ALIMENTARE CU APA
Sistemul de alimentare cu apa cuprinde : instalatiile exterioare si instalatiile interioare de alimentare cu apa - pt. asiguraea necesarului de apa in scopuri menajer , industriale , combaterea incendiilor . Structura consumului de apa din cladiri de locuit , soc. cult. , industriale , agrozootehnice -consum menajer nevoi zilnice ( baut , spalat , preparat hrana , spalat rufe , vase ) . -consum industrial materie prima , intra in compozitia unor produse ;  

   

-apa de racire , agent termic , spalare ( ex. minereuri);

-consum pt. combaterea incendiilor ; -consum pt. nevoi publice stropit, udat , spalat ; -consum pt. nevoi zootehnice spalat grajduri, baut animale; -cosum tehnologic pt. sistemul de alimentare cu apa spalat filtre , decantoare , pregatire reactivi chimici ( tratarea apei ) .

Se masoara in grade ( max.-trebuie anotimp.= continutul de sarurilor de Ca si Mg.sa fie intre 7-15 0 C.O. CO2 H . miros. Tulbureala = turbiditatea continutul de suspensii solide .clorofila . . alcalina determinata de continut de saruri Duritatea . Continut de gaze.Proprietatile apei potabile    -Proprietati fizice : Coloarea determinata de substantele dizolvate ( oxizi .   -Proprietati chimice : Reziduu fix totalitatea substantelor solide minerale . 5 grd. Temperatura functie de provenienta ( surse de suprafata sau subterane). apa potabila). neutra . 7Conductivitatea electrica functie de substantele continute Radioactivitatea proprietatea de a emite radiatii permanente . care pot fi banale sau patogene . determinata de substantele radioactive din apa . acizi . gaze-Proprietati -Proprietati biologice:-continutul de bacterii organoleptice gust . NH3 . organice . Reactia apei acida .Se determina prin comparatie cu cu substante etalon. . ). anotimp.

INSTALATII EXTERIOARE DE ALIMENTARE CU APA ELEMENTE COMPONENTE    Sursa de alimentare Captarea apei Statii de pompare Statii de tratare Conducte -apeducte Rezervoare de inmagazinarea apei Retea de distributie . .

.

Apeducte 5.sursa de apa 2.statii de pompare 6.rezervoare de inmagazinare 7.Schema generala a unei alimentari cu apa potabila 1. Instalatii de captare 3.retele de distributie .Instalatii de tratare 4.

rezervoare de inmagazinare 7rezervor de inaltime 8.pompa de circulatie 14.15.filtru . conducte 16.bazin apa racita 12.statii de pompare 6.Schema generala a unei alimentari cu apa industriala 1.conducte apa calda industriala 10.instalatii de captare 3. apeducte 5.turn de racire 11.agregate industriale 9.instalatii de tratare 4.conducta apa de adaos 13.sursa de apa 2.

ape de suprafata . lacuri .nivelul max. secunda ) -calitatea apei . straturi acvifere Caracteristicile surselor : . min. zi . surse subterane izvoare . .Surse de alimentare cu apa  surse de suprafata : rauri .debitul furnizat in unitatea de timp( ora. fluvii.

sorb . este o sita prin care apa trece in compartimentul din care e aspirata. cu gratare de protectie . fixare. -2 compartimente unul de priza in care intra apa si unul din care e aspirata apa de pompe . In functie de adancimea raului . Pompele pot fi cu ax vertical sau orizontal.pt a impiedica patrunderea corpurilor aduse de apa . conducta de aspiratie roci pt. statii de pompare apa bruta . Prizele sunt constructii prevazute cu : -ferestre pt patrunderea apei . ferestre ( barbacane ). conducte . captarea se face : in albia raului sau in malul raului. instalatiile de captare se amplaseaza in amonte de asezarile omenesti evitand sursele de poluare. Intre cele 2 comp.Captarea apei     Ape de suprafata Constructiile . Cptarea in malul raului cuprinde : priza . . Captarea in albia raului : crib din beton .

motor electric 12. 5. 8. rezervor de vacuum 10. pompa cu ax vertical 14. 6. 4. 7. camera de priza statie de pompare gratare ferestre (orificii) de priza stavile (vane) site sorb conducta de aspiratie a apei 16. conducta de refulare a apei 13. vana b) cu pompa cu ax vertical 9. 3. clapete de retinere 15. 2. pompa cu ax orizontal 11. pompa de vid .Captari in malul raului a) cu pompa cu ax orizontal 1.

suluri de fascine 5.crib din beton armat 2.conducta dfe aspiratie a apei .orificii (barbacane) pentru admisia apei 3.anrocamente(roci) pentru lestare (fixare) 4.sorb 6.Priza cu crib in albia raului 1.

Captari verticale puturi sapate sau forate . Puturile infipte_ tuburi din metal . diametru. 1-3m . 1cu gauri ( barbacane ) pt.   Ape de adancime Captari orizontale drenuri. Puturile sapate cu sectiune circulara . cu diametru mic. infipte . Deasupra drenului se aseza filtre din nisip . pietris argila batuta pt a impiedica patrunderea apei de suprafata . infipte_ . patrunderea apei La partea superioara se construieste camin de vizitare.Drenul este tub din beton prevazut cu gauri =barbacane .

camera colectoare 3.Captare orizontala cu drenuri a) Sectiune verticala plan 1. conducta de aductiune b) vedere in . dren 2. camin de vizitare 4.

imbinare cu etansare 4.Put forat 1. peretele putului 3. nivelul hidrodinamic al apei (cand se aspira apa din put) . camin 7. coloana filtranta 2. nivelul hidrostatic al apei (cand nu se aspira apa din put) 11. vana 5. capac de acces in camin 8. conducta de aspiratie a apei din put 6. strate de argila 10. scara de acces 9.

. 1compartiment pt. fluor .Decantarea depunerea suspensiilor mai mici de 0. Filtrarea in bazine inchise sau deschise cu strat de filtrare din nisip. unul pt colectarea apei curate. .Instalatii de corectarea calitatii apei Corectarea calitatii prin procese specifice :  Sedimentarea depunerea suspensiilor mai mari de 0. .in Deznisipatoare .2mm.Clorare se face cu Cl in stare gazoasa .Dupa viteza de filtrare sunt filtre lente si filtre rapide .Pt.2mm- Deznisipatoarele si Decantoarele sunt bazine compartimentate. curatarea filtrelor se introduce apa curata de jos insus .2 mm . Dezinfectarea cu clor . 0. Reducerea duritatii apei Corectarea proprietatilor organoleptice.aparate numite cloratoare sau clorizatoare .Depunerea suspensiilor prin cadere libera ..Apa circula de sus in jos. unul pt linistirea apei si depunerea suspensiilor . intrarea apei .in Decantoare . in 3.   Tratarea cu coagulant neutralizarea unor substante cu sulfat de Al.

Deznisipator orizontal 1. camera de linistire si distributie a apei brute 6. bare de linistire 2. camera de depunere a nisipului 3. camera de colectare a apei deznisipate 4. canal de golire 5. gratar 7. stavila la intrare 8. stavila la iesire 9. stavila la golire

Decantor orizontal
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. compartimentul de distributie a apei brute compartimentul de decantare compartimentul de colectare a apei decantate groapa de namol galeria pentru colectarea si evacuarea depunerilor conducta de alimentare cu apa bruta conducta pentru evacuarea apei decantate preaplin vana de inchidere

10. vana de golire

Decantor vertical 1. conducta de alimentare cu apa bruta 2. jgheab pentru apei decantate 3. conducta de evacuare a apei decantate 4. conducta de golire 5. conducta de preaplin 6. vana de inchidere 7. usa 8. scara de acces 9. cilindru exterior ( peretele decantorului) 10. cilindru interior

conducta de golire a apei de deasupra nisipului 5. conducta de iesire a apei filtrate 3. conducta de alimentare cu apa decantata 2. conducta de golire completa a filtrului 4. preaplin 6.Filtru lent 1. conducta de umplere cu apa pentru spalarea filtrului 7. suportul materialului filtrant .

1. 4. 2. Filtru rapid inchis conducta de intrare a apei brute conducta de iesire a apei filtrate conducta de iesire a apei murdare conducta pentru eliminarea aerului conducta de golire palnie gura de vizitare conducta de intrare a apei filtrate pentru umplere . 5. 3. 8. 6. 7.

care comanda printr-o tija printrdeschidere . Instalatiile aferente unui rezervor: -instalatie de alimentare cu robinet cu plutitor . cilindrice .Inmagazinarea apei  RezervoareRezervoare.   . pt compensarea variatiei de consum .asigurarea unei rezerve de apa . pt. cu 1sau 2 compartimente . inchiderea robinetului in functie de nivelul apei din rezervor.Sunt amplasate ingropat sau semiingropat asigurand protectia termica a apei la variatiile de temperatura . -din beton armat . in cazuri de avarie . cazuri de avarii . cu camera de vane . pt incendii. -instalatie de golire -instalatie de distributie spre consumatori -conducta de aerisire. -instalatie de preplin preluarea excesului de apa .

partial ingropat in sol .Rezervor simplu . cu acoperis placa .

.Rezervor simplu . 3. 5. cu acoperis placa 1. 8. 9. conducta de alimentare cu apa robinet cu plutitor conducta de distributie a apei din rezervor sorb conducta de racord la pompe mobile pentru alimentarea cu apa necesara combaterii incendiilor conducta pentru dezamorsare conducta de preaplin conducta de golire a rezervorului vane piesa de trecere a conductelor prin peretele rezervorului nivelul rezervei de apa pentru combaterea incendiilor conducta de ocolire a rezervorului de acumulare a apei conducta de aerisire 6. 12. 10.partial ingropat in sol . 11. 4. 13. 2. 7.

distributie . fundatie . beton . de preaplin .incendiu instalatie de iluminat. Rezervoare de inaltime . -Rezervor de inaltime pt alimentarea instalatiilor interioare din cladiri  instalatii de alimentare.Castelul de apa rezerva de apa . golire se izoleaza impotriva inghetului cutie de lemn. asigura debitul si presiunea in reteaua publica:   instalatie de alimentare . cu tava din tabla de hotel zincat pt. turn din beton . Se amlaseaza de obicei in zone industriale . colectarea scurgerilor de apa. preaplin. paratraznet. Cuva din beton . distributie . rumegus se monteaza pe postament din lemn . profile metalice . zidarie de caramida sau piatra . golire . scari de acces . .

vana de inchidere 15. palnia preaplinului . zidarie din piatra sau caramida . indicator 14. 2. 7. scripeti 11. 9. nivelul maxim al apei din rezervor 17. 8. fir de legatura 12. mira gradata 13. 4. cuva din beton armat turn din beton armat . 5. 3. nivelul minim al apei din rezervor 16. 6.Castel de apa 1.fonta fundatie din beton conducta de intrare a apei conducta de distributie a apei pentru consum curent (tehnologic) conducta de alimentare cu apa a instalatiilor de combatere a incendiilor conducta de golire preaplin plutitor 10.

conducta evacuare scurgeri 13. postament . material termoizolant 14. sifon 8. palnie 7. cutie lemn 15. conducta de preaplin 6. conducta de golire 10. conducta de alimentare cu apa 3. tava din lemn 12. conducta de canalizare 9. robinet 11. clapeta de retinere 5. conducta de legatura 4.Rezervor de inaltime 1. rezervor 2.

sub presiune . releful ternului . Imbinarea conductelor . Apa circula gravitational. flanse . Schema retelelor tine cont de reteaua de strazi . repartitia puctelor de consum . .  conducte principale pt. mufe . retele exterioare : -tuburi si piese de legatura din fonta de presiune .accesorii . aparate de masurat . aducerea apei in sectoarele de consum .. fonta .sudura . -tuburi din azbociment -tuburi din beton precomprimat -tevi din hotel tevi din material plastic rezistent la presiune PVC tipG .Retele exterioare  Cuprinde conducte . armaturi . combinat. In retelele ext.. canalele = apeducte deschise sau inchise . otel Materiale principale pt. Canalele deschide placate cu dale de beton Canalele inchise beton . conducte de serviciu de la conductele principale la punctele de racordare la bransament.

precum si rol de acumularea apei . se monteaza 2 sau mai multe pompe in paralel Cand nu poate fi asigurata presiunea ( inaltimea de pompare) . pt consum in perioadele de varf. Cand debitul de apa nu poate fi asigurat cu o pompa . se monteaza 2 sau mai multe pompe in serie .Statii de pompare  Pompele aspira apa din rezervorul tampon . care are rolul de a atenua undele de presiune care apar la pornire / orirea pompelor . cu 1 pompa . .

Schema generala a instalatiei de pompare 1. clapeta de retinere 7. rezervor.tampon deschis 5. pompa centrifuga 2. conducta de aspiratie 3. conducta de refulare 4. rezervor de inaltime 6. vana de inchidere .

clapeta de retinere 11. robinet cu plutitor 6.Scheme generale de functionare a statiilor de pompare Schema statiei de pompare pentru alimentarea directa a consumatorilor 1. conducta de aerisire 7. pompe 8. conducta de ocolire 10. rezervor ±tampon deschis 4. conducte alimentare puncte de consum . conducta publica 2. conducta de bransament 3. clapeta de retinere 9. distribuitor 5.

conducta de aerisire 7. conducta publica 2. conducta de ocolire 10. clapeta de retinere 11. hidrant interior pentru incendiu 16. circuit electric 15. conducta de bransament 3. nivostat 14. pompe 8. rezervor ±tampon deschis 4. robinet cu plutitor 6. clapeta de retinere . distribuitor 5. clapeta de retinere 9.Schema statiei de pompare pentru alimentarea cu apa a rezervoarelor de inaltime 1. conducta de alimentare a rezeevorului de inaltime 12. rezerevor de inaltime 13.

.

you may have to delete the image and then insert it again. Echipamente pentru tratare apei DECANTOR LONGITUDINAL LAMELAR . Mixer Optional: 11. Sina de ghidare 6. Stavila 8. and then open the file again. Suctiune evacurare namol 9. Cablu antrenare 5. Dulap de comanda 3.RSCLL Legenda: 1. Restart your computer. Mecanism de antrenare 2. Raclor 4. Blocuri lamelare  . Teava submersibila colector apa 7. Senzor de turbiditate 12.The image cannot be displayed. Electrovana 10. If the red x still appears. or the image may have been corrupted. Your computer may not have enough memory to open the image.

Electrovana 10. Dulap de comanda 3.The image cannot be displayed. Mecanism de antrenare 2. Senzor de turbiditate 13. Suctiune evacurare namol 9. Blocuri lamelare . Restart your computer. Cablu antrenare 5. Your computer may not have enough memory to open the image. Mixer 11. If the red x still appears. Sina de ghidare 6. RACLOR SUBMERSIBIL CU CABLU SI RACLOR SPUMA PENTRU DECANTOR LONGITUDINAL LAMELAR -RSCSLL- Legenda: 1. you may have to delete the image and then insert it again. Raclor 4. Jgheab colector apa 8. or the image may have been corrupted. Lama racloare spuma 7. and then open the file again. StavilaOptional: 12.

you may have to delete the image and then insert it again.Senzor turbiditate . If the red x still appears.Echipament automatizare . or the image may have been corrupted. Your computer may not have enough memory to open the image. Restart your computer.Senzor pozitie pod . RACLOR PENTRU DECANTOR CU RECIRCULAREA NAMOLULUI -RDROptional: .Electrovana pe conducta evacuare namol . and then open the file again.The image cannot be displayed.

you may have to delete the image and then insert it again. Your computer may not have enough memory to open the image. If the red x still appears. and then open the file again.Senzor turbiditate .Electrovana pe conducta evacuare namol .Senzor pozitie pod . or the image may have been corrupted.The image cannot be displayed.Echipament automatizare . Restart your computer. RACLOR SUBMERSIBIL PENTRU DECANTOR CU RECIRCULAREA NAMOLULUI -RSRNRSRN- Optional: .

Circuit apa bruta 6. Your computer may not have enough memory to open the image. Instalatie absorbtie clor gazos 5. Instalatii de dezinfectie INSTALATIE DE DEZINFECTIE CU CLOR GAZOS Legenda: 1. you may have to delete the image and then insert it again. Ejector de clor 3. Circuit solutie clor 7. Circuit detectare scurgeri clor gazos 8. Tablou electric Circuit clor gazos Circuit apa bruta Circuit apa amestecata cu clor gazos Circuit electric . Analizor clor rezidual 9. and then open the file again. If the red x still appears. Aparat de clorinare 2. Restart your computer. Circuit clor gazos 4.The image cannot be displayed. or the image may have been corrupted.

Your computer may not have enough memory to open the image.The image cannot be displayed. If the red x still appears. and then open the file again. Tablou electric . Circuit dozare hipoclorit 3. INSTALATIE DEZINFECTIE CU HIPOCLORIT Legenda: 1. Regulator de clor 7. Senzor de clor 5. or the image may have been corrupted. you may have to delete the image and then insert it again. Restart your computer. Rezervor 2. Suport senzor 6. Supapa de presiune 4.

nu raman reziduri.mediul nu este afectat .procedeul este usor de intretinut si deservit . Cele mai bune rezultate se obtin in domeniul lungimii de unda de 254 nm.compusi chimici periculosi .INSTALATIE DE DEZINFECTIE CU RADIATII ULTRAVIOLETE  Tehnologia de tratare cu radiatii ultraviolete se foloseste pentru dezinfectia apei potabile si epurate prin distrugerea microorganismelor daunatoare din si de la suprafata apei precum si a celor din aer.siguranta mare in exploatare .nu apar probleme de coroziune a instalatiilor . Spectrul radiatiei este intre 100 si 400 nm.cheltueli mici de exploatare . Radiatia UV distruge in secunde germenii patogeni fara efecte secundare si reactii de transformare.sistemul adaptabil in constructie modulara .procedeu fara utilizarea substantelor chimice .nu este nevoie de recipienti de reactie . AVANTAJELE DEZINFECTIEI CU UV .

you may have to delete the image and then insert it again. and then open the file again. or the image may have been corrupted. Restart your computer. If the red x still appears.The image cannot be displayed. Instalatii mici de dezinfectie cu UV pentru apa potabila . Your computer may not have enough memory to open the image.

debite mari . tip cuva pt.Instalatie de dezinfectie cu UV a apelor epurate tip gratar pentru debite medii Instalatie de dezinfectie cu UV a apelor epurate inainte de deversare.

tablou de comanda-automatizare prin care se asigura functionarea automata a procesului de potabilizare. izvoare etc. .obiecte optionale la solicitarea beneficiarilor: 1) sita manuala sau mecanica la intrarea apei brute in statie 2) rezervor de stocare a apei potabile 3) pompe de apa potabila daca este necesara pomparea in retea de consum 4) instalatie de deshidratat namol FUNCTIONAREA Statia lucreaza in regim automat cu urmatoarele cicluri de functionare: . . . . cu trecerea apei intr-un rezervor de apa intrdecantata. . Fluxul tehnologic de potabilizare cuprinde urmatoarele obiecte: . .dozarea hipocloritului este comandata de senzorul de clor rezidual.aparatura de masura si control a calitatii apei in procesul de potabilizare.ECHIPAMENTE PENTRU POTABILIZARE    Statiile de tratarea apei tip POTABIL proiectate si executate de firma sunt destinate tratarii apelor de suprafata din lacuri de acumulare. . . . .dar numai cand este deschisa vana de intrare a apei in decantor. Regimul de lucru manual se foloseste numai in cazul probelor.instalatie de preparare si dozare sulfat de aluminiu pentru coagularea materiilor in suspensie.instalatie de preparare dozare carbonat de sodiu pentru corectarea pH. dar nu in perioada de spalare a filtrelor de nisip.instalatie de preparare dozare polielectrolit pentru floculare.decantor lamelar pentru limpezirea apei si sedimentarea namolului. in vederea potabilizarii si introducerii apei potabile obtinuta in reteaua de apa potabila pentru populatie. cand fiecare actionare se face de la butoanele tabloului de comanda. din captari de rauri. .filtre cu nisip pentru filtrare sub presiune in scopul finalizarii limpezirii apei.intrarea apei brute este continuu comandata de senzorul de nivel pentru asigurarea nivelului minim necesar. .dozarea polielectrolitului functioneaza in perioadele cand este deschisa una din vanele de evacuare a namolului din decantor.Functioneaa in regim automat. fiecare un timp prestabilit de doua ori pe zi. componente din care este executata. . necesita presonal redus de exploatare si supraveghere. .vanele de evacuare a namolului din decantorul lamelar se deschid pe rand.vana de intrare apa bruta sta deshisa tot timpul daca nu se ajunge la nivel maxim in rezervorul de apa decantata. Se mai deschide o perioada de timp prestabilit.dozarea sulfatului de aluminiu se face functie de semnalul dat de turbidimetru. destinata oxidarii materiilor organice.Statie compacta cu randamente ridicate de potabilizare a apelor de suprafata. functie de semnalul primit de la filtrele de nisip in momentul spalarii acestora.Durata de viata ridicata datorata materialelor anticorozive.instalatia de preparare si dozare hipoclorit pentru preclorare. pentru a mentine continutului de clor intre anumite limite prestabilite. cand la comanda senzorului de nivel se inchidea si opreste intrarea apei. comanda. AVANTAJE . .pentru a mentine turbiditatea intre anumite limite prestabilite.

you may have to delete the image and then insert it again. or the image may have been corrupted. Restart your computer. and then open the file again. Your computer may not have enough memory to open the image. STATIE DE POTABILIZARE A APEI "POTABIL 25" . If the red x still appears.The image cannot be displayed.

Your computer may not have enough memory to open the image. and then open the file again. STATIE DE POTABILIZARE A APEI "POTABIL 50 . Restart your computer. or the image may have been corrupted. If the red x still appears.The image cannot be displayed. you may have to delete the image and then insert it again.

or the image may have been corrupted.The image cannot be displayed. If the red x still appears. you may have to delete the image and then insert it again. STATII DE POMPARE PREFABRICATE Shema tehnologica . and then open the file again. Restart your computer. Your computer may not have enough memory to open the image.

you may have to delete the image and then insert it again. or the image may have been corrupted. Pompe. mixere. If the red x still appears.The image cannot be displayed. Restart your computer. and then open the file again. Your computer may not have enough memory to open the image. agitatoare FAGGIOLATI pentru domeniul de tratare si epurarea apelor uzate .

mixere. you may have to delete the image and then insert it again. If the red x still appears. Restart your computer. agitatoare LANDIA pentru domeniul de tratare si epurarea apelor uzate . or the image may have been corrupted. Your computer may not have enough memory to open the image.The image cannot be displayed. Pompe. and then open the file again.

The image cannot be displayed. Your computer may not have enough memory to open the image. If the red x still appears. Agitatoare. Pompe uscate si submersibile in montaj orizontal si vertical Mixere. and then open the file again. you may have to delete the image and then insert it again. or the image may have been corrupted. Pompe de recirculare . Restart your computer.

or the image may have been corrupted. If the red x still appears. Your computer may not have enough memory to open the image.The image cannot be displayed. Restart your computer. and then open the file again. POMPE LANDIA Pompe centrifugale cu autoamorsare Pompe de noroi . you may have to delete the image and then insert it again.

or the image may have been corrupted. Pompe centrifugale standard Pompe cu angrenaj rotativ . Restart your computer. you may have to delete the image and then insert it again.The image cannot be displayed. Your computer may not have enough memory to open the image. and then open the file again. If the red x still appears.

or the image may have been corrupted. and then open the file again. Restart your computer.The image cannot be displayed. you may have to delete the image and then insert it again. Pompe submersibile . If the red x still appears. Your computer may not have enough memory to open the image.

POMPE SEEPEX Pompe de dozare Pompe cu surub cu alimentare graduala . or the image may have been corrupted. If the red x still appears.The image cannot be displayed. you may have to delete the image and then insert it again. and then open the file again. Restart your computer. Your computer may not have enough memory to open the image.

Pompe submersibile pentru puturi .

Grupuri de pompare .

DECANTOARE CU BLOCURI LAMELARE .

.

RECIPIENTI .

STATII DE POMPARE .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->