P. 1
Oncologie - Epidemiologia Cancerelor

Oncologie - Epidemiologia Cancerelor

Ratings:
(0)
|Views: 452|Likes:
Published by Mihaela Misha

More info:

Published by: Mihaela Misha on Mar 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

EPIDEMIOLOGIA CANCERELOR INDICATORI EXTENSIVI Indicatorii extensivi reprezintă un raport procentual al părţii din fenomenul studiat faţă de întreg

. Aceştia sunt utili în oncologie deoarece ajută la obţinerea unor date importante privind: • • Procentul de îmbolnăviri prin cancer pentru o anumită localizare (ex. tumorile osoase Procentul diferitelor tipuri histologice de leziuni maligne ale unui anumit organ (ex. reprezintă 1,8% din totalitatea cancerelor) 95% din cancerele corpului uterin sunt adenocarcinoame şi 5% sunt alte tipuri de cancere) • Repartizarea corectă a unor fonduri pentru tratamentul neoplaziilor în raport cu INDICATORI INTENSIVI Indicatorii intensivi arată intensitatea fenomenului sau a unei părţi din acesta raportat la o populaţie bine delimitată în timp şi spaţiu. Principalii indicatori intensivi utilizaţi sunt: 1. INCIDENŢA: reprezintă numărul de cazuri noi de boală (cancer) ce apar într-o anumită perioadă de timp (de regulă un an), într-o comunitate populaţională bine delimitată geografic, raportată la 100000 de locuitori. Se poate calcula pe grupe de vârstă, sex, rasă, etnie, mediu de locuit (urban, rural), categorii sociale, stare materială, predispoziţie genetică, factori psihologici, status intelectual, etc. Ex. în SUA în 1984 incidenţa cancerului bronhopulmonar nonmicrocelular era de 365,4/100000 la bărbaţi pentru grupa de vârstă 70-74 ani, iar la femei la aceeaşi grupă de vârstă în aceeaşi perioadă incidenţa era 91,9/100000. 2. MORTALITATEA: reprezintă numărul de decese prin cancer într-o comunitate populaţională dintr-o arie geografică bine determinată, într-o anumită perioadă de timp (de regulă un an) împărţit la numărul de locuitori ai respectivei comunităţi şi înmulţit cu 100000. Se poate calcula pe grupe de vârstă, sex, etc. procentul de îmbolnăviri

Factori fizici: 1 Radiaţiile ionizante 2 Radiaţiile ultraviolete 3 Radonul 4 Traumatismele 5 Corpii străini 6 Câmpul electromagnetic Factori chimici Numeroşi produşi chimici sunt implicaţi în producerea unor cancere: hidrocarburi aromatice policiclice. virali. Se poate calcula în funcţie de vârstă. sex. INDICELE DE FATALITATE: exprimă procentul deceselor prin cancer din subpopulaţia de bolnavi cu cancer. alcool. în 1995 în Bucureşti mortalitatea prin cancer mamar la femei a fost 31. crom. azbest. ARN-ul şi proteinele celulare. medicamente. Valorile indicatorilor pot fi brute sau standardizate.Ex. 3. FACTORI DE RISC IMPLICAŢI ÎN ETIOPATOGENIA CANCERELOR FACTORI DE RISC AMBIENTALI Factorii de risc ambientali pot fi factori fizici. raportat la 100000 de locuitori. . erbicide.33/100000 de femei. chimici. Carcinogenii chimici acţionează de regulă la nivelul moleculelor de ADN. aditivi alimentari. nichel. arsen. (= număr de decese prin cancer împărţit la numărul de bolnavi de cancer şi înmulţit cu 100) 4. produse cosmetice. etc. Şi în cazul carcinogenilor chimici există o latenţă mare de la momentul expunerii şi până la apariţia bolii. etc. conservanţi. PREVALENŢA: reprezintă numărul de cazuri noi şi vechi de boală la un moment dat (de regulă un an) dintr-o comunitate populaţională bine definită geografic. etc. Majoritatea lor trebuie să fie mai întâi metabolizaţi de către organism pentru ca ulterior aceşti metaboliţi chimic activi să reacţioneze cu ADN-ul. tutun. pesticide.

alcoolul. permit identificarea persoanelor cu risc crescut şi măsuri de depistare precoce. dieta. Erbicidele şi pesticidele 3. endogeni. Hiper sau hipotiroidia pot predispune la cancer mamar. Diabetul predispune la cancer de endometru. FACTORII DE RISC CONSTITUŢIONALI Factorii de risc constituţionali. dar nu şi realizarea unei profilaxii primare. Bacterii 3. Ei intervin în apariţia a 10-20% din cancere. Factori imunologici .Carcinogenii chimici necesită de obicei administrări repetate pentru a produce tumori. etc. Paraziţi 3. Virusuri 2. Factorul ocupaţional şi industrial 2. Medicamentele Factori infecţioşi 1. Fungi FACTORI DE RISC COMPORTAMENTALI Factorii de risc comportamentali implicaţi în apariţia bolii canceroase sunt: fumatul. comportamentul sexual şi reproductiv. deoarece aceştia nu pot fi de regulă înlăturaţi. stressul. Poluarea atmosferică şi a apelor 4. Hipotiroidismul de durată poate duce la cancer tiroidian. 1. Terenul genetic Factorii hormonali Criptorhidia predispune la cancer testicular. Perioada de latenţă dintre momentul aplicării agentului şi apariţia tumorii este invers proporţională cu doza zilnică şi doza totală a carcinogenilor.

foarte important în precizarea diagnosticului şi clasificare.Uneori diagnosticul microscopic este dificil. Prezenţa adenopatiilor este cel mai frecvent întâlnită (60-70% din cazuri) . aşa cum se întâmplă în cazul metastazelor cutanate. fiind necesare o serie de examene suplimentare. diagnosticul molecular şi examenul imunohistochic. malignitatea afirmându-se pe baza modificării morfologiei celulare şi a arhitecturii tisulare. 1.PRINCIPII DE DIAGNOSTIC ÎN CANCER În oncologie diagnosticul trebuie să îndeplinească următoarele principii: Certitudinea diagnosticului de cancer Precocitatea diagnosticului Formularea completă a diagnosticului. de aceea este esenţială obţinerea corectă a materialului biologic. Prezenţa unei formaţiuni tumorale – aceasta poate fi: Tumora primară – în cazul organelor accesibile palpării sau a unei tumori superficiale în stadiile local avansate. Semne directe de cancer: Sunt cunoscute două semne directe de cancer. Principalele metode de diagnostic care urmează şi sunt complementare examenului patologic sunt flow cytometry (citometria de flux). Adenopatia – mai ales cele locoregionale sau cele metastatice (la distanţă). Diagnosticul clinic precizează întotdeauna care sunt semnele directe şi indirecte de cancer. I. Tumora metastatică cu dezvoltare superficială. Certitudinea diagnosticului Diagnosticul de certitudine în cancer se stabileşte cu ajutorul examenului histopatologic. Certitudinea diagnosticuli de cancer este obligatorie în oncologie şi trebuie reţinut că nu este permisă începerea nici unui tratament specific bolii canceroase fără un diagnostic de certitudine. examenul citogenetic.

Sindroame paraneoplazice – pot fi primul semn al neoplaziei. dispnee în sindroamele de compresiune intrinsecă din cancerele bronhopulmonare sau extrinsecă în cazul metastazelor pulmonare sau a altor tumori solide sau afecţiuni hematologice. părţi moi). hemoptizii. sindromul de liză tumorală şi sindroamele paraneoplazice neurologice. Ulceratia : fie a tumorii fie a adenopatiilor Semne indirecte de cancer Scurgeri anormale (seroase. Semne de compresiune: La nivel pelvi-abdominal – însoţite fie de tulburări de deglutiţie. serosanghinolente.2. Semne de stenoze sau obstrucţii care pot fi localizate la nivel fie respirator. Tumoră palpabilă sau induraţie persistentă a ţesuturilor moi (sân. manifestari care apar în diversele forme de cancer cu localizare mediastinală. purulente) indiferent de locul de unde apar. Manifestări generale de boală consumptivă: pierdere ponderală. tranzit sau icter care pot să apară în cancerele aparatului digestiv. Societatea Americană de Cancer a elaborat o listă de 7 manifestări precoce sau “de alarmă” în cancer: Modificarea tranzitului intestinal. Modificări aparente ale leziunilor cutanate congenitale Plagă care nu se vindecă. metroragii). tulburări funcţionale digestive sau urinare. La nivel medular – însoţite de numeroase fenomene neurologice în funcţie de localizarea compresiei. dispnee. Principalele sindroame paraneoplazice sunt: hipercalcemia. sau metastaze cu localizare mediastinală. alterarea stării generale. sindrom de venă cavă superioară. fie digestiv. sughiţ. polakiurie. La nivel mediastinal – disfagie. tumefacţie care nu dispare Hemoragii (digestive. seropurulente. apetit selectiv. sanghinolente. . hiponatremia. prurit. urinare. febră. fie genitourinar. şi sau nicturie în fenomenele de compresie intrinsecă sau extrinsecă ale aparatului urinar. tuse.

asigurând astfel un limbaj comun între diferite centre în care se realizează studiile clinice. tusea iritativă şi modificarea caracterului tusei la tuşitorii cronici. Clasificare: Din punct de vedere didactic factorii de prognostic pot fi împărţiţi în: Factori legaţi de boală (tumora) Factori legaţi de gazdă (bolnavul) .Tulburări permanente de deglutiţie. biologică sau terapeutică existentă la momentul diagnosticului sau tratamentului iniţial şi care are o influenţă semnificativă statistic asupra supravieţuirii generale sau a supravieţuirii fără semne de boală. prin identificarea unor subgrupe de pacienţi (grupe de risc) cu evoluţie particulară care să beneficieze de o anumită terapie (asigură individualizarea tratamentului). • permit interpretarea studiilor clinice prin identificarea unor factori ce pot influenţa rezultatele finale. • Permit individualizarea tratamentului cu scopul de a minimaliza efectele secundare ale terapiei. permit stabilirea conduitei terapeutice. prin aplicarea unor tratamente mai puţin agresive la pacienţii cu factori prognostici favorabili. Persistenţa disfoniei. Rolul factorilor prognostici în oncologie: Factorii prognostici au mai multe roluri şi anume: • • permit stabilirea unei prognoze de supravieţuire a pacienţilor şi de predicţie a răspunsului la tratament. Factor predictiv – este acea variabilă asociată cu răspunsul sau absenţa răspunsului după o anumită terapie. FACTORI DE PROGNOSTIC ÎN CANCER Definiţii: Factor prognostic – este acea variabilă clinică.

Factori legaţi de tratament (medicul) 1. extensie ganglionară. Factorii prognostici legaţi de boală (tumoră): Factori anatomopatologici: Stadiul histopatologic Tipul histologic Gradul de invazie Gradul de diferenţiere Factori clinici: Stadiul clinic (extensie locoregională. 2. Vârsta Sexul Sarcina Starea biologică Factorii psihologici Factorii socioeconomici Factori de prognostic legaţi de tratament: Principalii factori iatrogeni care influenţează prognosticul sunt: Precocitatea diagnosticului Corectitudinea tratamentului iniţial şi tratamentul pluridisciplinar Experienţa personalului Instituţia de tratament Calitatea relaţiei medic – pacient Posibilitatea de control şi urmărire postterapeutică Factorii de prognostic legaţi de gazdă (bolnav): Principalii factori prognostici legaţi de pacient sunt: . extensie la distanţă) Evoluţie preterapeutică Semne şi simptome asociate Factori biologici – markeri tumorali. sediu iniţial.

diminuă volumul tumoral – rată mai mare de rezecabilitate. SCOP Radioterapia este specialitatea clinica ce se ocupa cu tratamentul cancerului (si nu numai) folosind efectul citotoxic relativ selectiv al radiatiilor ionizante.PRINCIPIILE RADIOTERAPIEI DEFINIŢIE. BRAHITERAPIE (CURIETERAPIE) – sursa radioactivă vine în contact direct cu ţesutul. ex iod rad. scade potenţialul de diseminare în momentul intervenţiei chirurgicale. modificări vasculare postoperatorii pot influenţa efectul iradierii. Dezavantaje – întârziere în inceperea iradierii până la vindecarea completă postoperatorie. distruge focarele subclinice. Concomitent cu iradierea – interferă cu tratamentul local – efect aditiv şi chiar supraaditiv + cu efect pe boala subclinică metastatică. RADIOTERAPIA ŞI CHIMIOTERAPIA Înaintea iradierii – reduce volumul tumoral. an. tesuturi. iradiere transcutanata. Dezavantaje – poate interfera cu procesele normale de vindecare şi cicatrizare postoperatorii. CLASIFICARE RADIOTERAPIE EXTERNĂ (TELEIRADIERE sau TELERADIOTERAPIE) – sursa de radiatii este exterioara corpului. RADIOTERAPIA POSTOPERATORIE Scop – elimină tumora reziduală. PRINCIPIILE CHIMIOTERAPIEI ANTINEOPLAZICE CAI DE ADMINISTRARE A CITOSTATICELOR . IRADIERE METABOLICA (injectare subst radioactive cu tropism pt. pt tum tiroidiene radiocaptante) ASOCIERI TERAPEUTICE RADIOTERAPIA PREOPERATORIE Scop – elimină boala microscopică de la marginile tumorii.

Chimioterapie iniţială (de inducţie) Este tratamentul principal al tumorilor chimiosensibile indiferent de stadiu. Idarubicina. intraperitoneal. tumori pelvine. Capecitabina. chimioterapie de menţinere a remisiunii cu doze mai mici. majoritatea citostaticelor. Ciclofosfamida. etc. • • Hidroxiuree.) Intramuscular (Metotrexat) Intraarterial (Farmorubicina. la doze mai mari decât în inducţie) • Limfoame Hodgkin şi non-Hodgkin • • Coriocarcinom Mielom multiplu .Citostaticele se pot administra: • Sistemic • Oral – comod de administrat. în unele cazuri asigură vindecarea • Unele leucemii (chimioterapie de inducţie în doze mari urmărind remisiunea completă. răspuns local mai bun faţă de administrarea sistemică dar supravieţuirea globală nu pare a fi influenţată (metastaze sau tumori primitive hepatice. la care celelalte modalităţi terapeutice au rol ocazional. 5Fluorouracil) Intravenos – cea mai utilizată cale. pe cateter. Metotrexat. intrapericardic Topic cutanat – pentru noduli de permeaţie sau cancere cutanate Intratumoral – în curs de evaluare • • • INDICATIILE SI CONTRAINDICATIILE CHIMIOTERAPIEI Indicatiile chimioterapiei 1. se pot folosi • • Local camere permanente pe vene centrale. pompe. tumori cerebrale. intrapleural. tumori de cap şi gât) • Intracavitar – intravezical. chimioterapie de intensificare. melanoame ale membrelor. CCNU. etc. sarcoame ale extremităţilor. durată de expunere mai lungă la drog (VP16. Tegafur. • Intraarterial – direct în artera nutritivă a tumorii.

• Pentru unele tumori mici dar foarte agresive pentru distrugerea micrometastazelor • Pentru inhibarea creşterii celulelor neoplazice de la periferia tumorii impiedicând diseminarea şi apariţia metastazelor în timpul actului chirurgical • Permite aprecierea chimiosensibilităţii tumorii Principalele indicaţii: • • Cancer mamar local avansat Cancere ORL • Cancer de vezică urinară • Osteosarcoame şi unele sarcoame de părţi moi 3. Boli neoplazice în stadiu terminal . vezică urinară. Chimioterapie neoadjuvantă Precede tratamentul locoregional şi se recomandă tumorilor local avansate unde tratamentul local este dificil şi riscul metastatic este mare datorită volumului tumoral crescut. Chimioterapie paliativa • Pentru creşterea calităţii vieţii şi/sau prelungirea supravieţuirii în cancere avansate. sarcoame 4. scop principal supravieţuirea fără semne de boală • • La tumori chimiosensibile Principalele indicaţii: sân. Chimioterapie de consolidare sau adjuvantă • După tratamentul local prin radioterapie sau chirurgical cu intenţie curativă în cazul prezenţei unor factori de prognostic nefavorabil şi pentru tratamentul bolii minime reziduale. colon. rabdomiosarcom. ovar. sarcom Ewing) 2. Contraindicaţiile chimioterapiei Contraindicaţii absolute 1. testicul.• • • • Cancere testiculare non-seminomatoase Cancere pulmonare microcelulare Unele cancere la copil (neuroblastom. chiar şi cele puţin chimiosensibile. utilizată în aproape toate cancerele metastatice.

2. Insuficienţa medulară recentă Contraindicaţii relative 1. acţiune teratogenă. inconstant reversibilă (sterilitate. Prezenţa unor afecţiuni ce pot fi agravate de citostatic (fibroza pulmonară afectată de Bleomicina) 6. Asocierea cu grade severe de insuficienţă renală. trombocitopenie. Tulburări psihice grave. Chimiorezistenţa tumorii 5. Asocierea cu coagulopatii. caşectici. în general în relaţie cu doza cumulativă. Bolnavi denutriţi. până la 10-12 zile. cancere secundare) În clasificarea OMS sunt patru grade de toxicitate. acţionează în special pe ţesuturile cu inmultire rapidă. hiponatremie INCIDENTELE SI COMPLICATIILE CHIMIOTERAPIEI TRATAMENT După chimioterapie poate apare: Toxicitate imediată: apare imediat după administrare. Indice de performanţă ECOG 3-4. Sarcina 3. Karnoffski < 70% 10. Anemie. Neoplazii demonstrate curabile prin radioterapie sau chirurgie curativă care nu sunt contraindicate sau refuzate 5. infecţii severe 3. Copii (sub 3 ani) 7. leucopenie. debilitaţi (peste 75 ani) 8. hepatică. cardiacă (nu se administrează citostatice cu toxicitate pe funcţia afectată sau se adaptează dozele) 2. gradele 3-4 trebuiesc combătute prin metode specifice. comatoşi sau cu funcţie hematologică deprimată 4. este de obicei reversibilă. Toxicitate tardivă: la distanţă de la întreruperea tratamentului. În general gradele 1-2 sunt reversibile fără a necesita obligatoriu tratament. depresii 4. Pacienţi necooperanţi 9. Vârstnici. .

G2: moderat diferenţiat. Toxicitate gonadică 8. Să ajute clinicianul în stabilirea planului de tratament. 2. 5. Să contribuie la investigarea continuă a bolii neoplazice. Toxicitate cardiacă 12. Aşa este aprecierea gradului de diferenţiere histopatologică notat cu simbolul G în cadrul căruia se disting: • • • G1: bine diferenţiat. 4. Toxicitate pulmonară 5. Toxicitate hematologică 2. Neoplazii secundare induse de tratament citostatic CLASIFICAREA STADIALĂ ÎN CANCER . 3. Pentru anumite localizări se folosesc unele precizări complementare notate tot prin simboluri împărţite în trepte. Toxicitate dermatologică 9. Obiective Obiectivele propuse de clasificarea TNM sunt: 1. Să ajute la evaluarea rezultatelor tratamentului. .Toxicităţi mai frecvent întâlnite: 1. Toxicitate digestivă 3. G3: slab diferenţiat. Toxicitate neurologică 11. unanim acceptat. Febra postmedicamentoasă 6. Să faciliteze schimbul de informaţii între specialişti pe baza unui limbaj comun. Toxicitate la nivelul sistemului imun 10. Să ofere informaţii prognostice. Toxicitate urinară 4. Reacţii alergice 7.

a impus ca pe piesa operatorie să se determine şi prezenţa sau absenţa celulelor neoplazice în vasele limfatice ştiut fiind că fenomenul are adesea expresie clinică cum se întâmplă în mastita carcinomatoasă sau limfangioza pulmonară. diseminare care se produce fie spontan. astfel: Lo: Fără invadarea vaselor limfatice L1: Invazia vaselor limfatice Lx: invadarea vaselor limfatice imposibil de evaluat. Acest fapt este notat cu simbolul „L” şi împărţit în trepte progresive de gravitate. Gradul histologic nu se aplică pentru:      carcinoamele tiroidiene carcinoamele pleoapei retinoblastoame tumori testiculare maligne melanoame cutanate. Diseminarea neoplazică se mai face şi pe cale venoasă determinând metastaze în organe şi ţesuturi situate la distanţă de tumora primară. Prezenţa celuleor neoplazice în vene se notează cu simbolul „V” fiind împărţit în: Vo: Fără invazie venoasă . etc. fie iatrogen prin manipularea necorespunzătoare a tumorii. Unele tipuri histopatologice sunt considerate prin definiţie G4:     Valoarea prognostică a participării limfatice în evoluţia tumorilor solide. carcinoame cu celulă mică (indiferent de localizare) carcinom bronhopulmonar cu celulă mare sarcom Ewing rabdomiosarcoame ale ţesuturilor moi. Dacă într-o tumoră există mai multe grade de diferenţiere – cel mai puţin diferenţiat este considerat ca fiind gradul histologic al tumorii respective.• • G4: nediferenţiat. Gx: gradul de diferenţiere nu poate fi evaluat.

R2: Tumora reziduală macroscopică. Definiţiile clasificării R sunt următoarele: Rx: Prezenţa tumorii reziduale nu poate fi evaluată. R0: Absenţa tumorii reziduale. Rolul chirurgiei în diagnosticul cancerului Chirurgia • • Stabileşte diagnosticul de certitudine Stabileşte diagnosticul stadial (pentru anumite localizări) Rolul chirurgiei în diagnosticul cancerului constă în faptul că permite recoltarea de material tisular pentru examenul histopatologic. Există multiple metode de recoltare a materialului biologic: amprentă sau raclaj din tumorile ulcerate. R1: Tumoră reziduală microscopică. BAZELE TRATAMENTULUI CHIRURGICAL Rolurile chirurgie în oncologie sunt:  prevenţie  diagnostic  terapie II. puncţie aspirativă cu ac fin – furnizează aspirat pentru examenul citologic (atunci când intervenţia chirurgicală nu este indicată ca prim act terapeutic) o Avantaje: . Absenţa sau prezenţa tumorii reziduale după tratament poate fi descrisă prin simbolul R. singura metodă ce dă certitudinea diagnosticului şi furnizează date de histoprognostic.V1: Invazie venoasă microscopică V2: Invazie venoasă macroscopică Vx: Invadarea venoasă imposibil de evaluat.

putin invazivă. o Site-select (biopsie tronculară largă). o Biopsia US (ultrasunete) o ABBI (Advanced Breast Biopsy Instrumentation). biopsie excizională .extirparea unui fragment dintr-o tumoră mai mare (tumori de ţesuturi moi. cost scăzut o Dezavantaje: .dacă leziunea este pozitivă trebuie urmată de excizie chirurgicală Puncţia biopsie poate fi efectuată prin: o True-cut (pistoale de biopsie) o Vacuum-asistată (Mammotome).examen citologic şi nu histopatologic . cost scăzut . o Avantaje: . anestezie locală.dacă rezutatul este pozitiv orientează actul chirurgical terapeutic o Dezavantaje: .în funcţie de diagnosticul intraoperator se poate efectua în continuare intervenţia chirurgicală curativă adecvată o Dezavantaje: . col uterin) în scop diagnostic.potenţială diseminare neoplazică .procent mare de rezultate fals negative puncţie biopsie – furnizează fragmente tisulare suficient de mari pentru diagnosticul histopatologic al celor mai multe tipuri de tumori.pentru bolnave cu risc operator crescut . o Avantaje: . biopsie incizională .puţin invazivă. ambulator.permite examen histopatologic .apariţia de hematoame .. osteosarcoame.extirparea unei tumori în întregime sau a unei adenopatii. ambulator.extirpă în totalitate leziunea şi permite examinarea histopatologică completă . anestezie locală.

Chirurgie citoreductivă. Chirurgia recidivelor şi metastazelor. 5. Chirurgia cu intenţie curativă (de radicalitate). 9. Rolul chirurgiei în tratamentul cancerului Rolul chirurgiei în tratamentul cancerului se referă la mai multe aspecte: 1. 6. Chirurgia paleativă. 7. 2.. 4.anestezie generală . Intervenţia tip second-look.cost ridicat III. Chirurgia urgenţelor oncologice. Hormonosupresie chirurgicală. Transplant de organe.spitalizare . Chirurgie reconstructivă 8. . 3.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
1 thousand reads
Maia Incer liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->