Fotómaszk használata GIMP-pel

A scrapbookban gyakorta használunk fotómaszkokat. Photoshop esetében minden kezdő és haladó scrapbookos számára ismert a vágómaszk alkalmazása, aminek segítségével fotónkat a maszk formájára vághatjuk. A gimpnél nincs ilyen funkció, mégis van rá mód hogy itt is használjuk ezeket. 1. Nyissuk meg egy 3600*3600 pixel 300 dpi méretű új képet. Ebbe illesszük be a szükséges elemeket. Legegyszerűbb, ha megnyitjuk a windows-ban azt a mappát, ami ezeket tartalmazza és egérrel megragadva az üres kép fölé húzzuk őket:

2. A rétegek párbeszédablakban felfedezhetjük, hogy a fotó rétegének neve vastag betűs, ez azt jelenti, hogy nem rendelkezik átlátszósággal. Hozzá kell adnunk az alfa csatornát. A rétegek párbeszédablakban a fotó rétegét kiválasztva kattintsunk a jobb egérgombbal és a legördülő helyi menüből válasszuk az Alfa csatorna hoz­ záadása menüpontot.

1

http://7szindizajn.hu/

3. A fotómaszk legyen a fotó rétege fölött. Mozgassuk a rétegmaszkot arra a területre, amit a fotóból látni szeretnénk. Ha a fotó túl nagy vagy kicsi, akkor az átméretezési eszközzel méretezzük át. Majd húzzuk a maszkot a fotó rétege alá:

4. A fotómaszk rétege legyen kijelölve a rétegek párbeszédablakban. A jobb egérgombbal megjelenített helyi menüből válasszuk: Alfa csatorna kijelöléssé alakí­ tása:

5. A menüben válasszuk a következőket: Kijelölés/invertálás (ez megfordítja a kijelölést)

2

http://7szindizajn.hu/

6. Végül Szerkesztés/kivágás (vagy delete gomb) menüponttal levágjuk a felesleges részeket és Kijelölés/Semmit menüponttal megszüntetjük a kijelölést:

3

http://7szindizajn.hu/

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful