MAMA

Mahaya Mohd. Yassin
Tema
Tema merupakan fikiran atau persoalan yang hendak disampaikan oleh pengarang. Tema sebenarnya didefinisikan sebagai persoalan pokok kepada sesuatu peristiwa berdasarkan kehidupan manusia yang dibincangkan oleh seorang pengarang dan cuba dinyatakan menerusi watak-watak dalam karya tersebut. Walau bagaimanapun tema tidak dinyatakan secara langsung. Tema dalam sesebuah cereka boleh diperkenalkan melalui dua cara iaitu eksposisi secara langsung dan eksposisi secara tidak langsung. Tema yang terdapat dalam cerpen mama ialah ketabahan dan kesabaran seorang ibu melalui detik-detik akhir hayatnya. Walaubagaimanapun, Mama tetap tenang, riang dan tabah melalui kehidupan ini walaupun tahu bahawa dirinya berada di ambang maut.

Persoalan
Antara persoalan yang terdapat dalam cerpen mama ini ialah: 1. Sikap prihatin terhadap sesama insan. Persoalan ini dapat dilihat apabila Dr. Safuan dan isterinya, Cik Puan Mona menyarankan agar Mama berehat selama dua minggu. Dr. Safuan dan isteri juga telah bermurah hati hendak membantu Mama berubat di luar negara.

1

Kegigihan mencari rezeki. Abah gigih mencari rezeki untuk keluarganya. Manusia hanya dapat merancang tetapi Tuhan yang menentukan. 5. Persoalan ini dapat dilihat dalam watak Abah iaitu suami Mama. Pada waktu pagi. PLOT Binaan Plot Plot merupakan satu binaan peristiwa yang signifikan dan terdapat urutan yang penting. sementara malamnya Abah berniaga di pasar malam. Ia adalah penceritaan peristiwa yang berdasarkan sebab dan 2 . Pengarang menyatakan persoalan ini ketika keadaan Mama yang kurang sihat tetapi Mama tetap melaksanakan tugas dalam rumah tangga dengan sempurna. Peranan dan tanggungjawab isteri dalam rumahtangga. Setiap pagi dia menjual sayur-sayuran di sekitar ibu kota. 4. Sikap tabah melalui saat-saat genting dalam kehidupan adalah amalan terpuji.2. 3. Segala yang berlaku adalah ketentuan Tuhan. Hal ini jelas daripada sikap Mama yang tenang dan tabah menerima dugaan. Persoalan ini dapat dilihat dalam watak Mama iaitu beliau tetap taat kepada perintah Allah serta Mama sering berdoa kepada Allah dan akhirnya meninggal dunia ketika menunaikan solat. Ketaatan kepada tuhan. Mama bekerja manakala di waktu petang membuat kuih untuk meringankan beban suami tercinta.

Safuan lalu berpatah balik ke bilik tersebut.akibat. Ketika menghampiri pintu bilik. Safuan. Mama terdengar perbualan antara Dr. konflik. Mama duduk di amben rumah sambil menyapu minyak hijau di dadanya. kejutan dan tegangan. Selesai memasAk. Sambil baring Mama teringatkan kisah lama ketika dia mula-mula diterima bekerja di rumah Dr. 3 . Permulaan cerita dalam cerpen ini ialah ketika Mama sibuk memasak gulai lemak pisang muda untuk hidangan tengah hari anak-anaknya yang akan pulang dari sekolah. Safuan malah sejak bekerja di situ Mama begitu dihargai. Plot terbahagi kepada tiga iaitu permulaan. Kaki Mama kaku apabila mendengar perbualan tersebut. dijalinkan dengan siratan konflik atau pertikaian dan disudahi dengan peleraian. Mama dan Cik Puan Mona begitu akrab dan mesra seperti adik-beradik. Plot berbeza dengan jalan cerita yang hanya rangkaian kejadian tanpa sebarang untaian sebab dan akibat. Lebih menyedihkan. Plot secara teknikalnya wajar dirangka dengan teliti kerana ia merupakan panduan penulisan seterusnya. Mama terasa degup jantungnya kencang. Permulaan merupakan pengenalan kepada watak-watak. latar. Ia merupakan rentetan peristiwa atau episod yang bersebab. Safuan. Seterunya. Puncak cerita atau klimaks cerita ini ialah apabila Mama tertinggal beg duitnya di dalam bilik rawatan khas di rumah Dr. Safuan dan Cik Puan Mona. pengakhiran. plot akan disambung dengan pertengahan iaitu watak-watak mula berhadapan dengan konflik sehingga kemuncak cerita. pertengahan. Mama hanya boleh hidup dalam tempoh tiga bulan sahaja lagi. Penyakit Mama begitu serius sehingga tiada rawatan untuk penyakitnya di dalam negara. Mama begitu terharu dengan kebaikan yang ditunjukkan oleh keluarga Dr. Safuan dan isteri telah merawatnya dan memberi cuti kepada Mama. Dr. Plot pertengahan dalam cerpen ini ialah ketika Mama masih teringatkan kisah dia tiba-tiba sakit dada semasa sedang bekerja di rumah Dr.

Jenis teknik plot yang seterusnya ialah plot imbas muka. pertikaian mahupun konflik yang menarik. 4 . Plot ini dapat dilihat apabila Mama teringatkan kisah lama ketika dia mula-mula bekerja di rumah Dr. Dalam sembahyangnya Mama sentiasa berdoa agar keluarganya sentiasa dirahmati Allah dan dia menjadi seorang isteri yang solehah. Pengakhiran dalam cerpan ini ialah ketika Mama mengakhiri hayatnya semasa sembahyang Zohor dalam keadaan sujud ketika anak-anknya Akhbar dan Mokhtar pulang dari sekolah. Safuan dan isterinya Cik Puan Mona yang merancang menghantar Mama ke luar negara untuk menjalankan perubatan serta berharap Mama akan sembuh dari penyakitnya. WATAK DAN PERWATAKAN Watak dan perwatakan merupakan salah satu unsur dalaman yang cukup penting dalam sesebuah karya seperti novel atau cerpen kerana fungsinya yang mengeratkan atau mengembangkan plot serta mewarnai sesuatu pertentangan. Mama begitu tenang melalui saat-saat getir dalam hidupnya. cerita kembali apabila melihat sesuatu atau dialog yang sama. Antara contoh teknik plot imbas kembali ialah ingatan melalui mimpi. Ini dapat dilihat apabila Dr. khayalan. Plot ini adalah menunjukkan sesuatu yang bersifat akan datang iaitu sama ada harapan atau impian masa akan datang. Safuan.Plot yang terakhir ialah pengakhiran iaitu peleraian cerita dan masalah diselesaikan. Teknik-Teknik Plot Antara teknik plot yang terdapat dalam cerpen ini ialah imbas kembali. Walaupun Mama mengetahui sakitnya kian parah.

Pada waktu petang pula Mama membuat karipap untuk dijual agar dapat membantu meringankan beban kewangan suaminya.Mama merupakan seorang ibu dan isteri yang baik. Peranan watak ini akan menimbulkan pelbagai peristiwa dan terjalinnya cerita dalam sesebuah novel. Mama sentiasa berdoa kepada Tuhan agar dikurniakan ketenangan dan ketabahan dalam melalui detik-detik akhir kehidupannya. Dr. Mokhtar dan Bakhtiar. kita perlu menerima segala suratan takdir dengan penuh keimanan membolehkan seseorang itu tenang dan tabah menanti detik-detik akhir kehidupan. Safuan. tumbuh-tumbuhan dan sebagainya. Di samping itu. Watak antagonis dan watak protagonis merupakan salah satu ciri watak. Watak utama dalam cerpen ini ialah Mama. Dr. Terdapat dua jenis watak iaitu Watak utama dan watak sampingan. Untuk menampung keperluan kewangan. Antaranya ialah Dr. Mama mengalami sakit dada sehingga meragut nyawanya. Sebagai seorang umat Islam yang solehah. penyayang dan bertangungjawab. Suaminya telah meninggal dunia.Watak adalah pelaku-pelaku yang memegang peranan dalam novel. Beliau memiliki Klinik Seri di Damai Jaya. Sikap baik hati akan membuatkan orang lain amat menghormati 5 . Mama akan menyediakan semua keperluan rumah tangga. Mama begitu kuat bekerja tanpa menghiraukan kesihatan diri. Seorang isteri akan menyempurnakan tugasnya untuk memenuhi keperluan anak-anak dan suami. sama ada watak-watak itu binatang. sahsiah dan sikapnya serta apa jua yang berkaitan dengan dirinya. Watak antagonis ialah watak yang menentang watak utama manakala watak protagonis ialah watak yang memainkan peranan utama dalam sesebuah cerita. Mama mempunyai tiga orang cahaya mata iaitu Akhbar. Mama bekerja dengan Dr. Sebelum keluar bekerja. terdapat beberapa watak sampingan dalam cerpen ini. Akibat terlalu banyak bekerja. Safuan ialah doktor persendirian. Safuan dan Cik Puan Mona. Safuan merupakan seorang doktor yang baik hati dan prihatin. Perwatakan pula ialah ciri penting kepada seseorang watak atau sifat-sifat yang dimiliki oleh seseorang watak sama ada sifat fizikal.

Cik Puan Mona merupakan seorang ibu. Cik Puan Mona juga seorang yang baik hati dan prihatin terhadap pekerjanya. Antaranya ialah : 1. Secara mudah. Dr. Watak sampingan yang kedua yang terdapat dalam cerpen ini ialah Cik Puan Mona. Safuan dan isteri yang mengambil Mama bekerja di rumahnya. Safuan dan isteri sepakat untuk menghantar dan membantu membiayai rawatan Mama di luar negara. Latar tempat Latar tempat ialah tempat di mana peristiwa atau sesuatu kejadian atau peristiwa itu berlaku seperti desa terpencil. Walaupun tiada hubungan kekeluargaan. Rasa kasih dan sayang dapat merapatkan perhubungan sesama insan. 6 . aksi tokoh atau watak yang menimbulkan peristiwa itu berlaku dalam sesuatu ruang dan pada sesuatu masa tertentu. Mereka bersetuju untuk membantu membiayai rawatan Mama di luar negara. Dalam cerpen ini. bandar. sebuah kampung. isteri dan juga majikan yang penyayang.kita. Mama begitu menghormati keluarga Dr. Safuan juga merawat Mama secara percuma ketika Mama sakit secara tiba-tiba di rumahnya. Dalam sesebuah cereka. Safuan dan bertugas sebagai jururawat di klinik suaminya. Beliau merupakan isteri Dr. LATAR Latar ialah latar belakang bagi sesebuah cereka. Safuan kerana dia terhutang budi kepada Dr. Cik Puan Mona dan suaminya melayan Mama dan Mak Cik Mariam dengan baik meskipun mereka hanya pembantu rumah. Oleh itu. latar ialah di mana dan bila aksi atau kejadian itu berlaku. Cik Puan Mona amat sayang akan Mama malah dianggap seperti kakaknya sendiri. Dr. Terdapat pelbagai latar yang digunakan oleh pengarang dalam sesebuah cereka. dan sebagainya.

era. Latar tempat yang kedua ialah di rumah Mama di kawasan setinggan Lembah Jaya. Latar masa Latar masa merujuk kepada masa atau waktu sesuatu peristiwa itu berlaku sama ada zaman.30. baru seminggu.Terdapat tiga latar tempat dalam cerpen ini. 2. Safuan dan Cik Puan Mona di Lereng Bukit Singgahsana. Latar tempat ini adalah ketika Mama bekerja sebagai pembantu rumah di rumah Dr. Safuan dan semasa Mama sakit dada dan dirawat oleh Dr. Mama menjalankan rutin harian sebagai seorang isteri dan ibu di rumahnya. berkemas dan memasak di rumah Dr. Latar tempat yang pertama ialah rumah banglo dua tingkat milik Dr. Safuan. Latar masa yang terakhir ialah pada waktu Zohor. Mama sembahyang dan meninggal dunia dalam keadaan sujud. Manakala latar tempat yang terakhir ialah pasar malam. Secara khusus pula mungkin berlaku pada waktu pagi. Lembah Jaya Murni di mana Abah menjual pelbagai minuman dengan dibantu oleh anaknya secara bergilir-gilir. Mama membuat kerja-kerja seperti membasuh pakaian. tahun silam. jam dua belas malam. dan esok atau lusa. bulan lalu. Latar masa yang ketiga ialah pada waktu petang lebih kurang jam 2. menyiram pokok. sejarah dan musim. Mama sibuk membuat kuih karipap untuk dihantar ke kedai Mat Sengeh. Latar masa yang terdapat dalam cerpen ini ialah tengah hari iaitu ketika mama menyelesaikan tugas-tugas hariannya. subuh. mengangkat dan melipat pakaian. petang. Safuan dan Cik Puan Mona di rumahnya. Latar masa yang seterusnya ialah pagi. malam. 7 . memasak.

solehah dan Allah. Masyarakat setinggan pula digambarkan melalui watak Mama dan keluarganya yang tinggal di kawasan setinggan. Terdapat lima gaya bahasa dalam cerpen ini iaitu : 1. cara mereka bermasyarakat dan sebagainya yang memperlihatkan keseluruhan peribadi manusia-manusia di situ. Masyarakat bandar ialah golongan menengah yang hidup mewah dan mempunyai pekerjaan yang baik. Bahasa Arab. susunan ayat. Dr. Gaya bahasa bekaitan dengan pemilihan diksi. Latar masyarakat dalam cerpen ini ialah masyarakat bandar dan masyarakat setinggan. 8 . segar dan tersendiri. Mereka terpaksa melakukan pelbagai pekerjaan untuk menyara kehidupan. Latar masyrakat Latar masyarakat ialah latar yang memberi gambaran tentang keadaan masyarakat di tempat sesuatu kejadian atau peristiwa itu berlaku. dan sebagainya.3. bahasa kiasan. Contoh : Zuhur. Ia merangkumi gambaran tentang keadaan cara hidup mereka. Setiap pengarang harus dapat menguasai gaya bahasa yang kreatif. cara mereka berfikir. Safuan dan isteri merupakan doktor yang berjaya dan mampu hidup mewah merupakan contoh masyarakat bandar. GAYA BAHASA Gaya bahasa merupakan teknik untuk menyampaikan fikiran dan perasaan dengan menggunakan bahasa dengan baik dan kreatif .

Sinkof Sinkof ialah singkatan yang digunakan pada perkataan asal. 5. 4. Simile Sinkof ialah ungkapan yang membandingkan sesuatu dengan menggunakan kata perbandingan seperti bak. Dalam metafora perkataan yang bersifat konkrit atau nyata dijadikan objek dan perkataan abstrak dijadikan perbandingan . 9 . umpama dan bagai. Contoh : matanya yang jernih dan tenang itu. Contoh : a) Padan sekali-sekala kakak rasa bagai dicucuk-cucuk sakitnya.2. 3. Metafora Metafora ialah ungkapan yang membandingkan sesuatu tanpa menggunakan kata bandingan atau bandingan terus. Contoh : Dadanya kian mencucuk-cucuk. b) Degup jantungnya terasa kuat bagai bunyi gendang di pentas hiburan. Personafikasi Personafikasi ialah rangkai kata yang memberikan unsur manusia kepada unsur lain.

Mama menjalankan tanggunjawabnya dengan amanah terhadap suami. 2. Mama terima dengan penuh kesyukuran. Segala suka dan duka dalam kehidupan. mudah-mudahan kakak cepat pulih. Mama bersyukur kerana dikurniakan keluarga yang bahagia. b) Kalau kakak berehat. Bersyukur Mama begitu gembira apabila menjalankan tanggungjawabnya dengan sempurna. Kasih sayang boleh mengeratkan hubungan sesama insan. kak. Kasih Sayang. Bertanggungjawab Menjalankan amanah sebagai pekerja.Contoh : a) Tak apa. Contoh nilai murni ini dalam cerpen Mama ialah Cik Puan Mona begitu sayang akan Mama dan menganggap Mama seperti kakaknya sendiri. Tanggungjawab inilah yang menjadi rutin harian Mama. ibu dan isteri adalah tanggungjawab yang perlu dijalankan. majikan dan anak-anaknya. makan ubat. 3. 10 . Nanti saya suruh Mona ambil cuti seminggu. NILAI DAN PENGAJARAN Nilai Terdapat empat nilai murni dalam cerpen ini iaitu : 1. dan tak datang kerja di rumah saya.

Antaranya ialah : 1. Mama tetap tenang dan gembira walaupun Mama mengetahui dirinya diambang maut. kerja yang berat akan menjadi ringan seperti anak-anak Mama yang bergilir-gilir membantu abah berniaga di pasar malam. Kerajinan Setiap hari Mama melakukan tugas membasuh. Kita perlu tabah menghadapi dugaan Tuhan. melayan anak-anak dan bekerja di rumah Dr. memasak. Seperti dalam cerpen ini. Safuan. 3. Melalui kerjasama antara ahli keluarga. eloklah kita membantu orang yang memerlukan bantuan. Safuan dan keluarganya banyak membantu keluarga Mama apabila sudi mengambil Mama sebagai pembantu rumah. Kita hendaklah tolong-menolong sesama insan. 11 . Prinsip ini diamalkan oleh keluarga Dr. Kerjasama dalam keluarga perlu diamalkan untuk kebahagian hidup. 2. Setiap manusia akan menghadapi dugaan dalam kehidupan. Hanya dengan ketabahan kita akan melaluinya dengan tenang. Safuan. Mama berusaha untuk menyempurnakan tugas harian dengan cepat dan teratur. Dr. Jika kita mempunyai kelebihan.4. Pengajaran Terdapat beberapa pengajaran yang boleh dijadikan panduan hidup.

Aziz 1998. Selangor. Dewan Bahasa dan Pustaka. Antalogi Seuntai Kata Untuk Dirasa. 12 . Kuala Lumpur.BIBLIOGRAFI Mahaya Mohd. Kamarudin Haji Husin. Siti Hajar Haji Abd. Pengajian Melayu 4 : Kesusasteraan dan Pengajaran. Kumpulan Budiman Sdn. Bhd. Yassin 1987.