S PM 2008 KOLEKSI SOALAN KERTAS 1

Peperiksaan Percubaan SPM Negeri & Modul Topikal

Disusun oleh sszma@hotmail.com Unit Bahasa Melayu Jabatan Bahasa MAKTAB RENDAH SAINS MARA TRANSKRIAN NIBONG TEBAL, PULAU PINANG

Beliau telah berjaya mendidik anak-anaknya hingga ke menara gading. Seorang ibu telah diberikan Anugerah Tokoh Ibu Mithali 2008 . 2 Anda telah menghadiri sambutan Hari Ibu Peringkat Kebangsaan baru-baru ini. Selaku editor majalah sekolah. anda berpeluang menemu bual rahsia kejayaan tokoh tersebut. Sebagai seorang pelajar. Cadangkan bentuk kerjasama serantau yang dapat dilaksanakan bagi menangani pelbagai penyakit. Bincangkan langkah-langkah yang boleh diambil oleh pihak kerajaan untuk mengatasi masalah tersebut. Tuliskan wawancara anda selengkapnya. Huraikan faedah-faedah yang dapat anda peroleh dengan menguasai teknologi maklumat dan komunikasi. anda seharusnya berkemahiran dalam bidang tersebut. 4 Kerjasama serantau dalam bidang sains dan teknologi telah membawa perubahan dalam pelbagai aspek kehidupan termasuklah dalam bidang perubatan. . 1 Bahagian B Penguasaan teknologi maklumat dan komunikasi penting dalam kehidupan remaja kini. 3 Isu kesesakan lalu lintas di bandar semakin mendapat perhatian masyarakat dan media massa pada hari ini. 5 Karya kesusasteraan Melayu dikenal pasti mampu melahirkan generasi yang mempunyai semangat patriotik di negara ini. Berikan ulasan anda untuk menyokong pernyataan di atas.PULAU PINANG Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang usaha-usaha mengatasi masalah obesiti dalam kalangan pelajar.

2 Anda ingin menulis sebuah rencana yang bertajuk "Keluarga Impian Saya" untuk dimuatkan dalam ruangan akhbar tempatan. Jelaskan pendapat anda.(c) JPN PULAU PINANG 2008 1 JOHOR DARUL TAKZIM Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang sebab-sebab rakyal Malaysia memilih untuk melancong di negara sendiri. 1 Bahagian B Sekolah anda telah dipilih untuk menyertai pertandingan Kebersihan. Huraikan persediaan yang dapat anda lakukan untuk menjadi penulis yang berjaya . Sebagai Ahli Jawatankuasa 3K. 5 Anda bercita-cita menjadi penulis. 4 Dunia kini sedang menghadapi krisis makanan yang serius. Berikan pendapat anda tentang cara-cara untuk meningkatkan bekalan makanan dunia. Kesihatan dan Keselamatan (3K) peringkat daerah. Anda bersetuju dengan pemyataan di atas. nyatakan persiapan yang anda lakukan untuk menyertai pertandingan tersebut. Tulis rencana itu selengkapnya. 3 Semangat cinta akan negara perlu disemai dalam kalangan generasi muda sejak kecil lagi.

Jelaskan persediaan-persediaan yang perlu anda lakukan untuk mencapai cita-cita tersebut. anda mempunyai impian untuk menjadi seorang angkasawan yang dapat mengharumkan nama negara di persada dunia. Tradisi makan bersama-sama keluarga di rumah kini sudah semakin hampir luput. 4. Bincangkan. Anda ingin menulis surat kepada akhbar tempatan untuk mengemukakan cadangan tentang usaha-usaha yang perlu dilakukan oleh pelbagai pihak dalam menangani kes tersebut. . Sebagai seorang pelajar yang berwawasan. 5. Ulaskan pernyataan tersebut. menyertai kegiatan Bahagian B Setiap individu mempunyai impiannya tersendiri. 3.kanak di negara ini semakin menjadi-jadi belakangan ini. Tulis surat itu selengkapnya. Kekuatan sesebuah karya sastera terletak di tangan seseorang penulis. Bakat semula jadi sahaja tidak cukup untuk menjadi seorang penulis yang berjaya. 1. 2. Program Pertukaran Pelajar antara negara jiran mendatangkan pelbagai faedah kepada pelajar dan negara yang menyertainya. Usaha menghidupkan kembali tradisi ini dapat membantu menyemaikan tabiat makan yang sihat dan mengukuhkan hubungan kekeluargaan. Masyarakat kita sering digemparkan dengan kes penculikan dan kehilangan kanak.(c) JPN JOHOR 2008 2 MELAKA DARUL AZIM Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang faedah-faedah kokurikulum dalam kalangan pelajar. Berikan pendapat anda tentang kebaikan-kebaikan tradisi makan bersama-sama keluarga.

Bahagian B 1. 2. 5. . Kehidupan masyarakat kota di negara kita seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing. Pertandingan syarahan telah diadakan di sekolah anda sempena Bulan Bahasa. Beri pendapat anda tentang pernyataan di atas. Tajuknya ialah ’Gaya Hidup Sihat Penjana Keluarga Bahagia’. Anda pernah menonton sebuah filem tempatan yang menarik. 3. Pelbagai usaha perlu dilaksanakan untuk mempopularkan industri desa ke peringkat antarabangsa. Bincangkan pernyataan di atas. 4. Ulaskan filem tersebut dengan selengkapnya.(c) JPN MELAKA 2008 3 SARAWAK Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang ciri-ciri pengguna yang bijak. Belakangan ini. masalah gejala sosial dalam kalangan pelajar sekolah semakin hangat diperkatakan dalam media massa. Jelaskan usaha-usaha tersebut. Tuliskan teks syarahan itu dengan selengkapnya.

Amanah Saham Bumiputera (ASB). Penganjuran sukan di peringkat antarabangsa dapat memupuk perpaduan sejagat. Tulis wawancara itu selengkapnya. Sebagai wartawan sebuah buletin pengguna. 2. 4. anda dikehendaki mewawancara seorang penasihat Pelaburan Nasional Berhad (PNB) tentang kebaikan melabur dalam skim amanah saham yang dianjurkan oleh kerajaan seperti Amanah Saham Nasional (ASN).(c) JPN SARAWAK 2008 4 SABAH Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang faedah mengamalkan gaya hidup sihat. 3. Generasi muda masa kini lebih berminat membaca majalah hiburan berbanding buku-buku yang berunsurkan sastera. Berikan komentar anda terhadap pernyataan tersebut. Bahaskan pernyataan tersebut. Bincangkan. . Bahagian B 1 Ibu bapa berperanan penting dalam membentuk disiplin anakanak bagi melahirkan modal insan yang berkualiti pada masa akan datang. Amanah Saham Wawasan 2020 (ASW 2020) dan banyak lagi. Balas surat sahabat pena anda itu. 5. Amanah Saham Wanita (ASNITA). Sahabat pena anda di luar negara ingin mengetahui destinasi pelancongan yang terdapat di negara kita.

3 Kejadian penculikan. 2 Percutian bersama keluarga mampu mengeratkan kerukunan dan keharmonian kekeluargaan. Ulaskan faktor-faktor yang menyebabkan karya sastera semakin terpinggir dalam kalangan generasi muda kini. . jelaskan kebaikan-kebaikan percutian bersama keluarga. 1 Bahagian B Kelulusan akademik semata-mata tidak lagi menjadi penentu kejayaan seseorang pelajar setelah mereka meninggalkan instittusi pendidikan formal.. 4 Pemanasan global merupakan isu yang dihadapi oleh masyarakat antarabangsa kerana isu ini membawa impak negatif kepada kehidupan sejagat. dan pembunuhan dalam kalangan kanak-kanak yang semakin serius merupakan akibat ketidakprihatinan masyarakat terhadap hal-hal persekitarannya. Bincangkan langkah-langkah yang berkesan untuk menyemai sikap prihatin dalam kalangan masyarakat. Berdasarkan kebenaran di atas. Berikan pandangan anda tentang kemahiran yang perlu dikuasai oleh seseorang pelajar sebagai pelengkap diri memasuki alam pekerjaan. penderaan.. Tulis sebuah rencana tentang kesan-kesan negatif pemanasan global kepada kehidupan sejagat seluruh dunia..(c) JPN SABAH 2008 5 KEDAH DARUL AMAN Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang kesan-kesan kenaikan harga minyak di negara kita. 5 Karya-karya sastera semakin terpinggir walaupun peranannya besar sebagai citra budaya bangsa.

Bincangkan. Jelaskan langkah-langkah yang dapat dilakukan untuk menerapkan nilai-nilai murni dalam diri pelajar. .. 4 Kerjasama ekonomi antara negara semakin berkembang dan banyak negara membuka peluang pelaburan kepada pelabur-pelabur asing untuk melabur di negara mereka. 3 Sukan memberikan impak yang besar kepada individu. 1 Bahagian B Penghayatan nilai-nilai murni dapat membentuk pelajar yang berketerampilan. Huraikan kepentingan pelaburan kepada sesebuah negara. anda ingin menulis sebuah rencana tentang perkara tersebut. Semua pihak perlu memainkan peranan untuk memastikan keselamatan pelajar terjamin. Tuliskan rencana tersebut selengkapnya.(c) JPN KEDAH 2008 6 KELANTAN DARUL NAIM Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang usaha-usaha untuk memajukan industri pelancongan di negara ini. masyarakat dan negara. Sebagai ahli badan redaksi majalah. 5 Komponen Sastera (KOMSAS) yang diperkenalkan dalam subjek Bahasa Melayu di sekolah menengah membolehkan pelajar mengetahui cara hidup masyarakat. 2 Keselamatan pelajar pada hari ini semakin membimbangkan. Huraikan peranan yang boleh dilaksanakan oleh pihak sekolah dan masyarakat untuk menjayakan matlamat tersebut..

3 Sektor pelancongan merupakan salah satu penyumbang utama kepada kemajuan ekonomi negara kita. Tulis rencana tentang keistimewaan Malaysia sebagai destinasi pelancongan pada masa ini.(c) JPN KELANTAN 2008 7 NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang langkah-langkah meningkatkan mutu sukan di Malaysia. Huraikan peranan negara kita dalam mengekalkan hubungan baik dengan negaranegara lain di dunia. Pihak sekolah telah mengundang anda untuk menyampaikan ceramah yang bertajuk ‘Langkah-langkah Menjadi Pelajar Cemerlang’. 5 Kemajuan dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi menyebabkan minat masyarakat terhadap sastera semakin berkurangan. 1 Bahagian B Anda seorang pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia di peringkat kebangsaan.. . 4 Hubungan diplomatik yang telah terjalin dengan negara-negara lain sejak sekian lama banyak memberi faedah kepada negara kita. Tulis ceramah anda selengkapnya. Beri pendapat anda tentang pernyataan di atas. 2 Pada zaman sains dan teknologi. gejala sosial dalam kalangan remaja semakin serius dan banyak pihak berangapan bahawa institusi keluargalah yang bertanggungjawab terhadap peningkatan masalah ini.

2 Kemajuan bidang teknologi maklumat dan komunikasi membawa banyak manfaat kepada kehidupan masyarakat di Malaysia .Huraikan langkah-langkah yang wajar dilakukan untuk mengembalikan minat masyarakat terhadap bidang sastera. Bincangkan. . 4 Pelancong-pelancong seluruh dunia mula menjadikan negara-negara Asia Tenggara sebagai destinasi pelancongan pilihan mereka. Tulis ceramah anda selengkapnya. 1 Bahagian B Kesedaran terhadap perlunya pengambilan makanan tambahan dalam kalangan masyarakat Malaysia semakin meningkat. Anda telah dijemput untuk menyampaikan ceramah tentang isu tersebut kepada penduduk sebuah taman perumahan. 3 Kegiatan cetak rompak yang semakin berleluasa boleh melumpuhkan industri penerbitan dan hiburan tanah air. Terdapat pelbagai produk makanan tambahan di pasaran. apakah kesan-kesan kegiatan cetak rompak di negara kita dan cadangkan usaha-usaha untuk mengatasinya. Hal ini menunjukkan bahawa kerajaan negara-negara tersebut telah berupaya menawarkan pakej-pakej istimewa yang mampu menarik kemasukan pelancong-pelancong antarabangsa. Pada pendapat anda. (c) JPN NEGERI SEMBILAN 2008 8 PAHANG DARUL MAKMUR Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang peranan masyarakat membantu golongan warga tua menjalani kehidupan seharian. Jelaskan sumbangan industri pelancongan terhadap negara-negara berkenaan. Tajuk ceramah ialah ‘Kepentingan Pengambilan Makanan Tambahan’.

Sebagai seorang remaja yang prihatin. Kegiatan ini kebanyakanya melibatkan golongan remaja. Beri komen anda tentang pernyataan tersebut. 4 Penganjuran sukan bertaraf dunia seperti Perlumbaan Kereta Formula 1 dan ‘Le Tour de Langkawi’ wajar diteruskan kerana banyak faedah yang diperoleh melalui penganjurannya. 5 Penulis yang berwibawa dapat menghasilkan karya sastera yang bermutu.. Jelaskan faedah-faedah penganjuran sukan bertaraf dunia. (c) JPN PAHANG 2008 9 PERAK DARUL RIDZUAN Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang kegiatan pertanian di negara kita. Tulis rencana tentang usaha-usaha yang perlu dilakukan oleh pihak berkenaan untuk meningkatkan mutu perkhidmatan awam di negara ini. bincangkan peranan yang dapat anda lakukan untuk membanteras kegiatan tersebut. manakan dapat sagunya’ bermaksud usaha yang bersungguh-sungguh perlu dilakukan untuk membolehkan seseorang itu berjaya dalam hidupnya.. 3 Kerajaan menggalakkan rakyat negara ini menggunakan pengangkutan awam tetapi mutu perkhidmatannya sering menjadi rungutan pelbagai pihak. Tulis sebuah cerpen berdasarkan peribahasa di atas. 1 Bahagian B Kegiatan lumba motosikal haram masih berlaku di negara ini. 2 Kejayaan anak-anak dalam pelbagai bidang sering kali dikaitkan dengan sokongan daripada institusi keluarga.5 Peribahasa ‘Kalau tidak dipecahkan ruyung. .

. gejala kanak-kanak hilang semakin menjadi-jadi.Pelbagai pihak mula memberikan perhatian serius terhadap isu ini. dan perpaduan dalam kalangan pelajar. disiplin diri yang tinggi. 4 Penganjuran sukan bertaraf antarabangsa dapat memupuk kerjasama serantau dan mendatangkan pelbagai kebaikan. Huraikan kebaikan penganjuran sukan bertaraf antarabangsa kepada rakyat dan negara.Berikan saranan anda tentang langkah-langkah yang perlu diambil oleh pelbagai pihak untuk melahirkan penulis yang berwibawa. 3 Sejak akhir-akhir ini . (c) JPN PERAK 2008 10 PERLIS INDERA KAYANGAN Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang usaha-usaha untuk mempertahankan budaya warisan bangsa di negara kita. Ulaskan pernyataan di atas. Tulis ceramah anda selengkapnya. Ceramah anda berkaitan dengan peranan institusi keluarga dalam pembentukan sahsiah remaja. 1 Bahagian B Penglibatan pelajar dalam kegiatan kokurikulum dapat membina sifat kepimpinan. Bincangkan peranan yang harus dipikul oleh ibu bapa dan masyarakat dalam usaha menangani gejala tersebut.. 2 Anda mewakili Jabatan Perpaduan dan Integrasi telah ditugaskan untuk menyampaikan ceramah kepada penduduk setempat.

setiap pelajar digalakkan menyertai aktiviti kokurikulum di sekolah.5 Sastera tradisional seperti pantun. 2 Aktiviti riadah dan rekreasi bersama-sama keluarga sangat digalakkan kerana dapat mengeratkan hubungan keluarga selain dapat menyihatkan badan. Tulis sebuah rencana tentang usaha-usaha mempertingkatkan semangat kejiranan dalam kalangan rakyat. khazanah tersebut semakin dipinggirkan. Huraikan kepentingan menyertai kokurikulum kepada para pelajar. 3 Kesibukan bekerja menyebabkan masyarakat meminggirkan semangat kejiranan. 1 Bahagian B Selain menumpukan bidang pelajaran. . dan seloka merupakan khazanah bangsa yang wajar dihayati oleh generasi muda. Berikan cadangan anda tentang langkah-langkah untuk menarik minat golongan muda terhadap sastera tradisional. usaha-usaha mempertingkatkan semangat tersebut perlu dilaksanakan.gurindam. Ulas pernyataan di atas. (c) JPN PERLIS 2008 11 TERENGGANU DARUL IMAN Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang kepentingan memiliki generasi cemerlang kepada negara.syair.Oleh itu. malah penglibatan pelajar dalam kokurikulum diambil kira untuk kemasukan ke institusi pengajian tinggi. Malangnya dewasa ini.

Huraikan kepentingan pelaburan antarabangsa dalam menjana ekonomi sesebuah negara. 4 Kerjasama ekonomi antara negara semakin berkembang dewasa ini. 5 Unsur-unsur sindiran yang terdapat dalam sastera rakyat dapat dijadikan pengajaran dalam kehidupan. . Bincangkan pernyataan di atas. bidang muzik didapati menyediakan pelbagai kerjaya menarik yang menawarkan pendapatan yang lumayan. banyak negara membuka pelaburan kepada pelabur asing. anda dikehendaki mewawancara seorang komposer terkenal tanah air untuk meminta pendapat beliau tentang hal tersebut. 3 Dewasa ini. (c) JPN TERENGGANU 2008 12 WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang kepentingan pengangkutan awam di negara kita. 2 Teknologi dan kemajuan sains berkembang dengan pesat sehingga membawa kepada perubahan yang besar dalam kehidupan masyarakat Malaysia pada hari ini.4 Kesepakatan dan tolak ansur antara Malaysia dengan negara jiran banyak membantu dalam kemajuan ekonomi dan kestabilan politik negara-negara serantau. Huraikan rancangan-rancangan pembangunan tersebut. Tulis wawancara itu selengkapnya. 1 Bahagian B Dunia remaja dikatakan sebagai dunia yang penuh dengan cabaran dan dugaan. Selaku wartawan sebuah majalah hiburan. Bincangkan pernyataan di atas. Sehubungan itu. Pelbagai rancangan pembangunan telah diusahakan untuk memajukan dan memodenkan masyarakat dan negara. Berikan komen anda tentang pernyataan tersebut..

Langkah-langkah yang drastik perlu diambil bagi menangani masalah tersebut daripada terus berleluasa serta mengancam generasi akan datang.5 Sebagai penulis remaja yang telah meraih kejayaan dalam bidang penulisan kreatif. Jelaskan keistimewaan bidang ini. anda ingin menggalakkan lebih ramai remaja menceburi bidang ini. Anda bercadang untuk mewawancara seorang tokoh yang arif dalam hal ini dan menanyakan ciri-ciri keluarga bahagia. . namun tidak ramai rakyat yang menggunakan kemudahan tersebut. 3 Walaupun sistem pengangkutan awam di negara kini dikatakan antara yang termoden di dunia. Berikan pendapat anda tentang cara-cara menangani gejala buli di sekolah. Masalah ini harus diselesaikan supaya masyarakat penyayang dapat diwujudkan. (c) JPN WP KUALA LUMPUR 2008 13 SELANGOR DARUL EHSAN Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang usaha-usaha mempopularkan permainan tradisional di negara kita. 2 Keruntuhan institusi keluarga sering dibincangkan sejak kebelakangan ini. 1 Bahagian B Gejala buli yang berlaku di sekolah semakin membimbangkan semua pihak.. Tulis hasil wawancara itu selengkapnya.

anda diminta menulis laporan tentang lawatan tersebut. tulis sebuah rencana tentang kesankesan daripada kenaikan tersebut kepada masyarakat dan negara. Nyatakan langkah-langkah yang boleh diambil oleh masyarakat antarabangsa bagi mengatasi masalah ini. 3 Isu kenaikan harga barang hangat diperkatakan oleh masyarakat pada hari ini. 1 Bahagian B Persatuan Bahasa Melayu di sekolah anda telah mengadakan lawatan sambil belajar ke beberapa tempat pelancongan di Malaysia. Tulis laporan itu selengkapnya 2 Kini ibu bapa terlalu mementingkan pencapaian akademik anak-anak mereka. . syair dan seloka kurang diminati oleh golongan remaja masa ini. Huraikan pendapat anda tentang peranan ibu bapa menggalakkan anak-anak menceburi bidang sukan. Oleh hal yang demikian. Sebagai setiausaha persatuan. (c) JPN SELANGOR 2008 14 SEKOLAH BERASRAMA PENUH (SBP) Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang langkah-langkah untuk mengatasi masalah keracunan makanan di Malaysia. 5 Puisi Melayu Tradisional seperti pantun. serta cadangkan langkah-langkah untuk mengatasinya. gurindam. mereka tidak memberikan galakan kepada anak-anak dalam aktiviti kokurikulum terutamanya sukan. Sarankan usaha-usaha yang wajar dilakukan untuk menarik minat golongan remaja meminati puisi tersebut.Jelaskan usaha-usaha yang dapat dilakukan untuk menggalakkan rakyat negara kita menggunakan kemudahan awam tersebut. Sebagai seorang pengguna yang prihatin. 4 Keganasan dan kekacauan yang berlaku di dunia sering menimbulkan suasana menakutkan masyarakat antarabangsa.

Karya yang berkualiti ini telah berjaya menambah bahan bacaan di pasaran. 4 Peranan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) adalah untuk memastikan keamanan sejagat. Namun. . kemiskinan dan kebuluran. banyak negara di dunia mengalami masalah peperangan. Tulis surat itu selengkapnya. 2.Tuliskan rencana tersebut selengkapnya. Huraikan ciri-ciri sebuah karya sastera yang menarik pada pandangan anda. Bahagian B 1. Kampung anda berpotensi menjadi sebuah kawasan pelancongan yang menarik dan terkenal. Usaha untuk mengumpulkan ahli keluarga yang ramai dari satu generasi ke satu generasi terutamanya pada hari-hari perayaan merupakan suatu usaha yang murni. Bahaskan penyataan di atas 5 Pada hari ini. (c) BHG PENGURUSAN SBP/KLUSTER 2008 15 MAKTAB RENDAH SAINS MARA (MRSM) Bahagian A Huraikan pendapat anda tentang langkah-langkah yang boleh diambil untuk mencegah keracunan makanan. Anda bercadang untuk menulis surat kepada pihak yang berkenaan menyatakan keistimewaan-keistimewaan yang terdapat di kampung anda dan cadangan-cadangan bagi menjadikan kampung tersebut sebagai destinasi pelancongan yang terkenal. Jelaskan kebaikan-kebaikan yang diperoleh daripada usaha tersebut. banyak buku hasil karya penulis muda di Malaysia seperti Faisal Tehrani dan Nisah Haron telah mendapat tempat dalam kalangan remaja.

jadilah belukar terbaik di pinggir sungai sempit. Kalau tak dapat menjadi belukar selingkar. 4. Jadilah rumput sederet. jadilah belukar di bawah lembah… Tetapi. Namun setiap tubuh punya kerja. Tidak semua boleh menjadi nakhoda. Siswazah pada hari ini kurang berminat menceburkan diri dalam bidang pertanian. Tulis rencana tersebut selengkapnya 5.kalau tak dapat menjadi pokok. Oleh itu. Jadilah belukar . Tetapi seluang terlincah di tasik terbentang. pelbagai pihak perlu mengambil inisiatif untuk menarik minat para siswazah menceburkan diri dalam bidang tersebut. Sesetengah kita berbaju kelasi. Bincangkan sumbangan puisi tradisional kepada masyarakat. anda terpanggil untuk menulis sebuah rencana berkaitan dengan punca-punca dan kesan-kesan pemanasan global. dan serikanlah sebatang jalan raya. Isu pemanasan global semakin membimbangkan masyarakat dunia pada hari ini. Huraikan peranan pihak-pihak berkenaan . Kalau tak dapat menjadi ikan temoleh. . gurindam dan syair masih popular hingga hari ini dalam kalangan masyarakat Malaysia. Puisi tradisional seperti pantun. Dan tugas segera adalah tugas yang terdekat. Bersempena dengan Hari Bumi.3. (c) BPL(M) MARA 16 Kalau tak dapat menjadi pohon cemara di puncak bukit. jadilah seluang. tugas besar dan kecil.

jadilah ‘YANG TERBAIK’ dalam segala © Soalan Peperiksaan Percubaan JPN Negeri/Modul Topikal 17 . Kalau tak boleh menjadi matahari.Jadilah sebutir bintang… Besar bukan ukuran gagal jaya.Jadilah sekerat lorong.Kalau tak boleh menjadi jalan raya. Tetapi .