INTERVENSI KAUNSELING KANAK-KANAK TERAPI SENI KREATIF (TERAPI BERCERITA

)
Disediakan oleh:-

PISMP G 7.4 IPG KAMPUS ILMU KHAS

Hasilnya.KONSEP UTAMA Bercerita adalah satu cara yang berkesan untuk membina rapo serta mengenali kanak2 dgn lebih mesra lagi. Semasa bercerita. guru kaunseling dapat memahami perasaan mereka serta perjuangan mereka dgn lebih dekat lg. Melalui tema yg menjelma atau berulang semasa analisis. guru kaunseling dapat memahami konflik kanak2. .mereka melahirkan perasaan terpendam. kanak2 berkongsi maklumat penting mengenai diri serta keluarga mereka. Melalui cerita yang disampaikan.

Versi alternatif ini mengandungi cara2 penyelesaian yang lebih sihat terhadap konflik dalam cerita kanak2 td. cerita rekaan kanak2 digunakan sebagai asas untuk kanak2. . Langkah awal. kemudian diikuti oleh guru bimbingan dan kaunseling kemukakan versi alternatif. Ini bertujuan meneroka alternatif penyelesaian kepada mslh yg dihadapi. knk2 menyampaikan ceritanya.PROSEDUR & HASIL Bagi kanak2 berumur 5 thn ke atas.

.PROSEDUR & HASIL Sebagai variasi. Sambil bercerita. minat. Cth: cerita peribadi ttg kebolehan. pencapaian dan kegagalan. Dalam terapi ini. sesi bercerita boleh dirakam supaya kanak2 dpt mendengar semula cerita yang disampaikan. kanak2 boleh menggunakan anak patung atau boneka. tindakan. pahit atau konflik. kanak2 bebas bebas bercerita perkara2 dlm kehidupan seharian serta pengalaman manis.

guru kaunseling perlu peka kepada:Wira dan watak jahat Peristiwa utama dan sampingan Perkaitan antara watak Bagaimana cerita merentasi masa Mesej yang disampaikan dalam cerita .      Melalui cerita.

pensel warna sbg alat ilustrasi cerita.kertas. .krayon.kertas .pensel Bahan seni. Boneka dan anak patung Pita rakaman dan peralatan video.     Bahan-bahan dalam terapi bercerita:Alatulis.

.1997) .Webb (dalam Orton. Kemudian dijilidkan bersama ilustrasi yang disertakan kanak2 tersebut. Terapis menaip segmen2 cerita.menerangkan mengenai satu versi kreatif bagi terapi bercerita yang disampaikan secara bersiri oleh kanak2 berumur 9 tahun.

PENTAFSIRAN Dalam pentafsiran. tema yang muncul dr cerita berasaskan sejauh mana guru mengenali kanak2 berkenaan. . Ini kerana masalah yang diceritakan bukan masalah sebenar kerana sesetengah kanakkanak mempunyai imaginasi yang agak tinggi. Guru perlu mahir mentafsir mesej yang dikemukakan secara simbolik.

KESIMPULAN Tafsiran cerita adalah salah satu kaedah guru mengenalpasti masalah kanak2. Guru boleh menyemak silang maklumat yang diperoleh melalui terapi bercerita dengan terapi seni kreatif yang lain. .

TERIMA KASIH .SEKIAN.