Topsall Pijp

Portland England Made
Topsall wordt genoemd een 2nd van het merk Barling. • • http://pipedia.org/index.php?title=British_Pipe_Brands_%26_Makers_R_-_T http://pipedia.org/index.php?title=Barling

Nu sta ik natuurlijk niet bekend als een erg handige baas, dus eigenlijk doe ik maar wat, wanneer het gaat om het opknappen van pijpen. Af en toe lees ik er wat over en probeer het dan toe te passen wanneer ik weer een pijp voor handen heb die ietwat opgeknapt moet worden. In mijn geval gaat het dan meestal om het saneren van steel en mondstuk. Gelukkig hoeft er aan het hout niets te gebeuren, aangezien het een sandblast pijp is. Hier enkele afbeeldingen van 'voor', het is duidelijk dat het mondstuk niet zo fris is:

De volgende foto laat zien dat het mondstuk van deze pijp over een aluminium flok beschikt. Dit vind ik een uiterst onwenselijke eigenschap omdat het spul nogal kwetsbaar is (er zit een sleuf in het aluminium, het is dus niet massief) en gevoelig voor schoonmaakproducten (de bleekmethode maakt 'm kapot) en vervorming.

Als ik niet de 'bleekmethode' gebruik, kost het me over het algemeen teveel moeite om zo'n steel van 'vulcanite' materiaal weer weer zwart te krijgen en ik aarzel ook om rigoureus te werk te gaan, uit voorzicht om niet teveel materiaal weg te halen. Mijn eerste prioriteit is daarom het saneren en niet het esthetische aspect. Zodoende experimenteer ik nog met verschillende methoden door mekaar heen, met wisselende resultaten.

Eerst ben ik even met Vim en een tandenborstel aan de gang geweest. Daarmee kwam er al wat verkleuring (bruine troep) van de steel af.

Vervolgens vond ik het tijd om even met ragers en alcohol de binnenkant van de steel te lijf te gaan.

Het viel me nog mee wat eruit kwam, had eerder verwacht zo'n 20 ragers met alcohol te moeten gebruiken, maar na een stuk of 5 begon het al aardig op te fleuren.

Soms gebruik ik ook even een schuurlap om wat van het materiaal weg te schrapen.

In elk geval meestal even met schuurpapier korrel 1200 er overheen.

Daarmee vond ik het welletjes, dus op naar de polijstmachiene. Eerst even met bruin, dan met wit. Zoals je ziet ben ik dit proces al niet met een 'zwarte steel' ingegaan.

Zoals je kunt zien, wordt de steel er niet zwarter door, maar wel komt de glans er aardig op en met deze machine is dit nu een fluitje van een cent. Ellebogenstoom is aan mij niet besteed.

In de hoop de steel tijdelijk wat Het eindresultaat valt me vooralsnog donderker van kleur te maken ben ik niet tegen. nog even met een lapje Pipe Polish van Dunhill wezen poetsen.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful