Sri damai tuition centre 2011

Bahasa Malaysia
Isu Remaja tatabahasa

Tingkatan 4

Nama:____________________
Sri Damai Tuition Centre 1

Rumusan 1: Gejala Sosial Baca petikan di bawah kemudian buat satu rumusan tentang gejala-gejala sosial dalam kalangan remaja dan langkah untuk mengatasinya. Panjang rumusan anda hendaklah tidak lebih daripada 120 patah perkataan. Pada abad ke-21, masalah yang kian meruncing dan sukar dibendung kewujudannya ialah masalah sosial dalam kalangan remaja. Hal ini kerap disuarakan oleh orang ramai malah turut disiarkan berulang kali di mediamedia masa tempatan. keadaan ini amat membimbangkan kita kerana golongan remaja merupakan pemimpin pelapis yang bakal mentadbir dan memimpin negara pada masa depan. Dalam laporan terbaru yang disiarkan di televisyen, gejala sosial paling membimbangkan dalam kalangan mereka ialah pertambahan jumlah remaja yang terjebak dalam najis dadah. Hal ini perlu ditekankan kerana Malaysia memandang bahawa dadah adalah musuh nombor satu negara pada masa ini. Penglibatan remaja dalam kancah penyalahgunaan dadah ini kerap kali menimbulkan masalah berterusan. Kini, timbul pula golongan Mat Rempit dalam kalangan remaja yang tidak segan silu menunjukkan kehebatan bermotosikal tanpa mengikut undang-undang yang ditetapkan. persoalannya ialah mereka bukan sahaja membahayakan nyawa mereka sendiri tetapi turut membahayakan keselamatan pengguna jalan raya yang lain. Semasa isu mat Rempit ini sedang heboh diperkatakan, lahir pula gejala yang tidak sehat dalam kalangan remaja apabila sebahagian besar daripada mereka terlibat dengan jenayah ragut sehingga menyebabkan kematian. Hal ini bukan sahaja memeranjatkan kita tetapi kita dapat merasakan bahawa keruntuhan nilai moral serta nilai-nilai kemanusiaan yang dianggap murni semakin menipis dalam jiwa remaja kita. Selain itu, mengikut laporan yang diberi oleh pihak polis, pada masa ini semakin ramai remaja khususnya remaja perempuan yang terlibat dengan masalah lari dari rumah ekoran berlaku masalah dalaman di antara keluarga mereka. Golongan ini mudah terdedah dengan gejala yang tidak sihat termasuklah melibatkan diri dalam sek bebas ataupun melacurkan diri demi mendapatkan kepuasan diri mahupun untuk mendapatkan wang bagi menyara kehidupan mereka setelah terpisah daripada keluarga. Kesannya bukan sahaja dirasai dalam jangka masa pendek tetapi lebih parah dalam jangka masa panjang.

Sri Damai Tuition Centre

2

Sementara itu, beberapa buah akhbar tempatan turut melaporkan bahawa ramai remaja terutamanya remaja di bawah umur gemar menghabiskan masa melepak di pusat-pusat membeli belah mahupun di kafe siber. Golongan remaja seperti ini akan lebih mudah melakukan kesalahan disiplin sekolah kerana terlibat dengan gejala ponteng sekolah dan ada pula yang terjebak dalam kegiatan gangsterisme. Justeru, tindakan seperti ini akan lebih menyukarkan hasrat kerajaan dalam usaha untuk melahirkan rakyat minda kelas pertama pada masa depan. Apatah lagi dengan sikap golongan remaja yang terlalu terikut-ikut dengan budaya barat yang dianggap tidak sopan dari pandangan masyarakat timur. Natijahnya, kita sedang berhadapan dengan satu masalah yang bukan sahaja perlu diatasi tetapi memerlukan kerjasama semua pihak bagi membawa remaja kita kembali semula ke pangkal jalan. Rumusan 2: Keburukan Merokok Baca petikan di bawah. Buat satu rumusan tentang keburukan-keburukan merokok dan kekangan mengatasi masalah merokok dalam kalangan pelajar. panjang rumusan hendaklah tidak lebih daripada 120 patah perkataan.

Bagi sesetengah pihak, merokok umpama makanan harian yang tidak dapat dipisahkan. Ada juga dalam kalangan mereka yang mengaitkan perbuatan menghisap rokok sebagai status yang menunjukkan seseorang individu tersebut telah matang atau sebagai melambangkan imej yang bersifat kemegahan. Biar apapun pandangan dan pendapat daripada individu tersebut, seluruh makhluk yang mampu berfikir dengan waras tetap berpandangan bahawa perbuatan menghisap rokok adalah sesuatu yang perlu dielakkan kerana perbuatan ini merupakan satu pembaziran wang secara jelas, apatah lagi dengan kenaikan harga rokok yang melambung tinggi. Rokok yang dibakar adalah umpama membakar wang kertas yang sepatutnya dapat digunakan untuk tujuan lain yang lebih berfaedah. Ramai sedia maklum bahawa menghisap rokok menjadi punca pada pelbagai penyakit yang digolongkan dalam kategori penyakit berbahaya. Antaranya, penghisap rokok terdedah pada penyakit kanser paru-paru dan penyakit jantung. Kedua-dua penyakit berbahaya ini telah diisytiharkan sebagai pembunuh nombor satu negara. Perokok bukan sahaja membahayakan diri mereka sendiri malah pada masa yang sama turut
Sri Damai Tuition Centre 3

Natijahnya. Hal ini sudah pasti akan menimbulkan suasana yang kurang selesa malah menjejaskan komunikasi seseorang. Berita kematian seorang pelajar terbunuh akibat dibuli oleh sekumpulan pelajar lain di sebuah sekolah berasrama baru-baru ini amat menyayat hati. katakan tak nak untuk sebatang rokok! Rumusan 3 Baca petikan di bawah dan buat rumusan tentang punca-punca peningkatan jenayah di kalangan remaja serta langkah-langkah untuk mengatasinya. Bukan juga simbol yang menunjukkan kedewasaan tetapi sikap negatif yang menggambarkan ketidakwarasan seseorang individu. merokok bukanlah sesuatu yang perlu dibanggakan. Asap rokok yang dikeluarkan setelah dihisap adalah lebih berbahaya kepada orang lain dan kesannya adalah sama dengan siperokok. Sementara itu. kerajaan telah menguatkuasakan undang-undang bagi melarang orang ramai menghisap rokok ditempat-tempat awam dan di premis-premis kerajaan.membahayakan kesihatan keluarga mereka dan orang lain di sekeliling mereka. Bayangkanlah jika anda terpaksa berhadapan dengan siperokok dalam suasana tempat menjamu selera tertutup dan berhawa dingin! Oleh itu. Panjang rumusan hendaklah tidak lebih 120 patah perkataan. Walaupun begitu. pihak Bomba dan Penyelamat Malaysia menganggarkan jumlah kebakaran yang disebabkan oleh api rokok di negara kita mencecah hampir 23 peratus daripada punca kebakaran yang berjaya diselesaikan. Hal ini amat membimbangkan dan merupakan satu petanda bahawa sesuatu tindakan tegas perlu dilaksanakan bagi mengekang perkara Sri Damai Tuition Centre 4 . Justeru. Hanya dengan usaha dan azam yang kuat sahaja perlakuan ini mampu dibanteras tetapi menurut kajian yang dijalankan oleh FOMCA hanya 12 peratus sahaja daripada jumlah yang ingin berhenti merokok mampu berbuat demikian. Bagi siperokok. Hal ini berpunca daripada sikap perokok yang suka membuang puntung rokok di merata-rata tempat. kita dapat membuat kesimpulan awal bahawa kadar jenayah dalam kalangan remaja di negara kita semakin meningkat. masalah yang timbul ialah mereka akan menghadapi gejala ketagihan yang bukan mudah untuk diatasi. Bau busuk yang dikeluarkan oleh penghisap rokok juga boleh mengganggu keselesaan orang lain sehingga dapat menjejaskan pergaulan siperokok dengan orang lain.

Kajian yang dilaksanakan oleh Kementerian Pelajaran pada tahun 2006 menunjukkan bahawa kebanyakan pelajar atau remaja yang terlibat dengan gejala yang tidak sihat itu dipengaruhi oleh rakan sebaya yang negatif ataupun ”orang luar”. Walaupun begitu. Masalah yang timbul ialah ada media tersebut mempengaruhi remaja dengan unsur-unsur negatif yang terdapat di dalamnya. Ibu bapa juga kurang memberi perhatian kepada perbuatan anakanak yang kerap melayari internet atau media masa yang lain. Justeru. Sama ada benar atau tidak. kesannya tetap membimbangkan kita. hal ini tidak boleh dipandang ringan atau dipandang dengan sebelah mata. Selain itu. Beliau turut menambah bahawa situasi ini akan bertambah buruk sekiranya keadaan keluarga remaja tersebut tidak aman. Hal ini disebabkan remaja tidak dapat memilih sesuatu perbuatan itu sama ada betul atau salah. Sri Damai Tuition Centre 5 . masyarakat dan kerajaan perlu digembeling bersama. Dalam beberapa hal yang lain. pembabitan remaja dalam kejadian itu turut dikaitkan dengan sikap ibu bapa. pihak sekolah. Keperluan harta benda yang semakin meningkat menyebabkan ibu bapa melupai tugas mereka sebagai penjaga kepada anak-anak mereka. Kemiskinan menyebabkan remaja terbeban dan kerap mengakibatkan mereka terjebak dalam situasi yang tidak sihat. peranan semua pihak sama ada ibu bapa. masyarakat lebih mudah memperkatakan bahawa kesilapan ini adalah disebabkan oleh kurangnya peranan ibu bapa dan pihak sekolah untuk memberi didikan agama serta moral kepada golongan remaja. kemungkinan besar jenayah dalam kalangan remaja di Asia adalah berkait rapat dengan kadar kemiskinan yang tinggi dalam kalangan keluarga remaja. Menurut pegawai khas UNESCO pula. apa-apa jua pendapat yang diberi oleh semua pihak.tersebut daripada terus berleluasa. hal ini memang saling berkait rapat. Anak-anak yang kesunyian dan kebosanan akan mudah terpengaruh dengan gejala yang tidak sihat apatah lagi jika mereka tidak memiliki didikan agama yang sempurna. Ramai ibu bapa yang terlalu mengutamakan kerjaya serta wang ringgit tanpa mengambil kira kepentingan keluarga. Keadaan keluarga yang berpecah-belah seperti pertengkaran ibu bapa atau perceraian mampu meningkatkan kadar jenayah kepada golongan ini. Dalam hal ini. Proses pengajaran dan pembelajaran di sesebuah institusi pendidikan bakal terjejas malah perkara yang lebih membimbangkan kita ialah negara bakal kehilangan tenaga muda serta pemimpin masa depan yang berkualiti.

Pengaruh kawan mudah menyeret mereka ke lubuk dadah. golongan remaja hari ini lebih terdedah pada dorongan nafsu sendiri hingga menjadi perogol atau penjenayah. masalah remaja liar mungkin belum dianggap begitu serius. Ibu bapa sibuk dengan urusan masing-masing sehingga mengabaikan tanggungjawab terhadap tanggungan mereka. Ternyata dadah antara punca gejala sosial yang melibatkan para remaja. lebih ramai yang keluar meninggalkan rumah untuk bekerja. Pelbagai perkara yang baik dan buruk sering melingkungi hidup mereka. Kepincangan ini kian ketara akhir-akhir ini kerana hubungan ibu bapa kian renggang dengan anak-anak mereka.Rumusan 4 Baca petikan di bawah dengan teliti dan kemudian buat satu rumusan tentang punca remaja bersikap liar dan langkah menanganinya. Sudah diketahui umum bahawa kebanyakan jenayah kecil seperti ini adalah perbuatan penagih dadah yang gian dan tiada wang untuk membeli dadah. menjadi kutu rayau atau terlibat dengan vandalisme. Para ibu yang dulu berperanan sebagai suri rumah dan pengasuh anak sepenuh masa kini. anak-anak yang sudah remaja biasanya berasa kesunyian di rumah. Alam remaja penuh dengan pancaroba. secara tidak langsung kebanyakan masalah remaja liar mungkin turut dapat diatasi. Tanpa disiplin di rumah dan tanpa didikan agama atau akhlak. Di negara kita kini. Oleh itu. golongan ini sanggup mencuri dan barang curi tersebut dijual di pasar malam. Menjelang petang mereka mencari kawan untuk bersembang atau bermain bola atau sebagainya. Justeru. Oleh itu. Panjang rumusan hendaklah tidak melebihi 120 perkataan. namun kebanyakan kes remaja liar atau kes jenayah dalam kalangan remaja biasanya dikaitkan dengan penagihan dadah. jika masalah dadah dapat diatasi. Masalah remaja nakal biasanya berpunca daripada ketiadaan didikan moral atau agama. Ternyata disiplin berkala dalam program Sri Damai Tuition Centre 6 . Kes kecurian sepatu di masjid atau di rumah-rumah pangsa sudah dianggap kejadian biasa dan bukan sebagai satu keanehan lagi.

kecurian (polis – Ketua Balai Polis XXXXXX). Media massa juga dikatakan menjadi punca remaja bersikap liar kerana mereka terpengaruh dengan adegan negatif yang dipaparkan. jika alamat individu (ada nombor rumah. Contohnya. jika kebakaran (bomba – Ketua Balai Bomba). iv. ii. B. Surat cadangan – cadangan mengadakan sesuatu. kemudahan sekolah dan sebagainya. ii. kafe siber. Format Karangan Surat Rasmi A. jangan bimbang kerana anda boleh menciptanya sendiri. masalah pencemaran. ada poskod. Alamat penerima – Jika anda tidak pasti alamat penerima. kemudahan asas. anti disiplin dan anti undang-undang. gejala sosial. ada nama taman.sekolah sahaja belum berjaya meninggalkan kesan yang mendalam. kilang haram dan sebagainya. iii. v. Surat permohonan – pekerjaan. sampah sarap (Dewan Bandaraya Kuala Lumpur – Ketua Penguat Kuasa). Surat jemputan – perkahwinan. Paling membimbangkan akhir-akhir ini golongan remaja muslim semakin terdedah kepada pengaruh luaran yang berbau politik atau bersifat anti akhlak. Surat bantahan – bantahan sesuatu perkara yang mendatangkan masalah atau kesan negatif. Penerima dan alamat surat rasmi i. Surat aduan – sampah. Contohnya. Ibu bapa pula tidak mampu untuk menyekat anak-anak mereka daripada menonton apa-apa rancangan yang disiarkan di kaca televisyen. kecuali disiplin sepenuh masa yang biasanya diadakan di sekolah agama. cadangan mengatasi sesuatu masalah dan sebagainya. menghadiri majlis dan sebagainya. Penerima surat rasmi – penerima perlu sesuai dengan situasi surat yang ditulis. ada nama jalan. Jenis surat rasmi: i. jabatan kerajaan (Pengarah) dan sebagainya. ada nama Sri Damai Tuition Centre 7 .

ada nama bangunan. ada negeri). 6. Contoh : Masalah sampah sarap tidak diangkut. (tulis rapat di kiri surat dan jangan letak sebarang nombor) 7. B. Garisi tajuk dan jangan letak tanda titik pada akhir ayat. 4. ada poskod. 3. Penerima dan alamat penerima – di sudut kiri surat. Panggilan hormat (Tuan/ Puan/ Datuk dan sebagainya yang sesuai) – di kiri dan tanda koma. Jalan Bunga Raya. langkau satu baris) 2. Tarikh dengan huruf besar – di kanan dan selari dengan baris terakhir alamat penerima. (Selepas itu langkau sebaris dan lukis garisan panjang) (Sebaiknya selepas setiap perenggan berakhir. ada nama negeri). Jika alamat jabatan kerajaan atau agensi kerajaan (ada tingkat. ada nama bandar. Tingkat 5. Huraian isu atau huraian masalah yang ditulis (di mana + sejak bila + nama pihak penyebab masalah + masa masalah berlaku + siapa terlibat + dan apa-apa juga maklumat awal tentang isu atau masalah itu yang dapat digunakan bagi membantu pihak yang anda beritahu) Sri Damai Tuition Centre 8 . ada nama jalan. letak nombor bermula dengan 2 dan seterusnya pada setiap perenggan dan mulakan perenggan agak ketengah – 2 ½ sm dari nombor) a. kecuali untuk kata hubung. Bangunan Menarajaya. Ketua Penguat Kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. 56000 Kuala Lumpur. Nama dan alamat pengirim – di sudut kiri surat. 5. sendi dan kata bantu. Format Surat Rasmi: 1. Tajuk surat – Semua perkataan awal dengan huruf besar.bandar. Pengenalan surat – nyatakan siapa anda + mewakili siapa (jika anda sebagai wakil) + tujuan surat ditulis. Isi surat: (Bermula dari perenggan kedua dan seterusnya.

Jalan Limau Purut 3. CONTOH: MENULIS SURAT KIRIMAN RASMI Soalan : Di kawasan tempat tinggal anda terdapat pelbagai masalah keselamatan yang timbul berpunca daripada pendatang asing yang terlalu ramai di kawasan itu. 1 kesan ditulis dalam satu perenggan) c. 9. huraian. Ketua Balai.“Yang menjalankan tugas” (jika tujuan rasmi) dan “Yang benar” (jika tujuan persendirian) .Pastikan anda menggunakan frasa gramatis. Taman Cheras Perdana.6.Tandatangani -(NAMA) dengan huruf besar dan dalam kurungan -Nama jawatan (Ikut kehendak soalan jika dinyatakan). Lin Cheng Heng. 11.Tulis pengesahan: . persatuan atau taman perumahan yang anda wakili. langkau 3 hingga 4 baris) 10.b. jika tidak tulislah Setiausaha. 52400 Kuala Lumpur. sama seperti anda menulis karangan biasa (ada isi. No. Kesan daripada isu atau masalah itu kepada anda atau orang yang anda wakili. Contoh jawapan surat rasmi. -Nama institusi. Sri Damai Tuition Centre 9 . (Jangan letak nombor) (Selepas itu. peribahasa atau kata-kata hikmat seperti anda menulis karangan yang lain. Balai Polis Cheras. contoh dan kesimpulan kecil) Sebaik-baiknya. Jalan Ikan Emas 2. Sebagai wakil penduduk di tempat anda. tidak perlu menulis jawatan. Penutup surat – tuliskan harapan anda dan iringan terima kasih. Tulis ucapan terima kasih – di kiri dan rapat dengan garisan. Cadangan mengatasi masalah – anda boleh memberi cadangan awal untuk mengatasi masalah atau isu yang anda tuliskan. tulis sepucuk surat kepada pihak yang berkuasa bagi mengadukan hal tersebut agar masalah ini dapat diselesaikan. Jika tujuan persendirian. 8. Kesan ini mesti diulas.

Perkara yang membimbangkan kami ialah sebahagian daripada pendatang tanpa izin tersebut melakukan pelbagai jenayah dan mengancam keselamatan penduduk tempatan di kawasan ini. di situ ada semut. Kejadian kecurian dan rompakan sering kali berlaku di kawasan tempat tinggal kami. 3. Beberapa orang gadis yang pulang lewat daripada bekerja telah diganggu dengan kata-kata yang tidak menyenangkan.Sebelum kedatangan mereka di kawasan ini. Kami juga percaya bahawa kejadian jenayah tersebut melibatkan pendatang tanpa izin melalui pertuturan mereka semasa kejadian jenayah itu berlaku. ingin membuat aduan tentang masalah pendatang tanpa izin yang begitu ramai bilangannya di kawasan tempat tinggal kami. Hal ini menyebabkan ramai pekerja tanpa izin bertumpu di kawasan ini untuk bekerja sebagai pekerja bangunan kerana di mana ada gula. Mereka juga sering mengeluarkan Sri Damai Tuition Centre 10 . Hal ini menyebabkan kami berasa takut sekiranya kejadian seperti itu berulang semula. Namun begitu. Akibat bilangannya yang terlalu ramai.53000 Cheras. saya Lin Cheng Heng selaku setiausaha penduduk Taman Perdana. sebahagian pendatang tanpa izin di kawasan ini turut berkelakuan tidak sopan terhadap penduduk tempatan di sini. Hal seperti ini amat merungsingkan penduduk di kawasan ini. Kebanyakan rompakan tersebut melibatkan senjata tajam seperti parang dan senjata tajam yang lain. kehadiran mereka sejak lima bulan yang lalu telah mengubah segala-galanya. 4. Mereka tinggal di dalam pondok-pondok sementara yang disediakan oleh pemaju dan didirikan daripada kayu. kawasan ini menjadi tumpuan pendatang tanpa izin kerana banyak bangunan baru didirikan di kawasan ini. 2. pelbagai masalah sosial telah timbul sehingga mengganggu ketenteraman hidup penduduk di kawasan ini.Selain itu. Kuala Lumpur Tuan. Kebanyakan daripada pendatang tanpa izin itu tertumpu di Jalan Limau Manis 4 dan Jalan Tembikai 3. kehidupan kami amat aman dan makmur. 16 JULAI 2008 Aduan Tentang Masalah Pendatang Tanpa Izin di Taman Cheras Perdana Merujuk perkara di atas. Sehingga kini terdapat 6 kejadian pecah rumah dan rompakan yang telah diadukan kepada pihak polis.Untuk makluman pihak tuan.

sediakan payung sebelum hujan.Sehubungan dengan itu. Kami tidak mahu ada di antara penduduk di kawasan ini yang akan menjadi mangsa akibat kelewatan kita mengambil tindakan kerana nasi sudah menjadi bubur. kami mencadangkan agar pihak tuan dapat mengambil tindakan dengan secepat mungkin. 6. Kerjasama daripada pihak tuan amat kami hargai dan didahului dengan jutaan terima kasih. 5. 7. Sekian. Keadaan ini juga amat membimbangkan penduduk di kawasan ini kerana kami takut sekiranya ada di antara anak-anak kami yang akan terpengaruh dengan gejala yang tidak sihat tersebut. Sekiranya pihak tuan memerlukan bantuan dan kerjasama daripada penduduk di kawasan ini. Sebelum ini. Kami juga mencadangkan agar pihak tuan dapat membuat rondaan dengan lebih kerap supaya kejadian jenayah yang membimbangkan kami tidak berlaku di sini.Pada masa yang sama. Yang menjalankan tugas.kata-kata berbau lucah kepada penduduk di kawasan ini sehingga pernah menyebabkan pergaduhan di antara pendatang tanpa izin dengan penduduk di taman ini. kami berasa bimbang jika berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini ke atas keluarga kami. kejadian seperti itu tidak pernah berlaku di kawasan tempat tinggal kami. kami sedia menghulurkan bantuan yang diperlukan. saya berharap agar pihak tuan dapat mengambil tindakan yang sewajarnya dengan segera demi keselesaan dan keselamatan penduduk di kawasan ini.Akhir kata. Justeru. Antara cadangan kami termasuklah meminta pihak tuan membuat serbuan dan menangkap pendatang tanpa izin di kawasan kediaman kami. terima kasih. Hal ini telah kami maklumi melalui beberapa orang penduduk yang pernah terserempak dengan mereka ketika melakukan jenayah tersebut. Justeru kami meminta agar pihak tuan mengambil tindakan awal kerana mencegah lebih baik daripada mengubati. Sri Damai Tuition Centre 11 . kami berharap agar pihak tuan mengambil tindakan awal seperti kata pepatah. sebahagian daripada pendatang tanpa izin tersebut juga melakukan pelbagai jenayah seperti berjudi dan menyalahgunakan dadah. Sebagai ibu bapa di kawasan ini.

Isi 4: Sri Damai Tuition Centre 12 . Isi 3: . Isi 2: . Hal tersebut amat menyukarkan penduduk yang tinggal di kawasan ini.kesukaran yang dihadapi + sukar ke tempat kerja pada waktu ditentukan + sering terlewat dan menjejaskan prestasi kerja + terpaksa menaiki kereta sapu + keselamatan tidak terjamin + menaiki motosikal + selalu berlaku kemalangan + menyukarkan penduduk.Sukar apabila menghadapi kecemasan + terpaksa meminta bantuan jiran tetangga + menyusahkan jiran tetangga + contoh kejadian pesakit lewat di bawa ke hospital kerana tiada pengangkutan awam + membebankan kerana ada kereta sapu yang disewa mengenakan tambang yang keterlaluan dan cekik darah + menyukarkan penduduk yang kebanyakannya berpendapatan miskin.di mana kedudukan kawasan tersebut + berapa ramai penduduk + sejak bila dibuka + bagaimana penduduk keluar masuk ke kawasan itu + nyatakan kesukatan penduduk secara umum + bandingkan dengan taman lain yang berhampiran yang memiliki kemudahan tersebut. Selaku wakil penduduk. LATIHAN: SURAT KIRIMAN RASMI Soalan 1: Kawasan tempat tinggal anda masih tidak mempunyai kemudahan pengangkutan awam. Rangka jawapan: Isi 1: .Linchengheng (LIN CHENG HENG) Setiausaha. Persatuan Penduduk Taman Cheras Perdana. tulis sepucuk surat kepada pihak terbabit untuk memohon kemudahan pengangkutan awam itu.

sukar dikunjungi oleh saudara mara kami kerana tidak ada pengangkutan awam + juga menyukarkan warga tua yang hendak ke bandar atau hospital mendapatkan rawatan + kanak-kanak sekolah terpaksa menaiki van tanpa permit + keselamatan tidak terjamin + keadaan lebih parah apabila musim tengkujuh (hujan) + sukar untuk bergerak kerana tiada kenderaan awam.Siapa anda + mewakili siapa + tujuan anda menulis + member sebab mengapa kilang ini dipilih + terkenal/ terbaik + berhampiran dengan sekolah. Isi 4: . Selaku setiausaha persatuan tersebut. Soalan 2: Persatuan yang anda sertai di sekolah ingin mengadakan lawatan sambil belajar ke sebuah kilang.Mencadangkan agar pihak terbabit menyediakan beberapa buah bas awam + serta pondok menunggu bas yang secukupnya + jumlah bas perlu mencukupi kerana ramai penduduk memerlukannya + memohon perkhidmatan dijalankan tiap-tiap setengah jam sekali.Tujuan lawatan 2 – ingin mendapat maklumat tentang apa? + dikehendaki menjalankan kajian tentang apa? Oleh guru + maklumat tepat hanya dapat diperoleh melalui lawatan itu.Tarikh lawatan + jumlah peserta + jumlah guru + masa lawatan + jangkaan berada di kilang berkenaan.Cadangan lawatan + tempat yang ingin dilawati di kilang itu (tempat pengeluaran/ tempat pembungkusan/ pentadbiran dan lain-lain) + meminta Sri Damai Tuition Centre 13 .. Rangka karangan: Pengenalan: . Isi 2: . Isi 5: . Isi 1: .Tujuan lawatan 1 – menambah pengetahuan + mengetahui teknologi terbaharu + berguna kerana anda mengambil pelajaran yang berkaitan Isi 3: . tulis sepucuk surat kepada pengusaha kilang tersebut untuk memohon kebenaran agar persatuan anda dapat melawat kilang berkenaan.

Isi 5: . Kampung Skudai Lama.harapan anda + ucapan pendahuluan terima kasih. 15 MAC 2011 Tuan. Johor Bharu.kebenaran mengambil gambar berkaitan + untuk dimasukkan dalam laporan.memohon bantuan seorang kakitangan kilang + untuk memberi tunjuk arah di kawasan kilang + member penerangan yang diperlukan + memohon sebarang bahan-bahan maklumat tambahan tentang kilang itu + untuk rujukan Isi 6: . No. Jalan Sopan. 123. Balai Polis Trafik Johor Bharu. 81230.Tulis sepucuk surat aduan kepada pihak yang bertanggungjawab tentang masalah tersebut. 81200.Janji anda – mematuhi peraturan yang ditetapkan pihak kilang + mematuhi disiplin + akan bertanggungjawab sekiranya timbul masalah yang disebabkan oleh lawatan tersebut. Aduan Kegiataan Lumba Haram Merujuk perkara di atas. Penutup: . Masalah ini sudah lama menganggu ketenangan dan keselamatan penduduk di sini. Surat Rasmi: Aduan Lumba Haram Anda hendak membuat aduan tentang masalah lumba haram di tempat kamu. Johor. Sri Damai Tuition Centre 14 . Johor Bharu. Ketua Cawangan Trafik. Johor. saya mewakili penduduk Kampung Skudai Lama ingin membuat aduan tentang kegiatan perlumbaan haram motosikal di sekitar jalan raya Kampung Skudai Lama.

Bilangan remaja yang menyertai lumba haram ini akan bertambah pada malam minggu. Anak-anak yang ingin mengulang kaji pelajaran juga terganggu. Selain itu. Malangnya teguran yang diberikan seolah-olah mencurah air ke daun keladi. Kegiataan perlumbaan haram ini. 4. Sebahagian besar remaja tersebut masih bersekolah dan dipercayai tidak mempunyai lessen memandu yang sah. saya amat berharap agar pihak tuan dapat mengambil tindakan yang sewajarnya bagi mengatasi masalah ini.2. Bunyi bising ekzos dan deruman enjin motosikal serta sorak-sorai mereka menganggu penduduk kampung untuk beristirahat dan tidur. Sehubungan itu. bagi penduduk yang mempunyai anak-anak kecil. kebanyakan golongan remaja menjadikan kawasan jalan raya di jalan susur Kampung Skudai Lama sebagai kawasan untuk berlumba motosikal. Mohd Faizal (MOHD FAIZAL DAUD) Karangan: Gejala Sosial Globalisasi & Modenasasi : Punca Gejala Sosial Sri Damai Tuition Centre 15 . Golongan pelumba haram ini akan berlumba bermula dari tengah malam hingga awal pagi setiap hari. Untuk makluman pihak tuan. Malahan. 5. nasihat dan teguran yang diberikan ini sering juga menimbulkan pertengkaran. Di atas kerjasama dan pertolongan daripada pihak tuan. telah mendatangkan banyak masalah kepada penduduk di kampung ini. beberapa orang anggota rukun tetangga di kampung ini pernah menegur perbuatan golongan remaja ini. kami mengucapkan ribuan terima kasih. Untuk makluman pihak tuan lagi. bunyi bising ini menyebabkan anak-anak kecil sering terjaga dan menangis pada waktu malam. Kami dapati golongan remaja ini bukan berasal dari kampung ini tetapi dari kawasan sekitar. 3. Yang benar.

masyarakat mementingkan prestij dan kemewahan. memakai anting-anting atau tattoo bahkan sampai kepada hal-hal yang sangat teruk seperti pengambilan minuman keras dan pergaulan bebas yang boleh menjurus kepada masalah – masalah gejala sosial yang lebih serius. Globalisasi tidak saja ditandai dengan dominasi ekonomi tetapi ia merentasi ke arah budaya dan pemikiran. mereka menjadi semakin individualistik dan materialistik. kita sebagai manusia mempunyai sifat ingin tahu terhadap perkara baru dan trendy. terutama sekali golongan belia. Perubahan-perubahan pantas tahap nasional berlaku kerana perubahan pada arus global yang digelar globalisasi. Globalisasi bergerak seiringan dengan modenasasi. kompetitif dan tidak lagi menganggap saudara-mara atau jiran-jiran sebagai kelompok rujukan.Bentuk Manifestasi Globalisasi & Modenasasi Membawa Kepada Gejala Sosial Dalam Masyarakat Yang • Media Massa Pengaruh modenisasi dan globalisasi in lebih terasa dan ketara dengan bantuan berbagai alat media-massa yang serba canggih. Media massa merupakan sumber maklumat yg cukup berkesan dalam penyebaran Sri Damai Tuition Centre 16 . oleh sebab itu.Punca – punca utama yang mendatangkan gejala sosial adalah globalisasi dan modenasasi. Pembudayaan kota (city culture) menuruti landasan Barat berlaku dengan lebih pantas dan agresif dengan adanya teknologi maklumat dan multi media sebagai kenderaan yang amat berkesan untuk melakukan agenda globalisasi. Dalam dunia serba moden ini. Lazimnya. Contohnya seperti mewarnakan rambut. Bandingkan dengan masyarakat tradisional. khususnya sesama muslim. yakni bukan dari budaya ketimuran. Bukan saja ini berpaling daripada budaya kita sebagai orang Melayu tetapi juga daripada tuntutan agama Islam. masyarakat moden mempunyai cita-cita tinggi. ia merupakan satu perkara yang keterlaluan dan perlu dielakkan.Ukhuwah atau persaudaraan adalah sesuatu yang amat dituntut dalam Islam memandangkan ianya akan dapat mengukuhkan perpaduan sesama manusia. Tidak mustahil kita akan jatuh terpengaruh dan mengikut arah aliran kebaratan. Mungkin sesetengah orang menganggap ini merupakan satu fenomena yang biasa namun di negara yang masih berpegang teguh pada falsafah Melayu Islam Beraja (MIB) seperti Brunei Darussalam. bahkan adat tradisional seperti memuncangmuncang juga sudah ditinggalkan. Bentuk .

dan berfikiran sempit. • Dunia Cinta Remaja Di zaman moden ini. • Institusi Kekeluargaan Yang Goyah Institusi kekeluargaan yang bermasalah juga boleh menimbulkan gejala sosial. Cara berpakaian mereka bertentangan dengan cara pakaian budaya melayu sekali gus bertentangan dengan cara pemakaian yang digariskan Islam. masyarakat yang berfikiran kurang sehat dengan mudahnya boleh akses kepada maklumat-maklumat yang boleh menjurus ke arah pemikiran negatif. • Cara Berpakaian Jika kita perhatikan pakaian sesetengah golongan muda di masa ini cukup memalukan.maklumat itu sesuai untuk kesemua peringkat umur. Sekiranya. dengan bertambahnya komitmen ibu bapa terhadap kerjaya mereka. Mereka begitu ghairah untuk mengikut budaya asing yang dianggap moden dan maju. pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram telah dilihat sebagai satu kemajuan dalam pembentukan masyarakat yang lebih maju tetapi bukan sebagai pelanggaran perintah Sri Damai Tuition Centre 17 . Ibu bapa seharusnya menerap dan mendidik anak-anak mereka dari kecil. Selain daripada itu. rumahtangga yang bermasalah juga. golongan belia mudah terdedah kepada banyak maklumat. ini akan menjadi satu faktor punca gejala sosial. Ini akan membuat anak .Dan lagi. • Internet Teknologi Informasi dan Komunikasi (ICT) juga turut menyumbang kepada pemaparan gejala-gejala negatif selain peranannya yang begitu penting bagi kemajuan sesebuah bangsa dan negara. seperti perceraian dan pergaduhan turut mempengaruhi remaja untuk terlibat dalam aktiviti-aktiviti yang tidak sihat.berbagai informasi. agama rasmi negara kita. Mereka takut dan terlalu ego untuk dikatakan ketinggalan zaman. Paparan adegan-adegan negatif dari filem barat menimbulkan perasaan ingin tahu dan ingin cuba sendiri mengikut apa yang ditonton. ibu bapa bersikap sambil lewa terhadap pendidi kan agama anak-anak mereka. Melalui internet umpamanya.anak kurang mendapat kasih sayang dan tidak mustahil mereka akan mencari alternatif lain untuk mengisi kegersangan kasih sayang.Ini menjadi masalah kerana lazimnya golongan belia mudah meniru dan mengikut hal yang dilihat di sekeliling mereka. kuno. Melalui teknologi yang semakin canggih ini. masa diluangkan untuk keluarga itu terhad. namun tidak semua maklumat.

anak luar nikah. vandalisme. Fenomena ini diibaratkan duri dalam daging dalam sosial kita. Ketua keluarga perlu membimbing anggota keluarga untuk menjalankan solat sembahyang Sri Damai Tuition Centre 18 . • Terlalu Banyak Masa Lapang Sekiranya masa lapang golongan belia terbatas. Karangan: Peranan keluarga dalam mengatasi masalah sosial Pada alaf globalisasi dan modenisasi ini. masalah gengsterisme. remaja lari dari rumah sering berkait rapat dengan kebejatan institusi keluarga. gejala sosial sentiasa menghiasi lembaran akhbar. Sebagai contoh. Pengisian masa lapang yang kurang terarah. perasaan ingin berpasangan semakin memuncak ketika berada di alam remaja. Memang lumrah. pembuangan bayi. Salah satu peranan institusi keluarga adalah ibu bapa perlu memberikan didikan agama dan moral kepada anak mereka sejak kecil kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. sudah tentu ini akan menimbulkan gejala . berduaduaan di tempat sunyi dan sebagainya. Gejala sosial yang semakin meruncing telah menggusarkan masyarakat. samseng jalanan. Bercinta tidak pernah dianggap salah malahan orang yang tidak percaya akan cinta kepada insan lain dan pencipta-Nya merupakan golongan manusia yang rugi. Senario ini dapat membantu anak-anak mengelakkan diri daripada terlibat dengan gejala sosial. Remaja diingatkan supaya berkawan atau bercinta dengan cara yang telah digariskan oleh Islam yang diantaranya adalah mengelakkan pergaulan tanpa batas. peranan keluarga amat signifikan untuk mengekang sindrom sosial terutamanya masalah remaja. Mungkin ada cara untuk menangani masalah percintaan. Didikan agama dan moral bagaikan perisai yang berupaya menghalang segala godaan maksiat . bapa boleh mengajar anak-anak mereka sendiri atau menghantar mereka ke sekolah agama. Kenapa pembangunan mentaliti rakyat kita tidak selaras dengan pembangunan fizikal kita sehingga penyakit sosial sentiasa menjadijadi bagai cendawan tumbuh selepas hujan? Tampaknya. zina dan sebagainya. bangsa dan agama. Walhal.Allah SWT.mereka akan rasa kurang berminat pada kegiatan-kegiatan yang tidak berfaedah. akan mendesak remaja untuk melakukan aktiviti yang tidak bermanfaat seperti perbuatan negatif. Tetapi sekiranya perasaan ini tidak dikawal.gejala sosial seperti pergaulan bebas. Islam sendiri menggalakkan umatnya saling kenal mengenali antara satu sama lain tanpa mengira jantina.

Ibu bapa perlulah mengawasi tingkah laku anak mereka sama ada di sekolah mahu pun di luar kawasan sekolah. Sehubungan dengan itu. Bapa borek anak rintik merupakan peribahasa yang perlu dihayati oleh ibu bapa. Tidak dapat disangkal lagi bahawa ibu bapa dan ahli keluarga yang lebih tua perlu menjadi contoh dan teladan yang baik kepada anak-anak. Bak kata peribahasa. Tambahan pula. materialistik. minum alkohol. berlumba haram dan sebagainya. ibu bapa wajar memberikan kasih sayang yang sepenuhnya kepada anak-anak. Lantarannya. ibu bapa perlu mewujudkan keluarga yang bahagia demi membentuk personaliti anak-anak yang mulia sehingga berjaya. ibu bapa juga bertanggungjawab untuk mengawasi pergerakan anak-anak. remaja yang setahun jagung dan darah setampuk pinang pasti akan mengikut jejak langkah rakan mereka. Ekoran daripada itu . Sementelahan. Suri teladan ibu bapa mampu membentuk sahsiah anak-anak. anak-anak dapat membezakan antara kaca dengan permata kerana mempunyai jati diri yang kukuh sebagai pedoman hidupnya. Selain itu. Ibu bapa perlu menjauhi kegiatan yang negatif seperti merokok. mengakses laman web lucah dan lain-lain lagi. Kejadian ini berlaku kerana anak-anak yang kurang mendapat kasih sayang akan mudah terpengaruh oleh gejala sosial. Jika rakan sebaya mereka tidak berperibadi mulia. kasih sayang yang sempurna dan kamil amat diperlukan oleh anak-anak. ibu bapa perlu memberikan pujian yang ikhlas ketika anak mereka mencapai sesuatu kejayaan atau melakukan perkara yang betul. Sikap ibu bapa yang ego. Dalam pada itu. Mereka pun sanggup meluahkan isi hati ketika mengalami kemusykilan kerana ibu bapa mereka bersedia Sri Damai Tuition Centre 19 . Dengan kata lain . dan bongkak akan mencanai generasi muda yang berakhlak biadab dan berbudaya sumbang. “bagaimana acuan begitulah kuihnya”. Hal ini terjadi demikian kerana banyak pengaruh luaran seperti pengaruh rakan sebaya akan menghasut jiwa remaja yang bertelinga nipis dan pantang dicabar. anak-anak akan berasa gembira dan seronok berada di rumah bersama-sama keluarga mereka.dan mengaji kitab-kitab. ibu bapa sewajarnya membelai dan mengucapkan kata-kata sayang kepada anakanak mereka. individualistik. Sebagai contoh. seperti melepak. pergaulan anak tidak boleh dipandang enteng oleh ibu bapa. Ibu bapa perlu sentiasa melayani anak mereka bagai menatang minyak yang penuh. sikap anak-anak yang suka meniru apa-apa sahaja yang dilihatnya. Dengan itu.

apakah langkah-langkah yang perlu diambil untuk menangani kes ini. setiap ahli keluarga juga perlu sentiasa berkongsi masalah. Ibu bapa harus sentiasa bertanyakan masalah anak-anak. Aktiviti keluarga seperti gotong-royong dan hari keluarga patut diadakan dari semasa ke semasa supaya mengeratkan silaturahim sekeluarga. ibu bapa perlu membantu anak-anak menyelesaikan masalah yang dihadapi. Anak-anak perlu sentiasa membantu ibu bapa membuat kerja rumah tangga untuk meringankan tekanan mereka. pelbagai langkah harus diambil untuk membendung masalah ini. berita-berita seperti ini begitu kerap dilaporkan. Antaranya termasuklah kes pembuangan bayi yang semakin leluasa di negara kita. Ternyata keluarga berdominan untuk membanteras kegiatan negatif. Hal ini bukan sahaja menyusahkan banyak pihak malah imej negara kita akan terjejas. Pada pendapat anda. masalah sosial dalam kalangan masyarakat semakin menjadi-jadi bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Satu daripada langkah yang perlu dilaksanakan ialah semua lapisan masyarakat hendaklah diberi pendidikan keibubapaan melalui pelbagai program. segala langkah di atas tidak akan berjaya sekiranya tidak mendapat kerjasama daripada semua ahli keluarga seperti ibu bapa. Slogan “Keluargaku. Dalam siaran berita di radio atau di televisyen. syurgaku”. orang ramai akan Sri Damai Tuition Centre 20 . Dewasa ini. setiap anggota keluarga akan berasa diri mereka diberikan perhatian oleh ahli keluarga yang lain. Secara tuntasnya.mendengar rintihan jiwa mereka. yang harmoni Di samping itu . Karangan: Kes Pembuangan Bayi Kes pembuangan bayi sering menjadi tajuk utama akhbar-akhbar perdana di negara kita. ibu bapa boleh meluangkan masa untuk membantu masalah pelajaran anak-anak. Dengan itu. abang dan kakak. Sebagai contoh. Sebaliknya anak-anak perlu memahami tanggungjawab dan bebanan ibu bapa mereka. Melalui cara ini. Oleh hal yang demikian. Seterusnya. dan “Semakin hari semakin sayang” patut dihayati oleh seisi komuniti kita supaya melahirkan masyarakat madani dan sakinat. Pendidikan ini bertujuan memberikan buah fikiran mengenai perkahwinan yang sah kepada rakyat.

Hal ini disebabkan mangsa mengalami ketidakstabilan emosi dan mungkin akan cuba mencederakan diri sendiri. Sebagai contohnya. Di samping itu. Oleh sebab itu. Sri Damai Tuition Centre 21 . kes pembuangan bayi berpunca daripada pergaulan bebas yang dianggap sebagai suatu perkara biasa bagi warga urban kini. program pendidikan keibubapaan perlu diadakan untuk mendidik remaja tentang perkara yang perlu diamalkan dalam kehidupan berkeluarga. Melalui program tersebut. hukuman bagi kesalahan berzina dan merogol adalah seperti penjara dan hukuman sebat. masyarakat dapat diberi kesedaran tentang keburukan pergaulan bebas. orang ramai perlu diberi kesedaran tentang kesan buruk aktiviti pembuangan bayi. Langkah yang seterusnya ialah menyediakan perkhidmatan kaunseling yang perlu diurus oleh pihak kebajikan masyarakat. pusat kaunseling perlu diperbanyak di seluruh negara untuk membantu mangsa-mangsa tersebut. Tegasnya. Khidmat nasihat hendaklah diberikan kepada mangsa rogol dan individu yang mengandung tanpa nikah. Usaha dinamik dan secara konsisten ini diperlukan untuk membimbing rakyat supaya sentiasa berada di landaan yang betul dalam kehidupan. Selain itu. Perkara ini harus ditekankan kepada seluruh rakyat Malaysia terutamanya para remaja. Kita seharusnya mengelakkan diri daripada unsur negatif tersebut supaya tidak menjadi seperti sudah terhantuk baru nak tengadah. Sebagai contohnya. kempen kesedaran ini perlu dilakukan secara besar-besaran melalui iklan. Oleh hal yang demikian. (AH) Perkara tersebut juga akan menconteng arang ke muka ahli keluarga mangsa. risalah dan lain-lain. pesalah yang disabitkan kesalahan berzina atau kes rogol perlu dikenakan hukuman yang berat. pihak berkenaan hendaklah mengadakan ceramah atau kempen pada peringkat sekolah mahupun peringkat taman-taman perumahan. Perogol atau orang yang mencabul kehormatan wanita merupakan manusia yang tidak berperikemanusiaan.menjadi lebih berhati-hati supaya tidak melakukan perbuatan sumbang. Mereka perlu dijatuhi hukuman yang berat sebagai peringatan kepada orang lain. Seperti yang kita ketahui. undang-undang negara perlu dikuatkuasakan supaya perogol atau mereka yang berzina berasa serik atau takut untuk melakukan perkara tersebut. Sebagai contohnya. mangsa rogol sanggup membunuh diri kerana tidak dapat menerima kenyataan sebenar. Hal ini menyebabkan wanita-wanita ini kehilangan harga diri dan terpaksa menanggung malu sepanjang hayatnya. Sebagai contohnya.

Karangan: Punca Remaja Lari Dari Rumah Masalah remaja lari dari rumah bukan hanya berpunca daripada kurangnya kasih sayang ibu bapa. pelbagai pihak perlu berganding bahu bagai aur dengan tebing untuk menyelesaikan dan mengurangkan kes pembuangan bayi yang berlaku di negara kita. Pendidikan agama dan moral amatlah penting dan perlulah disemaikan dalam sanubari rakyat. Lafaz bismllah pembuka kata. pendidikan agama dan moral harus dititikberatkan oleh ibu bapa untuk menyedarkan anak-anak tentang dosa dan balasan yang akan diterima. Remaja yang lari dari rumah ialah remaja yang meninggalkan rumah tanpa restu daripada ibu Sri Damai Tuition Centre 22 . barisan hakim yang adil lagi bijaksana. "Masalah Remaja Lari dari Rumah Bukan Hanya Berpunca daripada Kurangnya Kasih Sayang Ibu Bapa" memang tepat dan tidak pcrlu dipersoalkan lagi. Ibu bapa hendaklah menitikberatkan pendidikan agama dan moral kepada anak-anak dan proses ini hendaklah diteruskan walaupun seseorang itu telah meningkat umur dewasa. Kesimpulannya. Cara ini adalah amat efektif untuk mewujudkan masyarakat yang bebas daripada kes pembuangan bayi. Sebagai contohnya. Sebelum saya membahaskan lebih lanjut. Masalah tersebut akan menular dan menjadi duri dalam daging jika tidak ditangani segera ketika negara sedang berusaha untuk mencapai wawasan 2020. Kerjasama daripada semua pihak adalah amat penting untuk membendung maalah ini kerana ke bukit sama-sama didaki. ke lurah sama-sama dituruni. Melalui usaha ini. guru-guru. Gelanggang pertandingan segera dimulakan. Terlebih dahulu. anak-anak perlu diberi didikan agama sejak kecil kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. Assalamulaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. TuanPengetua Sekolah Menengah Kebangsaa Perempuan Temenggung Ibrahim.Seterusnya. hasrat kerajaan untuk melahirkan masyarakat yang sihat dari segi lahiriah dan rohani dapat direalisasikan. barisan pembangkang. elok sekiranya saya menyimpulkan makna remaja lari dari rumah. Rasa pedih berusaha menahan. dan rakan pelajar sekalian. Cahaya matahari menyilau mata. kami barisan pencadang tetap berpendirian bahawa tajuk perbahasan ini.

Kata-kata orang yang lebih dewasa dan berpengalaman. Mereka tidak kisah sama ada ibu menangis atau meratap. Berbekalkan keyakinan yang tidak semua benar. kata hati perlu dituruti. Teman lelaki mereka mempunyai kedudukan yang baik dari segi fizikal: bergaya dengan pakaian berjenama. dan suka mencuba sesuatu yang baru. Rata-rata dipengaruhi oleh teman lelaki. rumah rakan ataupun bekerja yang diyakini majikan mereka akan menyediakan tempat tinggal. Mereka tidak takut untuk meninggalkan rumah kerana banyak tempat yang boleh didiami. akan memerangkap remaja dengan kata-kata yang indah.bapa menuju ke satu lempat yang biasaanya tidak diketahui oleh ahli keluarganya. Remaja yang akalnya Cuma sejengkal dan bosan pula menghadapi timbunan buku. mereka akan berasa selamat tinggal di luar rumah. akhbarakhbar menyiarkan berita tentang remaja yang lari dari rumah. tanpa berfikir panjang akan terpengaruh dengan pujukan jejaka Sri Damai Tuition Centre 23 . Walaupun pelbagai usaha telah diambil untuk membendung masalah ini. guru. remaja yang berusia lingkungan 12 hingga 21 tahun merupakan golongan yang menempuh alam kritikal. Remaja perempuan yang tidak pernah menikmati kemewahan akan mudah terperangkap dengan pujuk rayu yang boleh menggetarkan perasaan. mengecewakan ibu bapa. kurang mendengar nasihat orang lain. berpeluang melancong. Hujah saya yang kedua. ayah kecewa atau marah. rakan yang sama aliran atau teman lelaki bagi remaja perempuan. tetapi nampaknya sehingga kini masalah remaja lari dari rumah belum juga berakhir. Mereka bertindak sedemikian kerana perasaan tidak puas hati atau didorong keinginan memperoleh sesuatu. sakali gus menepikan masa depan.000. golongan ini menganggap segala tindakannya adalah benar dan tiada sesiapa yang holeh melarang. Dalam meniti usia ini. faktor rakan-rakan boleh dibahagikan kepada dua. Pemuda yang kita tidak tahu hati budinya. Atas alasan yang longgar mereka tidak berasa bersalah meninggalkan rumah. selain memberi hadiah. Hadirin yang dimuliakan. dan berkereta mewah. baik ibu bapa. biasanya bagaikan musang berhulu ayam. mahupun saudara mara tidak diendahkan. Manakala kurangnya kasih sayang meliputi perhatian dan belaian kemesraan. menganggap segala tindakannya betul. Hujah saya yang pertama. penuh perasaan. berketerampilan menarik. Mereka dijanjikan dengan pekerjaan yang menarik dan gaji melebihi RM2. Dewasa ini..00 sebulan. dan mendiami rumah mewah. Yang penting.

terutamanya golongan artis Barat juga sesuatu yang lazim. ibu bapa pula tidak memberi teladan yang baik kepada anak-anak. segala tindakan yang bakal diambil sering bertentangan dengan nilai-nilai hudaya tempatan. keadaan ini boleh dikatakan tiada lagi. Hadirin yang dikasihi. Jika dulu. Hujah saya yang kelima. Sikap seperti enau dalam belukar yang melepaskan pucuk Sri Damai Tuition Centre 24 . akhbar. Disebahkan kurangnya didikan agama. bukan sahaja berlaku di bandar-bandar besar. hidup bersama kekasih tanpa nikah bukanlah sesuatu kesalahan. kurangnya didikan agarna. Mintalah anak hersolat dan berpuasa sebagai contoh. baik televisyen. perbuatan lari dari rumah. anak yang berusia selewat-lewatnya tujuh tahun telah dihantar ke sekolah agama dan diajar membaca al-Quran. Keadaan diburukan lagi dengan paparan daripada internet. Disebabkan bahan yang dihaca selalu memaparkan unsur yang negatif. paparan maklumat seluas-luasnya dan apa sahaja yang ingin dicapai hanya perlu menekan butang pada papan kekunci. terutamnnya apabila anak-anak dara herkelakuan tidak senonoh.idaman hati. Media massa kita. mereka berasa cukup menghantar anak ke sekolah kebangsaan. paparan artis tempatan yang berpakaian menjolok mata sudah cuknp membuatkan pembaca yang terdiri daripada golongan remaja memikirkan hal-hal yang negatif. sikap masyarakat juga menyebabkan remaja lari dari rumah. sedar atau tidak. kerana kasih hamba turuti. Sebenarnya agama yang dipelajari dan jika dihayati di hati dan di jiwa boleh menjadi benteng seseorang itu daripada melakukan sesuatu perkara yang buruk. Hujah saya yang keempat ialah pengaruh media massa. Jika pun tidak berita dari Barat. Sebaik-baiknya. masyarakat kampung akan menegur ataupun rnembuat aduan terus kepada ibu bapa mereka. dan majalah sering menyiarkan berita dari Barat yang memaparkan remaja yang rosak akhlaknya. buang emak buang saudara. Tetapi disebabkan ibu bapa sibuk dengan kerjaya dan menghadapi kesukaran untuk menghantar dan mengambil anak di sekolah agama. Malah. Hujah saya yang ketiga. anak-anak yang terabai ini tiada sempadan dalam bertindak lalu perbuatan lari dari rumah dianggap perkara biasa bagi remaja yang jiwanya telah kosong dengan roh keagamaan. Kata orang. sudahlah pendidikan agama kurang. Bagi remaja dari Barat. Hadirin yang dikasihi. Kini. tidak akan dituruti oleh sianak jika si ibu atau ayah tidak melakukannya. Apa yang berlaku sekarang. malahan di kampungkampung.

Yang benar tetap benar dan yang salah tetap salah. Hujah saya ini akan disambung oleh rakan saya yang lain. tetapi sebenarnya bersalahan daripada nilai kehidupan masyarakat madani. Jadi. Sebelum saya menangguhkan perbahasan ini. mengapakah remaja lari dari rumah? Inilah persoalan yang pihak kami barisan pencadang hujahkan. Kalaulah ini menjadi asas remaja lari dari rumah. sudah tentu ribuan lagi remaja saban hari akan meninggalkan rumah. sudah terang lagi bersuluh. tiada sebab si anak mahun lari dari rumah. Akan ditangkis seberapa daya. dan meyakinkan. Ini berpunca daripada kesibukan menumpukan perhatian terhadap kerjaya sehinggakan masalah jiran di sebelah rumah pun tiada siapa yang tahu. anak-anak memang kurang diberi perhatian. Jadi. Berdasarkan hujah-hujah yang saya berikan. Anak tahu ibu bapa mereka bekerja untuk mencari nafkah dan menyediakan yang terbaik untuk masa depan mereka. Hujah palsu bohong belaka. Hadirin yang dimuliakan. sebab boleh dikatakan rata-rata ibu bapa sekarang menumpukan perhatian terhadap kerjaya sehinggakan anak terasa terabai. sebaliknya banyak faktor-faktor lain yang berpunca daripada faktor di luar rumah. dalam kesibukan ibu bapa memberi tumpuan terhadap kerjaya. Bersama kita dirikan Putrajaya. kini sudah terbukti bahawa masalah remaja lari dari rumah bukan hanya berpunca daripada kurangnya kasih sayang ibu bapa. ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap anak mereka menyebabkan anak menjadi liar. Sri Damai Tuition Centre 25 . sudah tentu mereka akan tegur sekiranya terlihat seorang pemuda yang tidak dikenaii berbual-bual dengan anak dara jiran sehingga larut malam. Dari runtuhnya kota Melaka. izinkan saya lafazkan serangkap pantun yang berbunyi. Jika mereka mengamalkan sikap seperti aur dengan tebing. kami menyeru barisan pembangkang agar menyertai barisan kami yang lebih berani mengemukakan hujah yang benar. Izinkan saya membidas hujah pembangkang pertama tadi. Menurutnya. Sikap masyarakat yang negatif ini seakan-akan memberi ruang kepada remaja melakukan perkara yang dirasakan betul. Mereka lari kerana ada faktor-faktor di luar rumah yang sudah tersedia menanti. Kalau sekadar alasan ibu bapa kurang memberi perhatian. tepat. Sebenamya.masing-masing menjadi amalan sesetengah masyarakat.

Kini. terima kasih. Sejak bermulanya era globalisasi ini. kemudian buat satu rumusan tentang punca-punca pengambilan dadah dalam kalangan remaja dan usaha yang dilakukan oleh pihak tertentu untuk menanganinya.Sekian. Hal ini akan mengakibatkan remaja menikmati kebebasan yang keterlauan kerana kegiatan mereka tidak lagi diambil tahu oleh ibu bapa. remaja bukan hanya berhadapan dengan cabaran untuk belajar di sekolah semata-mata. Gejala ini semakin berleluasa dan menjadi semakin sukar untuk ditangani. penagihan najis dadah jelas membuktikan bahawa bahan ini boleh memusnahkan kehidupan seseorang dalam sekelip mata sahaja. Para ibu bapa sentiasa sibuk mencari nafkah bagi menampung kehidupan serta menyediakan keperluan asas yang bertaraf tinggi untuk keluarga. Hal ini memang tidak dapat dinafikan terutamanya dalam era mengejar kesenangan hidup pada hari ini. Para remaja perlu bersikap rasional pada setiap masa. kebebasan yang dikecapi akan membawa mereka ke lembah penagihan najis dadah. Selama ini. Hal ini demikian kerana kebanyakan masa remaja diluangkan bersama dengan rakan sebaya mereka. Panjang rumusan hendaklah tidak melebihi 120 patah perkataan. pemilihan rakan yang sesuai haruslah dilakukan dengan bijaksana oleh setiap remaja. secara tidak langsung mereka sendiri akan terikut-ikut dengan sikap rakan mereka. pengaruh rakan sebaya turut menyumbang masalah ini. Rumusan: Penagihan Dadah Baca petikan di bawah dengan teliti. banyak isu telah dibangkitkan termasuk gejala pengambilan dadah dalam golongan remaja di negara kita. Antara faktor yang menyebabkan masalah ini terus mempengaruhi remaja ialah kekurangan perhatian daripada ibu bapa. Tekanan yang dialami oleh remaja pada hari ini turut menjadi salah satu faktor kewujudan masalah ini. Lama-kelamaan. Sekiranya rakan sebaya yang digauli oleh mereka terlibat dalam pengambilan dadah. Musibah yang melanda golongan ini turut dijadikan iktibar kepada para remaja oleh ibu bapa. Di samping itu. Secara tidak langsung. namun usaha-usaha tersebut umpama mencurahkan air ke daun keladi. masa yang sepatutnya diluangkan bersama anak-anak menjadi terhad. harapan yang tinggi Sri Damai Tuition Centre 26 . Oleh itu.Budaya ini harus dikikis kerana hanya akan menyebabkan gejala ini menjadi lebih serius.

tarian. Namun. Mereka berpendapat bahawa pengambilan dadah dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi oleh mereka dalam sekelip mata sahaja. muzik. Tekanan ini akan mendorong mereka mengambil dadah kerana kononya ingin mencari ketenangan jiwa. 1. mereka terpaksa menghadiri kelas-kelas yang lain seperti kelas tuisyen. 2m 2. sedarkah mereka bahawa hal ini hanya akan memusnahkan kehidupan dan masa depan mereka? Natijahnya. Bagaimanakah remaja dapat mengelakkan diri daripada terlibat dalam penagihan najis dadah? 3m 3. wajarkah ibu bapa menghantar anak-anak menghadiri pelbagai jenis kelas sampingan seperti kelas muzik. mereka tidak mempunyai masa yang tersendiri untuk beristirahat dan melakukan hobi yang digemari oleh mereka. 4m Tatabahasa: Bina Ayat Latihan 1: Tulis dua ayat bagi setiap perkataan di bawah supaya jelas menunjukkan bahawa anda faham akan perbezaan maksud dan penggunaanya. Pada pendapat anda. kita harus berusaha dan bekerjasama bagi membanteras gejala ini agar tidak membawa akibat yang lebih buruk. serta menggunakan perkataan tersebut sebagai peribahasa atau nama khas. kelas tarian dan lain-lain? Berikan alasan anda untuk menyokong pendapat anda. Akibatnya. masalah penagihan najis dadah dalam kalangan remaja pasti dapat dibendung dengan jayanya. seni pertahanan diri dan sebagainya bagi memenuhi kehendak ibu bapa. Para remaja juga harus membuat pertimbangan yang wajar setiap kali menghadapi sebarang masalah.oleh ibu bapa agar mereka mencapai prestasi yang cemerlang dalam pelajaran telah menjadi suatu tekanan yang hebat kepada remaja. Anda tidak boleh menambahkan imbuhan. i ahli ii haus iii habis Latihan 2: Sri Damai Tuition Centre 27 . Selain menghadiri kelas di sekolah. Berikan maksud rangkai kata umpama mencurahkan air ke daun keladi. Sekiranya terdapat komitmen yang tinggi dan berterusan untuk mengatasi masalah ini.

Ada juga yang mengharapkan kiriman wang dari kampung. Mereka meninggalkan kampong halaman. serta menggunakan perkataan itu sebagai peribahasa dan nama khas. Bukan semua anak muda berjaya dalam hidup. (i) Adakah Encik Azman hendak ke Muzium Negara atau ke Putrajaya?. menukarkan imbuhan. Mereka sepatutnya tinggal di kampung. Tatabahasa: Kesalahan Imbuhan & Ejaan Latihan 1: Dalam setiap ayat di bawah terdapat dua kesalahaan penggunaan ejaan dan imbuhan. (iii) Siswazah yang berpandangan jauh tidak mengharapkan kerja makan gaji sahaja. (ii) Pendebat itu petah berhujah dan bijak mematahkan hujah lawan. i hias ii berhias iii menghiaskan iv menghiasi v perhiasan vi penghias Tatabahasa: Gabungan Ayat Latihan 1 : Tulis semula ayat-ayat di bawah ini supaya menjadi tiga ayat sahaja tanpa mengubah maksud asal ayat-ayat tersebut. Anda tidak boleh menambahkan imbuhan. Mereka tidak harus mengejar sesuatu yang tidak pasti. Kenal pasti kesalahan-kesalahan itu dan betulkan dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud cahaya. Ada antara mereka yang tidak mendapat kerja. Mereka hidup melarat.Tulis satu ayat bagi tiap-tiap kata di bawah ini untuk menunjukkan bahawa anda faham akan maksud dan penggunannya. Latihan 2 Cerakinkan setiap ayat majmuk di bawah kepada dua ayat tunggal. Mereka boleh mengusahakan sawah dan bendang. (i) Pemerhatian serius serta sikap perihatin masyarakat berhubung dengan masalah keruntuhan akhlak mestilah dilakukan agar Sri Damai Tuition Centre 28 . Mereka mengharapkan belas kasihan orang ramai. Mereka berhijrah ke kota.

(ii Baju kebaya berwarnakan merah jambu iu memang cucuk ) dengan Fatimah. Kenal pasti kesalahan-kesalahan itu dan betulkan dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud cahaya. (ii) Bekalan elektrik diputuskan sebaik-baik sahaja rancangan sukan itu hendak disiarkan oleh stesyen televisyen itu. ) Sri Damai Tuition Centre 29 . (i) Pelbagai jenis alatulis dijual dengan harga yang rendah semasa berlangsungnya pameran buku dianjur Gabungan Persatuan Penulis Remaja Malaysia di Kangar baru-baru ini. (i) Abu tidak mengindahkan nasihat bapanya agar tidak melibat diri dalam perlumbaan haram. Kerajaan telah mengkhaskan kawasan peranginan itu untuk para pelawat beristirehat. Pelajar hendaklah mempunyai daya pimpinan yang tinggi dan ketrampilan dalam pergaulan seharian. Latihan 2: Dalam setiap ayat di bawah terdapat dua kesalahaan penggunaan ejaan dan imbuhan. Kawasan yang disyaki menjadi tempat bersembunyi kuncu-kuncu (iii pemberontak itu sedang diawasi oleh pihak tentera. (iii ) Latihan 3: Dalam setiap ayat di bawah terdapat dua kesalahaan penggunaan ejaan dan imbuhan.(ii) (iii ) masalah itu tidak terus merebak. Golongan remaja mungkin mempamirkan tingkah laku yang negatif untuk menunjukkan kepada orang-orang dewasa tidak puas hati mereka. Kenal pasti kesalahan-kesalahan itu dan betulkan dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud cahaya.

Dalam kehidupan moden. Kenal pasti kesalahan-kesalahan itu dan betulkan dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya. Saw Sri Damai Tuition Centre 30 . Penuturan Mek Zainab dalam dialek Terengganu itu amat ketara walaupun dia sudah tinggal di Johor melebihi dua puluh tahun. (ii) (iii ) KERTAS SOALAN TAMAT DISEDIAKAN OLEH: Mr. Menurut membanci. kanak-kanak yang tingal berhampiran stesyen minyak lebih empat kali berpotensi untuk mendapat penyakit leukemia berbanding kanak-kanak di kawasan lain. (iii ) Latihan 5: Dalam setiap ayat di bawah terdapat dua kesalahaan penggunaan ejaan dan imbuhan. (i) Kempen anti-dadah peringkat daerah telah dilancarkan oleh Menteri Besar kerana masalah penyalahgunaan dadah dijejaskan imej negara. Pada zaman modern ini.Latihan 4: Dalam setiap ayat di bawah terdapat dua kesalahaan penggunaan ejaan dan imbuhan. Kenal pasti kesalahan-kesalahan itu dan betulkan dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud cahaya. terutamanya apabila mereka dimasukkan sekolah menengah. (i) (ii ) Karya-karya sastra sama ada Melayu atau Inggeris ialah hasil cetusan fikiran yang lahir daripada peninggian daya kreativiti. ibubapa perlu berkomunikasi dengan anak-anak. masyarakat Malaysia perlu bersedia menghadapi ledakkan teknologi yang semakin mencabar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful