Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
138Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
pengajian melayu

pengajian melayu

Ratings:
(0)
|Views: 11,836|Likes:
Published by Am'r Han

More info:

Published by: Am'r Han on Mar 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/28/2013

pdf

text

original

 
 
Pengajian Melayu PM 2311 
1
Perisytiharan integriti
Kami dengan ini menyatakan bahawa tugas kami adalah karya asli daripada kerja yang dibuatoleh diri kami sendiri dan kami tidak menyalin atau mempalagiat mana-mana daripada bahagiankertas yang kami hantar ini.1)
 
D
engan ini kami mengakui bahawa: Amir Han Bin Latuwo.2)
 
Telah mengakui semua kerja-kerja dan idea dalam penyelidikan kami diambil darisumber yang dicetak dan ditebitkan secara elektronik.3)
 
Tidak menyalin atau meniru hasil kerja pelajar-pelajar lain.4)
 
Tidak membenarkan pelajar lain meniru hasil kerja kami.5)
 
Mengikut pandangan atau nota yang ditulis daripada penulis itu sendiri.Oleh sebab itu,kami memahami bahawa jika ada diatas yang didapati tidak benar,universititerbuka Malaysia mempunyai hak dengan sepenuhnya untuk mengambil tindakan disiplin berdasarkan µBuku Panduan Pelajar¶. Nama: Amirhan Bin Latuwo No. kad pengenalan: 920514-12-6113 No. matrik: 0610/1808
1.1
Penghargaan
 
 
Pengajian Melayu PM 2311 
2
Assalamualaikum w.b.t. Syukur kepada Tuhan sekalian alam, kerana dengan limpahkurnianya maka dapatlah saya menyiapkan tugasan kerja kursus bahasa Melayu ini. sekalung penghargaan dan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Puan Rosilawati Binti Ahmad@ Abdullah, Encik Hasan Bin Haris, dan Encik Hamdan Bin Yaakub selaku pensyarah pembimbing saya yang terlalu banyak membantu, membimbing dan juga sebagai pemudah carasaya sepanjang proses menyiapkan kerja kursus Bahasa Melayu ini.
D
engan tunjuk ajar beliau bertiga dapatlah mempermudahkan kerja saya dalam memahami segala perkara yang perludilakukan. Tanpa tunjuk ajar yang begitu jitu dan padu daripada beliau, mana mungkin kamiakan dapat menghasilkan satu hasil kertas kerja yang baik.Penghargaan khusus dirakamkan kepada kedua ibu bapa saya yang banyak memberisokongan moral sepanjang keberadaan saya di sini agar sentiasa mempelajari dan melakukansegala kerja pembelajaran dengan baik.Terima kasih atas segala bantuan seperti bantuankewangan untuk mendapatkan bahan dan segala keperluan yang sangat mebantu dalammelaksnakan tugasan ini.Tidak lupa juga ucapan terima kasih kepada rakan-rakan saya yang banyak membantu dalam memudahkan penghasilan kerja ini.Segala tunjuk ajar rakan dan bantuan sangat mebantu dalam pelaksanaan tugasan.Akhir sekali, dengan kesempatan ini saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepadasemua pihak yang memberi pertolongan samada secara langsung atau tidak dalam membantusaya menyiapkan tugasan ini. 
1.2
Pengenalan
 
 
Pengajian Melayu PM 2311 
3
Tugasan kerja kursus kali ini meminta kami untuk memahami dengan lebih mendalam berkaitan aspek morfologi, sintaksis dan kebudayaan Melayu.Pelajar perlu memahami setiapaspek agar dapat menganalisis petikan daripada sebuah majalah dengan baik dan teliti. Secaraamnya, tugasan ini akan dapat membantu pelajar untuk lebih memahami konsep sertamengingatinya setelah dapat mengaplikasikannya dalam proses penganalisaan petikan.Morfologi ialah bidang tatabahasa yang mengkaji perkataan dan dan cara-cara pembentukannya.Morfologi mengkaji struktur gramatikal perkataan iaitu, kemungkinan adanya perubahan kata, golongan kata dan makna kata akibat perubahan bentuk kata. Sintaksis pulaialah satu bidang kajian tentang tatacara binaan dan cara frasa, klausa dan ayat dibentuk.Sintaksis juga merupakan kajian tentang hukum atau rumus tatabahasa yang mendasarikaedah penggabungan dan penyusunan perkataan dan kelompok perkataan untuk membentuk ayat dalam sesuatu bahasa. Seterusnya kebudayaan Melayu boleh ditakrifkan sebagai cara hidupkumpulan manusia atau masyarakat orang Melayu.
D
alam konteks sosiologi, budaya Melayumerupakan cara hidup yang menjadi kepunyaan bersama kalangan orang Melayu.Bahasa Melayu merupakan bahasa rasmi negara kita, maka dengan tugasan seperti inidapatlah kita mengetahui dengan lebih mendalam keindahan bahasa dan bangsa kita sendiri.
2.0
Morfologi

Activity (138)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Rohayati Abdul Shukor liked this
Mu'az Zexk SP liked this
ZamEs Hui liked this
Norhayati Mohd Noor liked this
Mageswaran Magesan liked this
Qurratul Tasnim Zaq liked this
Abi Ummie Dhia liked this
Noor Maria Mahat liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->