SH.M.M.Q.

SH PANCE KARAGJOZOV

Lenda: BIOLOGJI

Tema: SEMUNDJET E SISTEMIT MUSKULOR

Mentor: Prof.Enver Grainca

Punoi: Nexhmie Asani

PERMBAJTJA HYRJA INDI MUSKULOR SEMUNDJET MUSKULORE SEMUNDJET AUTOZOMALE DOMINANTE SEMUNDJET METABOLIKE TE MUSKUJVE KARDIOMIOPATI-SEMUNDJET E MUSKULIT TE ZEMRES SEMUNDJET E LODHJES SE MUSKUJVE ATROFIA MUSKULORE .

. Shpresoj se esht i mjaftueshem ky material qe nje nje teresi ti permbledhim semundjet muskulore. Në këtë punim seminarik që është përpjekje e ime. kam provuar që në mënyrë më te mirë për të shpjeguar krijimin e semundjeve muskulore..trajtimin e tyre .PARATHENIE Ky punim seminarik I eshte dedikuar semundjeve muskulore . .

Pothuajse të gjitha lëvizjet në trup rezultojnë nga kontraktimet muskulore. . Muskujt të cilat janë të lidhur me eshtra ose organe të bredshme ose enë gjaku janë përgjegjës për lëvizje.HYRJE Sistemi muskulor është tërësia e muskujve të trupave të organizmave të gjallë dhe bëjnë të mundshëm lëvizjen e tyre. Përjashtim kësaj janë veprimi i cilia. Sistemi muskulor përbëhet prej qelizave të specializuara të cilat quhen fije. dhe muskujve të skeletit prodhojnë lëvizje siç janë vrapimi dhe ecja. flagellum në qelizat e spermës. eshtrave. lëvizjet e syve dhe frymëmarrje. dhe lëvizjet e amoeboidit në disa rruza të bardha të gjakut. Muskujt e skeletit gjithashtu prodhojnë lëvizje më të ndërlikuara të cilat rezultojnë në shprehje të ndryshme të fytyrës. Funksioni mbizotërues i tyre është kontraktimi. Veprimi i integruar i nyjeve.

peristaltika e zorrëve etj.sarkolema 2. Secila fije muskulore ndërtohet nga këto pjesë kryesore: 1. rrjeta sarkoplazmatike 6.INDI MUSKULOR Muskulatura e skeletit ka strukturë simplastike. frymëkembimi. Ekzistojnë tre tipa të indit muskulor:    muskulatura e lëmuar.sarkozomet 5.bërthama 4. Nëpërmjet ti nuk realizohet vetëm zhvendosja e organizmit në hapësirë. Pra vetia kryesore e këtij indi është aftësia për tu tkurrur. por nga fije muskulore brenda të cilave vendoset një numër i madh bërthamash. Indi muskulor është njëri nga indet më të përhapura. pra ajo nuk ndërtohet nga struktura qelizore. muskulatura e vijëzuar (e skeletit) dhe muskulatura e zemrës. sikurse që janë tkurrjet e zemrës. por kryhen edhe shumë lëvizje të tjera te brendshme. që konsiderohet si formë e ndërmjetme e dy tipave të parë. Drejtimi I tkurrjes shkon sipas drejtimit të vetë fijes apo qelizës muskulore.sarkoplazma 3. pa të cilin nuk mund të kuptohet jeta ne organizmat shtazore.kompleksi i Golxhi 7.miofibrilet .

pa dhimbje dhe me fashikulacione (tkurrje e vogël e një pjesëze të muskulit) . Problemet brendamuskulore zakonisht paraqiten me dobësi të muskujve proksimalë. Kjo është distrofia muskulore më e shpeshtë. pseudohipertrofi e muskujve të kërcirit. miopati mitokondriale. Shenjat dhe simptomat e kësaj sëmundjeje shfaqen në moshën 1 vjeç dhe janë: dobësi përparuese (progresive) e muskujve proksimalë (muskujt e shpatullës dhe të pelvisit). Analizat që duhen bërë për diagnostikime të problemeve të muskujve zakonisht janë EMG (elektromiografia). Problemet neurologjike zakonisht paraqiten me dobësi të muskujve distalë. gjeni ndodhet në kromozomin Xp21. me ose pa dhimbje dhe pa fashikulacione. miopati metabolike. miopati endokrine. pacienti përdor duart për të ndihmuar muskujt e kofshëve dhe kardiomiopati dhe pamjaftueshmëri e zemrës. Distrofina është një proteinë që lidh aparatin brendaqelizor të tkurrjes me membranën qelizore. çrregullime miotonike. ecje karakteristike me hapa të shkurtër dhe me lëkundje anash. Distrofia muskulore Duchenne Shkaktohet nga defektet e gjenit të distrofinës. shenja Gower gjatë ngritjes.SEMUNDJET MUSKULORE Problemet e muskujve mund të jenë 2 llojesh: probleme neurologjike dhe probleme brendamuskulore. Sëmundjet joinflamatore të muskujve ndahen në: distrofi. biopsia e muskujve dhe matja e enzimave muskulore. Në biopsi të .Analizat tregojnë rritje të enzimës CPK (kreatinë fosfo kinazë.

fizioterapia dhe procedurat kirurgjikale. Trajtimi për këtë sëmundje të muskujve është jospecifik. Në EKG shihen valë Q në lidhjet laterale dhe valë R të mëdha në lidhjet prekordiale. Paramiotonia është tkurrja e pavullnetshme e muskujve. Distrofia miotonike tip 1 është më e shpeshta distrofi muskulore e të rriturve. Simptomat përmirësohen pas tkurrjeve të përsëritura. zakonisht nga pneumonia. Çrregullimet miotonike Miotonia është tkurrja e pavullnetshme e muskujve. Prognoza e kësaj distrofike është se pacientët e kanë të pamundur të ecin rreth moshës 12 vjeç dhe shumica vdesin pa bërë 20 vjeç. Simptomat përkeqësohen pas tkurrjeve të përsëritura. zgjatje të shkurtër. Këto sëmundje janë zakonisht pasojë e problemeve me kanalet jonike. . Mund të përdoren kortikosteroidët. Disa trajtime eksperimentale synojnë riparimin e gjenit të distrofinës duke përdor vektor prej adenovirusi.muskujve shihet nekrozë. infiltrim i muskujve nga indi dhjamor dhe lidhor.

katarakte. rënie e parakohshme e flokëve. Miotonia shpesh nuk është shumë e dukshme dhe mund të nxirret në pah duke bërë perkusion të muskujve. dhe atrofi të muskujve sternokleidomastoidë. Prekja e muskujve të zorrës shfaqet me konstipacion dhe disfagi. atrofi e testikujve. Dobësia e muskujve është kryesisht distale. me ptozë.SEMUNDJET AUTOZOMALE DOMINANTE Gjeni ndodhet në kromozomin 19. probleme të hipofizës dhe diabet. Ashtu si për sëmundjen Huntington. Sëmundja shoqërohet edhe me këto probleme: prekje e inteligjencës. edhe në distrofinë miotonike tip 1 vihet re fenomeni i parapritjes. ose gjatë tkurrjes të zgjatur. Ashtu si për sëmundjen Huntington. Mekanizmi i defektit gjenetik është përsëritja e një trinukleotidi. (I njëjti mekanizëm gjenetik është përgjegjës për sëmundjen Huntington). Shenjat dhe simptomat janë të ndryshueshme. . gjatësia e vargut të trinukleotideve të përsëritura është në përpjesëtim të drejtë me seriozitetin e simptomave. Prekja e miokardit shkakton kardiomiopati dhe aritmi. dobësi të muskujve të fytyrës.

por niveli i kreatinë kianzës nuk është fort i rritur. Niveli i acidit laktik në gjakun venoz rritet pas përdorimit të muskujve. Maltaza acide njihet edhe si alfa-glukozidazë. dhe dobësi e muskujve proksimalë (në 33 për qind të të prekurve). Mungesa e fosfofruktokinazës (sëmundja Tarui) është e ngjashme më sëmundjen McArdle. Në EMG shihen shenjat e miopatisë. Shenjat dhe simptomat: dhimbje dhe dobësi e muskujve që shkaktohet nga ushtrimi i muskujve. Ato shfaqen si dobësi përparuese e muskujve ose si paralizë episodike që shkaktohet nga ushtrimi i muskujve. Analizat: niveli i acidit laktik nuk është i rritur në gjakun që kthehet nga venat e muskujve të përdorur. Analizat tregojnë se niveli i kreatinës kinazë është i rritur. Mungesa e karnitinë-palmitil-transferazës shkakton probleme të ngjashme me sëmundjen McArdle. Mungesa e maltazës acide. Mungesa e enzimës shkakton grumbullim të glikogjenit në muskuj (dhe në organe). Muskujt e trupit preken më herët sesa muskujt e gjymtyrëve. Sëmundja është autozomale recesive. kurse miopatia alkoolike shkaktohet nga pirja e alkoolit. Ndërsa në biopsi shihet grumbullim i glikogjenit.SEMUNDJET METABOLIKE TE MUSKUJVE Shumica e miopative metabolike shfaqen në fëmijëri. . Forma akute shfaqet me dobësi të muskujve proksimalë.Sëmundja McArdle shkaktohet nga mungesa e miofosforilazës. Në biopsi shihet grumbullim i glikogjenit nën membranën qelizore. Shenjat dhe simptomat janë: sëmundja ngjan me distrofitë.sëmundja është autozomale recesive. mioglobinuri dhe rritje të kreatinë kinazës. Përparon ngadalë. muskujt e frymëmarrjes preken shpesh. dhimbje. Forma kronike shfaqet me dobësi të muskujve proksimalë.

Patofiziologjia: disfunksion sistolik. Coxsackie. Trajtimi: beta-bllokues a kalcium-bllokues. 5. galop S4. Shenjat dhe simptomat: sinkopë gjatë ushtrimit fizik. Shenjat dhe simptomat: pamjaftueshmëri e anës së majtë e të djathtë të zemrës. C. Shkaku: problem gjenetik i miozinës. 3. 2. hipertrofi e ventrikulit të majtë në EKG. 2. galop S3. Trajtimi: Trajtim i njëjtë me sëmundjen kongjestive të zemrës. 4. B. angina. Shenjat dhe simptomat: hipertension pulmonar. Trajtimi: S'ka trajtim. skleroderma. vendosje e ritëmbërësit artificial. Kardiomiopatia me zemër të zgjeruar (kardiomiopatia e dilatuar) 1. hemokromatoza. sarkoidoza. Kardiomiopatia restriktive 1. 5. doksorubicina. Prognoza: 5% vdekshmëri vjetore.KARDIOMIOPATITE-SEMUNDJET E MUSKULIT TE ZEMRES A. zakonisht nga vdekja e papritur. Shkaqet: amiloidoza. ulje e voltazhit të kompleksit QRS. barnat (alkooli. fibrilim atrial. Shkaqet: sëmundja ishemike. Gjithashtu duhen trajtuar infeksionet. Prognoza: 30% jetojnë 5 vjet. 3. . hipertrofi e septumit në EKO. duhen ndaluar barnat që dëmtojnë miokardin. regurgitim mitral. Kardiomiopatia hipertrofike 1. sëmundjet metabolike. glikogjenoza. Patofiziologjia: disfunksion diastolik. etj. 2. heqje kirurjgike e një pjese të miokardit nqs simptomat janë të rënda. infeksionet (HIV. Prognoza: 30% jetojnë 5 vjet. 4. 4. 3. Patofiziologjia: disfunksion diastolik. T Crusi (Chagas' disease)). 5. AZT).

Te forma më e rëndë. të folurit ndër hundë (nasal). shikimi dyfish i figurave. Simptomat-Simptomat më të shpeshta të sëmundjes së lodhjes së muskujve janë: rënia e kapakëve të syve. Lodhja mund të shtohet me aktivitet të vazhdueshëm dhe mund të largohet gjatë kohës së pushimit. vështirësi në përtypje dhe gëlltitje.SEMUNDJET E LODHJES SE MUSKUJVE Sëmundja e lodhjes së muskujve mbetet ndër diagnoza. i cili ndryshon gjatë ditës si dhe kur lodhja shfaqet më shumë në orët e pasdrekes dhe në mbrëmje. duke marrë parasysh karakterin e zhvillimit dinamik të saj dhe ngjashmërinë që ajo ka me sëmundjet e tjera. Lodhja e muskujve gati kurrë nuk shfaqet me intensitet të njëjtë. muskujt e gëlltitjes si dhe shfaqet të folurit e vështirësuar. vështirësi në frymëmarrje. lodhje kronike e muskujve. Për këtë arsye. por pacienti duhet të përcillet gjatë marrjes së këtyre barnave. dobësim i forcës muskulore në duar dhe këmbë. dobësimi përfshin të gjithë muskulaturën e vullnetshme. Barnat të cilat nuk preferohen te kjo sëmundje janë: nga grupi i . duke shkaktuar keqësim të sëmundjes së lodhjes së muskujve. mjeku duhet menduar për sëmundjen e lodhjes së muskujve (Myasthenia Gravis. Trajtimi-Ka barna të cilët e dëmtojnë transmisionin neuromuskular. Asnjë nga këto barna nuk ka kundërindikacion absolut. duke e rrezikuar jetën e pacientit. MG) në rastin kur pacienti manifeston dobësim-lodhje muskulore. dobësimi muskulor përfshin muskulaturën e frymëmarrjes. Tipike për fillimin e sëmundjen është kur ky dobësim i përfshin muskujt syve dhe ata të përtypjes. Me kalimin e kohës te rastet e padignostikuara me kohë dhe te rastet e patrajtuara.më sfiduese në neurologji.

Streptomycin.antibiotikëve: Gentamicyn. Sulfonamidet. Lincomycine. Erythromicine. Neomycin. . Amikacin.

Në këtë rast themi se kemi të bëjmë me atrofi muskulore. fillon procesi i shkatërimit të sarkozomeve. Gjatë atrofisë në mikroskop.ATROFIA MUSKULORE Kur muskuli nuk punon për një kohë relativisht të gjatë. mund të shihet edhe mbingjyrosje (hiperkromazi) e bërthamave. në të sëmurët me sëmundje kronike ose në rastet kur zvogëlohet furnizimi me gjak i muskulit. Gjatë atrofisë muskulore vërehet hollimi i fijeve muskulore. përveç hollimit të fijes muskulore. si p. Kur procesi i atrofisë thellohet më tepër. si pasojë e uljes së aktivitetit të muskujve. . si dhe i vetë fijes muskulore. si dhe një tendencë e tyre për të marë pozicion qendror në fije. si dhe zvogëlimi i aftësisë tkurrëse të tyre. në këtë zonë do të vërejmë zvogëlim të përmasave te muskulit.sh gjatë vendosjes në allçi të këmbës për arsye të një frakture. Atrofia muskulore mund të formohet edhe te personat e moshuar. Mbeturinat e fijeve të shaktërruara fagocitohen nga makrofaget e indit lidhor përreth fijeve që është i shtuar dukshëm.

Sëmundja e lodhjes së muskujve mbetet ndër diagnoza.. Mekanizmi i defektit gjenetik është përsëritja e një trinukleotidi. Muskulatura e skeletit ka strukturë simplastike. por nga fije muskulore brenda të cilave vendoset një numër i madh bërthamash. në këtë zonë do të vërejmë zvogëlim të përmasave te muskulit.sh gjatë vendosjes në allçi të këmbës për arsye të një frakture.më sfiduese në neurologji. si p. Problemet e muskujve mund të jenë 2 llojesh: probleme neurologjike dhe probleme brendamuskulore. duke marrë parasysh karakterin e zhvillimit dinamik të saj dhe ngjashmërinë që ajo ka me sëmundjet e tjera. .PERMBLEDHJE Sistemi muskulor është tërësia e muskujve të trupave të organizmave të gjallë dhe bëjnë të mundshëm lëvizjen e tyre. pra ajo nuk ndërtohet nga struktura qelizore. Gjeni ndodhet në kromozomin 19. Ato shfaqen si dobësi përparuese e muskujve ose si paralizë episodike që shkaktohet nga ushtrimi i muskujve. Kur muskuli nuk punon për një kohë relativisht të gjatë. Shumica e miopative metabolike shfaqen në fëmijëri. (I njëjti mekanizëm gjenetik është përgjegjës për sëmundjen Huntington).

GOOGLE.publiku.mjeksi.LITERATURE E SHFRYTZUAR WWW.NET WWW.TIRANACHAT.COM .com WWW.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful