`

`

Kesenian India telah mula lahir di dalam benua India itu sendiri. Kesenian India boleh dibahagikan mengikut zaman pemerintahan dan kebudayaan, kepercayaan.
Zaman Awal (3500 BC ± 1200 CE) Zaman Islam (1192 ± 1757) Zaman Kolonial (1757 ± 1947) Zaman kemerdekaan & separa Kolonial (1947)

` ` ` ` `

Kesenian India sangat unik : Seni Sastera Senibina Kesenian di India sentiasa berubah-ubah mengikut zaman pemerintahan dan agama yang dianuti oleh penduduknya

kuil-kuil ini dibina daripada kayu. Tapi tiada bukti sahih yang menunjukkan pengubahsuaian ini dilakukan. .` ` ` ` Agama yang memberi pengaruh besar dalam kesenian di India adalah Buddha. namun telah diubahsuai menjadi kuil batu. Ketidakjelasan masa pemerintahan Harrappa dan Maurya. Pada awalnya. Kesenian ini boleh dilihat pada binaan kuil-kuil.

Aihole. Setiap ukiran mempunyai tujuan berlainan iaitu dari segi sosial. Salsette. Seni ukiran batu terus berkembang yang bermula di gua-gua. Ellora & Mamallapuram . Hindu & Jain meniru kesenian ini di Badami.` ` Tidak lama selepas Buddhha menguasai seni ukiran batu. . keagamaan dan pengenalan tempat. Aurangabad.

The Sun Temple in Konark .

Ditemui di jalan masuk Kuil Brihadisvara. ` ` . Cara menghasilkan fresco :Adunan batu kapur yang sebati di sapu pada batu yang ingin dilukis & mengambil masa 2-3 hari. Dalam masa yang singkat.` Lukisan dinding pertama iaitu semasa kerajaan Chola ditemui pada 1931. lukisan yang besar dilukis menggunkan pigmen-pigmen organik.

lukisan Chola dilukis semula.` Semasa pemerintahan Nayak. mural. lukisan dinding atau fresco. Di Kerala. ` ` . Ettumanoor & Ayamanam. Lukisan dinding Chola banyak menceritakan Saivisme. terpelihara di kuil Pundarikapuram. Perkara ini kemungkinan seiring dengan pembinaan kuil Rajaraja Cholan the Great.

E. Kuil Brihadisvara 1100 C.Chola Fresco of Dancing girls. .

yang merupakan bapa kesenian moden India. Raza dipengaruhi oleh orang terdahulu. Manakala karya Jamini Roy & S. ` ` .` Penjajah British memberi impak yang sangat besar terhadap kesenian di India. telah memperkenalkan gaya asia gaya Barat ke dalam Seni India. Rabindranath Tagore. H.

Manakala artis generasi baru ialah Sanjay Bhattacharya. Tyeb Mehta. Bose Krishnamachari. Krishen Khanna. S. Bakre.H Raza & Francis Newton Souza menubuhkan Progressive Artist¶s Group.` ` 1947 India bebas daripada penjajahan British.Narayanan Ramachandran. Devajyoti Ray. 6 orang artis iaitu K. Husain. V. Himmat Shah and Manjit Bawa. M. Ram Kumar. Geeta Vadhera. S. S. Gaitonde. Devender Singh. ` ` . F. A. K. H. Antara artis India yang terkenal pada masa kini ialah Bal Chabda. Satish Gupta. and Bikash Bhattacharya. Akbar Padamsee . Gade. Ara. Vagaram Choudhary. H.

.

` Taj Mahal (Bahasa Hindi: )yang terletaknya di tebing Sungai Jumna. merupakan makam yang dibina oleh Maharaja Shah Jahan (1614-1666) sebagai monumen peringatan untuk Mumtaz Mahal. India. berhampiran Agra. isterinya yang kelima. . Mula dibina pada 1632 dan siap 1648.

ia adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi. India dan dan gaya senibina Islam. Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu mempunyai bahagian makam. Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri . Turki . . menara tinjau dan lain-lain. Tahun 1983 UNESCO mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Sedunia yang perlu dilindungi . Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'. dewan. taman rekreasi . masjid.` Kadang kala Taj Mahal dipanggil dengan singkatan 'Taj' sahaja.

Isterinya Mumtaz Mahal telah meninggal ketika melahirkan anak mereka yang ke-14 Begum Gauhara ketika Shah Jahan berada di medan pertempuran pada tahun 1631 ketika itu Shah Jahan dalam kepentingan memperluaskan tanah jajahannya.` Tahun 1631 Shah Jahan yang menjadi Maharaja Dinasti Mughal setelah kematian isterinya yang tersayang. .

` Pada tahun 1631. Pembinaan Taj Mahal bermula pada tahun 1632. Mausoleum utama disiapkan pada tahun 1648 dan bangunan sekeliling dan taman disiapkan lima tahun berikutnya. . dilanda kesedihan apabila isteri ketiganya. setahun selepas kematiannya. Shah Jahan. Pengarang istana mengenai kesedihan Shah Jahan menggambarkan cerita cinta yang secara tradisi dianggap inspirasi kepada Taj Mahal. maharaja semasa kemuncak keagungan Dinasti Mughal. meninggal semasa melahirkan anak keempat belas mereka. Mumtaz Mahal. Gauhara Begum.

. dia bebas dari dosa.` Maharaja Shah Jahan sendiri menggambarkan Taj Mahal dalam perkataan berikut: Sekiranya yang bersalah mencari perlindungan di sini. Pandangan rumah agam ini mencipta keluhan kesedihan. Sekiranya orang yang berdosa mencari jalan ke rumah agam ini. Dan bulan dan matahari mengalirkan air mata. Seperti orang diampunkan. Semua dosanya di masa lalu dibersihkan. Di dunia ini bangunan ini telah dibina. Bagi menggambarkan keagungan Pencipta.

pengasas dinasti Mughal. Makam Itmad-Ud-Daulah (kadangkala dikenali sebagai Bayi Taj). di Samarkand). makam Humayun. Gur-e Amir (makam Timur. . Inspirasi khusus datangnya dari Dinasti Timurid dan bangunan Mughal termasuk. Delhi binaan Shah Jahan sendiri di Delhi. dan bangunan di bawah naungannya mencapai tahap kehalusan baru. Shah Jahan menganjurkan penggunaan marmar putih dihias dengan batu separa bernilai. dan Masjid Jama.Taj Mahal menggabung dan mengembangkan reka bentuk tradisi seni bina Persia dan seni bina Mughal awal. Sementara bangunan Mughal awal biasanya dibina dari batu pasir merah.

. Bangunan lain yang mendapat gaya senibena ini ialah Timurid dan bangunan Mughal.` Makam Taj Mahal ini menggambarkan keagungan senibena Dinasti Mughal. Ini termasuklah Gur-e Amir di Samarkhan. Makam Humayun yang dipanggil Makam Itmad-Ud-Daulah dan Masjid Jama Lauhari dari Turki untuk mereka di Delhi.

Ustaz Ahmad mengumpulkan 20.` ` Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad membentuk bangunan ini.000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu. tukang emas. Pembinaan Taj Mahal menelan masa selama 22 tahun. termasuknya berlian. jed. . kristal. Dengan bumbung. kubah dan menara yang diperbuat daripada marmar putih. serta seni mozek yang indah. topaz dan nilam telah digunakan. dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia. Taj Mahal merupakan salah satu daripada Tujuh Benda Ajaib di dunia. Sebanyak 43 jenis batu permata.

` Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan .lorong-lorong hiasan bunga. . Terdapat empat charbagh yang melambangkan empat sungai utama di India yang kononnya mengalir dari syurga.

Surah 81 . Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91 . Surah 48 . Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi. Surah 95 .` ` Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. Surah 112 . Surah 93 . Surah 98 . Surah 36 . Surah 89 . Surah 77 dan Surah 39 . Surah 67 . Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama. . Surah 82 . Surah 94. Surah 84 .

Kubah / dom utama direka oleh Ismail Khan dari Empayar Ottoman. Beliau pernah berguru dengan Koca Mimar Sinan Agha. Chiranjilal seorang pakar dari Delhi . .` ` ` ` ` ` Taj Mahal dibina oleh sekumpulan penukang / kontraktor dari seluruh dunia: Arkitek Turki bernama Ustaz Isa dan Isa Muhammad Effendi yang mendapat latihan di Otoman. Parsi (Iran). Qazim Khan dari Lahore menghiasi kubah dengan emas. (Puru dari Benarus.ketua pengukir mozek. Turki.

Iran kewangan dan pembelian barangan.` ` ` ` ` ` ` Amanat Khan dari Shiraz. . Namanya terukir pada pintu laluan utama. Pengukir dari Bukhara. Muhammad Hanif . Iran merupakan ketua khat .penyelia Mir Abdul Karim dan Mukkarimat Khan Shiraz. Pemotong batu mozek / marmar dari Balochistan. Inlayer dari India Selatan. Kaligrafi dari Syria dan Parsi.

28 jenis batu berharga telah digunakan bagi membina Taj Mahal. Jed dan hablur dari China. Nilam dari Sri Lanka. Lazuardi dari Afghanistan. Kamelian dari Arab. Marmar putih dari Rajasthan.` ` ` Bahan binaan di bawa dari seluruh Asia dengan menggunakan 1000 ekor gajah. Kos pembinaan lebih 32 juta rupee. . Permata dari Punjab. Kos ini tidaklah banyak ketika itu. Firus dari Tibet .

Namun dakwaan ini masih dipertikaikan kerana Shah Jahan seorang yang 'sentimental' dan tidak ada bukti kezalimannya.` ` Apabila Taj Mahal siap dibina. . Shah Jahan menjatuhkan hukuman pancung keatas arkitek Ustaz Ahmad Lauhari. Di samping itu. kesemua penukang yang terlibat dalam pembinaan bangunan itu dipotong tangan mereka supaya mereka tidak dapat membina bangunan yang menandingi Taj Mahal.

Shah Jehan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb. Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang.Setelah meninggal dunia. banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki. tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata didindingnya.` Setelah Taj Mahal siap dibina. George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada 1908. Seni taman telah diubah mengikut gaya London. ` ` . Hujung abad ke-19. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal. Shah Jehan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra. Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya. Ketika pemberontakan India 1857. Abad ke-19.

Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara. Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal. Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971. Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara. ` ` .` Ketika Perang Dunia II pada 1942 . dindingnya rosak akibat serangan udara dari tentera Jerman.

.

.

SHAH JAHAN MUMTAZ MAHAL .

wikipedia.` ` http://ms.org/wiki/Taj_Mahal http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_art .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful