Latihan Tatabahasa 1

A. Ayat-ayat di bawah ini mempunyai beberapa kesalahan dalam penggunaan bahasa. Kenal pasti kesalahan tersebut dan salin ayat-ayat itu semula. 1. Semua pelajar-pelajar diminta supaya meninggalkan beg mereka di luar dewan peperiksaan. _______________________________________________________________ 2. Hanya mereka yang dilibatkan dibenarkan masuk ke kawasan itu. _______________________________________________________________ 3. Ketenangannya dalam menghadapi masalah itu amat dikagumi oleh saya. _______________________________________________________________ 4. Pakaiannya koyak rabak kerana diserangi anjing yang kegilaan itu. _______________________________________________________________ 5. Air mukanya ubah serta-merta apabila menyedari bahawa pemuda yang terlibat di dalam kemalangan itu anaknya. _______________________________________________________________

B. Petikan di bawah ini mempunyai pelbagai kesalahan dalam penggunaan bahasa. Betulkan kesalahan tersebut dan salin petikan tersebut semula. Bilangan kenderaan yang menggunakan jalan-jalan raya di negara kita terus meningkat daripada setahun ke tahun. Hal ini disebabkan ekonomi kita yang sedang berkembang dengan amat pesat sekali. Kedudukan ekonomi negara yang kukuh menyebabkan pendapat rakyat turut meningkat. Secara tidak langsung, lebih banyak rakyat mampu memiliki kenderaan. Di masa yang sama, kereta bukan lagi barang kemewahan. Ini hari kereta telah menjadi suatu keperluan hidup yang amat penting untuk masyarakat. Pertambahan bilangan kenderaan juga meningkatkan penawaran kereta dipakai. Oleh itu menyebabkan harga sesetengah kereta terpakai amat murah dan mampu dibeli oleh siapa pun. C. Ayat-ayat di bawah ini salah dari segi strukturnya. Betulkan kesalahan tersebut dan salin ayat-ayat itu semula. 1. 2. Adik saya enggan memakai baju yang dibelikan oleh saya itu. _______________________________________________________________ Pegawai itu kerjanya diberhentikan kerana tidak amanah.

_______________________________________________________________ 3. Betulkan kesalahan tersebut dan salin ayat-ayat itu semula. Dia mengeluh panjang bila mengenangkan sikap anaknya tidak bertanggungjawab. _______________________________________________________________ D. _______________________________________________________________ Walaupun telah terlanjut usianya. Betulkan kesalahan tersebut dengan menulis perkataan yang betul di tempat kosong dalam karangan. _______________________________________________________________ 4. _________________________________________________________________ E. ________________________________________________________________ 5. _____________________________________________________________________ 2. Lori itu terbabas sebab membawakan muatan melebihi had. 3. tidak dapat dimaafkan perbuatan mendera anak-anak. 5. . Ayat-ayat di bawah ini tidak lengkap kerana mempunyai kesalahan yang pelbagai dalam penggunaan bahasa. 4. orang tua itu masih mampu bekerja kebunya. Walau apa-apa alasannya sekalipun. Tidak ada sebuah pun hasilan tulis yang layak menerima anugerah sebagai karya baik. Kerosakan enjin dialami oleh kereta itu kerana pemiliknya tidak jaga kereta itu dengan sempurna. _________________________________________________________________ Rayuannya tidak diendahkan oleh mereka supaya anaknya dibebaskan. Perkataan yang bergaris dalam petikan di bawah ini mempunyai kesalahan. _______________________________________________________________ Bunyi bising itu mengacau kenyamanan hidup masyarakat desa itu. 1.

Aku benarbenar terhilang (_______) akal. aku sedar bahawa aku perlu melakukan suatu (_______) . Aku terus memicit-micit bahagian tersebut demi (_______) semua bisa itu mengalir keluar. Bisa ular itu terus menular memasuki darahnya. Ayah sudah tidak sedarkan diri. aku mencapai saki-saki bisa daripada menular ke atas. Peluh dingin merenik membasahkan (_______) dahinya. Namun demikian. Aku meninggalkan ayah dan berlari pada (_______) arah sebuah rumah yang terletak di pinggir hutan itu. Dahi ayah berkerut ditahan(_______) sakit. Darah merah mula mengalir keluar. . Aku hiris (_______) bahagian kaki ayah yang patut (_______) ular itu. Kemudian. Aku mencapai pisau belati yang tersangkut pada pinggang.