Sistemul financiar-bancar din Romania: momentul consolidarii?

Share | Email | Twitter Fii primul care comenteaza

Andrei Radulescu
, 5 August 2010 In ultimele zile companii importante din sectorul financiarbancar intern au comunicat rezultatele financiare pe primele 6 luni ale anului (Erste Group, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania). Rezultatele acestor companii reflecta climatul macro-sectorial dificil, precum si importanta unui nou model de business pentru sistemul bancar! In prima jumatate a anului am asistat la relansarea graduala a creditarii (creditul neguvernamental a crescut pentru a 4-a luna consecutiv in iunie, in termeni luna/luna). Se remarca, evident, creditul neguvernamental in valuta (cu un avans de 3% an/an in evolutie sustinuta si de avansul exporturilor).

semestrul

I,

Marja neta de dobanda a continuat sa fie principalul motor de evolutie a rezultatelor bancilor in primele 6 luni ale anului. La nivelul sistemului financiar-bancar intern am observat o crestere a marjei nete de dobanda (diferenta intre dobanda activa si dobanda pasiva), atat la creditele in lei, cat si la cele in valuta, in principal pentru creditele/depozitele existente. Cu alte cuvinte, cum era si normal, clientii vechi ai bancilor platesc factura provizioanelor. Veniturile nete din comisioane au avut o evolutie nefavorabila, ceea ce exprima mentinerea unor conditii dificile la nivelul creditarii. Bancile au implementat in ultimele trimestre o serie de masuri de reducere a costurilor. Aceste masuri au rezultat in reducerea cheltuieilor de personal si a altor cheltuieli administrative. Astfel, am asista la reducerea indicatorului costuri/venituri. Pe de alta parte, am asistat la cresterea costului net al riscului, ca urmare a deteriorarii calitatii portofoliilor de credite, in contextul climatului macroeconomic advers. Ponderea restantelor in totalul creditelor acordate in sistemul financiar-bancar intern a crescut de la 2,76% la finele semestrului I 2009 la 6,43% la finele semestrului I 2010. Prin urmare, am observat in majoritatea cazurilor un declin al rezultatului net.

prin prisma crizei finantelor publice din regiune. pentru Zona Euro (principalul partener comercial al Romaniei) planeaza o serie de incertitudini pentru perioada urmatoare. In acest context ar constitui oare o surpriza initierea unui proces de consolidare in sistemul financiar-bancar intern? In primul rand trebuie mentionat faptul ca cea mai severa criza economico-financiara mondiala din ultimele decenii a scos in evidenta importanta unui sistem financiar-bancar solid! Atat din punct de vedere al indicatorilor de adecvare a capitalului. ca urmare a masurilor de consolidare bugetara recent adoptate (majorarea TVA-ului la 24% incepand cu 1 iulie si reducerea salariilor din sectorul public cu 25%. Totodata. dar mai ales din punct de vedere al strategiei de business! . cererea externa ar putea fi nefavorabil influentata in perioada urmatoare de semnalele de dezaccelerare a economiei mondiale. cu impact nefavorabil pentru consumul privat. In consecinta. principala componenta a PIB). care a determinat mai multe guverne sa adopte masuri de consolidare bugetara. Mai mult. se mentin perspective de contractie a economiei interne. Totodata. este ridicata probabilitatea ca volumul provizioanelor nou constituite sa se mentina la un nivel ridicat in trimestrele urmatoare (nefiind exclus sa asistam la cresteri temporare). masurile guvernamentale implementate exprima premise nefavorabile cu privire la calitatea portofoliilor de credite (probabilitate ridicata de crestere a ponderii restantelor la credite in totalul creditelor acordate. peste nivelul de 6.Care sunt insa perspectivele pentru sectorul financiar-bancar? Pe termen scurt.43% consemnat la finele lunii iunie).

cu o populatie in declin. Samuelson. oferirea de solutii flexibile de finantare. in principal din tarile membre ale Uniunii Europene. odata cu declansarea crizei economico-financiare! Criza a dovedit insa ca acest model de business. Totodata. De asemenea. intr-un context de sub-bancarizare pe plan intern! Astfel. P. care incarca costurile companiilor si sufoca venitul real disponibil al populatiei! De altfel. O mica economie deschisa (si cazul Romaniei) are nevoie de un sistem bancar competitiv. Cum s-ar putea realiza aceasta restructurare? In primul rand consider ca este important sa asistam la un proces de consolidare a sistemului bancar intern. nu! Cine plateste factura costurilor administrative si de personal ale bancilor? Clientii! Prin dobanzi ridicate sau comisioane. Mai ales in contextul rolului redus al pietei interne de capital (laureatul Premiului Nobel in Economie. consolidarea bancara poate fi interpretata ca o etapa in procesul de dezvoltare economica (procesele de consolidare in sistemul financiar-bancar au dominat ultimele 2 decenii in principal in economiile dezvoltate). din sistemul financiar-bancar intern. Daca sunt realizate cu succes pot contribui la reluarea investitiilor companiilor. a spus ca banii sunt sangele care iriga economia). Procesul de consolidare ar determina cresterea competitivitatii sistemului financiar-bancar intern (prin reducerea costurilor. mediu si lung? Cu siguranta. Acestea au cules roadele unor investitii intr-un sector cu grad extrem de redus de dezvoltare. dar cu mari perspective. am asistat la intrarea pe piata interna a mai multe institutii financiar-bancare. si riscurile. ar trebui sa asistam la o restructurare a modelului de business in sistemul financiar-bancar. Oare se justifica cele peste 40 de structuri bancare intr-o economie care a resimtit din plin criza economico-financiara. reasezarea sectorului bancar constituie un aspect important pentru relansarea economiei interne. nu este sustenabil pe termen mediu si lung! Cu alte cuvinte. In momentul de fata activeaza peste 40 institutii de credit pe plan intern. la cresterea numarului locurilor de munca si. a economiei! . este vitala cresterea importantei acordate segmentului serviciilor bancare de investitii (in detrimentul serviciilor de creditare a consumului sau a pietei imobiliare). Astfel de servicii bancare de investitii sunt foarte importante pentru evolutia viitoare a economiei. acces mai ieftin la finantare). implicit. somaj si numar de pensionari in crestere si fara strategie coerenta de dezvoltare pe termen scurt. din care 10 sunt sucursale ale unor banci straine. De altfel. in special pe segmentul companiilor! Identificarea de oportunitati de business pentru companii.Sa nu uitam avantul creditarii din anii premergatori crizei! Ritmuri anuale de doua cifre! Desigur.

... . Andrei Radulescu este doctor in economie si senior analist la Target Group.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful