Morometii Marin Preda - caracterizarea personajului principal, Ilie Moromete

Romanul Morometii scris de Marin Preda apare in doua volume , primul in 1955 iar cel de-al doilea de-abia dupa 12 ani , in 1967. El este un roman postbelic avand in vedere aparitia lui dupa cel de-al doilea razboi mondial. Romanul evoca lumea satului romanesc din Campia Dunarii in perioade de timp diferite, primul volum ilustrand anul 1936 iar cel de-al doilea volum, perioada de dupa 1950, perioada de colectivizare. Tema centrala a textului este imaginea satului, dar mai apar si alte teme cum ar fi: tema familiei, anuntata inca din titlu, tema iubirii dintre Polina si Birica si tema crizei comunicarii care este reprezentata de lipsa unei comunicari reale dintre Moromete si familia sa. Marin Preda pleaca in construirea personajului Ilie Moromete de la tatal sau , Tudor Calarasu, pe care il considera ca fiind modelul sau literar. Moromete este personajul principal in primul volum al romanului deoarece in centru se afla drama lui. Ilie Moromete este caracterizat atat direct de catre narator cat si indirect prin fapte, vorbe, atitudini, gesture si prin relatiile lui cu alte personaje. Statutul social a lui Moromete este prezentat de-alungul romanului. Locuieste in Silistea-Gumesti, are o familie numeroasa ce provine din doua casatorii. Din prima casatorie avea trei baieti: Achim, Nila si Paraschiv iar din cea de-a doua casatorie, cu Catrina, pe Tita, Ilinca si pe Niculae. Are pamanturi pe care le lucreaza cu cei doi cai asigurandu-si traiul. Are si oi, care ajuta la intretinerea numeroasei familii. Moromete este caracterizat direct destul de rar, naratorul multumindu-se doar sa noteze cateva stari ale acestuia: era tacut , era vessel , era tulburat , subliniind motivele cei determinau aceasta stare. Catrina, sotia acestuia, il vede uneori cu ochi buni, fiind gata sa se amuze de glumele lui insa de cele mai multe ori ii face reprosuri, considerandu-l lenes si pacatos: toata ziua stai la drum si beai tutun si la sfanta biserica nu vrei sa vii si ai sufletul negru de rautate si tutun . Cocosila, prietenul cel mai bun a lui Moromete, deseori ii spune prost, insa in realitate il admira pentru ca stia ca gaseasca astfel de lucruri in ziar avea ciudatul dar de a vedea lucrurile care lor le scapau.
1

este intelegator cu Tugurlan care il tot injura. sta de vorba cu vecinii. isi bate copii cand acestia sar calul . linistit .Tugurlan ii remarca capacitatea de a contempla lucrurile incat mintea patrundea dincolo de ceea ce pareau ele ca sunt . salcamul. Moromete apare intotdeauna linistit deoarece timpul avea rabdare si astfel are timp sa stea sa contempleze. lini tea. este mandru si dispretuitor. la fel cum a facut Balosu. Ca tata se afla in conflict cu cei trei baieti mai mari ai lui. Fata de cei din poiana lui Iocan se simte superior si ii ironizeaza. desi nu reuseste. neputin a. Fata de Balosu. eu am dus totdeauna o viata independenta . De asemenea gesturile lui sunt calme: mergea rar. deoarece vanduse un pogon de pamant din lotul ei . Acestia suporta cu greu ironia tatalui si pedepsele corporale pe care acesta le aplica. Limbajul sau este slefuit stiind ca adauge subtil diferite cuvinte pentru a vedea reactia consatenilor. Atitudinea lui Moromete din diferite imprejurari dezvaluie alte trasaturi ale personajului. subliniindu-se pozitia sa mai ales in timpul cinei : Moromete statea parca deasupra tuturor stapanea cu privirea pe fiecare . Ca sot. Fapte lui sunt cu totul obijnuite. merge la fierarie. Este un bun orator deoarece cand se intoarce acasa de la vanzare porumbului. Sup rarea. un taran care se incadreaza perfect in lumea satului. Pentru Moromete pamantul constituie simbolul libertatii materiale si spirituale . vecinul sau. veselia for at . care doresc sa se imbogateasca de pe produsele obtinute din lucrarea pamantului. sa priveasca satul. indignarea sunt prezente în comportamentul omului. chiar uneori o si loveste . Ilie Moromete este un taran filosof . promitand ca va trece casa pe numele ei. insa acesta nu este afectata de acest mod a lui de a fi. Isi insulta si isi injura nevasta . el se afla in conflict cu sotia sa. Caracterizarea indirect prin fapte este foarte evidenta la Moromete deoarece comportamentul sau este inimitabil iar atitudinile si comportamentul sunt cu totul originale. un taran conservator. subliniate fiind de gesturi i de o mimic expresiv . Este tolerant cu Cocosila care totdeauna il numea prost. Relatia sa cu celalalte personaje este de cele mai multe ori una conflictuala. In familie are atitudinea unui sef. infruntand toate neajunsurile si problemele si straduindu-se sa-si achite datoriile. merge la camp. cu Catrina. ceea ce o va face pe ea sa-l paraseasca. relatarea calatoriei la munte ii tine pe toti cu gura deschisa . idee marturisita de el in finalul romanului : Domnule . nedumerirea. insa nu-l suporta pe Balosu . gradina. insa el amana mereu acest lucru. Aceasta idee reda o trufasa autocaracterizare. 2 .

Aparenta lui impacare cu viata ascunde totusi o neliniste . un caracter conservator. astfel ca in cel de-al doilea volum el nu mai este personajul principal ci doar apare ca un general trecut in rezerva . 3 . Toate caracteristicile lui Moromete dovedesc puterea caracterul lui .Moromete ajunge sa renunte la valorile in care credea. care nu a reusit sa-si pastreze lumea lui nealterata . tipic taranesc care incerca sa pastreze toate traditiile satului romanesc. ceea ce-i confera statutul de personaj tragic .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful