Case in sistem Amvic - tehnologia de constructie

Marele avantaj al caselor in sistem Amvic il constituie reducerea pierderilor de caldura. Repartizarea pierderilor de caldura la o casa traditionala sunt in general urmatoarele: - 10 % prin podeaua inferioara; - 23 % prin plafonul superior; - 27 % prin peretii exteriori; - 40 % prin ferestre si usi (daca ele nu depasesc 15% din suprafata exterioara a constructiei); Indiferent de sistemul de incalzire folosit, pentru a micsora aceste pierderi de caldura, singura posibilitate este aceea de a folosi elemente ale constructiei cu un coeficient de transfer termic cat mai scazut. Pentru primele trei elemente ale unei constructii Amvic folosim un sistem de constructie pe care vi-l propunem si care este format din elemente tip cofraj pierdut din neopor. Aceste elemente sunt modulare, termoizolante, nedemontabile dupa punerea in opera si ignifugate. Se imbina intre ele la fel ca si un joc "Lego" realizand diferite profile destinate diferitelor parti ale unei constructii. Scopul este acela de a realiza o structura monolitica din beton armat perfect izolata termic si fonic, fara punti termice, accentul punandu-se in viitor pe consumul redus de energie. Astfel la casele in sistem Amvic se poate realiza o reducere a costurilor cu energia termica de minim 50% care poate in anumite conditii sa ajunga pana la 80% in functie de optiunea clientului. Neoporul a fost descoperit de o echipa de cercetatori de la BASF si este un material relativ asemanator cu polistirenul expandat, fiind o spuma polistirenica dura, dar mai densa (cca 27 - 30 kg/mc). Este in acest moment cel mai bun material izolator de uz comun, fiind cu cca 20 % mai bun izolator la aceeasi densitate decat polisirenul folosit in acest moment pe scara larga. Trebuie sa remarcam in acest sens stradania existenta in acest moment la nivel mondial pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, fenomen strans legat de incalzirea globala. Astfel folosindu-se acest material, alaturi de alte inovatii tehnice s-a ajuns deja la "case eficiente", "casa de 3 litri" si la "case pasive". Casele pasive nu mai folosesc surse conventionale de incalzire sau de racire, aerul care paraseste casa cedand caldura celui care intra. Daca o casa neizolata din punct de vedere termic consuma anual intre 45 si 70 de litri de combustibil pentru incalzire per metru patrat, casa "trei litri" consuma anual exact atatia litri de motorina cat ii spune numele. Cu ajutorul acestui sistem pot fi realizate diferite tipuri de cladiri, inclusiv case Amvic pentru locuit, piscine in sistem Amvic, etc. Cofrajul Amvic termo si fonoizolant care ia nastere incorporeaza toate elementele unei constructii obisnuite:structura de rezistenta, izolatia termica, fonica, bariera contra vaporilor. Accepta orice finisaj pentru exterior sau interior. La anumite tipuri de cofraje din neopor rigipsul se poate aplica direct pe peretele realizat fara a mai fi nevoie de profilele clasice.

In situatii speciale se realizeaza totusi un dren si o hidroizolatie suplimentara in dublu strat folosind in acest sens o amorsa bituminoasa si o membrana dintr-un plastic special pentru aceste tipuri de lucrari. Insa si in aceasta situatie datorita absentei etanseitatii dintre cele doua straturi aerul rece patrunde pana la stratul de rezistenta care este permeabil la transferul de caldura. Sistemul Amvic pe care vi-l propunem este alcatuit in cazul peretilor din trei straturi (un perete masiv acoperit atat la interior cat si la exterior cu un strat izolator din neopor (pentru case eficiente grosimea minima a izolatiei este de de cel putin 12. 4 mc de cherestea si manopera aferenta.22 W/mpK.6 mc beton la metru liniar. Placa de la parter ale unei case in sistem Amvic Pentru placa de la parter a caselor in sistem Amvic se realizeaza o rupere a capilaritatii prin folosirea succesiva a anumitor agregate de balastiera si a unei folii de PE. Pe aceasta talpa. in acest sistem se face o economie de cca 20 mc beton. in acest sistem folositi numai 0. Pentru o fundatie al carei perimetru este de cca 80 ml.Fundatia casei in sistem Amvic Fundatia casei in sistem Amvic se face de regula de tip talpa continua sau cu radier general in functie de proiect. eliminand in acest fel puntile termice care apar la nivelul elevatiei si ale placii de la parter.36 mc. Daca la o fundatie clasica se folosesc cca 0. in continuare se folosesc cofrajele Amvic. Astfel s-a ajuns la peretii alcatuiti din doua straturi. in care stratul exterior preia rolul de izolator termic iar cel interior preia rolul de rezistenta. armata in functie de studiul geo efectuat in prealabil si de zona seismica unde se construieste casa. In mod curent la casele in sistem Amvic se foloseste o fundatie de tip talpa de 60 cm grosime. In functie de proiect insa se poate executa o casa in sistem Amvic si cu fundatie clasica. Pentru diminuarea schimbului de transfer termic se foloseste un strat gros de polistiren expandat de inalta densitate iar pentru realizarea unei hidroizolatii optime se foloseste in combinatie si polistirenul extrudat. Peretii exteriori ai unei case in sistem Amvic Peretele clasic monostrat nu poate oferi simultan rezistenta si izolare termica si fonica. dar mai ales se elimina lemnul pe care cel mai adesea nu-l mai puteam folosi decat ca lemn de foc.corespunde unui coeficient de transfer termic K=0.7 cm . Eliminam deasemeni sarma si cuiele aferente unei fundatii clasice. Alt mare avantaj la casele in sistem Amvic este ca materialul din care este facut cofrajul nu absoarbe apa. pentru Bucuresti sau imprejurimi. Se poate merge la cofragul pentru case pasive pana la . Se elimina cofrarea si decofrarea in trei timpi la nivelul fundatiei clasice.

Cofragul are pe partea pe care se tencuieste striatii speciale pentru ca tencuiala sa fie cat mai bine fixata. Tot lemnul care se foloseste la sustinerea cofrajelor pentru placa este refolosibil. Placa este armata la fel ca o placa clasica si are de regula grosimea de minim 13 cm. In functie de tipul invelitorii alese si de panta acoperisului se folosesc anumite materiale in succesiunea indicata de producator.11 W/mpK).17 cm.grosimea izolatiei de 24. exista doua variante constructive: a. La coltul cofrajelor de colt Amvic grosimea izolatiei este aproape dubla fata de grosimea cofragului in camp. se bate astereala din lemn de rasinoase peste capriori si se monteaza intre invelitoarea propriuzisa si astereala o bariera de vapori. nepermitand aerului sa intre sau sa circule printre ele si peretele de beton. Primul strat care se foloseste este un strat de masa de spaclu in care se incorporeaza o plasa de fibra de sticla de 145 . fenomen responsabil de aparitia condesului la casele clasice. Acoperisul la casele in sistem Amvic Sarpanta casei in sistem Amvic se realizeaza ca si la o casa clasica. deasupra asterelii se monteaza o invelitoare usoara la alegerea clientului. Finisajele exterioare la o casa in sistem Amvic Cofragul din neopor datorita distantierilor incorporati in masa de beton a peretelui nu se poate dilata sau comprima de o maniera semnificativa. In functie de optiunile clientului grosimea stratului de izolatie se poate suplimenta. Cofrajele Amvic din neopor sunt imbinate pe sistemul nut si feder. b. Peretii la casele in sistem Amvic au atat armatura verticala cat si orizontala din fier beton in functie de proiectul de rezistenta al casei. In felul acesta este rezolvata nu doar problema de rezistenta ci sunt rezolvate si cele referitoare la izolatia termica si fonica.35 cm . nepermitand aparitia puntilor termice. Fiind profilate. Planseul dintre etaje la casele in sistem Amvic La realizarea planseului la casele in sistem Amvic se poate folosi tot un sistem de cofrare nedemontabil din acelasi material de inalta densitate sau se poate face clasic. peste ele se poate monta direct tigla fara a mai fi nevoie de sipci pentru prinderea acestora.corespunde unui coeficient de transfer termic K = 0. trecand din segmentul caselor eficiente spre segmentul caselor pasive (K = 0.11 W/mpK). Intre capriori se izoleaza cu vata minerala sau mai nou cu celuloza. indiferent de fluiditatea acestuia se folosesc vibratoare speciale pentru constructiile in sistem Amvic. Pentru stratul izolator al acoperisului. Pentru eliminarea golurilor de aer din beton. Grosimea standard a peretelui Amvic este de 28 de cm. Acestea se pot imbina intre ele. Betonul folosit se achizitioneaza direct de la statiile de beton in conformitate cu prescriptiile tehnice ale aceluiasi proiect. eliminand astfel puntile termice pe colturile cladirii. se folosesc direct pe capriori panouri profilate izolante din neopor de grosime 15 .

recomandabile pentru o casa familiala de 200 mp. nedegajand mirosuri specifice. Apoi se aplica un al doilea strat de masa de spaclu care se si driscuieste. b. siliconica sau minerala la alegere. Biologia si ecologia constructiei in sistem Amvic Atat neoporul cat si betonul sunt materiale neutre din punct de vedere bilologic. fie prin achizitionarea unui sistem de ventilatie automata a aerului . . Poate deasemeni sa fie folosit la cultura plantelor si cresterea albinelor. Pentru expandarea neoporului nu se folosesc hidrocarburi fluoroclorurate. putand fi utilizat chiar si la ambalarea produselor alimentare. Exista astazi in Romania sisteme centralizate de aerisire cu recuperarea a 90 % din caldura aerului extras. BCA sau alte materiale utilizate in constructii. Betonul folosit la ridicarea caselor in sistem Amvic este un beton obisnuit pe baza de nisip si pietris cu granulatie pana-n 8 mm. Ventilatia incaperilor la o casa in sistem Amvic La casele in sistem Amvic se poate asigura in doua moduri: a. Finisajele interioare la o casa in sistem Amvic La interior peretii caselor in sistem Amvic se pot tencui si apoi gletui sau se pot folosi direct placi de rigips. Toate produsele folosite la ridicarea casei Amvic sunt produse agrementate tehnic in Comunitatea Europeana. Neoporul nu este radioactiv. In continuare se foloseste un grund pentru tencuieli si la final se aplica tencuiala care poate fi acrilica. Tencuiala poate avea diferite culori si granulatii. fie prin achizitionarea unor ferestre tip termopan cu trapa de ventilare automata cu dezavantajul ca se pierde caldura in momentul in care aerisim incaperea (dar nu mai mult decat la ferestrele termopan clasice). In literatura legata de biologia constructiilor este probat faptul ca acest tip de beton este mai slab radioactiv decat caramida. Instalatiile electrice si sanitare la o casa in sistem Amvic Traseele electrice si conductele pentru instalatiile de alimentare cu apa si sanitare la casele in sistem Amvic pot fi introduse relativ usor in decupajele cofragului de neopor de la interior sau chiar in perete.g/mp.

Blocurile au dimensiuni mari. Realizarea unui perete de Amvic (sau alt ICF) Etapele principale pentru realizarea peretilor din cofraje de polistiren: Montarea ³caramizilor´ Amvic Tehnologia consta in montarea unor elemente realizate in 99% din cazuri din polistiren expandat care. axari si verticalitatii pe masura avansarii cu montajul. . Elementele sunt formate practic din doua fete de polistiren. Acest lucru este posibil avand in vedere densitatea mica a polistirenului (20-30kg/mc pentru aplicatiile ICF¶s) si deci greutatea mica a elementelor. astfel fiind posibila o viteza de montaj ridicata (3 oameni cu ceva experienta ridica un nivel de 75mp in 2 zile). plastic sau chiar printr-o punte de polistiren. Isorast. Acest articol este primul dintr-o serie unde imi propun sa vorbesc despre diverse aspecte ale acestui sistem constructiv (pe care il voi denumi in mod impropriu Amvic*) . odata zidite. lista ramane deschisa)."Caramizi" de polistiren Amvic este probabil cel mai cunoscut brand de ICF¶s din Romania (voi enumera si alte sisteme care au fost si/ sau sunt disponibile la vanzare in Romania: Isoteq. Pentru facilitarea montajului. elementele au nuturi de imbinare (asemanator cu piesele de Lego) iar brida intermediara are lacasuri pentru pozitionarea barelor de armatura orizontale. Ma pot lauda cu ceva experienta in proiectarea caselor din aceste sisteme si as fi bucuros daca cei interesati de aceasta serie de articole ar participa cu intrebari si comentarii. ICF¶s ± Insulated Concrete Forms. Argisol. ODECO. Smartblock. Cu toate ca proprietatea de Lego ale sistemelor este destul de foulproof (este complicat sa gresesti) este necesara verificarea alinierii. vor constitui un cofraj in care se va turna beton. solidarizate intre ele printr-o brida din metal. se traduce exact prin Cofraje Izolate pentru Beton (am intalnit si denumirea de cofraje pierdute din polistiren) si reprezinta un sistem constructiv cu o raspandire globala destul de larga in tarile dezvoltate si cu o reprezentare demna de luat in seama si in Romania.

sa se verifice pozitionarea si verticalitatea peretilor. Betonarea unui perete de Amvic (ICF) Turnarea betonului in peretele zidit din ³caramizi´ de polistiren reprezinta etapa cea mai importanta din realizarea constructiei din Amvic sau alt ICF. Este foarte important ca proiectantul sa se adapteze la caracteristicile sistemului si sa conceapa un sistem de armare care sa se poata implementa usor pe santier. In urma betonarii se obtine un perete realizat din mai multe diafragme de beton simplu (sau armat doar pe orizontala) marginite de bulbi (stalpisori) armati. conform specificatiilor din proiect. Sprijinirile se realizeaza cu elemente de sprijin special concepute (care se inchiriaza de la producatorul/vanzatorul sistemului) sau pur si simplu dulghereste. inainte de turnare. In cazul in care acestea se monteaza inainte de zidirea peretelui. este extrem de important ca. fapt ce este deasemenea complicat daca e gandim ca fiecare bara verticala trebuie sa aiba o pozitie bine determinata in cadrul peretelui. . Pana la betonare. Armatura orizontala se monteaza in general usor pe masura ce se ridica peretele. etc. Amvic. asezati la un anumit pas si la intersectiile peretilor. iar la sfarsit introducerea armaturii verticale. dulapi si scanduri. si care prin conformatia lor vor avea o pozitie bine determinata in cadrul peretelui IFC.Armarea ³peretilor´ Armarea peretelui din ICF se realizeaza asemeni oricarui perete de beton armat. orice lucrare executata este reparabila si se pot face ajustari. zidirea si armarea (una din modalitatile de armare) Montarea barelor verticale. complica un pic lucrurile . prin barele de armatura verticala ± lucru destul de complicat. elementele de cofraj vor trebui introduse de sus. Armarea se realizeaza conform proiectului de rezistenta facut de inginerul proiectant. Apoi peretii trebuie sprijiniti la pozitie pentru fi asigurati impotriva miscarii accidentale in timpul turnarii betonului (cofrajele IFC fiind foarte usoare). O solutie ar fi armarea verticala cu carcase de armatura (un fel de stalpisori) care pot fi introduse intre barele montate orizontal. cu cusaci. Prin urmare. Cealalta situatie presupune zidirea peretelui.

din comoditate sau de teama spargerii cofrajului. Astfel. Casa din cofraje pierdute polistiren (sistem Argisol) . este o foarte buna compactare si omogenizare a betonului in cofrajul din Amvic. la o viteza de ordinul 0. O betonare pe etape. Recomandarea mea este sa intrebati de la inceput producatorul/vanzatorul sistemului cu privire la acest aspect. astfel incat betonul sa nu fie segregat.5-1m (inaltime de perete) pe ora. se realizeaza prin vibrarea betonului cu ajutorul unui vibrator pentru beton. nu se vibreaza. O betonare prea rapida poate conduce la situatia foarte neplacuta in care peretele de polistiren al cofrajului cedeaza. Un aspect foarte important al betonarii. sau pentru este un beton mai special. fiind foarte potrivita pentru aceasta o pompa de beton stationara deoarece nu este nevoie de debit mare iar costurile sunt mai mici decat pentru un ³elefant´ (pompa autopurtata cu brat hidraulic). . Problema este cu atat mai mare cu cat nu exista decofrare care sa puna in evidenta acest potential viciu de executie. cu pauze mari intre ele (am auzit cazuri cand asteptau o zi intre doua etape) produce un perete care nu mai este turnat monolit. betonarea unui nivel de casa se poate executa in cateva ore. deci care va avea o rezistenta mica. Am auzit de mai multe ori povesti cum ca ca betonul nu trebuie vibrat (pentru ca: se toarna cu ³elefantul´. Umplerea uniforma. Odata cu turnarea fiecarui strat de beton se poate realiza vibrarea betonului. betonarea se poate face prin treceri succesive urmarind peretii casei. fara goluri a cofrajului de polistiren. Este o mare greseala.peretii parterului betonati La majoritatea sistemelor ICF.Turnarea betonului in elemente ICF trebuie sa respecte prevederile specifice fiecarui sistem referitoare la viteza de turnare a betonului si consistenta betonului. iar acest lucru conduce poate conduce la segregari si deci o calitate slaba a betonului. sa va orientati spre concurenta. as completa eu. iar daca sustine ca nu este necesara vibrarea. fara a deranja in profunzime straturile turnate in anterior. de a vibra betonul). In realitate. sau elementele de cofraj au abilitatea magica.

cu transfer termic de 0. Amvic este doar brandul cel mai cunoscut la noi. se observa si fixarea (asigurarea) cu popi si spraituri metalice *informatia din articole se refera la sistemele tip ICF¶s in general. Bridele de plastic dur incastrate. din care 3 pot primi bare orizontale de maxim FI 16 mm. sau de colt. Sunt cofraje drepte. Au dimensiunea de 122 x 40.50 cm. . alb. sub un unghi de 45 sau 90 grade. 20 si 25 cm. Fabrica poate produce placi de polistiren expandat cu densitati intre 7 . gri.27 w/mp k .styropor.22 w/mp k Cu ele se pot realiza pereti din beton. pe dreapta sau pe stanga.60 cm. sunt pozitionate la 152 mm una de alta. Constructii in sistemul canadian de cofraje termo-izolante tip AMVIC Constructii in sistemul canadian de cofraje termo-izolante tip AMVIC Constructii in sistemul canadian de cofraje termo-izolante tip AMVIC Tipurile de cofraje folosite la aceste constructii sunt: . de tip monolit.neopor. au 7 deschideri de sprijin pentru armatura. Grosimea peretelui de beton poate fi de 15. cu 0.Perete din ICF's (Argisol).45 kg/mc. Polistirenul este produs la o densitate de 24 kg/mc. cu grosimea de 2 .

cost mai mic decat la o casa in sistem clasic.70 m. De exemplu. In cazul izolarii ei. Costurile de intretinere viitoare sunt reduse substantial. Antreprenorii o pot invata repede. . Casele in sistem AMVIC. se foloseste un pop/mp. Daca vreti sa va izolati casa.rezistent la incendii violente. un planseu de 100 mp se face. la acelasi cost cu cel clasic. . dar cu aceeasi izolare termica. .timp de executie mic 5-7zile. Viteza de lucru este de 2-3 ori mai rapida. nu putrezesc. Casele realizate in sistem AMVIC au: . Elementul principal al oricarei constructii verzi este eficienta energetica si durabilitatea.durabil. . avantaje la planseul Amvic: . In testele de transmitere a sunetului. cu grosimea de 20-25 cm. Patrunderea zgomotului de la exterior este redusa substantial.constructie verde.economie de cuie. cu turnare. . pentru ca punctul de inghet sa fie cel putin intre perete si polistiren.calitate superioara.manapora este mult redusa deoarece forma de turnare a grinzilor si a planseului se obtine din forma panourilor de polistiren. . in timp ce costurile energiei continua sa creasca. in practica.. adica "Casa Pasiva" ! De exemplu. peretii din cofraje Amvic permit ca mai putin de o treime din sunet sa treaca prin ei fata de peretii umpluti cu vata minerala ai constructiilor obisnuite. sarma etc. . preturile de revanzare a caselor vor fi influientate de eficienta energetica relativa a lor.economie de material lemnos. in 6 zile. consumul mediu de energie este de 400 kwh/mp/an. Rezistenta la foc este de 3 ore. O casa din beton. ajungeti la izolare < 0. de aici rezulta o economie de 80 %. consumul scade la 80 kwh/mp/an. la un planseu de 3 x 0. fata de constructia conventionala. . La o casa cu o suprafata locuibila de 100 mp. . betonul care se toarna peste plasa STB are numai 5 cm grosime. impreuna cu alte elemente de protectie contra focului si masuri prevazute de reglementarile in vigoare reprezinta cea mai buna protectie posibila impotriva pagubelor produse de incediile mistuitoare.valoare de revanzare protejata. grosimea polistirenului trebuie sa fie de minim 10 cm. din beton. in plus salveaza copaci in timpul realizarii constructiilor. Daca faceti casa din pereti Amvic si puneti si o izolatie suplimentara. . Pe teritoriul Romaniei se estimeaza o reducere de 50% sau mai mult a costurilor energiei necesare anual pentru incalzire/racire (conditionare a aerului) comparativ cu casele similare realizate cu metode conventionale de constructie. greutatea este mai redusa cu 50 % ca la unul in sistem clasic. scoabe.mai multa liniste. cu 15-20 %. O casa construita din cofraje AMVIC are o calitate foarte buna a invelisului si a stucturii. Cele doua combinate minimalizeaza impactul pe termen lung a structurii asupra mediului.Peretii Amvic asigura o izolatie fonica de plus 50 db. .eficienta energetica sporita.Necesitatile de scule si unelte sunt foarte putin modificate.orice constructor o poate face. nu se descompun si nu isipierd integritatea in timp cum se intampla cu o constructie din lemn sau alt material traditional.15 w/mp k. Constructia in sistem AMVIC nu este diferita radical. .

. viteza de executie creste ( 2 persoane pot construi intr-o zi maxim 100 mp de perete exterior ) Mai Termic = Termoizolatie superioara de 0.poate fi aplicat atat pe cladiri vechi cat si noi .scoli.plansee cu deschiderea de maxim 9 m fara sprijin. Cu aceste cofraje se pot realiza urmatoarele tipuri de constructii : . Diferente fata de o casa executata in sistem clasic: Mai Rapid = Fiind un sistem de constructii tip LEGO. inaltimea maxima 22 m.reducerea costurilor pentru incalzire in perioadele reci .blocuri de P+12.permite renovarea estetica a fatadelor . .biserici.adaposturi pentru animale.capele. .fundatii tip "talpa" etc. dar cu aceeasi izolatie termica. .case si vile .mascheaza eventualile defecte ale peretilor.27 w/mp k Mai Economic = Cu 15-20 % fata de o casa construita in sistem clasic. ..22-0.racoare in zilele caniculare .scandura de cofrare nu intra in contact cu cimentul si poate fi refolosita pentru alte lucrari.piscine. Turnarea betonului se poate face pana la minus 7 grade Celsius! . Alte avantaje ale termosistemului AMVIC: . . . . .hale cu inaltimea peretelui de maxim 5 m.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful