JABATAN PERTAHANAN AWAM MALAYSIA

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI

BAHAGIAN PENGURUSAN ANGKATAN / UNIT LATIHAN

3.

KENALI PERTAHANAN AWAM
3.1 TAKRIF PERTAHANAN AWAM.
Maksud mengikut Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221) terbahagi kepada dua (2) keadaan iaitu:-

3.2

SEMASA PEPERANGAN.
Melaksanakan apa-apa langkah yang tidak melibatkan penggunaan senjata bagi menghadapi serangan permusuhan sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas masa serangan musuh.

3.3

SEMASA AMAN
Melaksanakan apa-apa langkah yang diambil bagi tujuan melindungi nyawa dan harta benda sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas sesuatu bencana.

Berdasarkan Akta 221 tersebut dapat difahami bahawa Pertahanan Awam itu berfungsi dalam masa aman, masa peperangan dan masa bencana dengan mengambil apa-apa jua langkah bagi menyelamat, melindungi dan mengurangkan kehilangan nyawa serta harta benda penduduk awam.

2

3.4

VISI
Ke arah mewujudkan masyarakat yang berpengetahuan dan responsif terhadap bencana yang mengancam nyawa serta harta benda.

3.5

MISI
Melibatkan orang awam dalam aktiviti Pertahanan Awam mengikut piawaian antarabangsa (ICDO).

3.6

SLOGAN

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI
3.7 OBJEKTIF •
• Melindungi orang awam dan harta benda daripada ancaman keselamatan dan bencana. Melatih sekurang-kurangnya 10% rakyat dengan pengetahuan dan kemahiran kecemasan. • Melibatkan rakyat dalam aktiviti-aktiviti Pertahanan Awam (bencana dan Keselamatan negara). • Menyedia dan mengurus perkhidmatan kecemasan dan bencana.

3.8

FUNGSI •
• Menubuh, mengurus dan menyenggara Angkatan Pertahanan Awam. Merangka dan melaksana program-program latihan pengurusan bencana dan kecemasan kepada orang awam. • • Melaksanakan perkhidmatan bantuan bencana dan kecemasan. Menyediakan, mengurus dan menyenggara pusat-pusat pemindahan Dan sistem amaran bencana dan keselamatan. • Merancang dan melaksanakan aktiviti menyelamat mangsa dan harta Benda sebelum, semasa dan selepas bencana. • Menggubal dan melaksanakan dasar-dasar Pertahanan Awam

3

3.9

KAITAN RAKYAT

Antara langkah Pertahanan Awam yang sering dijalankan oleh rakyat adalah:

Bencana dan kemalangan –
menyelamat dan mengeluarkan mangsa, mengawal lalulintas, merawat, memulih dan mengambil tindakan bagi memastikan semua nyawa terpelihara

Kebakaran –
menyelamat mangsa, memadam dan mencegah api kebakaran.

Kecemasan lain –
rawatan perubatan, mencegah penyakit merebak atau berjangkit, pencegahan serangan haiwan/serangga berbisa dan bahaya, kawalan rusuhan atau ketenteraman awam dan pencegahan jenayah

Khidmat kemanusiaan –
bantuan kebajikan, gotong royong, pemulihan emosi dan persekitaran serta kaunseling, kawalan keselamatan dan apa jua langkah yang dapat mencegah dan memulihkan bencana serta menjamin keharmonian rakyat.

3.10

PERANAN RAKYAT

Menyamai semangat kesukarelaan, sedia memberi bantuan dan pertolongan serta menghargai nyawa dan harta benda milik bersama.

Melibatkan diri atau menyertai organisasi yang berteras perkhidmatan bantuan seperti JPA3 bagi menimba ilmu dan pengalaman menghadapi sebarang kemungkinan risiko.

Mendapatkan

latihan

dari

organisasi

latihan

yang

boleh

memberi

pengetahuan dan prosedur selamat dalam memastikan keselamatan diri dan rakyat.

4

3.11

PERANAN JPA3

Melatih seramai mungkin rakyat yang mempunyai pengetahuan dalam aspek keselamatan dan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)c Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221).

Mengelola, menubuh, menyenggara, melengkapi, melatih dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)a Akta 221.

Melakukan kerja bantuan bencana atau memberi perlindungan bagi menjamin keselamatan nyawa, orang atau harta benda penduduk awam sekiranya berlaku atau akan berlaku bencana serta memudahkan pemulihan mangsa selepas bencana tersebut-Seksyen 8(1) Akta 221

5

tinggikan ia melebihi paras 6 . kaca atau pisau.2. jangan tekan pada luka.4 LANGKAH-LANGKAH DAN CARA-CARA MENGHADAPI KECEMASAN. balut dengan kain bersih. 4. • Mengawal pendarahan Hentikan pendarahan dengan meletakan kain bersih pada luka dan tekan dengan jari atau tangan (Tekanan Tepat). Apabila pendarahan berhenti.1 MERAWAT LUKA DAN BERDARAH • Rawatan luka kecil Alirkan air pada luka dan keringkan dengan kain bersih. Jika terdapat objek asing seperti paku. Balut sekeliling objek itu dengan kain bersih dan dapatkan rawatan lanjut.1 TAKRIF PERTOLONGAN CEMAS * Pertolongan cemas merupakan bantuan awal atau bantuan rawatan yang diberikan kepada seseorang yang tercedera atau sakit secara tiba-tiba sementara menunggu bantuan tiba. Jika tangan atau kaki yang cedera.2 BANTUAN KECEMASAN 4. - Balut dengan kain bersih atau pembalut. 4. Bersihkan kelilingan luka dengan kapas atau kain bersih yang dibasahkan dengan air dan sabun atau antiseptik.

dapatkan rawatan lanjut. menelan. darah akan kelihatan nipis dan cair. Minta mangsa supaya bernafas menerusi mulutnya dan picit bahagian yang lembut pada hidung.jantung untuk mengurangkan tekanan. • Rawatan hidung berdarah. Bersin. Apabila perdarahan berhenti dan mangsa masih menunduk. Nasihatkan mangsa supaya jangan bercakap. Beritahu mangsa supaya melepaskan tekanan selepas 10 minit. Perdarahan dari hidung biasanya berlaku apabila saluran darah yang halus di dalam hidung tercedera (pecah). Berikan mangsa sehelai tuala bersih untuk mengesat lelehan. Jika perdarahan tidak berhenti. * Jangan gunakan teknik Tourniquet kerana ianya lebih memberi mudarat dari kebaikan. Mengorek hidung. batuk. meludah atau menghidu kerana boleh menganggu darah beku yang telah terbentuk dalam hidung. Ini menunjukkan tanda yang sangat serius di mana terdapat keretakan pada tengkorak dan kebocoran cecair di sekeliling otak. beritahu mangsa untuk menggunakan semula tekanan bagi dua jangka waktu iaitu 10 minit setiap waktu. 7 .Jika pendarahan diikuti oleh kecederaan kepala. Tekanan darah tinggi. * Pendarahan hidung boleh membahayakan jika mangsa kehilangan darah yang banyak. bersihkan hidungnya dengan air suam. Nasihatkan mangsa supaya duduk dan tundukkan kepala supaya darah dapat mengalir dari hidung. Beritahu mangsa supaya memicit hidungnya berterusan. Sekiranya luka itu besar dan pendarahan benyak. ini disebabkan oleh: - Tamparan pada hidung. • Perdarahan daripada hidung.

- Nasihatkan mangsa untuk berehat. Longgarkan sebarang pakaian yang ketat. Luka tikaman. - Anggota tubuh yang tergeliat. contohnya tali pinggang atau baju. Tambahkan selapis lagi. - Sakit dan kesukaran untuk menggerakkan bahagian tercedera. hantar mangsa ke hospital dalam kedudukan rawatan. - Tanda-tanda renjatan. - Hujung tulang yang berkeriut (crepitus) dan bunyi kasar yang boleh dirasa dan dengar. • Rawatan Gunakan sarung tangan pakai buang kalau ada. Letakkan pembebat ke atas luka dan letakkan pembebat pada tempatnya dengan pembalut atau pita berpelekat. Telefon 999 atau 991 untuk ambulans. Jika perdarahan menjadi teruk atau berterusan selama 30 minit. Kecacatan. • Luka dalam perut. terutamanya jika 8 . Angkat lutut mangsa dan lapik dibawahnya bagi mengurangkan ketegangan pada kecederaan.2 KEPATAHAN • Tanda-tanda kepatahan. bengkak dan lebam pada kawasan tulang yang retak. darah mungkin mengalir ke dalam tekak dan mengakibatkan muntah. tetapi tidak dapat dicari. Jika darah menembusi pembebat.2. tembakan atau terhimpit pada perut boleh menyebabkan luka parah. 4. Baringkan mangsa di atas sehelai gebar. * Jangan biarkan kepala mangsa terkulai ke belakang. menjadi pendek dan bengkok.

Pucat. • Tanda-tanda pengsan.3 MANGSA PENGSAN. Pastikan udara bersih mencukupi. Jangan tekan pada luka sekiranya ada tulang terkeluar. Berikan rawatan di tempat kejadian. Dapatkan rawatan lanjut. • Merawat Mangsa Pengsan. Jangan gerakan bahagian yang patah. Periksa lain-lain kecederaan jika ada. 4. Denyut nadi yang perlahan. Longgarkan pakaian yang ketat. • Merawat Kepatahan Tulang. Kesukaran untuk menggerakkan anggota secara normal atau tidak dapat bergerak langsung. Hilangnya daya sedar yang singkat menyebabkan mangsa jatuh ke lantai. buku dan sebagainya. Rawat dan hentikan pendarahan luka jika ada.. kulit sejuk dan berpeluh. suratkhabar dan sebagainya di atas dan bawah sendi tulang yang patah.2. Tunggu sehingga mangsa sedar dan pulih 9 . Baringkan mangsa. Tinggikan kaki dengan alas bantal. ikatkan pada anggota badan yang tidak cedera. Berikan rawatan kepada pendarahan dan kesesakan terlebih dahulu. Luka dengan hujung tulang tertonjol.keretakan atau patah berlaku pada tulang paha atau pelvis. Jika tiada bahan tuapan. kertas tebal. Elakkan pergerakan yang tidak perlu. Buat tuapan dengan mengikat kayu.

tekan di atas bahagian perut dengan teknik tekanan di tengah dada. 10 . beritahunya yang anda cuba membantu. tetapi tidak dapat.4 MANGSA TERCEKIK. * Untuk mangsa yang mengandung.2. - Peluk kedua-dua tangan anda di tengah-tengah perutnya. Muka mangsa kelihatan kemerah-merahan. buat sesuatu yang boleh menarik perhatian orang lain seperti ketuk. Mangsa akan menunjukkan tangannya pada leher. Dapatkan rawatan lanjut sekiranya perlu. • Tanda-tanda tercekik.4. baling sesuatu atau apa saja yang boleh membantu. • Teknik Heimlich Manuver bagi Mangsa sedar (Untuk kanak-kanak 1 tahun dan orang dewasa). - Berdiri di belakang mangsa dan bersedia dengan kekuda. Mangsa akan cuba bercakap. - Cari hujung penyandar kerusi yang tumpul dan letakkannya di antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka anda. Mangsa mengalami kesukaran bernafas. sehingga - Jika anda tercekik dan berseorangan. Genggam satu tangan dan letakkan di tengah perut antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka (ulu hati. tulang Sternum) - Tekan dengan tujahan ke dalam dan ke atas beberapa kali objek yang tersekat itu terkeluar. - Tekan perut anda dengan kuat sehingga objek tersebut terkeluar.

•Rawatan tercekik Mangsa pengsan. 11 . Ulangi langkah di atas sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. beri 5 tepukan di belakang. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam untuk maklumat lanjut program ini.(Jangan korek dengan jari). Ulangi 5 tepukan di belakang dan 5 tekanan didada. lakukan bantuan pernafasan mulut ke mulut dan terus ulangi jika tiada tindakbalas dari mangsa. Kemudian beri 5 tekanan di dada. • Rawatan kecemasan tercekik untuk bayi yang sedar (Umur tidak lebih 1 tahun). * Apabila membuka saluran pernafasan mangsa yang disyaki mengalami kecederaan tulang belakang. Pastikan bayi tersebut boleh menangis atau batuk. GUNAKAN teknik tolakan tepat sendi rahang. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut. Jika tiada. Jika tiada. periksa bendasing dan keluarkan dengan jari anda. Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan. Baring dan terlentangkan mangsa. * Anda dinasihatkan mempelajari teknik Heimlich Manuver yang betul. Jika bayi itu menjadi pengsan lakukan CPR. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. Buka saluran pernafasan (teknik angkat dagu dan dongak kepala) dan periksa pernafasan. Jika dada masih tiada pergerakan. beri 15 kali tekanan di dada (posisi tangan sama seperti CPR). JANGAN gunakan teknik ini. Buka mulut mangsa.

Lecur pada kulit yang terjejas. Jika kanak-kanak itu menjadi pengsan lakukan CPR.5. Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan. .Kulit yang kemerah-merahan.Jangan pecahkan gelembong atau tanggalkan kain yang melekat pada tempat yang cedera. jam tangan atau barang kemas yang dipakai pada tempat cedera. Pastikan kanak-kanak tersebut boleh berkata-kata atau batuk. . Lakukan tujahan di perut ( Heimlich Manoeuvre ) berulang kali sehingga bendasing itu terkeluar.Tanggalkan cincin. • Rawatan. .Segera sejukkan dengan air paip yang mengalir. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut.2. • Tanda-tanda kelecuran ringan. . . (Jangan korek dengan jari).Sakit pada kawasan yang terbakar. rendam dalam takungan air atau balut dengan kain yang basah selama 5 minit sehingga hilang sakit. . 4.1 Kelecuran ringan. 4.• Rawatan kecemasan tercekik untuk kanak-kanak (Umur 1-8 tahun).Balut dengan kain bersih.5 MERAWAT MANGSA KEBAKARAN DAN KELECURAN.2. ( Gunakan sebelah tangan sahaja ) Tekanan di dada boleh dilakukan sekiranya kanak-kanak itu berbadan besar. 12 . .

Balut tempat yang cedera dengan kain bersih dan tidak berbulu. • Rawatan kelecuran teruk. . . . dan melecur. .Kesukaran untuk bernafas.4.Kesan-kesan kimia di kawasan persekitaran. • Tanda-tanda kelecuran teruk.Kesakitan yang kuat dan menyengat.tali pinggang aau benda yang dipakai ketat. . . .5.3 Melecur disebabkan bahan kimia. .Renjatan. • Tanda-tanda. mengelupas bengkak.2 Kelecuran teruk.Baringkan mangsa dan siramkan tempat melecur dengan air selama 10 minit. .2.Kesan kelecuran yang jelas. .Kawasan kulit yang terjejas berubah warna.Dapatkan bantuan Ambulans atau Pertahanan Awam dengan kadar yang segera.Selimutkan mangsa dan dapatkan rawatan lanjut dengan segera. .2.jam. .5. 13 .Periksa pernafasan dan nadinya.Tanggalkan barang kemas.Sakit. .Jangan Tanggalkan pakaian yang melekat pada tempat yang terbakar. . 4.

Bekas-bekas kosong dikawasan persekitaran.tanyakan apa yang telah dimakan atau minum. Jangan beri mangsa makan atau minum sehingga dibenarkan. kadang-kadang terdapat kesan darah.Segera alirkan air ditempat yang cedera selama 20 minit. . Hampiri mangsa dan periksa nafas dan nadi.6 KERACUNAN. Tunggu arahan dan bertindak segera. minyak urut. Tanda-tanda renjatan. . Pastikan anda selamat dari sebarang ancaman bahaya. Jika mangsa sedar.Balut kecederaan dengan kain bersih. Rasa sakit dan perit yang membakar.Tanggalkan sebarang pakaian yang tercemar dengan bahan kimia. Muntah. 14 .Berhati-hati supaya bahan kimia tersebut tidak terkena pada anda. Daya sedar yang lemah. ubat gigi atau sebagainya pada bahagian yang melecur.• Rawatan. • Tanda-tanda. 4.Dapatkan rawatan lanjut dengan segera. . Keracunan boleh terjadi melalui makanan.2. Perut sakit dan kejang. kemungkinan terdapat tanda-tanda berikut bergantung keatas jenis racun: • Rawatan Awal Keracunan. pernafasan dan menyerap pada kulit dan mata. * Jangan sapukan losyen. . minuman. Jangan galakkan mangsa muntah melainkan diarahkan. Cirit-birit Pening kepala dan demam.lakukan CPR jika perlu. Elakkan diri dan mangsa dari terkena air yang bertakung. Latarbelakang pendedahan/tertelan. .

Warna kuku dan cuping telinga tidak normal serta-merta apabila dipicit. Jika tidak dirawat dengan segera. Pernafasan yang pendek dan kencang. Dahaga.2. pesakit tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi yang menyebabkan kekurangan oksigen. Rasa mual dan berkemungkinan muntah. sejuk. jantung mangsa akan menjadi lemah dan tidak berfungsi dengan betul. Jika berada dalam keadaan renjatan yang berterusan boleh menyebabkan kematian. • Tanda-tanda mangsa renjatan. kulit bersisik. 4. beri mangsa minum air atau susu sejuk dari masa kesemasa sementara menunggu bantuan perubatan. Apabila nadi pada pergelangan tangan hilang. Pucat. Lemah dan pitam. berpeluh. 15 .- Jika bibir mangsa terselar oleh bahan-bahan kakis. Nadi yang lemah dan halus. Apabila renjatan melarat: Kulit lebam terutamanya bahagian dalam bibir. kira-kira separuh dari volum darah akan turut hilang. * Semasa dalam keadaan renjatan. Pada peringkat awal: Denyut nadi yang cepat.7 RENJATAN.

- CPR adalah satu kunci penting dalam rantai hidup untuk mangsa yang mengalami masalah kejutan secara tiba-tiba pada jantung dan pernafasan. Ianya bertujuan untuk mencegah kerosakan otak sebelum menerima bantuan perubatan. Periksa mangsa jika perlu lakukan CPR. tinggikan kakinya antara 8”-12”. Longgarkan pakaian yang ketat.2. Mengekalkan aliran udara masuk dan keluar dari paru-paru. pusingkan kepala ke sisi. • Renjatan elektrik. CPR mempunyai 2 matlamat iaitu:- • • Mengekalkan aliran darah ke seluruh anggota badan. Pastikan arus elektrik telah dimatikan atau suis utama telah ditutup sebelum memberi sebarang bantuan kecemasan. Jika mangsa didapati terkena renjatan elektrik. Baringkan pesakit jika ia muntah. Jangan beri air atau alkohol. Menguap dan tercungap-cungap untuk menyedut udara. • Rawatan. Telefon ambulans jika perlu. CPR adalah teknik mudah yang hanya memerlukan peralatan yang minima sahaja. 4.Apabila bekalan oksigen ke otak menjadi lemah: Resah gelisah dan mangsa menjadi agresif.8 CARDIO PULMONARY RESUSCITATION (CPR). Temani mangsa sehingga bantuan tiba. berikan rawatan untuk mangsa pengsan. Jika tidak. Apa yang anda lakukan adalah sesuatu yang mudah:- 16 . berhati-hati. Tidak sedarkan diri. Beri keyakinan. Jika mangsa tidak sedarkan diri. Panaskan pesakit tetapi elakkan dari berpeluh. alihkan wayarelektrik dengan kayu yang kering atau objek yang bukan pengalir. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. Jika tiada kecederaan di kepala dan dada serta tiada kesukaran bernafas. Beri rawatan terbakar dan melecur.

hubungi ambulans (999 atau 991). A = airway.8. B = breathing. Nilai situasi yang berlaku. • - R: Response (Tindakbalas). Tindakan bantuan CPR mesti diambil dalam tempoh 4 minit untuk bantuan pernafasan (oksigen) ke otak bagi meningkatkan tahap “ survival ” mangsa. Alihkan benda-benda yang boleh mendatangkan bahaya kepada anda dan mangsa. Ini akan menyerapkan oksigen ke dalam salur darah. - Letakkan pesakit berbaring terlentang di atas permukaan yang padat. • - D = danger. - Jika tiada tindakbalas. R = response. 17 . Kejutkan pesakit. Serangan sakit jantung secara tiba-tiba adalah punca utama kematian di kalangan orang dewasa.• Memberi tiupan kedalam mulut mangsa untuk menolak masuk udara berosigen ke dalam paru-paru.1 Langkah-langkah melakukan CPR (DRABC). Periksa tindakbalas pesakit. - Cuba minta bantuan kalau perlu untuk mengawal keadaan. CPR menggandakan peluang untuk hidup daripada serangan sakit jantung itu. • Memberi tekanan di dada mangsa untuk membuatkan darah mengalir di dalam badan. tepuk bahu dan jeritkan “ awak ok ke?”. Dua kali ganda lelaki diserang sakit jantung berbanding wanita.2. D:Danger (Bahaya). mangsa yang biasa mengalaminya adalah lelaki yang berusia 60an dan wanita dalam usia lewat 60an. Bergantung dengan tempat kejadian. C = blood circulation. 4. 75% selalunya berlaku di rumah.

Alihkan lidah tersebut kalau menghalang pernafasan. Dan Dua. Lakukan teknik ‘angkat dagu dan dongak kepala’. - Periksa kalau lidah mangsa mengganggu laluan pernafasan mangsa. batuk atau sebarang pergerakan pada pesakit. - Teruskan dengan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga bantuan perubatan tiba. • - B: Breathing (Pernafasan).• - A: Airway (Saluran pernafasan). mulakan tekanan di dada. Jika tiada tanda-tanda pernafasan normal. lihat ke arah dada pesakit. 18 . Buka salur nafas pesakit secara mendongakkan kepala dengan satu tangan sementara dagunya diangkat dengan tangan yang satu lagi. Dan Tiga sehingga Dan LimaBelas. picit hidung pesakit sehingga tertutup dan beri 2 hembusan penuh ke dalam mulutnya selama 2 saat setiap hembusan. Posisikan pipi dekat dengan hidung dan mulut mangsa. dengar dan rasa pernafasan selama 5 hingga 10 saat. - Lihat. Dengan kiraan Dan Satu. • - C: Circulation (Peredaran darah). - Letakkan tangan di tengah dada /sternum Bone (ulu hati) dan tekan ke dalam 1 ½ ke 2 inci sebanyak 15 kali pada kadar 80 – 100 kali seminit. - Jika tiada pernafasan.

Sekiranya tiada tindakbalas. • CPR untuk bayi (Kurang 1 Tahun). - Berikan tekanan 1 ke 11/2 inci dalam.2. Jika tiada tanda-tanda pesakit bernafas.8.dengar dan rasa pernafasan. - CPR untuk kanak-kanak sama seperti melakukan CPR untuk dewasa kecuali 3 langkah di bawah ini yang berbeza. Dongakkan kepala dan lihat. • Langkah asas melakukan CPR untuk kanak-kanak (Umur 1-8). Tekan pada kadar 100 kali seminit.4. Teruskan dengan 2 hembusan pernafasan dan 30 tekanan di dada sehingga bantuan tiba. Berhati-hati 19 . Jangan dongakkan kepala terlalu jauh.batuk atau bergerakmulakan tekanan di dada 1 ½ ke 2 inci 30 kali ditengah dada/sternum Bone (ulu hati)nya.2 CPR untuk kanak-kanak (1-8 tahun). Pastikan tindakbalas pesakit. - Gunakan tumit salah satu tapak tangan untuk melakukan tekanan di dada. - Jerit dengan perlahan tepuk bahu. - Buka salur pernafasan dengan teknik dongak kepala angkat dagu. Jika tidak bernafas beri bantuan 2 pernafasan dengan setiap pernafasan selama 1saat. - Jika anda bersendirian dengan kanakkanak tersebut lakukan CPR selama 2 minit sebelum menghubungi ambulans. posisikan bayi terlentang.

Tutup mulut dan hidung bayi dengan mulut kita dan hembus dengan kadar 1.- Beri 2 hembusan sekiranya tiada bernafas. Perhatian :Untuk cekap dan mahir dalam CPR. Seseorang harus mengikuti latihan CPR untuk mempelajari teknik dan prosedur yang betul. 20 .Selepas 1 minit ( Ulangan 1 pusingan) hubungi ambulans (999 atau 991 ) dan teruskan memberi hembusan dan tekanan di dada.5 ke 2 saat setiap hembusan. Periksa dada bayi untuk pergerakan pada setiap bantuan pernafasan. Beri 30 tekanan di dada pada kadar 100 kali seminit. Posisikan 2 jari di tengahtengah dada/sternum Bone (ulu hati). Tekan antara ½ ke 1inci. Ulangi dengan 2 hembusan nafas dan 30 tekanan.

Beri amaran kepada kereta yang lalulalang.9 KEMALANGAN JALAN RAYA. Buat penilaian segera ke atas mangsa. Tunggu sehingga bantuan sampai.4. Rawatlah mangsa dalam kedudukan yang anda temui mereka. Periksa mangsa kalau sedar. tenangkan mangsa kalau sedar. jarakkan diri).2. Jangan merokok di tempat kemalangan. Tarik brek tangan kereta. Perbuatan mengalihkan mangsa boleh menambahkan risiko kecederaan mangsa. Dikhuatiri terdapat kebocoran tangki minyak. Dikhuatiri mangsa mengalami Konkusi (gegaran). 21 . Ambulans atau Jabatan Pertahanan Awam. • Hubungi pihak Polis. Hubungi 991 Pertahanan Awam. Matikan enjin kereta untuk mengelakkan terjadinya letupan. Letakkan tanda amaran tigasegi “red warning triangle” 90 meter dari tempat kejadian. Nyatakan tempat kejadian dan jumlah mangsa. Beritahu berapa orang yang tercedera. • Beri amaran kepada lalulintas. * Jangan alihkkan mangsa kecuali betul-betul perlu. • Tindakan yang patut diambil. (jika kereta tersebut terbakar.

9 LEMAS. bersedia memberi bantuan pernafasan. kekalkan kepalanya ke bawah bagi mengurangkan mangsa menelan air. Mangsa kelihatan meronta-ronta di dalam air. Jangan letakkan diri anda dalam situasi bahaya. • Tanda-tanda mangsa lemas.4. sebaliknya lakukan CPR kalau perlu). Buat persediaan untuk menghantar mangsa ke Hospital. anda perlu mengharung ke dalam air atau berenang ke arah mangsa. atau mangsa tidak sedarkan diri. Buka salur udara dan periksa pernafasan. Jika anda seorang penyelamat terlatih. Dibawa putaran arus. 22 . Jangan jadi mangsa kedua kecuali anda betul-betul tahu dan terlatih. Mangsa kelihatan tenggelam-timbul.2. Mangsa tidak berupaya untuk berenang. Baringkan mangsa dalam keadaan terlentang di atas kain tebal. Jika anda menyelamat dari dalam air. Sebaliknya dapatkan objek panjang supaya mangsa dapat di naikkan ke darat. Samada mengalami kekejangan atau tidak tahu berenang. Kalau perlu lakukan CPR. Selimutkan mangsa apabila sampai di darat untuk mengelakkan mangsa dari terdedah kepada angin. • Tindakan yang harus diambil. ( Tidak perlu keluarkan air yang tertelan mangsa. Mangsa kelihatan tercungap-cungap akibat suhu air yang sejuk. elakkan diri anda masuk ke dalam air. Mangsa tenggelam lebih dari 1 minit. Kalau boleh.

Pikulan Cara Ahli Bomba.2. Membonceng. Peluk sebelah kaki dan pegang tangan mangsa. Pegang erat pinggang mangsa dan gunakan bahu anda untuk menongkat tangannya.4. 23 . samada mangsa sedar atau tidak. • Mangsa boleh berjalan dangan bantuan (Cara menongkat). Jika mangsa sedar.11 MEMINDAHKAN MANGSA TANPA USUNGAN. ini perupakan teknik yang sesuai. Digunakan untuk mangsa kanak-kanak dan ringan. ringan dan bertenaga. Buaian. Letakkan tangan anda dibawah pelipat lutut dan bahunya. • Mangsa yang ringan. Kepit kedua-dua kaki mangsa sementara kedua-dua tangan mangsa memeluk longgar leher anda. Cara ini digunakan untuk membawa mangsa yang masih sedar dan boleh berjalan dengan sedikit bantuan. sementara dia meletakkan berat badannya pada badan anda. Tunduk dan letakkan mangsa melintang diatas bahu anda dan angkat. Cara ini amat sesuai bagi mangsa yang berbadan ringan.

sekolah dan rumah. kuasa Bahan mudah bakar seperti suratkhabar. menyala. pakaian. Oleh itu. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol. Haba Oksigen Segitiga Api Bahan bakar 24 .3 KESELAMATAN SEMASA KEBAKARAN. langsir. Punca-punca haba termasuk percikan api.4. api yang elektrik dan besi panas. sebagai rakyat yang bertanggungjawab. - Api hanya akan bermula jika terdapat ketiga-tiga punca iaitu haba. pusat membeli belah. Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. anda perlu tahu apakah bahaya kebakaran dan apakah yang harus dilakukan untuk menghapuskannya dari berlaku dirumah atau tempat kerja anda. hotel. hospital. - Sekiranya anda mendapati ada kebakaran. oksigen dan bahan bakar. anda boleh melaporkannya kepada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia atau Bomba dan Penyelamat Malaysia. - Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran. Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat.

- Jangan menggunakan soket elektrik berlebihan.3.4.2 MENCEGAH KEBAKARAN DI TEMPAT-TEMPAT AWAM - Jangan berada dalam bangunan yang mempunyai muatan berlebihan. - Pastikan alat pemadam api dalam keadaan baik dan elok. - Jangan meletakkan barang-barang Yang boleh menghalang pintu kecemasan.1 MENCEGAH KEBAKARAN DI RUMAH. - Letakkan alat pemadam api di tempat yang senang diambil apabila berlaku kebakaran. 25 . - Jangan membuang bara api ke dalam tong sampah. - Kalau boleh pasangkan alat Pengesan asap.3. 4. - Letakkan bahan mudah terbakar di tempat yang sepatutnya. - - Padamkan api mancis dan puntung rokok sepenuhnya - Elakkan daripada meninggalkan dapur semasa memasak. - Jangan mengunci pintu kecemasan. Jauhkan bahan yang mudah terbakar daripada kanak-kanak.

- Sumbatkan dengan kain di bawah celah antara pintu dengan lantai seelok-eloknya gunakan kain basah untuk menghalang asap dari masuk. untuk mengelakkan api merebak. jauh dari kawasan kebakaran sebaik baiknya menghadap jalanraya. Tutup paip gas utama jika anda boleh melakukannya dan hubungi pasukan penyelamat seperti Jabatan Pertahanan Awam atau BOMBA dan Penyelamat. 26 .3. - Sekiranya di rumah anda mempunyai alat pemadam api gunakannya untuk kebakaran kecil.4. - Tutup pintu. jangan cemas lakukan langkah-langkah tersebut:- - Sekiranya berlaku kebakaran pastikan setiap orang keluar dari kawasan itu. Apabila berlaku kebakaran. - Masuk ke dalam bilik yang selamat.3 CARA MENGHADAPI SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN.

- Tutup mulut dan hidung dengan menggunakan sapu tangan atau kain. masih ada lagi 27 . Memasuki bangunan terbakar secara merangkak kerana udara bersih dan sejuk ada di permukaan bawah lantai dan kita dapat mengesan sekiranya cahaya kebakaran. Semburkan ke arah api dengan cara menyapu. - Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba mengarah kepada kita dengan tapak tangan untuk menyentuh halangan dan elektrik. Jangan sembur lawan arah angin. Seorang hendaklah juga bagi mengelakkan kejutan terperangkap menuju ke dalam dinding sebuah dan bilik merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu. Sebaliknya ikut arah angin.5 MELEPASKAN DIRI DARI BANGUNAN TERBAKAR. seelok-eloknya kain basah bertujuan menahan asap. Tekan muncung alat pemadam api.4.4 CARA MENGGUNAKAN ALAT PEMADAM API. Cabutkan pin keselamatan alat pemadam api. debu-debu dan habuk masuk.3.3. Acukan muncung alat pemadam api ke arah kebakaran. Semburkan tepat kearah sumber api. 4. - Goncangkan alat pemadam api sebelum menggunakannya.

Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding. Sediakan tali belati untuk menuruni. 28 . Tunggu sehingga bantuan tiba. Tutup pintu. cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang. gunakan kain-kain selimut. Jangan panik. rasa dengan kaki sebelum pijak. • Dari Tingkat Tiga Keatas. tentukan keselamatan semasa menuruni cara ini.• Dari Tingkat Pertama. Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah. Menyusur ke bawah cara membelakang. Ada masanya kita gunakan tingkap/bumbung dapur terus ke bawah dan terjun kebawah. • Dari Tingkat Dua. Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah. Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan. jika boleh. Untuk tangga besi pastikan kepanasannya. Jangan gunakan lif semasa kebakaran.

Dengan cara tersebut boleh menyekat oksigen bergabung dengan api dan mengelakkan api daripada mencederakan muka serta mencegah asap daripada memasuki paru-paru anda. Gulingkan badan anda beberapa kali untuk memadamkan api.4.• Jika Pakaian Anda Terbakar. Periksa saluran najis dan pastikan ia tertutup rapat. Dapatkan maklumat pusat pemindahan dan pusat bantuan bencana 29 . Rebahkan badan anda ke bawah dan tutup muka anda dengan tangan.1 BANJIR • Sebelum banjir Dapatkan maklumat banjir di tempat anda. Pastikan sistem amaran banjir yang ada. 4. Periksa longkang supaya tidak tersekat.4 KECEMASAN DALAM KEADAAN AMAN 4. Jangan cemas atau panik.

Jika diarahkan pihak berkuasa keluar dan berpindah. Bersedia dengan peralatan kecemasan. Jangan terus mengharungi kawasan banjir. Jika kenderaan anda terhenti dan gagal dihidupkan. kunci dan pergi ke tempat yang selamat. berpatah balik. Jangan bersiar-siar di kawasan banjir. Isikan tong-tong yang elok dengan air bersih dan letakkan di tempat tinggi. sungai. segera lakukan. keluar. Bersedia untuk menutup suis elektrik. • Di dalam Kenderaan.• Apabila Banjir Akan Berlaku. sungai dan longkang. • Semasa Banjir. Letakkan dokumen penting dalam bekas kalis air dan bersedia untuk dibawa. Buka radio untuk pengumuman tentang bencana. 30 . Bawa masuk perabot atau perkakas di luar rumah. • Di luar Rumah. Pergi ke tempat yang tinggi dan selamat jauh dari kawasan lapang. Jangan sentuh mana-mana kabel atau wayar yang jatuh. Dengar pengumuman radio. Jangan minum air banjir. Awasi kanak-kanak dari bermain di kawasan banjir. Letakkan peralatan elektrik di tempat tinggi. longkang dan lombong. injap utama bekalan air dan gas. berjalan atau dengan sampan.

berhati-hati terhadap bahaya-bahaya yang tersembunyi. Perhatikan siling rumah dan plaster dinding yang mungkin rekah. lihat tanda-tanda rekahan atau mendapan. pintu dan tingkap.ianya lebih mudah dan selamat. • Selepas Banjir. Periksa kehadiran bahan-bahan mudah terbakar yang mungkin mengalir masuk (minyak tanah. disel. Beri bantuan kepada jiran anda atau golongan kurang upaya dan istimewa. Periksa kerosakkan dinding. Ikut laluan yang di tentukan. • Semasa memasuki rumah. petrol. Periksa paip saluran air atau gas yang mungkin pecah atau bocor. Dengar pengumuman radio atau tunggu arahan pihak berkuasa. Berpindah segera apabila diarahkan. Jangan terus memasuki rumah yang masih dibanjiri air. dan elektrik) kepada pihak berkuasa. Periksa rumah anda. Periksa sebarang kerosakkan tangki septic untuk elakkan bahaya biological. • Periksa ancaman bahaya. jangan kembali ke rumah sebelum dibenarkan. gas. Berpindah awal sebelum air banjir meningkat atau semasa siang hari. Periksa tanda-tanda kehadiran binatang berbisa dan merbahaya. Laporkan segera kerosakkan kemudahan awam (Bekalan air. Periksa wayar dan perkakasan elektrik yang terendam dalam air. lantai. Pakai kasut atau selipar.• Semasa Pemindahan. laluan singkat mungkin terhalang atau merbahaya. lerai dan jatuh. dan sebagainya). Alihkan halangan yang bersepah dengan kayu. ianya mungkin merbahaya. 31 . Buang bahan-bahan makanan yang terendam atau terkena air banjir termasuklah makanan dalam tin.

Kawasan yang pernah mengalami tanah runtuh. Beri amaran kepada keluarga dan jiran anda. Dapatkan maklumat tentang kawasan runtuh. • Kawasan Berisiko. Pintu atau tingkap sukar ditutup. Kesan bonggolan atau rekahan tanah. Tiang telefon. elektrik dan pagar menjadi condong. Bina tembok penahan atau buat saliran air. gas atau pembetung bawah tanah. Tanam tumbuhan tutup bumi pada cerun. 32 . Jajaran barisan pagar berubah. • Persediaan. • • Sebelum Kejadian. Hubungi segera pihak berkuasa.4. Cerun atau saliran air. Jalan mendap.2 TANAH RUNTUH. Kerosakkan paip air. Lereng bukit yang sedang dibangunkan.4. Tapak asas atau konkrit retak atau terjongket. Berpindah segera apabila keadaan menjadi bahaya atau apabila diarahkan pihak berkuasa. Tanah berganjak. Retak atau rekahan pada dinding. tembok atau tiang. Tanda-Tanda Tanah Runtuh. Pancuran atau resapan di kawasan tanah. • Semasa Kejadian. Potongan atau tambakan.

Periksa keadaan keluarga dan jiran anda. duduk dan bersedia menghadapi sebarang keadaan.• Di Dalam Rumah. Berlindung di bawah meja. tanah. Jika tiada pilihan segeralah peluk tubuh anda. Dapatkan nasihat pakar untuk membangunkan di tapak yang sama. • Di Luar Rumah. Awas banjir boleh berlaku selepas tanah runtuh. kerusi atau perabot yang kukuh. beri rawatan pertolongan cemas jika ada yang tercedera atau sakit. Lari kearah tanah tinggi yang jauh dari bahaya. Jauhi kawasan runtuhan. Dengar pengumuman radio. Jika ternampak aliran air. Jauhi laluan dan kawasan tanah runtuh. batu dan tumbuhan segera berlindung di sebalik rimbunan pokok. lindungi kepala. Periksa tapak rumah dan tanah di persekitaran anda. • Selepas Kejadian. 33 . Duduk diam di dalam bangunan. membongkok seperti bola. Laporkan sebarang kerosakan kemudahan awam. golongan kurang upaya. Beri bantuan kepada jiran.

Jauhi struktur yang tinggi seperti pokok. tinggalkan palam perkakasan elektrik. tiang telefon. • Persediaan. tangga besi atau jentera seperti traktor. pokok dan dahan kayu yang mati mungkin jatuh.Sekiranya terasa petir akan berlaku. Periksa sekitar rumah. • Sebelum Bencana. dan sebagainya.Jangan meniarap ke atas tanah. sungai. basikal dan sebagainya. Dengar siaran radio untuk maklumat terkini. duduk dan peluk lutut ke dada. • • Semasa Bencana. Jangan gunakan telefon. Petir dan guruh kelihatan dari jauh. Di Dalam Rumah. RIBUT DAN PETIR Tanda Kejadian. . .Segera masuk kedalam rumah atau bangunan. Jauhi pili dan paip air.3 KEJADIAN ANGIN. sinki. Tutup suis elektrik dan injap gas.4. Ikat atau letakkan dengan kukuh barang-barang diluar rumah.Jauhi longkang. Tutup tingkap dan pintu serta kunci dengan betul. Kepulan awan gelap. pagar. tiang elektrik. tasik atau mana mana tempat takungan air. . . . besar dan tinggi. . radio wayarles atau menonton televisyen. segera membongkok ke hadapan. Bawa masuk barang-barang ringan ke dalam rumah. kayu golf.4. tab mandi atau paip gas (pengalir kilat) 34 .Jauhi rod-rod pengalir seperti antenna radio. paya.

• Sebelum Bencana. • Selepas Bencana. Debu mula kelihatan. golongan kurang upaya. * Apabila jumlah hujan yang turun menjadi berkurangan dari yang sepatutnya dalam satu jangkamasa yang lama berlakulah kemarau. Jika memandu teruskan perjalanan dengan berwaspada. Cuaca semakin panas dan kering. Jika anda pesakit Asthma sediakan ubat dan bawa sentiasa. • Persediaan. paip air atau gas yang pecah atau bocor.• Di Dalam Kereta. Berhenti di tepi jalan dengan berhati-hati dan jauhi pokok-pokok besar. (Tanda kejadian) Hujan Semakin berkurangan atau tiada langsung. Pastikan tiada kecederaan atau tanda-tanda sakit pada ahli keluarga. Jangan berhenti atau melalui jalanraya yang mungkin dilanda banjir. Sediakan bekas-bekas air untuk menyimpan bekalan atau stok. Hulurkan bantuan kepada jiran anda. jalanraya mungkin di tenggelami air atau terdapat sampah sarap dan objek yang menghalang laluan anda.Ia bukan sahaja memberi kesan kepada bekalan air malah boleh menyebabkan penyakit. Duduk di dalam kereta dan nyalakan lampu kecemasan (hazard Lights). Laporkan segera kepada pihak berkuasa jika terdapat tiang lampu atau elektrik yang tumbang. 4.4 KEMARAU. 35 . Dapatkan maklumat lanjut dari pihak berkuasa.4. beri bantuan jika ada.

• Semasa Bencana. kurangkan aktiviti rekreasi. Jangan biarkan air bertakung. Sediakan peralatan Kecemasan dan letakkan di tempat yang di ketahui oleh semua ahli keluarga. Beri rawatan pertolongan cemas (kepanasan melampau akan menjejaskan ramai orang) kepada yang memerlukan. Pakai pakaian yang longgar dan tidak memanaskan. Semasa menggunakan air biarkan lebihan air mengalir ke tanah. Pastikan Mereka tahu untuk menutup suis utama bekalan elektrik dan injap bekalan air dan gas di rumah. • Jimatkan Air. Jimatkan penggunaan air. Bekalan air akan menjadi masalah utama semasa kemarau. jangan membazir. Berjumpa segera dengan doctor jika ada tanda-tanda batuk. Jangan kerap bersiar-siar. Sekiranya bekalan air dicatu. Gunakan air untuk perkara-perkara perlu sahaja. nyamuk mudah membiak dan membawa penyakit. Beritahu kepada anak-anak cara menghubungi pihak berkuasa semasa berlaku kecemasan. ini akan membantu kitaran semula sumber air. Periksa dan pastikan tiada botol-botol kosong. Kerap berehat dan berada di kawasan yang redup. jangan gunakan air sebagaimana sebelum kemarau. tin atau kaca di kawasan semak yang kering. Jangan melakukan pembakaran terbuka. • Bertindak Semasa Kejadian. Minum air yang banyak. Jimatkan penggunaan air. 36 . selesema atau sakit mata dan tekak.sediakan tong kosong untuk mendapatkan bekalan air dari pihak berkuasa.

Air minum (air kosong adalah terbaik) Duit terutama syiling ( Untuk telefon) Dokumen penting (sijil lahir. Jabatan Kaji Cuaca akan bertindak memberi amaran awal. Bertenang. gegaran bumi yang teruk tiada berlaku di Negara kita. 37 . Kad pengenalan.4. Polisi insuran. Jauhi dari tingkap. jika terdapat tanda-tanda gegaran yang akan mengancam Malaysia. kasut.4.• Peralatan Kecemasan. Berlindung di bawah meja atau dinding dalaman. Radio kuasa bateri (kecil dan mudah alih). Makanan dalam tin atau paket ( sediakan pembuka tin). lampu suluh. dan mentol tambahan.1 Semasa Bencana. - Sejauh ini. dan sebagainya) disimpan dalam bekas kalis air. perabot dan peralatan lain. Pertahanan Awam Malaysia dan Polis akan membuat tindakan memberi amaran awam dan usaha pemindahan serta lain-lain tindakan kecemasan.5 GEGARAN BUMI. rakrak perhiasan atau apa sahaja yang boleh runtuh atau mencederakan anda seperti lampu. Alat Pertolongan Cemas dan ubat-ubatan penting. 4. baju hujan. pisau.Dalam keadaan demikian.5. pintu. • Lindungi diri anda. Namun. bateri. 4. wisel.

• Berhati-Hati Gas Bocor. Jika anda berada di luar. Terus berada di tempat lapang sehingga gegaran berhenti. 38 . jauhi bangunanbangunan dan kabel elektrik yang tergantung. Jika anda sedang memandu. Sebaliknya bertenang dan bergerak secara bergilir-gilir. • Beredar Secara Teratur. jambatan. Elakkan daripada berhenti berdekatan atau dibawah pokok.4. Jangan gunakan lilin. berhenti segera dan berdiam diri didalam kereta anda. 4. Jangan menyerbu ke pintu keluar kerana ini akan menyebabkan rempuhan. * Usah cemas jika bekalan elektrik terputus atau amaran sistem air pemadam api (fire sprinkler) dibunyikan. mancis atau sebarang bahan bakar semasa dan selepas gegaran kerana mungkin terdapat kebocoran gas.5.• Jauhi dari bangunan. bangunan.2 Selepas Gegaran Berhenti. • Hentikan Kenderaan. jejantas dan kabel elektrik tergantung.

Beri bantuan kepada mereka yang cedera atau memerlukan bantuan. selimut. Periksa rumah anda bagi kerosakan struktur dan laporkan kepada pihak penguasa.Laporkan juga kebocoran gas kalau ada. tilam dan lain-lain. Bersandarlah pada tembok yang tidak bertingkap kaca atau yang mempunyai rak diatas. 39 .3 Jika Terperangkap. 4. Jika anda sudah berada ditempat yang agak selamat. Elakkan menggunakan tangga atau lif kerana selalunya terdapat bahaya lain seperti runtuhan kecil. • Periksa Bagi Kerosakan Struktur. kotak.5. merangkaklah kebawah meja atau katil kerana ia memberi anda ruang udara untuk bernafas disamping perlindungan dari sebarang runtuhan kecil. Jangan memegang wayar elektrik yang rosak. Jika boleh. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam/ Polis jika perlu. Duduk diam dan lindungi kepala dan muka anda dari serpihan kaca atau objek-objek lain yang mungkin jatuh dengan menggunakan baju. jangan kemana-mana. anak tangga atau lorong keluar yang telah musnah dan gangguan kuasa didalam lif dan terowong lif. Jauhi kawasan yang kelihatan berbahaya atau kurang stabil.• Jangan Memegang Sebarang Wayar Elektrik Yang Rosak. surat khabar.4.

sampai ke 4. bergerak ke kawasan tinggi dengan segera. Jangan tunggu amaran tsunami untuk diberi. tidak kira besar atau kecil adalah berbahaya apabila tepi pantai. - Air yang surut secara tiba-tiba menjadikan parasnya menurun hingga sejauh satu kilometer atau lebih adalah tanda ombak tsunami akan melanda. terus lari ke kawasan tinggi. ombak mula melanda kesemua arah pada kelajuan yang tinggi. tanah runtuh atau ledakan gunung berapi di bawah laut kawasan laut dalam.6 TSUNAMI. - Jika anda berada di pantai atau tepi laut dan merasa bumi bergegar. Jika anda dinasihatkan untuk berpindah ke kawasan lain. - Kekalkan semangat hidup yang tinggi dengan memikirkan orang-orang yang anda sayangi. jangan teriak tanpa sebab kerana ini akan melemahkan anda. ketukan pada dinding atau teriak jika anda pasti yang para penyelamat ada berdekatan. Menyebabkan ombak yang besar. - Jangan mendekati kawasan pantai untuk menyelidik apa yang berlaku. dapur gas dan sebagainya. Kerana dikhuatiri terdapat kebocoran gas berlaku. - Cuba tarik perhatian para penyelamat dengan lampu suluh. Bagaimanapun. lakukannya dengan segera. - Bertenang.4.6. 4.1 Air Laut Tiba-Tiba Surut. Dari pusat tsunami.- Gunakan lampu suluh untuk menarik perhatian. suba gerakkan jari-jemari tangan dan kaki anda bagi memastikan peredaran darah anda tidak tersumbat dan mengelakkan pembekuan darah. Jangan berlengah. gempa bumi. - Tsunami adalah siri beberapa ombak besar yang berpunca daripada pergerakan dasar laut. Bagaimanapun. 40 . berwaspada dan sahut jika anda mendengar panggilan para penyelamat. - Jika anda tersepit/terhimpit dibawah runtuhan.4. jangan hidupkan suis lampu atau mancis. - Tsunami.

Tsunami akan terjadi dalam beberapa siri ombak yang berbeza. mungkin lebih selamat untuk meninggalkannya di jeti dan anda berpindah ke kawasan tinggi. Segera berpindah ke kawasan tinggi. Jauhi dari kawasan yang terjejas sehingga ia benar-benar selamat.2 Apa Yang Harus Anda Lakukan Jika Dilanda Tsunami. Tingkat atas bangunan tinggi. • Tuju Ke Kawasan Perairan Yang Lebih Dalam. pandu bot anda ke kawasan perairan yang lebih dalam. • Dapatkan Perlindungan Di Bangunan Teguh. 41 . Bagi rumah-rumah dan bangunan yang terletak di kawasan rendah seperti dipantai yang selamat. • Berpindah Ke Kawasan Tinggi. Jangan menganggap bahawa tiada lagi bahaya setelah dilanda satu ombak. Jika cuaca buruk. Jangan terus berada di bangunan sedemikian jika terdapat amaran tsunami. bangunan berkonkrit teguh boleh memberi perlindungan jika anda tiada masa untuk berpindah ke kawasan pedalaman atau kawasan yang lebih tinggi.6. • Tunggu Untuk Isyarat “ALL CLEAR”.4.4. Sekiranya anda berada di dalam bot atau kapal dan jika masa tidak mengizinkan.

2 TEMPAT PERLINDUNGAN. Ia bertujuan untuk melindungi anda daripada kecederaan yang disebabkan oleh senjata dalam kecemasan semasa peperangan. - Tempat perlindungan keluarga atau Household Shelter (HS) merupakan tempat perlindungan di dalam unit kediaman individu manakala tempat perlindungan bertingkat pula hampir sama dengan tempat perlindungan keluarga kecuali ia lebih besar dan terletak di kawasan awam setiap tingkat. - Tempat perlindungan Pertahanan Awam boleh di dapati dalam bentuk keluarga.1 SISTEM AMARAN. - Sistem Amaran ini merupakan rangkaian bunyi siren yang telah dibentuk oleh Pertahanan Awam di tempat-tempat yang strategik di seluruh Negara untuk memberi amaran sebelum atau semasa berlakunya kecemasan kepada orang ramai tentang bencana alam dan yang disebabkan oleh manusia serta membahayakan kehidupan dan harta benda.5.5 KECEMASAN SEMASA PEPERANGAN.4. bertingkat dan awam.5. - Tempat perlindungan awam pula adalah kawasan perlindungan awam seperti dibangunan kerajaan sekolah-sekolah dan tempat-tempat yang selamat. 4. 4. 42 .

Contoh bahan tersebut adalah:a. - Berkumpul. Mendengar tentang pengumuman semasa.1 ANCAMAN KIMIA. Gas Saraf. - Perlepasan gas. Hydrogen Sianida. berada di tempat - Jika anda masih berada di luar cari longkang atau tempat yang boleh anda menyembunyikan diri daripada ancaman seperti longkang. longkang pembentung atau longkang terbuka. semburan dari kapal terbang. Jikalau boleh baringkan badan anda. Jangan hidupkan api untuk memasak sewaktu berapa di tempat perlindungan. 4. cecair atau pepejal toksid yang boleh meracuni orang ramai dan alam sekitar. a.6. 4. Ia boleh dilepaskan melalui letupan bom. - Tunggu arahan daripada pihak berkuasa. malah mungkin mengambil masa berhari-hari untuk bertindak. b. Jangan membawa barang-barang merbahaya sewaktu perlindungan.• Sejurus Berada Di Dalam Tempat Perlindungan. Sulphur Mustard.6 PENGGANASAN. Ia boleh memberi kesan serta merta atau beberapa jam selepas kejadian. bot atau kenderaan. 43 .

Ia boleh memasuki badan kita melalui pernafasan. Bilangan haiwan yang mati atau hampir mati yang banyak. b. 4. Ia adalah pelepasan kuman atau bahan biologi lain yang boleh menyebabkan kita sakit. Bilangan orang yang pengsan atau sakit terlalu ramai. .Sesak nafas. • Tanda-tanda ancaman kimia dan biologi.Perubahan pada warna kulit. c. Habuk atau debu berwarna.Pedih di bahagian mata. Contoh bahan tersebut adalah:- a.• Tanda-tanda keracunan kimia. . selari dengan keadaan 44 . sawan atau hilang kawalan. Ricin. Awan rendah atau kabus yang tidak cuaca. kulit atau kerongkong. Mangsa menunjukkan tanda-tanda mabuk. sukar bernafas. Bacillus Antraks.Rasa pening atau pengelihatan jadi kabur. Bau yang luar biasa. .6.Kejang perut atau cirit-birit.2 ANCAMAN BIOLOGICAL. . Renjisan atau wap cecair yang luar biasa. Racun Toksid. menyerap melalui kulit yang luka dan terdedah atau melalui makanan. Titisan lapisan berminyak atas permukaan. .

• Apabila berlaku serangan kimia dan biologi. Alirkan air yang banyak pada mata anda. Bersihkan lain-lain bahagian tubuh anda dengan menggunakan kain yang dibasahkan dengan air sabun dan bilas dengan air bersih. - Tutup mulut dan hidung dengan pakaian atau alat pelindung perafasan jika ada. - Laporkan segera kepada pihak berkuasa. naik ke tingkat atas dan masuk ke dalam bilik. - Tutupkan sebarang ruang terbuka disekeliling pintu. - Segera jauhi kawasan tersebut ( jauhi arah angin dari tempat kejadian). 45 . - Sekiranya tiada kesempatan untuk meninggalkan kawasan insiden. seelok-eloknya tuala basah untuk mengelakkan dari bahan kimia tersebut tersebar ke kawasan perlindungan anda. masuk ke dalam bangunan berhampiran. tingkap dan ruang udara dengan pita pelekat atau tuala. elakkan dari menyentuh mata dan hidung. matikan system pendingin hawa. lebih baik jika terdapat tandas dan bekalan air. Buka semua pakaian anda dan lain-lain barang yang bersentuhan dengan badan anda. Basuh muka dan rambut dengan sabun dan kemudian bilas dengan iar bersih. kain. * Anda mungkin tercemar oleh bahan kimia yang dilepaskan. Masukkan ke dalam beg plastik. • Tindakan selepas serangan kimia. Bersihkan tangan anda dengan sabun dan air. Pergi ke bilik yang mempunyai pembukaan pintu dan tingkap yang paling sedikit. Alihkan cermin mata atau kanta sesentuh dan letakkan ke dalam bekas yang berisi bahan pencuci untuk membersihkannya. JANGAN CEMAS. - Tutup pintu dan tingkap.

semakin tebal bahan semakin kurang keupayaannya menyerap radioaktif.4 ANCAMAN BOM. Ia berupaya meletup dan menaburkan bahan radioaktif ditempat sasaran. • Sekiranya berlaku insiden ini fikirkan perlindungan.Semakin kurang masa anda terdedah kepada bahan tersebut semakin sedikit risikonya. 4. - CUBA panjangkan perbualan dan lengahkan pemanggil. 2.Jika anda berlindung pada bahan yang tebal. Ianya mungkin berpunca daripada sejenis bom yang sinamakan “Dirty Bomb”. jarak dan masa. - USAHA dapatkan bantuan untuk menghubungi phak berkuasa. Bom tersebut adalah senjata kecil variasi nuclear yang mengandungi bahan letupan.6.- Salin dengan pakaian yang bersih yang tersimpan dalam laci atau almari tertutup. - CATAT nombor sekiranya telefon anda ada system pengesanan pemanggil. Masa .3 ANCAMAN RADIOLOGI. 4. - BERTENANG dan berwaspada serta bercakap dengan sopan. Jarak .Semakin jauh anda berada dari kawasan kejadian semakin kesan radioaktifnya.6. - Dapatkan bantuan perubatan untuk pemeriksaan. 3. - CATATKAN setiap katabual anda dengan pemanggil. DAPATKAN seberapa banyak maklumat mengenai bom tersebut 46 . Perlindungan . - JANGAN mengganggu percakapanya. - JANGAN beri amaran secara umum atau menghidupkan penggera kecemasan. 1.

Bagaimana rupabentuknya. - BERIKAN kepada pihak berkuasa maklumat yang anda terima secara terperinci. Ikuti arahan penyelamat atau pegawai bertanggungjawab di tingkat tersebut. Kenapa bom itu diletakkan. JANGAN maklumkan kepada orang lain. • Apabila diarahkan keluar dari bangunan. - LAKUKAN pencarian pantas di sekitaran tempat anda untuk mengenalpasti sesuatu yang disyaki atau pelik. Dari mana panggilan terperinci. b. Keluar secara tenang dan teratur. JANGAN sentuh benda yang disyaki bom tersebut. Dimana bom itu berada. JANGAN beri amaran secara umum atau aktifkan penggera kecemasan. a. Bila bom tersebut akan meletup. TUNGGU arahan lanjut dari pihak keselamatan tempat anda. JANGAN gunakan lif untuk mengelakkan dari terperangkap didalam lif.seperti. Jenis bom yang dinyatakan. Bergerak ke kawasan perhimpunan supaya dapat dikenalpasti untuk memastikan tiada sesiapa yang tertinggal. f. • Benda yang disyaki Bom. biarkan pihak pengurusan keselamatan menguruskannya. e. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. - HUBUNGI Pengurusan Keselamatan dan Kecemasan tempat anda. d. LAPORKAN penemuan anda kepada pihak keselamatan dengan segera. 47 . c.

HUBUNGI pihak pengurusan keselamatan dan kecemasan tempat anda. BERHATI-HATI memegang surat tersebut untuk mengelakkan gangguan kepada kesan tandatangan. Tiada nama dan alamat pengirim. goncang. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. tulisan. alamat dan sebagainya. tutupkan ia. ASINGKAN surat tersebut. Tanda pos asing. Ada bunyi ganjil. Kelihatan wayar. Bau yang asing. Taip atau tulisan yang teruk. Bentuk yang ganjil dan tidak sekata. Pita atau ikatan yang berlebihan. • Sekiranya anda menerima surat yang disyaki mengandungi bahan bahaya. JANGAN buka.• Surat yang disyaki berbahaya. BERSIHKAN tangan anda dengan air dan sabun. Kesilapan nama dan jawatan. Mungkin kiriman dibuat dari luar Negara. Terdapat tanda seperti “peribadi” atau “sulit”. atau ketuk. Terdapat kesan-kesan seperti serbuk. Nilai setem yang berlebihan. Alamat kepada jawatan sahaja. Padat dan keras. JANGAN rasa atau bau. 48 . Ejaan yang salah. HALANG laluan ke tempat itu. gris atau berminyak. BERI amaran kepada orang lain di kawasan itu.

bangsa.no. Keterangan orang disyaki (jantina. c. 49 . bila dimana dan siapa terlibat). Nama dan alamat anda. b. - Telefon 999 untuk situasi kecemasan yang mengancam nyawa. perawakan seperti jambang. parut atau loghat bahasa).5 ANCAMAN PENGGANAS. - Jika anda mempunyai maklumat tentang aktiviti pengganas. Laporkan kepada pihak Polis dengan segera. Keadaan atau kelakuan yang mencurigakan serta luar biasa. misaim. jangan ambilsebarang tindakan sendiri. b. Hubungi Balai Polis berhampiran untuk melaporkan situasi berikut. a.pakaian.4. tinggi. d. Keterangan kenderaan yang terlibat (warna. Keterangan ringkas kejadian (apa yang terjadi.6. model. Kemana orang disyaki telah pergi. warna rambut. - Bersikap tenang dan beri maklumat berikut: a. Keadaan yang menakutkan tetapi tidak mengancam nyawa. buatan. tahun . plet atau ciri-ciri lain seperti stiker. kemek atau tampalan) e. umur.

menyenggara.1 AKTA 221.4 SUBJEK LATIHAN. • Latihan Orang Awam.3 LATIHAN ANGKATAN. AKTIVITI DAN LATIHAN DALAM PERTAHANAN AWAM.2 AKTIVITI JPA3. • Operasi Bencana. 5. 3. • Pembangunan Projek dan Kelengkapan. 5. • Pengurusan Angkatan. • Latihan Pasukan (CDERT). . Latihan Lanjutan Selama 148 jam. . • Khidmat Kemanusiaan.Pertolongan Cemas Asas dan CPR. Latihan Asas Selama 48 jam. Latihan Asas. . Akta Pertahanan Awam 1951 (Disemak 1979) atau Akta 221 memperuntukkan tugas JPA3 untuk mengelola. melengkapi dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam mengikut Seksyen 3(2)a. 2.5. Setiap anggota Angkatan perlu melalui 3 peringkat latihan berikut: 1. • Latihan Kadet Pertahanan Awam. melatih.Penyelamat Asas. 1. • Eksesais/Latihan bersama.Melawan Kebakaran Asas. 5. • Latihan Angkatan. 50 . menubuh. 5. .Bencana dan peperangan. • Talian Kecemasan 991. Latihan Kemahiran Selama 160 jam.

Latihan Teori dan Praktikal. .Ascending dan Descending.Responder Pertama. Latihan di Luar Negara. Menyelamat di Air dan Skuba.Membaca Peta dan Kompas.Pengurusan Bencana.. Ujian Teori dan Praktikal. 5. Latihan Lanjutan.Pengurusan Trafik. 3.Penyelamat Lanjutan. 4. 1. 2. 3. Alat Bantuan Pernafasan. Komunikasi. Penyenggaraan Alat Penyelamat. Penempatan. . . Misi Bantuan Antarabangsa. .Kebajikan dan Pusat Pemindahan. Latihan Kemahiran. . Trauma Life Support. Latihan Bersama. 8. 7. Demonstrasi/Simulasi. Eksesais. 2. .5 TEKNIK LATIHAN. . 6. 5.Melawan Kebakaran Lanjutan. 51 . .Pengendalian Peralatan Penyelamat. Pengendalian Bot Penyelamat.

rawatan kecemasan dan melawan kebakaran kecil dalam masa 1 hari. • Sijil penyertaan akan dikeluarkan dengan syarat berumur 18 tahun ke atas dan warganegara Malaysia. 5.2 Jenis Latihan. • Latihan Mengikut Mata Pelajaran. • Memberi kefahaman dan pengetahuan kepada orang awam mengenai Pertahanan Awam Malaysia. • Latihan Orang Awam Sehari (8 jam).5.6. Industri/Kilang Dan Bekerja Sendiri. • Semua pertanyaan dan permohonan hendaklah dikemukakan ke pejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia yang berhampiran.6. Pertubuhan Siasah Dan Persatuan Penduduk Taman Perumahan Atau Kampung. Latihan pilihan mengikut kesesuaian dan keperluan organisasi sama ada dalam subjek menyelamat atai pertolongan cemas atau melawan kebakaran. Badan Berkanun. • Memberi ilmu kepada orang awam untuk bertindakbalas membantu diri dan orang lain dalam situasi kecemasan dan bahaya. CPR. Latihan ringkas dan padat dalam subjek menyelamat kecemasan.6 LATIHAN ORANG AWAM. • Latihan boleh di buat di mana sahaja mengikut kesesuaian dan persetujuan bersama pemohon dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia. 5. • Usaha promosi untuk menarik orang awam menganggotai Pertahanan Awam Malaysia.1 Objektif. - Kakitangan Kerajaan.7 SIAPAPUN BOLEH MEMOHON. 5. 52 . - Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO). Syarikat Swasta.

5. Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Angkatan dan Latihan. Kelulusan Akademik sekurang-kurangnya darjah LCE/SRP/PMR. Ibupejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia. 53 .8 SYARAT MENJADI ANGGOTA. Berminat menjalankan tugas secara sukarela. - Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas. Sihat tubuh badan dan tiada kecacatan fizikal. Tidak menyertai badan beruniform yang lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful