Popescu Alina Roxana Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Facultatea de comunicare si Relatii Publice Masterat Comunicare si Relatii

Publice An I

Comunicatul-anunt si comunicatul de informare
Acesti doi termeni specifici relatiilor publice creeaza inca numeroase confuzii in randul celor care nu au cunostinte in domeniul comunicarii de masa. Nici nu ar surprinde daca un novice in domeniul relatiilor publice, ar trimite presei un comunicat- anunt, cand el ar fi trebuit sa redacteze unul de informare.Pentru a intelege mai bine cei doi termeni, este indicat sa observam asemanarile si deosebirile, dar nu inainte de a delimita conceptul de “comunicat de presa” si de a oferi fiecarui in parte o definitie. Comunicatul de presa este trimis catre mass-media, cu intentia ca informatia sa fie sufiecient de acrosanta pentru jurnalisti incat sa apara ulterior in publicatiile de profil. Insa, nimeni nu poate garanta aparitia unei stiri in urma trimiterii unui comunicat de presa, oricat de bine ar fi redactat. Jurnalistii primesc zilnic numeroase comunicate, de aceea ei trebuie sa selecteze dintre acestea pe acelea cu informatiile cele mai potrivite pentru publicatia pe care o reprezinta si interesante pentru target. Astfel, specialistul in relatii publice trebuie sa cunoasca presa de interes care se adapteaza cel mai bine profilului companiei si, totodata, trebuie sa isi cunoasca propria organizatie pentru a transmite informatii cat mai clare, concise si capabile sa devina o stire. Sloganul adaptat de jurnalisti “maximum de informatii in minimum de cuvinte” nu trebuie sa le fie strain nici oamenilor de relatii publice. Definitiile sumare ale celor doi termeni nu induce cu nimic in eroare felul in care comunicatele se pot utiliza:

Comunicatul anunt - face cunoscuta o informatie despre un eveniment ce urmeaza sa aiba loc; Comunicatul de informare - cel mai des utilizat - transmite date despre lucrurile importante care au loc intr-o anumita companie;

Confuziile apar in momentul in care sunt aprofundate si explicatia lor capata un inteles mai larg:
Popescu Alina Roxana MCRP An I Page 1

scopurile vor fi intotdeauna aceleasi: sa prezinte interes pentru presa. trebuie sa aiba valoare informative de stire prin intermediul mass-media. sunt singurele deosebiri ce apar in aceste materiale redactionale de relatii publice. Rolul unui comunicat de presa este de a informa. redand mult mai putine informatii despre subiectul lansarii. concizie.anunt informeaza despre o lansare de produs si un comunicat de informare va vorbi despre acelasi subiect. ton obiectiv. si modul de asezare in pagina sunt elemente esentiale in redactarea unui comunicat de presa care isi atinge publicul tinta. ele trebuie sa aduca date suplimentare. vernisaje. tonul si felul in care aceasta este transmisa. Daca un comunicat. ce reiau in detaliu punctele majore din primul comunicat. acesta va fi urmat de „comunicate aditionale". pentru ca numai prin intermediul ei. Continutul unui comunicat si modul in care informatia este transimisa. date de contact valide. ce trebuie sa contina toate elementele importante ale evenimentului. cu siguranta tonurile celor doua comunicate vor diferi. informatia va ajunge la publicul tinta. pentru ca se presupune ca s-a trimis un alt comunicat de presa care sa detalieze informatii despre produs si companie. inaugurari etc.Comunicatul-anunt au rolul de a face cunoscuta o activitate publica ce urmeaza sa aiba loc: expozitie. Comunicatul de informare el se refera la evenimentele importante care au loc in cadrul unei organizatii: lansarea unui nou produs sau serviciu. un comunicat de informare. Popescu Alina Roxana MCRP An I Page 2 . dar intotdeauna va diferi continutul informatiei. manifestari sportive. inaugurarea unui obiectiv. In acelasi timp. voi face o comparative intre asemanarile si deosebirile dintre cele doua concepte operationale. sa informeze publicul asupra evenimentului si sa-i indemne sa participe sa-i determine sa prezinte in presa respectivul eveniment suficient de multe informatii pentru a fi interesante pentru presa In cele ce urmeaza. anuntarea numirii noului presedinte etc. poate fi urmat de o serie de alte comunicate: primul este un „comunicat de sinteza". pentru ca modul in care este scris un comunicat de presa nu se schimba niciodata: un continut cu valoare de stire. Daca rolurile comunicatelor de presa pot diferi. Comunicatul-anunt va descrie minutios locatia.

“Relatii publice.Tritonic 2005 Popescu Alina Roxana MCRP An I Page 3 . 2. Polirom 2007. Cristina Coman . Fundamente interdisciplinare”.ro/cursuri/stiintele_comunicarii/relatii_publice_ conferinta_de_presa-55252.Bibliografie: 1. “Relatiile publice si mass-media”.regielive. Adela Rogojinaru .html 3. http://facultate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful