Raja prihatin rakyat terjamin sekapur sireh setampuk pinang buat saudara pengatur bicara,lestari kombinasi kehakiman

yang berkarisma,seterusnya dif-dif kehormat,yang berbahagia hadirin hadirat sekalian anak bangsa,pasca merdeka.Hadirin,hari ini,pertandingan ini bukanlah pertandingan pidato piala fantasia,maka tidak perlulah hadirin beria-ria menghantar undi kepada saya justeru jangan alihkan pandangan,betulkan diri pada kerusi sandaran,bersama saya dengan senyuman dalam menghayati satu cerita pidato bermaudukkan raja prihatin,rakyat terjamin. Hadirin ,Kata orang,tak kenal maka tak cinta kerana cinta itu buta ,saya suluhkan pendefinisiannya untuk yang buntu kian tahu,yang mengerti kian pasti.Menurut kamus dewan edisi keempat frasa raja prihatin ditakrifkan sebagai kepala negeri yang mengambil berat manakala frasa rakyat terjamin membawa maksud penduduk tertanggung atau terjaga.Justeru maka saya dapat simpulkan bahawa apabila seseorang kepala negeri itu mengambil berat,penduduk pasti akan tertanggung berteraskan tiga komponen yang saya utarakan raja prihatin,rakyat terjamin ekonominya,yang kedua raja prihatin rakyat terjamin hubungannya,yang ketiga raja prihatin,rakyat terjamin pembangunannya.. Sidang yang saya muliakan,komponen pertama merujuk kepada raja prihatin rakyat terjamin ekonominya, Hadirin, Negeri 9 tanpa raja diibaratkan bagai gula tanpa manisnya dan seumpama nada tanpa liriknya atas kemajuan negeri tanpa ekonomi.Alhamdulillah.Di bawah lembayung kepimpinan Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir. rakyat seharusnya bersyukur kerana bernaung di dalam negeri yang aman serta harmorni .Baginda telah bertitah bahawa jumlah rakyat miskin di Negeri Sembilan adalah antara yang terendah di Malaysia. Baginda bertitah lagi ,adalah umum mengetahui bahawa Negeri Sembilan adalah antara negeri yang masih mengekalkan hutan simpan dan alam semula jadi. Aset ini adalah warisan yang berharga dan ia juga sebagai tarikan pelancong ke negeri ini untuk melihat keindahan flora dan fauna semula jadi selain istana seri menanti yang sudah lama kewujudannya .Ada yang menaiki kapal terbang,ada yang menaiki kereta,ada yang menaiki bas ada yang menaiki beca.Macam-macam ada.maklumlah majukan ekonomi negeri 9. Segala Titah baginda sememangnya murni kerana pokok pangkalnya akan membawa kepada perubahan ekonomi di Negeri Sembilan.Lantaran itu hadirin,sudah pastilah rakyat harus bersyukur kerana mempunyai Raja pemerintah yang prihatin tentang kemajuan ekonomi negeri.

Tuanku Muhriz sanggup mencemar duli bersama-sama rakyat dalam menyaksikan perlawanan bola sepak antara Pasukan Daerah Seremban berentap menewaskan pasukan Daerah Kuala Pilah 2-0 di padang Awam Seri Menanti barubaru ini.baginda seorang raja berjiwa rakyat. Seikat seperti sirih.Sidang saksi bermisi. Sedencing seperti besi. Melompat sama patah.sejajar dengan hadis ini. . Seciap seperti ayam.komponen kedua berteraskan kata kunci raja prihatin rakyat terjamin hubungannya Menurut ahli sunah wal jamaah umat islam sentiasa diwajibkan bersatu dan sentiasa komited mematuhi kepimpinan seorang pemimpin Islam.raja disembah.sesungguhnya institusi raja merupakan payung di mana kita mampu berkumpul dibawahnya jika kita mula rasa tersisih kerana raja kita mengutamakan kepentingan negeri dan rakyat. Menyerudup sama bongkok. Inilah buktinya hadirin apabila seorang pemimpin sanggup mencemar duli semata-mata untuk bersama-sama rakyat?bak Kata pendekar hang jebat Raja adil.sesungguhnya hadirn. Serumpun seperti serai.Yang terbaru baginda telah berangkat mencemar duli perkenan berarak bersama rakyat sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri.

secara konklusinya dapat kita simpulkan bahawa di bawah lembayung pemerintahan baginda.ayam pulang kepautan. Sesungguhnya hadirin.kita dapat menguasai ekonomi. kerana riang melihatkan fajar akan menyinsing.Hal ini akan membawa kepada kejayaan yang gemilang dlam menongkah kearah arus pemodenan.Diteruskan lagi dengan komponen ketiga raja prihatin rakyat terjamin pembangunannya. warga dan bangsa akan hidup teraba-raba .Seharusnya setiap golongan yang tidak bertanggungjawab haruslah sedar kerana kedaulatan seorang Raja Pemerintah itu tidak sepatutnya dipersendakan.tetapi disogok dengan nilai kualiti struktur bahan binaannya.baginda tidak pernah memandang enteng mengenai aspek pembangunan. Beberapa bukti dapat kita sandarkan apabila baginda yakin bahawa arus pembangunan di Lembah Klang dinikmati sama di Negeri Sembilan. Sehubungan itu beberapa projek berkapasiti tinggi akan dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 nanti akan melonjakkan lagi pembangunan negeri.sirih pulang ke gagang.Kita ambil konsep ini dan dibawa kepada aspek yang lebih ringkas kerana bangunnya sebuah negeri adalah disebabkan nilai murni yang dipupuk ditambah dengan sistem pemerintahan yang berteraskan ilmu iman dan amal…lantaran melahirkan ribuan rakyat negeri minda kelas pertama.hilang haluan. kerana hari siang juga akan berakhir.pembangunan sejagat serta kemajuan social. sidang penonton penuh santun. kerana diselimuti kegelapan malam tanpa pelita. Untuk itu warga perlu diinsafkan supaya jangan terlalu cepat membuang pelita.pertabalan ini diibaratkan sebagai pinag pulang ke tampuk. Tuntasnya hadirin berdirinya sebuah bangunan bukannya disebabkan biru. jangan nanti bila malam mendakap senja.Hadirin pencetus revolusi minda. .pidato ini tiada masa kecederaan.merah catnya.

Negeri Sembilan dengan penuh keadilan berlandaskan hukum Syara' dan kebulatanAdat nan tak lapuk dek hujan. tak lokang dek paneh yakni Adat Perpatih. Saya juga turut berbangga dgn perlantikan Baginda Tuanku yg dikatakan orang bagai "Pinang pulang ke tampuk. .Semoga Allah lanjutkan usia Baginda Tuanku dalam ketaatan beragama dan diberikan taufiq serta hidayah dalam memimpin Negeri bertuah ini.

Keunikan institusi raja." Seluruh rakyat Negeri Sembilan yakin bahawa dibawah pemerintahan Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir. seluruh rakyat akan mengecapi kemakmuran dan pelbagai kemudahan kerana Baginda terkenal sebagai seorang raja yang sedar akan tanggungjawab serta kasih akan seluruh rakyat jelata. Semoga Baginda Tuanku tetap didalam pemerintahan & diberikan perlindungan oleh Allah dalam menjalankan amanah sebagai payung rakyat di seluruh Alam Negeri Sembilan ini.Sirih pulang ke gagang. Ayam pulang kepautan.pencetus kewibawaan rakyat .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful