Universitatea de Vest din Timişoara Facultatea de Sociologie si Psihologie Catedra de Asistentă Socială

Identificarea violentei domestice asupra femeii

Cisu Monica Maria
1

Tiparul bărbatului care-şi dovedeşte masculinitatea prin acte violente asupra celor din mediul lui apropiat este prezent în mare măsură în societatea românească. Perturbarea acestei functii se petrece in general. de viata ordonata. Functia principala a familiei.Grupa A Am ales aceasta tema in primul rand pentru că sunt femeie . casa. Coplesita de rusine pentru ceea ce i se intampla.tabu” de comunitate nefiind admisă nici o intervenţie din afară în cadrul familiei. accidente. igiena. In Romania o data la doua minute o femeie este lovita. copiii cresc intr-o atmosfera in care nevoile lor de baza (nevoia de siguranta. O mama victima a violentei sotului este mai putin capabila sa asigure ingrijirile de baza necesare copilului (hrana. Intr-o familie bantuita de violenta. Stirile sunt impanzite de astfel de cazuri.si vreau sa evidentiez efectele dramatice pe care violenta domestica le are asupra femeii si implicit asupra intregii societati. de dragoste) sunt profund neglijate. ca o stare de boala cronica ce se acutizeaza in momentele evenimentelor de violenta. de teroare. Conştientizarea acestei probleme sociale este în patru decenii. pericole fizice sau sociale. Acest fenomen este deseori alimentat de miturile superiorităţii masculine şi legitimate astfel din punct de vedere cultural. pentru că bărbaţii aveau dreptul de exercitare a puterii asupra membrilor familiei. este distorsionata cu largi si dramatice consecinte in viitor.. haine. 2 . de autoacuzatii femeia nu mai este capabila de a juca nici unul din rolurile impuse de viata familie. Functiile parentale nu mai pot fi implinite.nu ni se par grave consideram ca e normal “in familie” sunt admise aceste incalcari ale drepturilor omului. Violenţa domestică a fost considerată multă vreme un fenomen normal şi ascuns în societatea tradiţională. de sentimentul esecului in cea mai importanta relatie interpersonala. cresterea copiilor. sanatate fizica) sau sa-l protejeze pe acesta de raniri. asa cum arata si statisticile recente. principalul motiv fiind perceput .

Determinarea gradului de crestere a somajului in randul femeilor.Evaluarea relatiilor sociale ale femeilor.Daca violenta domestica s-ar diminua atunci gradul somajului in randul femeilor ar fi mai scazut. Analiza datelor a)Descrierea datelor 3 .Cu cat violenta domestica creste cu atat cresc si sansele copiilor de a fi abuzati.Evaluarea gradului de depresie al femeilor victime ale violentei domestice. in raport cu violenta domestica.Scopul cercetarii: Identificarea efectelor violentei domestice asupra femeii. Obiective: 1.Esantion Populatia investigata a fost formata dintr-un esantion de 10 femei din medii diferite si de varste diferite. Ipotezele cercetarii 1.Cu cat violenta domestica creste cu atat scad sansele femeilor de a avea relatii sociale 4. 3. 4. 3.Gradul de depresie al femeilor ar fi mai scazut daca s-ar diminua violenta domestica 2. victime ale violentei domestice. Populatia investigata. 2.Determinarea gradului in care violenta domestica duce la abuzul asupra copiilor.

4 .

5 .

6 .

7 .

8 .

In urma acestei corelatii au rezultat urmatoarele : Count 9 .b)Interpretarea datelor 1 .Gradul de depresie al femeilor ar fi mai scazut daca s-ar diminua violenta domestica. Prima corelatie la aceasta ipoteza s-a efectuat intre intrebarea “Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul de viata ?” si intrebarea “ In general aveti o dispozitie trista?”.

t n u o C Bar Chart Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? da nu 4 6 5 3 2 1 0 rareori intotdeauna In general aveti o dispozitie trista? Cea de a doua corelatie s-a efectuat intre.Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? da In general aveti o dispozitie trista? Total Rareori Intotdeauna 6 1 7 nu 1 2 3 Total 7 3 10 85 % din respondenti cu o dispozitie trista “rareori” au fost agresate fizic sau verbal de catre partenerul de viata insa doar 14 % din respondenti cu o dispozitie trista “intotdeauna” au raspuns ca au fost agresate fizic sau verbal de catre partenerul de viata .ceea ce inseamna ca ipoteza mea nu se confirma si starea de spirit a femeilor nu are legatura cu violenta domestica . intrebarea “In general aveti o dispozitie trista? “ si intrebarea “Vi s-a interzis vreodata de partenerul dumneavoastra de viata sa va intalniti cu rudele sau prietenii dumneavoastra”.In urma acestei corelatii au rezultat urmatoarele: Count Vi s-a interzis vreodata de partenerul dumneavoastra de viata sa va intalniti cu rudele sau prietenii dumneavoastra? Total 10 .

In acest caz ipoteza se confirma interzicerea relatiilor sociale de catre partener duce in cele mai multe cazuri la aparitia depresiei.cum reactionati? Total 11 .Cu cat violenta domestica creste cu atat cresc si sansele copiilor de a fi abuzati Prima corelatie la aceasta ipoteza s-a efectuat intre “Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata?” si intrebarea “ Atunci cand copilul dumneavoastra va cere un anumit lucru.da In general aveti o dispozitie trista? Total Rareori Intotdeauna 1 2 3 nu 6 1 7 7 3 10 33% din respondentii cu o dispozitie trista “rareori” li s-a interzis de catre partenerul de viata sa se intalneasca cu rudele sau prietenii iar 67 % din respondenti cu o dispozitie trista intotdeauna au raspuns afirmativ.cum reactionati?”.In urma acestei corelatii au rezultat urmatoarele: Count Atunci cand copilul dumneavoastra va cere un anumit lucru. Bar Chart Vi s-a interzis vreodata de partenerul dumneavoastra de viata sa va intalniti cu rudele sau prietenii dumneavoastra? da nu 6 5 4 t n u o C 3 2 1 0 rareori intotdeauna In general aveti o dispozitie trista? 2.

Ceea ce inseamna ca ipoteza se confirma violenta domestica afecteaza in mare masura comportamentul mamei fata de copii.0 0.5 1.0 ii oferiti ce are nevoie 3.5 t n u o C 1.0 2.va enervati Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? Total Da Nu 1 3 2 ii oferiti ce are nevoie 3 2 5 5 3 8 Bar Chart Atunci cand copilul dumneavoastra va cere un anumit lucru.cum reactionati? va enervati 2. 0.5 67% din respondentii care au raspuns afirmativ la intrebarea “Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata?” se enerveaza atunci cand propriul copil le cere un anumit lucru.0 da nu Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? A doua corelatie la aceasta ipoteza intre “Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? si intrebarea” Iesiti cu copiii in parc?” din care a rezultat: 12 .

rezulta ca victimele violentei domestice nu au o relatie foarte buna cu copiii lor astfel ipoteza se confirma. 3.Cu cat violenta domestica creste cu atat scad sansele femeilor de a avea relatii sociale Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? * Aveti multi prieteni? Count Aveti multi prieteni? Total 13 .Iesiti cu copiii in parc? da Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? Total Da Nu 1 3 1 6 2 9 2 nu 5 Total 7 Bar Chart Iesiti cu copiii in parc? da nu 4 5 3 t n u o C 2 1 0 da nu Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? 83% din respondentii care au afirmat ca au fost agresati fizic sau verbal de catre partenerul de viata au afirmat deasemenea ca nu merg cu copii in parc .

da Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? Total Da Nu 0 3 3 nu 4 3 7 7 3 10 Bar Chart Aveti multi prieteni? da nu 4 3 t n u o C 2 1 57% din respondentii care au raspuns afirmativ la intrebarea” Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? “au afirmat de asemenea ca nu au multi prieteni .Victimele violentei domestice prefera sa se izoleze. ipoteza se confirma in proportie de peste 50%. 0 da nu Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? A doua corelatie la aceasta ipoteza s-a efectuat intre constanta “Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? si variabila “Ati anulat vreodata o intalnire cu prietenii?” rezultand urmatoarele: Ati anulat vreodata o intalnire cu prietenii? da Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? Total Da Nu 1 7 2 3 3 10 6 nu 1 Total 7 14 .

Bar Chart Ati anulat vreodata o intalnire cu prietenii? da nu 6 5 4 t n u o C 3 2 1 0 da nu Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? 85% din respondentii care au raspuns afirmativ la intrebarea“Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? au raspuns afirmativ si la intrebarea “Ati anulat vreodata o intalnire cu prietenii” 4. Prima corelatie la aceasta ipoteza s-a efectuat intre “ Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata?” si intrebarea” Aveti un loc de munca stabil? “ rezultand urmatoarele: Count Aveti un loc de munca stabil? da Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? Total Da Nu 2 9 1 1 3 10 7 nu 0 Total 7 15 .Daca violenta domestica s-ar diminua atunci gradul somajului in randul femeilor ar fi mai scazut.

A doua corelatie la aceasta ipoteza s-a efectuat intre” Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata?” si Ati renunta la el?(cu referire la locul de munca) Ati renunta la el? daca asta ar fi pentru dorinta unul mai partenerului bine platit de viata Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoast ra de viata? Total da nu 1 1 5 2 Tota l 7 2 6 3 9 67% din respondentii care au afirmat ca au fost agresati de partenerul de viata afirma de asemenea ca ar renunta la locul de munca daca asta ar fi dorinta partenerului de viata.Bar Chart Aveti un loc de munca stabil? da 6 nu 7 5 4 t n u o C 3 2 1 0 da nu Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? 78% din respondentii care au afirmat ca au fost agresati au afirmat deasemenea ca au un loc de munca stabil fapt ce infirma ipoteza . 16 .

Bar Chart Ati renunta la el? pentru unul mai bine platit daca asta ar fi dorinta partenerului de viata 5 4 3 t n u o C 2 1 0 da nu Ati fost agresata fizic sau verbal de catre partenerul dumneavoastra de viata? 17 .

Trebuie sa realizam ca acest fenomen nu le afecteaza doar pe victime. avocaţi. Aceasta ia atât forme subtile.. Mai multe centre de asistenţă pentru femeile abuzate.Concluzii Violenţa împotriva femeilor. cât şi evidente. Violenţa împotriva femeilor. medici generalişti. Propuneri: 1. Aceasta nu pentru că efectele inegalităţii de gen nu sunt evidente.naturală” a lucrurilor. ci si societatea insasi.Finanţarea de servicii de către statul român pentru femeile abuzate. ci pentru că mentalităţile sunt bine înrădăcinate în societate. Infiinţarea centrelor de consiliere pentru bărbaţii violenţi. 2. psihologi. medici legali. în toate formele sale. populatia trebuie informata de existenta acestora. este larg răspândită în toată lumea. 3. asistenţi sociali. fiind adânc înrădăcinate în practicele sociale şi culturale şi astfel în ordinea . este o consecinţă a raporturilor de putere inegale care există între bărbaţi şi femei. 4. 18 .locatia si serviciile pe care le ofera. judecători. Pregătirea/instruirea reprezentanţilor instituţiilor care intervin în asistarea victimelor violenţei domestice: poliţişti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful