Functiile familiei

Familia reprezinta acea alianta de indivizi umani intre care exista relatii de rudenie ,de sange,in urma reproducerii naturale in fct de posibilit,norme specifice unui mediu social,alianta care desfasoara un mod de viata comun intr-um mediu distinct. Existenta fiintei umane este_caracterizata de sistem de relatii si de forme de organizare determinate de nivele si tipuri de evolutii ale comunitatilor umane ca si de treapta de dezvoltare social-economica. Familia normala trebuie sa asigure si sa indeplineasca un sir de functii care favorizeaza dezvoltarea tuturor membrilor. G. P. Murdock apreciaza ca familia nucleara (ce se caracterizeaza prin universalitate) îndeplineste în esenta patru functii : sexuala, reproductiva, economica si socializatoare. În acelasi context, W.F. Ogburn precizeaza ca principalele functii ale familiei traditionale sunt : functia de reproducere, economica, educationala, recreationala, religioasa si social psihologica.  Functia biologica se refera în special la satisfacerea cerintelor sexuale ale partenerilor si procreeare a copiilor. Ea trebuie sa asigure mecanismul înlocuirii membrilor societatii de la o generatie la alta. Familia si societatea reglementeaza activitatea sexuala, impunând anumite restrictii. Restrictiile se refera, de regula, la limitarea activitatii sexuale la sistemul marital si la tabuul incestului.  Functia de plasare sociala se refera la faptul ca pentru fiecare individ, familia constituie contextul social initial si îi asigura o identitate sociala initiala. Pozitia, statutul derivat din familie îi influenteaza în mod semnificativ viitoarele experiente de viata. Nu este totuna sa te nasti într-o familie bogata sau saraca, într-o familie de intelectuali sau analfabeti etc.  Functia economica consta în acumularea unor venituri suficiente pentru toti membrii familiei si alcatuirea unui buget comun. 

Functia de solidaritate se refera la rolul familie în statisfacerea nevoilor de afectiune, caldura, respect si ajutor reciproc între cei doi parteneri si între toti membrii familiei (parinti, copii, frati, surori). 

Functia sexuala si reproductiva -ca si celelalte functii, functia sexuala a cunoscut importante schimbari. A inceput sa se acorde o tot mai mare importanta performantelor sexuale. Niciodata nu s-a discutat ca acum despre "satisfactie sexuala", "apetit sexual" etc. Imortanta acordata acestor aspecte face ca indivizii sa adopte o serie de comportamente ce cad de multe ori, in cele doua extreme (dorinta de a poseda versus inhibitia sau teama de a nu fi destul de "bun/buna" in actul sexual). Aceste componente sunt, de regula, "vinovate"

P rin ii sunt datori s creasc copilul.  func ia juridic a familiei. Ea nu se m rgine te s tind la asigurarea unui sistem de tehnici în rela iile dintre individ i societate care s dea acesteia din urm minimul de stabilitate necesar pentru conservarea ei. adoptare sau mo tenire etc. Cred ca specialistii au identificat bine aceste functii si defapt nici nu as putea sale reprosez nimic. între inerii copiilor. În familie se dobândesc primele no iuni despre moral . care asigur copiilor o pozi ie legitim în societatea existent .Daca fiecare membru al familiei s-ar conduce si ar respecta aceste functii atunci societatea ar avea parte doar de familii ideale. prin transmiterea la generatia urm toare a tradi iilor religioase. Educa ia în familie are ca scop formarea unui om cu o dezvoltare multilateral înv tura i preg tirea profesional a acestuia. stabilirea legilor de  Funcia politic . .studiile realizate de ei sunt de o mare insemnatate si sunt exemple dupa care noi ar trebui sa ne conducem.Familia a avut în toate timpurile un rol important în educa ia copiilor. educa ia Aceast func ie are ca finalitate integrarea eficient a individului în societate. i armonioas . acest lucru realizându-se prin formarea dup un anumit ideal de personalitate. se imprim copilului reguli i deprinderi. dezvolta patriotismul si spiritual civic.  Func ia educativ . Dupa parerea mea aceste functii sunt cele mai importante care ar putea contribui la dezvoltarea personalitatii umane si la crearea familiei. ci urm re te crearea de individualit i bine preg tite. s se îngrijeasc de s n tatea. aceast func ie a familiei poate duce la feti ism.\ i care are scopul protej rii familiei în societate (pl tirea aloca iilor. principii ce constituie fundamentul pe care se formeaz personalitatea omului matur. care s aduc o contribu ie maxim la transformarea i la progresul societ ii.de satisfactia/insatisfactia indivizilor fata de relatia de cuplu. care de fapt joac un rol în func ia de socializare a famliei.  func ia religioas a familiei. de insasi continuitatea si viabilitatea mariajului. care este cuprins în constitu ie.

Functia de plasare sociala si educationala ± chiar daca am trait. Functia religioasa.m-a educat si am crescut doar cu mama acest lucru nu ma impiedicat sa am o dezvoltare normala.sa nu am anumite complexe. Micul buget familial pe care il avem ne permite strictul necesar.2007 .sa am studii si sa ma integrey in societate .sa-mi cumpere haine ca sa arat si eu bine ca ceilalti semeni.unde pot comunica pe diferite teme si ma simt iubita si asteptata.³INTRODUCERE ÎN PSIHOLOGIA FAMILIEI I PSIHOSEXOLOGIE´. ma sprijina si ma incurajeaza in clipele grele. pe care l respectam sip e care nu cred ca le vom schimba vriodata.mama se straduie sa-mi dea bani de buzunar. Functia economica ± din micul salariu pe care il are.In famila mea de origine au fost si sunt prezente urmatoarele functii: Functia de solidaritate.de multa vreme in familia bunicii si deja in familia noastra sunt anumite sarbatori religioase conform Calendarului Crestin Ortodox.mama face tot posibilul ca sa-mi ofere sprijin moral. Bucuresti. Bibliografie: DIANA LUCIA VASILE. apoi la scoala.Ca si ceilalti parinti mama m-a dus la gradinita. Familia e locul unde ma simt cel mai bine. Mama sa straduit sa ma educe in asa fel incit sa nu fiu materialista si sa accept oamenii cu un buget mai mic.imi ofera caldura si afectiune. si-a dorit ca eu sa-mi formez un viitor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful