Cum ar fi fost, de exemplu, ca roverele martiene Spirit si Opportunity sa aiba dimensiunile unei insecte si sa poata scormoni printre pietrele

si nisipul de pe Marte ?

Carbonul exista in stare naturala sub forma de grafit. Atunci cand cercetatorii aranjeaza aceiasi atomi de carbon in forma tiparului de fagure si il ruleaza in tuburi minuscule de numai zece atomi, nanotuburile rezultate capata trasaturi extraordinare:
au de 100 de ori rezistenta la intindere a otelului, numai o sesime din greutate sunt de 40 de ori mai puternice decat fibrele degrafit pot fi atat conductori cat si semiconductori

Senzorii miniaturali pot detecta pana la cateva parti dintr-un milion ale unor substante chimice.

Institutul pentru Concepte Avansate (ICA) din cadrul NASA a fost special creat pentru a promova cercetarea vizionara in domeniul tehnologiilor spatiale care vor necesita intre 10 si 40 de ani ca sa fie fructificate.

Spre exemplu, ICA a fondat un studiu de fezabilitate asupra manufacturii la nanoscara - altfel spus, folosirea unui numar mare de masinarii microscopice moleculare care sa produca orice obiect prin asamblarea acestuia atom cu atom.

Crema care ne protejeaz de radia ia solar UV are încorporat în ea dioxid de titan cu particule de dimensiuni nano.

Ochelarii de soare au lentile de plastic rezistente la zgâriere datorit tratamentului acestora cu nanoparticule de dioxid de titan.

Particulele de negru de fum ce au dimensiuni nano penetreaz re eaua macromoleculei cauciucului formând o a doua re ea care reduce semnificativ abraziunea cauciucului.

Departamentul de Inginerie Mecanica al Universitatii din Columbia si IBM,s-au inspirat din felul in care cristalele se formeaza in natura si au reusit sa creeze un model matematic al unui astfel de proces natural, si spera sa o poata folosi pentru cresterea nanocristalelor artificiale.

La Universitatea Standford, un grup de cercet tori au reu it s creeze o baterie din hârtie de xerox. Ea a fost îmbibat cu o cerneal neagr în care se g sesc nanotuburi de carbon i nanoconductori din argint.

Dup ce a stat un timp într-un cuptor pentru ca apa din cerneal s se evapore, hârtia a c p tat conductivitate i a putut fi înc rcat cu energie electric .Conform celor care au lucrat la proiect, o baterie construit astfel suport 40.000 de ciclii înc rcare/desc rcare.

La Universitatea Tonhuku din Japonia, au fost proiectate mici spirale rotative. La nevoie, aceste dispozitive pot chiar penetra anumite tumori pentru a le suprima si pot livra substante medicalecatre anumite tesuturi si organe

Doctorul James Friend din cadrul Universitatii Monash din Australia a construit deja un motor de tip acvatic de dimensiunea unui cristal de sare si conduce cercetari minutioase pentru obtinerea unei dimensiuni inferioare a acestuia, echivalenta cu grosimea firului de par uman.

Cercet tori din Singapore au reu it s ob in o membran robust din nanofibre de dioxid de titan care va avea un poten ial mare în procesul de purificare a apei . Eficien a membranei de a îndep rta acizii humici i substan ele organice din ap este de circa 57-60% în absen a luminii UV i de 94-100% în prezen a luminii UV.

Vopselele ce prezint propriet ile florii de lotus,fiind u or de cur at, au fost introduse cu succes pe pia , în special pentru vopsirea fa adelor. Ele se ob in cu ajutorul unor lian i hidrofobi i a unor pigmenti anorganici la scar nano.

Bibliografie
Chaikin, Paul - High Magnetic Field Science; Chu, Steven Manipulararea particolelor neutronice; Claude, Cohen-Tannoudji Manipulare; www.nanobound.com www.crnano.typepad.com www.iop.org www.aspbs.com

Realizat de Spataru Marian Elev in clasa a-XII-C Liceul Al.I.Cuza,Iasi Profesor indrumator :Paraschiv Daniela