Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Manual de utilizare

CADdy++ / SEE Electrical

Planuri instalatii electrice

Versiunea 2005: Editia 15.11.2005

Copyright Copyright (c) IGE-XAO Junie 2005. Toate drepturile rezervate. Nici o parte a acestui manual nu va fi reprodusa, transcrisa, salvata sau tradusa, sub nici o forma sau din nici un motiv, fara autorizarea scrisa a IGE-XAO, 25-27 bld Victor Hugo, Immeuble Pythagore 31773 COLOMIERS CEDEX FRANCE.

Versiune 2005

1

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

1. Introducere __________________________________________________________
Acest Manual de utilizare are drept scop furnizarea notiunilor de baza in crearea unui plan de instalatie electrica.Contine un plan de instalatie electrica in care planul cladirii este realizat in AutoCad si importat din fisier DWG. Cladirea este echipata cu un tablou de distributie, corpuri de iluminat, intrerupatoare, prize si conductoare trase in tub pvc montat sub tencuiala.Instalatia electrica a apartamentul va contine 6 circuite de priza (C1 – C6, cu trasee sub tencuiala in tub PVC16) si un circuit de iluminat C7 (cu traseu sub tencuiala in tub PVC13). Exemplul de proiect este salvat sub numele Apartament - Plan instalatie. Va rugam sa urmati acest capitol pas-cu-pas.

Notiuni introductive
Programul este realizat pentru instalatii aparente montate pe tencuiala. Acest lucru nu este o piedica in realizarea instalatiilor sub tencuiala, cu conductoare trase in tub pvc.In exemplul descris in acest manual vom vedea cum se poate adapta pentru instalatie executata sub tencuiala. - Planul se realizeaza in 2 dimensiuni X si Y (vedere de sus) iar dimensiunea Z, pe verticala, respectiv, inaltimea de montaj a aparatelor si a traseului de cablu (elevatie) se indica fie uniform pentru toate aparatele fie individual, daca sunt diferite. - Originea de la care se masoara inaltimea de montaj a aparatelor si a traseului de cabluri, este pardoseala. - Spre deosebire de Autocad unde traseele de cabluri sunt simple linii, in CADdy++/SEE Electrical li se atribuie proprietati electrice, de aceea metoda de realizare a planului este mai laborioasa, invitand proiectantul sa gindeasca pas cu pas instalatia si sa realizeze legaturile necesare intre aparate, doze, cutii de derivatie, cabluri, tablouri etc. Cistigul care se obtine este un proiect riguros si exact, in ce priveste traseele alese, care trebuie sa fie reale si posibil de executat de instalator (se pot evidentia exact ocolirile, devierile de traseu, urcarile, coborarile etc.) lungimea cablurilor, legaturile dintre aparate. - Conteaza ordinea in care se realizeaza planul: mai intai inserarea tuturor simbolurilor si apoi realizarea legaturilor. - Sunt foarte importante dozele si cutiile de derivatie care indica exact legaturile la aparate si determina implicit lungimea cablului la acele aparate.

1.1. Cum calculeaza CADdy++/SEE Electrical lungimea cablului (in cazul nostru a traseului)? Sunt inserate doua simboluri pe un plan de instalatie (imaginea de mai jos). Inaltimea ambelor simboluri este de 1.000 mm de la nivelul pardoselii. Inaltimea traseului cablului fiind la 2.000 mm (Elevatie implicita cablu din Proprietati pagina), lungimea calculata a cablului este 4.500 mm: urcarea de la primul simbol la traseu (2.000 – 1.000) + traseul L (2.500 mm intre simboluri) + coborarea la al doilea simbol (2.000 – 1.000 ). Aceasta da lungimea totala de 1.000 + 2.500 + 1.000 = 4.500 mm.

Versiune 2005

2

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

(reprezentare in realitate – vedere laterala)

(reprezentare in program - vedere de sus) Daca se face legatura in bucla, la o a treia priza (imaginea de mai jos), inseamna, ca va fi creat inca un cablu (intre a doua si a treia priza) si calculul lungimii lui va fi facut pe baza exemplului prezentat mai sus. Asta inseamna, ca o portiune de cablu (urcarea la a doua priza) va fi calculata in plus la lungimea totala. Pentru evitarea acestor probleme se pun cutii de derivatie, sau doze (cum se procedeza si in realitate). Realizarea legaturilor intre simboluri cu cabluri se modifica astfel: - primul cablu, intre prima priza si cutia de derivatie, - al doilea cablu, intre cutia de derivatie si a doua priza, - al treilea cablu, intre cutia de derivatie si a treia priza.

(reprezentare in realitate – vedere laterala)

CORECT (reprezentare in program - vedere de sus)

Lungimea cablului in acest caz este: de 3 ori coborarea la prize + traseul orizontal. Versiune 2005 3

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical INCORECT

IGE+XAO

sau

1.2. Elevatie la traseu, cand exista un obstacol care trebuie ocolit In cazul cand exista obstacol in calea traseului si trebuie ocolit, se insereaza doua simboluri ca in imaginea de mai jos: Traseu in sus si Traseu in jos din baza de date simboluri Instalatii electrice, directorul de simboluri Simboluri cablu.

(reprezentare in program - vedere de sus) Deoarece celor 2 simboluri, li se vor atasa lungimile (elevatia) traseului de urcare si de coborire programul le va lua in considerare la calculul lungimii totale a traseului.

(reprezentare in realitate - vedere laterala) ATENTIE: Legaturile cu cabluri se fac intre 2 simboluri. Este gresit cand faceti o legatura in linie intre mai multe simboluri legand numai primul si ultimul simbol (cele intermediare nu vor fi legate).

1.3. Texte in CADdy++/SEE Electrical Crearea unui text in CADdy++/SEE Electrical se poate face utilizand functia Nou din meniul Text sau apasand butonul , iar editarea se poate face utilizand functia Editare din meniul Text sau apasand butonul .

Exemplu creare text nou: 1.M 2.M Text Nou Puteti da clic pe icoana (icoana cu un A negru creaza un text nou, icoana cu un A rosu este folosita pentru editarea unor texte existente).

Versiune 2005

4

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

3.+ 4.#

Mutati cursorul in caseta de dialog Editor Text…. <Text> Introduceti textul.

5.> 6.+

Selectati atributele de text dorite, ca marime, ajustare, Alieniere st., sau Aliniere centr. Inserati textul in desen. Caseta de dialog ramane deschisa!

7.+ 8. 9.>

Mutati cursorul in caseta de dialog Editor Text din nou. Schimbati textul existent sau introduceti un text nou, plasati textul in desen etc. Clic pe butonul Editor Text. pentru a inchide caseta de dialog

ATENTIE:

Inaltimea textului depinde de scara simbolului. Unghiul textului depinde de unghiul de rotire al simbolului. Din acest motiv uneori este nevoie la final sa se ajusteze si uniformizeze textele.

Versiune 2005

5

Imprimare IGE+XAO Dupa ce proiectul este completat.M Imprimare ATENTIE: La imprimarea unei pagini in modulul Planuri instalatii electrice trebuie sa fie setata casuta Imprimare color (imaginea de mai sus).Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical 1. poate fi imprimat din meniul Fisier / Imprimare.M Fisier 2.4. Versiune 2005 6 . 1. chiar daca nu se imprima color.

Crearea unui plan de instalatie ________________________________________________________ Se creeaza un proiect nou pe baza celor descrise in Capitolul 2 din fisierul 1_Manual_CADDY++2005_Scheme_B120. Ghid Rapid: Clic dreapta in managerul de proiecte pe “Planuri instalatii electrice” si utilizati functia Pagina noua.pdf. Apare caseta de dialog “Date despre Pagina”: Inserati informatiile urmatoare in caseta de dialog: * # * # * Pagina: Numarul paginii: "1" (sugerat automat de CADdy++/SEE Electrical) Index A. B sau similar (nu este utilizat in acest exemplu) Data creare pagina 7 Versiune 2005 . trebuie sa selectati Planuri instalatii electrice.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 2. Cand doriti sa creati un plan de instalatie.

este disponibil pentru Planuri de instalatii electrice un set nou de functionalitati. !!! Se creeaza inca o pagina noua in proiect pe baza celor descrise mai sus. Cand acest tip de desen este activ. Versiune 2005 8 .Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical # * # * # * # # Sugerat automat de CADdy++/SEE Electrical Data revizuire pagina Sugerat automat de CADdy++/SEE Electrical Pagina Creata De Initialele Dvs. Descriere pagina-linia 01 Apartament OK IGE+XAO CADdy++/SEE Electrical creeaza si deschide pagina 1. Se importa fiserul DWG utilizand functia Desen AutoCAD DWG/DXF/DXB din meniul Fisier > Deschide. NOTA: Meniurile sunt ajustate pentru a se potrivi exact cu tipul de desen cu care lucrati. De aceasta pagina este nevoie pentru prelucrarea desenului importat. fara nici o informare de pagina.

se selecteaza in cazul cand este nevoie de informatii de straturi din AutoCAD.0 pentru a nu modifica scara originala a planului. Sterge pagina inainte de import . Citeste info. layer ale desenului .se seteaza 1.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Se selecteaza fisierul ”Plan Apartament.dwg” de importat. Se incarca fisierul apasand Open. Versiune 2005 9 . pentru ca dupa import pe pagina sa ramana numai planul. Scara desen .se selecteaza pentru ca sablonul de desen sa se stearga automat la import.

3. Scara ________________________________________________________ La planurile de instalatii se foloseste scara. Se observa. Se da un clic in mijlocul planului dupa aceea se apasa tasta SPACE. In acest caz desenul este mai mic. 3.2.5 -> se micsoreaza desenul la jumatate. Se apasa tasta * de pe tastatura NumLock care mareste planul de 2 ori.) Se copiaza in Clipboard cu CTRL+C. dimensiunea desenului sablon este A3 (420 mm x 297 mm).25 -> se mareste desenul cu 25%.3.) Se selecteaza toate elementele cu CTRL+A. sau se apasa tasta PageUp pentru a reveni la pagina anterioara. In exemplu. Daca trebuie sa mariti planul si nu incape in pagina. de exemplu 1:100 sau 1:50 sau 1:10 etc.0. deci trebuie marit. In total planul s-a marit de 16 ori (2nr. apasari *=24=16). 3. 3. Exemple valori dX si dY: .Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 3.) Se apasa CTRL+V (planul este atasat de cursor centrat in mijloc). Se observa ca se poate mari inca putin desenul.2 -> se mareste desenul de 2 ori. se face ajustarea planului astfel ca sa incapa in pagina. Inaintea inserarii planului in mijlocul paginii dvs. Selectati toate elementele desenului (se evidentiaza cu culoare rosie).) Se da dublu click pe pagina 0001 din Manager de Proiect.25). unitatea de masura la aceste 2 proprietati este in mm). La valoarea dX se introduce valoarea cu cat trebuie marit sau micsorat planul (in cazul nostru 1.1. . Versiune 2005 10 .4.1.) Se foloseste functia Editare > Modificare selectie > Scalare selectie (sau apasand butonul ). se da clic stanga pe coltul de stanga sus a unui dreptunghi imaginar si se trage cursorul pana la coltul dreapta jos al dreptunghiului. ca se mai poate mari desenul si se apasa inca de 3 ori *. La dY se introduce aceeasi valoare pentru a mentine simetria planului. . Desenul de arhitectura se „curata” si se copiaza in prima pagina. atunci Clic drepta pe pagina -> Proprietati pagina si se modifica valorile la Extensia-X a desenului si la Extensia-Y a desenului (atentie. (Selectarea se face ca si in AutoCAD. Se insereaza planul in pagina.

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 3. Se observa. Pentru a masura corect o cota (distanta) utilizam functia Vizualizare > Salt la puncte. apare un patrat mic la capatul liniei de cotare. Tot aici gasim si alte setari legate de cotare.) Pentru calculul exact al scarii verificam o cota (sau o distanta exacta cunoscuta). din meniul Desenare > Cotare. X1=220 cm. sageti etc. din hol. ca apropiind cursorul de primul reper. Versiune 2005 11 . Inainte de cotare se verifica scara cotarii lansand functia Setari. care are distanta X1. In cazul nostru luam o cota din mijlocul planului. sau se .. ca dimensiuni texte. unde la Scara numarul trebuie sa corespunda totdeauna cu Scara paginii (este implicit 100). Vom cota distata verticala din hol utilizand functia Desenare > Cotare > apasa butonul Vertical.5..

scara =? Scara = (220*100)/4399. 100 4399.) Localizati cursorul intr-un loc aleatoriu in desen si dati clic dreapta..7.. Va aparea caseta de dialog pentru Proprietatile Desenului: Versiune 2005 12 ... scara =? 220 .96 . 3..) Selectati Proprietati pagina din meniul derulant prin clic dreapta pe pagina.96. Scara reala se calculeaza cu regula de trei simpla astfel: X2 . 100 X1 . care este masurata la scara 1:100...96= 5 Se modifica scara paginii pe baza ghidului de mai jos. Ghid Rapid: 3.6. Se da clic inca odata si apoi clic dreapta pentru terminarea cotarii. Obtinem o distanta X2=4399..Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Se da clic odata si se trage cursorul in jos pana cand apare patratul si pe celalalt capat.

importat. (220 cm). puteti insera mai mult de un desen in acelasi cadru de desenare.) Se verifica corectitudinea scarii masurand din nou cota respectiva si trebuie sa obtinem aceeasi valoare cu cea existenta pe desenul dwg. 3. Daca doriti.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Introduceti urmatoarele informatii in caseta de dialog: * # * # Scara valoarea calculata: 5 Scara simbol 2 Scara pentru elementele desenului este setata la scara 1:5 si simbolurile 1:2. Astfel se pastreaza unitatea de masura folosita in desenul de arhitectura. Unitatea de masura in cazul nostru este in centimetri (cm). ATENTIE 3: In afara de atributele Inaltime implicita simbol si Elevatie implicita cablu (lungime pe verticala) toate atributele vor fi in milimetrii (mm). ATENTIE 1: Acesti pasi pentru determinarea valorii scarii sunt foarte importanti pentru ca de aceste calcule si setari depinde precizia calculului lungimii cablului.8. Schimbati scara continuu pe masura ce lucrati cu fiecare desen. 13 SUGESTIA 1: Versiune 2005 . Aceeasi unitate de masura trebuie folosita si la urmatoarele setari din Proprietati pagina: Inaltime implicita simbol Elevatie implicita cablu (lungime pe verticala) ATENTIE 2: Origine simbol de la perete si Simbol offset pentru alt simbol sunt in mm pentru ca se refera la pagina. in acest caz (cm) si lungimile cablurilor din Rapoarte vor fi in unitatea de masura originala.

daca trebuie inserate multe simboluri pe acelasi desen cu un spatiu disponibil limitat. Dupa cum se observa. mobilier. cote etc. este important sa selectati o grila care se potriveste cu planul desenului. Pentru aceasta grila trebuie sa fie setata exemplu la 1. ca de ex. Aceasta va face lucrul cu elemente si simboluri mai usor. Aceasta poate fi necesar din motive de spatiu. dimensiunea grile este divizibila una cu alta. Grila ________________________________________________________ Inainte sa incepeti. Versiune 2005 14 . Se selecteaza culoarea negru in Culoare penita. Se pot sterge din plan obiecte de arhitectura inutile. se da clic dreapta si se utilizeaza functia Proprietati. se bifeaza si se apasa butonul OK. Pentru ca tot planul sa fie de culoare negru se selecteaza toate elementele utilizand CTRL+A. In acest exemplu Scara simbol este setata la 1:2 (simboluri la jumatate de dimensiune).Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Simbolurile pot fi de asemenea setate la scara. 4.25 mm.

Versiune 2005 15 . masurat in cm. fiind inaltimea de 1. cutia de derivatie sau alt aparat. Inaintea inserarii simbolurilor se poate seta in Proprietati pagina: - Inaltime implicita simbol: (150 cm) inaltimea implicita a simbolurilor ce vor fi inserate in plan. Aceasta valoare se poate schimba si dupa inserarea simbolurilor.5m de instalare a intrerupatorului. Se poate modifica inaltimea simbolurilor in Proprietatile componentului dand dublu clic pe simbol si modificand valoarea la Inaltime.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 5.: se introduce valoarea 150. intrerupatorul. (aici) de la nivelul pardoselii. Ex. Aceasta valoare se da in functie de inaltimea la care se monteaza priza. Inserare simboluri pentru circuite de priza ________________________________________________________ Trebuie sa inserati simboluri pe desen.

) Apasati butonul Prize. 5.Elevatie implicita cablu (lungime pe verticala): (220 cm) inaltimea traseului de cabluri. Dati clic pe “Simboluri” in Managerul de Proiect: Versiune 2005 16 . 5.2. Iluminat.1. 5. si creati trei straturi la Strat ID 11.) Comutati CADdy++/SEE Electrical din Proiect in Simboluri. Ghid Rapid: Creati straturi pentru instalatia electrica. ATENTIE 3: Pe langa scara. 12 si 13 cu Titlu strat TD.3. masurat in cm (in cazul nostru) de la pardoseala. elevatiile prezentate mai sus sunt foarte importante pentru calculul corect al lungimii cablurilor.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO .) Scrieti in Strat curent valoarea 11 si apasati butonul OK.

IGE+XAO 5.6. 5. 5. 5. Versiune 2005 17 .) Deplasati simbolul in desen prin “tragere” (drag & drop). NOTA: Apasand se deschide Browser. Simbolul este atasat cursorului si poate fi inserat prin clic stanga dupa cum arata in imaginea de mai jos. Se scrie in campul Tip tipul tabloului de distributie: ABB PT 8M.) Apasati butonul . Trebuie sa dati Nume (-). Prize. Intreruptoare etc. Lampi. Simbolurile sunt sortate in ordine numerica/alfanumerica. TD si adaugat Tip la simbol (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc dimensiunile tabloului). 5.) Clic pe simbolul “TD”. simbolurile pot fi alese si inserate pe desen.10. Cand este selectat un director.) Dublu-clic pe subdirectorul “Distributie”.) Dati dublu clic pe simbolul inserat.4. 5.7. Catalog cu furnizori de componente si din catalog se poate alege un tablou corespunzator.) Dati dublu clic pe biblioteca de simboluri “Diverse” ca sa se extinda.9. 5.) Dati dublu clic pe biblioteca “Instalatii electrice” ca sa se extinda: Biblioteca este divizata in subdirectoare. Prima data se insereaza cutiile de derivatie. scrieti in Strat curent valoarea 12 si apasati butonul OK.5. Desenare circuite de prize. de exemplu Distributie. ex.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical Inseram tabloul de distributie.8.

5.13. Simbolul este atasat cursorului si se trage in desen. 5.) Dublu-clic pe subdirectorul “Distributie”. Se observa pe prima imagine.11. Alegeti si trageti simbolurile in locul dorit in desen. ca simbolul este prea mare si pentru micsorarea lui se apasa tasta „/” din tastatura NumLock. Versiune 2005 18 .) Clic pe simbolul “Cutie de derivatie”.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Cand dati clic pe un nume de simbol.12.) Deplasati simbolul in desen prin “tragere” (drag & drop). graficele sunt prezentate intr-o fereastra mica dedesubt. Se observa pe cealalta imagine simbolul micsorat si inserat cu clic stanga. 5.

D2 . Se modifica inaltimea la 20 cm. In acest caz inserati la o distanta mai mare de punctul dorit.. ex..Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Cand apare o cruce rosie NU inserati simbolul.12-5. adaugat la Tip denumirea Doza ST 100 si inaltimea nu se modifica.15. ex.. Trebuie sa dati Nume (-). deoarece simbolul va fi grupat cu desenul de langa el (unde apare crucea). clic stanga pe simbol si se trage la locul dorit.) Repetati pasii 5.) pentru circuitele prizelor. click dreapta pentru terminarea inserarii si dupa aceea se da simplu. Versiune 2005 19 .) Dati dublu clic pe simbolul inserat. 5.. D1 si adaugat la Tip denumirea Doza ST 10x15.14 pentru inserarea celorlalte cutii de derivatie (inca 3 buc. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol. 5.14. Aceste distante sunt presetate si se pot modifica in Proprietati pagina la atributele: Origine simbol de la perete si/sau Simbol offset pentru alt simbol.

Deasemenea puteti sa mariti sau sa micsorati simbolul inaintea inserarii apasand [*] (apasat o data mareste de 2 ori) sau [/] (apasat o data micsoreaza la jumatate) pe tastatura NumLock.) Prizele se insereaza din subdirectorul Prize simbolul Priza cu CP. NOTA: In CADdy++/SEE Electrical la inserarea simbolurilor pe planurile de instalatii. Apasand [+] simbolul se va roti in sensul opus acelor de ceasornic. Apare un meniu din care se selecteaza functia dorita (imaginea de mai jos). simbolurile vor fi orientate automat fata de pereti in concordanta cu planul desenului.16. Apasand tasta CTRL simbolul nu se mai roteste automat. Versiune 2005 20 . IGE+XAO Inserare prize.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical Planul va arata ca in imaginea de mai jos. Puteti schimba orientarea apasand [+] sau [-] pe tastatura NumLock.17. deoarece majoritatea prizelor vor fi amplasate la inaltimea de 20 cm. Apasand [-] simbolurile se vor roti in sensul acelor de ceasornic. inaintea inserarii simbolului (cand simbolul este atasat la cursor) se apasa tasta F4 si se da clic dreapta.) Se seteaza in Proprietati pagina atributul Inaltime implicita simbol la valoarea de 20. 5. Unde nu exista aceasta functie. 5. Utilizarea acestor functii pe Notebook: Sunt unele Notebook -uri pe care se poate activa tastatura NumLock cu o functie speciala (Fn).

ex. C1. sau se apasa butonul .19. se da clic pe acest text si se utilizeaza functia Muta selectia din meniul Editare > Modificare selectie. sau se apasa butonul . Se roteste textul C1.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Primul simbol se insereaza dupa cum arata imaginea. Se muta textul C1. se da clic pe acest text si se utilizeaza functia Rotire selectie din meniul Editare > Modificare selectie. 5.1 astfel: se apasa F5. In final textul va fi in locul dorit.) Dati dublu clic pe simbolul inserat.1 (C1.18.1 inseamna prima priza din circuitul C1) si adaugat la Tip denumirea Priza PT CP. 5.1 cu 90° astfel: se apasa F5.) Urmeaza aranjarea textului C1. Versiune 2005 21 .1. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol (bifati la Arata).

adaugat la Tip denumirea Priza ST CP.). ex. Versiune 2005 22 . iar inaltimea nu se modifica.1.. C1. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol..14 pentru inserarea celorlalte prize (inca 14 buc..Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 5.2 .12-5. C6. Planul va arata ca in imaginea de mai jos.20.) Repetati pasii 5.

Legare simboluri cu cabluri in circuite de priza ________________________________________________________ Cand sunt inserate toate simbolurile in desen.) Setati grosimea liniei la 0. Aceasta va accentua cablurile in comparatie cu restul desenului cand imprimati. 6. 6.) Alegeti al doilea simbol (cutia de derivatie) unde trebuie sa se termine conexiunea si dati clic stinga in centrul cutiei de derivatie.3.) Clic pe meniul Cablu. (exemplu demonstrativ) 6. trebuie legate intre ele prin cabluri.50 mm: Cream primul cablu din circuitul C1.1. Inainte de a legaa simbolurile.5 mm. Ghid Rapid: 6. CADdy++/SEE Electrical conecteaza automat simbolurile in linie dreapta: (exemplu demonstrativ) Versiune 2005 23 .2. grosimea liniei trebuie sa fie setata la 0.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 6.4. Selectati functia Tip linie.) Alegeti primul simbol de la care trebuie sa inceapa conexiunea (clic in mijlocul tabloului).

CADdy++/SEE Electrical suporta ambele metode. Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit. in acest caz 3FY2. ex.5.) Dati dublu clic pe cablul inserat. pentru ca si cablul sa apartina la circuitul de priza. Versiune 2005 24 . 6. la atributul Strat modificati la 12. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol. clic dreapta > Proprietati. dar in cazul liniilor curbe nu se face calculul lungimilor.) Clic dreapta cand conexiunea este efectuata.) Dati clic pe cablu (este evidentiat rosu).5.6. IGE+XAO (exemplu demonstrativ) NOTA: IEC 61082 descrie doua metode diferite de realizare a unui plan de instalatii electrice: cu linii drepte sau cu linii curbe (Cablu > Tip curba). bifati Arata si apasati OK.7. W1.1 si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). 6.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical 6.

25 cm.9.25 (traseul) + (220 . Se observa ca lungimea de cablu. setat in Proprietati pagina. Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit. 25 Versiune 2005 . W1.6. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol.2 (al doilea cablu din circuitul C1) si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). ex. 6. Cream al doilea cablu din cicuitul C1. deoarece programul a facut calculul lungimii luand in considerare traseul cablului la inaltimea de 220 cm. se inchide Furnizori dand clic pe + si se deschide Grup -> tip de cablu. 6.) Pentru crearea urmatorului cablu se fac pasii de la 6.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical NOTA: IGE+XAO Apasand se deschide Baza de date cu furnizori de componente si din Furnizori -> IPROEB.) Dati dublu clic pe cablul inserat.220) (urcarea cablului de la tablou la traseu – ambele au acelasi inaltime) + 81. NOTA: Mai multe detalii privind calculul lungimii cablului gasiti la inceputul acestui manual de utilizare. calculata in cm. OK si OK. se alege din fereastra din mijloc cablul dorit. se apasa Selectare.1).2 pana la 6. Inaltimea tabloului este la 220 cm. este prea mare. Se face o legatura cu cablu intre prima cutie de derivatie (D1) si prima priza (C1. inaltimea cutiei de derivatie este la 20 cm.20) (coborarea cablului de la inaltimea de traseu la cutia de derivatie) = 281.5.8. in acest caz 3FY2. Astfel lungimea totala este (220 . lungimea traseului (din vedere de sus) este de 81.25 cm si inaltimea traseului cablurilor este la 220 cm. Exemplu de calcul lungime pentru cablul W1.

Versiune 2005 26 . calculata in cm. Dand dublu clic pe cablu. pentru verificare. ca lungimea lui este corecta.) Dati dublu clic pe cablul inserat. Dand dublu clic pe cablu. Inaltimea se modifica la 0 cm (traseu pe pardoseala) Apasati OK si dati clic dreapta pentru terminarea functiei. 6.2). W1.2 pana la 6.11. fiind 220 cm. se vede.10. este prea mare. Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit. 6. Se face o legatura cu cablu intre prima cutie de derivatie (D1) si a doua priza (C1. se vede.5.6. Cream al treilea cablu din cicuitul C1.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 6. Dand dublu clic pe cablu se vede ca lungimea de cablu.) Pentru crearea urmatorului cablu se fac pasii de la 6.10.) Pentru a modifica inaltimea traseului cablului fata de pardoseala. Se da clic pe cablu si se vede inaltimea traseului (prima imagine). pentru verificare. se utilizeaza functia Elevatie din meniul Cablu. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol. ex.3 (al treilea cablu din circuitul C1) si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). ca lungimea lui s-a modificat la 165 cm.12. si se modifica pe baza celor descrise la pasul 6. in acest caz 3FY2.

W1. ca lungimea lui este corecta.13.) Dati dublu clic pe cablul inserat.4 (al patrulea cablu din circuitul C1) si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit. Dand dublu clic pe cablu se vede ca lungimea de cablu. 6.10.14. calculata in cm.2 pana la 6.5. Versiune 2005 27 . se vede. ex. este prea mare. Se face o legatura cu cablu intre prima cutie de derivatie (D1) si a treia priza (C1. 6. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol. Dand dublu clic pe cablu. si se modifica pe baza celor descrise la pasul 6.) Pentru crearea urmatorului cablu se fac pasii de la 6.3). pentru verificare.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Cream al patrulea cablu din cicuitul C1. in acest caz 3FY2.6.

in acelasi mod (atentie nu folositi UNDO in acest caz) Cream circuitului C2.) Repetati conectarea simbolurilor pe baza pasului 6. Se face clic stanga pe originea traseului (tabloul de distributie). apoi pe sfirsitul traseului (priza C2) si se conduce traseul prin locul dorit. Versiune 2005 28 .2) este sub cablul W1. Se fac pasii de la 6. pana cand toate simbolurile sunt conectate.5.2 pana la 6.) Se leaga cutia de derivatie de tabloul de distributie.4.2 pana la 6.1 si Tip 3FY2. 6.) Cablul se creaza la fel ca in pasii descrisi mai sus. tineti apasat si trageti) si asa aveti posibilitatea de selectare a lui. 6. Legarea prizei C2 la tabloul de distributie. pentru circuitele C3 – C5.4. Cream circuitului C6.3 (cablul dintre cutia de derivatie si priza C1. Atentie traseul este la 220cm si se conduce conform imaginii.7 cu Nume (-) W2 si Tip 3FY2.5. Dupa modificari se muta inapoi la locul lui W1. 6. Dati clic dreapta cand conexiunea este realizata.15. Pentru modificarea lui (atribute) deplasati cablul W1.15. Cablul ramane atasat de pointer-ul mouse-lui pentru a aranja traseul lui. dupa cum se vede in imagine.16.4 (clic stinga.17.7 cu Nume (-) W6. Se fac pasii de la 6.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical NOTA: IGE+XAO Cablul W1.

7 cu Nume (-) W6. la inaltimea X.distanta de o grila). Se fac pasii de la 6.) Se leaga cele doua cutii de derivatie marcate cu rosu pe imaginea de mai jos.1 .3 si Tip 3FY2. 2.5.18. In cazul de mai sus lungimea cablului va fi mai mare cu lungimea unei grile.25 cm.2 pana la 6. Se fac pasii de la 6.2 pana la 6. (eroare care nu are importanta).1 de cutia de derivatie. 6. Trebuie evitat acest traseu din 2 motive: 1 traseul (circuitul C6) nu trece prin aceasta cutie de derivatie.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO ATENTIE 4: Daca traseul se conduce prin doza D1 (evidentiata cu rosu in imaginea de sus) cablul va fi legat de aceasta cutie de derivatie.lungimea cablului nu va fi reala. Aceasta pentru ca lungimea cablului dintre cutia de derivatie si aparat (priza) sa aiba valoarea cat se poate de precisa.) Se leaga priza C6.19. ATENTIE 5: 6. Versiune 2005 29 .5. respectiv cu 6.7 cu Nume (-) W6. Programul lucreza in 2D (vazut de sus) si atunci cind se leaga dintr-o cutie de derivatie un aparat aflat sub aceasta cutie de derivatie.2 si Tip 3FY2. in plan se amplaseaza aparatul cit mai aproape de cutia de derivatie (exemplul pe imaginea de sus C6. deoarece programul leaga cablul si de aceasta cutie de derivatie (luand in calcul inaltimea cutiei de derivatie).

7 cu prize fara contact de protectie.6 respectiv C6.) Se leaga Tabloul de distributie TD de cutia de derivatie marcata cu rosu pe imaginea de mai jos.5. Se fac pasii de la 6.21.8.5 respectiv 3FY2. W6. 6.6.6 si C6.4. Inseram 2 simboluri de prize din Baza de date simboluri Instalatii electrice/Prize/Priza. Se leaga pe rand de cutia de derivatie de jos prizele C6.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 6.7 si C6.2 pana la 6.7 si Tip 3FY2.7 cu Nume (-) W6.5.20. C6.6 si Tip 2FY2. Se da dublu clic pe ele si se completeaza Nume (-) C6.7 si Tip Priza ST. Se fac pasii de la 6.5. Versiune 2005 30 .) Schimbam prizele C6. 2FY2.2 pana la 6.7 cu Nume (-) W6.5 respectiv W6.

4 si C6. W6.5 la fiecare cablu.2 pana la 6.9.11 si Tip 3FY2.8.3. C6.22.2.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 6. W6. Versiune 2005 31 .10 respectiv W6.) Se leaga prizele C6. C6.7 cu Nume (-) W6. Se fac pasii de la 6.5 de cutia de derivatie marcata cu rosu pe imaginea de mai sus.

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical Planul cu circuite de prize arata astfel: IGE+XAO Versiune 2005 32 .

pana cand sunt inserate toate cutiile de derivatie pe baza imaginii de mai jos.6. 7.) Copiati cutia de derivatie de langa priza C6.2.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 7. Inserati cutia de derivatie copiata aplicand CTRL+V in coltul specificat pe imaginea de mai jos. 7. Apasati butonul si apasati butonul OK. 7. scrieti in Strat curent valoarea 13 Dati clic pe cutia de derivatie evidentiata in rosu. dati clic dreapta si aplicati functia Copiere sau CTRL+C.4. Inserati celelalte cutii de derivatie pe baza pasului 7. ex.1.) Copiati cutia de derivatie inserata mai sus. Dati dublu clic pe cutia de derivatie si schimbati numele la D5 in campul Nume (-). pe baza pasului 6.1. 7. D6.) Se activeaza stratul Iluminat.3. Inserare simboluri pentru circuitul de iluminat _________________________________________________________ Se insereaza simbolurile pentru circuitul de iluminat C7.2.) Schimbati stratul cutiei de derivatie inserate de la 12 la 13. Inserati cutii de derivatie. Versiune 2005 33 . Trebuie sa dati Nume (-) la simbol.

6.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Cutia evidentiata in rosu mai sus. cu ID 14. va fi o cutie de derivatie comuna pentru circuitul de priza C6 si circuitul de iluminat C7. la 14. Cutii comune. pe baza pasului 6. Versiune 2005 34 .1 si schimbati stratul cutiei de derivatie evidentiate in rosu. pe baza celor descrise la pasul 5. Pe imaginea de mai jos se vad cutiile de derivatie inserate pentru circuitul de iluminat C7 si cutia de derivatie comuna. Creati inca un strat.

Versiune 2005 35 . „curatata”. debifati Arata la stratul Prize si apasati OK. Apasati butonul .Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Imaginea de mai sus. se obtine prin ascunderea stratului Prize.

7.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical Inserarea corpurilor de iluminat. Planul va arata ca in imaginea de mai jos.8.) Inseram din Manager Simboluri > Instalatii electrice/Intreruptoare: de 2 ori simbolul Lampa semnalizare.) Deoarece aparatele vor fi amplasate la inaltimea de 250cm se schimba in Proprietati pagina: .) Inseram din Manager Simboluri > Instalatii electrice/Lampi: de 5 ori simbolul Lampa semnalizare. Planul va arata ca in imaginea de mai jos. Inserarea intreruptoarelor. odata Corp de iluminat cu tuburi – 1 si de 3 ori Corp de iluminat cu 2 tuburi fluorescente. IGE+XAO 7.6. 7.) Deoarece aparatele vor fi amplasate la inaltimea de 150cm se schimba in Proprietati .7. pagina: 7. si de 5 ori Intreruptor simplu.5. Versiune 2005 36 .

Versiune 2005 37 .b (identificatoare de litere pentru corp de iluminat. Inaltime: apare implicit pe baza setarii facuta la pasul 7.) Dati atribute la simbolurile inserate la pasii 7. bifati la Arata ca sa apara numele simbolului in plan. C7 (circuitul respectiv). Tip: se introduce tipul aparatului.8 astfel: 1.7. Tip: se introduce tipul aparatului. care arata cum sunt legate de intreruptorul respectiv). Intreruptoare (be baza imaginii de mai jos): Nume (-): C7 (circuitul respectiv).6 si 7. a (litera consecutiva. consecutiv).Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 7.5. ce se foloseste pentru identificarea intreruptoarelor care aprind corpul respectiv). 1 (nr.9. Corpuri de iluminat (pe baza imaginii de mai jos): Nume (-)optional: H (nume simbol). 2. Inaltime: apare implicit pe baza setarii facuta la pasul 7. bifati la Arata ca sa apara numele simbolului in plan. a.

) Dupa ce ati terminat pasul anterior (7. cu 90°) si/sau suprapuse pe altele. ca unele texte (numele simbolurilor) sunt rotite (ex. Versiune 2005 38 .9) o sa vedeti.19.10.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 7. Aceste probleme se pot rezolva pe baza celor descrise la punctul 5.

inserati la Nume (-) -> W7.5.7.5.5.) Pentru legarea cutiei de derivatie la corpul de iluminat H3/C7/c (din baie) repetati pasii 8.1 pana la 8. cu atribute Nume (-) -> W7.3. 8.1 si la Tip -> 2FY1. 8.2-6.) Pe baza celor descrise la pasul 6. ca in imaginea de mai jos.3. Ascunzand circuitele de priza se vede pe imaginea de mai jos primele legaturi ale circuitului de iluminat.2. 8.5.3.) Pentru legarea cutiei de derivatie la intreruptorul dublu (de pe langa doza marcata pe imaginea de sus) repetati pasii 8. Legati prima data tabloul de cutia de derivatie marcata cu rosu pe imaginea de mai jos.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 8.) Pentru legarea cutiei de derivatie la corpul de iluminat H3/C7/d (din hol) repetati pasii 8. cu atribute Nume (-) -> W7.6.3 si la Tip -> 2FY1.1.4 si la Tip -> 2FY1.3. 8. 8.6.5. Versiune 2005 39 .5. Legarea simbolurilor cu cabluri in circuitul de iluminat ____________________________________________________________________________ Pentru ca sa fie vizibil traseul pe unde se duce cablul se poate face ca circuitele de prize sa fie vizibile apasand butonul si bifati Arata la stratul Prize si apasati OK.) Mutati cablul desenat in stratul 13 pe baza celor descrise la pasul 6.) Trasarea cablului se face pe baza celor descrise in pasii 6.1 pana la 8. 8.2 si la Tip -> 3FY1. cu atribute Nume (-) -> W7.4.1 pana la 8.

8.9.) Legati cu cablu cele 2 cutii de derivatie ce se vad pe imaginea de mai jos. 8. Versiune 2005 40 .Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 8.) Legati cu cablu cele 2 cutii de derivatie ce se vad evidentiate pe imaginea de mai jos.10.) Legati cu cablu intreruptorul de cutia de derivatie din bucatarie.8.7.) Legati cu cablu corpul de iluminat H5/C7/e de cutia de derivatie din bucatarie. 8.

13.12. 8. Legati cu cablu cutia de derivatie.) Cutia de derivatie evidentiata.11.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 8. cu cutia de derivatie din dreapta (din camera de jos). cea de jos.) Legati cu cablu intreruptorul de cutia de derivatie din camera (imaginea de mai jos). 8. Versiune 2005 41 .) Legati cu cablu corpul de iluminat H6/C7/f de cutia de derivatie din camera (imaginea de mai sus). este o cutie din care se ramifica traseul in dreapta si in stanga.

iar din tabloul de distributie TD se fac legaturile pentru debara. hol intrare si camera mare.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical Planul de instalatie electrica arata ca in imaginea de mai jos: IGE+XAO Pe baza celor descrise mai sus se fac legaturile mai departe: din doza marcata pe imaginea de mai sus pentru baie si camera din stanga. Versiune 2005 42 .

Imaginea planului de instalatie ______________________________________________________________ Felicitari! Ati completat pagina din exemplul dvs. Pagina este ilustrata mai jos: Versiune 2005 43 .Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 9.

Se genereaza Specificatie de materiale din Managerul de Proiect dand clic dreapta pe Specificatie de materiale si Generare. 2. Aceste rapoarte se genereaza automat. in care gasiti lista de materiale principale cu coordonatele lor. 1. va scutesc de munca de rutina si de multe ori presarata cu erori umane si va ofera in schimb productivitate si timp pentru a va ocupa de alte proiecte. Prima data se genereaza Lista de materiale principale din Managerul de Proiect danad clic dreapta pe Lista de materiale principale si Generare. Versiune 2005 44 . Generari rapoarte __________________________________________________________________ Dupa ce proiectul este terminat se pot genera rapoartele. 3. in care gasiti specificatia de materiale cu cantitati. in care gasiti jurnalul de cabluri cu lungimi. Puteti sa deschideti Lista de materiale principale prin clic pe + sau dublu clic pe Lista de materiale principale.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 10. Puteti sa deschideti Specificatie de materiale prin clic pe + sau dublu clic pe Specificatie de materiale. Puteti sa deschideti Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii prin clic pe + sau dublu clic pe Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii. Se genereaza Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii din Managerul de Proiect dand clic dreapta pe Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii si Generare.

in care gasiti lista de documente sub forma de cuprins.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 4. Versiune 2005 45 . Pentru ca documentatia sa fie completa se poate genera Lista de documente din Managerul de Proiect dand clic dreapta pe Lista de documente si Generare. Puteti sa deschideti Lista de documente prin clic pe + sau dublu clic pe Lista de documente.

) Se da clic dreapta pe Documente scrise in Manager de Proiect si se aplica functia Pagina noua -> OK. ATENTIE Pentru a face toti acesti pasi trebuie sa aveti instalat Microsoft Excel. 11.2..Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 11. 11.) Deschideti Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii din Baza de date Proiect din Manager de Proiect prin dublu clic. -Powerpoint. se selecteaza Microsoft Office Excel Worksheet si se aplica OK. In fereastra din dreapta va apare o lista cu cabluri cu lungimile lor.. Apare imaginea de mai jos. Va apare o pagina inserata in proiect din Microsoft Excel transformand si meniurile pentru functiile acestui program. Versiune 2005 46 . Inseram o pagina Excel in proiect pentru calculul lungimii totale a tuburilor PVC si a cablurilor.1. . Documente scrise ___________________________________________________________________________ Datorita functiei ActiveX a sistemului de operare Windows in CADdy++/SEE Electrical se pot insera pagini din programe instalate: Microsoft Word. -Excel.

5.) Dati clic stanga pe dreptunghiul unde este cerculetul rosu pe imaginea de mai jos. Versiune 2005 47 .Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO In proiect am folosit 2 tipuri de conductoare: FY2.) Aplicati o filtrare numai pentru conductoarele FY2. 11.5. Va apare fereastra de mai jos in care trebuie sa scrieti: *FY2.5 si FY 1.5. 11.3.4. Se selecteaza tot tabelul si aplicati CTRL+C. Se de clic dreapta pe Tip si selecteaza Setare filtru On -> Tip=? (imaginea de mai jos).

Inserati tabelul copiat prin clic dreapta in pagina pe celula A1 si aplicati functia Paste.5. adica 65. Mutati cursorul in coltul din dreapta jos a celulei J2 cand apare „+”. In celula J23 se scrie formula „=J22/100” pentru obtinerea lungimii in metri. Se face o noua coloana Coeficient. Functia face suma lungimilor traseelor in centimetri. care inseamna nr. se deschide pagina Excel goala.3m conductor FY2.39cm. Astfel prin insumarea lungimilor din coloana LT obtinem lungimea totala de 191. se da clic si se „trage” cursorul in jos pana cand s-au calculat toate celulele (pana la linia 20). respectiv 2 la cablurile W6.5.2m tub PVC16 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 510% pierderi tehnologice). unde in prima celula se face o functie de inmultire intre prima celula din coloana Lungime si prima celula din Coeficient. Pentru insumarea lungimilor (direct in metri) se scrie in celula J24 formula „=SUM(J2:J20)/100”. Versiune 2005 48 . B.) Dati dublu clic pe pagina 0001 din Documente scrise. Prima data facem calculul lungimii tubului PVC16. Exemplu de calcul (imaginea de mai jos): A. de conductoare pe traseul respectic. se apasa si se tine apasat tasta CTRL.4 si W6. In celula J22 se scrie functia: „=SUM(H2:H20)” (se vede in partea de sus a imaginii la fx) si se da ENTER. In celula J2 se scrie functia: „=H2*I2” si se da ENTER. in cazul nostru este 3.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 11. Se face inca o coloana LT (Lungime Totala). Astfel prin insumarea lungimilor din coloana Lungime obtinem lungimea totala de 6520.5 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 5-10% pierderi tehnologice).

unde in prima celula se face o functie de inmultire intre prima celula din coloana Lungime si prima celula din Coeficient. Astfel prin insumarea lungimilor din coloana Lungime obtinem lungimea totala de 3754.9) Selectati si copiati tabelul pe baza celor descrise la pasul 11.) Dati dublu clic pe pagina 0001 din Documente scrise.6. Pagina contine toate cablurile.) Filtram coloana Tip pentru valoarea *FY1.81m conductor FY1.2.76cm.18 si W7.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 11. 11.) Deschideti pagina Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii conform pasului 11.10.5 pe baza celor descrise la pasul 11. care inseamna nr. Se face inca o coloana LT (Lungime Totala).2. Calculele in tabelul de mai jos se fac la fel ca si in primul tabel.5.7. Versiune 2005 49 . se deschide pagina Excel cu calculul pentru conductorul FY2. de conductoare pe traseul respectiv. 11.8. 11. adica 37.) Stergeti filtrarea prin clic dreapta pe coloana Tip si aplicand functia Sterge Filtrarea/Ordonarea. Inserati tabelul copiat mai jos prin clic dreapta in pagina pe celula A26 si aplicati functia Paste. 11.5 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 5-10% pierderi tehnologice). in cazul nostru este 2. Se face o noua coloana Coeficient.4. Prin insumarea lungimilor din coloana LT obtinem lungimea totala de 76.3.55m tub PVC13 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 5-10% pierderi tehnologice). respectiv 3 la cablurile W7.

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Versiune 2005 50 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful