KATA GANDA PENUH (KATA ADVERBA

)

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Setelah keluar dari penjara, dia ___________ insaf akan perbuatannya dulu. Budak kecil itu ___________ dilanggar kereta ketika hendak menyeberangi jalan raya itu. Dia mendakap tubuh ibunya ___________ setelah sedar dari mimpinya. Penjahat itu __________ melarikan diri apabila kereta ronda polis tiba. Kita tidak dibenarkan bercakap _____________ ketika berada di perpustakaan. Ahmad ____________ tidur ketika ibunya masuk ke dalam kamarnya. Belajarlah ___________ supaya anda berjaya dalam peperiksaan kali ini. __________, dia masuk ke kamar abangnya lalu mengambil kad kredit abangnya itu. _________ sahaja saya menasihatinya kerana dia tak mengendahkan nasihat saya itu. Sebelum masuk ke ruang keberangkatan di bandara itu, dia merenung wajah ibunya _____________.

SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P5
KATA GANDA PENUH
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ………………………………..

SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) cepat-cepat (2) erat-erat (3) nyaris-nyaris (4) benar-benar (5) diam-diam (6) sungguh-sungguh (7) pura-pura (8) kuat-kuat (9) sia-sia

TARIKH :……………………………………

(10) lama-lama (11) lambat-lambat (12) dekat-dekat 08 01

KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) KATA GANDA PENUH (KATA ADJEKTIF) 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 Pemerintah menasihati rakyat Singapura agar tidak melawat ke _______ yang dilanda kekacauan. Cikgu Adnan selalu menegur Karim yang selalu menggunakan ______ yang kurang sopan. Bunga yang sedang mekar itu _______________ Buku yang dipinjamnya dari perpustakaan itu __________ semuanya. Binatang yang terdapat di taman haiwan itu _____________ semuanya. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pekedai-pekedai (2) cendawan-cendawan (3) guru-guru (4) kata-kata (5) negeri-negeri (6) budak-budak (7) askar-askar (8) ajaran-ajaran (9) pulau-pulau SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) enak-enak (2) besar-besar (3) ragu-ragu 02 07 (4) mudah-mudah (5) ganas-ganas (6) lebat-lebat (7) harum-harum (8) tebal-tebal (9) panjang-panjang (10) pedas-pedas (11) jinak-jinak (12) susah-susah (10) kisah-kisah (11) kitab-kitab (12) sampah-sampah . Orang-orang Cina tidak melanggan restoran itu kerana makanannya _______________ belaka. Soalan matematik di dalam ujian tadi ___________.a. Penduduk di kampung itu memerlukan bantuan kerana hidup mereka ___________ belaka. Saya masih ____________ akan janjinya kerana saya pernah dibohonginya. Pihak masjid akan membeli _________ baru untuk perpustakaannya. ________ yang bertaburan di pantai itu dipungut oleh para sukarelawan. ________ yang berambut panjang itu mengganggu orang yang lalu-lalang di situ.w. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Rumah yang didiami oleh orang-orang kaya itu ______________. Sungai di negeri Indonesia itu __________________. Orang tua itu mencabut __________ yang tumbuh di bawah pokok itu. __________ yang tidak setia kepada negara akan diambil tindakan. Para pelajar madrasah itu menulis tentang ________ kehidupan yang dialami Nabi Muhammad s. _____________ yang menipu para pelanggan boleh didakwa di mahkamah. _________ di sekolah itu turut menyertai kursus komputer. Makanan yang dijual di restoran itu ____________ belaka.

mereka __________ di sungai yang dingin airnya itu. Salim mengukur garisan itu dengan menggunakan sebuah __________ __________ ketua mereka belum lagi muncul tetapi mereka tetap sabar menunggunya. Selepas penat bersukaria.KATA GANDA PENUH (KATA KERJA) KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Pemuda-pemuda itu __________ di bawah pokok itu sambil berbual-bual. ___________lah ketika anda hendak menyeberang jalan raya yang sibuk itu. __________lah rumah saya kerana saya hendak melancong ke luar negeri. kami _________ di restoran itu. Bahagian yang lembik di atas kepala kita dipanggil _______________. Ayah saya membawa adik ke klinik kerana adik _________ selepas minum susu itu. Setelah berbual-bual. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Wanita yang jelita itu memakai sepasang __________ berlian di telinganya. __________ adik hanyut dibawa angin setelah benangnya terputus. Ibu tua itu menunggu anaknya yang belum _______ sejak semalam. Beberapa orang pemuda lain pula ber__________ di tepi sungai itu sambil menikmati keindahan alam. Para pelajar itu menggunakan ___________ ketika belajar matematik. Sesiapa sahaja yang melanggar __________ boleh diheret ke mahkamah. Kanak-kanak itu gembira ketika ber_________ di taman permainan itu. Dia memicit-micit kepalanya sewaktu hendak menjawab soalan _________ yang susah itu. Budak itu menangis kerana _________nya luka tercucuk tulang ikan. mereka pun ___________ di atas tikar dengan berbantalkan lengan. Selepas menang pertandingan itu. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pulang-pulang (2) tengok-tengok (3) muntah-muntah (4) makan-makan (5) tenung-tenung (6) main-main (7) ingat-ingat (8) dengar-dengar (9) jalan-jalan SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) layang-layang (2) para-para (3) dekak-dekak 06 03 (4) bayang-bayang (5) mata-mata (6) ubun-ubun (7) kira-kira (8) siku-siku (9) langit-langit (10) baring-baring (11) duduk-duduk (12) mandi-mandi (10) kanak-kanak (11) anting-anting (12) undang-undang . Dua orang _________ itu berjaya menangkap perompak yang cuba merompak sebuah bank.

Ikan ________ yang dijumpai tersadai di tepi pantai itu telah ditolak ke tengah laut. _______________ itu pun disira dengan gula. Kolam itu disembur ubat serangga kerana terdapat banyak __________. Di atas _____________ itu ada tahi minyak Setelah digoreng. Kuih __________ itu dibungkus dengan daun pisang. tauhu. sebanyak seratus ekor kambing ________ telah disembelih.MAKANAN - 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Cahaya ________ itu mencantikkan lagi kawasan pantai itu. Warna _________ yang hinggap di bunga itu sangat cantik. Kakinya bengkak-bengkak kerana digigit ________ ketika duduk di kerusi itu.BINATANG - KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) jentik-jentik (2) ampai-ampai (3) anai-anai (4) lumba-lumba (5) kura-kura (6) kupu-kupu (7) kunang-kunang (8) labah-labah (9) rama-rama SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) gado-gado (2) agar-agar (3) abuk-abuk 04 05 (4) botok-botok (5) tumpi-tumpi (9) getas-getas (10) pijat-pijat (11) labi-labi (12) biri-biri (6) gula-gula (7) epok-epok (8) jemput-jemput (10) ondeh-ondeh (11) kole-kole (12) otak-otak . Dalam lumba lari itu. tempeh. sayur. Penjual itu membakar _________ ikan dan udang untuk pelanggannya. Ibu menabur bijan ke atas ____________ yang berintikan kacang hijau dan kelapa itu. ____________ dapat mengalahkan arnab kerana arnab tertidur. Dalam upacara Korban itu. ___________ pisang di atas meja itu untuk ayah kami.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 __________ yang sedang digoreng ibu itu berisi ikan sardin. dan keropok. Tangannya mengigil ketika mengangkat _________ yang lembik itu. ________ atau ubur-ubur yang hidup di tepi laut itu tidak membahayakan para pekelah. Kerusi meja itu rosak kerana dimakan ___________. Di dalam _________ itu terdapat lontong. _________ itu membuat sarangnya di atas pintu itu. Gigi adik sakit kerana adik suka makan ________ yang mengandungi kadar manisan yang tinggi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful