UNIVERSITATEA A. I.

CUZA SPECIALIZAREA ASISTENŢĂ SOCIALĂ ANUL II, GRUPA 4

Profesor coordinator: Nina Mihalache Studentă:

1. EVALUAREA INIŢIALĂ A CAZULUI

DATE DE IDENTIFICARE A COPILULUI NUME: G. PRENUME: L. M. DATA NAŞTERII: 29.07.1996 LOCUL NAŞTERII: Satul C. V., Judeţul D. RELIGIA: Ortodoxă ETNIA: Română NAŢIONALITATEA: Română

REFERIREA CAZULUI Familia G, din Satul C. V., Judeţul D., este compusă din 3 membri: tatăl, mama şi fiica. Tatăl, G. M., în vârstă de 45 de ani, are un handicap locomotor de gradul 2, căpătat în urma unei injecţii făcute greşit în copilărie. Acesta primeşte o pensie de handicap, însă această pensie nu ajunge niciodată în familie, deoarece acesta este alcoolic, iar toţi banii pe care îi ia, îi cheltuieşte pe băutură. Pe lângă faptul că este alcoolic, tatăl mai este şi violent, mai ales atunci când bea şi când nu îi sunt îndeplinite toate dorinţele de către soţie şi de către fiică. El a fost internat şi la spital, pentru dezalcoolizare, însă, în momentul în care a fost externat, s-a reapucat de băut. Mama, B. M., în vârstă de 40 de ani, este casnică, prin urmare nu are nici un venit, aceasta fiind nevoită să lucreze cu ziua prin sat pentru a strânge bani de care se foloseşte pentru a-şi creşte fata. Ea nu reuşeşte de fiecare dată să acopere toate datoriile doar din banii câştigaţi de ea şi din alocaţia fetiţei, deoarece această sumă este destul de mică.

2

Fiica, G. L. M., în vârstă de 12 ani, este în clasa a V-a, la şcoala din sat. Aceasta nu poate să se ducă de fiecare dată la şcoală, deoarece este nevoită să stea să îndeplinească treburile casnice, treburi care nu sunt deloc uşoare pentru o persoană de vârsta sa (tăiat lemne, făut mâncare, făcut focul, etc.) Cei doi adulţi trăiesc în concubinaj. Aceştia nu se pot căsători legal deoarece bărbatul a mai fost căsătorit odată şi nu vrea să divorţeze, considerând că este prea complicat pentru el şi că nu are bani să umble prin tribunale. Cei trei locuiesc în condiţii foarte proaste, într-o casă cu două camere, cărora le lipsesc mai multe lucruri utile unei case. Deasemenea, casa are foarte multă igrasie, iar grup sanitar nu există, veceul aflându-se în spatele casei. Până nu demult,relaţia dintre mamă şi fiică erau foarte bune, acestea se ajutau reciproc, mama îşi ajuta fiica la teme, iar fata îşi ajuta mama la treburile casnice, însă această situaţie s-a schimbat brusc, probabil şi din cauză că mama s-a săturat de atâtea certuri şi bătăi. Cei trei nu au legături foarte strânse nici cu familia lărgită, mama provenind ditr-un sat foarte îndepărtat, iar părinţii bărbatului fiind decedaţi.

ISTORICUL SOCIAL Copilul, o fetiţă, s-a născut pe 29 iulie 1996, în Satul C. V., Judeţul D., într-o familie de oameni simpli, cu tatăl care are handicap locomotor de gradul 2, iar mama nu are nici o problemă fizică sau psihică. Istoricul social va fi întocmit de către asistentul social pentru o mai bună înţelegere a cazului, pentru a afla diverse amănunte, la prima vedere posibil insignifiante. Fetiţa, în vârstă de 12 ani, frecventează şcoala din satul respectiv. Cu toate că tatăl său are probleme fizice, fetiţa este complet sănătoasă, nu are probleme de comunicare, fiind foarte sociabilă şi comunicativă. Mama s-a interiorizat, spune că s-a săturat de atâtea certuri, bătăi şi izgoniri de acasă, lucru pe care l-a observat şi fiica sa, relaţia dintre cele duoă răcindu-se foarte mult.

3

atât din punct de vedere financiar. cât şi emoţional. iar mama nu reuşeşte să acopere toate cheltuielile numai din banii câştigaţi de ea prin sat şi din alocaţia fetei. Este necesară intervenţia în acest caz deoarece mama nu mai face faţă situaţiei. M. nu prezintă boli cronice Data naşterii: 13 mai 1968 Vârsta: 40 ani DATE DESPRE TATĂ Numele şi prenumele: G. M. Starea civilă: căsătorit legal (nu este căsătorit cu actuala) Ocupaţia: pensionar pe caz de boală Domiciliul: stabil Starea sănătăţii: handicap locomotor de gradul II Data naşterii : 5 martie 1963 Vârsta: 45 ani 4 . PREZENTAREA FAMILIEI SUBIECTULUI: DATE DESPRE MAMĂ Numele şi prenumele: B. Starea civilă: necăsătorită (concubinaj) Ocupaţia: casnică Domiciliul: stabil Starea sănătăţii: bună.Venitul familiei este foarte mic deoarece pensia tatălui este dată numai pe băutură.

DATE DESPRE EDUCAŢIA SUBIECTULUI ŞI PERFORMANŢELE INTELECTUALE Fetiţa frecventează şcoala din sat. dar în special adoră matematica. specifice copilăriei: oreion. purtând ochelari pentru reglarea vedeii. foarte bine dezvoltate. În ceea ce priveşte starea mentală a fetei. aceasta este una destul de bună. aceasta având un spirit de observaţie şi o rapiditate în gândire. a.DATE DESPRE FAMILIA LĂRGITĂ Având în vedere că mama stă foarte departe de domiciliul acutal (500 km). acesta având un frate care stă la oraş şi care îi mai oferă uneori sprijin material. nu mai ţine foarte mult legătura cu mama sa. iar profesorii o îndrăgesc foarte tare. doar un unchi de-al bărbatului (fratele mamei sale). are cu cine să se joace. care le mai oferă câtedată sprijin material constând în alimente. fiind foarte încântată de faptul că merge la şcoală. Boli mai grave nu a avut. poeziile. 5 . DATE DESPRE SĂNĂTATEA FIZICĂ ŞI MENTALĂ A SUBIECTULUI Fata a fost operată de apendicită la vârsta de 10 ani. Îi plac foarte mult poveştile. visul ei fiind acela de a se face profesoară de matematică. Aceasta are probleme vizuale minore. Ea recunoaşte că acolo se simte cel mai bine deoarece şi-a facut foarte mulţi pieteni. tatăl său fiind decedat de când aceasta avea 17 ani. decât boli minore. ş. cereale. rujeolă. Bunicii din partea tatălui sun decedaţi amândoi. Alte rude apropiate nu mai există. dar nu a suferit complicaţii în urma operaţiei. roşu în gât.

Uneori. şi care a rămas impresionată de faptul că şi-a schimbat atitudinea după şedinţele de consiliere. care a avut o situaţie asemănătoare. sunt doar banii obţinuţi de mamă şi alocaţia fetei. venitul familiei este compus din pensia tatălui (300 RON). ci soţiei acestuia. 2. şi alocaţia fetiţei. Realizată de: consilier. OBSERVAŢII ŞI RECOMANDĂRI Se observă o marginalizare a acestei familii. proces accentuat mai ales de faptul că tatăl este alcoolic şi nu este acceptat în comunitate şi datorită faptului că este agresiv. Se recomandă şedinţe de consiliere pentru mamă care trebuie învăţată să accepte situaţia în care se află şi să capete încredere în sine. practic. în vederea unei mai bune relaţionări cu fata sa. la recomandarea mamei unui coleg de-al fetiţei sale. care ştie în ce situaţie se află fratele său (este alcoolic) şi nu îi dă lui bani. banii obţinuţi de mamă din lucrul cu ziua. pentru a reuşi să acopere cheltuielile casnice. 6 . DEZVOLTAREA RELAŢIEI DE CONSILIERE ŞI EXPLORAREA SITUAŢIEI Clienta vine la cabinetul asistentului social. deoarece pensia tatălui este dată toată pe datoriile făcute de acesta la baruri. venitul se mai rotunjeşte cu ajutorul banilor daţi de către fratele mai mare al bărbatului. ceea ce ajunge în casă.DATE DESPRE SITUAŢIA ECONOMICĂ A SUBIECTULUI Teoretic.

nu mai face faţă nevoilor materiale deoarece soţul nu aduce nici un ban în casă şi nu mai ştie cum să comunice cu copilul ei. Satul C. dar la recomandarea mamei unui coleg de-al fetiţei sale. 7 .şi îmbunătăţească capacitatea de a comunica şi de a se adapta la situaţia în care se află .să depăşească starea de depresie. ALEGEREA ŞI ARGUMENTAREA ABORDĂRII UTILIZATE Această tehnică a fost aleasă întrucât centrarea orientată spre problemă este eficientă în situaţia ce urmează. Motivul pentru care a venit : clienta vrea să ajungă să depăşească această situaţie de criză în care se află datorită faptului că s-a săturat de scandaluri. Sesiuni: 6 sesiuni. Prenume: M. care a avut o problemă asemănătoare. A venit singură/la recomandare : a venit singură. Gen: feminin Vârstă: 40 de ani Adresa şi telefon: Strada M. V. 38.Scopul: . Judeţul D.. nervozitate şi anxietate. FIŞA DE ÎNREGISTRARE A CAZULUI Nume: B. precum şi probleme în asigurarea resurselor materiale adecvate.în familie. conflicte interpersonale.. Nr. practica centrată pe sarcină. Durata: 1h şi ½. Terapia: consilierea orientată spre problemă. şi anume dificultăţi în realizarea rolului de părinte.să. 3.

îşi doreşte să îşi crească fetiţa.M. Ea este casnică. dar şi alcoolic. 8 . Aşadar. se simte singură şi demoralizată.Descrierea pe scurt a situaţiei: Doamna B. trăieşte în concubinaj cu G. şi din banii câştigaţi de aceasta când merge cu ziua la muncă prin sat. prezintă un grad scăzut de sociabilitate şi o adaptare dificilă. un lucru de mare ajutor fiind şi faptul că mama a apelat la consilier. cu care are o fetiţă de 12 ani. părinţii mamei locuind într-un oraş la 500 km distanţă de domiciliul actual. Se va proceda la realizarea unui plan de servicii şi. Nu se păstrează legătura cu familia lărgită. în primul rând la includerea tatălui într-un program de dezalcoolizare. venitul familial este compus din alocaţia fetei care este elevă la şcoala din sat. să fie iar o familie. să îi fie alături. În prezent clienta nu mai reuşeşte să comunice cu fetiţa ei aşa cum o făcea până acum. iar concubinul său pensionar. iar părinţii tatălui sunt decedaţi. Posibile soluţii pentru rezolvarea cazului: Mama este conştientă de comportamentul ei inadecvat însă pur şi simplu are nevoie de ajutor să înţeleagă şi să depăşească situaţia. în concluzie banii de pe pensie îi dă pe băutură. Observaţii: -un aspect deosebit de important este faptul că acest subiect îşi doreşte în mod deosebit schimbarea. este tot mai închisă. M.

este mama unui coleg de-al fiicei mele care este în clasa a V-a….îi place foarte mult la şcoală… Consilierul : lucrurile nu merg foarte bine din cauza soţului dumneavoastră care este alcoolic? Clienta : cam aşa…totul a fost foarte bine la început…când l-am cunoascut…ne înţelegeam foarte bine…până în momentul în care am născut fata…de atunci el s-a apucat de băut…şi a fost din ce în ce mai rău…dar nu asta este problema…că de acum ştim cum să reacţionăm…dacă nu îl băgăm în seamă…ne lasă în pace…dar problema este că de la un timp de vreme nu mă mai înţeleg bine cu fata mea…şi nu ştiu de ce…nu ştiu dacă este vina mea…sau a ei…s-o fi săturat şi ea de ce vede în familie…nu mai ştiu ce să mă fac…….Şedinţa I Clienta: Bună ziua! Consilierul: Bună ziua! Intraţi. Consilierul : să înţeleg că vă consideraţi vinovată de faptul că nu vă mai înţelegeţi bine cu fiica dumneavoastră? (parafrazare) Clienta : cam aşa ceva…ea este la fel de veselă şi de încântată de ce face la şcoală…vine tot timpul entuziasmată să-mi povestească ce a mai facut…dar eu o resping…îi zic să plece afară la copii să se joace…că eu am treabă… 9 . luaţi loc! (încurajarea minimală) Clienta: Am venit aici pentru că m-a trimis Doamna X. Consilierul: soţul dumneavoastră este alcoolic? (încurajarea minimală) Clienta: da…şi din cauza lui am ajuns să nu ma mai înţeleg bine cu fiica mea Consilierul : îmi spuneaţi că fiica duneavoastră este în clasa a V-a…(parafrazare) unde învaţă? Clienta : da. La şcoala din sat…. Consilierul: Aşa…(încurajarea minimală) Clienta: …am o fetiţă. …dar acum nu mai ştiu ce să mai fac…soţul meu este alcoolic … luăm bătaie…din cauza asta nu mai pot să mă înţeleg cu fata…nu mai ştiu ce să fac… Consilierul : ce vârstă are fetiţa ? (încurajarea minimală) Clienta: 12 ani.

în afară de mamele copiilor de la şcoală… nu prea are cine să vă asculte…şi de acee vă doriţi şi mai mult să vă reluaţi relaţia cu fiica dumneavoastră… nu-i aşa ? (parafrazare) Clienta : aşa este…chiar vreau să o reapropii de mine…că altfel cred că o să inebunesc de durere… Consilierul : când anume v-aţi dat seama că există nişte probleme ? Clienta: cam acum vreun an…când fata a trecut în clasa a V-a…venea la mine dornică să-mi povestească ce a făcut la şcoală.Consilierul : deci vă doriţi să aveţi aceeaşi relaţie ca şi înainte cu fata dar nu mai ştiţi cum ? (clarificare) Clienta : exact.. cunoştinţe? Clienta : Nu prea…mai vorbesc uneori cu mamele colegilor fetei mele…când merg la şedinţe…în rest…rude nu avem apropiate…mama mea stă departe…ne vedem odată la 23 ani. să desenăm… Consiliera : Aveţi prieteni pe care îi vizitaţi. cum este cu profesori…cât de bine se înţelege cu noii colegi…dar nu mai aveam chef să o ascult…tatăl ei mă mai supăra şi el pe partea cealaltă…şi uneori îmi vărsam nervii pe ea…sărmana…că nu avea nici o vină…au 10 ..dar… Consilierul : dar ?.. (încurajarea minimală) Clienta : aş vrea să fie ca înainte…când l-am cunoscut pe soţul meu…deşi nu cred că se mai lasă el de băutură…nici nu mă mai iteresează…tot ce vreau e să mă înţeleg bine cu fata Consiliera : v-aţi schimbat de când soţul dumneavoastră a început să bea…(interpretare) Clienta : da…chiar nu ne-am aşteptat…era aşa de bine la început…şi acum fetiţa mă tot întreabă «de ce te cerţi cu tati tot timpul ?»… Consiliera : …problemele dumneavoastră sunt multe…(interpretare) Clienta : da…aşa este…am multe pe cap…dar cel mai mult mi-aş dori să ma joc iar cu fata mea. tatăl meu a murit când aveam 17 ani…părinţii soţului meu sunt şi ei morţi…ne mai ajută câteodată fratele mai mare al soţului meu…el stă la oraş…dar mai vine uneori şi pe la noi că e şi casa lui…casa părintească…şi ne mai dă din când în când bani ca să putem acoperi cheltuielile… Consiliera : să înţeleg că. nu mai ştiu cum.. să facem iar temele împreună.

aşa cum v-am mai spus…nu mai este aşa de bună ca înainte…şi vreau să readuc totul la normal Consiliera: ne vom întâlni timp de şase săptămâni. în care să stabilim nişte regului pentru buna desfăşurare a şedinţelor. Vă doresc o zi bună…şi să ne vedem cu bine Clienta: Ne vedem săptămâna viitoare. mai ales că iarna nu prea am ce să muncesc…s-au strâns mai multe… Consilierul: acest lucru se întâmplă destul de des ? (clarificare) Clienta : păăăăăi…. Pentru ca totul să fie în ordine în ceea ce priveşte şedinţele noastre.început să se strângă şi datoriile. Clienta: o să completăm…nu am nimic împotrivă… Consilierul: Pentru că timpul nostru s-a încheiat ne vedem din nou săptămâna viitoare la aceeaşi oră şi în acelaşi loc. vă rog să completăm împreună un contract terapeutic. pentru o oră şi jumătate pentru a putea vorbi despre problemele dumneavoastră. după părerea dumneavoastră.cam des în ultima perioadă…datoriile se strâng…fata creşte tot mai mult…începe să aibă alte pretenţii şi mai mari…iar eu simt că dacă nu fac ceva acum… cât încă mai este mică…o să o pierd din frâu… Consiliera : De când v-aţi dat seama că există o problemă de relaţionare…aţi încercat să faceţi ceva ? Clienta : nu cred…am mai încercat câteodată să mai vorbesc cu ea…să văd de ce e supărată…sau ce are…dar dacă îmi răspudea cumva cum mie nu îmi convenea…o lăsam în pace…doar face ce vrea nu ? Consiliera: da…aşa e… Clienta: deci…tot ce vă pot ruga este să încercaţi să mă ajutaţi… Consilera: Aş vrea să vă întreb care este.. inclusiv aceasta. cea mai gravă problemă cu care vă confruntaţi şi pe care aţi dori să o rezolvaţi urgent ?(focalizarea pe problemă) Clienta: păi cred că cea mai gravă ar fi relaţia mea cu fetiţa care. La revedere! 11 .

cu faze distincte. începând să conştientizeze cauzele acestei probleme. până la încheierea ei. clarificarea. -etapa se va baza pe clarificări reciproce. Consilierul a reuşit să stabilească o atmosferă în care clienta să simtă că poate comunica liber ceea ce gândeşte. fiind necesar ca. Tehnici folosite: încurajarea minimală. interpretarea. Probleme legate de client. Ea şi-a prezentat problema cu care se confruntă pe larg. Cabinetul de Consiliere Scopul sesiunii: .M.RAPORT DE CONSILIERE Numele clientului: B. parafrazarea. Scopuri sau planuri pentru acţiuni şi sesiuni de consiliere ulterioare: consilierul îşi propune a continua întâlnirile cu clienta. consilier: clienta a fost comunicativă şi dornică de a-şi explora problemele cu ajutorul consilierului. focalizarea pe problemă (tehnici de bază în consiliere) Semnătura consilierului: Semnătura clientei: 12 . Evaluarea sesiunii: clienta a fost comunicativă în discuţia cu consilierul şi receptivă la propunerile acestuia referitoare la următoarele întâlniri. acesta stabilind împreună cu consilierul întâlniri săptamânale ce vor dura o oră jumătate. clientei să-i fie clar că participă la un proces voluntar. care îi angajează pe consilier şi pe clientă în activităţi care au ca scop rezolvarea problemelor. limitat în timp. Descrierea sesiunii: -Clienta a venit la consilier singură fiind conştientă de situaţia specială cu care se confruntă.explorarea problemei cu care se confruntă clientul. cel puţin a unora dintre ele. Numărul sesiunii:1 Data şi Locul sesiunii: 10 martie 2008.

să respecte deciziile luate în timpul acestor întâlniri.să participe la discuţiile propuse în cadrul şedinţelor.să acorde respect celeilalte persoane. Semnătura consilierului: Semnătură client: 13 . . nervozitate şi anxietate.întâlnirile să fie 1dată pe săptămână şi să dureze 1 oră şi 30 de minute.să participe la activităţile propuse.atacul să fie doar la idei nu şi la persoană.să fie sinceră . . Obiectivele propuse în cadrul primei şedine sunt: . acordându-i timpul necesar pentru a termina ce are de spus. Acest contract are ca s cop respectarea regulilor.depăşirea stărei de depresie. responsabilităţilor şi obligaţiilor stabilite.telefoanele celulare să fie închise. .să nu folosească cuvinte injurioase. . .să frecventeze consecvent cele 5 întâlniri de consiliere individuale.CONTRACT TERAPEUTIC Pe parcursul şedinţelor de consiliere individuale clienta B. . . . pentru buna desfăşurare a şedinţelor de consiliere. este de acord să respecte următoarele condiţii şi obligaţii: . .îmbunătăţirea capacităţii de comunicare şi de adaptare la situaţia în care se află .M.

Puteţi să începeţi în ce ordine doriţi…(selectarea problemelor) Clienta :soţul meu este alcoolic şi nu mă mai înţeleg bine cu el. întotdeauna o resping. nici fata noastră. o să scriem problemele pe care dumneavoastră le aveţi. a neajunsuri şi la faptul că fata mea are nevoie tot mai mult de bani…de acuma creşte şi îi trebuiesc foarte multe chestii… Consilierul :Am o propunere…haideţi să reluăm din noi problema şi să o analizăm… sunteţi de acord? Clienta : da Consilierul : data trecută spuneaţi că soţul dumneavoastră este alcoolic şi că nu prea va mai înţlegeţi bine cu el…că fata dumneavoastră este la şcoala din sat şi că se descurcă forte bine…că nu dicutaţi decât uneori cu mamele colegilor fiicei dumneavoastră la şedinţe şi că vreţi să vă reluaţi relaţia cu fiica dumneavoastră… relaţie care momentan nu este prea bună (sumarizare şi clarificare) Clienta : Cam aşa ceva Consilierul : Aş dori să facem un joculeţ care sper să vi se pară interesant: pe această coală de hartie. nu am pe nimeni care să mă ajute. Aş dori să ştiu dacă între timp s-a mai schimbat ceva?(sumarizare) Clienta: Aş putea să spun că nu s-au schimbat deloc…poate doar în mai rău Consilierul: în mai răăău? (parafrazare) Clienta: da…parcă îmi este din ce în ce mai rău…am început să mă gândesc şi mai des la datorii. Consilierul : Îmi pare bine să aud asta.Şedinţa a II-a Clienta: Bună ziua! Consilierul: Bună ziua! Bine aţi revenit! Luaţi loc! Clienta: Să ştiţi că m-am bucurat că am vorbit cu dumneavoastră data trecută şi că aţi avut răbdare să ma ascultaţi. decât fratele soţului meu uneori… şiiii…cam atâtea îmi vin acum în cap… 14 . Data trecută am vorbit despre principalele dumneavoastră probleme şi despre ce aţi vrea să schimbaţi. am început să avem foarte multe datorii. nu mă mai înţeleg bine cu fata. am fost mai liniştită duaia. nici eu.

aşa cum v-am zis şi data trecută…cred că cea mai importantă problemă este comunicarea cu fetiţa mea…ea este cea mai importantă persoană din viaşa mea şi nu vreau să mi-o îndepărtez… Consilierul : trebuie să ne propunem ca în următoarele şedinţe să încercăm să rezolvăm problema şi de aceea…ar trebui să ne gândim la o metodă de rezolvare a acesteia… Clienta : în primul rând. la care ar putea să renunţe cu greu…dar totuşi. aşa cum este el. îl accept pentru că este tatăl copilului eu şi pentru că îl iubesc şi o să-l iubesc. această problemă s-ar putea rezolva şi dacă soţul meu s-ar lăsa de băut şi am fi şi noi o familie fericită şi unită… Consilierul : ar putea fi o soluţie…aţi vrea să-mi spuneţi cum îl vedeţi dumneavoastră acum pe soţul dumneavoastră ? Clienta : păăiii…greu de spus… sincer acum îl văd ca pe o persoană cu un viciu foarte puternic. indiferent de ce s-ar întâmpla… Consilierul : indferent? (încurajare minimală) Clienta : da.Consilierul : Data trecută mi-aţi spus că vă simţiţi singură şi deprimată…(focalizarea pe client) Clienta : da…aşa este…uneori mă simt atât de singură încât ma pun pe plans şi abia mai reuşesc să mă opresc… Consilierul : aş dori să îmi spuneţi pe care dintre probleme o consideraţi cea mai importantă ? (focalizarea pe problemă) Clienta :păi. cu bune şi cu rele. să aducă banii acasă…şi astfel să fiţi o familie mai fericită… (clarificare) Clienta : da… Consilierul : Fiica dumneavoastră probabil că vede certurile care se produc între dumneavoastră şi soţul dumneavoastră. normal…de prima oară de când ne-am cunoscut…ne-am iubit foarte mult… el este primul bărbat din viaţa mea…şi o să rămână şi ultimul…chiar dacă este un beţivan…în sinea lui este un om foarte bun şi ne iubeşte pe amândouă Consilierul : aha…(încurajare minimală) Clienta : eu tot sper că într-o bună zi vom fi şi noi o familie normală şi fericită… Consilierul : să înţeleg că speraţi ca soţul dumneavoatră să se lase de băut. Cum credeţi că i-aţi putea explica unui copil de 15 .

nu mai are nici un fel de activitate. Ne vedem săptămâna viitoare şi îmi comunicaţi rezultatul.Consideraţi această discuţie ca o temă pentru acasă pe care ar fi păcat să nu o îndepliniţi.vârsta ei ceea ce se întâmlă în jurul ei şi de ce tatăl ei vine tot timpul băut acasă? (identificarea unei activităţi cheie/ sarcină de realizat în cadrul sesiunii de consiliere) Clienta : păăăi…cred că i-aş explica faptul că tatăl ei este de fapt un om bun. Clienta : sper să vin cu veşti bune data viitore…la revedere ! 16 . ce-i drept nu prea favorabil Consilierul : aţi putea face lucrul acesta după ce plecaţi de aici ? consilierul : păi…adevărul este că nu m-am gânit niciodată să deschid acest subiect în faţa fetiţei mele…dar…cred că aş putea să încerc… Consilierul : Sper ca această discuţie pe care o vei purta cu fiica ta să fie un început spre o reapropiere. prea devreme. iar acest lucru l-a împins spre un mod de ocupare a timpului liber. dar din cauza faptului că s-a pensionat pe caz de boală.

RAPORT DE CONSILIERE Numele clientului: B. încurajarea minimală. clarificare. Cabinetul de Consiliere Scopul sesiunii: . selectarea problemelor.stabilirea problemei prioritare . Numărul sesiunii: 2 Data şi Locul sesiunii: 17 martie 2008.sarcina numărul 1. consilier: clienta a fost comunicativă şi dornică de a-şi rezolva problema. în vederea unei mai bune comunicări şi înţelegeri a ceea ce s-a întâmplat. Descrierea sesiunii: Clienta a venit la consilier spunând că i-a ajutat discuţia din prima şedinţa şi a fost mulţumită de modul în care a decurs dialogul dintre ea şi fetiţa ei. Consilierul a reuşit să stabilească o atmosferă în care clientul să simtă că poate comunica liber ceea ce gândeşte. Probleme legate de client. Scopuri sau planuri pentru acţiuni şi sesiuni de consiliere ulterioare: consilierul îşi propune a continua întâlnirile cu clienta. urmând ca. stabilirea problemei prioritare. discutată întâi de către clientă şi consilier. Tehnici folosite : sumarizare. Semnătura consilierului: Semnătura clientei 17 . identificarea unei activităţi cheie/ sarcină de realizat în cadrul sesiunii de consiliere. focalizarea pe problemă.etapizarea şi ierarhizarea problemelor .dialog despre problema soţului (alcoolismul). focalizarea pe client. S-a vorbit mai apoi despre toate problemele pe care le are în vedere clienta şi s-a recurs la etapizarea lor. Evaluarea sesiunii: clienta a fost comunicativă în discuţia cu consilierul şi receptivă la propunerile acestuia referitoare la următoarele întâlniri. simte nevoia de comunicare.M. clienta să încerce să îi vorbească copilului despre tema stabilită.

şi din câte am observat eu…a reuşit. dumneavoastră vă duceţi cu fata în camera cealaltă. vă rog… Clienta: Cred că am venit azi la dumneavoastră cu veşti mai bune… Consilierul: povestiţi-mi. vă rog Clienta : păi…într-o seară. de ce tatăl ei este aşa acum şi că înainte nu era aşa. cum se descurcă…dacă îi plac noii colegi…chestii care să vă facă să vă destindeţi. am pus masa să mâncăm împreună.Şedinţa a III.a Clienta: Bună ziua! Consilierul: Bună ziua! Poftiţi. chiar dacă noi nu facem nimic rău…iar atunci mi-a fost mult mai uşor să îi explic cum stă treaba. atât pe dumneavoastră.de ce tatăl ei vine întotdeauna băut acasă şi de ce ne ceartă tot timpul. care va fi forte încântată că are un prieten adevărat care este 18 . În cele ce urmează haideţi să stabilim următoarea sarcină pe caere o aveţi de făcut pentru ca lucrurile să decurgă normal…în momentul în care soţul dumneavoastră vine băut şi cu chef de scandal acasă. când soţul meu a ajuns băut acasă. şi cum bineînţeles că a venit cu poftă de ceartă…i s-a părut că nu ştiu ce are mancarea şi a aruncat-o jos…în fine…eu şi fata l-am lasat în pace să-şi facă programul şi ne-am retras în camera noastră. iar la un moment-dat fata m-a întrebat (parcă ştia că vreau să vorbesc cu ea despre chestia asta). deoarece vă face plăcere să ascultaţi o voce cristalină de copil care povesteşte cu atâta sinceritate anumite chestii. sau cel puţin s-a străduit să mă înţeleagă…şi apoi am stat toată noaptea şi am povestit Consilierul : asta da veste bună…vom reuşi să trecem peste probleme… Clienta: da…şi eu cred la fel… Consilierul : haideţi să vedem o clipă despre ce am vorbit data trecută şi să stabilim apoi ce vom face de acum încolo…se pare că am vorbit depre toate problemele existente pe care le percepeţi dumneavoastră şi am încercat o ierarhizare a acestora…am stabilit că cea mai importantă problemă de rezolvat este cea legată de comunicarea dintre dumneavoastră şi fetiţă şi aţi avut de făcut un mic exerciţiu de comunicare cu fiica dumneavostră pe tema alcoolismului. cât şi pe copilă. exerciţiu pe care se pare că l-aţi dus la bun sfârşit… sunt foarte mulţumită de dumneavoastră…şi de felul cum decurg lucrurile… (sumarizare). începeţi să o întrebaţi ce a mai facut la şcoală.

bineînţeles asta numai dacă vrea şi dânsul. mi-am propus şi eu să îmi iau una: până data viitoare voi încerca să mă interesez de un centru în care soţul dumnevoastră să meargă pentru nişte şedinţe de dezalcoolizare. îmi este teamă de reacţia pe care ar putea să o aiba…dar până la urmă trebuie să fac şi acest luru… Consilierul : Timpul nostru s-a încheiat…ne vedem data viitoare…vă rog să nu uitaţi de sarcina dumneavoastră şi de acte… Clienta : nu voi uita…la revedere ! 19 . numi că va trebui să îmi daţi nişte acte de-ale dumneavoastră pntru a putea beneficia de anumite servicii oferite gratuit (sarcină preluată de consilier între sesiuni) Clienta : m-am gândit şi eu de multe ori să îi zic soţului meu să meargă la dezalcooloizare. nu aş vrea să plecaţi de aici cu lucruri care nu vă sunt clare…(clarificare) Clienta : bine… Consilierul : ca să nu fiţi singura care are temă pentru acasă. nu am nimic de pierdut Consilierul : aş dori ca de fiecare dată când aveţi nelămuriri. dar probabil până acum nu am avut curajul să îi spun. aceste cheltuieli sunt suportate de către Primărie.dispus să o asculte. Clienta : …cred că m-aş descurca… Consilierul : credeţi…dar trebuie să vă gândiţi la faptul că acest lucru trebuie să il faceţi cu fiica dumneavoastră. să mă întrebaţi. (sarcină de realizat în timpul sesiunii de consiliere)/ (generararea şi alegerea ideilor pentru rezolvarea sarcinii). Nu trebuie să vă faceţi griji în ceea ce privşte banii. nu numai să vă imaginaţi …sunt convină că o să vă descurcaţi de minune…(încurajare minimală) Clienta : cred că da…o să încerc…până la urmă.

Scopuri sau planuri pentru acţiuni şi sesiuni de consiliere ulterioare: consilierul îşi propune a continua întâlnirile cu clientul. Numărul sesiunii: 3 Data şi Locul sesiunii: 24 martie 2008.stabilirea unei noi activităţi pentru acasă : discuţii cu fetiţa. Semnătura consilierului: Semnătura clientei: 20 . Evaluarea sesiunii: clienta a fost comunicativă în discuţia cu consilierul şi receptivă la propunerile acestuia referitoare la următoarele întâlniri.M. e mulţumită de felul cum decurg şedinţele. consilier: clienta a fost comunicativă şi dornică de a-şi rezolva problema.RAPORT DE CONSILIERE Numele clientului: B. A urmat implementarea unei noi sarcini pentru clientă: discuţii cu fetiţa. Tehnici folosite : sumarizare. simte nevoia de comunicare.selectarea scopurilor . ascultarea ei activă (sarcina numărul 2) iar pentru consilier: de căutat un centru de dezalcoolizare. are mai multă încredere în sine. Consilierul a reuşit să stabilească o atmosferă în care clienta să simtă că poate comunica liber ceea ce gândeşte. încurajare minimală. . generararea şi alegerea ideilor pentru rezolvarea sarcinii.identificarea activităţilor cheie . sarcină de realizat în timpul sesiunii de consiliere/ identificarea unei activităţi cheie. Probleme legate de client. ascultarea ei activă iar pentru consilier: de căutat un centru de dezalcoolizare. Cabinetul de Consiliere Scopul sesiunii: .).realizarea unui exerciţiu mental în vederea unei mai bune comunicări a mamei cu copilul ei. clarificare. Descrierea sesiunii: Clienta i-a povestit consilierului pe scurt cum a decurs sarcina precedentă (aceea de a-i povesti fetiţei despre viciul tatălui ei.

.... Consilierul: Spuneţi că lucrurile merg mai bine pentru dumneavostră.......Şedinţa a IV-a Clienta: bună ziua! Consilierul: bună ziua!Ce mai faceţi? Clienta: chiar mai bine.îhîm. iar după un timp soţului i-a venit din nou cheful de ceartă.. A venit şi fata de la joacă şi ne-am pus la masă....dar. 21 .sărmana.înainte ma mai ajuta la curăţenie...dar îmi aduc aminte repede de faptul că ea nu este vinovată cu absolut nimic şi âncerc să o iau în braţe şi să îi explic faptul că ea nu e vinovată cu nimic şi că o iubesc foarte mult Consilierul: de când nu aţi mai avut acivităţi împreună cu fetiţa? Clienta: mmmmm. (confruntarea neconfruntativă)..ştiţi....de mult. Am răbdat cât am răbdat. iar mă apucă plânsul şi am senzaţia că toţi din jurul meu sunt răi.e un lucru foarte bun. Clienta: da..... Am început să o întreb ce a mai facut pe la şcoală.. iar ea a început sa-mi povestească cât de încântată este de noii colegi şi de profesorii care se comportă foarte frumos cu ea. iar de atunci..(încurajarea minimală) Clienta: da..chiar nu mă aşteptam să mă descurc.... la mâncare... aşa cum mă aşteptam. aşa cum putea.uneori mă cuprind iar gândurile şi frământările. Consilierul: mă bucur foarte mult să aud asta.nu întotdeauna reuşesc să fac acest lucru. apoi m-am retras cu fata în cameră....... dar de când s-au răcit relaţiile între noi stă mai mult pe afară....am făcut aşa cum mi-aţi spus dumneavoastră data trecută.... aproape în fiecare seară reuşim să facem acest lucru... şi iar pică totul pe fiica mea? Consilierul:pe fiica dumneavoastră? (parafrazare) Clienta: da.câteodată chiar eu îi ziceam să plece afară la joacă pentru că nu aveam chef să o văd in preajma mea..şi mă impresionează iniţiativa dumneavoastră de a povesti cu fiica dumneavoastră aproape în fiecare seară...... Mi-a povestit foarte multe chestii frumoase şi interesante care m-au făcut să-mi descreţesc fruntea...(generarea de idei noi în rezolvarea sarcinii)/ (creativitatea).... soţul meu a venit din nou băut acasă.. ce lucruri noi a mai învăţat.într-una din seri..nici nu-mi mai aduc aminte..

adică eu vă pun întrebări ca şi cum aţi fi copilul meu pe care vreau să-l chem să mă ajute la mâncare? Consilierul: exact.. Consilierul: aţi putea să alegeţi un moment în care este linişte în casă.... apoi du-te în grădină şi ia nişte verdeaţă...aţi înţeles bine..” Consilierul: a fost destul de bine........da.tot ce faci tu iese bun..(încurajarea minimală)..o să vedeţi că nu este greu..o să gătim împreună cea mai gustoasă mâncare...cu siguranţă o să reuşiţi şi cu fiica dumneavoastră..pe săptămâna viitoare.atunci du-te şi spală-te pe mâini.că probabil şi ţie îţi este foame... mai ales când ştiu că ar face-o din plăcere.....în crae eu voi fi fetiţa dumneavostră.multă baftă..ar fi o idee destul de bună. fără să îi zic eu.Consilierul: o temă pentru data viitoare ar fi să vă mai chemaţi din când în când fata în casă şi să o rugaţi să vă jute să faceţi mâncare......la revedere! 22 .....am putea face un joculeţ de rol.....ştiu eu. mă refer la faptul că soţul dumneavoastră nu trebuie să intervină să vă tulbure liniştea. Clienta: nu ai vrea să vii să mă ajuţi să facem mâncărică.mă duc afară să mă joc cu copiii... „Clienta: ce faci? (joc de rol)/ (sarcină de realizat în timpul şedinţei de consiliere) Consilierul în pielea fetiţei...şi dumneavostră trebuie să duceţi la bun sfârşit sarcina de care vă vorbeam. Clienta: bine.....: bine.vrei? Clienta: bineînţeles.... Clienta: mulţumesc...........bine? (identificarea unei activităţi cheie) Clienta: ....acum. Consilierul: păi atunci mă duc să mă spăl pe mâini.. deoarece şi înainte venea singură şi mă ajuta. Clienta: da.dacă vreţi... sigur va fi încântată.pentru la prânz. Consilierul: bineînţeles că vă veţi descurca.....e greu? Clienta: nu pare..dacă aţi reuşit să faceţi acest lucru cu mine.....şi vin Clienta: ce mâncare vrei să facem azi? Consilierul: nu contează..sau..atunci....ce treburi mai există prin gospodărie. Consilierul : ba daaaa..cred că o să mă descurc.

generarea de idei noi în rezolvarea sarcinii/ creativitatea.joc de rol între clientă şi consilier.M. Cabinetul de Consiliere Scopul sesiunii: . identificarea unei activităţi cheie. de a nu se mai retrage în singurătate).învăţarea abilităţilor necesare implementării . Descrierea sesiunii: Clienta i-a povestit consilierului pe scurt cum a decurs sarcina precedentă (aceea de a o asculta pe fetiţă atunci când îi vorbeşte mamei. Evaluarea sesiunii: clienta a fost comunicativă în discuţia cu consilierul şi receptivă la propunerile acestuia referitoare la următoarele întâlniri.implementarea unei noi sarcini pentru clientă: desfăşurarea unor activităţi gospodăreşti . consilier: clienta a fost comunicativă şi dornică de a-şi rezolva problema.planificarea detaliilor pentru implementarea sarcinii . Probleme legate de client. simte nevoia de comunicare. încurajarea minimală. are mai multă încredere în sine. parafrazare. Scopuri sau planuri pentru acţiuni şi sesiuni de consiliere ulterioare: consilierul îşi propune a continua întâlnirile cu clienta. Tehnici folosite : confruntarea neconfruntativă.încurajarea clientei . Consilierul a reuşit să stabilească o atmosferă în care clienta să simtă că poate comunica liber ceea ce gândeşte. joc de rol/ sarcină de realizat în timpul şedinţei de consiliere. S-a stabilit o nouă sarcină pentru clientă (de a petrece mai mult timp cu fetiţa). 23 .RAPORT DE CONSILIERE Numele clientului: B. Numărul sesiunii: 4 Data şi Locul sesiunii: 31 martie 2008. interpretare.revizuirea întâlnirilor anterioare . e mulţumită de felul cum decurg şedinţele.

.. cu zâmbetul pe buze. dar mai apoi a venit singură la mine şi mi-a zis...la fiecare şedinţă avem câte o sarcină de îndeplinit. nu o mai rugasem de mult lucrul ăsta şi mi-a zis că mai bine se duce la joacă.. spitalul suportă toate cheltuielile...dar.. şi m-am hotărât să o pun în aplicare.la început s-a uitat mirată la mine... Consilierul:aşa cum aţi observat. s-a şcoală.. Nu aveţi nevie de bani pentru ca soţul dumneavoastră să poată merge acolo.ceea ce m-a uimit cel mai tare....... şi cu zâmbetul pe buze.în schimb...Semnătura consilierului: Semnătura clientei: Şedinţa a V-a Clienta: bună ziua din nou! Consilierul: bine aţi revenit! Observ că astăzi sunteţi mai zâmbitoare.înseamnă că şi dânsul îşi dă seama că doriţi o schimbare. ne-a întrebat dacă nu cumva avem nevoe de ajutor.într-o zi.... atunci mi-am adus aminte de tema dată de dumneavoastră.am fost forte încântată........... Mi-am îndeplinit şi eu sarcina pe care mi-am propus-o.. Consilierul: ăsta e un lucru foarte bun. M. m-am interesat de un centru de dezalcoolizare.şiiii..este un centru foarte bun la P. că mă ajută..(interpretare) Clienta: probabil..numai că va intra în atribuţiile dumneavoastră să îi explicaţi soţului dumneavoastră despre ce este vorba.. de car probabil că aţi auzit şi dumneavoastră.i-am zis fetei că dacă vrea.până acum dumneavoastră le-aţi îndeplinit destul de bine... aşa cum v-am promis..ai trebuie să trecă mult timp până ce această schimbare o să se producă. poate să stea cu mine să mă ajute să fac un pic de ordine prin casă. să îi spuneţi despre o posibilă internare (identificarea unei activităţi cheie).. a fost că între timp a venit soţul meu acasă.. după ce fata a venit de la şcoală.(încurajarea minimală) Clienta:.păi.. s-a schimbat şi a venut la mine să mă anunţe că pleacă afară la copii să se joace....(reflectarea sentimentelor şi a emoţiilor) Clienta: chiar sunt. va trebui să îi explicaţi şi fiicei 24 .vreau să vă povestesc ce am facut săptămâna asta Consilierul: vă ascult.

.este o nouă temă.. apoi l-aş pune pe el să îi explice fetii.v-aţi mai gândit şi la altă solţie? (tehnica anti.. Consilierul: o să înţeleagă.... în fond despre el şi problema lui este vorba şi nu cred că ar da greş pentru că.. ca în fiecare seară.. la revedere! 25 .aşa cum ne-am obişnuit.. şi motivele pentru care acesta plecă. pe lângă ce îmi povesteşte ea de la şcoală.depinde de dumneavoastră cum îi explicaţi acest lucru....ne vom vedea săptămâna viitoare la o nouă întâlnire..... Clienta: da.. ca şi data trecută.ţin să vă reamintesc că data viitoare va fi ultima oară când ne întâlnim.. Consilierul: ....... pentru data viitoare voi avea şi eu o sarcină de făcut şi anume aceea de a merge personal la dentrul de dezalcoolizare şi a mă interesa ce condiţii trebuiesc îndeplinite pentru a putea merge acolo......... aşa cum v-am mai zis....(încurajarea minimală) Clienta: da.... Consilierul: e o idee.şi până acum sunt foarte mulţumită de modul în care aţi evoluat..numai bine.(tehnica ”ce s-ar întâmpla dacă?”. Consilerul: este o idee foarte bună.(sarcină pentru acasă/ sarcină pe care o preia clientul între sesiuni) Clienta: sper să înţeleagă.dar dacă o să o sperie ideea asta? Consilierul: şi dacă ar speria-o. nu este indicat să îi ascundeţi nimic.să deschid şi subiectul acesta..cred că m-aş opri. nu-i absolut nici o problemă....(încurajarea minimală) v-aţi descurcat bine.sper.cu siguranţă o să vă iasă bine.. fata îl iubeşte foarte mult pe tatăl ei.... să văd dacă este de acord.dumneavoastră despre plecarea tatălui ei de acasă.(sarcină preluată de consilier între sesiuni).deci asta este o nouă temă pentru acasă? Consilierul: da.. aş dori.prin care se realizează discuţii cu privire la rezolvarea obstacolelor „cum?” Clienta: cred că aş putea.până atunci. să discutăm despre cum ar putea să decurgă tema mea..cred că aş încerca să îi spun întâi soţului meu.....nu ştiu....aşa cum este el. Clienta: o să încerc. cum aţi reacţiona? Clienta: păi.....sabotaj) Clienta: păi.. aş schimba subiectul....beneînţeles.. Clienta: dacă nu vă deranjează.chiar foarte bine. în adâncul sufletului lui este un om foarte bun şi ne iubeşte mult pe amândouă.o să procedaţi corect... Consilierul: este bine..

învăţarea abilităţilor necesare implementării .planificarea detaliilor pentru implementarea sarcinii .sabotaj : ce ar putea să nu meargă la această sarcină ? Descrierea sesiunii: Clienta i-a povestit consilierului pe scurt cum a decurs sarcina precedentă. Cabinetul de Consiliere Scopul sesiunii: . Probleme legate de client. .revizuirea întâlnirii anterioare . identificarea unei activităţi cheie.implementarea unei noi sarcini pentru clientă: ieşirea la o prăjitură cu fetiţa.RAPORT DE CONSILIERE Numele clientului: B. Clienta este hotărâtă să vorbească cu soţul ei despre mergerea acestuia la un centru de dezalcoolizare. are mai multă încredere în sine.tehnica anti. Consilierul a reuşit să stabilească o atmosferă în care clienta să simtă că poate comunica liber ceea ce gândeşte Tehnici folosite : reflectarea sentimentelor şi a emoţiilor. tehnica ”ce s-ar întâmpla dacă?”.prin care se realizează 26 . consilier : clienta a fost comunicativă. încurajarea minimală. simte nevoia de comunicare. e mulţumită de felul cum decurg şedinţele.încurajarea clientei .M. interpretare. în locul ei preferat sau altul. Numărul sesiunii: 5 Data şi Locul sesiunii: 7 aprilie 2008. Evaluarea sesiunii: clienta a fost comunicativă în discuţia cu consilierul şi receptivă la propunerile acestuia referitoare la următoarea întâlnire. Scopuri sau planuri pentru acţiuni şi sesiuni de consiliere ulterioare: consilierul îşi propune a continua întâlnirile cu clienta. sarcină pentru acasă/ sarcină pe care o preia clientul între sesiuni.

...încurajare minimală) Clienta: păăăăi. dar crede că este prea târziu...... Consilierul: de ce sunteţi tăcută.discuţii cu privire la rezolvarea obstacolelor „cum?” .. Consilierul: ce s-a întâmplat.... crezând că este foarte bolnav. sarcină preluată de consilier între sesiuni..şi ea a început să plângă. şocându-mă la un moment dat cu o întrebare: „Nu-i aşa că o să moară?”... Consilierul: Dar de ce spuneţi asta? (parafrazare) Clienta: păi fata mea crede că tatăl ei o să moară... i-am zis doar că ar fi mai bine să îl întrebe asta pe el. nu pe mine.. Semnătura clientei: 27 .a mai fost de acord să vorbească chiar el cu fata şi să îi explice cum stă treaba..nu prea m-am descurcat bine cu ultima temă.... Consilierul: dar ce s-a întâmplat... Consilierul: ce a urmat apoi? (încurajare minimală) Clienta: păi.....a zis că nici el nu se mai complace în situaţia în care este şi că vrea să se schimbe.am început într-o seară să-i explic faptul că s-ar putea ca tatăl ei să plece la spital o perioadă de timp...sabotaj.....şi a fost oarecum de acord.vă ascult. când fata era la şcoală... mai exact? (clarificare) Clienta: păi.eu i-am explicat despre acest centru. am schimbat subiectul. Consilierul: cum a reacţionat? Clienta: a reuşit să se liniştească într-un final.. a doua zi..probabil că nu am ştiut să fiu foarte explicită... Semnătura consilierului: Şedinţa a VI-a Clienta: bună ziua! Consilierul: bună ziua! Luaţi loc! Clienta: .atunci m-am speriat foarte tare şi nu am mai ştiut ce să-i zic. s-a intâmplat ceva rău? (reflectarea sentimentelor) Clienta: cam aşa ceva.. am vorbit foarte serios cu soţul meu despre problema lui.. iar după mai multe ore de refuzuri şi certuri.. tehnica anti. am reuşit oarecum să ajungem la un consens.

.Consilierul: foarte bine aţi procedat.în al treilea rând am reuşit...de aceea au şi fost eficiente întâlnirile noastre..în primul rând faptul că mi-am convins soţul să se lase de băut.. după ce fata a venit de la joacă. nici mie nu îmi vine să cred.am reuşit să o fac să îmi povestească din nou ce face la coală şi cum se descurcă..(revizuirea schimbărilor/ evaluarea progresului şi a eşecului) Clienta: cred că s-au produs destul de multe.. să facem din nou împreună lucruri pe care le făceam înainte.haideţi să revizuim puţin situaţia şi să vedem ce schimbări s-au produs.(încurajare minimală) Clienta: în seara respectivă. aşa cum o făceaţi şi înainte.vrea să se schimbe.... Consilierul: v-aţi descurcat bine până la urmă.... dar că se va întoarce acasă sănătos şi totul va fi bine. am reuşit să vorbesc cu fetiţa mea.vorbeam data trecută că aceasta e ultima noastră întâlnire.....aţi spus că este ultima şedinţă.nu trebuiesc îndeplnită nici o condiţie pentru a fi internat în acel centru..... Consilierul: important este să se menţină această stare de echilibru...nu trebuie să vă pierdeţi încredrea dacă un lucru nu iese bine de la început.aceea de a se lăs de băut.(interpretare) 28 . aşa cum am fost şi înainte să se nască fata......şi aici există resursele necesare. împreună cu soţil. este că el chiar are voinţă... Consilierul: să le enumerăm..în al doilea rând....... nici lui n-i mai place situaţia în care este acum. Clienta: din câte am observat..şi e foarte important ca un client să-şi dorească schimbarea.. tatăl ai a încercat să îi explice faptul că este puţin bolnav.. Clienta: păi.şi că în sfârşit vom putea fi şi noi o familie normală şi fericită..nu ştiam ce să fac.. Consilierul: e bine că v-aţi dat seama repede de cum trebuie să reacţionaţi..... iar fata a reacţionat destul de bine....... lămurindu-se că de fapt tatăl ei nu este pe moarte. să o facem să înţeleagă că tati trebuie să plece pentru o perioadă de timp.singura condiţie este ca soţul dumneavoastră să aibă voinţă..... şi ce m-a mirat.. o boală care nu se poate trata decât la spital...o să îmi mai daţi teme pentru acasă? Consilierul: în primul rând o să trebuiască să vă susţineţi soţul pentru a-şi duce la bun sfârşit sarcina.să realizaţi sarcini diverse împreună cu fetiţa dumneavoastră.m-am ocupat de ema pe care mi-am propuso.. Clienta: chiar m-am speriat în seara aia...vă doriţi lucrul acesta....

.la revedere! RAPORT DE CONSILIERE Numele clientului: B....cu siguranţă veţi reuşi.. Numărul sesiunii: 6 Data şi Locul sesiunii: 14 aprilie 2008.da..deja am început să visez la ziua în care soţul meu se va întoarce de la spital..(reflectarea sentimentelor şi a emoţiilor) Consilierul: ce veţi face mai departe? Aveţi planuri de viitor? (revizuirea finală) Clienta: păi.M.. Mă simt mult mai bine. mă gândesc la momente în care vom sta toti trei la masă şi vom glumi...la revedere! Clienta: mi-a făcut plăcere..la momente în care o să dormim împreună şi fata ne va povesti trăznăile pe care le mai face la şcoală....vă simţiţi mai sigură acum pe dumneavoastră? Clienta: normal..... Consilierul: dumneavoastră sunteţi cea care aţi făcut totul...eu v-am ascultat doar. complet vindecat şi va fi bine.ştiu că veţi reuşi.. nu ne vom mai certa....nu-mi rămâne decât să vă doresc mult succes... Consilierul: Sunt idei foarte bune..fără dumneavoastră nu nu ştiu dacă n-aş fi descurcat... Clienta: mulţumesc frumos pentru tot. Consilierul: nu aveţi pentru ce.revizuirea întâlnirilor anterioare 29 .... Cabinetul de Consiliere Scopul sesiunii: .Clienta: eu cred că n-aş fi reuşit fără ajutorul dumneavoastră....

interpretare. Semnătura consilierului: Semnătura clientei: 30 . reflectarea sentimentelor şi a emoţiilor. Tehnici folosite : încurajare. consilier : clienta a fost comunicativă. Rezultatul a fost mulţumitor de ambele părţi.creearea de planuri pentru viitor Descrierea sesiunii: Clienta i-a povestit consilierului pe scurt cum a decurs sarcina precedentă (aceea de a discuta cu fata despre plecarea tatălui său la spital). Clienta a întâmpinat dificultăţi în a prezenta fetiţei situaţia. parafrazare. are mai multă încredere în sine. Evaluarea sesiunii: clienta a fost comunicativă în discuţia cu consilierul şi receptivă la propunerile acestuia referitoare la următoarele întâlniri. venind chiar ea cu sarcini noi pentru sine. Lucrurile au mers în direcţia dorită. Scopuri sau planuri pentru acţiuni şi sesiuni de consiliere ulterioare: aceasta este ultima şedinţă de consiliere. şedinţele s-au desfăşurat foarte bine.evaluarea progresului şi a eşecului . Nu au existat neînţelegeri între clientă şi consilier.enumerarea scimbărilor produse .. simte nevoia de comunicare.încurajarea clientei . factorii cauzali existenţi în jur. . exitând momente în care clienta a fost foarte receptivă. însă situaţia finală a fost admirabilă. e mulţumită de felul cum decurge viaţa sa. clarificare. revizuirea finală.se revizuiesc schimbările intervenite în acţiuni. revizuirea schimbărilor/ evaluarea progresului şi a eşecului. Consilierul a reuşit să stabilească o atmosferă în care clienta să simtă că poate comunica liber ceea ce gândeşte. Probleme legate de client.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful