Nota tanaman hiasan

pokok naunan

pokok tembusu pokok beringin pokok angsana pokok pinang raja pokok kelapa gading pokok una kembang pagi pokok bunga ros jepun

pokok palma

pokok menjalar

penutup bumi

rumput

pokok bunga semusim

pokok bunga balung ayam

pokok renek

pokok bunga raya pokok bunga kertas

normal bentuknya baik (matang dan berisi) pemilihan biji benih tiada serangan penyakit medium semaian ialah bahan yang diguanakan untuk menyemai biji benih 2.bahan organk 1 .tanah loan 1.pasir sungai .

penyiram pongkes sekatuer baldi kecil sudip tangan serampang tangan alatan perkebunan pencakar tangan kereta sorong sekop gunting pemangkas cangkul penapis .

sediakan alatan tangan dan bahan untuk membuat campuran medium semaian tapis bahan untuk mengasingkan bendasing gunakan baldi kecil untuk menyukat bahan mengikut nisbah masukkan medium ke dalam bekas semaian dan ratakan campur dan gaul bahan .

biji benih halus isi medium semaian ke dalam bekas semaiann biji benih kasar buat barisan lurus di permukaan medium campur dan gaul benih dengan pasir halus dengan nisbah 1 5 tandakan titik penanaman dan buat lubang kecil tabur campuran tadi di atas permukaan medium masukkan satu biji benih tabur medium untuk menutup campuran biji benih tutup lubang biji benih siram semaian siram semaian .

saiz pasu mudah dibersihkan bekas tanaman hiasan mempunyai lubang saliran ringan dan mudah dialihkan kemas dan menarik .

pilih pasu yang mempunyai lubang saliran jika pasu tanah liat. cuci bekas. rendamkan dengan air. tutup lubang saliran dengan menggunakan batu kecil dan pecahan pasu .

tanaah loam (3) MEMBERIKAN SOKONGAN KEPADA AKAR POKOK membekalkan nutrien kepada pokok bahan organik (2) pasir sungai (1) memudahkan pengaliran air dan udara .

sediakan bahan dan tapis bahan sukat bahan mengikut nisbah 3 :2 :1 gaul bahan .

lembapkan medium masukkan medium ke dalam pasu buat lubang di tengahtengah pasu ubah anak pokok alih anak pokok . dedahkan kepada cahaya matahari secara beransur-ansur siram anak pokok padatkan permukaan medium masukkan anak pokok kedalam lubang .

menyiram .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful