DETERMINANTII CONSUMULUI ALIMENTAR DE PRODUSE ECOLOGICE

Mona POPA Alexandra POPA Mihaela DRAGHICI Amalia MITELUT USAMV Bucuresti CONSUMECO NR. 92-075/01.10.2008

SECTIUNI Proiectul CONSUMECO Cum alegem sa mancam? Produsele ecologice De ce am alege eco? Concluzii Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 2 .

6.2011   USAMV Bucuresti (coordonator proiect) ASE Bucuresti IBA ANPCPPS Romania PROIECT PERIOADA PARTENERI OBIECTIV Dezvoltarea unor strategii de marketing care sa duca la cresterea competitivitatii economice a producatorilor romani de produse alimentare ecologice Directia de cercetare 9 ÄCercetarea socio-economica si CERCETARE umanista´ in cadrul obiectivului specific de cercetare 9. Metode si instrumente de marketing Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 3 .<CONSUMECO ³Cercetari preliminare privind situatia pe plan national si european in domeniul producerii si comercializarii produselor agroalimentare ecologice.1. privind determinantii comportamentului alimentar si metodele de investigare folosite´ 2008 .

1% fata de media globala de 0.7% Productia interna de alimente ecologice se dezvolta in principal (cca.CONSUMECO> OBIECTIV Dezvoltarea unor strategii de marketing pentru alimentele ecologice care sa duca la cresterea competitivitatii economice a producatorilor romani de produse agroalimentare ecologice Consumul intern de alimente ecologice este de sub 0. 55 interviuri in profunzime. 90%) datorita cererii de export in tari precum Germania. Austria sau Grecia Proiectul CONSUMECO isi propune sa identifice factorii care pot duce la o dezvoltare interna mai mare a pietei de produse ecologice prin CERCETAREA COMPORTAMENTULUI CONSUMATORILOR ROMANI Pentru a raspunde obiectivului. in total insumand 1350 participanti Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 4 . vizite la puncte de vanzare in 20 de locatii si un sondaj cu 1252 chestionare completate. in cadrul CONSUMECO s-au realizat studii calitative si cantitative de piata: 4 grupuri de discutii de tip focus-grup.

SECTIUNI Proiectul CONSUMECO Cum alegem sa mancam? Produsele ecologice De ce am alege eco? Concluzii Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 5 .

.. Mananc in oras. DE CE? Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 6 . Gatesc ceva.. Alegerea alimentelor depinde de o serie de factori care pot fi influentati mai mult sau mai putin de agentii economici. dar ce aleg? si mai important..... Mananc ce am in frigider sau vreo conserva...... in lupta pentru o cota mai mare de piata.. Merg la cumparaturi.. Mi-e foame. Comand ceva. Bun.CUM ALEGEM SA MANCAM? Consumatorii trec printr-un proces decizional complex.

educatie) factori economici (venit.CUM ALEGEM SA MANCAM? DETERMINANTII CONSUMULUI ALIMENTAR ± De ce-urile CONSUMATORUL factori demografici (varsta. starea de sanatate) MEDIUL ALIMENTUL CONTEXTUL caracteristicile produsului (gust. disponibilitate la raft valoare nutritionala. alergii. gen. traditii religie norme sociale norme morale personale factori care trebuie cunoscuti. textura) convenienta perceputa calitatea perceputa beneficii percepute vs. valori. intelesi si luati in considerare de agentul economic factori care pot fi influentati de catre agentul economic 7 Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 . riscuri si costuri percepute modul de productie experienta trecuta cu produsul/ cu marca/ cu producatorul ocazia de consum situatia de utilizare locatie timp structura familiei factori culturali obiceiuri. aroma. credinte) factori fiziologici (metabolism. sensibilitatea la pret) factori psihografici (stil de viata.

SECTIUNI Proiectul CONSUMECO Cum alegem sa mancam? Produsele ecologice De ce am alege eco? Concluzii Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 8 .

produsele ecologice inseamna un pret premium pentru un produs care are aceleasi beneficii percepute ca produsul pe care il gaseste la un pret cu pana la 70% mai mic in piata sau in gradina bunicii de la tara Intrebarea este <DE CE AR PLATI CONSUMATORII DIFERENTA?> pentru produsele ecologice certificate. vandute in magazinele specializate sau de pe raftul BIO al retailerilor Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 9 .<PRODUSELE ECOLOGICE DIN PERSPECTIVA CONSUMATORULUI ROMAN Din punctul de vedere al consumatorului roman.

PRODUSELE ECOLOGICE DIN PERSPECTIVA CONSUMATORULUI ROMAN> Ar plati pentru ca: sunt produse sanatoase (traduse de consumatori prin faptul ca nu contin E-uri. Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 2223 septembrie 2010 10 . OMG-uri. fertilizatori sau pesticide) sunt produse naturale sunt mai gustoase (nu au gustul artificial al produselor din ³supermarket´. ci cel al produselor traditionale) schemele de certificare internationala sunt de incredere Nu ar plati pentru ca: sunt scumpe sunt greu de diferentiat de produsele <de la tarani> necertificate au varietate restransa (in special la fructe si legume si produse din carne) se gasesc doar in cateva magazine specializate premium si in marile magazine de retail nu exista productie cu adevarat ecologica (producatorii romani nu respecta normele impuse de sistemul de productie ecologica) Informatiile de mai sus reprezinta perceptiile consumatorilor cu privire la produsele ecologice.

SECTIUNI Proiectul CONSUMECO Cum alegem sa mancam? Produsele ecologice De ce am alege eco? Concluzii Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 11 .

educatie) factori economici (venit. traditii religie norme sociale norme morale personale factori mai importanti in cazul produselor ecologice Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 12 . textura) convenienta perceputa calitatea perceputa beneficii percepute vs. credinte) factori fiziologici (metabolism. aroma. gen. alergii.DE CE AM MANCA ECO? De ce-urile CONSUMULUI ALIMENTAR ECOLOGIC CONSUMATORUL factori demografici (varsta. valori. starea de sanatate) MEDIUL ALIMENTUL CONTEXTUL caracteristicile produsului (gust. sensibilitatea la pret) factori psihografici (stil de viata. disponibilitate la raft valoare nutritionala. riscuri si costuri percepute modul de productie experienta trecuta cu produsul/ cu marca/ cu producatorul ocazia de consum situatia de utilizare locatie timp structura familiei factori culturali obiceiuri.

SECTIUNI Proiectul CONSUMECO Cum alegem sa mancam? Produsele ecologice De ce am alege eco? Concluzii Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 13 .

com) Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 14 . de cartier. people are still eating. pentru usurarea accesului la aceste produse ³The nice thing is. manager Devro.CONCLUZII Alimentele ecologice reprezinta o piata in crestere in Romania.´ (Peter Page. Totusi exista unele bariere in dezvoltarea sa. producator de membrane de carnati din colagen ce detine 40% cota de piata mondiala. 6 septembrie 2010. care trebuie minimizate de catre comercianti prin: comunicarea unor elemente de diferentiere relevante pentru consumatori pentru produsele ecologice certificate fata de produsele <de la tarani>. cu accent pe garantia si increderea oferita de o schema de certificare diversificarea ofertei de pe piata de categorii de produse ecologice. we are supplying the food industry. So whatever the recession is doing. cu potential chiar si in conditii de criza. ft. in special la legume & fructe si produse din carne extinderea disponibilitatii produselor ecologice si in formate de magazine mai mici.

Q&A Echipa CONSUMECO va multumeste pentru atentie! Workshop exploratoriu ³Alimentatie si sanatate´ 22-23 septembrie 2010 15 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful