Rancangan Pengajaran Harian

Matapelajaran : Kemahiran hidup Tarikh : 10 March 2010 Masa : 8.30 ± 9.30 pagi Kelas : 4 Rajin Bil. Murid : / 15

Tajuk : Tanaman hiasan. Sub-tajuk : jenis-jenis tanaman hiasan dan cirri-ciri. Pengetahuan sedia ada : Murid-murid pernah melihat jenis-jenis tanaman hiasan di kawasan rumah mereka dan kawasan sekolah. Objektif pembelajaran: i. ii. iii. Menyatakan sekurang-kurangnya 3 jenis tanaman hiasan. Menyatakan 3 ciri-ciri tanaman hiasan. Memberikan contoh-contoh untuk setiap jen is tanaman dengan betul

Penerapan nilai-nilai murni: i. ii. iii. Ketelitian Tekun Kerjasama

Penyebatian KBKK: i. ii. iii. Membandingkan, Mengkategori, Menyelesaikan masalah.

ii. iii. iv.BBM: i. Power point Lembaran kerja Strategi P&P : i. ii. Konseptual Demonstrasi Kontekstual Induktif .

Contoh jawapan: i. Jarum Benang Kain Langkah 1 (15minit) Penerangan tentang kegunaan menjahit menggunakan jahitan asas dan perkenalkan jenis-jenis jahitan asas. Ulang langkah menjahit daripada B ke D semula dan berbalik ke C. iii. v. Masukkan jarum pada A dan keluarkan pada B dalam jarak 2mm. . i. iv. iv. Jahitan kia Jahitan jelujur halus Jahitan sembat Jahitan lilit kemas Langkah 2 (20minit) i. Tinggalkan benang sepanjang 3mm. iii. ii. Teruskan jahitan sehingga siap. ii.Set induksi (5minit) Menyoal murid apa yang diperlukan untuk menjahit sambil menunjukkan gambar gambar jahitan asas menggunakan powerpoint. vii. masukkan jarum daripada A terus kepada C pada jarak 4mm. ii. iii. Ulang langkah ii. Guru menunjukkan langkah-langkah menjahit jahitan kia: Mula menjahit daripada kanan ke kiri. vi.

. ii. Langkah-langkah menjahit jahitan ki a. ii. Memberikan murid latih tubi menggunakan lembaran kerja yang disediakan. Kegunaan jahitan kia.Langkah 3 (15minit) Penilaian dan pengukuhan i. Menyuruh murid membuat satu jahitan lengkap. Penutup (5minit) Rumusan isi pembelajaran: i.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful