P. 1
Pesanan Al-Banna

Pesanan Al-Banna

|Views: 2|Likes:
Published by Najmi Tajudin

More info:

Published by: Najmi Tajudin on Mar 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/29/2011

pdf

text

original

Berikutadalahantarapesananpentingoleh as -syahidIman Hassan al -Banna: 1.Apabilamendengar azan makabangunlahsembahyangserta mertawalaubagaimanakeadaansekalipun. 2.

Bacalah al -Quran, tatapilahbuku -bukuilmu, pergilahkemajlis - majlisilmu, danamalkanlahzikrullah danjanganlahmembuangmasadalamperkara yang tiadamemberifaedah. 3.Berusahalahuntukbertuturdalambahasa Arab keranabahasa Arab yang betulituadalahsatu -satunyasyiar Islam.

4.Janganlahbertengkardalamapa -apaperkara, sekalipunkeranapertengkaran yang kosongtiada memberiapa -apajuakebaikan.

5.Janganlahbanyakketawakeranahati yang sentiasaberhubungdengan Allah itusentiasatenanglagitenteram.

6.Janganlahbanyakberguraukeranaumat yang sedangberjuangitutidakmengertimelainkanbersungguh sungguhdalamsetiapperkara.

7.Jangan lahbercakaplebihnyaringdaripadakadar yang dikehendakiolehpendengarkeranapercakapan yang nyaringituadalahsuaturasmi yang sia -siamalahmenyakitihati orang. 8.Jauhilahdaripadamengumpat -umpatperibadi orang, mengecampertubuhan pertubuhan, danjanganlahbercakapmel ainkanapa - apa yang memberikebajikan.

9.Berkenal -kenalanlah dengansetiapMuslimin yang ditemuikeranaasasgerakandakwahkitaialahberkenal -kenalandanberkasih sayang.

10.Kewajipan -kewajipan kitalebihbanyakdaripadamasa yang adapadakita, olehitugunakanlahmasaden gansebaikbaiknyadanringkaskanlahperlaksanaannya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->