You are on page 1of 13

Pedeapsa si morala

mai 22, 2010 la 8:15 am
http://pasiivorbelor.wordpress.com/2010/05/22/pedeapsa-si-morala/

Ce relevanta are o astfel de discutie daca deja sunt luate in considerare relatiile dintre
pedeapsa si lege? E nevoie de o succesiune de pasi pentru a ajunge de la morala la
pedeapsa. Prima oara, din varii motive, se considera ca exista lucruri bune si lucruri rele,
a doua supozitie este ca cineva s-a apropiat prea mult de cele negative iar ultimele
supozitii ar fi ca aceasta stare de lucruri ar trebui sa inceteze si sa se incerce indreptarea
lucrurilor. Legea nu acopera eficient sau in totalitate nici una din aceste arii.

Pedeapsa este utilizata cu mult inainte ca anumite comportamente sau manifestari umane
sa intre sub incidenta legii. Gandindu-ne la nevoia de conservare a integritatii fizice,
pedeapsa incearca combaterea comportamentelor ce pot dauna integritatii sau vietii uneia
sau mai multor persoane. O parte din aceste incercari sunt acoperite de litera legii dar o
parte scapa acesteia. Se incepe inca de la primii pasi ai omului cu sfaturi de genul “nu
pune mana pe soba”, “nu te juca cu cutitul”, mai tarziu se trece la “nu traversa pe rosu”,
“nu te da cu bicicleta pe strada”, apoi pe la varsta majoratului apare “sa conduci cu grija”
pentru ca odata incepand o activitate lucrativa sa avem mai toata viata de a face cu norme
de protectia muncii si “instructiuni de folosire”. Se considera ca omul trebuie sa aiba grija
de el insusi si de ceilalti; comportamentele neglijente care afecteaza propria persoana sunt
pedepsite macar o vreme pe la inceputul vietii dar comportamentele neglijente care pot
duce la lezarea altor persoane sunt pedepsite mai putin in cazul copiilor dar dupa varsta
de 10-18 ani se considera ca persoana deja ar putea avea suficient discernamant si ca
urmare vor fi pedepsite de-a lungul intregii vieti.

Ce pedeapsa mai exista dincolo de lege? Mai exista cel putin doua pedepse care pot
penaliza comportamentul cuiva: razbunarea si oprobiul public. Uneori oamenii se servesc
de lege pentru a-si face dreptate sau pentru a se razbuna dar uneori legea este prea lenta,
ineficace sau corupta pentru a da sentimentul dreptatii iar atunci cei cu adevarat motivati
pot sa isi ia in propriile maini sarcina indreptarii acestei carente percepute mai mult sau
mai putin subiectiv.

Desi adeseori formularea improprie a legii sau inaplicarea ei in mod adecvat irita pe cei
pagubiti ea are o problema mai profunda: nu poate masura exact reaua intentie a
delicventilor sau suferinta celor afectati. Pentru prima dintre ele, pe langa evaluarea
naturii si formei abaterii, se apeleaza la evaluarea circumstantelor atenuante sau
agravante, discernamantului si a intentiei. Pentru cea de a doua se incearca masurarea
pierderilor materiale prezente si viitoare sau stabilirea suferintei prin evaluarea gravitatii
traumelor si durata tratamentelor. Cu toate ca legea incearca toate aceste lucruri ea doar
rareori reuseste estimarea corecta. De ce am face o astfel de afirmatie? Pentru ca lumea
nu e nici pe departe un loc chiar atat de linistit pe cat ar putea fi. Pedepsele legii nu sunt
foarte eficiente, adesea se comit abateri fara a fi urmate de o pedeapsa si adesea pedeapsa
a fost ineficienta pentru ca nu a condus la excluderea recidivei.

macar partial. Ca o cifra ce merita atentie. E interesant cu cata speranta vin in redactie. dreptate. Multi apeleaza la ziar. apartenenta la un grup defavorizat si numarul mai mic de ani de inchisoare executati conduc la un recidivism mai crescut. etc. absenta parintilor. Se pare ca primul a hotarat pedepse care nu mai prea erau in relatie cu gravitatea faptei si toti infractorii erau tratati cu maxima severitate. Pana la urma sa nu uitam ca toti cei implicati sunt oameni cu tot ce inseamna aceasta ca limite si slabiciuni omenesti si ca atare sunt departe de perfectiune. s-a evidentiat ca fiecare an petrecut in inchisoare scade doar cu 1.Si atunci ce se poate spune. Alti factori relevanti dar neamintiti in studiu sunt: structura de personalitate. pagubitul ar vrea sa ii ia pielea. rezultatele sunt cam slabute… comentarii mai 23. in acest studiu. La cat de mult costa actul de justitie si cat de multa moneda se bate pe importanta sa. avocatii vor sa isi ia banii iar judecatorii se gandesc ce vor face in weekend. numarul mai mare de abateri anterioare. In plus mai apar si alte probleme de natura logistica. boli psihice. . Ea nu reuseste sa indrepte lucrurile ci cel mult sa scoata partial din societate pentru o anumita perioada anumite persoane care au comis abateri. Oamenii au sesizat abordarea disproportionata si l-au chemat pe Solon care le-a dat niste legi si pedepse mai sensibile la natura abaterii. o solutie la aceasta este eliberarea inainte de termen. un nivel de educatie mai scazut. Legea nu ia in calcul prea mult din acesti factori. Cel mai adesea pagubitii se simt in continuare pagubiti desi poate primesc ceva compensatii iar. 2010 la 8:36 am Unii oameni. gradul de coeziune a familiei si comunitatii. Cine sunt recidivistii? Urmarind un document orientativ se pare ca varsta tanara. cu cata siguranta isi povestesc problema si cata convingere au ca publicarea ei in ziar va face. dezamagiti de modul de aplicare al legii (de multe ori in functie de buzunar). parinti cu antecedente. fara alte garantii suplimentare. Ca o ironie. cauta sa-si faca dreptate prin alte mijloace. Pana la urma se pare ca pedeapsa legala nu isi atinge decat rareori datoria morala. In mod ideal pedeapsa legala ar trebui sa ofere celui pagubit sansa de a reveni la starea de bine avuta anterior si prevenirea a noi abateri. Insa nu este vorba doar de blandetea sau asprimea pedepsei ci si cat de adecvata este pedeapsa pentru a face dreptate si a preveni noi abateri. Nici una din cele doua nu este indeplinita in totalitate sau intotdeauna.60% a recidivei nu se poate spune ca pedeapsa legala si-a atins scopurile. veniturile. Nimeni nu e foarte interesat sa faca un studiu de caz din fiecare delicvent. Intretinerea populatiei incarcerate costa si inchisorile se intampla sa nu fie suficiente. luand in calcul frecventa intre 15%.2% fenomenul recidivei. ca pedeapsa legii este prea blanda sau prea aspra? Povestea codurilor de legi a lui Dracon si Solon da un exemplu in acest sens.

mai 25. Linsarea cuiva care a ucis in urma unui accident din neatentie sau a unei riposte la un atac e mai greu de acceptat ca fiind justificata moral/legal In prezent acest aspect al “recuperarii morale”. plecand de la scopul moralei/legii se pot face si nuantari. linsajul poate fi vazut ca ilegal dar moral. 2010 la 8:52 pm uneori faci nedreptati ca sa ajungi sa faci dreptate. De aici incolo insa intervine dureroasa diferenta dintre teorie si practica. 2010 la 3:43 pm Oamenii inca cred ca a dezvalui este un pas pe drumul spre dreptate. care ar lasa nepedepsit un criminal.mai 23. . Scopulluarii de atitudine in fata unei abateri are rostul de a obtine “o indreptare” a raului facut si a preveni repetarea ei. neprovocata sau nu exista sansa recuperarii morale a criminalului. Linsajul sau pedeapsa cu moartea e justificata moral doar daca crima a fost premeditata. Linsajul unui criminal este un act de dreptate sau de nedreptate? mai 25. Insa. o dezvaluire nu este decat rareori urmata de o ancheta si cu atat mai rar urmata de pedepsirea unor abateri. face ca in tot mai multe tari sa se inlocuiasca pedeapsa cu moartea cu inchisoarea pe viata fara drept de eliberare conditionata. pe langa alte argumente. 2010 la 11:55 pm Daca e nevoie a se face nedreptati pentru a face dreptate inseamna ca exista o diferenta semnificativa intre litera legii si morala. In acest context al unei legi slabe.

marti. presedintele Senatului francez. pe 15 februarie. Poncelet a fost vizat de o ancheta. ar fi intervenit pe långa omologul sau romån. reprezentantii Vinci au anuntat demararea constructiei a complexelor comerciale care includ Carrefour. La inceputul acestui an. francezii s-au intålnit cu primarul Iasiului. Al doilea om din statul francez nu este la primul scandal amploare: anul trecut. Poncelet a recunoscut ca l-a sunat pe ambasadorul Frantei la Bucuresti. la Paris. a declarat o sursa judiciara citata de AFP. Autoritatile franceze au demarat o ancheta. Printre tarile în care a mai intervenit Poncelet se numara Iran. care ar fi intervenit în favoarea unui prieten pentru a-i obtine. Surprinzator. tranzactie efectuata la notariatul fiicei senatorului PSD Iasi Ioan Solcanu. Parchetul din Paris a decis sa deschida ancheta dupa ce a fost "sesizat în legatura cu eventuale fapte de trafic de influenta în care apare numele lui Poncelet“. In aceeasi zi. timp de doi ani. au cumparat de la afaceristul Ioan Prisecaru 7 ha de pamånt. o ancheta preliminara într-un dosar în care este citat presedintele Senatului. ca presedintele Senatului francez a intervenit de mai multe ori pentru ca .000 de euro. Saptamånalul satiric si de investigatii "Le Canard Enchainé“ dezvaluie ca Poncelet. intr-un articol aparut in editia de ieri. la DNA.newspad. Azerbaidjan si Kazahstan. ar fi intervenit pe långa omolgul sau romån Nicolae Vacaroiu pentru deschiderea unui hipermarket in Romånia. Bricostore si Mediagalaxy. care il are in centru pe Christian Poncelet. Potrivit saptamånalului "Le Canard Enchainé“ (ratoiul inlantuit). membru al partidului de guvernamånt Uniunea pentru o Miscare Populara. Norica Nicolai este senator PNL de Iasi Cu cinci zile inainte de primul tur al alegerilor legislative.238324. în schimbul mitei. unde se vor ridica hypermarketurile. contracte publice. Christian Poncelet.ro/Bomba-cu-Ratoi. scena politica din Franta este zguduita de un urias scandal de coruptie.html 07 iunie 2007 Un caz de dimensiunile "Spagii suedeze“. lansat acum de presa franceza.Bomba cu Ratoi http://www. relateaza AFP. dar. dupa ce presa a dezvaluit ca el a avut la dispozitie o secretara care timp de trei ani a fost platita de France Telecom. Gheorghe Nechita. Presedintele Senatului nostru a fost insotit de Norica Nicolai si Aristide Roibu. Saptamânalul de satira si investigatii "Le Canard Enchaîné“ scrie. Aceeasi sursa sustine ca Poncelet ar fi facut acest demers pentru un comision de 8. liderul Grupului de prietenie România-Franta din Senat. Un an mai tårziu. pentru facilitarea construirii a doua hypermarketuri Carrefour la Iasi. arunca Romånia intr-un nou scandal. Parchetul din Paris a deschis. In 2005. unde s-a intålnit cu Poncelet. nu a sosit nici o comisie rogatorie. presedinte al Senatului francez. Consiliul Local Iasi a concesionat companiei Vinci Constructions 5 ha invecinate terenului luat de la Prisecaru pentru 25 de ani. Nicolae Vacaroiu. Christian Poncelet. Compania franceza Vinci Constructions a inceput ridicarea hipermarketurilor Vacaroiu a fost in vizita. procurorul general al Parisului s-a aflat ieri intr-o vizita de lucru in Romånia Compania Vinci Constructions a vånat terenurile din Iasi.

Aranjamente prin telefon Parchetul general din Paris a declarat. Potrivit transcriptului audierii lui Bertoldi.000 de euro pentru Poncelet. potrivit unei surse judiciare. despre obtinerea unui santier pentru Sogea în Vosges (departament în estul Frantei). De altfel. care a zguduit cele mai inalte institutii ale statului francez. in 1997. In martie. Agentia France Press noteaza ca Poncelet s-ar fi intâlnit cu Nicolae Vacaroiu pentru a "aranja“ constructia unui . «Le Canard Enchainé». actualul presedinte al Frantei. la 8 februarie. El l-a asigurat pe Bertoldi ca a obtinut câstig de cauza pentru Sogea. Bertoldi este un om de afaceri inculpat si închis pentru escrocherie. cei doi au discutat la telefon. saptamanalul de satira si investigatii a publicat un articol care l-a avut in prim plan pe Nicolas Sarkozy.prietenul sau. Grupul francez Vinci a vânat timp de doi ani terenul de la Iasi Jurnalistii francezi au reprodus un extras dintr-o depozitie a omului de afaceri Jean- Claude Bertoldi in care acesta sustine ca presedintele Senatului francez. daca Sogea obtinea un santier "gratie influentei sale“ de presedinte al Senatului. "Le Canard Enchainé“ a dezvaluit ca. pe lânga un consilier al ministrului apararii de atunci. a intervenit si cu alte ocazii. care lucra pentru Sogea . Jean-Claude Bertoldi. pe cand era primar al orasului Neuilly. dar mai ales la 8 decembrie 2006. pentru a obtine construirea sediului jandarmeiei de la Issy-les-Moulineaux. din apropiere de Partis. Sarkozy a obtinut un rabat de 300. publicate de "Le Canard Enchainé“. în cadrul acestei anchete judiciare deschise la Créteil au fost efectuate ascultari telefonice care au pus în evidenta existenta unor discutii regulate între Poncelet si Bertoldi.000 de euro pentru a interveni in favoarea obtinerii de contracte publice pentru societatea Sogea. citate de presa de la Paris. filiala a grupului Vinci .o firma de lucrari publice. Christian Poncelet. pentru AFP. Redactia saptamanalului a fost supusa unei perchezitii. Si tot "Le Canard Enchainé“ a dat publicitatii detalii despre presupusele conturi in valoare de 40 de milioane de euro detinute de fostul presedinte Jacques Chirac in Japonia. Michèle Alliot-Marie.sa obtina contracte în Franta si în strainatate în schimbul unor comisioane. ar fi urmat sa primeasca mita 8. Potrivit unei surse apropiate dosarului. explica publicatia. abuz de bunuri sociale si fals în acte private. ca Nicolas Sarkozy s-ar fi oferit sa-l scape pe Jacques Chirac de problemele cu justitia in schimbul sprijinului pentru Palatul Elysée. sursa unor dezvaluiri stanjenitoare Publicatia "Le Canard Enchainé“ nu este la prima dezvaluire care pune pe jar scena politica din Franta. in campania electorala pentru presedintie. Dezvaluirile le-au dat insa batai de cap jurnalistilor de la publicatia satirica. marti. Aceeasi publicatie a dezvaluit. dupa ce magistratii au dorit sa dea de urma unui document referitor la scandalul "Clearstream“. Poncelet.000 de euro pentru achizitionarea unui apartament. în care acesta mentioneaza un "comision“ de 8. ca Parchetul din Créteil i-a transmis la 26 aprilie un raport "care mentiona eventuale fapte de trafic de influenta“. "Le Canard Enchaîné“ publica un extras dintr-o marturie revelatoare a lui Bertoldi în fata anchetatorilor.

15 februarie 2007. Gheorghe Nichita. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Senatului României. Francezii au identificat. un alt teren intins pe 5 hectare care apartine municipalitatii si unde functionau cele doua societati aflate in subordinea primariei. s-a desfasurat la Paris ceremonia oficiala dedicata aderarii României si Bulgariei la UE. intentia de a-si dezvolta afacerea in zona Moldovei. inca din decembrie 2005. si s-a desfasurat în saloanele Presedintiei din Palatul Petit Luxembourg. Cu acest prilej. in 2006. situat pe strada Bucium. Afacere perfectata la notariatul fiicei senatorului Ioan Solcanu Tot la 15 februarie. apartinând fiicei senatorului PSD Ioan Solcanu. cu tot cu terenul de sub ea. tranzactie in urma careia notarita ar fi câstigat un miliard de lei vechi. 115 euro metrul patrat. Astfel. presedintele Grupului de prietenie România-Franta din Senat. compania franceza Vinci nu s-a multumit doar cu cele 7 hectare de teren cumparate de la omul de afaceri Ioan Prisecaru.magazin Carrefour la Iasi. Este vorba de o suprafata de 5 hectare de teren invecinata cu alte 7 hectare cumparate. Daca in Franta. presedintele Senatului francez. valoarea terenului in zona a crescut de la 115 euro metrul patrat. Intra primaria in scena. au mai facut parte senatorul Norica Nicolai si senatorul Aristide Roibu. la vremea respectiva. Intre timp. presedintele Senatului României. Primaria a decis concesionarea terenului plecând la licitatia cu strigare de la un pret de 100 euro/mp. in România lucrurile se complica. iar afacerea ar fi fost intermediata de catre primarul PSD de Iasi. Poncelet s-ar fi întâlnit cu Nicolae Vacaroiu la 15 februarie 2007 pentru a facilita deschiderea unui magazin Carrefour. . cu subevaluarea terenului concesionat Asa cum am aratat mai sus. Din delegatia oficiala româna. Tranzactia s-a perfectat la Biroul Notariat Public Ioana Solcanu. SC Citadin. Acesta a vândut firma de constructii ADIMET catre grupul francez. Evenimentul a fost organizat la propunerea domnului Christian Poncelet. gard in gard cu proprietatea achizitionata in 2006. având in vedere ca terenurile au trase toate utilitatile. în care cele doua societati investesc 40 milioane euro si care va fi inaugurat în octombrie 2007 la Iasi. având in vedere faptul ca numai terenul aferent firmei de constructii vândute valora. de grupul francez Vinci Construction Grands Projects (antreprenorul general pentru Carrefour România) de la omul de afaceri iesean Ioan Priecaru. cu participarea delegatiilor parlamentare româna si bulgara“. omul de afaceri Ioan Prisecaru ar fi câstigat cel putin 8 milioane de euro. Francezii au pus ochii pe un teren apartinând Primariei Iasi. unde a functionat pâna de curând o baza a Directiei de Servicii Publice Municipale (DSPM) si o alta societate aflata in subordinea primariei. iar ca aceasta speta face obiectul unui dosar deschis in urma cu doua zile de catre Parchetul din Paris privind savârsirea de catre seful Senatului francez a infractiunii de trafic de influenta. În acest context. ajungând chiar la 300 de euro metrul patrat. "joi. gigantul comercial Carrefour si-a anuntat. Carrefour România anunta la Iasi ca în parteneriat cu Soconac a demarat constructia centrului comercial Felicia. Municipalitatea a decis evaluarea terenului si concesionarea lui prin licitatie publica. condusa de domnul Nicolae Vacaroiu. ancheta a inceput in forta.

Actionar cu 50% si administrator este Dorin Mocanu. in vreme ce grupul francez Vinci va achita municipalitatii o redeventa anuala de 100. Daca pe terenul cumparat de la Prisecaru consortiul international va construi hypermarketul Carrefour. Mocanu are o dubla postura. Pretul propus e considerat derizoriu de expertii imobiliari: 100 euro/mp. Jurnalistii ieseni au dezvaluit in urma cu câteva saptamâni ca Optimus Consulting. Poncelet: «Afirmatii mincinoase» Presedintele Senatului francez a respins acuzatiile pentru care este cercetat. Aceasta a fost doar o evaluare a pretului terenului. Gheorghe Nichita. cu parcarile aferente. a fost desemnata evaluatorul oficial al Primariei. Poncelet a dat asigurari ca nu a primit mita si ca nu a exercitat presiuni asupra nimanui. Cu toate acestea. afirmând desptre Mocanu ca "asta n-are ce cauta aici! Nu e moral. fiind totodata angajat al unei regii subordonate Primariei. el a recunoscut ca a luat masa de 3-4 ori cu Bertoldi si l-a contactat pe ambasadorul Frantei la Bucuresti pentru ca omul de afaceri francez sa se poata intålni cu el. Acesta a fost lucrator al serviciilor secrete. firma lui Mocanu. de la care s-a plecat pentru concesionarea sa. Ziarul "Ieseanul“ a publicat in urma cu câteva zile faptul ca firma care a facut evaluarea terenului se numeste Optimus Consulting. Sa aleaga: ori Salubris. potrivit acelorasi surse.000 de euro. care vor fi "transferate“ in zona Galata. Municipalitatea va scoate din buzunar 1. e suprafata compacta. pe o suprafata de minimum 3. iar Vinci ar fi concesionat terenul pe o perioada de 25 de ani. Presa ieseana precizeaza ca pamântul are atuuri certe: e situat în oras. are toate utilitatile si. Primarul Iasiului. de expert care lucreaza pentru municipalitate. iar operatiunea va costa municipalitatea 1. în plus. angajat al unei societati din subordinea primariei. în favoarea caruia a intervenit. iar acum este sef al serviciului de aprovizionare de la Salubris. respectiv un magazin Media Galaxy. a aflat de la presa cine îi evalueaza terenurile si s-a enervat foarte tare. platibili în rate pe zeci de ani. se pare.Aceeasi valoare o are pe piata libera si terenul apartinând primariei si care a fost.8 hectare. ori afacerile cu Primaria“. Iata ca. surse apropiate administratiei locale sustin ca tranzactia a avut loc in cursul lunii februarie. nu îi era foarte apropiat. cu deschidere la un drum national.7 milioane de euro Secretomania tranzactiei cu acest teren intre Primaria Iasi si grupul Francez Vinci este maxima. Poncelet a declarat ca prin actiunile sale a dorit sa "ajute companiile franceze sa patrunda pe pietele straine într-un mod transparent“. la care se adauga parcari supraetajate care ar ocupa 2. Asta. primaria este nevoita sa mute de pe terenul concesionat cele doua societati aflate in subordine – DSPM si Citadin.5 hectare.7 milioane de euro. Pâna la aceasta ora nu am reusit sa intram in posesia Hotarârii Consiliului Local de concesionare a celor 5 hectare invecinate celor 7 hectare cumparate de Vinci de la Prisecaru. desi avea un portofoliu straveziu. subliniind ca omul de afaceri Jean-Claude Bertoldi. Evaluarea a fost facuta de catre un anume Dorin Mocanu. Cu toate acestea. pe terenul concesionat de la primarie francezii vor sa ridice un magazin Brico Store. concesionat catre Vinci pe o perioada de 25 de ani. . conform presei franceze.

În primul rând este vorba despre Carrefour. "Nu m-a sunat nimeni. într-o conferinta de presa. seful PSD Iasi. "Din delegatia noastra au facut parte si persoane din staff-ul tehnic al delegatiei române“. seful Senatului român a fost însotit de cei doi senatori români. Nicolae Vacaroiu. Nicolae Vacaroiu. Aristide Roibu. intrebati-i pe cei care sunt implicati. a explicat Norica Nicolai. permanent. Am fost cu toata delegatia si nu era cazul. nu s-a facut niciun fel de presiune politica“. Reactiile oficialilor romani mentionati in acest scandal: NU STIU. NU AM VAZUT. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Senatului României. Nu comentez. Solcanu s-a suparat "Nu am absolut nimic. miercuri. De ce ar avea nevoie Carrefour de pila cuiva sau de interventii? Este de neconceput dupa parerea mea“. a precizat. si s-a desfasurat în saloanele Presedintiei din Palatul Petit Luxembourg. deci intrebati pe aia care sunt. cunoscându-l pe seful Senatului Frantei. Nechita: Nu s-au facut presiuni Primarul Gheorghe Nichita. Poncelet s-ar fi întâlnit cu Vacaroiu la 15 februarie 2007. NU AM AUZIT Vacaroiu: Nu exista nici o interventie Presedintele Senatului.Intålnire la cerere cu delegatia de la Bucuresti În acest context. a respins acuzatiile potrivit carora omologul sau francez ar fi facut o interventie în favoarea concernului Carrefour si a calificat materialul aparut într-un saptamânal francez drept "o fabulatie“. "Nu cred. ca este implicat în asa ceva. s-a desfasurat la Paris ceremonia oficiala dedicata aderarii României si Bulgariei la UE. a mai spus Vacaroiu. pentru a facilita deschiderea unui magazin Carrefour. a precizat senatorul liberal. senatorul Ioan Solcanu. a argumentat Vacaroiu. Nicolai a tinut sa mentioneze ca. nu pe mine. presedintele Senatului francez. Nicolai: Nu au fost nici un fel de discutii Senatorul liberal Norica Nicolai. este un concern atât de mare. "Nu cunosc despre astfel de discutii care sa fi vizat promovarea sau sustinerea vreunei firme franceze pe teritoriul României“. Nu am cabinet notarial. care peste tot în lume este invitat sa deschida magazine.. "joi. suparat. a declarat ca nu au fost nici un fel de discutii private cu seful Senatului francez. nu am afaceri. nici o interventie a domnului Poncelet la mine pentru Carrefour“. 15 februarie 2007. Evenimentul a fost organizat la propunerea domnului Christian Poncelet. a . "N-am avut nici o întâlnire separata cu prilejul ultimei întâlniri cu domnul Poncelet. Din delegatie au facut parte senatorii PNL Norica Nicolai si cel PSD. De ce ma intrebati pe mine ce face fiica-mea?“ a declarat. cand a fost intrebat despre afacerea Carrefour Iasi.. ca nu s-au facut presiuni politice pentru facilitarea construirii hipermarketelor Carrefour la Iasi. cu participarea delegatiilor parlamentare româna si bulgara“. Nu exista nici o implicare. membru al delegatiei care l-a însotit în Franta pe presedintele Senatului.

patine cu rotile. 22:29 Viciile şi abaterile disciplinare îi costă scump pe angajaţii care lucrează pentru firmele străine. a spus Oanea care a aratat ca principalele abateri se refera la acordarea certificatului de garantie în conformitate cu un act normativ abrogat începând cu 01. deghizaţi în salariaţi. moped-uri. Până acum.449 privind garantiile acordate la vânzarea produselor. Luminita Bogdan.newsbucovina. comercializarea de ATV-uri.NET | Publicat: 14 feb 2011. au strâns probe despre cei care încercau să fure ori petreceau la serviciu. Potrivit inspectorului sef adjunct al OJPC Suceava. moped-uri. potrivit TVR.18:13 Mai multi comercianti suceveni de echipamente pentru camping. Inspectorii au constatat ca la echipamentele de camping sau la piscinele . 22:29 | Actualizat: 14 feb 2011. În urma controlului s-au constatat abateri la toti comerciantii verificati depistându-se 326 de produse cu abateri.01. Oamenii au fost concediaţi după ce angajatorul a descoperit că furau bunuri din uzină. mai multe luni. Alţii şi-au pierdut slujba pentru că veneau băuţi la muncă. echipamente pentru camping fiind verificate 346 de astfel de produse ce erau comercializate de 12 operatori economici suceveni. minimotociclete. piscine gonflabile.2007 data la care a intrat în vigoare Legea nr. inspectorii institutiei au efectuat o actiune de supraveghere a pietei privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor de tipul: ATV-uri.declarat primarul de Iasi. detectivi particulari.Catalin Coca Ford concediază angajaţii români cu abateri disciplinare sau vicii Sursa: Realitatea. skateboard-uri. un consilier al edilului prezentând în conferinta de presa. Elena Oanea. biciclete sau ATV-uri http://www. Mai mulţi salariaţi de la fabrica de automobile Ford din Craiova au simţit-o pe pielea lor. biciclete sau ATV-uri au fost depistati de inspectorii de protectie a consumatorului având abateri de la respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor. un articol din publicatia "Le Monde“. biciclete sau patine cu rotile fara a informa consumatorii asupra riscurilor sau lipsa avertismentelor ce vizau vârsta utilizatorilor. Gheorghe Nichita. Acesta a adaugat ca în presa franceza nu s-a vorbit de orasul Iasi. 11 dintre cei concediaţi au dat în judecată compania. Pentru a putea demonstra vinovaţia salariaţilor care călcau strâmb. ca argument.ro/actualitate/19781/abateri-de-la-lege-in-cazul-vanzarilor-de- mopede-biciclete-sau-atv-uri7101 25 06 2008 . reprezentanţii Ford n-au dorit să comenteze situaţia Abateri de la lege in cazul vanzarilor de mopede. biciclete.

In interviul pentru IQads. s-au aplicat deja sisteme de autoreglementare.html Data: 08-10-2007 | Articol de Ruxandra Gubernat Jean-Pierre Teyssier. lipsa certificatului de conformitate. brand-urile care sunt prezente pe bloguri sau sub forma marketingului viral – suntem inca in stadiul de definire a acestui tip de publicitate. IQads: Ce-mi puteti spune despre autoreglementare? Cum functioneaza aceasta pentru dezvoltarea eticii publicitare? Jean-Pierre Teyssier: Permite sa arate. cu un limbaj foarte agresiv. cine e responsabil si cum trebuie sa se supuna codurilor etice impuse de EASA. vadit sexuala. In ceea ce priveste celelalte tipuri de publicitate pe internet – marcile. director al Aliantei Europene pentru Etica in Publicitate http://www. sistem care explica consumatorului sistemul de reguli pe care profesionistii din publicitate si le fixeaza.ro/relevant/etica_in_publicitate. etc. asa cum am explicat si in cadrul prezentarii de la Summit-ul IAA. este facuta pentru a vinde.. toate companiile care fac acest tip de publicitate pe internet sunt deja inscrise in sistemul nostru. “Cine crede ca publicitatea este facuta dezinteresat. sa arate societatii si puterii publice un sistem care completeaza legislatia fiecarui stat la nivel european. care a fost deja supusa reglementarilor. fost-secretar al postului TF1. si fost-consilier al presedintelui Jacques Chirac. fost-director de productie la RTL.gonflabile lipseau instructiunile de montare. prin extrapolare. Teyssier vorbeste despre contrangeri si limite etice ale comportamentului publicitar IQads: Puteti explica pentru cititorii nostril care este rolul EASA (Alianta Europeana pentru Etica in Publicitate)? Jean-Pierre Teyssier: EASA reuneste toate organizatiile de etica si autoreglementare publicitara din Europa. dar si lipsa unor precizari privind echipamentul de protectie necesar si a cailor de rulare permise. internetul ? Jean-Pierre Teyssier: Internetul prezinta doua forme de publicitatea – una clasica. coduri etice. reprezentata de bannere. Teyssier face parte dintre acei oameni cu peste 30 de ani de experienta in domeniul comunicarii. Cine crede ca .. nu ar trebui sa existe in domeniul asta” Interviu cu Jean-Pierre Teyssier. Asa-numitele coduri de conduita. IQads: Pana la ce punct se poate neglija etica pentru un scop artistic al publicitatii? Ma refer aici la publicitatea violenta. IQads: Ce se poate face.iqads. precum si lipsa instructiunilor de întretinere la produsele controlate. Jean-Pierre Teyssier: Publicitatea nu este arta. actual director al Aliantei Europene pentru Etica in Publicitate.. realizat la Summit-ul European IAA. din punctul de vedere al regulamenului etic in ceeea ce priveste publicitatea virala si. incercam sa stabilim cand exista si cand nu intentia de a face publicitate. fost presedinte al Agentiei de Loto din Franta.

Pe de alta partea. Dar. mai degraba legate de intimitatea individuala. imaginea femeii IQads: Atunci. asta e cu totul si cu totul altceva. ca il vad pe Georgescu aruncand o afirmatie din asta fara a clipi. cum nu este o forma de arta. publicitatea trebuie sa respecte regulile comunicarii comerciale. toate regulile scrise pot fi ignorate. Oh. face oamenii sa se indeparteze de marca. sa zicem. va afecta. de publicitatea indirecta practicata in interiorul showurilor ? Jean-Pierre Teyssier: In mod normal. Asa ca atunci cand oamenii sunt socati. decat de cea a brand-ului. publicitatea foloseste mijloace artistice. IQads: Ati fost directorul de productie al RTL. este ca declanseaza in mintea publicitarilor un anumit proces de chestionare a propriilor executii. La ce va referiti? Jean-Pierre Teyssier: Intelepciunea practica este ideea ca un publicitar sa-si puns intrebari lui insusi inainte de a-si da acordul asupra unei reclame. ceea ce vinde nu vinde mai mult? Jean-Pierre Teyssier: Ceea ce socheaza. de acord. Oare creatia mea va lovi puternic. Cert e ca scopul nu defineste conditia umana atunci cand ne referim la a reprezenta perceptiile noastre pentru un motiv simplu: nu exista indivizi umani reprezentatori. atunci cand descrieti comportamentul etic al publicitarilor. sa evite ca publicul sa nu fie socat de niste puneri in scena care distruga imaginea omului. cu deosebirea ca eu stiu ca sunt doar opinii. nu exista. mai ales. ci doar indivizi umani cu fler histrionic. va atinge. IQads: Vorbiti despre o intelepciune practica. Publicitatea ca scop e manipulare. Eu nu cred ca tipul ar arunca asa ceva in discutie pentru ca e nascut in Franta si are vrand-nevrand criterii pentru ce e ridicol.publicitatea este facuta dezinteresat. pentru a fi mai aproape de publicitatea. Va dau exemplul Frantei. cel putin in ceea ce priveste punerea in forma. unde publicitatea in timpul reality-showurilor este interzisa. directivele audiovizuale interzic aceste manifestari publicitate. va soca. brandul pierde din valoare si. nu ar trebui sa existe in domeniul asta. dar una e sa spui ca scopul defineste un individ (cum e Alexandrescu) si alta sa spui ca scopul defineste insasi conditia umana. minoritati? Daca fiecare individ isi va lua 5 minute sa se gandeasca ce reprezinta produsul lui din punct de vedere etic. In ceea ce priveste autoreglementarea. In Europa. Este o forma de filozofie. Ce credeti despre invazia de reality- showuri pe acest tip de canale si. grupuri. Este adevarat ca. Comentarii 1 mathilde de mathilde (2007-11-22 00:45:17) Alt prost. legale sau de autoreglementare si. pentru ca si eu am aceleasi opinii. reality-showurile pun alt tip de probleme. mai ales. Daca unul ca Cohn nu face parte dintre ei nu il face . ceea ce ma intereseaza. din valoarea financiara. Brandurile nu vor decat sa ii faca pe oameni sa se apropieze si sa cumpere produsele. Ca si mine.

abrupt. Baschet. mai putin om. Handbal. noile Terenuri de Fotbal.382 miliarde lei. în 2003.. Frumos. Rambursările întârzie… “Aşadar.fără a fi implicat politic la acea vreme! -. Ca să aveţi o imagine privind sumele pe care le-a putut atrage pentru universitatea sa. managementul pe care l-am promovat în UPT a permis nu numai plata întotdeauna la timp a salariilor de bază. ajungând să aibă. din puţinii bani primiţi. UPT s-a gestionat astfel încât să poată susţine o mulţime de proiecte europene. “Explicaţia? Guvernele PDL au tăiat drastic alocaţiile bugetare pentru educaţie. vă redau în continuare sumele anuale de care a beneficiat UPT în ultimii 8 ani”. acelaşi Rector -subsemnatul.497 miliarde lei. faţă de 2008. supraînălţarea de la Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului. Situaţia a apărut prin neachitarea la timp a retribuţiei în regim de plată cu ora pentru cadrele didactice care ţin ore peste normă. declară Nicolae Robu Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.în timpul guvernării PNL cu prim ministru Tăriceanu . Altceva il face mai putin om pe un om. ci doar mai putin histrion. supune dezbaterii situaţia creată la Universitatea Politehnica Timişoara. Astfel. În plus.. iar în 2010 cu cca 900 miliarde lei vechi mai puţin (!!!). Minifotbal şi Tenis de la Baza Sportivă nr. dar şi continuarea lucrărilor de investiţii de maximă importanţă. în 2009. iar în 2010 – 1. de la stat şi din mediul privat.a. în continuu de când PDL a ajuns la putere în 2009. prin sumele de cofinanţare şi sumele cu titlu de avans pe care acestea le necesită. cu cca 600 miliarde lei vechi mai puţin (!!!). Laboratorul de Termotehnică. PRIN PROIECTE.html Guvernele PDL au tăiat drastic alocaţiile bugetare pentru educaţie. în continuu de când PDL a ajuns la putere în 2009”. respectiv în timpul guvernării PDL cu prim ministru Boc. 2. suma era de 525 miliarde lei vechi. 01 Februarie 2011 17:38 Scris de Adrian Panduru “http://ziuadevest. arată Nicolae Robu pe Facebook şi prezintă un grafic al acestor sume. faţada Rectoratului ş. Nicolae Robu dezbate aspecte ale situaţiei financiare a UPT şi pe Facebook Marţi.ro/politic/16854-nicolae-robu-dezbate- aspecte-ale-situaiei-financiare-a-upt-i-pe-facebook. nu?! Ei bine. în total. noul Sediu al Facultăţii de Arhitectură. în 2008 – 2. UPT a avut. pe Facebook. cum ar fi noua Bibliotecă. cu toate acestea. Restanţele existente sunt pentru lunile octombrie . cum ar fi pentru nenea asta ca e francez.decembrie 2010. la ora actuală cca 47 miliarde lei vechi (mult mai mulţi decât restanţele pt. remunerarea . senatorul PNL de Timiş Nicolae Robu. lipsa de incredere in partile lui bune.

în aşteptarea rambursărilor. Dacă consideraţi că am greşit. corespunzătoare activităţilor la plata cu ora efectuate în afara normei. faceţi clic pe Like. . din cauza incompetenţei celor pe care PDL i-a pus să se ocupe de fondurile europene”. “Sper că e limpede pentru toată lumea: aveam de ales între a nu susţine proiectele europene (15 la număr). Vă mulţumesc!”. Vă rog să mă judecaţi. care aduc o mulţime de bani de la UE în România şi a nu plăti la timp sumele adiţionale salariilor . le spune Robu celor care accesează profilul său. iar acestea întârzie parcă la nesfârşit. dacă a procedat sau nu bine în decizia luată. “Vă rog să mă judecaţi” În final.sume binemeritate. trimiteţi un comentariu cu textul EROARE. să nu fiu înţeles greşit-. Am ales. deşi e nepopular în raport cu cei afectaţi. alternativa a doua. Dacă consideraţi că am procedat bine. scrie senatorul pe contul său de Facebook. Robu cere celor care accesează profilul său să-şi dea cu părerea.activităţilor la plata cu ora!) blocaţi în aceste proiecte.