P. 1
p p Berkesan 03

p p Berkesan 03

|Views: 485|Likes:
Published by Ong Chee Huey

More info:

Published by: Ong Chee Huey on Mar 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2012

pdf

text

original

Pengajaran dan Pembelajaran Berkesan: The Best Practices

Oleh ASHAH BINTI SAMAH

1

Objektif Ceramah
Diakhir ceramah, peserta diharap akan dapat: Memahami amalan terbaik dalam pengajaran dan pembelajaran melalui pengalaman penceramah sebagai Nazir Sekolah dan Pengetua; Gambaran mengenai pemilihan guru pakar dalam KPM

2

Sumber Rujukan 
   

Dasar Kementerian Pelajaran Malaysia; Akta Pendidikan 1996; Peraturan-peraturan Pendidikan; Surat-surat Pekeliling Ikhtisas; Arahan Perkhidmatan ; Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam; Surat Pekeliling Kewangan; Sukatan Dan Huraian Sukatan Pelajaran
3

Modus Operandi Pemeriksaan Nazir Sekolah 

 

Pemerhatian; Temuramah; dan Semakan dokumen

4

There·s No one Like You

Traditionally women are the first teachers in a family. It is the mother who teaches the child the values she upholds. These principles become the foundation for child¶s convictions for the rest of his/her life. It is said that a child learns most of his/her values in the first five year. Values are not taught, but caught. Seek solutions to problems instead of being obsessed with them ± with self esteem and self confidence. Face the world with courage.

Thought For Reflection If a child gets love at home, then he or she will learn to live in peace with others - Briget Menezes

5

40 % dalam penilaian guru pakar. 2 guru setiap orang nazir sekolah yang melaksanakan pemeriksaan atau penilaian di sekolah 6 .Pengajaran dan Pembelajaran CORE BUSINESS  20 % wajaran dalam penilaian Instrumen Penilaian Standard Kualiti Pendidikan Malaysia(IPSKPM).

Peranan Guru  Pelaksana dan penterjemah kurikulum yang telah digubal dalam bentuk P&P. 7 . Agen inovasi dalam proses pengajaran dan pembelajaran Mahir dalam memberikan layanan yang sewajarnya kepada pelajar daripada pelbagai kebolehan.

(A) Peraturan 8 8 . Buku Rekod Mengajar.Dokumen yang di semak  Rancangan Tahunan yang berdasarkan Sukatan Pelajaran dan Huraian Sukatan Pelajaran terkini-Seksyen 8 (1)-Penaliti RM 500.00 Merangkumi sepanjang tahun persekolahan semasa.mengikut P.U.

Buku Rekod Guru   Menyimpan dan menyenggara sesuatu buku rekod . Diadakan serta merta untuk pemeriksaan 9 . Hendaklah direkod tidak lewat daripada hari akhir persekolahan tiap minggu Bahagian-bahagian sukatan pelajaran yang diluluskan.

 Penipuan rancangan harian. Lewat hantar. Penalti RM 500.Isu Buku Rekod Mengajar Tidak buat rancangan tahunan & harian. Tiada jadual waktu yang ditandatangani Pengetua/GBesar. Tidak hantar.00 10 .

U.Jadual Waktu P. (A) 531 Perkara 6(1) Mengadakan serta merta jadual semua mata pelajaran diajar. Sukatan mata pelajaran diajar Perkara 6 (2) Mengadakan serta merta untuk pemeriksaan jadual waktu pernggal persekolahan semasa 11 .

Jadual Waktu Induk P. kantin.U. bilik gerakan.tidak patuh boleh dipenjara 3 bulan atau denda penalti RM 5000 12 . bilik guru. laluan.(A) Peraturan 11guru hendaklah mengajar ikut sukatan pelajaran & jw yg diluluskan GB/Pengetua sesuatu sekolah hendaklah mempamerkan sesalinan jadual waktu sekolah bagi penggal persekolahan semasa yang ditandatangani olehnya disuatu tempat yang mudah dilihat-di pejabat.

 Perbincangan. teknik pengajaran. penyertaan pelajar. 13 . dan penilaian di bilik darjah. teknik penyoalan.Pengajaran Dan Pembelajaran Apa itu proses P&P Proses P&P meliputi aspek: perancangan pelajaran.

dan Persediaan penilaian 14 . Kaedah dan teknik P&P.Mengapa perlu rancangan harian 1.alat bantu mengajar.Membantu guru memikirkan dgn jelas:   matlamat dan objektif P&P.(niat) Pemilihan isi pelajaran.

 Membolehkan guru menghadapi murid dengan yakin. dan membantu guru mengingati isi pelajaran yang disampaikan.. 2.Mengurangkan pembaziran masa melalui : kaedah sistematis.Mengapa perlu ««. 15 . Memfokuskan guru kepada bidang diajar dan isi yang cukup dalam tempoh waktu yang diperuntukkan.

Apa itu objektif/hasil pembelajaran: Apa ilmu dan kemahiran yang hendak dicapai. atau Memahami faktor-faktor yang membolehkan Melaka menjadi pusat perdagangan penting menjelang abad ke 16 16 .Pernyataan umum tentang apa yang dijangkakan contoh: untuk memberi peluang kepada pelajar memperolehi pengetahuan dan fahaman tentang perkembangan nasionalisme Indonesia.

  Perlu dinyatakan secara khusus atau spesifik iaitu perubahan yang diharapkan kepada pelajar selepas mempelajari tajuk berkenaan.Objektif«. Meliputi bidang kognitif. Realistik.sesuai dan boleh dicapai.afektif dan psikomotor 17 . praktikal..

Merangkumi aspek-aspek seperti pengetahuan khusus kemahiran intelek dan ciri-ciri yang dibanggakan seperti iktibar. nilai atau kaitan dengan kehidupan seharian.Isi Pelajaran   Berhubung rapat dengan objektif ±tidak terlalu senang hingga membosankan murid tetapi mencabar minda pelajar cerdas dan menarik minat murid sederhana untuk tahu. Guru mesti tahu tajuk dgn mendalam. Senaraikan perkara yang akan jadi fokus 18 .

Isi pelajaran«««. dan Yang mudah kepada yang lebih sukar. Bertitik tolak dari: Yang diketahui kepada yang tidak diketahui. 19 .

20 . Objektif mesti dicapai. Pengetahuan asas murid yang diajar berkaitan tajuk.(refleksi/impak) Tahu potensi dan tahap murid diajar.Teknik Mengajar   Guru jelas dgn tindakan bagi perancangan pelajaran yang dibuat. Bagaimana sebahagian besar murid perlu dilibatkan.

Mendapat pandangan dan maklumat daripada murid. Mempengaruhi mereka kepada arah/hala perbincangan. 21 .Teknik Menyoal: Kenapa guru perlu menyoal?   Meransangkan murid dan menimbulkan minat mereka kepada tajuk yang diajar. Memfokuskan murid kepada tajuk terutama bila perbincangan mereka menyimpang. Memperkenalkan tajuk baru.

22 . Untuk menarik perhatian kelas dengan memberikan soalan-soalan umum dan beberapa soalan spesifik.Dalam situasi bagaimanakah teknik menyoal digunakan?  Guru perlu mententeramkan keadaan apabila sesuatu pengajaran bermula. Guru perlu mengingatkan kembali perkara-perkara yang telah dibincangkan dalam pelajaran sebelumnya.

Mulakan dengan soalan-soalan dengan perkataanperkataan berikut: apa. Guru elakkan dari memberi jawapan. mengapa. Pelbagaikan soalan. Gunakan pandangan murid 23 . bila. dihalakan balik kepada murid yang menyoal dan ditanya kepada murid lain.Apakah prinsip penyoalan guru?   Elakkan jawapan ya atau tidak. di mana.disebarkan ke seluruh kelas. bagaimana. spesifik yang memerlukan jawapan individu. siapa.

Teknik Perbincangan: Kenapa perlu?  Untuk konsolidasikan pengajaran. Guru tidak boleh memaksakan pendapat dan pemikirannya ke atas kumpulan yang berbincang 24 . menggalakkan pemikiran bersama kumpulan tapi bukan untuk mencapai sesuatu keputusan berdasarkan apa yang dikehendaki guru.

kemukakan soalan itu kembali kepada kumpulan berkenaan..Perbincangan«. Jika seorang murid kemukakan soalan kepada guru. Soalan boleh dibimbing tapi bukan jenis leading contoh soalan baik ³ pada pendapat kamu apakah tindakan yang diambil oleh Sultan Kedah bagi menjamin keselamatan negeri baginda? 25 .

Mengkaji jadual dan graf.kajian/penyelidikan cth: bawa murid ke tempat sampah/hutan FRIM 26 .Cadangan Aktiviti Pembelajaran    Mengkaji gambar. Lakonan.jalan keretapi Tanah Melayu. Projek. Mengkaji peta-peta. Menkaji bahan bacaan. Perbahasan.

³Pada pendapat kamu tidakkah tindakanSultan Kedah menghubungi pihak British ialah untuk mencari jalan bagi menyelamatkan negeri baginda?´ 27 .Bukan««.

dan Lemah : Menyatakan 8 sebab dgn merujuk buku teks 28 .Perancangan Harian Tajuk: Objektif pembelajaran/hasil pembelajaran mengikut potensi murid Cerdas: Menyatakan 8 sebab tanpa rujuk buku teks. Sederhana: Menyatakan 7 sebab tanpa rujuk buku teks.

Suara yang sesuai dan disenangi. Libatkan pelbagai deria. 29 .Aktiviti   bagaimana hendak capai objektif. Aktiviti ikut tahap kebolehan murid& tahap kecerdasan. Pemeringkatan dan perkembangan pelajaran.

aku berjanji untuk mendapat Gred C dalam peperiksaan akhir tahun . Ada self actualization Baca doa.1 minit pertama  Buat akujanji di kulit buku. OTI dan ETR 30 .Pre P&P di kelas. sahaja aku belajar kerana Allah Taala Murid buat catatan graf ikut TOV.

buat kerja masing-masing. Proses mengenalpasti. Unsur patriotik.P&P Dalam Kelas Set Induksi menarik dan berkaitan: Negatif: hari ini kita nak belajar ape? bukak buku. 31 . Contoh P&P : Rukunegara Ada integerasi ilmu yang dicungkil dari murid. Unsur sains.

Pendekatan   Ansur maju mudah ke kompleks atau Kongkrit ke abstrak Hubungkait dengan kehidupan harian Laras bahasa dan istilah tepat 32 .

Penggunaan Bahan   Sesuai. 33 . Ikut tahap kebolehan murid. Berpusatkan murid. Hands on. minds on.

sambungan Galakan murid cari maklumat sendiri Down load dari laman web 34 .

kekeluargaan) 35 . nilai murni. perpaduan. jati diri. sains dan teknologi. alam sekitar. Penerapan kemahiran berfikir. Pendekatan integerasi merentasi kurikulum(bahasa. patriotisme. kesihatan.

Teknik Penyoalan   Bercapah. Disebarkan. KBKK. Mengalih soalan kepada murid lain Respons terhadap jawapan murid. 36 .

Respons kepada latihan dan soalan. Berinteraksi secara aktif dgn guru. Catat nota. 37 .Budaya Belajar Murid-Peranan Guru UB&K    Bawa peralatan. Beri pendapat. Kemukakan soalan. Rujukan spontan.

bodoh.Respons Guru Respons sesuai dengan jawapan murid. Pelbagai ungkapan. lisan. Berinteraksi secara aktif. Peneguhan atau pujian jika betul/terlibat dan galakan walaupun salah. bahasa isyarat. bangang. Teguran perlakuan negatif Isu: penggunaan bahasa kesat negatif. bahalul 38 .

Elakan komulatif sindrom 39 . Kesilapan yang tidak diperbetulkan akan mengukuhkan kesilapan yang dilakukan. pelbagaikan.-lukis peta.Kes banyak kerja rumah yang tidak sesuai atau terlalu banyak. buat sajak. kerja rumah-mencukupi dan boleh dilaksanakan murid ± RAPI(Rate Propotion Intensity).Latihan  Tugasan.

40 . Beri peneguhan-pensil.Pemeriksaan Kerja Bertulis-256  Memeriksa dalam tempoh kekerapan yang sesuai. kata-kata. bintang.(2 hari selepas latihan diberi) Tunjukkan kesilapan murid dgn sistem yang difahami murid.

Kes : empat musim 41 .Penutup Membuat penutupan sosial bagi mententeramkan murid.

Peraturan kelas/adab belajar 42 . Ada inventori.Lain-lain   Kelas bersih dan teratur. Penggunaan papan kenyataan.

Perhatian Kepada Guru Mesti ada jadual waktu w/pun kerap berubahubah. Masuk kelas tepat masa-berhutang Kes: guru baling kunci & pukul murid 43 . ditandatangani guru & Pengetua/GB. Lengkap dengan senarai nama murid yang penuh.

Tahun Lima 15 ayat. Tahun Dua .9 ayat. Tahun Tiga .12 ayat.cantikkan struktur bahasa.Best practices :Contoh peningkatan kemahiran dalam membina ayat-ayat untuk karangan    Tahun Satu ± 3 ayat. Tahun Empat. 44 . Tahun Enam.6 ayat.

Laporan Bahasa Melayu-buat jus limau 45 .Best Practices  Pengajaran mata pelajaran Fizik.

panduan dan bimbingan profesional kepada guru-gurunya yang menjadi pelaksana kurikulum. Memberi pandangan. 46 .Ikhtisas/Instruksional Peranan Pentadbir Sebagai Pemimpin  Menyelia guru secara terus di dalam bilik darjah seperti kehendak Surat Pekeliling Ikhtisas Bil:3/1987.

47 . Guru banyak bersyarah. Alat bantu mengajar kurang digunakan dan ada yang tidak sesuai.Isu-isu P&P: 16 isu   Pengajaran berpusatkan guru bukan murid. Pendekatan yang tidak pelbagai-banyak chalk and talk. Banyak memberi pengetahuan dan kurang memudah cara.

Tidak mengambil kira kepelbagaian potensi murid. 48 . Pemulihan dan pengayaan kurang dijalankan.Sambungan«.   Banyak menggunakan kaedah kelas.. Banyak menggunakan stimulus-responseconditioning. prinsip-prinsip utama pengajaran dan pembelajaran jarang digunakan.

Murid kurang latihan/tidak tahu kenapa X atau betul. Murid tidak sedar apa yang dipelajari.    Soalan-soalan yang digunakan oleh guru banyak menguji daya ingatan sahaja. Murid kurang diberi peluang mengeluarkan pendapat dan bersoal jawab. 49 .Sambungan isu«««. Aktiviti P&P lebih berfokus kepada mengingat pengetahuan tambahan. Tidak banyak berfikir tentang sesuatu perkara.

Ingat mengingat Tidak masuk syurga orang yang berhutang kerana setiap hutang wajib dibayar Education cuts never heal 50 .

Akhir kata Soyah makan sirih Sekian . terima kasih. 51 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->