TENCUIELI

Definitie
TENCUIÁL , tencuieli, s.f. Elemente de finisaj, realizate dintr-un strat de mortar, (de preferat 1.5cm) care se aplica pe suprafata bruta a peretilor, tavanelor sau a altor elem.de construcii. (Prin lucr ri de tencuieli se in elege acoperirea suprafe elor elementelor de construc ie ´de ro uµ,executate din lemn,piatra,c r mida i beton cu un mortar,care dup un anumit interval de timp se int re te formând un strat rezistent. La cl diri,peste acest strat se aplic de cele mai multe ori i in special în interiorul cl dirii,spoieli,zugr veli si in anumite inc peri,vopsitorii în ulei.În alte cazuri,stratul de tencuial se prelucreaz în mod special sau se acoper cu substan e speciale av nd un anumit scop func ional.)

Ce rol are tencuiala...

y

sa protejeze zidurile, tavanele si alte elemente de constructie de actiunea umiditatii, gerului, caldurii soarelui si altor factori nocivi, care pot duce la deteriorarea materialelor din care sunt executate. ajuta la imbunatatirea izolarii termice a locuintei si acopera neregularitatile, creand suprafete netede ce usureaza intretinerea locuintei aspectul estetic placut al acesteia.

y y

Etapele tencuirii sunt urmatoarele:
- spritul (se mai numeste si strop sau amorsa) - peretele se stropeste cu mortar avand un continut mai ridicat de ciment si avand o consistenta fluida. Acesta are rolul de a crea un strat aderent la zidarie, peste care se va realiza tencuiala bruta. - tencuiala bruta - este tencuiala realizata intre stalpi si a carei suprafata finita este realizata doar din dreptar. - tinci sau driscuiala - este un strat subtire de mortar, realizat cu nisip cernut prin sita fina (sau cumparat gata preparat la saci). Se intinde pe perete folosind fierul de glet si dupa intarirea partiala se finiseaza folosind drisca prin stropire si frecare cu miscari circulare.

Clasificarea Tencuielilor Dupa pozitia lor in contructie:
a)t.interioare b)t.exterioare

var -tencuieli obi nuite dri cuite. -tencuieli de pe suprafe e de rabi ( mir. se execut în dou straturi(grund i strat -tencuieli pe suprafe e de beton i pe suprafe e de zid rii de piatr pri .grund i strat vizibil. -tencuieli decorative cu fa a prelucrat în mod decorativ. (tavane) care se execut în trei straturi Dup modul de finisare tencuielile pot fi: -tencuieli brute. -tencuieli gletuite. -tencuieli sclivisite alc tuite din dou straturi din mortar de ciment.pentru acoperirea fe ei v zute a tencuielii.din f ii prefabricate de beton armat.pe plan ee de beton armat monolit f r grinzi.constituite dintr-un singur strat executat din mortar de gras cu sau f r adaos de ciment.masina de tencuit Dup natura suprafe ei pe care se aplic tencuielile pot fi: -tencuieli pe suprafe e de c r mid vizibil).Dupa modul de executare: a)manual.stratul pri având rolul de amorsaj. -tencuieli pe suprafe e de ipci i trestie (tavane i pere i) care se execut în trei straturi ( prit.cu drisca b)mecanizat.tencuielile pot fi aplicate în dou straturi ( pri i strat vizibil).cu sau f r adaos de ciment. .grund i strat vizibil). se execut din La tavane cu suprafe e plane.grund i strat vizibil).din tinci de var aplicat pe un grund din mortar de var gras.

-tencuieli cu mortar de ipsos. terasit sau similipiatr .c ruia i se adaug o cantitate de ciment potrivit cu rezisten a cerut pentru tencuial ). -tencuieli cu mortar de var ciment (mortar preparat cu var gras.Aceste tencuieli se execut obi nuit pe suprafe ele de beton.precum i în interior acolo unde tencuielile sunt expuse degrad rilor sau loviturilor.cât i pentru fa a v zut . -tencuieli cu mortar de var i ipsos (mortar alc tuit din nisip amestecat cu ciment). -tencuieli cu mortar de var i ipsos (mortar alc tuit dintr-un amestec de nisip cu var past i cu adaos de ipsos). .pe suprafe ele exterioare ale cl dirilor. Se folosesc mai ales la soclurile exterioare ale cl dirilior.atat pentru grund.la pere ii expu i la umezeala permanent sau la ac iuni mecanice.Dupa tehnologia de executie: a)umede b)semiumede c)uscate Dup materialul din care se prepar mortarul. -tencuieli cu materiale speciale. Acest mortar se întrebuin eaz mai ales la tencuirea plafoanelor din ipci i trestie. În aceast categorie se cuprind tencuielile exterioare executate cu materiale speciale ca: dolomit.tencuielile pot fi: -tencuieli cu mortar de var gras (mortar preparat numai cu var). Se execut atât la pere i.la tencuieli sclivisite.cât i la tavane.cu fa a v zut executat numai din ipsos pe un grund de mortar de var ipsos.

care se realizeaz în scopul de a absorbi sunetele în s lile de spectacole i se execut cu agregat poros (piatr ponce.).care se ob in fie prin sclivisirea fe ei v zute a tencuielilor executate cu mortar de ciment sau prin introducerea în mortarul de ciment a unor substan e speciale. -tencuieli antiacide.în care caz ele se numesc tencuieli torcretate.fie prin modul de executare a tencuielilor ca de exemplu prin torcretare.care fac tencuiala mai impermeabil .care rezist la ac iunea substan elor chimice i care se ob in cu materiale având caracteristici speciale. -tencuieli acustice.zgur m cinat etc.Dup destina iile speciale tencuielile pot fi: -tencuieli impermeabile. .