P. 1
Test_astronomie_magurele

Test_astronomie_magurele

|Views: 27|Likes:
Published by Ovidiu Tesileanu

More info:

Published by: Ovidiu Tesileanu on Apr 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/01/2011

pdf

text

original

nr.

INTREBARE Care este cauza anotimpurilor? □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □
a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) d) a) b) c) d)

1

RASPUNSURI deplasarea lenta a polilor magnetici variatia distantei Soare-Pamant variatia unghiului de incidenta a razelor solare nici unul din cele de mai sus 1024 3500 500 o infinitate 1 e.n. 1054 e.n. 1848 e.n. fenomenul nu a fost documentat mai mare mai mica nu exista o diferenta semnificativa nu exista stele albastre asteroizi meteoroizi meteoriti meteori si-a micsorat diametrul de la descoperire s-a indepartat prea mult de pamant nu exista termenul de planeta ptitica Universul contine un numar infinit de stele Universul este in expansiune Numarul stelelor din Univers nu este infinit paradoxul lui Olbers nu exista

Câte stele se pot vedea cu ochiul liber pe bolta cerească la 2 un moment dat în conditii foarte bune de vizibilitate (alegeti cifra cea mai apropiata) In ce an a avut loc supernova ce a dus la nasterea nebuloasei cu numarul de catalog M1?

3

4

Cum este temparatura la suprafata unei stele de culoare rosie in comparatie cu o stea de culoare albastra :

5

Denumirea populara de stele cazatoare defineste în astronomie

6

De ce Pluto este considerata planeta pitica ?

c) Uniunea Astronomica Internationala a redefinit termenul de planeta

7

Cum se explica paradoxul lui Olbers ?

a) nebuloasa b) supernova c) gaura neagra d) ciocnire de proportii intre Soare si o stea pitica

8

Sistemul nostru solar s-a format dintr-o

Pagina 1 din 4

000 similar cu diferenta de stralucire dintre Luna plina si planeta Marte aflat la opozitie similar cu diferenta de stralucire dintre Pluto si steaua Vega o galaxie a carei suprafata. asa cum este definita de uniunea astronomica internationala. INTREBARE Ce telescoape spatiale sunt dedicate observatiilor in spectrul infrarosu? □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ a) Hubble b) Planck c) Spitzer d) Herschel a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) RASPUNSURI 9 10 La ce distanta de Pamant se afla cel mai indepartat obiect creat de om? 384.nr.000.5 miliarde km aproximativ 100 unitati astronomice Stefan-Boltzmann Hertzsprung–Russell Hubble-Compton Mendeelev-Minkowsky o constelatie vizibila din emisfera nordica fiicele lui Atlas in mitologia greaca un roi stelar globular un roi stelar deschis aproximativ 400.500 km aproximativ 15 ore-lumina aproximativ 2.000 depaseste 4. se intersecteaza cu ecliptica o galaxie care este eclipsata de Luna cel putin odata pe an o galaxie aflata in coliziune cu o alta galaxie nu exista termenul de galaxie ecliptica masurarea vitezei radiale cu spectroscopie Doppler observarea variatiei modulatiilor in gama radio fotometria tranzitelor planetare inca nu au fost descoperite planete extrasolare lumina emisa de stelele din constelatiile zodiacale aflate pe cer un termen din astrologie. nu are legatura cu astronomia reflexia luminii solare in particulele de praf cometar nici una din cele de mai sus 11 Luminozitatea si spectrul unei stele sunt integrate intr-o diagrama care poarta numele 12 Pleiadele sunt: 13 De cate ori mai stralucitor este Soarele comparativ cu Luna plina? 14 O galaxie ecliptica este 15 Ce metode pentru detectarea planetelor extrasolare sunt utilizate? 16 Lumina zodiacala este: Pagina 2 din 4 .

7 minute Scorpion Sagetator Capricorn Varsator 1 2 3 4 19 Care este profilul placii corectoare a unui telescop Schmidt-Cassegrain? 20 Faza de totalitate a unei eclipse de Soare poate dura maximum: În ce constelaţie se află soarele in cazul unei persoane născute în noaptea cea mai lungă a emisferei nordice a pământului Care este numarul de lentile necesare unei lunete astronomice pentru a putea fi utilizata avand un nivel neglijabil de aberatii optice? Satelitii carei planete au sustinut prin fenomenele lor faptul ca viteza luminii este finita ? 21 22 a) Venus b) Marte c) Jupiter d) Saturn a) noua b) prim patrar c) ultim patrar d) plina 23 24 O eclipsa de luna se poate produce doar daca Luna se afla in apropierea fazei de Luna Pagina 3 din 4 .nr. fisiune la suprafata stelei ionizare stele elemente grele materie si energie intunecata hidrogen concav convex are un profil specific dublu plan 2 ore 8 minute 1 zi 35. INTREBARE Ce tipuri de reactii atomice genereaza energia stelelor □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) 17 18 95 % din univers este alcatuit din RASPUNSURI fisiune fuziune fuziune in interior.

nr. stelele din constelatia Cefeu rasar in fiecare zi □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ 25 26 Betelgeuse. inclusiv cu Soarele este posibila ? RASPUNSURI la aceeasi ora cu 4 minute mai devreme cu 4 minute mai tarziu aceste stele nu rasar poate deveni supernova in orice moment se afla la distanta cea mai mica de Soare detine primul sistem planetar extrasolar descoperit Betelgeuse este numele unei planete pitice Pamantul ar fi inghitit de gaura neagra formata Pamantul ar ramane pe orbita actuala gaura neagra ar avea un diametru de numai 6 km Soarele nu este suficient de masiv pentru a deveni o gaura neagra ne arata in ce directie se deplaseaza cometa nu se desparte niciodata de cometa este formata din gaz sublimat si particule de praf ne arata unde se afla Soarele fata de cometa este format din stele tinere se afla in afara galaxiei noastre contine aproximativ 2000 de stele este vizibil cu ochiul liber odata la 20 ani odata la aproximativ 394. coada acesteia 29 Roiul globular catalogat ca M13: 30 Alinierea tuturor planetelor sistemului Solar. in practica nu se va putea intampla in decursul c) existentei sistemului solar d) planetele nu se pot alinia a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) Pagina 4 din 4 . INTREBARE Pentru un observator aflat pe malul Marii Negre. este numele propriu al unei stele care : 27 Daca Soarele ar deveni o gaura neagra: 28 In cazul unei comete.25 ani in teorie este posibila.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->