Rigoni dhe vetitë e tij Vetitë e rigonit në kurimin e sëmundjeve e kanë bazën te përbërësit e tij.

Kjo bimë është e pasur me vaj kariofilenë, timolo, karvarkrolo dhe terpininë. Janë pikërisht këta komponentë që i japin bimës vlera.

Për përgatitjen e çajit të rigonit nevojitet një litër ujë i ftohtë dhe në të vendosen 40 g ma në lulëzim. Zihen për 10 minuta, më pas kullohet lëngu dhe pihet i pa ëmbëlsuar.

Pjesa që ndihmon në kurimin e sëmundjeve është e gjithë bima, por mund të përdoren edhe gje e saj, të mbledhura gjatë kohës së lulëzimit nga qershori deri në shtator.

Gjethet të jenë tharë në mjedis të mbyllur dhe të jenë grimcuar, pasi në këtë mënyrë vlerat mbasin. Gjatë mbledhjes duhet pasur kujdes, pasi bima rritet e fshehur mes ferrave dhe pyj eve. Bima aromatike shpesh është me nuancë të kuqe të dobët. Gjethet i ka të holla dhe në formë

Kërcelli i rigonit ka gjithmonë ngjyrë të gjelbër. Bima lulëzon nga muaji qershor deri në s tor dhe ka një lartësi deri në 15 centimetra. Gjendet në ferra e pyje.

Zeri: http://www.zeriyt.com/mjekesi-e-pergjithshme/guret-ne-temth-si-mund-te-kur ohen-t36416.0.html#ixzz1FT1xwWCf

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful