Berhemah Dalam Menegur www.iluvislam.

com Dihantar Oleh : hembusan kasturi Editor : naadherah µµHai orang-orang yang beriman taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasul dan kepada pemangku kekuasaan di antaramu. Maka jika kamu berselisih dalam sesuatu (perkara), kembalilah ia kepada (kitab) Allah dan (sunah) Rasul, jika kamu benar-benar beriman terhadap Allah dan hari kemudian. Itulah yang lebih baik dan lebih bagus kesudahannya.´ Firman Allah dalam surah An-Nisa ayat 59 tersebut dengan jelas memperingatkan umat Islam supaya tidak membiarkan sesuatu pertelingkahan atau perbezaan pendapat itu mencetuskan perpecahan di antara mereka. Sememangnya dalam kehidupan ini, perbezaan pendapat dan mempunyai pandangan yang berlainan adalah sesuatu perkara yang lumrah justeru apabila ia berlaku jangan sesekali ada di antara kita dengan mudah membuat kesimpulan yang menjurus kepada prasangka kononnya ia bertujuan memburukkan sesiapa.

Allah telah mengingatkan kita dalam surah Yunus ayat 36 dengan menegaskan,µµPrasangka itu tidak mendatangkan kebenaran apa pun.´ Oleh itu jika tercetus sesuatu isu antara kita dan terwujudnya perbezaan pendapat atau terbentuk sesuatu teguran ia seharusnya ditangani dengan sebijak-bijaknya. Janganlah kita terlalu gopoh ke hadapan dengan membuat andaian yang bukan -bukan atau berhujah dengan penuh emosi sehingga terwujud cabar -mencabar. Sebaliknya teguran atau sesuatu pandangan itu perlu diteliti dan dihalusi sertai dikaji kebenarannya. Ini kerana perbuatan menegur orang yang m elakukan kesalahan merupakan tindakan yang amat diperintah oleh Allah. Firman Allah dalam surah An-Nahl ayat 125 bermaksud; ³Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang lebih baik.´ Namun begitu sejak kebelakangan ini kita melihat semakin banyak pihak yang tidak boleh ditegur

Jika tidak mampu. Jika tidak mampu juga. kita haruslah berhati hati apatah lagi jika kita cuba bertindak sebagai µorang perantaraan¶ bagi menjelaskan sesuatu perkara. Kegagalan untuk mengawal perasaan kita berhujah akan menyebabkan berlaku tuduh -menuduh yang kesudahannya akan mencetus permusuhan antara kita. Sesungguhnya Rasulullah s. pertama.a. kedua mencari waktu yang tepatdan ketiga memahami kedudukan orang yang ditegur. maka tegurlah dengan hati.biarpun apa yang dinyatakan oleh seseorang itu mempunyai kebenarannya. ini adalah keimanan paling lemah. Hakikatnya. µµSiapa sahaja di antara kalian yang melihat kemungkaran. maka tegurlah dengan tangannya (kekuasaannya).´ Islam telah menggariskan dalam membuat teguran. Islam memberi panduan yang jelas dalam kita memberi tegur dan bagaimana sikap an kita apabila ditegur. maka tegurlah dengan lisannya.w telah mengingatkan bahawa sesuatu kebenaran itu perlu dinyatakan biarpun pahit dan baginda juga menegaskan. Panduan Tiga faktor yang digariskan oleh Islam boleh menjayakan sesuatu teguran itu ialah. Namun. Semua itu tidak akan menyelesaikan masalah sebaliknya hanya akan mengeruhkan lagi kea daan. tidak kira sama ada kita pemimpin atau tidak tetapi apa yang kita perkatakan pasti akan dinilai oleh manusia dan diperhitungkan oleh Allah. tidak merendahkan ego orang yang ditegur. . Kita tidak harus melatah apatah lagi terlalu emosional sehingga menyebabkan kita melafazkan kata-kata yang tidak sepatutnya.

Tindakan ini sudah tentulah bertentangan dengan firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 103 yang mengingatkan. Bagi pihak yang memuji. Maka ketika hendak berbicara.´ Hakikatnya. Sesungguhnya hati orang yang bodoh berada di mulut. Apabila ada manfaat baginya. Dalam buku Ihya 'Ulum al-Din. keburukan yang akan diperole ialah melakukan pujian secara berlebihan h sehingga menjerumus ke dalam dusta.tidak kita seburuk apa pun kesalahannya. Seperkara lagi dalam kita berhujah atau mempertahankan sesuatu el kkan daripada memalsukan a fakta apatah lagi membuat pujian yang bukan -bukan kepada seseorang ini.w bersabda. Imam Ghazali menyatakan enam bahaya (keburukan) yang mungkin timbul daripada budaya memuji tersebut iaitu empat keburukan kembali kepada orang yang memberikan pujian dan dua keburukan lainnya kembali kepada orang yang dipuji. . pada hal dahulunya kamu telah berada di jurang neraka.´ Jika dengan Firaun pun Allah perintahkan para nabi bercakap dengan lemah lembut. Islam tidak hanya mengajar etika menegur umat seagama tetapi Islam juga mengajar kita bagaimana cara menegur yang betul kepada umat daripada agama lain. µµDan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali (agama) Allah dan janganlah kamu bercerai berai dan ingatkan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu bermusuh -musuhan. maka Dia menyelamatkan kamu daripadanya. terlebih dahulu ia kembali pada nuraninya. mudah-mudahan ia ingat atau takut. ia menyatakan sesuatu yang tidak disokong oleh fakta sebaliknya pembohongan semata-mata dan dia telah menggembirakan orang yang dipuji padahal orang itu melakukan kesalahan. Demikianlah Allah menerangkan kepadamu ayat -ayat agar kamu mendapat petunjuk. maka Allah menjinakkan hati kamu lalu jadikan kamu dengan nikmat Allah itu orang -orang yang bersaudara. Rasulullah s. µµBerbicaralah kalian berdua kepadanya (Firaun) dengan kata -kata yang lemah lembut. Ertinya Allah tidak suka jika kita bercakap atau berhujah mengikut perasaan semata-mata. maka dia hendaklah tidak melafazkannya. apatah lagi kita sesama Islam. dia harus bercakap dan apabila ia boleh mendatangkan keburukan. Ia terkandung dalam al-Quran melalui perintah Allah kepada Nabi Musa dan Nabi Harun untuk berkata lembut kepada Firaun seperti mana firman -Nya dalam surah Thaha ayat 44yang bermaksud. µµPercakapan orang yang berakal muncul dari balik hati nuraninya.a. dia memuji dengan berpura -pura menunjukkan rasa cinta dan simpati yang tinggi sedangkan dalam hatinya adalah sebaliknya. Ia disebabkan pujian yang melampau itu adalah bencana lidah (min afat al lisan) yang sangat berbahaya. ia berbicara sesuai apa sahaja yang dia mahukan¶'.

´ .kedua-dua adalah penyakit yang boleh µmematikan¶ hati seseorang dan keburukan kedua.Bangga Dua keburukan yang menanti orang yang dipuji pula ialah dia akan merasa sombong (kibr) dan bangga diri (ujub) . tidak perlu bersusah payah dan bekerja kuat. ³Dan janganlah kamu seperti orang-orang yang bercerai-berai dan berselisih sesudah datang keterangan yang jelas kepada mereka dan mereka itulah orang -orang yang akan mendapat azab yang berat. Kesimpulannya. Justeru jadikanlah firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 104 dan 105 sebagai pegangan. dalam apa juga yang kita lakukan berkaitan dengan lidah yang melahirkan kata kata kita harus berhati-hati. tidak kiralah sama ada ia teguran. ³Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang mengajak kepada kebajikan dan menyuruh kepada makruf dan mencegah dari kemungkaran dan mereka itulah orang -orang yang beruntung. maksudnya. pujian. Ini kerana setiap apa yang diperkatakan akan diperhitungkan di akhirat kelak apatah lagi jika ia berkaitan dengan soal kebenaran dan kebatilan. orang yang dipuji akan merasa hebat. kenyataan atau berhujah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful