"Ingatlah, sabar itu iman, duit bukan kawan, dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman..

"

ABU BAKAR MAMAT

PENGURUSAN HAIWAN TERNAKAN
y Aplikasi teknik pengurusan haiwan. y Teknik praktikal asas yang biasa digunakan dalam

industri ternakan dan keberkesanan kos. y Semakin mudah dilakukan hari demi hari, tahun demi tahun. y Baik untuk haiwan y Di dalam kursus ini kita akan memperkatakan haiwan yang dipelihara secara komersial untuk makanan dan serat (Lembu , kambing, biri-biri, babi, ayam-itik, untuk susu dan daging)

ABU BAKAR MAMAT

DEFINISI PENGURUSAN
y Mengurus bermakna "menangani atau mengawal´ y Pengurusan haiwan adalah:

Menjaga/memelihara, mengawal dan menangani spesies haiwan.
y Masa dan tenaga pengurus haiwan adalah memberi

makanan , perlindungan dan memastikan kesihatan serta keupayaan reproduksi yang optimum.

ABU BAKAR MAMAT

SECARA UMUM SISTEM PENGURUSAN AKAN BERUBAH MENGIKUT: 1. Sumber penternak . Kegunaan haiwan (lembu . 8. 4. buruh. Spesies haiwan 2. jarak dengan jiran dll. keselamatan. 5. Sumber tanggungan perlu . modal.bahagian negeri. Lokasi . sumber yang didapati. bahan buangan dan hasil yang dipasarkan adalah sumber keluar (output). cuaca. Pengurusan bahan buangan. Keperluan penghasil/penternak.tanah. (makanan dan air adalah sumber masuk (input). makanan. pemprosesan dan pengguna. dll. 6.tenusu atau daging) 3. Undang-undang kerajaan 7. ABU BAKAR MAMAT . kebajikan haiwan.apa yang masuk dan apa yang keluar.

makanan. perlindungan 2. ABU BAKAR MAMAT . Amalan Pengurusan Penternakan Yang Baik (Good Animal Husbandry Practices .merupakan amalan penternakan yang disarankan kepada ladang-ladang ternakan. air.GAHP) .Satu sistem yang baik mesti melakukan ini: 1. Menyediakan keperluan asas haiwan . Menyediakan hasil yang boleh di jual pada takat keuntungan bagi pengeluar y Kemajuan sistem pengurusan ternakan - - Sistem pengurusan senantiasa berputar kepada memberi perkhidmatan yang lebih baik untuk keperluan haiwan dari segi ekonomi dan cara yang boleh diterima.

DOMESTIKASI HAIWAN y Bermula apabila manusia berhubung dengan haiwan liar yang diburu untuk mendapatkan daging dan kulit. ABU BAKAR MAMAT . y Selepas itu. y Pengasas terdahulu membersih satu kawasan dan bercucuk tanam serta memelihara ternakan untuk makanan sendiri. y Haiwan-haiwan tersebut mula membiakbaka di dalam kurungan dan manusia secara berperingkat-peringkat belajar untuk membiak baka haiwan-haiwan yang mempunyai ciri-ciri yang baik. manusia mula mengurung haiwan-haiwan tersebut untuk memastikan bekalan daging dan kulit yang tetap.

Samb y Dengan berlakunya domestikasi. bekalan makanan adalah lebih terjamin dan ini membolehkan pertambahan populasi manusia. y Revolusi industri mengujudkan kerja-kerja di ladang: y Mengindustrikan perladangan kerana mesin-mesin mula dihasilkan untuk menanam dan menuai tanaman. Abu Bakar B. Mamat . y Sebahagian ahli sejarah berpendapat bahawa manusia tidak akan bertamadun tanpa domestikasi haiwan. memerah susu dll.

Samb y Perindustrian pertanian adalah diperlukan supaya petani boleh menghasilkan makanan yang berlebihan untuk menyara penduduk kotaraya.000 tahun di ABU BAKAR MAMAT . y Masyarakat Negara bertukar daripada masyarakat pertanian kepada masyarakat kota serta masyarakat perindustrian. ***Haiwan terawal didomestikasi: anjing Iraq) (14.

Unit produksi yang lebih besar dan dikawal oleh kakitangan yang sedikit bilangannya. keselamatan makanan dan persekitaran. Meningkat undang-undang kerajaan dan peraturan. 4. Berkurangnya pengetahuan tentang pertanian oleh masyarakat umum Lebih berhati-hati ke atas hasilan ternakan. 2. . 3.INDUSTRI TERNAKAN PADA MASA HADAPAN 1.

y Wild : .TERMINOLOGI DALAM DOMESTIFIKASI HAIWAN: y Domestikasi : .haiwan yang tidak pernah didomestikasikan y Tamed: .keadaan di mana pembiakan.haiwan yang hilang rasa takut pada manusia ABU BAKAR MAMAT . penjagaan dan pemakanan haiwan dikawal oleh manusia y Feral: .haiwan yang telah didomestikasikan tetapi tidak lagi di bawah penjagaan manusia.

jantan dominan . Status sosial kumpulan yang stabil .kelakuan agresif dan penggunaan tenaga kurang b. Perbezaan seksual.ibu dan anak sekumpulan. penjagaan rapi ABU BAKAR MAMAT . Ikatan ibu-anak yang cepat .seekor jantan boleh mengawan banyak bilangan betina c.CIRI-CIRI YANG MEMIHAK KEPADA DOMESTIKASI 1. Struktur sosial a.

Anak yang baru lahir dapat serta kumpulan sebaik saja selepas lahir c. Ikatan spesis sebaik saja selepas lahir lindungi anak daripada ikut kumpulan yang tidak sesuai membolehkan ikatan awal dengan manusia. Perkembangan pra sosial a.CIRI-CIRI YANG MEMIHAK KEPADA DOMESTIKASI 2. Deria berfungsi & kebolehan bergerak b. ABU BAKAR MAMAT . Sosial sebaik saja selepas lahir. penting untuk perlindungan dari pemangsa d.

Hasilan sisa. sistem pencernaan.Membolehkan haiwan dipelihara di bawah pelbagai persekitaran ABU BAKAR MAMAT . Sesuai kepada perubahan . . Maun / maserba. Kelakuan makan a.CIRI-CIRI YANG MEMIHAK KEPADA DOMESTIKASI 3. .kurang saingan makanan antara manusia & haiwan 4.Membolehkan penggunaan tumbuhan dan ruminan adalah sesuai b.

haiwan seperti itik. serigala dan musang membentuk ikatan pasangan. Kehilangan ikatan pasangan y Di bawah keadaan semulajadi. y Ini menguntungkan penternak kerana bilangan haiwan jantan yang perlu dipelihara adalah kurang.PERUBAHAN KELAKUAN SETELAH DOMESTIKASI 1. angsa. itik dan angsa yang telah didomestikasi menunjukkan kelakuan seksual "promiscuous" ( seekor jantan mengawan dengan sekumpulan betina). ABU BAKAR MAMAT . y Walaubagaimanapun.

kelakuan mengeram merupakan suatu masalah kerana. y Pemilihan genetik untuk menghilangkan kelakuan mengeram telah di amalkan oleh pembiak baka ayam komersil. Ayam komersil hari ini tidak lagi menunjukkan kelakuan mengeram. ii. Ayam yang sedang mengeram akan menyerang pemungut telur. Kehilangan sifat mengeram (broodiness) y Di bawah keadaan semulajadi ayam akan bertelur berturut-turut untuk beberapa hari sehingga sarang (nest) penuh. y Dengan adanya pengeraman palsu. i. Ayam akan berhenti bertelur semasa mengeram dan ini akan menjejaskan pengeluaran telur. . Ini akan dituruti dengan pengeraman.PERUBAHAN KELAKUAN SETELAH DOMESTIKASI 2.

Pengurangan sifat agresif y Haiwan yang telah didomestikasikan biasanya kurang agresif.PERUBAHAN KELAKUAN SETELAH DOMESTIKASI 3. y Di bawah domestikasi. ABU BAKAR MAMAT . haiwan biasanya dilindungi daripada pemangsa dan bekalan makanan yang cukup dibekalkan. y Keperluan kelakuan yang terlalu berwaspada dan mudah terangsang untuk lari tidak lagi penting malahan boleh menyebabkan kecederaan kepada haiwan itu sendiri atau haiwan lain.

ayam. Lazimnya haiwan melahirkan anak pada musim yang terdapat banyak sumber makanan. pengawalan suhu. Pemanjangan musim pembiakan y Di bawah keadaan semulajadi. y Di bawah sistem penternakan intensif. babi dan bebiri (baka tertentu) boleh menghasilkan anak pada masa yang diperlukan jika diuruskan dengan betul. rangsangan hormon dan pemilihan genetik telah digunakan untuk memanjangkan atau mengawal tempoh reproduksi. pemakanan yang cukup. reproduksi secara sepanjang tahun adalah lebih menguntungkan kerana ia menjamin bekalan makanan seperti telur dan susu. ABU BAKAR MAMAT . itik. kebanyakkan haiwan membiak mengikut musim. Pada masa kini.PERUBAHAN KELAKUAN SETELAH DOMESTIKASI 4. lembu. y Pencahayaan tiruan. Ini akan meningkatkan peluang untuk anak haiwan tersebut hidup.

4. 6. 5. 7.KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA 1. 2. Menukarkan serat dan bijirin kepada makanan Pakaian Tenaga Kerja Rekreasi Konservasi (pemuliharaan) Bahan sampingan Penyelidikan perubatan manusia ABU BAKAR MAMAT . 3.

tulang serta darah dan sebagainya yang tidak sesuai untuk dijadikan makanan manusia. 80% penduduk di dunia mendapatkan sumber protein. mil (serbuk) ikan. Menukarkan serat dan bijirin kepada makanan y Haiwan ruminan menukarkan bahan yang tidak boleh diguna secara langsung sebagai makanan manusia kepada makanan manusia. zat besi. y Walau bagaimana pun hampir 30% daripada bahan makanan ayam dan terdiri daripada bahan sampingan agro-industri. lemak.KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA 1. ABU BAKAR MAMAT . Ini boleh menimbulkan persaingan dengan manusia untuk keperluan bijirin. y Manakala makanan utama haiwan bukan ruminan (babi dan ayam) ialah bijirin seperti jagung dan kacang soya. niacin. beberapa vitamin daripada daging ruminan.

kuda merupakan haiwan penting dalam membekalkan tenaga kerja pada masa dahulu.KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA 2. penggunaan jentera telah menggantikan haiwan. ABU BAKAR MAMAT . 3. y Penggunaan bahan sintetik menjejaskan permintaan kulit dan gentian haiwan. Pakaian y Haiwan menghasilkan kulit dan gentian (fiber) untuk penghasilan pakaian. Pada masa kini. haiwan masih lagi penting di negaranegara yang kurang maju. lembu. Tenaga Kerja y Kerbau. Walau pun begitu.

5. y Lembu banyak digunakan sebagai ternakan rekreasi di beberapa negara. Konservasi (pemuliharaan) y Tanaman rumput dan kekacang untuk ruminan mengurangkan hakisan tanah y Selain dari itu.KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA 4. ABU BAKAR MAMAT . najis yang dihasilkan oleh haiwan merupakan baja kepada tanah. Rekreasi y Menunggang kuda merupakan salah satu sumber rekreasi utama.

butang. y Bebiri digunakan untuk kajian pemindahan organ. kuku (bahan pelekat. organ-organ tertentu. Bahan sampingan y Lemak (alat solek.KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA 6. 7. tanduk. Penyelidikan perubatan manusia y Sebagai contoh babi Yucatan digunakan dalam kajian ketahanan penyakit kesan makanan ke atas diabetes dan artherosclerosis. kertas pasir). sabun. dakwat pencetakan). contoh: kelenjar adrenal (bahan ubat .ubatan). ABU BAKAR MAMAT . tulang. filem kamera.

SUMBANGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA
MANUSIA MEMERLUKAN: makanan, perlindungan, pakaian, bahan api, dan emosi kehidupan baik. HAIWAN DAN HASILAN HAIWAN dapat membekal kebanyakan keperluan asas fizikal dan emosi serta menyumbang kepada darjat kehidupan yang lebih tinggi. bagi semua masyarakat, haiwan peliharaan adalah sumber makanan, dan hasilan lain yang diperlukan SERTA kawan kepada manusia. haiwan membekalkan makanan, bahan pakaian, hasilan sampingan yang digunakan untuk barangan pengguna dan makanan haiwan, kuasa, baja, maklumat tentang penyakit manusia daripada penyelidikan menggunakan haiwan selidik, dan keseronokan bagi manusia yang menyimpan haiwan.

HUBUNGAN BIDANG PERTANIAN, MANUSIA DAN HAIWAN

HUBUNGAN BIDANG PERTANIAN, MANUSIA DAN HAIWAN
y Haiwan ternakan, terutamanya, haiwan ruminan (lembu,

kerbau, kambing, dan biri-biri), dan haiwan bukan-ruminan (ayam, babi), adalah sumber yang boleh diperbaharui yang amat bernilai. y Haiwan membekal protein bernilai tinggi dan berkualiti, kulit, serat dan pelbagai hasil sampingan yang berguna kepada manusia. y Dalam setengah negara kurang maju, haiwan adalah sumber utama kuasa ladang, pengangkutan dan bahan bakar (api).

ABU BAKAR MAMAT

y Jika tidak kerana haiwan. ABU BAKAR MAMAT . sawah dan parit tali air. y Ayam.bahan lain kepada bentuk hasilan yang berharga. jalan raya.HUBUNGAN BIDANG PERTANIAN. ladang dan dusun buah-buahan. mempunyai potensi bagi menggunakan hasilan tanaman dan bahan buangan. serta bahan. kesemua bahan sampingan dan buangan menjadi tidak berharga kepada manusia. MANUSIA DAN HAIWAN y Haiwan ruminan dan bukan ruminan. kerbau dan kambing meragut rumput di sepanjang jalan. y Lembu. itik dan babi makan di sekeliling rumah dan ladang kecil ± makan hasil buangan dapur dan bijirin tertinggal selepas tuai. tepi sungai. y Itik memakan bijirin tertinggal selepas tuai padi. bahan buangan dapur dan ladang.

Pengurusan Ternakan .

SISTEM PENTERNAKAN DI MALAYSIA PENGENALAN: ‡ Sektor pertanian merupakan penjana pertumbuhan ekonomi yang ketiga penting di Malaysia. ABU BAKAR MAMAT . ‡ Permulaan aktiviti penternakan ± imigran Cina telah membawa masuk ayam dan khinzir ke Malaysia manakala lembu LID telah dibawa masuk oleh imigran India ke bahagian pantai barat Semenanjung Malaysia. ‡ Industri ternakan adalah antara komponen yang diberi perhatian untuk dimajukan bagi menampung keperluan negara untuk membekalkan sumber protein seperti daging. susu dan telur.

6 billion manusia di seluruh dunia secara membekal makanan. ABU BAKAR MAMAT . y Ternakan peliharaan (>16 billion) menyumbang kepada kehidupan bagi 5.Samb . y Kesihatan manusia juga bertambah baik melalui penyelidikan berterusan menggunakan haiwan ternakan. pakaian. penggunaan perkapita hasilan ternakan juga meningkat. rekreasi dan ³sahabat´. y Apabila manusia meningkat taraf hidup. tenaga (kuasa). y Hasilan ternakan menyumbang kepada keperluan protein manusia dan bekalan tenaga.

y Hari ini peladang mengurus ladangnya mengikut sistem yang sofistikated.Samb . Setengah ladang mempunyai darjah mekanisasi yang tinggi dan pengkhususan bagi menghasilkan tanaman dan haiwan. ABU BAKAR MAMAT .

kambing dan bebiri adalah kurang maju walaupun banyak penekanan telah di beri oleh pihak kerajaan dalam perancangan pembangunan pertanian. Ruminan 2. ABU BAKAR   AMAT . **** Sub-sektor ruminan yang terdiri daripada lembu. Bukan ruminan (monogastrik). 1. kerbau.PENGENALAN: y Industri ternakan di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua sub-sektor.

daging kambing dan biri-biri masih belum mencapai tahap pengeluaran sara diri. kerbau. ABU BAKAR MAMAT . y Keperluan bagi daging lembu dan kerbau. y Daging lembu.TAHAP SARA DIRI TERNAKAN y Pengeluaran daging ayam dan khinzir telah pun mencapai tahap sara diri. daging kambing dan biri-biri terpaksa diimport.

Jadual tahap sara diri bagi pelbagai jenis daging.79%) 150.04% ( Sumber : Jabatan Perkhidmatan Haiwan.38% 10. JENIS DAGING PERATUS SARA DIRI Ayam Khinzir Lembu dan kerbau Kambing dan biri-biri 121.7% 25. 2009) ABU BAKAR MAMAT .39% (telur 113.

Ayam Itik Khinzir Pulau Pinang. Selangor dan Perak Negeri Sembilan. Selangor. Perak dan Johor. Kedah. Kelantan. Selangor. ABU BAKAR MAMAT . Sabah dan Pahang Kambing dan biri-biri Kelantan. Perak. Perak dan Negeri Sembilan. Sarawak. Seberang Perai dan Johor.KAWASAN UTAMA TERNAKAN DI MALAYSIA JENIS TERNAKAN Lembu dan kerbau KAWASAN UTAMA Kedah.

. pengurusan ternakan. y Aktiviti penternakan meliputi beberapa perkara yang bermula daripada penyediaan tempat kediaman. ABU BAKAR MAMAT .Penternakan ialah perbuatan atau perihal menternak. menjaga (pengurusan) dan membiakkan binatang. menjaga kebajikan ternakan.DEFINISI PENTERNAKAN: y Mengikut Kamus Dewan (Edisi ke tiga). pengurusan penyakit dan aktiviti pemasaran ternakan.

Ternakan Bukan Ruminan iii.PENGELASAN HAIWAN TERNAKAN: y Terbahagi kepada tiga kategori: i. ABU BAKAR MAMAT . Ternakan Akuakultur ** Pemeliharaan haiwan kesayangan tidak diambilkira sebagai haiwan ternakan kerana ianya tidak dipelihara untuk tujuan komersil. Ternakan Ruminan ii.

HERBIVORA KARNIVORA OMNIVORA y Sub sektor haiwan ternakan y RUMINAN y BUKAN RUMINAN (MONOGASTERIK) ABU BAKAR MAMAT . ii. iii.KATEGORI HAIWAN y HAIWAN i.

OSTRICH y BABI (KHINZIR) y KUDA y ARNAB y MANUSIA c. YAKS. Haiwan Ruminan y LEMBU DAN KERBAU y KAMBING / BIRI-BIRI. y UNTA.HAIWAN y CONTOH: a. HAIWAN MONOGASTERIK HERBIVORA y KUDA. Haiwan Monogasterik y AYAM / ITIK (UNGGAS). ARNAB ABU BAKAR MAMAT .TURKEY. LLAMA b.

.YAKS.

UNTA .

LLAMA .

BUKAN RUMINAN (KUDA. KAMBING. UNTA) .KARNIVORA DAN OMNIVORA . ARNAB.Mempunyai sistem pencernaan monogaster HERBIVORA 1. RUMINAN (LEMBU. BIRIBIRI. BABI) atau 2. KERBAU.

RUMINAN Haiwan yang ber-ruminasi 4 kompartmen perut (rumen. abomasum) Pencernaan dengan bantuan mikrob-mikrob (rumen) BUKAN RUMINAN ATAU MONOGASTER Satu kompartmen perut pencernaan dengan bantuan asid dan enzim . omasum. retikulum.

Produksi haiwan boleh menjadi sebagai bank untuk kecemasan. e. tenaga kerja dan pengangkutan. ABU BAKAR MAMAT .KEBAIKAN DARIPADA PRODUKSI HAIWAN a. Peranan utama haiwan adalah memberi sumber makanan. d. c. Lebih kurang 60% daripada padang ragut di dunia adalah tidak sesuai untuk pertanian tumbuhan / tanaman. Haiwan ruminan boleh menukar pelbagai sumber makanan berserat. bahan kumuhan dan hasil sampingan yang tidak boleh dimakan oleh manusia kepada bahan makanan berkualiti tinggi. b. Haiwan boleh di ternak di setengah kawasan tanpa mengganggu tanaman makanan.

Sistem pencernaan ayam Sistem Pencernaan kambing ABU BAKAR MAMAT .SISTEM PENCERNAAN RUMINAN DAN BUKAN RUMINAN.

dubur.PERBEZAAN SISTEM PENCERNAAN RUMINAN DAN BUKAN RUMINAN. usus dan sekum. esofagus Perut (proventtrikulus dan hempedal). Rektum. Duodenum. ABU BAKAR MAMAT . esofagus. kelenjar liur. farinks. tembolok. BAHAGIAN Untuk penyediaan makanan Untuk pencernaan dan percampuran sekum Untuk Perkumuhan Organ Aksesori BUKAN RUMINAN Mulut. kelenjar pankreas. kelenjar liur. pundi hempedu. retikulum. kelenjar pankreas. omasum. abomasum). RUMINAN Mulut. Paruh. duodenum. lidah. Bibir. gigi. farinks. kloaka. lidah. usus dan sekum Kolo-rektum. pundi hempedu Perut (rumen.

unggas lain. puyuh. babi.SEKTOR BUKAN RUMINAN y Haiwan bukan ruminan termasuk: y Poltri. arnab y Haiwan ini membekal makanan kaya-protein untuk kebaikan manusia . itik.

Persoalan yang timbul: KENAPA PRODUKSI POLTRI MEMAINKAN PERANAN UTAMA BERBANDING DENGAN HAIWAN LAIN? ABU BAKAR MAMAT .

2 JENIS CARA PEMELIHARAAN a. Menyelamat sebahagian daripada pertukaran luar negara terutama import bahan makanan c. KEPENTINGAN EKONOMI . Sistem intensif moden b. DAGING AYAM TIADA HALANGAN AGAMA ± Ia boleh dimakan oleh semua manusia PRODUKSI POLTRI MEMPUNYAI KESAN: a.SEBAB-SEBABNYA: 1. Mempelbagai hasil negara b. Penggunaan hasilan sampingan pertanian ABU BAKAR MAMAT . Sistem ekstensif tradisional 2.

TERJAMIN PASARAN ± Boleh dijual dalam unit yang kecil 2. Gangguan pertumbuhan b. jika tiada boleh menyebabkan: a. ABU BAKAR MAMAT . TEKNIK PERLADANGAN YANG MUDAH d.Protein daripada daging ayam adalah mustahak di dalam diet. Membawa kepada kesihatan yang tidak baik. KEPENTINGAN NUTRITION . KEPUTUSAN CEPAT ± Cepat mendapat hasil b.BERBANDING SEKTOR RUMINAN. yang boleh mengganggu ekonomi negara. MODAL PERMULAAN YANG SEDERHANA c. POLTRI DISUKAI KERANA: a.

PROTEIN DARIPADA POLTRI ADALAH SAMA BAIK DENGAN PROTEIN HAIWAN LAIN TELOR AYAM ± Juga membekal sumber makanan. Ayam akan bertelor samada ada ayam jantan atau tidak. Ayam penelor dipelihara tanpa ayam jantan Membekal telor untuk makanan harian ** Ayam pembiak sahaja memerlukan ayam jantan untuk menghasilkan telor yang subur (tersenyawa/fertilised) ABU BAKAR MAMAT .

kacang soya dll adalah di import daripada China. Amerika dll. Bahan mentah untuk makanan ayam . Thailand.automasi adalah mahal .Apa akan terjadi jika negara ini tidak dapat mengeksport hasilnya ke Malaysia? b. . Masalah industri poltri a. Penghasilan yang berlebihan ii. Buruh .Kebanyakan bahan mentah di import daripada luar negara. .contoh: 50% bahan makanan adalah jagong.MASALAH SEMASA i.kekurangan buruh .

KAWALAN PENYAKIT Semua penyakit ayam perlu dikawal dengan sempurna penghasilan dan pengimportan vaksin ABU BAKAR MAMAT . PENGUSAHA BESAR perlu membina industri hiliran (downstream industry) seperti: pemerosesan tambahan ± hasil baru untuk pasaran membina rumah sembelih yang sempurna supaya mengurangkan sembelihan di pasaran kecil. menyediakan ³ayam sedia dimasak´. 2.BAGAIMANA MEMPERBAIKI SISTEM PASARAN TEMPATAN 1.

DARI SEGI PENTERNAKAN Perbaiki kadar pertukaranmakanan (KPM/FCR) Pembiakbaik baka dan pemilihan genetik Mengurangkan kadar kematian: .BAGAIMANA MEMPERBAIKI SISTEM PASARAN TEMPATAN 3.melalui pemvaksinan Memperbaiki sistem perumahan Merekacipta produk-produk baru Memelihara keselamatan makanan ABU BAKAR MAMAT .

Udang c. y Contoh ternakan akuakultur ialah: a.TERNAKAN AKUAKULTUR y Haiwan ternakan yang tinggal di dalam air sama ada air tawar. ABU BAKAR MAMAT . Ikan b. air payau dan air masin. Karangan laut.

Unggas (avian) e. teman manusia. Mamalia b. y Terbahagi kepada 5 kumpulan iaitu: a. Amfibia d. Ikan hiasan ABU BAKAR MAMAT . dilatih untuk tujuan pertandingan atau pertunjukan. y Sebagai hobi.PEMELIHARAAN HAIWAN KESAYANGAN y Haiwan yang dipelihara di rumah kediaman dengan penuh kasih sayang dan sifat suka kepada binatang. serta melakukan tugas tertentu. Reptilia c.

PERKEMBANGAN INDUSTRI TERNAKAN SECARA RINGKAS y Terus berkembang dari tahun ke tahun. y Perkembangan ini secara analitikal adalah agak perlahan iaitu 1.5 juta pada 2005.5 juta pada tahun 2003 industri ternakan dianggarkan bernilai RM477.7% setahun namun kalau dilihat melalui pertumbuhan subsektor ternakan. ABU BAKAR MAMAT . pertumbuhan subsektor ayam daging dan telur adalah amat memberangsangkan walaupun menggunakan hampir lebih 90 % bahan makanan ternakan dari subsektor ini di import. y Berasaskan nilai di ladang (exfarm value) RM 698.

Oleh itu.. serta hasil tenusu masih diimport. penternakan khinzir juga telah berkembang dengan pesat sehingga pengeluarannya telah melebihi keperluan negara. y Tetapi industri ternakan lembu dan kambing masih belum berkembang maju.Samb«. sebahagian besar keperluan daging lembu dan kambing. y Selain daripada industri ayam. ABU BAKAR MAMAT .

y Kerbau Murrah India diternak untuk susunya. ABU BAKAR MAMAT .untuk daging. y Baka lembu Kedah-Kelantan diternak untuk mendapatkan daging dan baka lembu Tenusu India Tempatan (LID) diternak untuk mendapatkan susunya.daging dan dijadikan kerbau penarik. susu dan kulit.TERNAKAN LEMBU DAN KERBAU y Lembu . y Kerbau .

Samb«. y Prestasi pengeluaran kedua-dua baka ini kurang memuaskan berbanding baka temperate.. ABU BAKAR MAMAT . pengeluaran daging lembu meningkat pada kadar 7. y Dalam Rancangan Malaysia Ke 8.5% setahun iaitu daripada 28 000 tan metrik pada tahun 2000 kepada 40 000 tan metrik pada tahun 2005.

Pengambilan per kapita daging lembu dan kerbau pada tahun 1996 ialah 5. 070 (1996) dan bakabaka utama ialah Kedah-Kelantan. Thailand dan Amerika Syarikat untuk memenuhi keperluan yang selebihnya.Produksi daging lembu/kerbau y Daging beku dan haiwan hidup diimport dari India. y Jumlah bilangan lembu adalah 647. y Lebih kurang 80% daripada populasi lembu di Malaysia terdiri daripada baka Kedah-Kelantan. Australia.87 kg. ABU BAKAR MAMAT . kacukan Hereford dan Draughmaster.

Ladang ternakan lembu secara besar-besaran kurang berjaya kerana. Integrasi lembu dan bebiri dengan ladang kelapa sawit dan getah mempunyai potensi besar dalam industri ruminan di Malaysia. memerlukan pelaburan modal yang tinggi dan pulangan rendah. memerlukan kawasan meragut yang luas. dan tempoh bunting yang lama. b. ABU BAKAR MAMAT . c. a. Industri ayam dan babi telah mengalami perubahan yang pesat dan pada masa kini ia merupakan suatu industri yang mengamalkan sistem produksi yang canggih dan efisien. Hasil produksi ayam dan babi dapat memenuhi keperluan tempatan dan dieksport.

y Sawah dan y Sungai.Produksi daging lembu/kerbau y Jumlah bilangan kerbau ialah dan semakin berkurangan tahun demi tahun. Hanya terdapat dua baka kerbau di Malaysia. y Potensi sistem produksi lembu secara intergrasi dengan ladang kelapa sawit/ getah adalah cerah.3 juta hektar tanah (1 juta ekor lembu) yang sesuai untuk mengamalkan sistem integrasi. ABU BAKAR MAMAT . Terdapat lebih kurang 4.

Hasil kajian menunjukkan lembu baka Draughmaster yang diberi PKC mencapai kadar tumbesaran 1100g/hari. ABU BAKAR MAMAT .Antara kebaikan sistem integrasi ialah. a) b) c) d) penggunaan tanah yang optima meningkatkan kesuburan tanah mengawal tumbuhan rumpai mengurangkan penggunaan racun rumpai y Sistem produksi feedlot di mana lembu dipelihara secara intensif adalah salah satu sistem iternakan yang biasa di amalkan di Malaysia. Dalam sistem ini lembu diberi makan bahan sampingan agro-industri contohnya palm kernel cake (PKC).

Sasaran pengeluaran pada tahun 2010 ialah 20% daripada keperluan tempatan. ABU BAKAR MAMAT .04% daripada keperluan negara.PRODUKSI TENUSU y Pengeluaran susu tempatan pada tahun 1996 ialah 32.17 juta liter dan hanya dapat memenuhi 5. y Penggunaan per kapita susu ialah 38.34 kg(1996).

Kemudahan dan kakitangan yang terlatih untuk mengumpul.PRODUKSI TENUSU y Antara faktor-faktor yang mempengaruhi kemajuan industri tenusu. 1. proses dan edarkan susu. Bekalan susu berkualiti yang berterusan ABU BAKAR MAMAT . iklim panas dan lembab tropika tidak sesuai untuk bakabaka bos Taurus. 2. Baka lembu kacukan (bos taurus x bos indicus) yang sesuai. 3. Walaupun prestasi baka bos taurus adalah baik.

Perbezaan baka lembu bos taurus dan bos indicus Bos indicus Mempunyai kelasa Gelambir tidak nyata Kulit berbulu panjang Tahan terhadap suhu tinggi Bos taurus Tiada kelasa Kulit longgar pada gelambir Kulit licin dan bersinar Kurang tahan pada suhu tinggi ABU BAKAR MAMAT .

tan . y Jumlah bilangan bebiri pada tahun 2006 ialah 174. y Baka-baka lain yang biasa digunakan untuk kacukan ialah.812 ekor. ABU BAKAR MAMAT . Pengeluaran hasil daging ialah 343m. Baka tropika Thai Long Tail adalah sesuai dengan iklim Malaysia. Baka bebiri tempatan ialah Malin. y Sistem penternakan bebiri secara integrasi dengan ladang kelapa sawit dan getah mempunyai potensi besar. Polled Dorset dan Suffolk. Pengeluaran daging ialah 186m. Baka kambing tempatan ialah Katjang. Dorset Horn.tan. Terdapat juga baka kambing tenusu yang diimport iaitu. Saanen dan Anglo-Nubian. 312 ekor.PRODUKSI RUMINAN KECIL y Jumlah bilangan kambing pada tahun 2006 ialah 211. Alpinne.

tan dan 6. a) Pengawalan penyakit melalui vaksinasi b) Importasi baka c) Pelaburan daripada sektor swasta d)Tiada sekatan agama untuk daging ayam ABU BAKAR MAMAT .4 ribu m.PRODUKSI AYAM-ITIK y Industri ayam adalah jauh lebih maju daripada ruminan.132 juta biji. y Antara faktor-faktor kemajuan industri ayam ialah. Jumlah bilangan ayam dan itik pada tahun 1996 ialah 75. Pengeluaran daging dan telur ayam/itik pada tahun 1996 ialah 584.622.691 dan 2.762 ekor.341.

ABU BAKAR MAMAT .TERNAKAN KAMBING DAN BIRI-BIRI y Kambing biasanya dipelihara secara kecil-kecilan di kampung dan ladang untuk dagingnya. y Bekalan daging kambing dan biri-biri masih tidak mencukupi menyebabkan sebahagian besar daripada keperluan daging kambing dan biri-biri terpaksa diimport. y Dalam tempoh Rancangan Malaysia Kelapan. y Baka luar negara seperti Jamnapari atau Etawah dan Anglo-Nubian telah diperkenalkan untuk memperbaiki mutu daging dan menambah hasil keluaran susu. pengeluaran daging kambing meningkat pada kadar 5.9% setahun iaitu daripada 1 000 tan metrik pada tahun 2000 kepada 1500 tan metrik pada tahun 2005.

ABU BAKAR MAMAT .TERNAKAN AYAM DAN ITIK y Ayam dan itik diternak secara meluas oleh penternak kecil di pinggir bandar. y Terdapat juga penternak swasta yang mengusahakannya secara besar-besaran untuk menghasilkan daging atau telur secara komersil dengan menggunakan teknologi moden. pengeluaran telur ayam dijangka meningkat daripada 8. y Lebihan daging dan telur dieksport ke Singapura.9% setahun. y Dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke 8 .2 bilion unit kepada 10 bilion unit iaitu peningkatan sebanyak 3.

baka hibrid ayam penelur. y Arbor Acre. Avian. Hubbard. Muscovy dan Puah Chai y Baka-baka itik penelur. y Khaki Campbell dan Taiwan Tsaiya ABU BAKAR MAMAT .(nama-nama syarikat yang mengeluarkan hybrid ayam). y Hisex Brown. Cobb. y Pekin. y Baka . ISA Brown dan Lohmann Brown y Baka-baka itik pedaging. Shaver dan Lohmann. Golden Comet.y Baka-baka hibrid ayam pedaging.

KHINZIR y Kawasan pengeluaran khinzir yang penting terletak di Pulau Pinang. Perak. y Industri Khinzir ialah perusahaan ternakan yang kedua penting di Malaysia. y Pengeluaran daging adalah mencukupi dan hasil selebihnya dieksport ke Singapura. ABU BAKAR MAMAT . Negeri Sembilan dan Johor. Selangor. y Pada tahun 2000 industri khinzir menghadapi masalah berikutan serangan virus Nipah di kawasan Bukit Pelanduk. Negeri Sembilan.

y Masalah utama yang mengancam industri babi. Duroc_Jersey dan Landrace. Ancaman penyakit zoonotik (merebak dari babi ke manusia) ABU BAKAR MAMAT . Pencemaran alam sekitar 2. y Babi hidup dieksport ke Singapura.PRODUKSI BABI y Sejak tahun 1964. hasil pengeluaran babi di Malaysia telah memenuhi keperluan tempatan. Large White. y Baka-baka yang terdapat di Malaysia ialah. 1.

ABU BAKAR MAMAT .Sekian ³Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa dan dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu´.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful