P. 1
20110125160109Kuliah 1 - DOMESTIKASI HAIWAN DAN SISTEM PENTERNAKAN DI MALAYSIA

20110125160109Kuliah 1 - DOMESTIKASI HAIWAN DAN SISTEM PENTERNAKAN DI MALAYSIA

|Views: 17,026|Likes:
Published by Permata Ilmu

More info:

Published by: Permata Ilmu on Apr 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2013

pdf

text

original

Sections

 • DEFINISI PENGURUSAN
 • TERMINOLOGI DALAM DOMESTIFIKASI HAIWAN:
 • CIRI-CIRI YANG MEMIHAK KEPADA DOMESTIKASI
 • KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA
 • SISTEM PENTERNAKAN DI MALAYSIA
 • PENGENALAN:
 • TAHAP SARA DIRI TERNAKAN
 • DEFINISI PENTERNAKAN:
 • KATEGORI HAIWAN
 • RUMINAN
 • BUKAN RUMINAN ATAU MONOGASTER
 • KEBAIKAN DARIPADA PRODUKSI HAIWAN
 • PERBEZAAN SISTEM PENCERNAAN RUMINAN
 • DAN BUKAN RUMINAN
 • SEKTOR BUKAN RUMINAN
 • TERNAKAN LEMBU DAN KERBAU
 • Antara kebaikan sistem integrasi ialah;
 • KHINZIR

"Ingatlah, sabar itu iman, duit bukan kawan, dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman..

"

ABU BAKAR MAMAT

PENGURUSAN HAIWAN TERNAKAN
y Aplikasi teknik pengurusan haiwan. y Teknik praktikal asas yang biasa digunakan dalam

industri ternakan dan keberkesanan kos. y Semakin mudah dilakukan hari demi hari, tahun demi tahun. y Baik untuk haiwan y Di dalam kursus ini kita akan memperkatakan haiwan yang dipelihara secara komersial untuk makanan dan serat (Lembu , kambing, biri-biri, babi, ayam-itik, untuk susu dan daging)

ABU BAKAR MAMAT

DEFINISI PENGURUSAN
y Mengurus bermakna "menangani atau mengawal´ y Pengurusan haiwan adalah:

Menjaga/memelihara, mengawal dan menangani spesies haiwan.
y Masa dan tenaga pengurus haiwan adalah memberi

makanan , perlindungan dan memastikan kesihatan serta keupayaan reproduksi yang optimum.

ABU BAKAR MAMAT

Lokasi . Keperluan penghasil/penternak. makanan. dll. Spesies haiwan 2. modal. 8. 6. keselamatan.bahagian negeri. cuaca.tenusu atau daging) 3. Undang-undang kerajaan 7. bahan buangan dan hasil yang dipasarkan adalah sumber keluar (output). pemprosesan dan pengguna. Sumber tanggungan perlu .tanah. (makanan dan air adalah sumber masuk (input).SECARA UMUM SISTEM PENGURUSAN AKAN BERUBAH MENGIKUT: 1. kebajikan haiwan.apa yang masuk dan apa yang keluar. Kegunaan haiwan (lembu . ABU BAKAR MAMAT . 5. sumber yang didapati. Pengurusan bahan buangan. jarak dengan jiran dll. buruh. 4. Sumber penternak .

ABU BAKAR MAMAT . air. perlindungan 2.Satu sistem yang baik mesti melakukan ini: 1.makanan.GAHP) . Menyediakan hasil yang boleh di jual pada takat keuntungan bagi pengeluar y Kemajuan sistem pengurusan ternakan - - Sistem pengurusan senantiasa berputar kepada memberi perkhidmatan yang lebih baik untuk keperluan haiwan dari segi ekonomi dan cara yang boleh diterima. Menyediakan keperluan asas haiwan .merupakan amalan penternakan yang disarankan kepada ladang-ladang ternakan. Amalan Pengurusan Penternakan Yang Baik (Good Animal Husbandry Practices .

y Pengasas terdahulu membersih satu kawasan dan bercucuk tanam serta memelihara ternakan untuk makanan sendiri.DOMESTIKASI HAIWAN y Bermula apabila manusia berhubung dengan haiwan liar yang diburu untuk mendapatkan daging dan kulit. manusia mula mengurung haiwan-haiwan tersebut untuk memastikan bekalan daging dan kulit yang tetap. y Haiwan-haiwan tersebut mula membiakbaka di dalam kurungan dan manusia secara berperingkat-peringkat belajar untuk membiak baka haiwan-haiwan yang mempunyai ciri-ciri yang baik. ABU BAKAR MAMAT . y Selepas itu.

Samb y Dengan berlakunya domestikasi. Mamat . y Sebahagian ahli sejarah berpendapat bahawa manusia tidak akan bertamadun tanpa domestikasi haiwan. memerah susu dll. bekalan makanan adalah lebih terjamin dan ini membolehkan pertambahan populasi manusia. y Revolusi industri mengujudkan kerja-kerja di ladang: y Mengindustrikan perladangan kerana mesin-mesin mula dihasilkan untuk menanam dan menuai tanaman. Abu Bakar B.

y Masyarakat Negara bertukar daripada masyarakat pertanian kepada masyarakat kota serta masyarakat perindustrian.Samb y Perindustrian pertanian adalah diperlukan supaya petani boleh menghasilkan makanan yang berlebihan untuk menyara penduduk kotaraya.000 tahun di ABU BAKAR MAMAT . ***Haiwan terawal didomestikasi: anjing Iraq) (14.

3. Berkurangnya pengetahuan tentang pertanian oleh masyarakat umum Lebih berhati-hati ke atas hasilan ternakan. keselamatan makanan dan persekitaran.INDUSTRI TERNAKAN PADA MASA HADAPAN 1. Meningkat undang-undang kerajaan dan peraturan. 2. Unit produksi yang lebih besar dan dikawal oleh kakitangan yang sedikit bilangannya. . 4.

haiwan yang tidak pernah didomestikasikan y Tamed: . penjagaan dan pemakanan haiwan dikawal oleh manusia y Feral: .TERMINOLOGI DALAM DOMESTIFIKASI HAIWAN: y Domestikasi : .keadaan di mana pembiakan.haiwan yang hilang rasa takut pada manusia ABU BAKAR MAMAT .haiwan yang telah didomestikasikan tetapi tidak lagi di bawah penjagaan manusia. y Wild : .

ibu dan anak sekumpulan.kelakuan agresif dan penggunaan tenaga kurang b.CIRI-CIRI YANG MEMIHAK KEPADA DOMESTIKASI 1. penjagaan rapi ABU BAKAR MAMAT . jantan dominan . Struktur sosial a. Status sosial kumpulan yang stabil . Ikatan ibu-anak yang cepat . Perbezaan seksual.seekor jantan boleh mengawan banyak bilangan betina c.

ABU BAKAR MAMAT .CIRI-CIRI YANG MEMIHAK KEPADA DOMESTIKASI 2. penting untuk perlindungan dari pemangsa d. Sosial sebaik saja selepas lahir. Anak yang baru lahir dapat serta kumpulan sebaik saja selepas lahir c. Deria berfungsi & kebolehan bergerak b. Ikatan spesis sebaik saja selepas lahir lindungi anak daripada ikut kumpulan yang tidak sesuai membolehkan ikatan awal dengan manusia. Perkembangan pra sosial a.

Membolehkan penggunaan tumbuhan dan ruminan adalah sesuai b. . Sesuai kepada perubahan . Maun / maserba.kurang saingan makanan antara manusia & haiwan 4. Hasilan sisa.CIRI-CIRI YANG MEMIHAK KEPADA DOMESTIKASI 3. sistem pencernaan.Membolehkan haiwan dipelihara di bawah pelbagai persekitaran ABU BAKAR MAMAT . Kelakuan makan a. .

y Ini menguntungkan penternak kerana bilangan haiwan jantan yang perlu dipelihara adalah kurang. angsa. ABU BAKAR MAMAT . serigala dan musang membentuk ikatan pasangan. haiwan seperti itik.PERUBAHAN KELAKUAN SETELAH DOMESTIKASI 1. y Walaubagaimanapun. itik dan angsa yang telah didomestikasi menunjukkan kelakuan seksual "promiscuous" ( seekor jantan mengawan dengan sekumpulan betina). Kehilangan ikatan pasangan y Di bawah keadaan semulajadi.

PERUBAHAN KELAKUAN SETELAH DOMESTIKASI 2. i. y Dengan adanya pengeraman palsu. Ayam yang sedang mengeram akan menyerang pemungut telur. Ini akan dituruti dengan pengeraman. kelakuan mengeram merupakan suatu masalah kerana. Kehilangan sifat mengeram (broodiness) y Di bawah keadaan semulajadi ayam akan bertelur berturut-turut untuk beberapa hari sehingga sarang (nest) penuh. ii. Ayam akan berhenti bertelur semasa mengeram dan ini akan menjejaskan pengeluaran telur. y Pemilihan genetik untuk menghilangkan kelakuan mengeram telah di amalkan oleh pembiak baka ayam komersil. . Ayam komersil hari ini tidak lagi menunjukkan kelakuan mengeram.

ABU BAKAR MAMAT . y Keperluan kelakuan yang terlalu berwaspada dan mudah terangsang untuk lari tidak lagi penting malahan boleh menyebabkan kecederaan kepada haiwan itu sendiri atau haiwan lain. haiwan biasanya dilindungi daripada pemangsa dan bekalan makanan yang cukup dibekalkan.PERUBAHAN KELAKUAN SETELAH DOMESTIKASI 3. y Di bawah domestikasi. Pengurangan sifat agresif y Haiwan yang telah didomestikasikan biasanya kurang agresif.

rangsangan hormon dan pemilihan genetik telah digunakan untuk memanjangkan atau mengawal tempoh reproduksi. ayam. Ini akan meningkatkan peluang untuk anak haiwan tersebut hidup. reproduksi secara sepanjang tahun adalah lebih menguntungkan kerana ia menjamin bekalan makanan seperti telur dan susu. y Pencahayaan tiruan. ABU BAKAR MAMAT . Lazimnya haiwan melahirkan anak pada musim yang terdapat banyak sumber makanan. Pada masa kini. pemakanan yang cukup. itik. kebanyakkan haiwan membiak mengikut musim. lembu. pengawalan suhu. babi dan bebiri (baka tertentu) boleh menghasilkan anak pada masa yang diperlukan jika diuruskan dengan betul.PERUBAHAN KELAKUAN SETELAH DOMESTIKASI 4. y Di bawah sistem penternakan intensif. Pemanjangan musim pembiakan y Di bawah keadaan semulajadi.

5. 3. 4. Menukarkan serat dan bijirin kepada makanan Pakaian Tenaga Kerja Rekreasi Konservasi (pemuliharaan) Bahan sampingan Penyelidikan perubatan manusia ABU BAKAR MAMAT . 2.KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA 1. 6. 7.

niacin. ABU BAKAR MAMAT . 80% penduduk di dunia mendapatkan sumber protein. mil (serbuk) ikan. beberapa vitamin daripada daging ruminan. lemak. tulang serta darah dan sebagainya yang tidak sesuai untuk dijadikan makanan manusia. y Walau bagaimana pun hampir 30% daripada bahan makanan ayam dan terdiri daripada bahan sampingan agro-industri. y Manakala makanan utama haiwan bukan ruminan (babi dan ayam) ialah bijirin seperti jagung dan kacang soya. Menukarkan serat dan bijirin kepada makanan y Haiwan ruminan menukarkan bahan yang tidak boleh diguna secara langsung sebagai makanan manusia kepada makanan manusia.KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA 1. Ini boleh menimbulkan persaingan dengan manusia untuk keperluan bijirin. zat besi.

kuda merupakan haiwan penting dalam membekalkan tenaga kerja pada masa dahulu. haiwan masih lagi penting di negaranegara yang kurang maju.KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA 2. Pakaian y Haiwan menghasilkan kulit dan gentian (fiber) untuk penghasilan pakaian. lembu. y Penggunaan bahan sintetik menjejaskan permintaan kulit dan gentian haiwan. Tenaga Kerja y Kerbau. penggunaan jentera telah menggantikan haiwan. Walau pun begitu. ABU BAKAR MAMAT . Pada masa kini. 3.

ABU BAKAR MAMAT . Konservasi (pemuliharaan) y Tanaman rumput dan kekacang untuk ruminan mengurangkan hakisan tanah y Selain dari itu. Rekreasi y Menunggang kuda merupakan salah satu sumber rekreasi utama. y Lembu banyak digunakan sebagai ternakan rekreasi di beberapa negara. najis yang dihasilkan oleh haiwan merupakan baja kepada tanah.KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA 4. 5.

kuku (bahan pelekat. filem kamera. y Bebiri digunakan untuk kajian pemindahan organ.ubatan). contoh: kelenjar adrenal (bahan ubat . 7. tulang.KEPENTINGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA 6. sabun. ABU BAKAR MAMAT . Penyelidikan perubatan manusia y Sebagai contoh babi Yucatan digunakan dalam kajian ketahanan penyakit kesan makanan ke atas diabetes dan artherosclerosis. dakwat pencetakan). Bahan sampingan y Lemak (alat solek. butang. tanduk. organ-organ tertentu. kertas pasir).

SUMBANGAN HAIWAN KEPADA MANUSIA
MANUSIA MEMERLUKAN: makanan, perlindungan, pakaian, bahan api, dan emosi kehidupan baik. HAIWAN DAN HASILAN HAIWAN dapat membekal kebanyakan keperluan asas fizikal dan emosi serta menyumbang kepada darjat kehidupan yang lebih tinggi. bagi semua masyarakat, haiwan peliharaan adalah sumber makanan, dan hasilan lain yang diperlukan SERTA kawan kepada manusia. haiwan membekalkan makanan, bahan pakaian, hasilan sampingan yang digunakan untuk barangan pengguna dan makanan haiwan, kuasa, baja, maklumat tentang penyakit manusia daripada penyelidikan menggunakan haiwan selidik, dan keseronokan bagi manusia yang menyimpan haiwan.

HUBUNGAN BIDANG PERTANIAN, MANUSIA DAN HAIWAN

HUBUNGAN BIDANG PERTANIAN, MANUSIA DAN HAIWAN
y Haiwan ternakan, terutamanya, haiwan ruminan (lembu,

kerbau, kambing, dan biri-biri), dan haiwan bukan-ruminan (ayam, babi), adalah sumber yang boleh diperbaharui yang amat bernilai. y Haiwan membekal protein bernilai tinggi dan berkualiti, kulit, serat dan pelbagai hasil sampingan yang berguna kepada manusia. y Dalam setengah negara kurang maju, haiwan adalah sumber utama kuasa ladang, pengangkutan dan bahan bakar (api).

ABU BAKAR MAMAT

y Lembu. y Ayam.bahan lain kepada bentuk hasilan yang berharga. y Itik memakan bijirin tertinggal selepas tuai padi. jalan raya. ladang dan dusun buah-buahan. serta bahan. y Jika tidak kerana haiwan. tepi sungai. ABU BAKAR MAMAT . mempunyai potensi bagi menggunakan hasilan tanaman dan bahan buangan.HUBUNGAN BIDANG PERTANIAN. kesemua bahan sampingan dan buangan menjadi tidak berharga kepada manusia. sawah dan parit tali air. itik dan babi makan di sekeliling rumah dan ladang kecil ± makan hasil buangan dapur dan bijirin tertinggal selepas tuai. MANUSIA DAN HAIWAN y Haiwan ruminan dan bukan ruminan. kerbau dan kambing meragut rumput di sepanjang jalan. bahan buangan dapur dan ladang.

Pengurusan Ternakan .

ABU BAKAR MAMAT . susu dan telur. ‡ Permulaan aktiviti penternakan ± imigran Cina telah membawa masuk ayam dan khinzir ke Malaysia manakala lembu LID telah dibawa masuk oleh imigran India ke bahagian pantai barat Semenanjung Malaysia. ‡ Industri ternakan adalah antara komponen yang diberi perhatian untuk dimajukan bagi menampung keperluan negara untuk membekalkan sumber protein seperti daging.SISTEM PENTERNAKAN DI MALAYSIA PENGENALAN: ‡ Sektor pertanian merupakan penjana pertumbuhan ekonomi yang ketiga penting di Malaysia.

y Hasilan ternakan menyumbang kepada keperluan protein manusia dan bekalan tenaga.Samb . pakaian. y Apabila manusia meningkat taraf hidup. rekreasi dan ³sahabat´. y Kesihatan manusia juga bertambah baik melalui penyelidikan berterusan menggunakan haiwan ternakan. tenaga (kuasa).6 billion manusia di seluruh dunia secara membekal makanan. penggunaan perkapita hasilan ternakan juga meningkat. ABU BAKAR MAMAT . y Ternakan peliharaan (>16 billion) menyumbang kepada kehidupan bagi 5.

Samb . ABU BAKAR MAMAT . Setengah ladang mempunyai darjah mekanisasi yang tinggi dan pengkhususan bagi menghasilkan tanaman dan haiwan. y Hari ini peladang mengurus ladangnya mengikut sistem yang sofistikated.

**** Sub-sektor ruminan yang terdiri daripada lembu. Ruminan 2. kerbau. kambing dan bebiri adalah kurang maju walaupun banyak penekanan telah di beri oleh pihak kerajaan dalam perancangan pembangunan pertanian. ABU BAKAR   AMAT . Bukan ruminan (monogastrik). 1.PENGENALAN: y Industri ternakan di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua sub-sektor.

kerbau. y Daging lembu. daging kambing dan biri-biri terpaksa diimport.TAHAP SARA DIRI TERNAKAN y Pengeluaran daging ayam dan khinzir telah pun mencapai tahap sara diri. ABU BAKAR MAMAT . y Keperluan bagi daging lembu dan kerbau. daging kambing dan biri-biri masih belum mencapai tahap pengeluaran sara diri.

39% (telur 113.Jadual tahap sara diri bagi pelbagai jenis daging.38% 10.7% 25. JENIS DAGING PERATUS SARA DIRI Ayam Khinzir Lembu dan kerbau Kambing dan biri-biri 121.79%) 150.04% ( Sumber : Jabatan Perkhidmatan Haiwan. 2009) ABU BAKAR MAMAT .

Perak dan Johor. Ayam Itik Khinzir Pulau Pinang. Perak dan Negeri Sembilan. ABU BAKAR MAMAT . Selangor. Selangor dan Perak Negeri Sembilan. Sarawak. Perak. Selangor. Kedah. Sabah dan Pahang Kambing dan biri-biri Kelantan. Kelantan. Seberang Perai dan Johor.KAWASAN UTAMA TERNAKAN DI MALAYSIA JENIS TERNAKAN Lembu dan kerbau KAWASAN UTAMA Kedah.

menjaga (pengurusan) dan membiakkan binatang. ABU BAKAR MAMAT . pengurusan ternakan. y Aktiviti penternakan meliputi beberapa perkara yang bermula daripada penyediaan tempat kediaman. menjaga kebajikan ternakan. .Penternakan ialah perbuatan atau perihal menternak.DEFINISI PENTERNAKAN: y Mengikut Kamus Dewan (Edisi ke tiga). pengurusan penyakit dan aktiviti pemasaran ternakan.

PENGELASAN HAIWAN TERNAKAN: y Terbahagi kepada tiga kategori: i. Ternakan Akuakultur ** Pemeliharaan haiwan kesayangan tidak diambilkira sebagai haiwan ternakan kerana ianya tidak dipelihara untuk tujuan komersil. Ternakan Ruminan ii. Ternakan Bukan Ruminan iii. ABU BAKAR MAMAT .

KATEGORI HAIWAN y HAIWAN i. HERBIVORA KARNIVORA OMNIVORA y Sub sektor haiwan ternakan y RUMINAN y BUKAN RUMINAN (MONOGASTERIK) ABU BAKAR MAMAT . iii. ii.

HAIWAN y CONTOH: a. Haiwan Ruminan y LEMBU DAN KERBAU y KAMBING / BIRI-BIRI. Haiwan Monogasterik y AYAM / ITIK (UNGGAS). OSTRICH y BABI (KHINZIR) y KUDA y ARNAB y MANUSIA c. YAKS. LLAMA b.TURKEY. y UNTA. ARNAB ABU BAKAR MAMAT . HAIWAN MONOGASTERIK HERBIVORA y KUDA.

YAKS. .

UNTA .

LLAMA .

Mempunyai sistem pencernaan monogaster HERBIVORA 1. KAMBING.KARNIVORA DAN OMNIVORA . UNTA) . RUMINAN (LEMBU. BABI) atau 2. BIRIBIRI. ARNAB. KERBAU. BUKAN RUMINAN (KUDA.

RUMINAN Haiwan yang ber-ruminasi 4 kompartmen perut (rumen. omasum. abomasum) Pencernaan dengan bantuan mikrob-mikrob (rumen) BUKAN RUMINAN ATAU MONOGASTER Satu kompartmen perut pencernaan dengan bantuan asid dan enzim . retikulum.

KEBAIKAN DARIPADA PRODUKSI HAIWAN a. c. d. e. ABU BAKAR MAMAT . Peranan utama haiwan adalah memberi sumber makanan. b. tenaga kerja dan pengangkutan. Lebih kurang 60% daripada padang ragut di dunia adalah tidak sesuai untuk pertanian tumbuhan / tanaman. bahan kumuhan dan hasil sampingan yang tidak boleh dimakan oleh manusia kepada bahan makanan berkualiti tinggi. Haiwan ruminan boleh menukar pelbagai sumber makanan berserat. Produksi haiwan boleh menjadi sebagai bank untuk kecemasan. Haiwan boleh di ternak di setengah kawasan tanpa mengganggu tanaman makanan.

SISTEM PENCERNAAN RUMINAN DAN BUKAN RUMINAN. Sistem pencernaan ayam Sistem Pencernaan kambing ABU BAKAR MAMAT .

PERBEZAAN SISTEM PENCERNAAN RUMINAN DAN BUKAN RUMINAN. kelenjar pankreas. Paruh. Bibir. BAHAGIAN Untuk penyediaan makanan Untuk pencernaan dan percampuran sekum Untuk Perkumuhan Organ Aksesori BUKAN RUMINAN Mulut. ABU BAKAR MAMAT . pundi hempedu. RUMINAN Mulut. retikulum. gigi. esofagus Perut (proventtrikulus dan hempedal). usus dan sekum Kolo-rektum. kelenjar pankreas. esofagus. omasum. lidah. kelenjar liur. Duodenum. lidah. abomasum). kelenjar liur. kloaka. tembolok. dubur. farinks. duodenum. pundi hempedu Perut (rumen. farinks. usus dan sekum. Rektum.

puyuh. babi. unggas lain. itik. arnab y Haiwan ini membekal makanan kaya-protein untuk kebaikan manusia .SEKTOR BUKAN RUMINAN y Haiwan bukan ruminan termasuk: y Poltri.

Persoalan yang timbul: KENAPA PRODUKSI POLTRI MEMAINKAN PERANAN UTAMA BERBANDING DENGAN HAIWAN LAIN? ABU BAKAR MAMAT .

Penggunaan hasilan sampingan pertanian ABU BAKAR MAMAT .SEBAB-SEBABNYA: 1. KEPENTINGAN EKONOMI . Mempelbagai hasil negara b. Sistem ekstensif tradisional 2.2 JENIS CARA PEMELIHARAAN a. Menyelamat sebahagian daripada pertukaran luar negara terutama import bahan makanan c. Sistem intensif moden b. DAGING AYAM TIADA HALANGAN AGAMA ± Ia boleh dimakan oleh semua manusia PRODUKSI POLTRI MEMPUNYAI KESAN: a.

Gangguan pertumbuhan b. KEPUTUSAN CEPAT ± Cepat mendapat hasil b. POLTRI DISUKAI KERANA: a. ABU BAKAR MAMAT . TEKNIK PERLADANGAN YANG MUDAH d. Membawa kepada kesihatan yang tidak baik.BERBANDING SEKTOR RUMINAN. TERJAMIN PASARAN ± Boleh dijual dalam unit yang kecil 2. MODAL PERMULAAN YANG SEDERHANA c. yang boleh mengganggu ekonomi negara. jika tiada boleh menyebabkan: a.Protein daripada daging ayam adalah mustahak di dalam diet. KEPENTINGAN NUTRITION .

Ayam akan bertelor samada ada ayam jantan atau tidak.PROTEIN DARIPADA POLTRI ADALAH SAMA BAIK DENGAN PROTEIN HAIWAN LAIN TELOR AYAM ± Juga membekal sumber makanan. Ayam penelor dipelihara tanpa ayam jantan Membekal telor untuk makanan harian ** Ayam pembiak sahaja memerlukan ayam jantan untuk menghasilkan telor yang subur (tersenyawa/fertilised) ABU BAKAR MAMAT .

Buruh . . Amerika dll.contoh: 50% bahan makanan adalah jagong. Bahan mentah untuk makanan ayam .Apa akan terjadi jika negara ini tidak dapat mengeksport hasilnya ke Malaysia? b. kacang soya dll adalah di import daripada China. Thailand.MASALAH SEMASA i. . Masalah industri poltri a.Kebanyakan bahan mentah di import daripada luar negara. Penghasilan yang berlebihan ii.kekurangan buruh .automasi adalah mahal .

PENGUSAHA BESAR perlu membina industri hiliran (downstream industry) seperti: pemerosesan tambahan ± hasil baru untuk pasaran membina rumah sembelih yang sempurna supaya mengurangkan sembelihan di pasaran kecil.BAGAIMANA MEMPERBAIKI SISTEM PASARAN TEMPATAN 1. KAWALAN PENYAKIT Semua penyakit ayam perlu dikawal dengan sempurna penghasilan dan pengimportan vaksin ABU BAKAR MAMAT . 2. menyediakan ³ayam sedia dimasak´.

BAGAIMANA MEMPERBAIKI SISTEM PASARAN TEMPATAN 3. DARI SEGI PENTERNAKAN Perbaiki kadar pertukaranmakanan (KPM/FCR) Pembiakbaik baka dan pemilihan genetik Mengurangkan kadar kematian: .melalui pemvaksinan Memperbaiki sistem perumahan Merekacipta produk-produk baru Memelihara keselamatan makanan ABU BAKAR MAMAT .

TERNAKAN AKUAKULTUR y Haiwan ternakan yang tinggal di dalam air sama ada air tawar. Udang c. Karangan laut. ABU BAKAR MAMAT . Ikan b. y Contoh ternakan akuakultur ialah: a. air payau dan air masin.

dilatih untuk tujuan pertandingan atau pertunjukan.PEMELIHARAAN HAIWAN KESAYANGAN y Haiwan yang dipelihara di rumah kediaman dengan penuh kasih sayang dan sifat suka kepada binatang. serta melakukan tugas tertentu. Amfibia d. Mamalia b. teman manusia. Ikan hiasan ABU BAKAR MAMAT . Reptilia c. Unggas (avian) e. y Terbahagi kepada 5 kumpulan iaitu: a. y Sebagai hobi.

PERKEMBANGAN INDUSTRI TERNAKAN SECARA RINGKAS y Terus berkembang dari tahun ke tahun.7% setahun namun kalau dilihat melalui pertumbuhan subsektor ternakan.5 juta pada tahun 2003 industri ternakan dianggarkan bernilai RM477. y Berasaskan nilai di ladang (exfarm value) RM 698. ABU BAKAR MAMAT .5 juta pada 2005. pertumbuhan subsektor ayam daging dan telur adalah amat memberangsangkan walaupun menggunakan hampir lebih 90 % bahan makanan ternakan dari subsektor ini di import. y Perkembangan ini secara analitikal adalah agak perlahan iaitu 1.

ABU BAKAR MAMAT . serta hasil tenusu masih diimport. Oleh itu. penternakan khinzir juga telah berkembang dengan pesat sehingga pengeluarannya telah melebihi keperluan negara. y Selain daripada industri ayam. y Tetapi industri ternakan lembu dan kambing masih belum berkembang maju.Samb«.. sebahagian besar keperluan daging lembu dan kambing.

y Kerbau .untuk daging. susu dan kulit.daging dan dijadikan kerbau penarik. y Baka lembu Kedah-Kelantan diternak untuk mendapatkan daging dan baka lembu Tenusu India Tempatan (LID) diternak untuk mendapatkan susunya. ABU BAKAR MAMAT .TERNAKAN LEMBU DAN KERBAU y Lembu . y Kerbau Murrah India diternak untuk susunya.

pengeluaran daging lembu meningkat pada kadar 7.Samb«. y Prestasi pengeluaran kedua-dua baka ini kurang memuaskan berbanding baka temperate.5% setahun iaitu daripada 28 000 tan metrik pada tahun 2000 kepada 40 000 tan metrik pada tahun 2005.. y Dalam Rancangan Malaysia Ke 8. ABU BAKAR MAMAT .

Australia. y Jumlah bilangan lembu adalah 647. Pengambilan per kapita daging lembu dan kerbau pada tahun 1996 ialah 5. ABU BAKAR MAMAT .Produksi daging lembu/kerbau y Daging beku dan haiwan hidup diimport dari India. kacukan Hereford dan Draughmaster.87 kg. y Lebih kurang 80% daripada populasi lembu di Malaysia terdiri daripada baka Kedah-Kelantan. Thailand dan Amerika Syarikat untuk memenuhi keperluan yang selebihnya. 070 (1996) dan bakabaka utama ialah Kedah-Kelantan.

memerlukan kawasan meragut yang luas. ABU BAKAR MAMAT .Ladang ternakan lembu secara besar-besaran kurang berjaya kerana. Hasil produksi ayam dan babi dapat memenuhi keperluan tempatan dan dieksport. Industri ayam dan babi telah mengalami perubahan yang pesat dan pada masa kini ia merupakan suatu industri yang mengamalkan sistem produksi yang canggih dan efisien. a. c. dan tempoh bunting yang lama. memerlukan pelaburan modal yang tinggi dan pulangan rendah. Integrasi lembu dan bebiri dengan ladang kelapa sawit dan getah mempunyai potensi besar dalam industri ruminan di Malaysia. b.

y Sawah dan y Sungai. y Potensi sistem produksi lembu secara intergrasi dengan ladang kelapa sawit/ getah adalah cerah. Hanya terdapat dua baka kerbau di Malaysia.3 juta hektar tanah (1 juta ekor lembu) yang sesuai untuk mengamalkan sistem integrasi.Produksi daging lembu/kerbau y Jumlah bilangan kerbau ialah dan semakin berkurangan tahun demi tahun. ABU BAKAR MAMAT . Terdapat lebih kurang 4.

ABU BAKAR MAMAT . a) b) c) d) penggunaan tanah yang optima meningkatkan kesuburan tanah mengawal tumbuhan rumpai mengurangkan penggunaan racun rumpai y Sistem produksi feedlot di mana lembu dipelihara secara intensif adalah salah satu sistem iternakan yang biasa di amalkan di Malaysia.Antara kebaikan sistem integrasi ialah. Dalam sistem ini lembu diberi makan bahan sampingan agro-industri contohnya palm kernel cake (PKC). Hasil kajian menunjukkan lembu baka Draughmaster yang diberi PKC mencapai kadar tumbesaran 1100g/hari.

ABU BAKAR MAMAT .PRODUKSI TENUSU y Pengeluaran susu tempatan pada tahun 1996 ialah 32.04% daripada keperluan negara. Sasaran pengeluaran pada tahun 2010 ialah 20% daripada keperluan tempatan. y Penggunaan per kapita susu ialah 38.17 juta liter dan hanya dapat memenuhi 5.34 kg(1996).

1. Bekalan susu berkualiti yang berterusan ABU BAKAR MAMAT . Baka lembu kacukan (bos taurus x bos indicus) yang sesuai. proses dan edarkan susu. 3. 2. iklim panas dan lembab tropika tidak sesuai untuk bakabaka bos Taurus. Walaupun prestasi baka bos taurus adalah baik.PRODUKSI TENUSU y Antara faktor-faktor yang mempengaruhi kemajuan industri tenusu. Kemudahan dan kakitangan yang terlatih untuk mengumpul.

Perbezaan baka lembu bos taurus dan bos indicus Bos indicus Mempunyai kelasa Gelambir tidak nyata Kulit berbulu panjang Tahan terhadap suhu tinggi Bos taurus Tiada kelasa Kulit longgar pada gelambir Kulit licin dan bersinar Kurang tahan pada suhu tinggi ABU BAKAR MAMAT .

Pengeluaran hasil daging ialah 343m. y Sistem penternakan bebiri secara integrasi dengan ladang kelapa sawit dan getah mempunyai potensi besar. Baka tropika Thai Long Tail adalah sesuai dengan iklim Malaysia. 312 ekor.tan . Saanen dan Anglo-Nubian. Pengeluaran daging ialah 186m. Polled Dorset dan Suffolk. y Jumlah bilangan bebiri pada tahun 2006 ialah 174. Baka bebiri tempatan ialah Malin.tan. ABU BAKAR MAMAT .PRODUKSI RUMINAN KECIL y Jumlah bilangan kambing pada tahun 2006 ialah 211. Baka kambing tempatan ialah Katjang. Alpinne. Terdapat juga baka kambing tenusu yang diimport iaitu. Dorset Horn.812 ekor. y Baka-baka lain yang biasa digunakan untuk kacukan ialah.

Jumlah bilangan ayam dan itik pada tahun 1996 ialah 75.PRODUKSI AYAM-ITIK y Industri ayam adalah jauh lebih maju daripada ruminan.691 dan 2. a) Pengawalan penyakit melalui vaksinasi b) Importasi baka c) Pelaburan daripada sektor swasta d)Tiada sekatan agama untuk daging ayam ABU BAKAR MAMAT .341.132 juta biji. Pengeluaran daging dan telur ayam/itik pada tahun 1996 ialah 584.762 ekor.622.tan dan 6. y Antara faktor-faktor kemajuan industri ayam ialah.4 ribu m.

y Bekalan daging kambing dan biri-biri masih tidak mencukupi menyebabkan sebahagian besar daripada keperluan daging kambing dan biri-biri terpaksa diimport.TERNAKAN KAMBING DAN BIRI-BIRI y Kambing biasanya dipelihara secara kecil-kecilan di kampung dan ladang untuk dagingnya. y Baka luar negara seperti Jamnapari atau Etawah dan Anglo-Nubian telah diperkenalkan untuk memperbaiki mutu daging dan menambah hasil keluaran susu. y Dalam tempoh Rancangan Malaysia Kelapan. ABU BAKAR MAMAT . pengeluaran daging kambing meningkat pada kadar 5.9% setahun iaitu daripada 1 000 tan metrik pada tahun 2000 kepada 1500 tan metrik pada tahun 2005.

ABU BAKAR MAMAT .9% setahun. pengeluaran telur ayam dijangka meningkat daripada 8.TERNAKAN AYAM DAN ITIK y Ayam dan itik diternak secara meluas oleh penternak kecil di pinggir bandar. y Dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke 8 . y Terdapat juga penternak swasta yang mengusahakannya secara besar-besaran untuk menghasilkan daging atau telur secara komersil dengan menggunakan teknologi moden.2 bilion unit kepada 10 bilion unit iaitu peningkatan sebanyak 3. y Lebihan daging dan telur dieksport ke Singapura.

Cobb.(nama-nama syarikat yang mengeluarkan hybrid ayam). y Hisex Brown.y Baka-baka hibrid ayam pedaging. Avian. Muscovy dan Puah Chai y Baka-baka itik penelur. y Pekin. Golden Comet. Shaver dan Lohmann.baka hibrid ayam penelur. y Baka . y Arbor Acre. Hubbard. ISA Brown dan Lohmann Brown y Baka-baka itik pedaging. y Khaki Campbell dan Taiwan Tsaiya ABU BAKAR MAMAT .

KHINZIR y Kawasan pengeluaran khinzir yang penting terletak di Pulau Pinang. y Pengeluaran daging adalah mencukupi dan hasil selebihnya dieksport ke Singapura. y Pada tahun 2000 industri khinzir menghadapi masalah berikutan serangan virus Nipah di kawasan Bukit Pelanduk. Negeri Sembilan. Perak. Selangor. y Industri Khinzir ialah perusahaan ternakan yang kedua penting di Malaysia. ABU BAKAR MAMAT . Negeri Sembilan dan Johor.

PRODUKSI BABI y Sejak tahun 1964. y Masalah utama yang mengancam industri babi. Large White. Duroc_Jersey dan Landrace. y Babi hidup dieksport ke Singapura. y Baka-baka yang terdapat di Malaysia ialah. Pencemaran alam sekitar 2. 1. hasil pengeluaran babi di Malaysia telah memenuhi keperluan tempatan. Ancaman penyakit zoonotik (merebak dari babi ke manusia) ABU BAKAR MAMAT .

Sekian ³Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa dan dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu´. ABU BAKAR MAMAT .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->