IBNU SINA ± TOKOH PERUBATAN ISLAM.

BIODATA IBNU SINA Abu Ali al - Hussain Ibn Abdallah Ibn Sina (Avicenna) telah dilahirkan pada 981M di Afshara berhampiran Bukhara (Asia Tengah), seterusnya mendapat pendidikan awal di sana.1 Sewaktu usianya 10 tahun, beliau telah dapat menghafal Al-Quran dan dilantik menjadi Doktor Di Raja pada umur 18 tahun. Beliau mula belajar mengenai falsafah dengan membaca pelbagai tulisan seperti tulisan Greek, Muslim dan buku-buku lain mengenai subjek ini serta mempelajari logik dan subjek lain daripada Abu Abdallah Natili iaitu seorang ahli falsafah terkenal pada waktu itu.Pengajian peringkat awalnya bermula di Bukhara dalam bidang bahasa dan sastera. Selain itu, beliau turut mempelajari ilmu-ilmu lain seperti geometri, logik, matematik, sains, fiqh, dan perubatan2. Walaupun Ibnu Sina menguasai pelbagai ilmu pengetahuan termasuk falsafah tetapi beliau lebih menonjol dalam bidang perubatan sama ada sebagai seorang doktor ataupun mahaguru ilmu tersebut. Ibn Sina merupakan seorang yang bertuah kerana mempunyai seorang ayah yang amat mementingkan pendidikan agama dan juga keduniaan walaupun beliau dilahirkan dalam keluarga seorang pemungut cukai. Ibn Sina memang merupakan seorang yang rajin membaca buku. Pernah suatu ketika beliau telah membaca buku "Metafizik Aristotle" sebanyak 40 kali hanya semata-mata untuk mencari penyelesaian kepada permasalahan yang dihadapi3. Ketokohannya memang terserlah semenjak kecil lagi. Ini kerana sewaktu berusia 17 tahun, beliau telah berjaya menyembuhkan Putera Raja Bukhara, Nooh Ibn Mansoor selepas semua pakar perubatan yang terkenal gagal dalam usaha tersebut. Raja Mansoor amat terhutang budi dan telah menawarkan hadiah yang lumayan kepadanya. Namun begitu, beliau menolak dan hanya meminta kebenaran untuk menggunakan perpustakaan Di Raja sahaja. Selama beberapa tahun, Ibnu Sina telah mengembara dari satu tempat ke satu tempat yang lain di Transoxiana dan Iran sambil berkhidmat dengan pembesar- pembesar tempatan. Beliau dilantik sebagai Perdana Menteri sebanyak dua kali, dan sebagai ahli perubatan kepada pemerintah Shamsul al- Daulah di Hamedan.

1

http://ms.wikipedia.org/wiki/Abu_Ali_Al-Hussain_Ibn_Abdallah_Ibn_Sina

2

Baharudin Yatim & Sulaiman Nordin. (1997). Sains Menurut Perspektif Islam: Pusat pengajian umum UKM, Bangi. (hal 2)
3

Abdul hamid, Irfan Abdul hamid, 1984, al- Falsafah al- Islamiah,Ibnu Sina, 1025M, Mabhath a n al- Qur an Nafsaniah, al- Kaherah. (hal 11).

1

-Nafiq. Setelah dibebaskan.masing untuk menjadi warganegara.Walau bagaimanapun. anak. Beliau mampu menulis 50 halaman sehari dan menyusun tidak kurang daripada 238 buku dan risalah. Beliau merupakan seorang yang rajin menulis.Najat. mistik. 2 . beliau telah kembali ke Isfahan untuk berkhidmat sebagai ahli perubatan kepada Ata¶ al.Dawlah. -Asy. Makam beliau terletak di Hamedan. ( b ) Rumah tangga ( keluarga ) sebagai ikatan hidup yang pertama diteguhkan oleh manusia terdiri daripada lelaki ( suami ).Siasah mengandungi 3 unsur iaitu4: ( a ) Pendidikan sebagai landasan utama bagi pembentukan peribadi masing. tentang perubatan. Teori Kenegaraan dari Fisolof dan Doktor Islam Berkaliber. 4 Zainal Abidin Ahmad(1974). -Danish Namei¶ Alai dan kitab Al.anak dan pembantu. tentang ilmu muzik. wanita ( isteri ). -Pembahagiaan Ilmu. ( c ) Politik Negara. -Kitab As. matematik. astronomi dan muzik.Qur¶an Fit.syifa¶ dan An. yang menjadi warganegara harus menjunjung hukum yang satu dan pemerintah yang satu. beliau telah menghasilkan 3 buah buku. sehingga beliau meniggala dunia ketika berusia 57 tahun. Sebagai mengenang jasa yang telah disumbangkan dalam ilmu perubatan. kematian pemerintah tersebut telah mengakibatkan beliau dipenjarakan selama 4 bulan. politik kesusasteraan. potret beliau telah digantungkan didinding Fakulti Perubatan Universiti Paris Karyanya meliputi logik. Kuala Lumpur.insaf serta karya.Magest. Dalam tempoh tersebut. berkaitan logik yang diterjemahkan ke dalam bahasa Perancis dan diterbitkan pada tahun 1658 M di Paris. -Karya astronomi yang diterjemahkan ke dalam bahasa Latin berjudul De Conglutiatione Lapidum yang menghuraikan terciptanya gunung dan kerak bumi.Tib. perubatan. falsafah. tentang geometrid an ilmu hisab sebanyak 10 bab. Negara Adil Makmur Menurut Ibnu Sina.karya tentang kesusasteraan dan leksikografi. (hal 5). Antara karyanya ialah: -Al. tentang Falsafah -Al.

Teori Kenegaraan dari Fisolof dan Doktor Islam Berkaliber.html 3 . Ilmu perubatan moden telah banyak diperolehi daripada Ibn Sina sama ada dari segi pengunaan ubat. Sumbangan umat Islam yang ketara dalam ilmu perubatan adalah dari segi pengalaman dan kebolehan mereka untuk merawat seseorang pesakit.PENGARUH IBNU SINA Pengaruh Ibn Sina sebagai seorang ahli falsafah dan doktor perubatan dalam kebudayaan Eropah adalah amat meluas. 5 Zainal Abidin Ahmad(1974). Kuala Lumpur. Sepanyol telah menterjemahkan buku Ibn Sina ke bahasa Latin6. Bukunya telah disalin atau dicetak sebanyak 16 kali. Al-Qanun fit Tibb (Peraturan Perubatan) yang terdiri daripada 14 jilid telah dianggap sebagai satu himpunan perbendaharaan ilmu perubatan.my/~ahmad/tugasan/s3_99/famiza. Ibn Sina telah terpengaruh dengan falsafah Plato dan Aristotle seperti mana dihuraikan oleh Imam al-Ghazali di dalam bukunya "Tahafut al-Falasifah" (Ketidaksinambungan Dalam Pemikiran Falsafah). Gerard Cremona (dilahirkan pada 1114M) yang berpindah ke Teledo. Negara Adil Makmur Menurut Ibnu Sina. diagnosis mahupun pembedahan5. Dari segi Tauhid (ketuhanan) pula. Manakala pada abad 16M buku ini telah dicetak sebanyak 21 kali. Buku ini menjadi sumber rujukan utama di universiti-universiti Eropah sehingga ke 1500M.ukm. Pada abad ke -12. Penulis-penulis Barat telah menganggap Ibn Sina sebagai bapa perubatan kerana beliau telah dapat menyatupadukan teori perubatan Yunani Hippocrates dan Galen serta pengalaman dari ahli-ahli perubatan dari India dan Parsi di samping pengalaman beliau sendiri. Buku karangannya. (hal 5) 6 http://pkukmweb. 15 edisi dalam bahasa Latin dan sebuah lagi edisi dalam bahasa Yahudi(Hebrew).

Dari ukuran-ukuran denyutan jantung seseorang hakim mungkin mengetahui dengan tepat penyakit yang dihinggapi di dalam tubuh si pesakit. Apabila pesakit mempunyai sakit jiwa disebabkan oleh pemisahan daripada kekasihnya . paling selalu dicetak di Eropah pada zaman "Renaissance". Masa antara denyutan. (1997). "Qanun Fitt Tibb" adalah karyanya yang termasyur . Ibnu Sina menyedari kepentingan emosi dalam pemulihan. China. Seorang doktor tabii dari Amerika (1981) melapurkan bahawa para hakim di Afghanistan. Diagnosis melalui denyutan jantung ini masih dipratikkan oleh para hakim (doktor-doktor muslim) di Pakistan.Ini merangkumi : y y y Kuat atau denyutan yang lemah7. beliau boleh mendapati nama dan alamat kekasihnya itu melalui cara berikut: Caranya adalah untuk menyebut banyak nama dan mengulanginya dan semasa itu jarinya diletakkan atas denyutan (pulse) apabila denyutan itu terjadi tidak teratur atau hampir-hampir berhenti . Selepas itu . Banyak karyanya ditulis dalam bahasa Arab dan juga beberapa dalam bahasa Parsi. Beliau memperkembangkan ilmu diagnosis melalui denyutan jantung (pulse diagnosis) untuk mengenal pasti dalam masa beberapa detik sahaja ketidak . rumah dan keluarga disebutkan.seimbangan humor yang berkenaan . Islam Al-Quran dan Ideologi Masa Kini: Pusat Pengajian Umum UKM. nama jalan . Beliau telah menghasilkan 250 buah karya dan masih kekal hingga ke hari ini dan termasuklah 116 buah karyanya dalam bidang "Ilmu Perubatan. Beliau sangat berminat dalam bidang mengenai kesan akal (mind) atas jasad dan telah banyak menulis berkenaan gangguan psikologi. seseorang itu hendaklah mengulang proses tersebut. Bangi (hal 5) 4 . Afghanistan dan Parsi yang menggunakan ilmu perubatan Yunani. kata Ibnu Sina "Jika anda tidak dapat mengubat penyakitnya maka temukanlah si pesakit dengan kekasihnya .(Terjemahan). India dan Parsi sangat berkebolehan dalam denyutan jantung di tempat yang dirasai tetapi mutunya yang pelbagai . Karya Qanun itu telah 7 Baharudin Yatim & Sulaiman Nordin. Dengan cara yang sedemikan .SUMBANGAN IBNU SINA Ibnu Sina telah memperkembangkan ilmu psikologi dalam perubatan dan membuat beberapa perjumpaan dalam ilmu yang dikenali hari ini sebagai ilmu perubatan psikosomatics "psychosomatic medicine". Ibnu Sina adalah doktor perubatan yang pertama mencatatkan bahawa penyakit paru-paru (plumonary tuberculosis) adalah suatu penyakit yang boleh menjangkit (contagious) dan dia menceritakan dengan tepat tanda-tanda penyakit kencing manis dan masalah yang timbul darinya. Kandungannya lembap di paras kulit dekat denyutan itu dan lain-lain lagi. menurut peraturan syariah maka buatlah".

Dalam rangka memperingati 1000 tanun hari kelahirannya (Fair Millenium) di Tehran pada tahun 1955 M ia telah dinobatkan sebagai "Father of Doctor" untuk selamanya-selamanya .htm 5 . dan di sana (Tehran) telah dibangunkan sebuah monemun sejarah untuk itu.mempunyai pengaruh yang asas dalam ilmu perubatan di Eropah pada zaman Renaissance dan telah menjadi buku rujukan yang utama di universiti-universiti Eropah hingga ke abad 17 M. 8 http://tayibah.8 Ia dimakamkan di sana.com/eIslam/Tokoh/sina. Penutup Ibnu Sina meniggal dunia di Hamdan . Hal ini menyebabkan ahli-ahli ilmu yang terkemudian merasa megah kalau dimakamkan di tanah perkuburan di mana "zeninth" itu dimakamkan. Makam beliau di Hamdan telah di kelilingi oleh makam-makam doktor islam yang lain.dalam usia 58 tahun pada bulan Ramadhan 428 H/1037M.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful