P. 1
TAJNI DNEVNIK ADRIANA MOLEA

TAJNI DNEVNIK ADRIANA MOLEA

Ratings:
(0)
|Views: 11,125|Likes:
Published by Matija Cigula

More info:

Published by: Matija Cigula on Apr 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/24/2015

pdf

text

original

TAJNI DNEVNIK ADRIANA MOLEA

Sue Townsend

a neki su postali predlo kom za radio i scenska djela.. zahvaljuju i izvanrednom prijemu kod itatelja. pod naslovom "Adrian". napisala i objavila "Tajni dnevnik Adriana Molea" i "Novi jadi Adriana Molea".. godine objavila prvo djelo.O piscu. . Sue Towsend je suvremena engleska spisateljica iji su romani za omladinu prevedeni na mnoge svjetske jezike. uskoro je. Nakon to je 1982.

Roman je zapravo njegov vlastiti dnevnik u kojem se ni u njegove misli i zbivanja koja ga zaokupljaju. od dana do dana. njegovi sukobi s okolinom. od sije nja jedne godine do travnja idu e..KRATKI SADR AJ. to je niz sli ica iz njegovog ivota. s roditeljima. kao i osobama s kojima se prepli e njegov ivot. upoznajemo glavni lik.. niz njegovih "jada". te kroz njegova razmi ljanja saznajemo o svim problemima koji ga mu e. . U ovom modernom romanu. Sadr aj knjige nije vezana radnja. trinaestogodi njeg Adriana Molea. njegove nedoumice. njegova traganja za stotinama odgovora.

.Mjesto radnje London. ..Engleska Vrijeme radnje Radnja se dovija kroz cijelu godinu.

Analiza likova ‡ Adrian je dje ak u pubertetu. gotovo sve situacije uspijeva sam rije iti. ak se na neko vijeme i rastaju. kako ka e njegov lije nik. povremeno se baka pojavljuje u ku i. . Vi e znamo o njegovim ivotnim prilikama i neprilikama. O njegovom izgledu znamo malo. Roditelji su mu u stalnoj sva i. s njima ivi pas. Adrian polako odrasta. a kasnije ak i o eva ljubavnica s djetetom i starac Bert. Znamo da ga mu e bubuljice i pri tevi. mo da je pomalo "bucmast".jedini neprijatelj mu je Barry Kent. isklju uje se iz svijeta odraslih kad je to potrebno za njegov vlastiti mir. Unato svim tim problemima.

."Nije udo da sam malen za svoje godine."." ." ." .Neki citati o Adrianu." ." ."Rekla je da sam borac za slobodu i prava ovjeka. Izgleda da u se uskoro morati brijati."." ." .upravo sam se obrijao..."Mo da u kad odrastem.da se dive mom stanu."..."."Intelektualci kao ja."Sad znam da sam intelektualac."Kako sam ponosam to sam Englez." ... ."Morat u dakle ostati pri samozadovoljavanju." ." ."Iznad gornje usne izraslo mi je nekoliko dla ica. biti veterinar." ."Odsad u dobivati u koli besplatan topli obrok."U posljednje vrijeme postajem pravi la ljivac.." ..osje ao sam se kao prava svinja." ...."Razbolio sam se od ivciranja.... imaju pravo zanimati se za seks.po eo sam prati su e." .." ..

"kose boje meda". ali zapravo dobra kao osoba. ne ivi u oskudici. .‡ Pandora je Adrianova vr njakinja. Ona puno poma e Adrianu. zgodna djevoj ica. svjesna svog izgleda i svog utjecaja na dje ake. voli ga i razumije. Njene su obiteljske prilike puno bolje od njegovih. Prili no samosvjesna i odlu na. daje mu podr ku.

grudi su joj poskakivale ko lude." -"Izgledala je bajno u jaha oj opremi."Pandorina je kosa boje sirupa i duga ka kao to i treba da bude djevoja ka kosa." ." ."Tata joj radi u mljekari. Uskoro e morati nositi grudnjak. Sasvim je dobro gra ena.‡ Neki citati o Pandori ‡ .

‡ MAMA PAULINA: Adrianova mama ‡ nezadovoljna s onim to joj pru a brak i mu . odlazi od ku e sa susjedom Lucasom kroz neko vrijeme. . mo da i malo nemarna prema Adrianu. ali se ponovo vrati i nastoji odr ati obitelj.

."..ali tako govori samo zato.." .." ." ."Stara nije ve danima ni prstom makla u ku i. ita i pu i." .koliko dugo stara vodi ljubav s g.."..Lucasa."I ba ja moram imati takvu majku." ..Lucasom." .premda onako grozno pi e na ma ini." -" . jer se osje a kriva.." ."Stara je iza la van da popu i cigaretu. tje i G."Sutra ide da joj probu e u i.." .".Neki citati o mami ‡ ."Stra no je uti ro enu majku kako prosta i. samo ide na posao.tome je kriva stara.

‡ TATA GEORGE: Adrianov tata ‡ esto je nervozan.ostaje bez posla. zna se samosa aljavati.sklon pu enju i alkoholu. .a kad ga ena (pauline) napusti na e ljubavnicu koju pak napu ta jer se ena vra a.

"Stari sjedi u gostinjskoj sobi i pu i." .zato to se sino kasno vratio ku i."Zbilja je staromodan."Mislim da je stari zbilja laf ina...."..."." .."Sad dakle znam da mi je otac patolo ki la ljivac.." -" etrdesetogodi njak. izgleda s njom kao homi ." ..."Stari je protjerao psa iz ku e." ." .da e me izmlatiti na mrtvo ime." ." ." ." .".Neki citati o tati ‡ .." ."Tako je jadno izgledao.onda je rekao da mu je ao."Ipak bi radije da stari ne nosi onu prega u......" .ali sam primjetio da i dalje pu i..".

djed kojeg je Adrian upoznao putem samatiranaca ‡ -" Bert Baxter je le ao u ne istom krevetu i pu io cigaretu."U sobi je ne to grozno zaudaralo." . mislim da je to bio sam Bert Baxter." .." ."Ona prljava komunjara.."To je najodurnija soba koju sam ikada u ivotu vidio." .Ostali likovi ‡ Bert Baxter ‡ .

" . i po emo s njom u crkvu."Baka je napisala ek za nepla enu struju.baka ima prodoran pogled kao Superman..kad je upala baka i digla histeri nu dreku."Baka je jako stroga." ..".‡ BAKA: Adrianova baka -"." ."......" ." ..

" ."Ima divne bijele zube." ." ."Sva je ravna kao daska.‡ DOREEN: Georgina (tatina) cura ."Doreen ne krtari sa d emom kao neke druge ene."Nema ni duda ni guzice." ."Ne bi ni bila tako lo a kad bi bila malo deblja." ."Tanka je kao tapi . ak su joj i nos i usta i kosa ravni.." ..

.‡ MAXWELL: Doreenino nezakonito djete .. ali je toliko cmizdrio." .." ."."...sa svojim groznim klincem koji se zove Maxwell..

Moje mi ljenje ‡ Adrianovovi do ivljaji su mi bili neki put smije ni a neki put dosadni... .najbolji dio je bio onda kad se je govorilo o psu....

Gordana Ku ini .‡ IZRADIO:Ivan Cigula ‡ MENTORICA: prof.

Activity (21)

You've already reviewed this. Edit your review.
fantus603 liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Toni Stanić added this note
hvala ali molim vas da pišete pokraj citata na kojoj se stranici ta rečenica nalazi
Branislava Tjupson Matic liked this
Volim Rebelde liked this
Mihaela liked this
Zvone Zvonimir liked this
Zvone Zvonimir liked this
Daniela Gull Vidakovic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->