You are on page 1of 14

PERALATAN, PERATURAN DAN KESELAMATAN DI BENGKEL KIMPALAN. 1.0 PENGENALAN.

Para pengguna peralatan bengkel kejuruteraan am seperti kerja-kerja memesin, menggegas, foundri dan termasuklah kerja kimpalan sentiasa terdedah kepada berbagai-bagai bahaya sekiranya peralatan tersebut disalahgunakan ataupun pelajar cuai semasa mengendalikan kerjakerja di dalam bengkel. Peraturan keselamatan dan undang-undang keselamatan bengkel wajib diketahui, dipelajari dan dipatuhi kerana menjaga keselamatan menjadi tanggungjawab setiap pelajar. Dengan mematuhi peraturan keselamatan di dalam bengkel sebarang risiko yang melibatkan kemalangan jiwa atau panca indera, kerosakan terhadap alat, mesin akan dapat dihindari. Keselamatan merupakan satu aspek yang amat penting dan perlu dititikberatkan dalam semua hal. Semua pihak mesti beringat dan sentiasa mengamalkan langkah keselamatan semasa bekerja, terutamanya ketika menggunakan alatan dan mesin. Sehubungan dengan itu peraturan tentang keselamatan perlu dimaklumkan kepada pengguna untuk dipatuhi bagi mengelakkan kemalangan di empat kerja. Kemalangan yang biasa berlaku di tempat kerja, umumnya boleh dikelaskan kepada tiga jenis : I. Kecuaian manusia seperti tidak berhati-hati ketika bekerja dan tidak menggunakan alat keselamatan seperti gogal dan pelindung muka. II. Peralatan dan mesin yang digunakan tidak selamat seperti mesin pemampat udara yang tidak mempunyai pelindung, atau menggunakan tukul yang mempunyai hulu yang telah longgar. Persekitaran tempat kerja yang kurang selamat seperti bekerja di kawasan yang gelap, sempit dan lantai yang berminyak.

1

peralatan keselamatan yang digunakan sedikit berbeza dengan bengkel lain. kerja-kerja kimpalan merupakan prosedur kerja yang melibatkan penggunaan haba dan arus elektrik yang tinggi. Antara peralatan yang digunakan adalah seperti berikut : 2. 2 . Oleh itu.1 Pelindung mata dan Google. mempunyai asap yang membahayakan.2. Pelindung mata keselamatan ini selalunya digunakan semasa bekerja di kawasan ± kawasan berhabuk. Rajah di atas menunjukkan pengimpal memakai goggle dan pelindung mata. Gogal adalah alat pelindung mata yang amat penting di antaranya melindungi mata daripada terkena percikan bunga api ketika kerja-kerja kimpalan dilakukan. cahaya yang boleh menyebabkan radiasi dan kecederaan pada penglihatan. Kantanya dapat menahan hentakan dan lebih kuat daripada kanta biasa.0 PERALATAN KESELAMATAN DI BENGKEL KIMPALAN Secara umumnya.

terjatuh. but jenis nitril atau neoprene digunakan bagi melindungi kaki. Seluruh hujung kasut dan dalamnya diperkuatkan dengan keluli dan juga menahan atau bertindak sebagai penebat bagi suhu yang tinggi dan direka bagi mengelakkan dari licin. But jenis foundry atau Gaiter menggunakan zip bertujuan untuk memudahkan kita untuk memakai atau menanggalkan bahan-bahan yang masuk ke dalam but. Sekiranya kita bekerja di kawasan elektrik.2 Kasut dan But Keselamatan. but istimewa penebat elektrik direka khas seperti menggunakan tapak berpenebat elektrik. Terdapat banyak jenis gaya dan but keselamatan. terhiris atau tajam. Gambar di atas merupakan But Keselamatan yang berfungsi mengelakkan percikan api arka dan berpenebat bagi mengelakkan arus bocor. tetapi apa yang terpenting adalah untuk kita mengetahui ada perlindungan tambahan yang perlu digunakan. 3 . Antaranya jika kita bekerja di kawasan mudah terbakar. But keselamatan pula memberikan perlindungan yang lebih seperti percikan api semasa proses kimpalan dilakukan.2. Terdapat jenis-jenis but keselamatan untuk kegunaan tertentu. Kasut keselamatan penguatan keluli merupakan kasut yang direka untuk melindungi kaki dari bahaya seperti objek bergolek. bahan kimia dan bahaya elektrik.

Kebanyakan baju keselamatan ini diperbuat untuk menghalang berlaku kemalangan. Sebagai contoh sarung tangan keselamatan kimpalan gas diperbuat daripada kain kasar atau kulit tetapi saiznya agak kecil dan nipis.4 Baju Keselamatan atau Baju Bengkel Baju keselamatan atau baju bengkel ini. Kita hendaklah memilih pakaian yang sesuai. Sarung tangan yang tidak sesuai boleh terbakar dengan mudah ketika aktiviti kimpalan gas atau memegang bahan kerja panas. Jika terlalu longgar kemungkinan untuk tersangkut di dalam mesin adalah tinggi. Gambar di atas menunjukkan sarung tangan kulit yang digunakan untuk kimpalan arka 2.2. Sementara sarung tangan keselamatan bagi kimpalan arka diperbuat daripada kulit keras dan bersaiz panjang dan besar. agar tidak terlalu ketat atau longgar. Perkara ini boleh berlaku kerana sarung tangan keselamatan tersebut tidak cukup panjang untuk menahan percikan api dari masuk ke dalam pergelangan tangan. saiz dan jenis bahan yang berbezabeza mengikut penggunaan. kita akan mengalami kesesakan untuk jangka masa yang lama. Oleh itu seseorang yang menggunakan sarung tangan kimpalan gas untuk kerja kimpalan arka kemungkinan besar akan menyebabkan kecederaan.3 Sarung Tangan Keselamatan (Kulit) Sarung tangan keselamatan mempunyai berbagai bentuk. Jika terlalu ketat. Supaya kita akan selesa di samping menyelamatkan kita. 4 . dapat melindungi kita daripada bahaya percikan api dan sinaran UV yang boleh membahayakan kita.

Ia penting bagi mengelakkan dari risiko kecederaan seperti tergelincir akibat lantai licin dan mengelakkan dari berlakunya arus bocor. lap tangan yang basah dan sebagainya.Gambar di bawah menunjukkan contoh baju bengkel bagi kerja kimpalan. Gambar menunjukkan kain pengesat. 5 .5 Kain pengesat. Kain pengesan sepatutnya digunakan di tempat yang sesuai seperti membersihkan minyak. Baju Bengkel 2.

2.6 Alat Pemadam Kebakaran Alat pemadam keselamatan adalah alat di mana boleh digunakan untuk mengawal dan memadam api pada peringkat awal. Alat ini digunakan secara manual.Dimana kita perlu melayangkan hos ke kiri dan ke kanan bagi memadam api. S ± SQUEEZE. serbuk kering digunakan.Dimana perlu menekan ³lever´ untuk mengeluarkan agen pemadam api.langkah penggunaan alat pemadam api. Sentiasa menggunakan kaedah PASS KAEDAH PASS   P ± PULL -Dimana kita harus menarik atau mencabut pin keselamatan A ± AIM -Dimana langkah ini mengharuskan kita untuk arahkan nozel ke arah punca api. Bagi kebakaran yang melibatkan elektrik dan bahan kimia seperti gas asetilena seperti kimpalan gas oksi-asetilene. Tetapi langkah-langkah penggunaannya adalah sama. Pemadam api kelas C iaitu karbon dioksida dan kelas ABC. S ± SWEEP. Terdapat jenis ± jenis alat pemadam api mengikut jenis punca kebakaran. 6 . Antara langkah-langkah penggunaannya ialah: Memilih alat pemadam api yang sesuai mengikut punca kebakaran Mulakan proses memadam mengikut arah angin. Berikut merupakan jenisjenis alat pemadam api mengikut punca kebakaran : KELAS A Api daripada kayu Api daripada kertas Api daripada plastik Api daripada kain KELAS B Api daripada minyak Api daripada vanish KELAS C Butana Gas Oxy acetylene KELAS D Magnesium Sodium Kalsium Langkah. Terdapat pelbagai alat pemadam api dan jenis ± jenis alat pemadam api di pasaran.

Alat pemadam kebakaran. Pertolongan cemas memiliki batasannya yang tersendiri. kerana bukan semua penyelamat merupakan ahli paramedik ataupun doktor. Peti Pertolongan cemas merupakan alatan keselamatan bagi penjagaan awal untuk mereka yang cedera atau sakit seperti melecur akibat dari kerja kimpalan. 2. Gambar di atas menunjukkan peti pertolongan cemas.Gambar di bawah menunjukkan alat pemadam kebakaran. namun begitu ia merupakan satu elemen yang penting dan amat diperlukan di dalam sistem perubatan yang menyeluruh. Ia merupakan khidmat penjagaan yang diberikan oleh seseorang yang mengambil berat terhadap keselamatan mangsa yang malang. 7 . Khidmat segera ini diberikan sebelum tibanya ambulans membawakan perbezaan yang ketara di antara hidup dan mati ataupun di antara penyembuhan keseluruhan atau sebahagian darinya. Ia dilakukan sebaik sahaja berlaku kemalangan atau kecederaan.7 Peti Pertolongan Cemas.

Antaranya Sinaran Ultraungu dan Sinaran Inframerah. Sinaran Ultraungu dan Sinaran Inframerah yang terhasil itu tadi akan menyebabkan kulit terbakar dan mata berasa sakit.2 Gas beracun Gas beracun ini terhasil semasa proses mengimpal.3. Kecederaan diri 3. di mana sinaran ini amat membahayakan kepada kesihatan kita. 3. sakit tekak 8 . Renjatan elektrik iv. pemotongan asetilena. pembersihan bahan kerja menggunakan bahan kimia dan lain-lain lagi.1 Radiasi daripada kimpalan Semasa kita melakukan kimpalan. terdapat cahaya yang terhasil daripada kimpalan tersebut. Selain itu juga. Gas-gas ini akan memudaratkan kesihatan kita di mana ianya boleh menyebabkan kita sesak nafas. Gas beracun iii. ianya boleh menyebabkan sel ± sel di dalam badan mati. Kebakaran v. meloyang.0 PERATURAN DIBENGKEL KIMPALAN Peraturan di bengkel kimpalan mengikut jenis-jenis kemalangan yang kerap berlaku : i. Antara langkah ± langkah keselamatan yang boleh diambil ialah: Menggunakan pelindung keselamatan Menggunakan pakaian keselamatan yang sesuai Tidak mengimpal atau memotong dengan kadar terlalu lama. Radiasi daripada tempat kerja ii.

9 . Sentiasa mematuhi operasi peralatan yang digunakan.3 Renjatan Elektrik Renjatan elektrik adalah keadaan seseorang manusia terkena kejutan elektrik. Menggunakan penyedut asap agar asap atau gas beracun tersebut tidak berada di tempat kerja. Antara langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil ialah: Memastikan pengaliran udara bersih secukupnya. Antara langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil bagi mengelak berlakunya renjatan elektrik: Memeriksa kawasan kerja terhadap bahaya elektrik Tidak mengabaikan masalah elektrik Menggunakan penyambungan atau pendawaian yang sesuai dan mendapat khidmat daripada pakar. Kerosakan alat elektrik seperti kebocoran kabel hidup(L) kimpalan arka dan kecuaian manusia sendiri adalah sebab utama berlakunya renjatan elektrik di mana boleh dibahagikan kepada tiga bahagia Iaitu : Kecuaian mematuhi peraturan keselamatan. Mengubahsuai alat-alat yang sedia ada tanpa kelulusan mana ± mana pihak Menggunakan peralatan yang telah rosak.dan kegatalan sekiranya tidak mengambil langkah-langkah keselamatan semasa melakukan proses ini. Memakai topeng keselamatan atau pakaian keselamatan yang lengkap. Pastikan tidak menghidu terlalu banyak gas beracun atau asap tersebut untuk suatu jangka masa yang panjang. 3.

ataupun litar pintas dengan segera. melecet. Untuk mengelak berlakunya kebakaran ini. langkah-langkah berjaga-jaga perlu diambil. 3. Antaranya seperti melakukan proses kimpalan berdekatan sumber bahan mudah terbakar. pendawaian. Memastikan peralatan pencegahan kebakaran dalam keadaan baik. 10 . Antaranya seperti mengenakan pakaian kimpalan yang betul seperti apron kulit. dan melecur. Bagaimanapun. Ianya juga boleh menyebabkan letupan dan juga kemusnahan jika berlaku. memakai safety boot dan memakai sarung tangan kulit. 3.4 Kebakaran Kebakaran boleh berlaku sekiranya kita tidak peka akan tempat penyimpanan dan kecuaian diri sendiri. Alatan yang telah rosak perlulah dibaiki oleh yang berkemahiran dan bertauliah Mematikan peralatan setelah selesai menggunakannya Sentiasa memastikan kawasan sekitar peralatan elektrik kering dan kemas serta tiada pendawaian yang bocor. Antaranya: Menjauhkan bahan-bahan mudah terbakar dari kawasan mengimpal tempat-tempat yang terdedah kepada haba yang panas Memberitahu kepada penyelia atau orang atasan sekiranya berlaku kebocoran gas. sekiranya kita mengamalkan tatakerja dan etika kerja yang baik serta mematuhi segala prosedur yang telah ditetapkan maka risiko untuk mendapat kecederaan dapat dikurangkan.5 Kecederaan diri Bekerja di bengkel sememangnya terdedah kepada risiko kecederaan seperti luka.

1 Keselamatan Diri Mengelakkan daripada memakai perhiasan diri seperti cincin.0 KESELAMATAN DI BENGKEL KIMPALAN Keselamatan bermaksud keadaan di mana terlindung daripada masalah social. Selain itu juga. dan loket.4. Sentiasa mengemaskan diri dan mengenakan pakaian yang betul sebelum memulakan kerja bagi memastikan tidak berlakunya kemalangan seperti mengikat rambut jika rambut panjang dan mengenakan pakaian bengkel kimpalan jika hendak melakukan kerja-kerja kimpalan. 4. jam tangan. pekerjaan dan perkara-perkara lain boleh menyebabkan kemalangan atau kerosakan. Keselamatan diri diperlukan untuk memberikan perlindungan kepada kita daripada kemalangan atau kecelakaan yang boleh berlaku. rantai. kewangan. Kita juga haruslah menyenggara kelengkapan tersebut dengan sebaik-baiknya. 11 . fizikal. Ini merupakan pertahanan yang terakhir untuk mengelakkan berlakunya kecederaan. Antara keselamatan diri adalah dengan cara memakai pakaian keselamatan. Ia juga perlu mengikut spesifikasi dan kegunaan semasa melakukan pekerjaan. gelang. Ini bagi memastikan kelengkapan tersebut boleh berfungsi dengan baik dan berkesan apabila kita hendak menggunakannya lagi. kita perlulah mengetahui tentang cara -cara dan keadaan pemakaian yang boleh mengoptimumkan keselamatan serta had -had penggunaannya.

 Bersihkan peralatan-peralatan yang tertentu sebelum alatan tersebut disimpan. Kesimpulannya.0 KESIMPULAN. peralatan dan peraturan keselamatan di bengkel kimpalan haruslah dipraktikkan dan dipatuhi oleh pelajar mahupun guru.3 Keselamatan Rakan Sekerja Sentiasa mematuhi peraturan di dalam bengkel ataupun tempat kerja. sektor pekerjaan yang melibatkan kerja-kerja kimpalan seterusnya kerugian kepada negara terutamanya dari segi sumber modal insan yang berkemahiran. Tidak sesekali membiarkan alatan tangan bersepah di atas lantai kerana boleh menyebabkan kemalangan. Sentiasa melakukan kerja tanpa membahayakan keselamatan rakan sekerja yang lain Tidak bergurau semasa berada di dalam bengkel. malahan pada sekolah. 4. Memastikan peralatan yang digunakan berfungsi dengan baik. Perkara ini penting bagi mengelakkan berlakunya sebarang kecelakaan terhadap diri sendiri mahupun orang lain.2 Keselamatan Alatan Kerja Tidak menggunakan dan mengambil alatan tanpa kebenaran guru. 12 . 5.4. Kemalangan bukan sahaja menyebabkan kerugian pada diri sendiri. Pastikan peralatan disimpan di tempat yang telah ditetapkan setiap kali selepas melakukan kerja kimpalan.

Pengimpal berpakaian selamat Pengimpal berpakaian bahaya 13 .0 LAMPIRAN Pengimpal berpakaian selamat dan bahaya.6.

Pengajian Kejuruteraan Mekanikal Tingkatan 5.7. Shannon Lim. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka vi. Petaling Jaya: Sasbadi Sdn. iii. Teknologi Kimpalan dan Fabrikasi Logam.scribd.. Jen Chong Tak et al.com www. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Pengajian Kejuruteraan Jentera Tingkatan 4.com Yusoff bin Ali et al.wikipedia. Bhd. 2003. v. 2003. The Ser Kok. iv.0 BIBLIOGRAFI i. Kemahiran Hidup Bersepadu (Teras dan Elektif). 1994. Kuala Lumpur: Fajar Bakti.. 14 . ii. www.