You are on page 1of 19

Acuan kiub berukuran 150mm atau 100mm. Setiap acuan metilah mempunyai plat tapak daripada keluli untuk menyokong dan mengelakkan kebocoran. Mesin ujian mampatan . Acuan kiub untuk ujian hendaklah diperbuat daripada keluli atau besi tuang dengan permukaan dalam yang licin.ujian kekuatan tegangan ALAT DAN BAHAN: 1. Rod pemadat diperbuat daripada keluli berdiameter 16mm dan panjangnya 600mm 3.ujian kekuatan mampatan (menggunakan ujian kiub) .UJIAN MENENTUKAN KEKUATAN Ujian yang dilakukan untuk menguji kekuatan ialah : . Ia digunakan bagi batu baur yang bersaiz tidak melebihi 40mm dan 25mm. 2.

Plat tapak diapitkan pada acuan dengan menggunakan bolt dan nat. Ujian kekuatan mampatan hendaklah dibuat pada konkrit yang berumur 7hari. 7. . kiub konkrit direndam dalam air untuk tujuan kuring. 5. Pemadatan juga boleh dijalankan dengan menggunakan mesin. Isikan konkrit ke dalam acuan sebanyak tiga lapisan. 6. Setelah acuan pada kiub konkrit ditanggalkan. Proses ini dilakukan dengan sistematik dan hentaman disebarkan secara seragam ke seluruh permukaan konkrit. Setiap lapisan mestilah dihentam dengan rod sebanyak 25kali. Acuan dan plat tapak hendaklah dibersihkan dan disapu dengna minyak untuk mengelakkan konkrit melekat pada sisi kiub.PROSEDUR: 1. 3. Permukaan konkrit hendaklah diratakan supaya sama aras dengan bahagian atas acuan. 4. 2. Kiub yang dibuat di tapak binaan hendaklah dibungkus dengan plastik selama 24jam sebelum acuan ditanggalkan. 14hari dan 28hari.

MESIN UJIAN MAMPATAN .

. ‡ Tujuan ujian konkrit 7 hari dan 14 hari dilakukan adalah untuk meramal sama ada kekuatan yang dikehendaki pada 28 hari boleh dicapai atau tidak.KEPUTUSAN: ‡ Nilai kekuatan setiap kiub hedaklah dicatakan dan dibandingkan dengan nilai kekuatan yang dikehendaki. konkrit telah mencapai kekuatan 70% pada hari yang ketujuh. ‡ Umumnya.

JENIS KONKRIT DAN KEGUNAANYA Jenis konkrit yang digunakan dalam pembinaan adalah: Konkrit Jisim Konkrit Bertetulang Konkrit Prategasan -konkrit prategangan -konkrit pascategangan .

 Merupakan konkrit yang tidak mempunyai tetulang. Selain itu. . Terdapat sesetengah empangan dan tembok penahan yang dibina dengan menggunakan konkrit jisim. Bergantung pada bebannya sendiri untuk menanggung beban. blok konkrit yang diperbuat daripada konkrit jisim digunakan sebagai benteng pemecah ombak.

 Struktur konkrit yang mengalami tegangan yang tinggi memerlukan tetulang untuk merintangi tegasan tegangan yang dihasilkan. Konkrit ini mempunyai kekuatan mampatan yang tinggi tetapi kekuatan tegangan yang rendah. . Konkrit ini dinamakan konkrit bertetulang.

.

. ‡ Rasuk itu akan retak di bahagian bawah dan akhirnya patah. ‡ Oleh itu. tetulang diperlukan di abhagian bawah rasuk untukmmenyokong beban yang dikenakan ke atasnya.‡ Rasuk akan melentur sedikit dan akhirnya akan patah disebabkan tidak dapat merintangi tegasan tegangan di bahagian tampang bawah.

tetulang hendaklah dipasang dengan kukuh untuk mengelakkan anjakan berlaku pada tetulang semasa penuangan konkrit dilakukan. tetulang hendaklah bersih daripada tanah. kelembapan dan tindak balas kimia. karat atau bahan lain yang boleh melemahkan ikatan antara tetulang dengan konkrit. Bongkah penjarak diletakkan di antara tetulang dengan acuan untuk melapik tetulang semasa penuangan konkrit. Ketebalan penjarak adalah sama dengan penutup konkrit. minyak. . Penutup digunakan bertujuan untuk melindungi tetulang dengan api. Sebelum penuangan konkrit dilakukan. Semasa pembinaan. Tetulang diikat pada persilangannya dengan menggunakan dawai lembut.

 Daya ricih menegak dan daya ricih mengufuk yang terhasil dalam rasuk akan menyebabkan tegasan tegangan pepenjuru dan tegasan mampatan pepenjuru. tegasan ricih juga berlaku dalam struktur konkrit. Oleh itu. Tetulang yang digunakan terdiri daripadakeluli lembut. Ini akan menyebabkan berlaku retakan pada rasuk konkrit bertetulang berdekatan dengan topang akibat daripada tegangan pepenjuru yang tinggi. berbunga atau jaring dikimpal. Selain tegasan dan tegangan. Keluli berbunga dan berpiuh adalah lebih baik jika dibandingkan dengan keluli bulat. . tetulang ricihan diperlukan untuk mengatasi ricihan tersebut.

.

konkrit pascategangan . Terdapat dua kaedah penegasan untuk konkrit prategasan.konkrit prategangan . Konkrit prategasan didefinisikan sebagai konkrit pramampatan. . tetapi retakan akan berlaku di bahagian bawah akibat daripada lenturan tersebut. Mampatan dikenakan pada kawasan tegasan tegangan yang berlaku semasa anggota dikenakan beban. Konkrit bertetulang akan melentur sedikit apabila dikenakan beban yang besar. Walaupun rasuk tidak gagal kerana tegasan tegangan di bawah dirintangi oleh tetulang.

‡ Apabila konkrit sudah cukup kuat. ‡ Daya mampatan dipindahkan pada konkrit melalui ikatan yang wujud antara tendon dengan konkrit. .‡ Konkrit prategangan dibuat dengan cara menuang konkrit ke dalam acuan selepas tendon ditegangkan antara dua dinding landas. tendon ditanggalkan daripada tembok landas dan dipotong megikut panjang konkrit.

‡ Lengkung profil tendon sengaja diadakan dalam konkrit pascategangan untuk mengagihkan tegasan dalam keratan yang berkesan. tendon ditegangkan dan ditambat pada kedua-dua hujung konkrit. ‡ Kaedah pembinaan konkrit pascategangan dimulakan dengan memasukkan tendon ke dalam sesalur pada kedudukan mengikut profil yang ditentukan dan kemudian konkrit akan dituang.‡ Konkrit pascategangan dibuat dengan cara menuang konkrit ke dalam acuan dan membiarkan konkrit mengeras sebelum tegangan dikenakan. . ‡ Apabila konkrit mencapai kekuatan yang diperlukan.

‡ kuantiti konkrit yang diperlukan juga kurang dan ini akan mengurangkan beban diri. . ‡ rasuk konkrit prategasan dapat mempercepat proses pembinaan projek besar seperti jambatan atau lintasan atas. ‡ sebarang kecactan sama ada pada bahan atau nisbah campuran akan dapat dikesan.‡ jumlah berat tetulang yang diperlukan ialah kira-kira 1/5 daripada yang diperlukan untuk konkrit bertetulang.

g) Kurang penyenggaraan dan tahan api. c) Mempunyai ketumpatan yang tinggi. . d) Tidak berkarat dan sesuai digunakan sebagai struktur dalam Kejuruteraan Marin. b) Sukar untuk diubahsuai apabila keras. c) Mempunyai kekuatan mampatan yang tinggi. b) Mudah untuk dibentuk mengikut acuan. f) Tahan lama. iaitu satu anggota yang berat berbanding isipadunya. a) Kekurangan Mempunyai kekuatan tegangan yang rendah. e) Bahan kedap air dan penebat haba yang baik.Kelebihan a) Bahan untuk membina konkrit mudah diperoleh.