Intretinerea, repararea si reglarea masinilor de cusut

Intretinerea se realizeaza zilnic si pe schimburi de lucru, cuprinzand lucrari de curatire, ungere si reglare a unor mecanisme. Curatirea de praf, scame si pete de ulei se face cu lavete si pensule. Inainte de curatire masina se orpeste de sub tensiune electrica. Ungerea masinii se face combinat; mecanismele interioare se lubrifiaza prin ungere continua cu ajotorul pompelor sau cu fitil, iar articulatiile din exterior se lubrifiaza manual de catre muncitor. Repararea masinii cuprinde revizia tehnica (r.t.) care se face dupa fiecare 1200h de functionare si revizia curenta (r.c.) care este o lucrare mai complexa si se efectueaza dupa 4800h de functionare. Reglarea masinii de cusut cuprinde urmatoarele: - reglarea acului - reglarea apucatorului - reglarea transportorului - reglarea piciorusului - reglarea genunchierului - reglarea si schimbarea curelei de transmisie. Cele mai importante dereglri si interventii accidentale la o masina de cusut sunt: 1. masina are mers greoi Cauze: - cureaua de transmisie este prea lunga sau prea stransa pe roti - masina nu este lubrifiata - intre apucator si carcasa au patruns scame sau capete de ata Remedieri: - intinderea sau slabirea curelei pe roti - lubrifierea masinii - demontarea apucatorului si curatirea garniturilor 2. ruperea acului la masina Cauze: - acul este montat necorespunzator - acul este stramb sau uzat - acul este pre subtire fata de material - materialul este prea gros si dur. Remedieri: - corectarea pozitiei acului - se inlocuieste acul - se pune un ac mai gros - se trage de material mai moderat. 3. ruperea firului superior Cauze: - firul are neregularitati de torsiune - firul este prea gros fat de ac - firul este blocat in masina

slabirea firului de la ac .firul inferior este supra tensionat .reconditionarea penitei .firul bobinei este prea strans .- firul este necorespunzator ca finete orificiul placutei are asparitati Remedieri: .se inlocuieste firul superior .acul are varful uzat .reconditionarea placutei acului.deblocarea firului de la ac 7. 4.reglarea pasului de cusatura 8.detensionarea firului inferior .se stranga penita in ssuveica .scaparii de coasere Cauze: - .inlocuirea acului .se descarca bobina de de fir 5. ruperea firului inferior Cauze: .pasul cusaturii este des Remedieri: . insirarea cusaturii pe dos Cauze: . perforarea materialului de catre ac Cauze: .se pune un fir bine torsionat .bobina este supraincarcata Remedieri: .penita suveicii are asperitati .tensionarea firului de la ac . insirarea cusaturii pe fata Cauze: firul de la bobina este slab firul superior este strans noduri blocate sub penita Remedieri: .acul este pre gros .curatirea suveicii sub penita 6.deblocarea firului .slabirea firului de la suveica .firul de la ac este pre a slab .se schimba firul superior .firul de ac este blocat Remedieri: .

detensionarea firelor .reconditionarea transportorului .incretirea materialului Cauze: .fire supratensionate .reglarea pasului de tighel .pasul tighelului este mare Remedieri: .transportorul este uzat .- acul nu formeaza bucla corect cursa apucatorului este scurta cursa acului este prea sus sau prea jos Remedieri: verificarea pozitiei acului reglarea cursei apucatorului reglarea cursei acului reconditionarea apucatorului 9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful