Ajaran sesat semakin tenat menular dinegara kita.

Dewasa ini, diakhir zaman ini, fenomena kemunculan ajaran sesat seringkali berlaku. Kewujudannya merentasi masa, tempat dan keadaan. Sama ada di zaman awal peradaban Islam di alaf millenium mahupun akan datang. Paparan isu kebanyakannya didedahkan oleh pihak media secara terbuka. Memandangkan ia berkait rapat dengan agama, maka perhatian terhadapnya diberi satu tumpuan. Isu ajaran sesat bersifat subjektif. Ia memerlukan penjelasan terperinci. Al-Qur·an al-Karim telah mengingatkan kita tentang bentuk kesesatan dari pelbagai sudut. Antaranya, kesesatan hawa nafsu, kejahilan, pujuk rayu syaitan dan pengaruh persekitaran sama ada dari teman, perubahan masa dan keadaan. Definisi ajaran sesat. Ajaran Salah/Sesat: Merupakan sesuatu ajaran, fahaman atau amalan yang didakwa sebagai ajaran Islam tetapi bukan dari ajaran Islam. Bahkan bertentangan dengan ajaran Islam. Contohnya seperti ajaran Taslim, Qadyani, Bahai, Ahmad Laksamana, Hasan Anak Rimau dan lain-lain. Latar belakang ajaran sesat. Sejarah kelahiran ajaran sesat atau penyelewengan akidah Islamiah ini bukanlah suatu perkara baru tapi ianya telah bermula sejak sebelum wafat Nabi Muhammad s.aw di mana telah lahir beberapa orang mendakwa dirinya sebagai Nabi selepas Rasulullah s.a.w. dan menyebarkan ajaranajarannya kepada umat Islam pada masa itu seperti Musailamatul Kazab, Talhah al-Asady dari Kabilah Bani Asad dan al-Aswad al-Anusi di Yaman. Pada masa ini di negara kita sudah banyak terdapat ajaran-ajaran sesat yang muncul dari semasa ke semasa di mana hampir keseluruhannya tidak dapat dihapuskan oleh pihak-pihak tertentu. Jika ditinjau masalah ajaran sesat ini ianya bukan sahaja lahir dalam masyarakat umat Islam sahaja bahkan semua agama dan semua bangsa menghadapi cabaran dengan

Potong Maya 10. Tusuk Hikmat 8. Wali Suci 15. Jenis-jenis Ajaran Sesat. Nasrul Haq 2.kelahiran ajaran yang menyeleweng daripada ajaran asal seperti tragedy Guyana di mana pengikut-pengikutnya seramai 912 orang telah sanggup membunuh diri dengan meminum racun di bawah pimpinan Jim Jones. Budi Suci 3. Ilmu Kebatinan 9. Silat Pukulan Jarak Jauh . Ini adalah diantaranya. Setelah Haji Ahmad Matahari meninggal ajaran ini dipimpin oleh anaknya dan setelah meninggal ia telah dipimpin oleh cucunya dan setelah cucunya juga meninggal maka ia telah dipimpin oleh orang-orang kanannya hingga ajaran ini merebak ke seluruh negeri-negeri di Semenanjung. Jawa Faradin 6. Haqqullah Syahadah 13. 1. Rampai 14. Naluri 11. Kaula 12. Budi Suci Sejati 5. Sabah dan Sarawak. Terlalu banyak kalau hendak disenaraikan (dikatakan beratus-ratus) saya tiada menjumpai jumlah yang tepat mengenai angka ini. Silat Sunda Pukulan Ghaib 7. Kalimat Sakti 16. Al-Watan 4. Di kalangan umat Islam Malaysia ajaran-ajaran sesat yang telah dikesan dan dipercayai paling lama usianya ialah ajaran Taslim yang telah diasaskan oleh Tuan Haji Ahmad Matahari pada akhir abad ke-17 di Kampung Seronok Bayan Lepas Pulau Pinang.

Ilmu Mentauhidkan Allah oleh Nasrun S.Golongan Anti Hadis37.Ajaran Ilmu Hakikat Hassan bin Jonit 49.Ajaran Mohd Seman Al-Banjari 35. Zikir Sha`ban Islam Haq 19.Tarikat Mufaridiah 43.Kadar Ahmad 40.Abdul Manan bin Harun.Roslan Katimun atau Ajaran Wali Sembilan 30. ´Transcedantel Meditationµ.Nasrun S. Wali Sembilan 32.Tarikat Samaniah Ibrahim Bonjol 47.Tariqat Naqsyabandiyah Kadirun Yahya 31.Kumpulan Ikhwan/al-Mas 26.T.17.Maharisi Mahish Yugi 22.Ajaran yang disampaikan oleh Juruzon bin Abdul Latif atau dikenali juga sebagai (Hj) Ahmad al-Walidie (Pak Su) 38.Ajaran Hj.Tolak Hadis 24.Ajaran Martabat Tujuh 46.Kuasa Ghaib ( Tahan Diri) 27.Mohd Nordin Putih 28. 37. Asal Wujud Garis Laksmana 20.Al-Arqam 36.Syed Mutalib bin Syed Mohd Nordin 34.Qahar 25.Ajaran Hj.T.Al-Ma`zat 21.Ilmu Kebatinan 23.Ajaran Ahmadiah/ Qadiani .Khatijah binti Ali @ Puan Tijah 33.Ajaran Sulaiman ( Bahtera Nabi Noh) 48.Qahar 29.Ajaran Hassan Anak Rimau 44.Ajaran Ilmu Tajalli Ahmad Laksamana 41. Ghazali Othman Hulu Kelang 39. Ajaran ilmu Hakikat @ Jahar Dumin Hulu Langat 42. Ilmu Tenaga Dalam Hikmat 18.Tarikat Aurad Ismailiah 45.

w Mempercayai semua ajaran adalah sama Mengaku dirinya sebagai wali Mempercayai Gurunya boleh memberi syafaat Meninggalkan sembahyang Jumaat kerana bersuluk dan sebagainya yang boleh ditakrifkan membelakangkan agama Islam. 5.Ajaran Bahai 53. namanya Bersumpah merahsiakan ajaran yang diikutinya Mengagung-agungkan keturunan Yahudi Mengaku dirinya atau gurunya sebagai Nabi Mengaku memiliki barang-barang peninggalan Rasulullah s.Banuar Ciri-ciri ajaran sesat. 7. Bahkan indikasi ajaran atau fahamannya pula bertentangan dengan prinsip Ahli Sunnah Wal Jama¶ah. 9.Ajaran Mohd Nor Seman 51.Ajaran Azhar Wahab 55. Mempercayai orang mati boleh memberi pertolongan apabila diseru 2. 4. Penutup. Sebarang pentafsiran al-Qur·an perlu merujuk mufassirin. 8.Ajaran Hj. Ajaran Ayah Pin 52. 6.50. . Kita semua umat islam. Manakala huraian hadith perlu merujuk kepada muhaddithin.a. Antara ciri-ciri ajaran salah atau sesat ialah: 1. iaitu menggunakan disiplin dan metodologi yang jelas dalam memahaminya. Pengenalan terhadap ciri-ciri sesuatu ajaran membantu kita untuk memahami posisi dan jenis ajaran sesat. Setiap sesuatu mempunyai asas atau ciri-ciri tertentu untuk dikenal pasti.Al-Ma`unah 54. perlu berpegang teguh dengan al-Qur·an dan alSunnah. 3.

Sumber dan diolah disini.Inilah dunia hari ini yang semakin menuju ke gerbang kiamat. Masihkah kita leka dengan kehidupan yang akan habis ini? Bagaimanakah keadaan sekeliling kita yang sentiasa menumbuhkan pemikiran-pemikiran sesat? Inilah tanda-tanda kiamat. pulanglah ke pangkal jalan.Kepada yang sudah tersesat. . Peringatan ini anda semua dan diriku ini sendiri. Sesungguhnya dosa mensyirikkan Allah adalah dosa yang tidak terampun. segala yang dinyatakan oleh Nabi SAW semakin hari semakin terpapar di skrin mata manusia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful