INSTALL LEOPARD KE DALAM PC

http://melayubuntu.blogspot.com

ZUL.MALC © Distribution. February 2008

Insta" Leopard Ke Dalam PC

1

tidak semua komputer boleh diinstall Leopard kedalamnya. Insta" Leopard Ke Dalam PC 2 . 2.Dengan komputer itu.Apa jua versi sistem operasi yang dibangunkan oleh Apple. Jika BIOS komputer anda adalah yang terbaru(up to date).Saya mempunyai sebuah lagi komputer desktop model Sony VAIO(model 2005).Leopard mengandungi 300 pembaharuan daripada versi sebelumnya iaitu Mac OS X Tiger. kebarangkalian untuk berjaya adalah tinggi. atau Jika hardware komputer anda adalah yang terbaru. saya boleh boot kedalam DVD installer namun installer tidak dapat mengenalpasti Hard Disk dalam komputer tersebut.PENDAHULUAN Apa itu Mac OS X Leopard? Mac OS X Leopard adalah sebuah sistem operasi terbaru keluaran syarikat Apple Inc. pada tahun 2006 Apple telah melancarkan model terbaru mereka iMac pertama kali menggunakan processor Intel Core 2 Duo. kesemuanya hanya boleh diinstall kedalam komputer (hardware) yang ditetapkan oleh Apple sahaja. apa jua komputer bukan dari keluaran Apple tidak boleh diinstall Mac OS X kedalamnya.Bermula dari detik itulah semua model komputer keluaran Apple menggunakan processor keluaran intel dan ia sekaligus memberi harapan dan peluang kepada komputer bukan keluaran Apple untuk boleh diinstall Mac OS X kedalamnya. 3.Namun apa yang boleh saya andaikan sebelum pembaca membaca lanjut kedalam tutorial ialah.Namun. 1. Jika anda memiliki komputer yang baru dibeli.Setakat ini tidak ada apa-apa masalah dan saya sangat berpuas hati dengan prestasi dan tahap kestabilan Mac OS X didalam laptop ini. kebarangkalian berjaya adalah tinggi. kebarangkalian berjaya adalah tinggi. Andaian Saya menulis artikel ini setelah sebulan berjaya install leopard kedalam laptop yang saya gunakan.com Oleh kerana itulah. Image diambil dari apple.Lalu saya andaikan.

Sila catatkan spesifikasi komputer anda (berdasarkan 6 keperluan yang saya nyatakan diatas) kedalam satu nota supaya ia boleh dirujuk dimasa-masa akan datang. Data Storage : SATA.Sila pergi ke mana-mana website torrent dan taipkan key- Insta" Leopard Ke Dalam PC 3 . 5. Gigabit dan lain-lain.KELENGKAPAN Mengenali spesifikasi komputer Ada beberapa maklumat kritikal yang perlu pembaca tahu tentang komputer yang sedang digunakan sebelum membuat keputusan untuk install leopard kedalamnya. Sila pastikan jenis SSE(Streaming SIMD Extension) komputer : SSE. nVidia . Jenis Processor : Intel atau AMD (Tutorial ini hanya untuk processor intel) 2. SSE2.Sila kenalpasti maklumat berikut. Network Kad : Realtek .Maklumat ini penting sebagai rujukan ketika install dan selepas install iaitu apabila hardware tidak dapat dikenalpasti oleh sistem perisian. PATA. 4.Selepas anda install dan run CPU-Z ini. ATA dan lain-lain.Kerana itu perlu ada pilihan kedua iaitu mendownloadnya melalui torrent. namun saya yakin bahawa pilihan untuk membeli DVD leopard kemudian membuat patch sendiri bukanlah satu pilihan yang praktikal dan digemari. dan lain-lain. Jika Intel . 6. ATI . Mendapatkan DVD Installer Walaupun kita mempunyai 2 pilihan. Intel . 1. pembaca sepatutnya akan mendapati satu paparan seperti disebelah. Sound Kad : ALC 8xx . Saya cadangkan pembaca menggunakan perisian CPU-Z untuk memeriksa spesifikasi komputer masing-masing. Sigmatel 9xxx dan lain-lain. SSE3 3. Jenis Grafik Kad : IntelGMA .

ubuntu etc) atau untuk fresh install. Versi Kalyway hanya untuk processor Intel(bagi komputer AMD. M A S U K K A N D V D 2.Jika anda ingin dual-boot. Insta" Leopard Ke Dalam PC 4 . ✓Pengetahuan tentang spesifikasi komputer ✓DVD Image Leopard yang telah dipatch PROSES INSTALLASI Fresh Install vs Dual-Boot Ditangan anda ada 2 pilihan samada ingin dual-boot leopard dengan sistem operasi lain(windows . masalahnya ialah ketika ingin menginstall boot loader.1.Walaubagaimanapun.51GB.iso bersaiz 3.word “Kaliway” dan klik pada torrent yang bernama Kalyway_leo_10. Sampai ditahap ini. A N D A KEDALAM DVD DRIVE A K A N M E N DA PAT I I M AG E -IMAGE BERIKUT . Oleh kerana saya tiada pengalaman dalam dual-boot. Langkah-Langkah 1. maka keseluruhan tutorial ini akan difokuskan kepada fresh install. sila cari versi AMD) Burn kedalam sekeping DVD dalam bentuk DVD Image menggunakan Nero dan perisian yang sewaktu dengannya menggunakan speed paling rendah untuk menjamin kualiti DVD Image yang akan terhasil. saya nasihatkan supaya anda menginstall leopard dalam harddisk yang berbeza dengan sistem operasi asal.Jika ingin dual-boot. anda sudah ada.5.Itu sahaja. cara installnya tetap sama dengan dual-boot.

anda perlu setting BIOS komputer anda dengan mengikuti panduan disini. 3.Jika tidak boleh boot.BOOT KEDALAM INSTALLER Keterangan gambar:Pilih bahasa untuk insta"er Insta" Leopard Ke Dalam PC 5 . ‣ Jika masih tidak berjaya. ‣ Beberapa ketika setelah DVD dimasukkan(semasa hendak memilih untuk boot kedalam DVD atau partition OS). sila takan F8 dan taipkan “-v” tanpa quote.PERHATIAN : Saat kritikal pertama adalah samada komputer boleh boot kedalam DVD atau tidak. sila lakukan pilihan berikut.

Selesai proses erase.Setakat ini. F O R M AT PARTITION BAGI LEOPARD Sebaik sahaja anda masuk ke paparan installer seperti gambar diatas.[To do list 1] Jika komputer melepasi tahap kritikal ini(Disk Utility mengesan kewujudan harddisk).4 . sila halakan mouse anda ke Utilities ➤ Disk Utility PERHATIAN : Saat kritikal kedua. tutup Disk Utility. saya masih belum dapat mengenalpasti cara membaikinya. Select partition ➤ Select Tab Erase ➤Volume Format=Mac OS Extended (Journaled) ➤Name=Taipkan nama partition(Leopard etc) Kemudian klik butang Erase.Bagi kes tertentu.Ini akan memadamkan semua data dalam partition pilihan anda tadi. Disk Utility tidak dapat mengesan kewujudan apa-apa harddisk didalam komputer kecuali disk DVD installer. Insta" Leopard Ke Dalam PC 6 .

Klik Continue. Insta" Leopard Ke Dalam PC 7 .5. Kemudian pilih harddisk(yang anda format melalui Disk Utility tadi) dan continue.CUSTOMIZE DAN INSTALL Anda akan mendapati anda kembali kepada window installer yang asal.

Insta" Leopard Ke Dalam PC 8 .Anda akan mendapati paparan ini. Klik pada customize.

restart komputer dan keluarkan DVD. anda akan dihidangkan dengan welcome screen yang memaparkan animasi perkataan-perkataan bagi bahasa-bahasa popular seluruh dunia. PC saya berjaya! Insta" Leopard Ke Dalam PC 9 .Jika berjaya bermakna anda sudah berjaya install leopard ke dalam PC anda 99%! Komentar Jika anda gementar kerana terdapat 4 kes kritikal dan tidak yakin PC atau laptop anda mampu install leopard atau tidak.Ianya sama sekali bergantung kepada PC masing-masing.Kemudian Done.Tidak ada jaminan bahawa semua PC boleh install leopard melalui cara dalam tutorial ini tetapi yang pasti.Dalam beberapa kes.RESTART DAN BOOT KEDALAM LEOPARD Sesudah selesai proses installasi. Ujikaji Sound dan Internet Disaat anda berjaya boot kedalam leopard buat kali pertama.Kemudian pilih Video Drivers(Grafik kad). akaun . berlaku kegagalan semasa boot ke dalam leopard. password. anda akan masuk buat pertama kali kedalam dekstop leopard. bermakna anda sudah 90% berjaya install leopard.Dalam beberapa kes.Bagi bootloader.[To do list 2] 6. PERHATIAN : Saat kritikal keempat. saya ingin katakan bahawa saya install Leopard ke dalam laptop saya tanpa melalui apa-apa kes kritikal seperti yang saya nyatakan diatas.Saya masih tidak tahu puncanya.Saya harap anda dapat membaca keterangan seperti dalam gambar dalam langkah 5 diatas. sila pilih SSE2_System sahaja bagi Vanilla_Kernel. PERHATIAN : Saat kritikal ketiga. Klik Install untuk memulakan proses installasi. Selesai proses penamaan.mac dan sebagainya.Klik pada safari dan lihat kalau ia boleh connect ke internet atau tidak.Jika komputer anda ialah SSE2.Jika berjaya boot.(Pastikan komputer anda ada internet connection). K A LI PERTAMA BOOT KEDALAM LEOPARD Setting Komputer.Jika anda dapat mendengar apa-apa bunyi ketika welcome screen tersebut bermakna sound anda tiada apa-apa masalah. proses installasi mengalami error apabila sampai ke tahap 50% dan ada kes ditahap 99%. ada 2 pilihan samada MBR atau GUID. alamat. Soundcards Drivers dan Network Drivers menepati spesifikasi komputer anda.

✓http://wiki.com/2008/01/19/diy-hackintosh-tutorial-build-a-mac-pro-for-cheap/ [HOT] ‣http://lifehacker.Saya menggalakkan anda mendaftarkan diri sebagai ahli forum insanelymac kerana pengguna komputer hacked tidak mampu untuk hidup berseorangan!Selain itu.blogspot.blogspot.blogspot.com. saya juga menemui satu tutorial untuk dual boot windows vista dan mac osx leopard di url berikut.html ‣http://melayubuntu.com/2007/12/eksklusif-download-tutorial-cara.osx86project.blogspot.com/ © Copyright statement : Tidak boleh mana-mana bahagian atau ayat atau gambar dalam tutorial ini diterbitkan semula dalam apa-apa bentuk sekalipun tanpa meminta izin terlebih dahulu daripada pemilik melayubuntu.osx86scene.com/2007/12/i-am-possible-vs-impossible.html ‣http://melayubuntu.com/software/hack-attack/build-a-hackintosh-mac-for-under-800-321913.php/Main_Page ✓http://www.php ‣http://macapper.org/wiki/index. ‣http://melayubuntu.com/2008/01/cara-menggunakan-mac-osx-dan-pengalaman.com/348653/install-os-x-on-your-hackintosh-pc-no-hacking-required APA OSX J UA M A S A L A H YA N G B E R K A I TA N D E N G A N M AC DALAM PC SILA RUJUK .blogspot.com/2008/01/07/easy-installation-guide-dual-boot-windows-vista-andmac-os-x-105-real-quick-and-fool-proof/ Antara link berkaitan dengan hackintosh yang lain adalah seperti berikut.blogspot.blogspot.com/2008/01/bersedia-untuk-hackintosh-maconpc.com/2008/01/lagi-tutorial-berkualiti-cara-membina.html ‣http://melayubuntu.com/2007/12/osx86-projecthackintosh-dan-mac-osx. Insta" Leopard Ke Dalam PC 10 .insanelymac.RUJUKAN Artikel dalam blog melayubuntu yang berkaitan dengan tutorial ini.com/2007/12/mac-osx-dalam-pc-video. http://inihilist. Sila ke thread ini dalam forum InsanelyMac.blogspot.html ‣http://melayubuntu.html ‣http://melayubuntu.com/ ✓http://forum. ‣http://lifehacker.Namun anda dibenarkan menyalin dan mengedarkan salinan ini kepada orang lain dalam bentuk asal yang tidak diubah.html Jika anda mengalami masalah dalam kes-kes berkaitan saat kritikal.html ‣http://melayubuntu.wordpress.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful