Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Setiawangsa Kuala Lumpur

Tajuk : Pencemaran Alam Sekitar Di Taman Setiawangsa , Wilayah Persekutuan , Kuala Lumpur .
Nama : Ahmad Fakhrullah Bin Aminuddin No.I.C : 961017-14-6165 Kelas : 3 Bestari Nama Guru : Pn . Wan Norizan Bte Yahaya

Senarai Kandungan Perkara Penghargaan Pendahuluan Objektif Kajian Kawasan Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian Rumusan Rujukan Halaman 1 2 .

Penghargaan Terlebih dahulu saya ingin merakamkan ucapan penghargaan saya kepada guru Geografi saya .Md Salleh dan juga kepada ayah saya Aminuddin Bte Hj. Saya bersyukur kerana mendapat kerjasama yang cukup baik daripada kawan-kawan saya iaitu Muhd Mukhzani Bin Azman Shah . Saya juga mengucapkan terima kasih kepada pengetua sekolah . Addinnul Aiman Bin Yusrin dan Muhd Hazri Bin Azhar . . Siti Juwita Bte Hj. Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada ibu saya . Muhd Daniel Bin Azman Shah . Pn Wan Norizan Bt Yahaya kerana telah sudi memberikan bimbingan dan tunjuk ajar dalam menjalankan projek Kajian Geografi Tempatan . Noor Adam Muhd Bin Zahari . Pn Mek Zahrah Bte Awang yang telah memberikan kebenaran kepada saya untuk menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan .Abd Aziz yang telah banyak memberi dorongan dan bantuan untuk saya menjalankan kajian ini .

Wilayah Persekutuan “ untuk projek Kajian Geografi Tempatan saya . . Saya mengkaji tentang aspek pencemaran alam sekitar . dan merumuskan kesan-kesan terhadap alam sekitar tersebut . “ Pencemaran Alam Sekitar di Taman Setiawangsa . Saya memilih kawasan kajian ini kerana menepati tema kajian dan kawasan ini berhampiran dengan rumah dan sekolah saya . Kuala Lumpur . menghuraikan kesan terhadap alam sekitar . Masa yang diberikan untuk menyiapkan kajian ini ialah selama 12 minggu .Pendahuluan Saya Ahmad Fakhrullah Bin Aminuddin dari kelas 3 Bestari memilih tajuk .

Objektif Kajian Kajian ini dijalankan untuk memenuhi objektif-objektif seperti berikut : • • • • • • Konsep pencemaran alam sekitar Jenis pencemaran alam sekitar Punca pencemaran alam sekitar Kesan pencemaran alam sekitar Cadangan mengurangkan kesan pencemaran alam sekitar Penerapan nilai atau unsur patriotisme dalam dapatan kajian .

Bentuk muka bumi di Setiawangsa beralun dan berbukit . Kuala Lumpur mempunyai asal-usul pada tahun 1850-an . Raja Abdullah . Tambang ini berkembang menjadi sebuah pusat perdagangan yang menjadi sebuah bandar sempadan . Para penambang mendarat di pertemuan Sungai Gombak yang dahulu dikenali dengan nama Sungai Lumpur yang bermaksud ( Sungai Berlumpur ) dan Sungai Klang untuk membuka lombong di Ampang . ketika ketua melayu Klang .Kawasan Kajian Kawasan kajian saya ialah di Taman Setiawangsa . Wilayah Persekutuan . Lokasi kawasan kajian saya ini terletak lebih kurang 13 kilometer dari Bandar Kuala Lumpur . menyewa beberapa orang Cina untuk membuka lombong bijih timah . . Kuala Lumpur . Pudu dan Batu .

Peta i ) Peta Zon : Keramat Wangsa .

ii ) Peta Kawasan Kajian : Setiawangsa .

ii ) Rujukan Selain itu . Berikut merupakan kaedah yang telah saya gunakan : i ) Pemerhatian Saya telah membuat pemerhatian untuk mengenalpasti pencemaran alam sekitar yang berlaku di kawasan kajian saya .Kaedah Kajian Saya telah menggunakan 2 kaedah untuk menjalankan kerja kursus ini . saya juga telah membuat rujukan melalui internet dan perpustakaan untuk mencari maklumat tentang pencemaran alam sekitar . .

tumbuhan dan haiwan .Dapatan Kajian 8.Pencemaran bunyi 5.1 ) Konsep Pencemaran Alam Sekitar Pencemaran boleh ditakrifkan sebagai pembuangan benda-benda atau bahan-bahan hasil dari aktiviti manusia ke alam persekitaran menyebabkan terganggunya keselesaan atau kemandirian kehidupan.Pencemaran air 3.mengeluarkan atau meletakkan buangan hingga menjejaskan keguanaankegunaan berfaedah.Pencemaran tanah .kimia.yang menimbulkan sesuatu keadaan berbahaya atau mungkin berbahaya kepada kesihatan.biologi atau aras-aras radiasi mana-mana bahagian alam sekeliling dengan melepaskan.Pencemaran laut 4.keselamatan atau kebajikan awam atau organisma-organisma lain.Takrifan Pencemaran yang lebih bermaklumat adalah menurut Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 yang menyatakan bahawa pencemaran adalah sebarang perubahan sama ada secara langsung atau tidak langsung kepada sifat-sifat fizik. Pencemaran dapat dikategorikan dan disenaraikan kepada pelbagai bentuk pencemaran alam : 1.Pencemaran udara 2.

Kebanyakkan lori akan mengeluarkan asap hitam yang banyak dan seterusnya berlaku pencemaran udara di kawasan saya . ii ) Racun Serangga Serangga yang melanda di kawasan saya adalah nyamuk . terutamanya lori . Nyamuk Aedes merupakan jenis nyamuk yang banyak di kawasan perumahan saya . iii ) Sampah Sarap Pengangkutan sampah yang tidak teratur berlaku di kawasan perumahan saya . motorsikal . Jika ini berterusan ianya akan menyebabkan pencemaran bau . seperti kereta . Selain itu . Kenderaan ini akan mengeluarkan asap yang menyebabkan penghakisan lapisan ozon . iv ) .2 ) Jenis Pencemaran Alam Sekitar Di Kawasan Kajian Pencemaran alam sekitar yang berlaku di kawasan kajian saya adalah pencemaran bunyi . van . 8. lori dan sebagainya . Pencemran bunyi sering berlaku di kawasan kajian saya kerana terdapatnya pelbagai jenis kenderaan . pencemaran udara juga sering berlaku di kawasan saya .8. Inilah punca berlakunya penyemburan racun serangga di kawasan perumahan saya .3 ) Punca Pencemaran Alam Sekitar Di Kawasan Kajian i ) Kenderaan Kenderaan merupakan punca utama yang menyumbang di dalam pencemaran alam sekitar di kawasan kajian saya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful